ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଓଡିଶାର ଭୁବନେଶ୍ୱରଠାରେବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 SEP 2024 3:30PM by PIB Bhubaneshwar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଓଡିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ରଘୁବର ଦାସଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ମାଝୀ ଜୀ , କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ଜୀ, ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଭି ସିଂହଦେଓ ଜୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡ଼ା ଜୀ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆଜି ଆମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂଓଡିଶର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କୁ,
ମୋର ଆଗୁଆ ଶାରଦୀୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ କୃପାରୁ ଆଜି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଓଡ଼ିଶାର ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଯେତେବେଳେ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବରଷି ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସେତେବେଳେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ସେବା ସହିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ସହିତ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କର ସେବା କରିବାର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ପାଳିତ ହେଉଛି, ଗଣପତିଙ୍କୁ ବିଦାୟ ଦିଆଯାଉଛି । ଆଜି ଅନନ୍ତ ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଆଜି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପୂଜା ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ପୃଥିବୀରେ ଭାରତ ହେଉଛି ଏମିତି ଏକ ଦେଶ, ଯେଉଁଠି ଶ୍ରମ ଓ କୌଶଳକୁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଇଥାଏ। ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଭଳି ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଏବେ ମୋତେ ଓଡ଼ିଶାର ମା'-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ କୃପାରୁ ହିଁ ମାତା ସୁଭଦ୍ରାଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେଉ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ଇନ୍ଦ୍ର ଦେବତା ନିଜେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶର ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମାଟିରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଆମ ଦେଶର ଗାଁରେ ୨୬ ଲକ୍ଷ ଘର ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ୪ ଲକ୍ଷ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଓଡ଼ିଶାରେ ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ନୂଆ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ମୁଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ସମାରୋହକୁ ଆସିଥିଲି। ଏହା ପରେ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଯାତ୍ରା । ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ଚାଲିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଯଦି ଏଠାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହୁଏ, ତେବେ ଓଡ଼ିଶା ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଉଡ଼ାଣ ନେବ । ଯାହା କି ଏହି ସ୍ଥାନର ଗାଁ, ଗରିବ, ଦଳିତ ଓ ଆଦିବାସୀ, ଆମର ବଞ୍ଚିତ ପରିବାର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଆମ ମା', ଭଉଣୀ, ଝିଅ, ମହିଳାମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ, ଆମ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ଯେଉଁ କର୍ମଜୀବୀ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ସେସବୁ ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ । ଆପଣ ମାନେ ଆଜି ଦେଖୁଛନ୍ତି ଆମେ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ପୂରଣ ହେଉଛି । ଆମେ କହିଥିଲୁ, ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମନ୍ଦିରର ୪ଟି ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବୁ । ଯେମିତି ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ବନ୍ଦ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ କହିଥିଲୁ, ମନ୍ଦିରର ରତ୍ନ ଭଣ୍ଡାର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ଦିନରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆମ ମୋହନ ଜୀ, କେଭି ସିଂହଦେଓ ଜୀ, ଭଉଣୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡ଼ାଜୀଙ୍କ ଏବଂ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ପୁରା ଦଳକୁ, ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିର ଦିନଟି ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ। ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାରର ୧୦୦ ଦିନ ପୂରଣ ହେଉଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବ, କୃଷକ, ଯୁବକ ଓ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଯୁବ ସାଥିମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଏହା ଅଧୀନରେ ସରକାର ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ଦରମା ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୭୫ ହଜାର ନୂଆ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଗୁଡିକୁ ଯୋଡିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ୨୫ ହଜାର ଗାଁକୁ ପକ୍କା ରାସ୍ତା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶାର ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ। ବଜେଟରେ ଆଦିବାସୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟକୁ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗାଁର ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପେନସନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଦୋକାନୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ସେମାନଙ୍କ ଆୟକର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଧାନ ଚାଷୀ, ତୈଳବୀଜ ଓ ପିଆଜ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଯେପରି ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ କିଣିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ବିଦେଶୀ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବାସମତୀର ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଚାଉଳ ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବାସୁମତୀ କରୁଥିବା ଚାଷୀମାନେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଖରିଫ ଫସଲ ଉପରେ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉପକୃତ ହେବେ । ବିଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏଭଳି ଅନେକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଯେ କୌଣସି ଦେଶ, ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ସେତେବେଳେ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟା ଅର୍ଥାତ୍ ଆମ ର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ବିକାଶରେ ସମାନ ଭାଗିଦାରୀ ଥାଏ । ତେଣୁ ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି, ମହିଳାଙ୍କ ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଏହା ଶକ୍ତି ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଠାରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ସହିତ ଦେବୀ ସୁଭଦ୍ରାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏହା କହୁଛି, ଏହା ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଦେବୀ ସୁଭଦ୍ରା ସ୍ୱରୂପ ସମସ୍ତ ମା' ଭଉଣୀ ଓ କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ନୂଆ ବିଜେପି ସରକାର ନିଜର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଆମ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶାର ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ମୋଟ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ । ଏହି ଟଙ୍କା ଆପଣଙ୍କୁ ସମୟ ସମୟରେ ମିଳିବ । ଏହି ଟଙ୍କା ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ପଠାଯିବ, ମଝିରେ କେହି ଦଲାଲ ନାହାନ୍ତି, ସିଧାସଳଖ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ । ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆରବିଆଇର ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରାର ପାଇଲଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଡାଯାଇଛି । ଏହି ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରାକୁ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେତେବେଳେ ଚାହିଁବେ, ଏହି ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରାକୁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବାରୁ ଓଡ଼ିଶାର ମାଆ, ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନା ମା ଓ ଭଉଣୀ ମନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁ , ମା ସୁଭଦ୍ରାଙ୍କ ନିକଟେରେ ଏହାର ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନାକୁ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ବାହାର କରାଯାଉଛି। ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏ ନେଇ ସଚେତନ କରାଯାଉଛି। ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ଦିଆଯାଉଛି। ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଏବଂ ବିଜେପିର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କର୍ମୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସେବା ଅଭିଯାନରେ ଜୋରସୋରରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଜନସଚେତନତା ପାଇଁ ମୁଁ ସରକାର, ପ୍ରଶାସନ, ବିଜେପି ବିଧାୟକ, ବିଜେପି ସାଂସଦ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଜେପି କର୍ମୀଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା । ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ସମ୍ପତ୍ତିର ନାମକରଣ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମ ସରକାରର ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ବିତିଗଲାଣି, ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ୧୫ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି, ଏହି ଶୁଭ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଓଡିଶାର, ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ କରିଛୁ, ଏବଂ ଏଥିରେ ଓଡ଼ିଶାର ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଗରିବ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଆଜି ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି କିମ୍ବା ପକ୍କା ଘର ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଜୀବନର ଏକ ଠୋସ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଆମର ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇଥିଲି। ସେହି ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ନୂତନ ପିଏମ୍ ବାସଭବନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ସେହି ପରିବାରର ଖୁସି, ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଥିବା ସନ୍ତୋଷ, ମୁଁ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ। ସେହି ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ମୋତେ ଖୁସିରେ ଖିରି ଖାଇବାକୁ ଦେଲେ ! ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଖିରୀ ଖାଉଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ମା'ଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଥିଲା, କାରଣ ଯେତେବେଳେ ମୋ ମା' ଜୀବିତ ଥିଲେ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଜନ୍ମଦିନରେ ମା'ଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଯାଉଥିଲି, ଏବଂ ମା' ମୋ ପାଟିରେ ଗୁଡ଼ ଖାଇବାକୁ ଦେଉଥିଲେ । ମାତ ନାହାଁନ୍ତି,ଆଜି ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମା' ମୋତେ ଖିର ଖାଇବାକୁ ଦେଇ ଜନ୍ମଦିନରେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅନୁଭୂତି, ଏହି ଅନୁଭବ ହିଁ ମୋ ଜୀବନର ପୁଞ୍ଜି । ଗାଁ-ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଜୀବନରେ ଘଟୁଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଖୁସି ମୋତେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ଓଡିଶା ନିକଟରେ ସବୁ କିଛି ଅଛି, ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏଠିକାର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତିଭା, ମହିଳାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ, ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା, ଏଠାରେ କଣ ନାହିଁ ? ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହି ଓଡ଼ିଶା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଆମେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛୁ। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଯେତିକି ଟଙ୍କା ମିଳୁଥିଲା, ଓଡ଼ିଶା ଆଜି ତା'ଠାରୁ ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଉଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉନଥିଲା, ଏବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଓଡ଼ିଶାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା ମାଗଣା କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ରୋଜଗାର ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ବୟସ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ, ତେବେ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୋଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମୋଦି ଏହାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୋଧରେ ବିଜେପିର ଅଭିଯାନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଓଡ଼ିଶାରେ ରହୁଥିବା ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଓ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ମିଳିଛି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ହେଉ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ଜଡ-ଜଙ୍ଗଲ-ଭୂମିର ଅଧିକାର ଦେବା, କଥା ହେଉ, ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଓ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ହେଉ କିମ୍ବା ଓଡ଼ିଶାର ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦେଶର ସମ୍ମାନଜନକ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କରିବା ହେଉ, ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଏମିତି ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା, ଏମିତି କେତେ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏପରିକି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅତି ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପିଏମ୍ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶାରେ ଏଭଳି ୧୩ଟି ଜନଜାତି ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ଏହି ସବୁ ସମିତିକୁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସିକେଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଗତ ୩ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୧୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଢଙ୍ଗରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଆମ ପାଖରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି କମାର, କୁମ୍ଭାର, ସୁନାକାର, ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ ଭଳି ଲୋକ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ୧୮ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବୃତ୍ତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗତବର୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଦିବସରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାରେ ସରକାର ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏଥିରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପକରଣ କିଣିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଉଛି। ଏଥିସହ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଶସ୍ତା ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ନିରାପତ୍ତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସୁଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ପାଲଟିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଏତେ ବିଶାଳ ସମୁଦ୍ର କୂଳ ରହିଛି। ଏଠାରେ ବହୁତ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଅଛି, ଏତେ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଅଛି । ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ଓଡ଼ିଶାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ହେବ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗକ୍ଷେତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ। ଆଜି ବି ଏଠାରେ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଲାଞ୍ଜିଗଡ଼ ରୋଡ୍‌-ଆମ୍ବୋଦଲା-ଡୋଇକାଲୁ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛି। ଲକ୍ଷ୍ମୀପୁର ରୋଡ୍‌-ସିଙ୍ଗାରାମ-ଟିକରୀ ରେଳଲାଇନ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହ ଢେଙ୍କାନାଳ-ସଦାଶିବପୁର-ହିନ୍ଦୋଳ ରୋଡ୍ ରେଳଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି। ପାରାଦୀପରୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଅନେକ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୋତେ ଜୟପୁର-ନବରଙ୍ଗପୁର ନୂଆ ରେଳଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଓଡ଼ିଶାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେହି