প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জামাইকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 OCT 2024 6:35PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্দ্ৰিউ হোলনেছ,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি,
সংবাদ মাধ্যমৰ সহযোগী,
নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী হোলনেছ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক ভাৰতলৈ আদৰণি জনাই মই আনন্দিত হৈছো। এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী হোলনেছৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ প্ৰথমটো দ্বিপাক্ষিক ভ্ৰমণ। সেইবাবেই আমি এই ভ্ৰমণক বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো৷প্ৰধানমন্ত্ৰী হোলনেছ ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধু। তেওঁক কেইবাবাৰো লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো। আৰু প্ৰতিবাৰেই ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে তেওঁৰ চিন্তাত তেওঁৰ দায়বদ্ধতা অনুভৱ কৰিছো। মই নিশ্চিত যে তেওঁৰ এই ভ্ৰমণে আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কলৈ নতুন শক্তি কঢ়িয়াই নিয়াৰ লগতে সমগ্ৰ কেৰিবিয়ান অঞ্চলৰ সৈতে আমাৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জামাইকাৰ সম্পৰ্ক আমাৰ মিলিত ইতিহাস, মিলিত গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত শক্তিশালী সম্পৰ্কত শিপাই আছে। আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে চাৰিটা চি—সংস্কৃতি(Culture), ক্ৰিকেট(Cricket), কমনৱেলথ(Commonwealth) আৰু কেৰিকম( CARICOM)। আজিৰ বৈঠকত আমি সকলো খণ্ডতে আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰিলোঁ। ভাৰত আৰু জামাইকাৰ মাজত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে। জামাইকাৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত ভাৰত সদায় এক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু দায়বদ্ধ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হৈ আহিছে। এই দিশত আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টা জামাইকাৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাক কেন্দ্ৰ কৰি কৰা হৈছে। আইটিইচি আৰু আইচিচিআৰৰ বৃত্তিৰ জৰিয়তে আমি জামাইকাৰ জনসাধাৰণৰ দক্ষতা বিকাশ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশত অৰিহণা যোগাইছো।
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, জৈৱ ইন্ধন, উদ্ভাৱন, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, কৃষিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত জামাইকাৰ সৈতে আমাৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আমি সাজু। আমি প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত জামাইকাৰ সেনাবাহিনীৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িম। সংগঠিত অপৰাধ, ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, সন্ত্ৰাসবাদ আমাৰ সাধাৰণ প্ৰত্যাহ্বান। আমি একেলগে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সন্মত। মহাকাশ খণ্ডত আমাৰ সফল অভিজ্ঞতা জামাইকাৰ সৈতেও ভাগ-বতৰা কৰিলে আমি আনন্দিত হ’ম।
বন্ধুসকল,
আজিৰ বৈঠকত আমি কেইবাটাও বৈশ্বিক আৰু আঞ্চলিক বিষয়ৰ ওপৰতো আলোচনা কৰিলোঁ। আমি একমত যে সকলো উত্তেজনা আৰু বিবাদ আলোচনাৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব লাগে। বিশ্ব শান্তি আৰু সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমি একেলগে আমাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম। ভাৰত আৰু জামাইকাই এই কথাত একমত যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি বিশ্বৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ সংস্কাৰ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আমি এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আধুনিকীকৰণৰ বাবে একেলগে কাম কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জামাইকা হয়তো বিশাল মহাসাগৰৰ দ্বাৰা পৃথক, কিন্তু আমাৰ মন, আমাৰ সংস্কৃতি আৰু আমাৰ ইতিহাস গভীৰভাৱে জড়িত হৈ আছে। প্ৰায় ১৮০ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ পৰা জামাইকালৈ প্ৰব্ৰজন কৰা লোকসকলে আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কৰ সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিছিল। আজি জামাইকাক ঘৰ বুলি কোৱা ভাৰতীয় মূলৰ প্ৰায় ৭০ হাজাৰ লোক আমাৰ মিলিত ঐতিহ্যৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ। তেওঁলোকৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হোলনেছ আৰু তেওঁৰ চৰকাৰক ধন্যবাদ জনাইছো। আজি জামাইকাক ঘৰ বুলি কোৱা ভাৰতীয় মূলৰ প্ৰায় ৭০ হাজাৰ লোক আমাৰ মিলিত ঐতিহ্যৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ। প্ৰধানমন্ত্ৰী হোলনেছ আৰু তেওঁৰ চৰকাৰক তেওঁলোকৰ যত্ন আৰু সমাজখনক সহায় কৰাৰ বাবে মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
যিদৰে জামাইকাত ভাৰতৰ যোগ, বলীউড আৰু লোকসংগীত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, ঠিক সেইদৰে জামাইকাৰ "ৰেগে(Reggae)" আৰু "ডান্সহলো(Dancehall)" ভাৰতত জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। আজি চলি থকা সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীয়ে আমাৰ পাৰস্পৰিক ঘনিষ্ঠতাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। দিল্লীৰ জামাইকা উচ্চায়ুক্তৰ সন্মুখৰ পথটোৰ নাম "জামাইকা মাৰ্গ" বুলি আমি সিদ্ধান্ত লৈছো। এই পথটোৱে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে আমাৰ চিৰস্থায়ী বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰতীক হ’ব।
