Ministry of Women and Child Development
More than 11 thousand Saksham Anganwadi Centres in 20 States virtually inaugurated in closing ceremony of 7th Rashtriya Poshan Maah held at Ranchi
Multifarious developments with enhanced velocity through Saksham Anganwadis will encourage communities to participate, engage and own initiatives of Poshan 2.0 to make India a Suposhit Rashtra : Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development
More than 12 Crore sensitization activities at 13.95 Lakhs AWCs conducted during the Poshan Maah on different nutrition-related themes
Exclusive campaigns on environment sustainability through Ek Ped Maa Ke Naam held throughout the Poshan Maah
30 SEP 2024 3:32PM by PIB Delhi
The closing ceremony of 7th Rashtriya Poshan Maah 2024 was held today at Ranchi, Jharkhand in the august presence of Shri Santosh Kumar Gangwar, Governor, Jharkhand; Smt. Annpurna Devi, Union Minister for Women and Child Development; and other senior officers from the Ministry of Women and Child Development, Government of India and State Govt of Jharkhand.
A film on Poshan Maah demonstrating various mass sensitization initiatives that took place across the country during the month-long celebrations was shown to the audience. This was followed by the Annaprashan Ceremony of Children and God Bharai of Pregnant women.
This was followed by an inspiring short film “Aao Toden: Kuposhan Chakra” highlighting Jharkhand’s lifecycle approach towards improving the status of nutrition among children, adolescent girls and pregnant and lactating mothers. The key highlight of the event was the virtual inauguration of more than 11 thousand Saksham Anganwadi across 20 States of the country today. A short film showcasing the concept of how Saksham Anganwadis can lead to improved nutrition and Early Childhood Care and Education delivery (ECCE) was also showcased.
Thereafter, there was an online interaction between the Shri Santosh Kumar Gangwar, Governor, Jharkhand, Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development, Government of India and Anganwadi Workers of Saksham Anganwadi Centre from Jamui district in Bihar and Rajnandgaon district in Chhattisgarh.
Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development in her special Address said, “I am overwhelmed with the wide participation and enthusiasm that all the stakeholders have shown during Poshan Maah. A total of 12.86 Crores sensitization activities at 13.95 Lakhs AWCs were conducted during the Poshan Maah on different nutrition-related themes. In addition to this nutrition-centric Jan Andolan which has played a vital role in sensitizing the entire country, exclusive campaigns on environment sustainability through Ek Ped Maa Ke Naam were held. A total of 86 Lakhs activities related to Ek Ped Maa Ke Naam were conducted during the Poshan Maah”. She also said “Some of the States have organized unique activities during the Maah for sensitization of the beneficiaries and community. In Assam, Adolescent Girls with better Hemoglobin levels were recognized as 'Hemoglobin Queens'. This has not only inspired and sensitized the adolescents, but the community at large”. Concluding her special address, she said, “I can foresee the multifarious developments with enhanced velocity through Saksham Anganwadis, which will encourage communities to participate, engage, and own the initiatives of Poshan 2.0 with a mission to make India a Suposhit Rashtra”.
Shri Santosh Gangwar, Governor, Jharkhand, in his Keynote Address drew the attention of the audience to the importance of convergence and partnerships among all the departments and other stakeholders to build a holistic ecosystem towards malnutrition-free India. Further, stressing the importance of the role of Anganwadi Workers, he mentioned: “I am glad that with the help of these frontline workers, Saksham Anganwadi and concepts like Poshan Bhi Padhai Bhi, we are moving towards a strong and self-reliant country”. He further mentioned that we should all promote green vegetables, whole grains and millet in our daily meals.
An exhibition with a variety of stalls focusing on different themes like Poshan Bhi Padhai Bhi, ECCE, Palna Grih, Take Home Ration/ Food & Nutrition, Health Camp & Anemia Testing, Child Protection, Self Help Groups, Social Security Schemes and CMAM Protocol was organised at the venue. The third edition of Poshan Dhara Magazine, focusing on key strategies for transforming Jharkhand into a malnutrition-free State was also launched during the event.