ଦିନ ଆଉ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ପୁରୀରୁ କୋଣାର୍କ ରେଳଲାଇନର କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ହାଇଟେକ୍ 'ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍‌' ମଧ୍ୟ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସେପ୍େଟମ୍ବର ୧୭ ରେ ଦେଶ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ମୁକ୍ତି ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ଦେଶ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିଲା, ବିଦେଶୀ ଶକ୍ତିମାନେ ଦେଶକୁ ଯେପରି ଅନେକ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସୁଯୋଗବାଦୀମାନେ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଥିଲେ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଅସାଧାରଣ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦେଖାଇ ସେ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଥିଲେ। ସେପ୍େଟମ୍ବର ୧୭ ତାରିଖରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଭାରତ ବିରୋଧୀ ମୌଳବାଦୀ ଶକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରି ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ତେଣୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ମୁକ୍ତି ଦିବସ କେବଳ ଏକ ତାରିଖ ନୁହେଁ। ଏହା ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ ଆମ ଦେଶକୁ ପଛକୁ ଠେଲି ଦେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗଣପତି ବାପ୍ପାଙ୍କୁ ବିଦାୟ ଦେଉଛୁ, ମୁଁ ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଉଛି। ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ କେବଳ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଆସ୍ଥାର ପର୍ବ ନୁହେଁ । ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଇଂରେଜମାନେ କ୍ଷମତା ଲୋଭରେ ଦେଶକୁ ବିଭାଜନ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ । ଜାତି ନାମରେ ଦେଶକୁ ଲଢ଼େଇ କରାଇବା, ସମାଜକୁ ବିଷାକ୍ତ କରିବା, 'ବିଭାଜନ ଓ ଶାସନ' କରିବା ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ର ପାଲଟିଗଲା, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବର ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ । ଏହି ସବୁ ଉତ୍ଥାନ-ପତନ, ଭେଦଭାବ, ଜାତି ଓ ସଂପ୍ରଦାୟର ଉପରକୁ ଉଠି ଆମ ଧର୍ମ ଆମକୁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ଶିଖାଏ, ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ଏହାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଗଲା । ଆଜି ବି ଯେତେବେଳେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ, ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି। ଏଥିରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ନାହିଁ, କୌଣସି ଭେଦ ନାହିଁ, ସମଗ୍ର ସମାଜ ଏକ ଶକ୍ତି ହୋଇ, ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟଶାଳୀ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ 'ବିଭାଜନ ଓ ଶାସନ' ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଆଖିରେ 'ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ' ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା କରିଥିଲା । ଆଜି ବି ସମାଜକୁ ବିଭାଜନ ଓ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ନିୟୋଜିତ କ୍ଷମତାଲୋଭୀ ଲୋକ ଗଣେଶ ପୂଜାର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ।ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ମୁଁ ଗଣପତି ପୂଜନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ପରିବେଶ ଗତ କିଛି ଦିନ ଧରି ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ କ୍ଷମତାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ସେମାନେ ଆହୁରି ବଡ଼ ଅପରାଧ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ଭଗବାନ ଗଣେଶଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଜେଲରେ ରଖିଛନ୍ତି । ସେହି ଫଟୋକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସ୍ତବ୍ଧ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଏହି ଘୃଣ୍ୟ ମାନସିକତା, ସମାଜକୁ ବିଷାକ୍ତ କରିବାର ଏହି ମାନସିକତା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ। ତେଣୁ ଏଭଳି ଘୃଣ୍ୟ ଶକ୍ତିକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଏକାଠି ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ବଡ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାର ଅଛି । ଆମକୁ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଆମ ଦେଶକୁ ସଫଳତାର ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ବିକାଶ ଏହି ଗତି ଆଗମୀ ସମୟରୋ ଆହୁରି ତୀବ୍ର ହେବ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କହୁନ୍ତୁ
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ଭାରତ ମାତ କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତ କି ଜୟ !
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various development works in Bhubaneswar, Odisha
17 SEP 2024 3:30PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
The Governor of Odisha, Raghubar Das ji, the popular Chief Minister of Odisha, Mohan Manjhi ji, my colleagues in the Union Cabinet, Jual Oram ji, Dharmendra Pradhan ji and Annapurna Devi ji, Deputy Chief Ministers of Odisha, K. V. Singhdeo ji and Smt. Pravati Parida ji, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, all other distinguished individuals who have joined us from every corner of the country today, and my brothers and sisters of Odisha.
Dear brothers and sisters of Odisha,
My advance greetings for the upcoming festive season.