ক্ৰিকেট প্ৰেমী ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ক্ৰীড়া আমাৰ সম্পৰ্কত এক অতি শক্তিশালী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগী যোগসূত্ৰ হৈ আহিছে। কিংবদন্তি "কৰ্টনী ৱালছ"ৰ দ্ৰুত বলিঙেই হওক বা "ক্ৰিছ গেইল"ৰ বিধ্বংসী বেটিঙেই হওক, জামাইকান ক্ৰিকেটাৰসকলৰ প্ৰতি ভাৰতৰ মানুহৰ বিশেষ মৰম আছে। ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰিলোঁ। মই নিশ্চিত যে আজিৰ আলোচনাৰ পৰা পোৱা ফলাফলে আমাৰ সম্পৰ্কক "উছেইন ব'ল্ট"তকৈও দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিব, যাৰ ফলত আমি নিৰন্তৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব পাৰিম।
মহামহিম,
আকৌ এবাৰ আপোনাক আৰু আপোনাৰ প্ৰতিনিধি দলটোক ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো।
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Conference with Prime Minister of Jamaica
01 OCT 2024 6:35PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Andrew Holness,
Delegates from both countries,
Media colleagues,
Namaskar!
I am delighted to welcome Prime Minister Holness and his delegation to India. This marks Prime Minister Holness's first bilateral visit to India. That is why we give special importance to this visit.Prime Minister Holness has long been a friend of India. I have had the opportunity to meet him several times. And each time, I have sensed his commitment in his thoughts to strengthen relations with India. I am confident that his visit will bring new energy to our bilateral relations as well as enhance our engagement with the entire Caribbean region.
Friends,
India and Jamaica's relationship is rooted in our shared history, shared democratic values, and strong people-to-people ties. Our partnership is characterized by the Four Cs—Culture, Cricket, Commonwealth, and CARICOM. In today's meeting, we discussed strengthening our cooperation across all sectors and identified several new initiatives. Trade and investment between India and Jamaica is growing. India has always been a reliable and committed development partner in Jamaica's journey of development. All our efforts in this direction have been centered around the needs of the people of Jamaica. Through ITEC and ICCR scholarships, we have contributed to the skill development and capacity building of the people of Jamaica.
We are ready to share our experience with Jamaica in areas like Digital Public Infrastructure, small industries, biofuel, innovation, health, education, agriculture. We will move forward in training and capacity building of the Jamaican military in the field of defense. Organised Crime, drug trafficking, terrorism are our common challenges. We agree to face these challenges together. We would be pleased to share our successful experience in the space sector with Jamaica as well.
Friends,
In today’s meeting, we also discussed several global and regional issues. We agree that all tensions and disputes should be resolved through dialogue. We will continue our efforts together to ensure global peace and stability. India and Jamaica concur that it is imperative to reform all global institutions, including the United Nations Security Council. We will continue to work together to modernize these institutions.
Friends,
India and Jamaica may be separated by vast oceans, but our minds, our cultures and our histories are deeply intertwined. The people who migrated from India to Jamaica nearly 180 years ago laid the strong foundations of our people-to-people ties. Today, the nearly 70,000 people of Indian origin who call Jamaica home are a living example of our shared heritage. I thank Prime Minister Holness and his Government for taking care of them. Today, the nearly 70,000 people of Indian origin who call Jamaica home are a living example of our shared heritage. I would like to extend my sincere gratitude to Prime Minister Holness and his government for their care and for supporting the community.
Just as Yoga, Bollywood and folk music from India have been adopted in Jamaica, similarly "Reggae" and "Dancehall" from Jamaica are also becoming popular in India. The cultural exchange program being conducted today will further strengthen our mutual closeness. We have decided to name the road in front of the Jamaica High Commission in Delhi as "Jamaica Marg". This road will symbolize our enduring friendship and collaboration for generations to come.
As cricket loving nations, sports has been a very strong and important connecting link in our relations. Be it the legendary fast bowling of "Courtney Walsh” or the fiery batting of "Chris Gayle”, people of India have a special affection for Jamaican cricketers. We also discussed on deepening our cooperation in sports. I am confident that the outcomes from today’s discussions will propel our relationship at a pace faster than "Usain Bolt,” allowing us to continually reach new heights.
Excellency,
Once again, I extend a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.