তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদি – নেস্নেল রেস্পোন্সিবল তুরিজম ইনিসিএতিব অমা হৌদোখ্রে
27 SEP 2024 2:03PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর 27, মালেমগী তুরিজম নুমিৎতা 'পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদি' হায়না মিংথোনবা নেস্নেল রেস্পোন্সিবল তুরিজম ইনিসিএতিব অমা হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংদা য়ুম্ফম ওইদুনা তুরিজম অসি খুন্নাইগী ওইবা ইনক্লুজন, থবক পীবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিল্লকপগী খুৎলাই অমা ওইহন্নবা তুরিজম মন্ত্রালয়না ভারত শিনবা থুংনা তুরিস্ত দিস্তিনেসন 6 হায়বদি ওর্চা (মধ্যা প্রদেশ), গান্ধিকোতা (অন্ধ্র প্রদেশ), বোধ গয়া (বিহার), আইজোল (মিজোরাম), জোধপুর (রাজস্থান) অমসুং শ্রী বিজয়া পুরম (অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দ) দা পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদি পাইলোৎ তৌখি।
মসিগী থৌরাং অসিগী খুত্থাংদা, তুরিজম মন্ত্রালয়না তুরিস্তশিংদা মখোয়গী দেস্তিনেসনশিংগীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা এম্বেসেদরশিং অমসুং স্তোরীতেল্লর ওইরিবা মীওইশিংগা থেংনদুনা তুরিস্তশিংগীদমক দেস্তিনেসনশিংদা লৈরিবা অপুনবা এক্সপরিয়েন্স অসি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসি তুরিজমগা মরী লৈনবা ত্রেনিং অমসুং মীৎয়েং অমদা তুরিস্তশিংগা ৱারী শানরিবা মীওই খুদিংমক্তা এৱেরনেস পীদুনা পাংথোক্লি।
"অথিথি দেবো ভাবা"না শাহৌ পীদুনা কেব দ্রাইভরশিং, ওতো দ্রাইভরশিং, রেলৱে স্তেসনশিং, এয়রপোর্তশিং, বস স্তেসনশিংদা লৈরিবা স্তাফ, হোতেল স্তেফশিং, রেস্তোরেন্ত ৱার্করশিং, হোমস্তাইশিংগী মপুশিং, তুর গাইদশিং, পুলিস পর্সনেলশিং, লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওইশিং, দুকানশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং অতোপ্পা মীওই কয়াদা তুরিজমগী মরুওইবা, জেনরেল ক্লীনলিনেস, সেফতী, সস্তেনেবিলিতী, অমসুং তুরিস্তশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্কী হোস্পিতালিতী অমসুং কেয়র ফংহনবগী মরুওইবগী মতাংদা ত্রেনিং অমসুং এৱেরনেস পীখি।
হায়রিবা মীওইশিং অসি লমদম অদুগী লোকেল ওইবা ৱারীশিং অদুগা লোয়ননা মদুগী হেন্না খঙদবা তুরিজমগী অঙকপশিং অদুসু খঙহনখি। মসিনা মরম ওইদুনা তুরিস্ত অমনা লমদম অদুদা থেংনরিবা মীওই খুদিংমক মফম অদুগী এম্বেসেদরশিং অমসুং স্তোরীতেল্লরশিং ওইরকখি। মখোয়না মওং পুম্নমক্তা পোজিতিব ওইবা তুরিস্ত এক্সপরিয়েন্স অমা শেম্নবা হোৎনখি।
পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদিগী খুত্থাংদা, নুপীশিং অমসুং নহারোলশিংবু ত্রেনিং পীবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মখোয়বু হেরিতেজ ৱাক, ফুদ তুর, ক্রাফ তুর, নেচর ত্রেক, হোমস্তে এক্সপরিয়েন্স অমসুং দিস্তিনেসনগী পোতেন্সিএলদা য়ুম্ফম ওইবা অতোপ্পা ইন্নোভেতিব তুরিজম প্রদক্তশিংগুম্বা অনৌবা তুরিজম প্রদক্তশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি। লোকেলশিংনা হোমস্ত মপুশিং, ফুদ অমসুং কুজিন এক্সপরিয়েন্স প্রোভাইদরশিং, কলচরেল গাইদশিং, নেচরেল গাইদশিং, এদভেঞ্চর গাইদশিং অমসুং তুরিজমদা অতোপ্পা থৌদাংশিং লৌদুনা থবক ফংনবগীদমক্তা মসিগী স্কিলশিং অসি শীজিন্নবা য়াই হায়নসু পান্দম থম্লি।