By the grace of Lord Jagannath, I have had the privilege of coming to the sacred land of Odisha once again. When Lord Jagannath bestows His grace, when the blessings of Lord Jagannath shower upon us, it brings with it the opportunity to serve Lord Jagannath as well as to serve the people in abundance.
Friends,
Today, the entire nation is celebrating the Ganesh festival, and Lord Ganesha is being bid farewell. Today is also the sacred occasion of Anant Chaturdashi. Additionally, today is Vishwakarma Puja. Bharat is the only country in the world where labour and skill are worshipped in the form of Lord Vishwakarma. I extend my greetings to all the countrymen on the occasion of Vishwakarma Jayanti.
Friends,
On such an auspicious day, I have had the opportunity to launch the Subhadra Scheme for the mothers and sisters of Odisha. This too is the grace of Lord Jagannath that a scheme is being launched in the name of Mata Subhadra, and even Lord Indra has arrived to bless us. Today, more than 30 lakh families across the country have been given pucca houses from this very land of Lord Jagannath. Of these, 26 lakh homes have been given in the villages, and 400,000 homes in various cities of our country. Several development projects worth thousands of crores of rupees for Odisha's growth have also been inaugurated and laid the foundation for today. I extend my congratulations to all of you, to the people of Odisha, and to all countrymen on this occasion.
Brothers and sisters,
When the new government under the leadership of the BJP was formed in Odisha, I came for the oath-taking ceremony. This is my first visit since then. During the election, I told you that if a double-engine government is formed here, Odisha will soar to new heights of development. The dreams of the poor and marginalized families in the villages, Dalits, Adivasis, our mothers, sisters, daughters, and women, as well as the dreams of our youth—both young men and women—and the hard working middle class will come true. I have faith in this, and it is with the blessings of Lord Jagannath. Today, you can see that the promises we made are being fulfilled at an unprecedented pace. We had promised that we would open the four gates of the Jagannath Temple as soon as our government was formed. Immediately after forming the government, we ensured that the closed gates of the Jagannath Temple complex were opened. As we had said, the temple's "Ratna Bhandar" (treasury) was also opened. The BJP government is working day and night in the service of the people. Under the leadership of Mohan ji, K. V. Singh Deo ji, Sister Pravati Parida ji, and all the ministers of the government are directly reaching out to the people and striving to solve their problems. For this, I wholeheartedly appreciate my entire team and all my colleagues here. I commend them.
Brothers and sisters,
Today is special for another reason as well. Today marks 100 days of the NDA government at the Centre. During this time, significant decisions have been made for the empowerment of the poor, farmers, youth, and women. In the past 100 days, it was decided that 3 crore pucca houses will be built for the poor. A PM package worth 2 lakh crore rupees has been announced for the youth in the last 100 days, which will greatly benefit young people. Under this scheme, the government will pay the first salary for youth getting their first jobs in private companies. A decision has also been made to add 75,000 new medical seats across the country, including Odisha. A few days ago, a plan was approved to connect 25,000 villages with paved roads, which will also benefit the villages of my Odisha. The budget for the Tribal Ministry has been nearly doubled, and a special plan for the development of around 60,000 tribal villages across the country has been announced. In the last 100 days, an excellent pension scheme has also been introduced for government employees. Additionally, income tax reductions have been provided for employees, shopkeepers, and middle-class entrepreneurs.
Friends,
In the past 100 days, 11 lakh new "Lakhpati Didis" have been created across the country, including in Odisha. Recently, a significant decision was made for paddy farmers, oilseed farmers, and onion farmers. The import duty on foreign oil has been increased to ensure that our farmers can sell their produce at higher prices. Additionally, the export duty on Basmati rice has been reduced, which will boost rice exports and benefit farmers who grow Basmati rice. The Minimum Support Price (MSP) for Kharif crops has also been increased, providing around 2 lakh crore rupees in benefits to millions of farmers across the country. In the past 100 days, several major steps have been taken for the benefit of all.
Friends,
Any country or state progresses only when its development includes the equal participation of half of its population, that is, our women. Therefore, the advancement and growing strength of women will be the mantra for Odisha’s development. Here, the presence of Goddess Subhadra alongside Lord Jagannath teaches us this very lesson. I respectfully bow to all the mothers, sisters, and daughters in the form of Goddess Subhadra. I am glad that one of the earliest decisions of the new BJP government was to gift the Subhadra Scheme to our mothers and sisters. Over 1 crore women in Odisha will benefit from this scheme. Under this scheme, women will receive a total of 50,000 rupees, which will be given to them in installments. This money will be directly transferred to the bank accounts of mothers and sisters—no middlemen involved, straight to you. The scheme is also linked with the RBI's digital currency pilot project. Through this digital currency, all of you sisters will be able to spend the money digitally whenever you wish. I extend my hearty congratulations to the mothers, sisters, and daughters of Odisha for being part of this first-of-its-kind digital currency scheme in the country. May the Subhadra Scheme empower my mothers and sisters, and I pray to Goddess Subhadra for her blessings to be with them.
Brothers and sisters,
I have been informed that various campaigns are being conducted across the state to ensure that the Subhadra Scheme reaches every mother, sister, and daughter of Odisha. Women are being made aware of the scheme, and all related information is being provided. Lakhs of BJP workers are also enthusiastically involved in this service campaign. I extend my heartfelt congratulations to the government, administration, BJP MLAs, MPs, and the lakhs of BJP party workers for their efforts in this awareness drive.
Friends,
Another reflection of women empowerment in Bharat is the Pradhan Mantri Awas Yojana. Through this scheme, property is now being registered in the name of women, even in the smallest villages. Today, almost 30 lakh families across the country have been handed their new homes. Although only a few months have passed in this third term of our government, approval letters have been issued to 15 lakh new beneficiaries in this short time. More than 10 lakh beneficiaries have had funds transferred directly into their bank accounts, and this auspicious work has also been initiated from this sacred land of Lord Jagannath in Odisha. A large number of Odisha’s poor families are among those receiving these benefits. For the lakhs of families who have received or are assured of receiving a permanent house today, this marks a new beginning and a solid start in their lives.
Brothers and sisters,
Before coming here, I visited the home of a tribal family for their housewarming ceremony. This family has also received their new home under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The joy on their faces and the satisfaction they felt are things I will never forget. The sister in that tribal family happily offered me ‘kheer’ (rice pudding)! As I was eating the kheer, it naturally reminded me of my mother. When my mother was alive, I used to visit her on my birthday to seek her blessings, and she would always feed me jaggery. Though my mother is no longer with me, today, a tribal mother fed me kheer and blessed me on my birthday. This experience, this feeling, is something I will treasure for the rest of my life. The changes happening in the lives of the poor, Dalits, marginalized, and tribal communities—their happiness—gives me the energy to work even harder.
Friends,
Odisha has everything necessary to become a developed state. The talent of its youth, the strength of its women, its natural resources, opportunities for industries, and immense potential for tourism—what does Odisha lack? In the past 10 years, even while we were only in the central government, we proved how much of a priority Odisha is for us. Today, Odisha receives three times the amount of money from the central government compared to 10 years ago. I am happy to see that now the schemes that weren’t previously implemented in Odisha are also being executed. Under the Ayushman Bharat scheme, the people of Odisha will now receive free medical treatment up to 5 lakh rupees. And not only that, the central government has also made treatment up to 5 lakh rupees free for senior citizens above the age of 70. Regardless of your income, if you have an elderly person above the age of 70 in your household, Modi will take care of their medical needs. During the Lok Sabha elections, Modi had made this promise to you, and Modi has fulfilled his guarantee.
Friends,
The biggest beneficiary of the BJP’s campaign against poverty has been the Dalit, marginalized, and tribal communities living in Odisha. Whether it was establishing a separate ministry for the welfare of the tribal society, granting them rights to their roots, forests, and land, providing education and employment opportunities for tribal youth, or electing a tribal woman from Odisha as the Honorable President of the country—these are initiatives that we took for the first time.