During the month-long celebrations in Poshan Maah, more than 12.86 crore sensitization activities around nutrition have been conducted across all 36 States/ UTs. In terms of different themes, dedicated 2.4 crore activities and 2 crore activities have been conducted on anaemia and growth monitoring respectively.
Poshan Maah 2024 celebrates the collective efforts of various stakeholders towards a healthier and nourished India. It not only recognizes the dedication of all participating states but also underscores the vital role of strengthening the grassroots movements through continued Jan Andolans while ensuring better exposure for stakeholders through Saksham Anganwadi Centres.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
রাঞ্চিদা পাঙথোকপা ৭শুবা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহগী লোইশিনবগী থৌরমদা রাজ্য ২০দা সকশম অঙ্গনৱাদি সেন্তর লিশিং ১১ হেন্না ভর্চুএল ওইনা হাংদোকখ্রে
সকশম অঙ্গনৱাদিগী খুত্থাংদা হেন্না ফরবা চাউখৎ থৌরাং কয়ানা ভারতপু সুপোশিত রাস্ত্র অমা ওইহন্নবা মীয়ামদা পোশন ২.০ গী থৌরাংশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং চিংশিনলগনিঃ শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাং
AWC লাখ ১৩.৯৫ তা সেন্সিতাইজেসন এক্তিবিতী করোর ১২ হেন্না পোশন মাহগী মনুংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কা মরী লৈনাব থিমদা পাঙথোকখি
এক পেদ মা কে নামগী খুত্থাংদা তুং কোইনা চৎপা য়াবা অকোইবগী মতাংদা পাক শন্না কেম্পেন পোশন মাহগী মনুংদা পাঙথোকখি
30 SEP 2024 3:32PM by PIB Imphal
৭শবা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ ২০২৪গী লোইশিনবগী থৌরম ঙসি ঝার্খন্দগী রাঞ্চিদা শ্রী সন্তোশ কুয়াম্র গঙ্গাৱর, গবর্নর, ঝার্খন্দ; শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, কেন্দ্রগী নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী; অমসুং নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং অমসুং ঝার্খন্দগী রাজ্য সরকার য়াওনা পঙথোকখি।
লৈবাক অসিদা থা অমা চুপ্না পাঙথোকপা পালন অসিগী মনুংদা পোশন মাহগী মীয়াম ভাপ তাহন্নবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ফিল্ম অমসু মীয়ামদা উৎখি। মসিগী মতুংদা অঙাংশিংগী অন্নপ্রশন থৌরম অমসুং মীরোনবী নুপীশিংগী গোদ ভারাই থৌরমসু পাঙথোকখি।
মসিগী মতুংদা অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং অমসুং মীরোনবী অমসুং চাজেনবীশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং ফংহনবা হেনগৎনবগী মতাংদা ঝার্খন্দনা লৌখৎপা থবশিং উৎলিবা শোর্ত ফিল্ম "আও তোদেনঃ কুপোশ চক্র" উৎখি। থৌরম অসিগী মরুওইবা শরুক্তি লৈবাক অসিগী রাজ্য ২০দা ঙসি ভর্চুএল ওইনা সকশম অঙ্গনৱাদি লিশিং ১১ লিংখৎখিবা অসিনি। মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং পীক্লিবা অঙাংশিংগী চেকশিন থৌরাং অমসুং মহৈ মশিং হায়বসিদা সকশম অঙ্গনৱাদিশিংনা মতৌ করম্না ফগৎহনবগে হায়বগী মতাংদা উৎপা শোর্ত ফিল্ম অমসু উৎখি।
মসিগী মতুংদা, শ্রী সন্তোশ কুমার গঙ্গাৱর, গবর্নর, ঝার্খন্দ, শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাং, ভারত সরকার অমসুং বিহারগী জমুই জিল্লা অমসুং ছতিশগরগী রাজনন্দগাও জিলাগী সকশম অঙ্গনৱাদি সেন্তরগী ৱার্করশিংগা ওনলাইনদা ৱারী ৱাতাই শানখি।
শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাংনা মহাক্কী অখন্নবা ৱারোলদা হায়খি, "পোশন মাহগী মনুংদা তেকহোল্দর খুদিংমক্না থৱাই হকচাং য়াওনা শরুক য়াবা উবদা অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা পোকই। পোশন মাহগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কা মরী লৈনবা থিমশিংদা AWC লাখ ১৩.৯৫ তা সেন্সিতাইজেসনগী থবক থৌরম অপুনবা ওইনা করোর ১২.৮৬ পায়খৎখি। লৈবাক শীনবা থুংববু ভাপ তাহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী জন অন্দোলন অসিগী মথক্তা, এক পেদ মা কে নামগী খুত্থাংদা তুং কোইনা চৎপা য়াবা অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা অখন্নবা কেম্পেন অমসু পাঙথোকখি। পোশন মাহগী মনুংদা এক পেদ কে নামগা মরী লৈনবা থবক থৌরম লাখ ৮৬ অপুনবা ওইনা পাঙথোকখি। মহাক্না মসিমসু হায়খি "রাজ্য খরদি মাহগী মনুংদা কান্নবা ফংগদবশিং অমসুং মীয়ামদা ভাপ তাহন্না থবকশিং পায়খৎনখি। অসমদা, হেমোগ্লোবিনগী চাং ৱাংনা য়াওবা ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংবু 'হেমোগ্লোবিন ক্বিন্স' হায়না শকখঙবীখি। হায়রিবসিনা ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংদা ভাপ তাহনবদা নত্তনা, খুনাইবুসু ভাপ তাহনবীরি।" মহাক্কী ৱারোল লোইশিনলদুনা হায়খি, "ঐহাক্না সকশম অঙ্গনৱাদিগী খুত্থাংদা হেন্না ফরবা চাউখৎ থৌরাং কয়ানা ভারতপু সুপোশিত রাস্ত্র অমা ওইহন্নবা মীয়ামদা পোশন ২.০ গী থৌরাংশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং চিংশিনবা উবা ফংই।"
শ্রী সন্তোশ গঙ্গাৱর গবর্নর, ঝার্খন্দনা মহাক্কী মরুওইবা ৱারোল পীবদা মীয়াম্বু দিপার্ত্মেন্ত খুদিংমক অমসুং স্তেকহোল্দর খুদিংমক পুনশিন্নদুনা মচি ওইবা চীঞ্জাক নীংথিনা ফংবা ভারৎ অমা ওইহন্নবগী পুক্নিং চিংশিনখি। মখা তানা, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংগী থৌদাংগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না ফোংদোকখি, "অসিগুম্বা ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং অসিগী মতেংগা লোইননা, সকশম অঙ্গনৱাদি অমসুং পোশন ভি পরাই ভিগী ৱাখল্লোনগা লোইননা, ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা অমসুং ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমগী মায়কৈদা চঙশিল্লি।" মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি মদুদি ঐখোয়না অশংবা মনা মশীং, হোল গ্রেন অমসুং মিলেতশিং ঐখোয়গী নোংমগী চাক্লেন্দা য়াওহনগদবনি।
তোঙান-তোঙানবা স্তোলশিংগা লোইননা পোশন ভি পরাই ভি, ECCE, পলনা গ্রি, তেক হোম রাসন/ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন, হেল্থ কেম্প অমসুং এনেমিয়া তেস্তিং, চাইল্দ প্রোতেক্সন, শেল্ফ হেল্প গ্রুপ, সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিম, CMAM প্রোতোকোলসু মফম অদুদা পাঙথোকখি। পোশন ধরা মেগাজিনগী অহুমশুবা ইদিসনসু থৌরম অদুগী মনুংদা ফোংখি।
থা অমা চুপ্না চত্থবা পোশন মাহগী মনুংদা সেন্সিতাইজেসন এক্তিবিতী করোর ১২.৮৬ হেনবা রাজ্য ৩৬ তা পাঙথোকখি। তোঙান-তোঙানবা থিমশিংগী মতাংদাদ অখন্নবা থবক থৌরম করোর ২.৪ পাঙথোকখি।
পোশন মাহ ২০২৪ না তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা মশা মউ ফবা ভারত অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। মসিনা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংতা নত্তনা জন অন্দোলনশিংগা লোইননা সকশম অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি।