Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects at Hazaribagh, Jharkhand
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Delhi
Johar!
Honorable Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar ji, my colleague in the Union Cabinet, Shri Jual Oram ji, my fellow minister and daughter of this land, Annapurna Devi ji, Sanjay Seth ji, Shri Durgadas Uikey ji, MP from this constituency, Shri Manish Jaiswal ji, all public representatives, and my brothers and sisters present here!
Today, I have once again been blessed with the opportunity to be a part of Jharkhand’s developmental journey. Just a few days ago, I visited Jamshedpur. I inaugurated development projects worth hundreds of crores of rupees for Jharkhand from Jamshedpur. Thousands of poor people in Jharkhand received their own permanent homes under the PM-Awas Yojana. And I am here again within just a few days. Today, over 80,000 crore worth of development projects have been either inaugurated or had their foundation stones laid in Jharkhand. These projects are associated with the welfare and upliftment of the tribal community. These projects are a testament to the priority of the Government of Bharat for the tribal community across the nation. I extend my heartfelt congratulations to all the people of Jharkhand and the entire country for these development initiatives.
Friends,
Today is the birth anniversary of Pujya Bapu Mahatma Gandhi. His vision and ideas for tribal development are a treasure for us. Gandhi ji believed that Bharat’s development could only be achieved when the tribal community progressed rapidly. I am happy that today our government is focusing more than ever on the upliftment of the tribal community. I have just launched a major program, the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Around 80,000 crore rupees will be spent on this scheme. The development of around 63,000 tribal-majority villages across 550 districts will be carried out under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Efforts will be made to improve the socio-economic conditions and the quality of life in these tribal-dominated villages. This initiative will benefit over 5 crore of my tribal brothers and sisters across the country. The tribal community of Jharkhand will also reap significant benefits from this initiative.
Friends,
I am delighted that the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is being launched from the land of Bhagwan Birsa Munda. The PM-JANMAN Yojana was also launched in Jharkhand on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Next month, we will celebrate the first anniversary of the PM-JANMAN Yojana on Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day) on November 15. Through the PM-JANMAN Yojana, development is now reaching those tribal areas that were once left behind, where no one paid attention. Today, development works worth around 1,300 crore rupees have also been inaugurated under the PM-JANMAN Yojana. Education, healthcare, and road facilities will be built to improve life in these most backward tribal areas under this scheme.
Brothers and sisters,
In just one year, the PM-JANMAN Yojana has achieved many milestones in Jharkhand. In over 950 of the most backward villages, the task of providing water to every household has been completed. Thirty-five Van Dhan Vikas Kendras have also been approved in the state. Additionally, work is underway to connect remote tribal areas with mobile connectivity. This development, this change, will provide equal opportunities for progress to our tribal community.
Friends,
Our tribal society will progress when its youth are provided with quality educational opportunities. Our government is working diligently on the mission to build Eklavya Residential Schools in tribal areas in this regard. Today, 40 Eklavya Residential Schools have been inaugurated from here. The foundation stones for 25 new Eklavya schools have also been laid. We have doubled the budget for each school to ensure they are equipped with modern facilities and offer high-standard education.
Brothers and sisters,
When the right efforts are made, the right results follow. I believe that our tribal youths will make progress, and the nation will benefit from their potential.
Friends,
I am not going to give a long speech here, as I will soon be heading to a big fair of the tribal community about 3-4 kilometers away from here. I will speak my heart out, and I will speak passionately. So, respecting the decorum of this government program, I will not make this speech long. However, even in such a government program, if there are so many people gathered, they will say, "Oh... the program was huge." But this was just a small arrangement for the government program; the bigger event will happen shortly. If this program is this big, just imagine how grand the other program will be. Today, as soon as I landed, I saw the amazing love and support of my brothers and sisters of Jharkhand. This love and blessing will give me the strength to serve the tribal community even more. With this spirit, once again, I congratulate you all on these development works, and I thank you very much. I also hope that you all will definitely come there, and I will have the opportunity to speak about many more issues.
Jai Johar!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାରୀବାଗଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Bhubaneshwar
ଜୁହାର !
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାରଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ଜୀ, ମୋର ସାଥୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଏହି ଭୂମିର ଭଉଣୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଜୀ, ସଞ୍ଜୟ ସେଠ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାଦାସ ଉଇକେ ଜୀ, ଏହି ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ମନୀଷ ଜୟସ୍ୱାଲଜୀ, ସମସ୍ତ ଜନ-ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ !
ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ବିକାଶଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଜାମସେଦପୁର ଗସ୍ତ କରିଥିଲି। ମୁଁ ଜାମସେଦପୁରରୁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାର ହଜାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନିଜର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ମିଳିଛି। ଆଉ ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ଭିତରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୮୦ହଜାରେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ହେଉଛି ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ପୁଞ୍ଜି। ଗାନ୍ଧିଜୀ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହେଲେ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆମ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିକଟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଧରିତ୍ରୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ, ଏକ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ। ଧରିତ୍ରୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୫୫୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାୟ ୬୩ ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଗ୍ରାମର ବିକାଶର ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସାମାଜିକ- ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଜୀବନ ଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ମୋର ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହେବେ । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭୂମିରୁ ଧରିତ୍ରୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ପିଏମ୍-ଜନମନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଆସନ୍ତା ମାସ ୧୫ ତାରିଖରେ ଜନଜାତିଆ ଗୌରବ ଦିବସ (ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଦିବସ)ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜନମନ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯିବ। ପିଏମ୍-ଜନମାନ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଏକଦା ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବେ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚୁଛି, ଯେଉଁଠି କେହି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ । ଆଜି ପିଏମ୍-ଜନମନ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅତି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ସଡ଼କ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କେବଳ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜନମନ ଯୋଜନା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ସାଢେ ୯୦ ରୁ ଅଧିକ ପଛୁଆ ଗାଁରେ ପ୍ରତି ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବାର କାମ ଶେଷ ହୋଇଛି। ରାଜ୍ୟରେ ୩୫ଟି ବନ ଧନ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦୁର୍ଗମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି। ଏହି ବିକାଶ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସଂପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରଗତିର ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନର ଶିକ୍ଷା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏ ଦିଗରେ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରୁ ୪୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏଥିସହ ୨୫ଟି ନୂଆ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଓ ଉଚ୍ଚମାନର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ସଠିକ୍ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନେ ପ୍ରଗତି କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟରୁ ଦେଶ ଉପକୃତ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଏଠାରେ ଲମ୍ବା ଭାଷଣ ଦେବି ନାହିଁ, କାରଣ ମୁଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୩-୪ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏକ ବଡ଼ ମେଳାକୁ ଯିବି । ମୁଁ ମୋ ର ହୃଦୟର କଥା କହିବି, ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ସାହର ସହ କହିବି | ତେଣୁ ଏହି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ମୁଁ ଏହି ଭାଷଣକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଦେବି ନାହିଁ। ତେବେ ଏଭଳି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯଦି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କହିବେ, "...ହୋ...ହୋ... ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବହୁତ ବଡ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏହା କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା; ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ । ଯଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଶ୍ଚିନ୍ତ ଏତେ ବଡ଼ ହୁଏ, ତେବେ ଅନ୍ୟ ନିଶ୍ଚିନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେତେ ବଡ ହେବ ତାହା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ। ଆଜି ମୁଁ ଅବତରଣ କରିବା ମାତ୍ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଅଦ୍ଭୁତ ପ୍ରେମ ଓ ସମର୍ଥନ ଦେଖିଲି। ଏହି ଭଲପାଇବା ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋତେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକ ସେବା କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେଠାକୁ ଆସିବେ, ଏବଂ ମୋତେ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
ଜୟ ଜୁହାର !