তুরিজমগী অখন্নবা ত্রেনিংগী মতুংদা দিজিতেল লিতরেসী অমসুং দিজিতেল তুলশিংদা জেনরেল ত্রেনিং পীদুনা মখোয়না শেম্লিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসি তুরিস্তশিংনা নেস্নেল অমসুং গ্লোবেলগী থাক্তা থেংননবা অমসুং উবা ফংনবা হোৎনরি। চহি অসিগী ওগস্ত 15দা মসিগী প্রোগ্রাম অসি পাইলোৎ ওইনা পায়খৎপা হৌরকপদগী হৌরগা, মীওই 3,000 রোমনা পাইলোৎ দিস্তিনেসন 6দা তুরিস্তশিংগীদমক পোজিতিব এক্সপরিয়েন্স অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অদুদা ত্রেনিং পীখ্রে।
কান্নবা
পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদিগী হোৎনবশিংগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা লোকেলশিংনা তুরিজম ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী শরুক অমা ওইনবা অমসুং তুরিজম ইকোসিস্তেমগী শরুক অমা ওইনবা পুক্নিং থৌগৎপা উবা ফংলে।
মখা তানা, মন্ত্রালয়না পর্য়তন মিত্রাশিং অমসুং দিদিশিংবু দিস্তিনেসনশিংদা দেদিকেতেদ বেজ অমসুং আইদেন্তিতী অমগা লোয়ননা শকখঙগনি। মসিনা পর্য়তন মিত্রাগা চৎমিন্নবদা থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহন্নবা তুরিস্তশিংদা খুদোংচাবা পীগনি।
2024গী মালেমগী তুরিজম নুমিৎতা, তুরিজম মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী মখাদা পীরিবা তুরিস্ত দিস্তিনেসন 60দা পর্য়তন মিত্রা অমসুং পর্য়তন দিদি হৌদোকখ্রে:
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী
দেস্তিনেসন 1
দেস্তিনেসন 2
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
শ্রী বিজয় পুরম
অন্ধ্র প্রদেশ
গন্দিকোতা
তিরুপতি
অরুনাচল প্রদেশ
তৱাং
অসাম
গুৱাহাতি
বিহার
বোধগায়া
নলন্দা
চান্দিগর
চান্দিগর
ছত্তিসগর
রাইপুর
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দিয়ু
দামন
দিল্লী
দিল্লী
গোৱা
গোৱা
গুজরাত
অহমদাবাদ
কেৱারিয়া
হরিয়ানা
কুরুক্ষেত্র
হিমাচল প্রদেশ
শিমলা
জম্মু অমসুং কাশ্মির
শ্রীনগর
ঝারখন্দ
রাঞ্চি
কর্নাতকা
হম্পি
মৈশুর
কেরালা
তিরুবনন্থপুরম
কোচি
লদাখ
লেহ
লক্ষদ্বীপ
কাবারত্তি
মধ্য প্রদেশ
ওর্চা
উজ্জেন
মহারাস্ত্র
ঔরঙ্গবাদ
নাসিক
মনিপুর
ইম্ফাল
মেঘালয়
শিল্লোং
মিজোরাম
আইজোল
নাগালেন্দ
দিমাপুর
ওরিশা
পুরি
পুদুচেরী
পুদুচেরী
পঞ্জাব
অমৃতসর
পরিয়ালা
রাজস্থান
জোধপুর
জয়পুর
সিক্কিম
গেংতোক
তমিল নাদু
মহাবলিপুরম
তাঞ্জাভুর
ত্রিপুরা
অগরতলা
তেলঙ্গানা
হায়দরাবাদ
উত্তর প্রদেশ
বারানসী
আগরা
উত্তর প্রদেশ
অয়োধ্যা
উত্তরাখন্দ
হরিদ্বার
রিশিকেশ
ৱেস্ত বেঙ্গল
দার্জীলিং
কোলকাতা
পর্য়তন মি্ত্রা অমসুং পর্য়তন দিদিগী ভিজন অসি ইনক্রেদিবল ইন্দিয়নশিংগী খুত্থাংদা ইনক্রেদিবল ইন্দিয়াগী এক্সপরিয়েন্স ফংনবগীদমক মীপুম খুদিংমকপু তরাম্না ওকপনি। মসিনা ভারত্তা লাকপা তুরিস্তশিংগীদমক্তা হেন্না তরাম্না ওকপা, হোস্পিতেবল ওইবা অমসুং নীংশিংনীংঙাই ওইবা এক্সপরিয়েন্স অমা শেমগনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism Launches Paryatan Mitra and Paryatan Didi – A National Responsible Tourism Initiative
27 SEP 2024 2:03PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism, Government of India launched a national responsible tourism initiative by the name of ‘Paryatan Mitra & Paryatan Didi’ on September 27th, World Tourism Day,
Based on the vision of the Prime Minister for enabling tourism as a vehicle for social inclusion, employment, and economic progress – Ministry of Tourism piloted Paryatan Mitra and Paryatan Didi in 6 tourist destinations across India namely - Orchha (Madhya Pradesh), Gandikota (Andhra Pradesh) Bodh Gaya (Bihar), Aizawl (Mizoram), Jodhpur (Rajasthan), and Sri Vijaya Puram (Andaman & Nicobar Islands).
