ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 'ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ
27 SEP 2024 2:03PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିବସ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୭ ତାରିଖରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 'ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦି' ନାମରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିର ବାହକ ଭାବରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଧାରରେ - ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ୬ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଯଥା- ଓରଛା (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ), ଗଣ୍ଡିକୋଟା (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ), ବୋଧଗୟା (ବିହାର), ଆଇଜଲ (ମିଜୋରାମ), ଯୋଧପୁର (ରାଜସ୍ଥାନ) ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଜୟପୁରମ୍ (ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ)ରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିର ସଂଚାଳନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ , ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଅନୁଭୂତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଏବଂ କାହାଣୀକାର ଥିବା 'ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅନୁକୂଳ' ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟି ପାରିବେ । ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିବା ଓ ଜଡିତ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ସଚେତନତା ପ୍ରଦାନ କରି ଏହା କରାଯାଉଛି ।
'ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ' ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ କ୍ୟାବ ଡ୍ରାଇଭର, ଅଟୋ ଡ୍ରାଇଭର, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ କର୍ମଚାରୀ, ବିମାନ ବନ୍ଦର, ବସ୍ ଷ୍ଟେସନ, ହୋଟେଲ କର୍ମଚାରୀ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ, ହୋମଷ୍ଟେ ମାଲିକ, ଟୁର୍ ଗାଇଡ୍‌, ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀ, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର, ଦୋକାନୀ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଗୁରୁତ୍ୱ, ସାଧାରଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆତିଥେୟତା ଏବଂ ଯତ୍ନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ସଚେତନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳର ସ୍ଥାନୀୟ କାହାଣୀ ସହିତ ଏହାର ସ୍ୱଳ୍ପ ଜ୍ଞାତ ଭ୍ରମଣଗତ ଚମତ୍କାରିତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏହି ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯିଏକି ଜଣେ ସ୍ଥାନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଏବଂ କଥାକାର ହୋଇଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପାରିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାନ୍ତି ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିଙ୍କ ଜରିଆରେ ମହିଳା ଓ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଐତିହ୍ୟ ପଦଯାତ୍ରା, ଫୁଡ୍ ଟୁର, କ୍ରାଫ୍ଟ ଟୁର, ନେଚର୍ ଟ୍ରେକ୍‌, ହୋମଷ୍ଟେ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଭିନବ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉତ୍ପାଦ ଭଳି ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଅନୁଭୂତି ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ କଳ୍ପନା କରାଯାଏ ଯେ ହୋମଷ୍ଟେ ମାଲିକ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ, ପ୍ରାକୃତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ, ଦୁଃସାହସିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ ଏହି ଦକ୍ଷତାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବେ ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ- ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରେ ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣରେ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଅନୁଭୂତି ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ୬ଟି ପାଇଲଟ୍ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଭାବ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଆଗକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବ୍ୟାଜ୍ ଏବଂ ପରିଚୟ ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳୀକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ରଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅନୁଭୂତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିବସ ୨୦୨୪ ଅବସରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ନିମ୍ନଲିଖିତ ୫୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି :
State/Union Territory
Destination 1
Destination 2
Andaman & Nicobar Islands
Sri Vijaya Puram
Andhra Pradesh
Gandikota
Tirupati
Arunachal Pradesh
Tawang
Assam
Guwahati
Bihar
Bodhgaya
Nalanda
Chandigarh
Chandigarh
Chhattisgarh
Raipur
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Daman
Delhi
Delhi
Goa
Goa
Gujarat
Ahmedabad
Kevadia
Haryana
Kurukshetra
Himachal Pradesh
Shimla
Jammu & Kashmir
Srinagar
Jharkhand
Ranchi
Karnataka
Hampi
Mysore
Kerala
Thiruvananthapuram
Kochi
Ladakh
Leh
Lakshadweep
Kavaratti
Madhya Pradesh
Orchha
Ujjain
Maharashtra
Aurangabad
Nasik
Manipur
Imphal
Meghalaya
Shillong
Mizoram
Aizawl
Nagaland
Dimapur
Odisha
Puri
Puducherry
Puducherry
Punjab
Amritsar
Patiala
Rajasthan
Jodhpur
Jaipur
Sikkim
Gangtok
Tamil Nadu
Mahabalipuram
Thanjavur
Tripura
Agartala
Telangana
Hyderabad
Uttar Pradesh
Varanasi
Agra
Uttar Pradesh
Ayodhya
Uttarakhand
Haridwar
Rishikesh
West Bengal
Darjeeling
Kolkata
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଥିବା ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ, ଆତିଥ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism Launches Paryatan Mitra and Paryatan Didi – A National Responsible Tourism Initiative
27 SEP 2024 2:03PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism, Government of India launched a national responsible tourism initiative by the name of ‘Paryatan Mitra & Paryatan Didi’ on September 27th, World Tourism Day,
Based on the vision of the Prime Minister for enabling tourism as a vehicle for social inclusion, employment, and economic progress – Ministry of Tourism piloted Paryatan Mitra and Paryatan Didi in 6 tourist destinations across India namely - Orchha (Madhya Pradesh), Gandikota (Andhra Pradesh) Bodh Gaya (Bihar), Aizawl (Mizoram), Jodhpur (Rajasthan), and Sri Vijaya Puram (Andaman & Nicobar Islands).
