কেবিনেট
মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ড এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উত্থানৰ বাবে সাজু
কেবিনেটে এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিক্স, আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি (এভিজিচি-এক্সআৰ)ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ (এনচিঅ'ই) স্থাপনৰ অনুমোদন জনাইছে
অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্মাণকাৰী অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিয়াৰ দিশত চৰকাৰৰ জোৰ
গোলকীয়ভাৱে ভাৰতৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ভাৰতক অত্যাধুনিক সমল প্ৰদানৰ বাবে এক সমল কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দি বিদেশী বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰিবলৈ এনচিঅ'ই
18 SEP 2024 3:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত চৰকাৰৰ অংশীদাৰ হিচাপে উদ্যোগ সংস্থাসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ভাৰতীয় চেম্বাৰ অফ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদৰ সৈতে ভাৰতত কোম্পানী আইন, ২০১৩ৰ অধীনত ধাৰা ৮ কোম্পানী হিচাপে এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি (এভিজিচি-এক্সআৰ)ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ (এনচিঅ'ই) স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে। দেশত এভিজিচি টাস্ক ফ'ৰ্চ স্থাপনৰ বাবে ২০২২-২৩ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীৰ বাজেট ঘোষণা অনুসৰি এনচিঅ'ই মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত স্থাপন কৰা হ'ব।
এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডই আজি চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, অভাৰ দ্য টপ (অ'টিটি) প্লেটফৰ্ম, গেমিং, বিজ্ঞাপন আৰু স্বাস্থ্য, শিক্ষা তথা অন্যান্য সামাজিক খণ্ডকে ধৰি অন্যান্য কেইবাটাও ক্ষেত্ৰত এক অপৰিহাৰ্য ভূমিকা পালন কৰে যাৰ দ্বাৰা দেশৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ সামগ্ৰিক গাঁথনি সামৰি লোৱা হয়। দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা প্ৰযুক্তি আৰু সমগ্ৰ দেশতে ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰৱেশ বৃদ্ধি হোৱাৰ সৈতে গোলকীয় এভিজিচি-এক্সআৰৰ ব্যৱহাৰ দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি হ'বলৈ সাজু হৈছে।
এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডৰ বিকাশ চালনা
দেশৰ এভিজিচি-এক্সআৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ ৰক্ষা কৰা আৰু দ্ৰুত গতিত চলিবলৈ শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। অত্যাধুনিক এভিজিচি-এক্সআৰ প্ৰযুক্তিৰ শেহতীয়া দক্ষতাৰে অপেছাদাৰী আৰু পেছাদাৰী দুয়োকে সজ্জিত কৰাৰ বাবে বিশেষ প্ৰশিক্ষণ-তথা-শিক্ষণ কাৰ্যসূচী আগবঢ়োৱাৰ লগতে, এই এনচিঅ'ই গৱেষণা আৰু বিকাশত সহায় কৰাৰ লগতে কম্পিউটাৰ বিজ্ঞান, অভিযান্ত্ৰিক, ডিজাইন আৰু কলাৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলক একত্ৰিত কৰিব যি এভিজিচি-এক্সআৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতা লাভ কৰিব পাৰে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰই ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ আৰু গোলকীয় প্ৰসাৰৰ বাবে ভাৰতৰ বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ সৃষ্টিৰ ওপৰতো ব্যাপকভাৱে গুৰুত্ব দিব, যাৰ ফলত সামগ্ৰিকভাৱে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আধাৰিত সমলৰ সৃষ্টি হ'ব। এনচিঅ'ই লগতে এভিজিচি-এক্সআৰ ক্ষেত্ৰত ষ্টাৰ্টআপ আৰু প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ কোম্পানীবোৰক উন্নত কৰাৰ বাবে সম্পদ প্ৰদান কৰি এক ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰাৰ লগতে এক উৎপাদন/উদ্যোগ ত্বৰক হিচাপেও কাম কৰিব।
এনচিঅ'ইক এভিজিচি-এক্সআৰ উদ্যোগৰ বিকাশৰ চালিকা শক্তি হিচাপে স্থান দি ই দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ যুৱসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ অন্যতম বৃহৎ উৎস হিচাপে কাম কৰিব। ই সৃষ্টিশীল কলা আৰু ডিজাইন খণ্ডক এক বৃহৎ প্ৰচেষ্টা প্ৰদান কৰিব আৰু ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত উদ্যোগৰ লক্ষ্যসমূহ কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবে এভিজিচি-এক্সআৰ কাৰ্যকলাপৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু কৰি তুলিব।
এভিজিচি-এক্সআৰৰ বাবে এনচিঅ'ই ভাৰতক অত্যাধুনিক সমল প্ৰদানৰ বাবে এক সমল কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিব যাৰ ফলত মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ দিশে বিদেশী বিনিয়োগকাৰী আকৰ্ষিত হ'ব।

Cabinet
Media and Entertainment sector poised for a Significant Leap
Cabinet clears establishment of National Centre of Excellence (NCoE) for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality (AVGC-XR)
Government’s push towards advancing the creators economy to ensure economic growth and employment opportunity
NCoE to enhance India’s soft power globally & attract foreign investment by positioning India as a content hub for providing state-of-the-art content
18 SEP 2024 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the establishment of the National Centre of Excellence (NCoE) for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality (AVGC-XR) as a Section 8 Company under the Companies Act, 2013 in India with Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry and Confederation of Indian Industry representing the industry bodies as partners with the Government of India. The NCoE will be set up in Mumbai, Maharashtra and is in pursuance to the Union Minister for Finance and Corporate Affairs’ budget announcement for 2022-23 for setting up of an AVGC Task Force in the country.
AVGC-XR sector today plays an indispensable role in the entire realm of Media and Entertainment including filmmaking, Over The Top (OTT) platforms, gaming, advertisements and several other areas including health, education and other social sectors thereby encompassing the overall structure of the country’s growth story. With rapidly evolving technology and increasing internet penetration all across the country, coupled with one of the cheapest data rates, the usage of AVGC-XR globally is poised to grow at an exponential pace.
Driving the growth of AVGC-XR sector
To keep up with this brisk pace, the National Centre of Excellence is being established to act as the pinnacle institution to anchor the AVGC-XR ecosystem in the country. Along with offering specialized training-cum-learning programs to equip both amateurs and professionals with the latest skill sets in cutting-edge AVGC-XR technologies, this NCoE will also foster research and development and will bring together experts from various fields like computer science, engineering, design and art that can lead to major breakthroughs in the field of AVGC-XR. This National Centre of Excellence will also extensively focus on creation of India’s IP for both domestic consumption and global outreach, overall leading to creation of content based on India’s rich historical and cultural heritage. Further, the NCoE will function as an incubation centre by providing resources for nurturing startups and early-stage companies in the AVGC-XR field. Also, NCoE will serve not only as an academic accelerator but also a production/ industry accelerator.
By positioning this NCoE as the driving force for the growth of AVGC-XR industry it will serve as one of the biggest sources of employment for the youth from all parts of the country. This will give an enormous push to the creative arts and design sector and make India the hub for AVGC-XR activities furthering the goals of the Atmanirbhar Bharat Initiative.
The NCoE for AVGC-XR will also position India as a content hub for providing state-of-the-art content thereby enhancing India’s soft power globally and attracting foreign investment into the Media & Entertainment Sector.