প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশাৰ ভুৱনেশ্বৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন/ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 SEP 2024 3:30PM by PIB Guwahati
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল ৰঘুবৰ দাস জী, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন মাঞ্জী জী, মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট সতীৰ্থ জুৱাল ওৰাম জী, ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, ওড়িশাৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী কে. ভি সিংদেৱ জী, শ্ৰীমতী প্ৰভাতি পৰিদা জী, সাংসদ, বিধায়ক, দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আজি আমাৰ লগত যোগদান কৰা আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মোৰ ওড়িশাৰ ভাই-ভনীসকল।
ওড়িশাৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকললৈ আগতীয়াকৈ শাৰদীয় শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
ভগৱান জগন্নাথৰ কৃপাত আজি পুনৰবাৰ পৱিত্ৰ ওড়িশা ভ্ৰমণৰ সুবিধা পাইছো। যেতিয়া ভগৱান জগন্নাথৰ কৃপা হয়, যেতিয়া ভগৱান জগন্নাথৰ আশীৰ্বাদৰ বৰষুণ হয়, তেতিয়া ভগৱান জগন্নাথৰ সেৱা কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণকো সেৱা কৰাৰ যথেষ্ট সুযোগ পোৱা যায়।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশতে গণেশ উৎসৱ পালন কৰা হৈছে, আৰু গণপতিক বিদায় দিয়া হৈছে। আজি অনন্ত চতুৰ্দশীৰ পবিত্ৰ উৎসৱ আৰু বিশ্বকৰ্মা পূজাৰ দিনো। শ্ৰম আৰু দক্ষতাক বিশ্বকৰ্মা বুলি পূজা কৰা হয় পৃথিৱীৰ একমাত্ৰ দেশ ভাৰতত। বিশ্বকৰ্মা পূজাৰ এই পৱিত্ৰ ক্ষণত সকলো দেশবাসীলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
এনে পবিত্ৰ দিনত ওড়িশাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে সুভদ্ৰা যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আৰু লগতে মহাপ্ৰভুৰ কৃপাত মাতা সুভদ্ৰাৰ নামত আঁচনি আৰম্ভ হৈছে আৰু ভগৱান ইন্দ্ৰ নিজেই আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। আজি দেশৰ ৩০ লাখৰো অধিক পৰিয়ালক ভগৱান জগন্নাথৰ ভূমিৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন গাঁৱৰ লাখ লাখ পৰিয়ালক স্থায়ী ঘৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰে আমাৰ দেশৰ গাঁৱত ২৬ লাখ ঘৰ আৰু আমাৰ দেশৰ বিভিন্ন চহৰত ৪ লাখ ঘৰ দিয়া হৈছে। ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে, সকলো ওড়িশাবাসী, সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
ওড়িশাত বিজেপিৰ নেতৃত্বত নতুন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ সময়ত শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানলৈ আহিছিলোঁ। ইয়াৰ পিছত মোৰ এইটোৱেই প্ৰথম ভ্ৰমণ। নিৰ্বাচন চলি থকাৰ সময়ত মই আপোনালোকক কৈছিলোঁ যে ইয়াত যদি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হয় তেন্তে ওড়িশাই উন্নয়নৰ নতুন গতি লাভ কৰিব। আমাৰ গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰ, দলিত আৰু আদিবাসী, আমাৰ বঞ্চিত পৰিয়ালবোৰে যি সপোন দেখিছে, আমাৰ আই, ভগ্নী, কন্যা, মহিলাই যি সপোন দেখিছে, আমাৰ যুৱক, আমাৰ কন্যাৰ যি সপোন, আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে যি সপোন দেখিছে দেখিছে, তেওঁলোকৰ সকলো সপোনও পূৰণ হ’ব, এইটোৱেই মোৰ বিশ্বাস আৰু মহাপ্ৰভুৰ আশীৰ্বাদ। আজি আপুনি দেখিছে, আমি দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ অভূতপূৰ্ব গতিৰে পূৰণ হৈছে। আমি কৈছিলোঁ, চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে ভগৱান জগন্নাথ মন্দিৰৰ চাৰিওখন দুৱাৰ মুকলি কৰিম। চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে আমি ভগৱান জগন্নাথ মন্দিৰ কমপ্লেক্সৰ বন্ধ দুৱাৰ খুলি দিলোঁ। আমি কোৱাৰ দৰে মন্দিৰৰ ৰত্ন ভঁৰালটোও খুলি দিয়া হ’ল। বিজেপি চৰকাৰে ৰাইজৰ সেৱাৰ বাবে দিনে নিশাই কাম কৰি আছে। আমাৰ মোহন জী, কে. ভি সিং দেৱজী, ভগ্নী প্ৰভাতি পৰিদা জী, আৰু সকলো মন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে নিজেই ৰাইজৰ ওচৰলৈ গৈ তেওঁলোকৰ সমস্যা সমাধানৰ চেষ্টা কৰিছে। আৰু ইয়াৰ বাবে মই ইয়াত মোৰ সমগ্ৰ দলটোক, মোৰ সকলো সহকৰ্মীক, মই তেওঁলোকৰ শলাগ লৈছো।
ভাই-ভনীসকল,
আজি আন এটা কাৰণত বিশেষ: কেন্দ্ৰত এন ডি এ চৰকাৰৰ শতবৰ্ষ। এই সময়ছোৱাত দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতী, মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই ১০০ দিনত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৩ কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকাৰ পিএম পেকেজ ঘোষণা কৰা হৈছে, যিয়ে যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ব্যক্তিগত কোম্পানীত প্রথম চাকৰিৰ সময়ত যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্রথম দৰমহা চৰকাৰে আদায় কৰিব৷ তদুপৰি ওড়িশাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ৭৫ হাজাৰ নতুন চিকিৎসা আসন সংযোজন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। শেহতীয়াকৈ ২৫ হাজাৰ গাঁওক পকী পথৰে সংযোগ কৰাৰ পৰিকল্পনাত অনুমোদন জনোৱা হৈছে, যাৰ ফলত ওড়িশাৰ গাঁওসমূহো উপকৃত হৈছে। বাজেটত জনজাতীয় মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে আবণ্টন প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু দেশজুৰি প্ৰায় ৬০ হাজাৰ জনজাতীয় গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে এক বিশেষ আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ বাবে নতুন পেঞ্চন আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, আৰু কৰ্মচাৰী, দোকানী, আৰু মধ্যবিত্তীয় উদ্যোগীৰ আয়কৰৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেৱল যোৱা এশ দিনত ওড়িশাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদিৰ উন্মেষ ঘটিছে। শেহতীয়াকৈ ধান, তৈলবীজ, পিঁয়াজ খেতিয়কৰ বাবে এটা উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে: বিদেশী তেলৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ঘৰুৱা কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ শস্যৰ অধিক মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও বাছমতী চাউলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক হ্ৰাস কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ধানৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাব আৰু বিশেষভাৱে বাছমতী কৃষকসকল উপকৃত হ’ব। খাৰিফ শস্যৰ বাবে নূন্যতম সহায়ক মূল্য (MSP)ও বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যিয়ে কোটি কোটি কৃষকক ইতিবাচকভাৱে প্ৰভাৱিত কৰিব, যাৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰায় ₹২ লাখ কোটি টকাৰ সুবিধা। বিগত ১০০ দিনত কৃষকৰ স্বাৰ্থত এনে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এখন দেশ বা ৰাজ্য তেতিয়াহে আগবাঢ়িব পাৰে যেতিয়া ইয়াৰ জনসংখ্যাৰ আধা অংশই—আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে—সক্ৰিয়ভাৱে ইয়াৰ উন্নয়নত অংশগ্ৰহণ কৰে। গতিকে মহিলাসকলৰ উন্নতি আৰু তেওঁলোকৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিয়েই ওড়িশাৰ প্ৰগতিৰ মূল চাবিকাঠি হ’ব। ভগৱান জগন্নাথ জীৰ কাষত দেৱী সুভদ্ৰাৰ উপস্থিতিয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ শিক্ষাৰ প্ৰতীক। সকলো মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক দেৱী সুভদ্ৰাৰ ৰূপত শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো। নতুন বিজেপি চৰকাৰে আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে এক আচৰিত পদক্ষেপ সুভদ্ৰা যোজনাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰাত মই আনন্দিত হৈছো। প্ৰতিজন অংশগ্ৰহণকাৰীক মুঠ ৫০ হাজাৰ টকা প্ৰদান কৰা এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ওড়িশাৰ ১ কোটিৰো অধিক মহিলা উপকৃত হ’ব। এই ধনৰাশি পোনপটীয়াকৈ মাতৃ-ভগ্নীৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰদান কৰা হ’ব, ইয়াত কোনো মধ্যভোগী জড়িত নহ’ব। ইয়াৰ উপৰিও এই আঁচনিখন আৰ বি আইৰ ডিজিটেল মুদ্ৰা পাইলট প্ৰজেক্টৰ সৈতে জড়িত, যাৰ ফলত আপোনালোক সকলোৱে যেতিয়াই ইচ্ছা তেতিয়াই এই ডিজিটেল মুদ্ৰা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। দেশৰ এই অগ্ৰণী ডিজিটেল মুদ্ৰাৰ পদক্ষেপৰ অংশ হোৱাৰ বাবে ওড়িশাৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা, আৰু সকলো মহিলাক অভিনন্দন জনাইছো। সুভদ্ৰা যোজনা মা ও ভৌনি মানানুক সশক্ত কৰু, মা সুভদ্ৰংকা নিকাত-ৰে এহা মোৰ প্ৰাৰ্থনা।
