Ministry of Women and Child Development
More than 11 thousand Saksham Anganwadi Centres in 20 States virtually inaugurated in closing ceremony of 7th Rashtriya Poshan Maah held at Ranchi
Multifarious developments with enhanced velocity through Saksham Anganwadis will encourage communities to participate, engage and own initiatives of Poshan 2.0 to make India a Suposhit Rashtra : Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development
More than 12 Crore sensitization activities at 13.95 Lakhs AWCs conducted during the Poshan Maah on different nutrition-related themes
Exclusive campaigns on environment sustainability through Ek Ped Maa Ke Naam held throughout the Poshan Maah
30 SEP 2024 3:32PM by PIB Delhi
The closing ceremony of 7th Rashtriya Poshan Maah 2024 was held today at Ranchi, Jharkhand in the august presence of Shri Santosh Kumar Gangwar, Governor, Jharkhand; Smt. Annpurna Devi, Union Minister for Women and Child Development; and other senior officers from the Ministry of Women and Child Development, Government of India and State Govt of Jharkhand.
A film on Poshan Maah demonstrating various mass sensitization initiatives that took place across the country during the month-long celebrations was shown to the audience. This was followed by the Annaprashan Ceremony of Children and God Bharai of Pregnant women.
This was followed by an inspiring short film “Aao Toden: Kuposhan Chakra” highlighting Jharkhand’s lifecycle approach towards improving the status of nutrition among children, adolescent girls and pregnant and lactating mothers. The key highlight of the event was the virtual inauguration of more than 11 thousand Saksham Anganwadi across 20 States of the country today. A short film showcasing the concept of how Saksham Anganwadis can lead to improved nutrition and Early Childhood Care and Education delivery (ECCE) was also showcased.
Thereafter, there was an online interaction between the Shri Santosh Kumar Gangwar, Governor, Jharkhand, Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development, Government of India and Anganwadi Workers of Saksham Anganwadi Centre from Jamui district in Bihar and Rajnandgaon district in Chhattisgarh.
Smt. Annpurna Devi, Union Minister, Women and Child Development in her special Address said, “I am overwhelmed with the wide participation and enthusiasm that all the stakeholders have shown during Poshan Maah. A total of 12.86 Crores sensitization activities at 13.95 Lakhs AWCs were conducted during the Poshan Maah on different nutrition-related themes. In addition to this nutrition-centric Jan Andolan which has played a vital role in sensitizing the entire country, exclusive campaigns on environment sustainability through Ek Ped Maa Ke Naam were held. A total of 86 Lakhs activities related to Ek Ped Maa Ke Naam were conducted during the Poshan Maah”. She also said “Some of the States have organized unique activities during the Maah for sensitization of the beneficiaries and community. In Assam, Adolescent Girls with better Hemoglobin levels were recognized as 'Hemoglobin Queens'. This has not only inspired and sensitized the adolescents, but the community at large”. Concluding her special address, she said, “I can foresee the multifarious developments with enhanced velocity through Saksham Anganwadis, which will encourage communities to participate, engage, and own the initiatives of Poshan 2.0 with a mission to make India a Suposhit Rashtra”.
Shri Santosh Gangwar, Governor, Jharkhand, in his Keynote Address drew the attention of the audience to the importance of convergence and partnerships among all the departments and other stakeholders to build a holistic ecosystem towards malnutrition-free India. Further, stressing the importance of the role of Anganwadi Workers, he mentioned: “I am glad that with the help of these frontline workers, Saksham Anganwadi and concepts like Poshan Bhi Padhai Bhi, we are moving towards a strong and self-reliant country”. He further mentioned that we should all promote green vegetables, whole grains and millet in our daily meals.
An exhibition with a variety of stalls focusing on different themes like Poshan Bhi Padhai Bhi, ECCE, Palna Grih, Take Home Ration/ Food & Nutrition, Health Camp & Anemia Testing, Child Protection, Self Help Groups, Social Security Schemes and CMAM Protocol was organised at the venue. The third edition of Poshan Dhara Magazine, focusing on key strategies for transforming Jharkhand into a malnutrition-free State was also launched during the event.
During the month-long celebrations in Poshan Maah, more than 12.86 crore sensitization activities around nutrition have been conducted across all 36 States/ UTs. In terms of different themes, dedicated 2.4 crore activities and 2 crore activities have been conducted on anaemia and growth monitoring respectively.