Through this initiative, Ministry of Tourism aims to elevate the overall experience for tourists in destinations, by having them meet ‘tourist-friendly’ people who are proud Ambassadors & Storytellers for their destination. This is being done by providing tourism related training and awareness to all individuals who interact and engage with tourists in a destination.
Driven by ‘Athithi Devo Bhava’, cab drivers, auto drivers, staff at railway stations, airports, bus stations, hotel staff, restaurant workers, homestay owners, tour guides, police personnel, street vendors, shop keepers, students, and many more were provided training and awareness on the importance of tourism, general cleanliness, safety, sustainability, and also on the importance of providing tourists with the highest standards of hospitality and care.
These individuals were also made aware of the local stories of the destination along with its lesser-known tourism wonders, so that every person a tourist interacts with in these destinations, turn out to be local Ambassadors and Storytellers, who strive to create a positive tourist experience in every manner.
Through Paryatan Mitra & Paryatan Didi, special emphasis is being placed on the training of women and youth to enable them to develop new tourism products & experiences like heritage walks, food tours, craft tours, nature treks, homestay experiences, and other innovative tourism products based on the potential of the destination. It is also envisioned that locals leverage these skills to obtain gainful employment going forward as homestay owners, food & cuisine experience providers, cultural guides, natural guides, adventure guides, and other roles in tourism.
Tourism-specific training is being followed by general training in digital literacy and digital tools to ensure that the experiences they create are discoverable and visible to tourists, nationally and globally. Since the pilot of this program on August 15th this year, around 3,000 people have been trained in the 6 pilot destinations on the importance of creating a positive experience for tourists, thereby being a Paryatan Mitra.
Impact
Due to the efforts of Paryatan Mitra and Paryatan Didi, there has been visible enthusiasm from locals to be a part of tourism training programs and become a part of the tourism ecosystem.
Going forward, the Ministry will be recognizing Paryatan Mitra’s & Didi’s in destinations with a dedicated badge and identity, offering tourists a way to be assured of an incredible experience when with a Paryatan Mitra.
On World Tourism Day 2024, Ministry of Tourism has launched Paryatan Mitra and Paryatan Didi across the following 50 tourist destinations in the country:
State/Union Territory
Destination 1
Destination 2
Andaman & Nicobar Islands
Sri Vijaya Puram
Andhra Pradesh
Gandikota
Tirupati
Arunachal Pradesh
Tawang
Assam
Guwahati
Bihar
Bodhgaya
Nalanda
Chandigarh
Chandigarh
Chhattisgarh
Raipur
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Daman
Delhi
Delhi
Goa
Goa
Gujarat
Ahmedabad
Kevadia
Haryana
Kurukshetra
Himachal Pradesh
Shimla
Jammu & Kashmir
Srinagar
Jharkhand
Ranchi
Karnataka
Hampi
Mysore
Kerala
Thiruvananthapuram
Kochi
Ladakh
Leh
Lakshadweep
Kavaratti
Madhya Pradesh
Orchha
Ujjain
Maharashtra
Aurangabad
Nasik
Manipur
Imphal
Meghalaya
Shillong
Mizoram
Aizawl
Nagaland
Dimapur
Odisha
Puri
Puducherry
Puducherry
Punjab
Amritsar
Patiala
Rajasthan
Jodhpur
Jaipur
Sikkim
Gangtok
Tamil Nadu
Mahabalipuram
Thanjavur
Tripura
Agartala
Telangana
Hyderabad
Uttar Pradesh
Varanasi
Agra
Uttar Pradesh
Ayodhya
Uttarakhand
Haridwar
Rishikesh
West Bengal
Darjeeling
Kolkata
The vision of Paryatan Mitra and Paryatan Didi is to welcome one and all to experience Incredible India through Incredible Indians, thereby creating a more welcoming, hospitable, and memorable experience for tourists when in India.