Friends,
There were many tribal areas and groups in Odisha that were deprived of development for generations. The central government has launched the PM JANMAN Yojana for the most backward tribal communities. In Odisha, 13 such tribal communities have been identified. Under the JANMAN Yojana, the government is ensuring that development programs reach all these communities. Additionally, a campaign is being run to free tribal regions from sickle cell anemia. More than 13 lakh people have been screened under this campaign in the last three months.
Brothers and sisters,
Today, our country is also focusing on the preservation of traditional skills like never before. For hundreds and thousands of years, people like blacksmiths, potters, goldsmiths, and sculptors have existed in our society. Keeping 18 such professions in mind, the Vishwakarma Yojana was launched last year on Vishwakarma Day. The government is spending 13,000 crore rupees on this scheme. So far, 20 lakh people have registered under it. Through this scheme, Vishwakarma workers are being trained, provided with thousands of rupees to purchase modern tools, and given easy, collateral-free loans from banks. From health security to social and economic security for the poor, these guarantees and the changes they bring to their lives will become the true strength of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Odisha has such a vast coastline, abundant mineral resources, and natural wealth. We need to turn these resources into Odisha's strength. We aim to elevate Odisha's road and railway connectivity to new heights in the next 5 years. Today, several projects related to rail and road have been inaugurated. I had the privilege of dedicating the Lanjigarh Road-Ambodala- Dikkulu rail line to the nation. The Laxmipur Road-Singaram-Tikiri rail line is also being dedicated today. Along with this, the Dhenkanal-Sadashibpur-Hindol rail line is being dedicated to the nation. Work has also begun to enhance connectivity from Paradip. I also had the honour of laying the foundation stone for the Jaipur-Nuapada new railway line. These projects will create numerous new employment opportunities for the youth of Odisha. The day is not far when work on the Puri-Konark railway line will also start at a rapid pace. The high-tech ‘Namo Bharat Rapid Rail’ will soon be coming to Odisha. This modern infrastructure will open new doors of opportunities for Odisha.
Friends,
Today, September 17, the country is also observing Hyderabad Liberation Day. After independence, our country was in a state where foreign powers wanted to break it into pieces. Opportunistic people were ready to divide the country for power. In those circumstances, Sardar Patel came forward and showed extraordinary willpower to unite the country. On September 17, Hyderabad was freed by overcoming anti-Bharat extremist forces. Therefore, Hyderabad Liberation Day is not just a date. It is also an inspiration for national integrity and our responsibilities towards the nation.
Friends,
On this important day, we must also pay attention to the challenges that seek to push the country backward. As we bid farewell to Ganpati Bappa, I am raising an issue related to this. The Ganesh festival is not just a festival of faith for our country. It also played a significant role in our country's independence. When the British were dividing the country due to their hunger for power, using communal discord as a weapon to “divide and rule,” Lokmanya Tilak awakened the soul of Bharat through public celebrations of Ganesh Chaturthi. Our religion teaches us to rise above caste, discrimination, and differences, and Ganesh Chaturthi became a symbol of that. Even today, during Ganesh Chaturthi, everyone participates. There is no discrimination, no difference; the entire society stands united as a powerful force.
Brothers and sisters,
The British, who followed the policy of “divide and rule,” found the Ganesh festival objectionable even then. Today also, the power-hungry individuals who seek to divide and break society are also troubled by Ganesh worship. You might have seen that Congress and its ecosystem have been agitated in recent days because I participated in Ganesh worship. Furthermore, in Karnataka, where their government is in power, they committed an even greater crime by imprisoning the statue of Lord Ganesh. The entire country was disturbed by those images. This hateful mindset and the mentality of spreading poison in society are dangerous for our country. Therefore, we must not allow such hateful forces to advance.
Friends,
We need to achieve many significant milestones together. We need to take Odisha and our country to new heights of success. Odisha's residents deserve to see a thriving Odisha. I am confident that the pace of development will accelerate in the coming times. Once again, I congratulate you all. Say it with me—
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.