Poshan Maah 2024 celebrates the collective efforts of various stakeholders towards a healthier and nourished India. It not only recognizes the dedication of all participating states but also underscores the vital role of strengthening the grassroots movements through continued Jan Andolans while ensuring better exposure for stakeholders through Saksham Anganwadi Centres.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଞ୍ଚିଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସପ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ୨୦ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟିତ
ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି ମାଧ୍ୟମରେ ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶ ଭାରତକୁ ଏକ ସୁପୋଷିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଓ ପୋଷଣ ୨.୦ ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ - ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ
ପୋଷଣ ମାସରେ ବିଭିନ୍ନ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ୧୩.୯୫ ଲକ୍ଷ ଏଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ପୋଷଣ ମାସରେ ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତା ଉପରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ
30 SEP 2024 3:32PM by PIB Bhubaneswar
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିଠାରେ ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ଗଙ୍ଗୱାର, କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ସପ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ୨୦୨୪ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି।
ମାସେ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଜନସଚେତନତା ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ପୋଷଣ ମାସ ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦର୍ଶକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଶିଶୁମାନଙ୍କର ଅନ୍ନପ୍ରାସନ ଉତ୍ସବ ଓ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ଗୋଦ୍‍ ଭରାଇ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହା ପରେ ଶିଶୁ, କିଶୋରୀ ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ଓ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମା'ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୋଷଣ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର "ଆଓ ତୋଡେ: କୁପୋଷଣ ଚକ୍ର" ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ଆଜି ଦେଶର ୨୦ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡିର ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍‍ଘାଟନ । ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କିପରି ଉନ୍ନତ ପୋଷଣ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ (ଇସିସିଇ) କରିପାରିବ ତାହାର ଧାରଣାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହାପରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ଗଙ୍ଗୱାର, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏବଂ ବିହାରର ଜାମୁଇ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜନାନ୍ଦଗାଓଁ ଜିଲ୍ଲାର ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରର ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀଙ୍କମଧ୍ୟରେ ଅନଲାଇନ୍ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଲେ, ପୋଷଣ ମାସରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଯେଉଁଭଳି ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଓ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ସେଥିରେ ମୁଁ ଅଭିଭୂତ। ପୋଷଣ ମାସରେ ବିଭିନ୍ନ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପୋଷଣ ମାସରେ ୧୩.୯୫ ଲକ୍ଷ ଏଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ସମୁଦାୟ ୧୨.୮୬ କୋଟି ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସଚେତନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଏହି ପୋଷଣ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ବ୍ୟତୀତଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତା ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପୋଷଣ ମାସରେ ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମୁଦାୟ ୮୬ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ "ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ କେତେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ମାସରେ ଅନନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଆସାମରେ ଉନ୍ନତ ହିମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ସ୍ତର ଥିବା କିଶୋରୀମାନଙ୍କୁ 'ହିମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ କୁଇନ୍ସ' ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା କେବଳ କିଶୋରମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରେରଣା ଓ ସଚେତନ କରିଛି। ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱବାଡ଼ି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ବେଗରେ ବହୁବିଧ ବିକାଶକୁ ଆକଳନ କରିପାରିବି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ସୁପୋଷିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାର ମିଶନ ସହିତ ପୋଷଣ ୨.୦ର ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସଂପୃକ୍ତି ଏବଂ ମାଲିକାନା କରିବାକୁ ଗୋଷ୍ଠିମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ"।
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାର ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କର୍ମୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମୀ, ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ବି ପଢ଼େଇ ଭି ଭଳି ଧାରଣାମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଆମେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ମିଲେଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ପୋଷଣ ଭି ପଢ଼େଇ ଭି, ଇସିସିଇ, ପାଲନା ଗୃହ, ଟେକ୍ ହୋମ୍ ରାସନ/ ଖାଦ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଓ ରକ୍ତହୀନତା ପରୀକ୍ଷା, ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଏବଂ ସିଏମ୍ଏଏମ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟଲ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ରଣନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପୋଷଣ ଧାରା ପତ୍ରିକାର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା।"।
ପୋଷଣ ମାସରେ ଏକ ମାସ ବ୍ୟାପୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୋଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ୧୨.୮୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରକ୍ତହୀନତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିରୀକ୍ଷଣ ଉପରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୨.୪ କୋଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ୨ କୋଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯାଇଛି।
ପୋଷଣ ମାସ ୨୦୨୪ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନ ଭାରତ ଦିଗରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହା କେବଳ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟର ସମର୍ପଣକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇନାହିଁ ବରଂ ନିରନ୍ତର ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରେ ।