প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী ঝারখন্দগী হজারিবাঘতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং কত্থোকপদা থমখিবা ৱারোল
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Imphal
জোহার!
ঝারখন্দগী গবর্নর শ্রী শ্রী সন্তোশ গঙ্গৱারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরূপ শ্রী জুৱেল ওরাম জী, লমদম অসিগী অঙাংশিং, মন্ত্রী পরিশদকী ঐহাক্কী মরুপ মন্ত্রী, ইচলনুপী অন্নপূর্না দেবী জী, সঞ্জয় শেঠ জী, শ্রী দুর্গাদাস উইকে জী, মফমসিদগী ঐখোয়গী এম.পি. মনীশ জয়সৱাল জী, মীয়ামগী মীহুৎ পুম্নমক, অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি ঐহাক্না ঝারখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসিদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা অমুক হন্না ফংলি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক জমশেদপুরদা লাকখি। জমশেদপুরদগী ঐহাক্না ঝারখন্দগীদমক লুপা করোর চাম্মরোমগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকখি। ঝারখন্দগী লায়রবা মীওই লিশিং কয়া অমা পি.এম.-আৱাস য়োজনাগী মখাদা মখোয়গী পর্মিনেন্ত য়ুম ফংখি। অমসুং হৌজিক নুমিৎ খরনিগী মনুংদা... ঙসি অমুক্কা হন্না ঝারখন্দদা লাক্লবা মতুংদা, ঙসি ঝারখন্দদগী লুপা করোর লিশিং 80 হেনবগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। স্কিমশিং অসি ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াইফনবা অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইগী থাক ৱাংখৎহন্নবা মরী লৈনৈ। মসি ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল খুন্নাইদা পীরিবা অখন্নবা মীৎয়েং অদুগী খুদম্নি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঝারখন্দগী মীয়াম পুম্নমকপু, লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি মহাত্মা গান্ধী পুজিয়া বাপুগী মপোক কুমওননি। ত্রাইবেল দিবেলপমেন্তকীদমক মহাক্কী ভিজন, মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়গী কেপিতেলনি। গান্ধীজীনা থাজখি মদুদি ভারত অসি ত্রাইবেল খুন্নাইগী চাউখৎপা য়াবা মতমদা খক্তদা চাউখৎপা ঙমগনি। ঙসিদি ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলশিংবু চাউখৎহন্নবা অহেনবা মীৎয়েং চংলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না য়াম্না চাউবা প্রোগ্রাম অমা, ধর্তি আবা জনজাতি গ্রাম উতকার্শ অভিয়ান হৌদোক্লে। স্কীম অসিগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং 80 শিজিন্নগনি। ধর্তি আবা জনজাতি গ্রাম উতকার্শ অভিয়ানগী মখাদা, জিলা 550রোমদা ত্রাইবেলদা মশীং য়াম্লবা খুঙ্গং লিশিং 63 চাউখৎহন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লগনি। ত্রাইবেলশিংনা মশীং য়াম্বা খুঙ্গংশিং অসিদা সোসিও-ইকোনোমিক লাইফ ফগৎহন্নবা থবক পায়খৎকনি। লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাও করোর 5 হেন্না মসিগী কান্নবা ফংলগনি। ঝারখন্দগী ত্রাইবেল খুন্নাইনা মসিদগী কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ভগৱান বির্সা মুন্দাগী লমদমদগী ধর্তি আবা জনজাতি গ্রাম উতকার্শ অভিয়ান হৌদোক্লি। ভগৱান বির্সা মুন্দগী মপোক কুমওন্দা... ঝারখন্দদগী পি.এম.-জনমান য়োজনা হৌদোকখি। লাক্কদৌরিবা থা, নবেম্বর 15দা জনজাতি গৌরব দিবসতা ঐখোয়না পি.এম.-জনমান য়োজনাগী অহানবা চহিগী থৌরম পাংথোক্কনি। পি.এম.-জনমান য়োজনাগী খুত্থাংদা, চাউখৎ-থৌরাং অসি লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী মফমশিংদা য়ৌহল্লি, মদুগীদমক কনাগুম্বা অমত্তনা খনবা লৈরমদে। ঙসি পি.এম.-জনমান য়োজনাগী মখাদা চাউরাক্না লুপা করোর 1350গী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মখাদা, ইজুকেসন, হকশেল অমসুং লম্বী-থোংগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি ত্রেবেলগী খ্বাইদগী মতুং তাবা মফমশিংদা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈহন্নবা শেমগৎকনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি অমগী মনুংদা পি.এম.-জনমান্না ঝারখন্দদা মাই পাকপা কয়া অমা ফংলে। তুং কোইনা চৎনদবা খুঙ্গং 950 হেনবদা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা থবক লোইশিনখ্রে। রাজ্য অসিদা ভন্ধন বিকাস কেন্দ্র 35সু অয়াবা পীখ্রে। মসিগা লোয়ননা, অরাপ্পা ত্রাইবেলগী মফমশিং অসি মোবাইল কনেক্তিবিতীগা শম্নহন্নবা থবক পায়খৎলি। চাউখৎপা অসিনা, অহোংবা অসিনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইদা চাওখৎপগী চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাই অসি ত্রাইবেল নহারোলশিংনা অফবা এজুকেসনগী খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা খুমাং চাউশিল্লগনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা একলব্যা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং শেমগৎনবা কেম্পেনদা য়াম্না কন্না হোৎনরি। ঙসি মফম অসিদা এক্লভিয়া রেসিদেন্সিয়েল স্কুল 40 শঙ্গাখ্রে। অনৌবা একলব্য স্কুল 25গী উরেপ-উয়ুংসু থমখ্রে। একলব্য স্কুলশিং অসি মোদর্ন ফেসিলিতী পুম্নমক্কা খুৎশম্নহনগদবনি। মসিদা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন ফংহনগদবনি। মসিগীদমক ঐখোয়না স্কুল খুদিংমক্কী বজেৎ অদু শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
নিয়ম চুম্না হোৎনবা মতমদা, নিয়ম চুম্না মহৈ-মশিং ফংই। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী ত্রাইবেল নহারোলশিংনা মাংলোমদা চংশিল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিনা মখোয়গী পোতেন্সিএলদগী কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মফম অসিদা শাংবা ৱারোল পীবা পামদে, মরমদি মসিগী মতুংদা, কিলোমিতর 3-4গী অরাপ্পা মফম অমদা ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াম্না চাউবা মেলা অমা পাংথোক্কনি। ঐহাক মফম অদুদা চৎকনি, অমসুং মফম অদুদা ঐহাক্না ঐহাক্কী পুক্নিংগী অপাম্বা অদুগা লোয়ননা ৱা ঙাংগনি, ঐহাক্না কন্না ৱা ঙাংগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, সরকারগী প্রোগ্রাম অসিগী লিমিৎশিং অদু খঙলদুনা, ঐহাক্না মফম অসিদা ঐহাক্কী ৱারোল শাংদোক্তে। অদু ওইরবসু, করিগুম্বা মীওই কয়ানা প্রোগ্রাম অমদা লাক্লবদি, মীওই কয়ানা হায়গনি ওহ...হো...হো, প্রোগ্রাম অসি য়াম্না চাউই। অদুবু মসি সরকারগী প্রোগ্রাম অমগীদমক অপীকপা এরেঞ্জমেন্ত অমদা পাংথোক্কদবনি, অচৌবা প্রোগ্রাম অসি হৌজিক পাংথোক্লগনি। অদুবু হায়রিবা প্রোগ্রাম অসি অসিগুম্না অচৌবা ওইরবদি, প্রোগ্রাম অসি কয়া য়াম্না অচৌবা ওইগদগে। মরম অদুনা ঙসি, ঐহাক্না লমদমসিদা থুংলবা মতুংদা, ঐহাক্না ঝারখন্দগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা করিগুম্বা খরা তৌখিবা অদু উবা ফংলে। অদোমগী নুংশিবা, অদোমগী য়াইফ-পাউজেল অসিনা ঐঙোন্দা ত্রাইবেল খুন্নাইদা হেন্না সেবা তৌনবগী শক্তি পীগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না পুম্নমকপু মসিগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক থাগৎচরি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। অমসুং ঐহাক্না আশা তৌরি মদুদি পুম্নমকসু মফম অদুদা লাক্কনি। মফম অদুদা ঐহাক্না হীরম কয়াগী মতাংদা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংগনি।
জয় জোহার!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects at Hazaribagh, Jharkhand
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Delhi
Johar!
Honorable Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar ji, my colleague in the Union Cabinet, Shri Jual Oram ji, my fellow minister and daughter of this land, Annapurna Devi ji, Sanjay Seth ji, Shri Durgadas Uikey ji, MP from this constituency, Shri Manish Jaiswal ji, all public representatives, and my brothers and sisters present here!
Today, I have once again been blessed with the opportunity to be a part of Jharkhand’s developmental journey. Just a few days ago, I visited Jamshedpur. I inaugurated development projects worth hundreds of crores of rupees for Jharkhand from Jamshedpur. Thousands of poor people in Jharkhand received their own permanent homes under the PM-Awas Yojana. And I am here again within just a few days. Today, over 80,000 crore worth of development projects have been either inaugurated or had their foundation stones laid in Jharkhand. These projects are associated with the welfare and upliftment of the tribal community. These projects are a testament to the priority of the Government of Bharat for the tribal community across the nation. I extend my heartfelt congratulations to all the people of Jharkhand and the entire country for these development initiatives.
Friends,
Today is the birth anniversary of Pujya Bapu Mahatma Gandhi. His vision and ideas for tribal development are a treasure for us. Gandhi ji believed that Bharat’s development could only be achieved when the tribal community progressed rapidly. I am happy that today our government is focusing more than ever on the upliftment of the tribal community. I have just launched a major program, the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Around 80,000 crore rupees will be spent on this scheme. The development of around 63,000 tribal-majority villages across 550 districts will be carried out under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Efforts will be made to improve the socio-economic conditions and the quality of life in these tribal-dominated villages. This initiative will benefit over 5 crore of my tribal brothers and sisters across the country. The tribal community of Jharkhand will also reap significant benefits from this initiative.
Friends,
I am delighted that the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is being launched from the land of Bhagwan Birsa Munda. The PM-JANMAN Yojana was also launched in Jharkhand on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Next month, we will celebrate the first anniversary of the PM-JANMAN Yojana on Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day) on November 15. Through the PM-JANMAN Yojana, development is now reaching those tribal areas that were once left behind, where no one paid attention. Today, development works worth around 1,300 crore rupees have also been inaugurated under the PM-JANMAN Yojana. Education, healthcare, and road facilities will be built to improve life in these most backward tribal areas under this scheme.
Brothers and sisters,
In just one year, the PM-JANMAN Yojana has achieved many milestones in Jharkhand. In over 950 of the most backward villages, the task of providing water to every household has been completed. Thirty-five Van Dhan Vikas Kendras have also been approved in the state. Additionally, work is underway to connect remote tribal areas with mobile connectivity. This development, this change, will provide equal opportunities for progress to our tribal community.
Friends,
Our tribal society will progress when its youth are provided with quality educational opportunities. Our government is working diligently on the mission to build Eklavya Residential Schools in tribal areas in this regard. Today, 40 Eklavya Residential Schools have been inaugurated from here. The foundation stones for 25 new Eklavya schools have also been laid. We have doubled the budget for each school to ensure they are equipped with modern facilities and offer high-standard education.
Brothers and sisters,
When the right efforts are made, the right results follow. I believe that our tribal youths will make progress, and the nation will benefit from their potential.
Friends,
I am not going to give a long speech here, as I will soon be heading to a big fair of the tribal community about 3-4 kilometers away from here. I will speak my heart out, and I will speak passionately. So, respecting the decorum of this government program, I will not make this speech long. However, even in such a government program, if there are so many people gathered, they will say, "Oh... the program was huge." But this was just a small arrangement for the government program; the bigger event will happen shortly. If this program is this big, just imagine how grand the other program will be. Today, as soon as I landed, I saw the amazing love and support of my brothers and sisters of Jharkhand. This love and blessing will give me the strength to serve the tribal community even more. With this spirit, once again, I congratulate you all on these development works, and I thank you very much. I also hope that you all will definitely come there, and I will have the opportunity to speak about many more issues.
Jai Johar!