ভাই-ভনীসকল,
মোক জনোৱা হৈছে যে ওড়িশাৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ ওচৰলৈ সুভদ্ৰ যোজনা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্যজুৰি অসংখ্য যাত্ৰাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। মহিলাসকলৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, তেওঁলোকক আঁচনিখনৰ বিষয়ে প্ৰয়োজনীয় সকলো তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ লাখ লাখ কৰ্মীয়ে অতি উৎসাহেৰে এই সেৱা অভিযানত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। চৰকাৰ, প্ৰশাসন, লগতে বিজেপিৰ বিধায়ক, সাংসদ, আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ জনসচেতন পদক্ষেপৰ লগত জড়িত অগণন দলীয় কৰ্মী সকললৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত নাৰী সবলীকৰণৰ আন এক উল্লেখযোগ্য দিশ হ’ল প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা। এই পদক্ষেপৰ বাবেই এতিয়া সৰু সৰু গাঁৱতো মহিলাসকল সম্পত্তিৰ মালিক হৈ পৰিছে। আজি সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ৩০ লাখ পৰিয়ালে গৃহপ্ৰৱেশ উদযাপন কৰিছে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে আমাৰ চৰকাৰে তৃতীয় কাৰ্যকাল আৰম্ভ কৰাৰ পিছৰে পৰা আজিহে আমি ১৫ লাখ নতুন হিতাধিকাৰীক আদৰণি জনাইছো। ১০ লাখৰো অধিক হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ ধন স্থানান্তৰ কৰা হৈছে, এই সকলোবোৰ মহাপ্ৰভুৰ পবিত্ৰ ভূমি ওড়িশাৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে। মোৰ ওড়িশাৰ পৰা যথেষ্ট সংখ্যক দৰিদ্ৰ পৰিয়াল এই পদক্ষেপত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আজি যি লাখ লাখ পৰিয়ালে স্থায়ী গৃহ লাভ কৰিছে, বা যিসকলক ইয়াৰ আশ্বাস দিয়া হৈছে, তেওঁলোকৰ বাবে ই তেওঁলোকৰ জীৱনৰ এক নতুন আৰম্ভণি আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি।
ভাই-ভনীসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ আগতে এটা জনজাতীয় পৰিয়ালক তেওঁলোকৰ গৃহপ্ৰৱেশ অনুষ্ঠানৰ বাবে লগ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, য’ত তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ নতুন পি এম আৱাছ লাভ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ মুখত থকা আনন্দ আৰু সন্তুষ্টি মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। সেই পৰিয়ালৰ ভনীয়েকে আনন্দৰে মোক খেৰ সেৱা কৰিলে! খিৰটো উপভোগ কৰি থাকোঁতে স্বাভাৱিকতে মোৰ মাৰ কথা মনলৈ আহিল, যিগৰাকীয়ে মোৰ জন্মদিনত মোক জীয়াই থাকোঁতে গুৰ খুৱাই সদায় আশীৰ্বাদ দিব। আজি এগৰাকী জনজাতীয় মাতৃয়ে মোক খীৰ খুৱাই জন্মদিনত আশীৰ্বাদ দিলে, যিটো মোৰ বাবে এক গভীৰ অভিজ্ঞতা আছিল। এই মুহূৰ্ত, এই অনুভৱ মোৰ জীৱনৰ সাৰমৰ্ম। দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত, জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন সাক্ষী হৈ মোৰ অপৰিসীম আনন্দৰ সৃষ্টি হয় আৰু আৰু অধিক কষ্ট কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগায়।
বন্ধুসকল,
উন্নত ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো বস্তু ওড়িশাত আছে: যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা, মহিলাৰ শক্তি, প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ, উদ্যোগৰ সুযোগ, আৰু পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা। ইয়াত কিবা অভাৱ হৈছে নেকি? যোৱা ১০ বছৰত আমি কেন্দ্ৰৰ পৰাই প্ৰমাণ কৰিছো যে ওড়িশা আমাৰ বাবে কিমান তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। আজি ওড়িশাই কেন্দ্ৰৰ পৰা এক দশকৰ আগৰ তুলনাত তিনিগুণ বেছি ধন লাভ কৰে। মই দেখি আনন্দিত হৈছো যে এতিয়া ওড়িশাত এনে আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে যিবোৰ পূৰ্বতে উপেক্ষা কৰা হৈছিল। আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত ওড়িশাৰ জনসাধাৰণে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই সুবিধা ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলকো সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, তেওঁলোকৰ আয় যিয়েই নহওক কিয়, তেওঁলোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। যদি আপোনাৰ ঘৰত জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আছে তেন্তে নিশ্চিত হ’ব পাৰে যে মোদীয়ে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। এই প্ৰতিশ্ৰুতি মই লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত দিছিলো, আৰু মই মোৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে বিজেপিৰ অভিযানৰ আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হৈছে ওড়িশাৰ দলিত, বঞ্চিত, আৰু জনজাতীয় জনগোষ্ঠী। আমি জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ কল্যাণৰ বাবে এক সুকীয়া মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছো, তেওঁলোকৰ মাটিৰ ওপৰত অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো, জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক শিক্ষা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছো। উল্লেখযোগ্য যে আমি ওড়িশাৰ এগৰাকী জনজাতীয় মহিলাকো দেশৰ সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। এই পদক্ষেপসমূহে এই সম্প্ৰদায়সমূহক উন্নীত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উল্লেখযোগ্য প্ৰথম স্থানসমূহ চিহ্নিত কৰে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ বহু জনজাতীয় অঞ্চল আৰু গোট প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আহিছে। ইয়াৰ প্ৰতিক্ৰিয়া স্বৰূপে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিশেষভাৱে অতি পিছপৰা জনজাতিসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা আৰম্ভ কৰিছে। ওড়িশাত এনে তেৰটা জনগোষ্ঠী চিনাক্ত কৰা হৈছে, আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ সুবিধা এই সম্প্ৰদায়সমূহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছে। ইয়াৰ উপৰিও জনজাতীয় অঞ্চলৰ পৰা চিকেল চেল এনিমিয়া দূৰ কৰাৰ বাবে অভিযান চলি আছে। কেৱল যোৱা তিনিমাহত এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে ১৩ লাখৰো অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আজি আমাৰ দেশে পৰম্পৰাগত দক্ষতা সংৰক্ষণৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। যুগ যুগ ধৰি মানুহে লোহাৰ কাম, মৃৎশিল্প, সোণৰ কাম, ভাস্কৰ্য্য শিল্পৰ দৰে ব্যৱসায় চলাই আহিছে। ১৮টা ভিন্ন বৃত্তিক সহায় কৰিবলৈ যোৱা বছৰ বিশ্বকৰ্মা দিৱসত বিশ্বকৰ্মা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই পদক্ষেপত চৰকাৰে ১৩ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে, আৰু এতিয়ালৈকে ২০ লাখ লোকে পঞ্জীয়ন কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত বিশ্বকৰ্মাৰ শিপিনীসকলে আধুনিক সঁজুলি ক্ৰয়ৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্যৰ লগতে প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি আছে। ইয়াৰ উপৰিও বেংকসমূহে সুলভ মূল্যত অসুৰক্ষিত ঋণ আগবঢ়াইছে। এই ব্যৱস্থাসমূহে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ স্বাস্থ্য, সামাজিক, আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰে, আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তনে এখন উন্নত ভাৰতৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব।
বন্ধুসকল,
ওডিছাত বিশাল উপকূল আৰু চহকী খনিজ আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ গৌৰৱ আছে। আমি এই সম্পত্তিসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰি ৰাষ্ট্ৰক সবলীকৰণ কৰিব লাগিব। অহা পাঁচ বছৰত আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ওড়িশাৰ পথ আৰু ৰেল সংযোগক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰা। আজি কেইবাটাও ৰেল আৰু পথ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে, আৰু লঞ্জীগড় পথ-আম্বোদলা-দয়কালু ৰেলপথটো জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰি মই সন্মানিত হৈছো। লক্ষ্মীপুৰ ৰোড-ছিংগাৰাম-টিকৰি ৰেলপথৰ লগতে ধেংকনাল-সদাশিৱপুৰ-হিন্দোল ৰোড ৰেলপথৰ লগতে আজি উচৰ্গা কৰা হৈছে। তদুপৰি পাৰাদীপৰ পৰা সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে উল্লেখযোগ্য কাম আৰম্ভ হৈছে, আৰু নতুন জয়পুৰ-নৱাৰংপুৰ ৰে’লপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছে৷ এই পদক্ষেপসমূহে ওড়িশাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। অতি সোনকালে পুৰিৰ পৰা ক’নাৰ্কলৈ ৰে’লপথৰ কামো আৰম্ভ হ’ব, আৰু অদূৰ ভৱিষ্যতে ওড়িশাই লাভ কৰিব উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ ‘নামো ভাৰত ৰেপিড ৰে’ল’। এই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে ৰাজ্যখনৰ বাবে সুযোগৰ নতুন বাট মুকলি কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ১৭ ছেপ্টেম্বৰত দেশত হায়দৰাবাদ মুক্তি দিৱস উদযাপন কৰা হয়। স্বাধীনতাৰ পিছত আমাৰ জাতিটোৱে যি পৰিস্থিতিত নিজকে পাইছিল, সেই বিষয়ে চিন্তা কৰি আমি মনত পেলাওঁ যে বিদেশী শক্তিসমূহে ইয়াক কেনেকৈ খণ্ডিত কৰিবলৈ বিচাৰিছিল, আৰু সুবিধাবাদীসকলে কেনেকৈ নিজৰ লাভৰ বাবে দেশখনক বিভাজিত কৰিবলৈ ইচ্ছুক আছিল। সেই প্ৰত্যাহ্বানমূলক সময়ত চৰ্দাৰ পেটেলে আগবাঢ়ি আহিছিল, জাতিটোক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে অসাধাৰণ ইচ্ছাশক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ১৭ ছেপ্টেম্বৰত ভাৰত বিৰোধী মৌলবাদী শক্তিক জয় কৰি হায়দৰাবাদ মুক্ত কৰা হৈছিল। এইদৰে হায়দৰাবাদ মুক্তি দিৱস কেৱল এটা তাৰিখ নহয়; ই জাতীয় অখণ্ডতাৰ বাবে এক চিৰস্থায়ী প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰে আৰু জাতিটোৰ প্ৰতি আমাৰ কৰ্তব্যৰ কথা আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে।
বন্ধুসকল,
এই উল্লেখযোগ্য দিনটোত আমাৰ দেশখনক পিছুৱাই নিয়াৰ ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা প্ৰত্যাহ্বানসমূহো আমি মোকাবিলা কৰিব লাগিব। আমি গণপতি বাপ্পাক বিদায় দিওঁতে এই উদযাপনৰ সৈতে জড়িত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিব বিচাৰিছো। গণেশ উৎসৱ কেৱল বিশ্বাসৰ উৎসৱ নহয়; আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাত ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ইংৰাজ শাসনৰ সময়ত যেতিয়া জাতি আৰু সমাজ বিসংগতিৰ মাজেৰে জাতিটোক বিভাজন কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল, তেতিয়া লোকমান্য তিলক গণেশ উৎসৱৰ সহায়ত ভাৰতীয়সকলৰ মাজত একতাৰ মনোভাৱ জাগ্ৰত কৰিছিল। বৈষম্য আৰু জাতিবাদৰ ওপৰত উঠি আমাৰ ধৰ্মই আমাক একত্ৰিত হোৱাৰ গুৰুত্ব শিকাইছে আৰু গণেশ উৎসৱ হৈ পৰিল এই ঐক্যৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক। আজিও গণেশ উৎসৱে সকলোকে একত্ৰিত কৰি বাধা অতিক্ৰম কৰি সমাজৰ ভিতৰত সামূহিক শক্তিৰ অনুভূতি গঢ়ি তোলে। কোনো ধৰণৰ বৈষম্য বা বিভাজন নাই; আমি এটা শক্তিশালী সম্প্ৰদায় হিচাপে ঐক্যবদ্ধ হৈ থিয় দিছো।
ভাই-ভনীসকল,
ইংৰাজৰ যুগতো ‘বিভাজন আৰু শাসন’ নীতি আকোৱালি লোৱাসকলে ‘গণেশ উৎসৱ’ক ভাবুকি বুলি বিবেচনা কৰিছিল। আজি আমাৰ সমাজখনক খণ্ডিত কৰিব বিচৰা ক্ষমতালোভী ব্যক্তিসকলে গণেশ পূজাক লৈ ইছ্যু গ্ৰহণ কৰিয়েই আছে। শেহতীয়াকৈ আমি গণপতি পূজাত মোৰ অংশগ্ৰহণক লৈ কংগ্ৰেছৰ সদস্য আৰু সমৰ্থকসকলে ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰা দেখিবলৈ পাইছো। ক্ষমতাত থকা কৰ্ণাটকত তেওঁলোকে ভগৱান গণেশৰ মূৰ্তি কাৰাগাৰৰ আঁৰত ৰাখি তাতোকৈ গুৰুতৰ অপৰাধ সংঘটিত কৰিলে। এই কাৰ্য্যৰ প্ৰতিচ্ছবিয়ে সমগ্ৰ জাতিটোক স্তম্ভিত কৰি তুলিছিল। এনে ঘৃণাৰে ভৰা চিন্তা আৰু সমাজক বিষাক্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক মানসিকতাই আমাৰ দেশৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য বিপদৰ সৃষ্টি কৰিছে। গতিকে এই ঘৃণনীয় শক্তিক আমি কোনো ভূমি লাভ কৰিবলৈ দিব নালাগে।
বন্ধুসকল,
একেলগে আমাৰ বহুতো উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি আছে। আমি ওড়িশা আৰু আমাৰ দেশক সফলতাৰ নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব লাগিব। ওড়িশাৰ বাসিন্দাসকলে মোক সমৰ্থন কৰে—মোডী-ৰো আছা, সাৰা ভাৰত কোহিবো, চুন্না-ৰো ওড়িশা। ভৱিষ্যতেও আমাৰ বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত হৈ থাকিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। এতিয়া, মোৰ লগত কোৱা—