Through this initiative, Ministry of Tourism aims to elevate the overall experience for tourists in destinations, by having them meet ‘tourist-friendly’ people who are proud Ambassadors & Storytellers for their destination. This is being done by providing tourism related training and awareness to all individuals who interact and engage with tourists in a destination.
Driven by ‘Athithi Devo Bhava’, cab drivers, auto drivers, staff at railway stations, airports, bus stations, hotel staff, restaurant workers, homestay owners, tour guides, police personnel, street vendors, shop keepers, students, and many more were provided training and awareness on the importance of tourism, general cleanliness, safety, sustainability, and also on the importance of providing tourists with the highest standards of hospitality and care.
These individuals were also made aware of the local stories of the destination along with its lesser-known tourism wonders, so that every person a tourist interacts with in these destinations, turn out to be local Ambassadors and Storytellers, who strive to create a positive tourist experience in every manner.
Through Paryatan Mitra & Paryatan Didi, special emphasis is being placed on the training of women and youth to enable them to develop new tourism products & experiences like heritage walks, food tours, craft tours, nature treks, homestay experiences, and other innovative tourism products based on the potential of the destination. It is also envisioned that locals leverage these skills to obtain gainful employment going forward as homestay owners, food & cuisine experience providers, cultural guides, natural guides, adventure guides, and other roles in tourism.
Tourism-specific training is being followed by general training in digital literacy and digital tools to ensure that the experiences they create are discoverable and visible to tourists, nationally and globally. Since the pilot of this program on August 15th this year, around 3,000 people have been trained in the 6 pilot destinations on the importance of creating a positive experience for tourists, thereby being a Paryatan Mitra.
Impact
Due to the efforts of Paryatan Mitra and Paryatan Didi, there has been visible enthusiasm from locals to be a part of tourism training programs and become a part of the tourism ecosystem.
Going forward, the Ministry will be recognizing Paryatan Mitra’s & Didi’s in destinations with a dedicated badge and identity, offering tourists a way to be assured of an incredible experience when with a Paryatan Mitra.
On World Tourism Day 2024, Ministry of Tourism has launched Paryatan Mitra and Paryatan Didi across the following 50 tourist destinations in the country:
State/Union Territory
Destination 1
Destination 2
Andaman & Nicobar Islands
Sri Vijaya Puram
Andhra Pradesh
Gandikota
Tirupati
Arunachal Pradesh
Tawang
Assam
Guwahati
Bihar
Bodhgaya
Nalanda
Chandigarh
Chandigarh
Chhattisgarh
Raipur
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Daman
Delhi
Delhi
Goa
Goa
Gujarat
Ahmedabad
Kevadia
Haryana
Kurukshetra
Himachal Pradesh
Shimla
Jammu & Kashmir
Srinagar
Jharkhand
Ranchi
Karnataka
Hampi
Mysore
Kerala
Thiruvananthapuram
Kochi
Ladakh
Leh
Lakshadweep
Kavaratti
Madhya Pradesh
Orchha
Ujjain
Maharashtra
Aurangabad
Nasik
Manipur
Imphal
Meghalaya
Shillong
Mizoram
Aizawl
Nagaland
Dimapur
Odisha
Puri
Puducherry
Puducherry
Punjab
Amritsar
Patiala
Rajasthan
Jodhpur
Jaipur
Sikkim
Gangtok
Tamil Nadu
Mahabalipuram
Thanjavur
Tripura
Agartala
Telangana
Hyderabad
Uttar Pradesh
Varanasi
Agra
Uttar Pradesh
Ayodhya
Uttarakhand
Haridwar
Rishikesh
West Bengal
Darjeeling
Kolkata
The vision of Paryatan Mitra and Paryatan Didi is to welcome one and all to experience Incredible India through Incredible Indians, thereby creating a more welcoming, hospitable, and memorable experience for tourists when in India.