କ୍ୟାବିନେଟ
ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପାଣିପାଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ‘ମିଶନ ମୌସମ’କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ଅତ୍ୟଧିକ ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିବ
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସେନ୍ସର ଏବଂ ହାଇ ପରଫର୍ମାନ୍ସ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସହିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ରାଡାର ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ସାମିଲ ହେବ
11 SEP 2024 8:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ ସହ ‘ମିଶନ ମୌସମ’କୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି
ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମୁଖ୍ୟତଃ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ମିଶନ ମୌସମ ଭାରତର ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସେବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ବୋଲି ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଘଟଣା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ନାଗରିକ ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସମେତ ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସହନଶୀଳତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ମିଶନ ମୌସମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ବିଜ୍ଞାନ, ବିଶେଷକରି ପାଣିପାଗ ନିରୀକ୍ଷଣ , ମଡେଲିଂ, ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ତଥା କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରିବ । ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ, ହାଇ ପରଫର୍ମାନ୍ସ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଓ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ମିଶନ ମୌସମ ଉଚ୍ଚ ସଠିକତାର ସହ ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିବ ।
ମୌସୁମୀ ପୂର୍ବାନୁମାନ, ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ସତର୍କ ସୂଚନା, ଅତ୍ୟଧିକ ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଘଟଣା ଓ ବାତ୍ୟା, କୁହୁଡ଼ି, ବଜ୍ରପାତ ଏବଂ ବର୍ଷା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପାଣିପାଗ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଆଦି ସମେତ ସାମୟିକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଠିକ ତଥା ସମୟୋପଯୋଗୀ ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଓ ବୁଝାମଣାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିବ । ମିଶନ ମୌସମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସେନ୍ସର ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ରାଡାର ଓ ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରଣାଳୀ ମୁତୟନ, ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥ ସିଷ୍ଟମ ମଡେଲର ବିକାଶ ଓ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଜିଆଇଏସ ଆଧାରିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମିଲ।
କୃଷି, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ପରିବେଶ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଜଳସମ୍ପଦ, ଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ , ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ପରିବହନ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଶନ ମୌସମ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ କରିବ । ଏହା ସହରୀ ଯୋଜନା, ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ପରିବହନ, ଉପକୂଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର ଆଣିବ ।
ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ: ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ, ଭାରତୀୟ ଉଷ୍ମମଣ୍ଡଳୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ମଧ୍ୟମ ଅବଧି ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କେନ୍ଦ୍ର ମୁଖ୍ୟତଃ ମିଶନ ମୌସମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ । ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଓସେନ୍ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ସର୍ଭିସେସ୍, ନେସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ପୋଲାର ଆଣ୍ଡ ଓସେନ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ନେସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଓସେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି) ସହଯୋଗରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ।

Cabinet
Cabinet approves 'Mission Mausam' to create a more weather-ready and climate-smart Bharat with an outlay of Rs.2,000 crore over two years
Mission boosts an extra edge in tackling extreme weather events and impacts of climate change
Next-generation radars and satellite systems with advanced sensors and high-performance supercomputers to be included
11 SEP 2024 8:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved ‘Mission Mausam' today with an outlay of Rs.2,000 crore over two years.
Mission Mausam, to be chiefly implemented by the Ministry of Earth Sciences, is envisaged to be a multi-faceted and transformative initiative to tremendously boost India's weather and climate-related science, research, and services. It will help to better equip stakeholders, including citizens and last-mile users, in tackling extreme weather events and the impacts of climate change. The ambitious program will help broaden capacity and resilience across communities, sectors, and ecosystems in the long run.
As part of the Mission Mausam, India will exponentially expound research and development, and capacity in atmospheric sciences, especially weather surveillance, modelling, forecasting, and management. By integrating advanced observation systems, high-performance computing, and cutting-edge technologies like artificial intelligence and machine learning, Mission Mausam will set a new benchmark for predicting weather with high precision.
The mission's focus will include improving observations and understanding for providing highly accurate and timely weather and climate information across temporal and spatial scales, including monsoon forecasts, alerts for air quality, extreme weather events and cyclones, weather interventions for managing fog, hail, and rain, etc., capacity building and generating awareness. Critical elements of Mission Mausam will include the deployment of next-generation radars and satellite systems with advanced sensors and high-performance supercomputers, the development of improved Earth system models and a GIS-based automated Decision Support System for real-time data dissemination.
Mission Mausam will directly benefit numerous sectors, such as agriculture, disaster management, defence, environment, aviation, water resources, power, tourism, shipping, transport, energy, and health. It would also enhance data-driven decision making in areas such as urban planning, road and rail transport, offshore operations, and environmental monitoring.
Three institutes of the Ministry of Earth Sciences: the India Meteorological Department, the Indian Institute of Tropical Meteorology, and the National Centre for Medium-Range Weather Forecasting will primarily implement Mission Mausam. These institutions will be supported by other MoES institutions (Indian National Centre for Ocean Information Services, National Centre for Polar and Ocean Research, and National Institute of Ocean Technology), along with collaborating national and international Institutes, Academia and Industries, furthering India's leadership in weather and climate sciences and services.