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various development works in Bhubaneswar, Odisha
17 SEP 2024 3:30PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
The Governor of Odisha, Raghubar Das ji, the popular Chief Minister of Odisha, Mohan Manjhi ji, my colleagues in the Union Cabinet, Jual Oram ji, Dharmendra Pradhan ji and Annapurna Devi ji, Deputy Chief Ministers of Odisha, K. V. Singhdeo ji and Smt. Pravati Parida ji, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, all other distinguished individuals who have joined us from every corner of the country today, and my brothers and sisters of Odisha.
Dear brothers and sisters of Odisha,
My advance greetings for the upcoming festive season.
By the grace of Lord Jagannath, I have had the privilege of coming to the sacred land of Odisha once again. When Lord Jagannath bestows His grace, when the blessings of Lord Jagannath shower upon us, it brings with it the opportunity to serve Lord Jagannath as well as to serve the people in abundance.
Friends,
Today, the entire nation is celebrating the Ganesh festival, and Lord Ganesha is being bid farewell. Today is also the sacred occasion of Anant Chaturdashi. Additionally, today is Vishwakarma Puja. Bharat is the only country in the world where labour and skill are worshipped in the form of Lord Vishwakarma. I extend my greetings to all the countrymen on the occasion of Vishwakarma Jayanti.
Friends,
On such an auspicious day, I have had the opportunity to launch the Subhadra Scheme for the mothers and sisters of Odisha. This too is the grace of Lord Jagannath that a scheme is being launched in the name of Mata Subhadra, and even Lord Indra has arrived to bless us. Today, more than 30 lakh families across the country have been given pucca houses from this very land of Lord Jagannath. Of these, 26 lakh homes have been given in the villages, and 400,000 homes in various cities of our country. Several development projects worth thousands of crores of rupees for Odisha's growth have also been inaugurated and laid the foundation for today. I extend my congratulations to all of you, to the people of Odisha, and to all countrymen on this occasion.
Brothers and sisters,
When the new government under the leadership of the BJP was formed in Odisha, I came for the oath-taking ceremony. This is my first visit since then. During the election, I told you that if a double-engine government is formed here, Odisha will soar to new heights of development. The dreams of the poor and marginalized families in the villages, Dalits, Adivasis, our mothers, sisters, daughters, and women, as well as the dreams of our youth—both young men and women—and the hard working middle class will come true. I have faith in this, and it is with the blessings of Lord Jagannath. Today, you can see that the promises we made are being fulfilled at an unprecedented pace. We had promised that we would open the four gates of the Jagannath Temple as soon as our government was formed. Immediately after forming the government, we ensured that the closed gates of the Jagannath Temple complex were opened. As we had said, the temple's "Ratna Bhandar" (treasury) was also opened. The BJP government is working day and night in the service of the people. Under the leadership of Mohan ji, K. V. Singh Deo ji, Sister Pravati Parida ji, and all the ministers of the government are directly reaching out to the people and striving to solve their problems. For this, I wholeheartedly appreciate my entire team and all my colleagues here. I commend them.
