Cabinet
Media and Entertainment sector poised for a Significant Leap
Cabinet clears establishment of National Centre of Excellence (NCoE) for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality (AVGC-XR)
Government’s push towards advancing the creators economy to ensure economic growth and employment opportunity
NCoE to enhance India’s soft power globally & attract foreign investment by positioning India as a content hub for providing state-of-the-art content
18 SEP 2024 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the establishment of the National Centre of Excellence (NCoE) for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality (AVGC-XR) as a Section 8 Company under the Companies Act, 2013 in India with Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry and Confederation of Indian Industry representing the industry bodies as partners with the Government of India. The NCoE will be set up in Mumbai, Maharashtra and is in pursuance to the Union Minister for Finance and Corporate Affairs’ budget announcement for 2022-23 for setting up of an AVGC Task Force in the country.
AVGC-XR sector today plays an indispensable role in the entire realm of Media and Entertainment including filmmaking, Over The Top (OTT) platforms, gaming, advertisements and several other areas including health, education and other social sectors thereby encompassing the overall structure of the country’s growth story. With rapidly evolving technology and increasing internet penetration all across the country, coupled with one of the cheapest data rates, the usage of AVGC-XR globally is poised to grow at an exponential pace.
Driving the growth of AVGC-XR sector
To keep up with this brisk pace, the National Centre of Excellence is being established to act as the pinnacle institution to anchor the AVGC-XR ecosystem in the country. Along with offering specialized training-cum-learning programs to equip both amateurs and professionals with the latest skill sets in cutting-edge AVGC-XR technologies, this NCoE will also foster research and development and will bring together experts from various fields like computer science, engineering, design and art that can lead to major breakthroughs in the field of AVGC-XR. This National Centre of Excellence will also extensively focus on creation of India’s IP for both domestic consumption and global outreach, overall leading to creation of content based on India’s rich historical and cultural heritage. Further, the NCoE will function as an incubation centre by providing resources for nurturing startups and early-stage companies in the AVGC-XR field. Also, NCoE will serve not only as an academic accelerator but also a production/ industry accelerator.
By positioning this NCoE as the driving force for the growth of AVGC-XR industry it will serve as one of the biggest sources of employment for the youth from all parts of the country. This will give an enormous push to the creative arts and design sector and make India the hub for AVGC-XR activities furthering the goals of the Atmanirbhar Bharat Initiative.
The NCoE for AVGC-XR will also position India as a content hub for providing state-of-the-art content thereby enhancing India’s soft power globally and attracting foreign investment into the Media & Entertainment Sector.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ
ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟସ, ଗେମିଂ, କମିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଏକ୍ସଟେଣ୍ଡେଡ୍ ରିଆଲିଟି (ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର) ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ
ଏନସିଓଇ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ସଫ୍ଟ ପାୱାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ
18 SEP 2024 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ବୈଠକରେ ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟସ, ଗେମିଂ, କମିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଏକ୍ସଟେଣ୍ଡେଡ୍ ରିଆଲିଟି (ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର) ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ୨୦୧୩ର ଧାରା ୮ ଅଧୀନରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବାକୁ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ଭାରତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ ଏବଂ କନଫେଡରେସନ୍‌ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆନ୍‌ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରୀ ଏଥିରେ ସହଭାଗୀ ରହିବେ। ଏନସିଓଇ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଦେଶରେ ଏକ ଏଭିଜିସି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ ପାଇଁ ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ ଏହା କରାଯାଇଛି ।
ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ, ଓଭର ଦ ଟପ୍ (ଓଟିଟି) ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଗେମିଂ, ବିଜ୍ଞାପନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନର ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ସାମଗ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚା ଏଥିରେ ସାମିଲ ରହିଛି। ଦ୍ରୁତ ବିକଶିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଡାଟା ହାର ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆରର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏଭିଜିସି ଏକ୍ସଆର କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା
ଏହି କ୍ଷୀପ୍ର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆଗକୁ ନେବା ନିମନ୍ତେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏନସିଓଇ ଉଭୟ ସୌଖିନ ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଦକ୍ଷତାରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ-ସହ-ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ କଳା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ ଯାହା ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ଆଣିପାରିବ । ଏହି ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଉଭୟ ଘରୋଇ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ଆଇପି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ଯାହା ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇ ଏନସିଓଇ ଏକ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାଛଡ଼ା ଏନସିଓଇ କେବଳ ଏକାଡେମିକ୍ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ/ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ଶିଳ୍ପର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ଏନସିଓଇକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକାରୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରି ଏହା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ସୃଜନଶୀଳ କଳା ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଭାରତକୁ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବ ।
ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ପାଇଁ ଏନସିଓଇ ଭାରତକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ସଫ୍ଟ ପାୱାର ବଢ଼ିବ ଏବଂ ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ ହେବ।