Brothers and sisters,
Today is special for another reason as well. Today marks 100 days of the NDA government at the Centre. During this time, significant decisions have been made for the empowerment of the poor, farmers, youth, and women. In the past 100 days, it was decided that 3 crore pucca houses will be built for the poor. A PM package worth 2 lakh crore rupees has been announced for the youth in the last 100 days, which will greatly benefit young people. Under this scheme, the government will pay the first salary for youth getting their first jobs in private companies. A decision has also been made to add 75,000 new medical seats across the country, including Odisha. A few days ago, a plan was approved to connect 25,000 villages with paved roads, which will also benefit the villages of my Odisha. The budget for the Tribal Ministry has been nearly doubled, and a special plan for the development of around 60,000 tribal villages across the country has been announced. In the last 100 days, an excellent pension scheme has also been introduced for government employees. Additionally, income tax reductions have been provided for employees, shopkeepers, and middle-class entrepreneurs.
Friends,
In the past 100 days, 11 lakh new "Lakhpati Didis" have been created across the country, including in Odisha. Recently, a significant decision was made for paddy farmers, oilseed farmers, and onion farmers. The import duty on foreign oil has been increased to ensure that our farmers can sell their produce at higher prices. Additionally, the export duty on Basmati rice has been reduced, which will boost rice exports and benefit farmers who grow Basmati rice. The Minimum Support Price (MSP) for Kharif crops has also been increased, providing around 2 lakh crore rupees in benefits to millions of farmers across the country. In the past 100 days, several major steps have been taken for the benefit of all.
Friends,
Any country or state progresses only when its development includes the equal participation of half of its population, that is, our women. Therefore, the advancement and growing strength of women will be the mantra for Odisha’s development. Here, the presence of Goddess Subhadra alongside Lord Jagannath teaches us this very lesson. I respectfully bow to all the mothers, sisters, and daughters in the form of Goddess Subhadra. I am glad that one of the earliest decisions of the new BJP government was to gift the Subhadra Scheme to our mothers and sisters. Over 1 crore women in Odisha will benefit from this scheme. Under this scheme, women will receive a total of 50,000 rupees, which will be given to them in installments. This money will be directly transferred to the bank accounts of mothers and sisters—no middlemen involved, straight to you. The scheme is also linked with the RBI's digital currency pilot project. Through this digital currency, all of you sisters will be able to spend the money digitally whenever you wish. I extend my hearty congratulations to the mothers, sisters, and daughters of Odisha for being part of this first-of-its-kind digital currency scheme in the country. May the Subhadra Scheme empower my mothers and sisters, and I pray to Goddess Subhadra for her blessings to be with them.
Brothers and sisters,
I have been informed that various campaigns are being conducted across the state to ensure that the Subhadra Scheme reaches every mother, sister, and daughter of Odisha. Women are being made aware of the scheme, and all related information is being provided. Lakhs of BJP workers are also enthusiastically involved in this service campaign. I extend my heartfelt congratulations to the government, administration, BJP MLAs, MPs, and the lakhs of BJP party workers for their efforts in this awareness drive.
Friends,
Another reflection of women empowerment in Bharat is the Pradhan Mantri Awas Yojana. Through this scheme, property is now being registered in the name of women, even in the smallest villages. Today, almost 30 lakh families across the country have been handed their new homes. Although only a few months have passed in this third term of our government, approval letters have been issued to 15 lakh new beneficiaries in this short time. More than 10 lakh beneficiaries have had funds transferred directly into their bank accounts, and this auspicious work has also been initiated from this sacred land of Lord Jagannath in Odisha. A large number of Odisha’s poor families are among those receiving these benefits. For the lakhs of families who have received or are assured of receiving a permanent house today, this marks a new beginning and a solid start in their lives.
Brothers and sisters,
Before coming here, I visited the home of a tribal family for their housewarming ceremony. This family has also received their new home under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The joy on their faces and the satisfaction they felt are things I will never forget. The sister in that tribal family happily offered me ‘kheer’ (rice pudding)! As I was eating the kheer, it naturally reminded me of my mother. When my mother was alive, I used to visit her on my birthday to seek her blessings, and she would always feed me jaggery. Though my mother is no longer with me, today, a tribal mother fed me kheer and blessed me on my birthday. This experience, this feeling, is something I will treasure for the rest of my life. The changes happening in the lives of the poor, Dalits, marginalized, and tribal communities—their happiness—gives me the energy to work even harder.
Friends,
Odisha has everything necessary to become a developed state. The talent of its youth, the strength of its women, its natural resources, opportunities for industries, and immense potential for tourism—what does Odisha lack? In the past 10 years, even while we were only in the central government, we proved how much of a priority Odisha is for us. Today, Odisha receives three times the amount of money from the central government compared to 10 years ago. I am happy to see that now the schemes that weren’t previously implemented in Odisha are also being executed. Under the Ayushman Bharat scheme, the people of Odisha will now receive free medical treatment up to 5 lakh rupees. And not only that, the central government has also made treatment up to 5 lakh rupees free for senior citizens above the age of 70. Regardless of your income, if you have an elderly person above the age of 70 in your household, Modi will take care of their medical needs. During the Lok Sabha elections, Modi had made this promise to you, and Modi has fulfilled his guarantee.
Friends,
The biggest beneficiary of the BJP’s campaign against poverty has been the Dalit, marginalized, and tribal communities living in Odisha. Whether it was establishing a separate ministry for the welfare of the tribal society, granting them rights to their roots, forests, and land, providing education and employment opportunities for tribal youth, or electing a tribal woman from Odisha as the Honorable President of the country—these are initiatives that we took for the first time.
Friends,
There were many tribal areas and groups in Odisha that were deprived of development for generations. The central government has launched the PM JANMAN Yojana for the most backward tribal communities. In Odisha, 13 such tribal communities have been identified. Under the JANMAN Yojana, the government is ensuring that development programs reach all these communities. Additionally, a campaign is being run to free tribal regions from sickle cell anemia. More than 13 lakh people have been screened under this campaign in the last three months.
Brothers and sisters,
Today, our country is also focusing on the preservation of traditional skills like never before. For hundreds and thousands of years, people like blacksmiths, potters, goldsmiths, and sculptors have existed in our society. Keeping 18 such professions in mind, the Vishwakarma Yojana was launched last year on Vishwakarma Day. The government is spending 13,000 crore rupees on this scheme. So far, 20 lakh people have registered under it. Through this scheme, Vishwakarma workers are being trained, provided with thousands of rupees to purchase modern tools, and given easy, collateral-free loans from banks. From health security to social and economic security for the poor, these guarantees and the changes they bring to their lives will become the true strength of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Odisha has such a vast coastline, abundant mineral resources, and natural wealth. We need to turn these resources into Odisha's strength. We aim to elevate Odisha's road and railway connectivity to new heights in the next 5 years. Today, several projects related to rail and road have been inaugurated. I had the privilege of dedicating the Lanjigarh Road-Ambodala- Dikkulu rail line to the nation. The Laxmipur Road-Singaram-Tikiri rail line is also being dedicated today. Along with this, the Dhenkanal-Sadashibpur-Hindol rail line is being dedicated to the nation. Work has also begun to enhance connectivity from Paradip. I also had the honour of laying the foundation stone for the Jaipur-Nuapada new railway line. These projects will create numerous new employment opportunities for the youth of Odisha. The day is not far when work on the Puri-Konark railway line will also start at a rapid pace. The high-tech ‘Namo Bharat Rapid Rail’ will soon be coming to Odisha. This modern infrastructure will open new doors of opportunities for Odisha.
Friends,
Today, September 17, the country is also observing Hyderabad Liberation Day. After independence, our country was in a state where foreign powers wanted to break it into pieces. Opportunistic people were ready to divide the country for power. In those circumstances, Sardar Patel came forward and showed extraordinary willpower to unite the country. On September 17, Hyderabad was freed by overcoming anti-Bharat extremist forces. Therefore, Hyderabad Liberation Day is not just a date. It is also an inspiration for national integrity and our responsibilities towards the nation.
Friends,
On this important day, we must also pay attention to the challenges that seek to push the country backward. As we bid farewell to Ganpati Bappa, I am raising an issue related to this. The Ganesh festival is not just a festival of faith for our country. It also played a significant role in our country's independence. When the British were dividing the country due to their hunger for power, using communal discord as a weapon to “divide and rule,” Lokmanya Tilak awakened the soul of Bharat through public celebrations of Ganesh Chaturthi. Our religion teaches us to rise above caste, discrimination, and differences, and Ganesh Chaturthi became a symbol of that. Even today, during Ganesh Chaturthi, everyone participates. There is no discrimination, no difference; the entire society stands united as a powerful force.
Brothers and sisters,
The British, who followed the policy of “divide and rule,” found the Ganesh festival objectionable even then. Today also, the power-hungry individuals who seek to divide and break society are also troubled by Ganesh worship. You might have seen that Congress and its ecosystem have been agitated in recent days because I participated in Ganesh worship. Furthermore, in Karnataka, where their government is in power, they committed an even greater crime by imprisoning the statue of Lord Ganesh. The entire country was disturbed by those images. This hateful mindset and the mentality of spreading poison in society are dangerous for our country. Therefore, we must not allow such hateful forces to advance.
Friends,
We need to achieve many significant milestones together. We need to take Odisha and our country to new heights of success. Odisha's residents deserve to see a thriving Odisha. I am confident that the pace of development will accelerate in the coming times. Once again, I congratulate you all. Say it with me—
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.