প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ব্রুনৈগী সুলতান হাজি হসানাল বোলকিয়া উনখ্রে
04 SEP 2024 12:11PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বন্দর সেরি বেগাৱান্দা ইস্তানা নুরুলদা থুংলবদা ব্রুনৈগী সুলতান হাজি হসানাল বোলকিয়ানা তরাম্না ওকখ্রে।
চেবাউ পীরকপগীদমক সুলতান থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত সরকারগী লুচিংবা অমনা অহানবা ওইনা ব্রুনৈদা লাকপা খোঙচৎ অসিদা লৈবাক অনিগী মরীশিং হেন্না ফগৎহন্নবা ভারতকী অপাম্বা অদু মমি তারে। হৌজিক চহি ১০ মপুংফারবা লৈবাক অসিগী এক্ত ইস্ত পোলিসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতকী অপাম্বা অদু মহাক্কী খোঙচৎ অসিনা মশক তাক্লি। লৈবাক অনিগী মরীশিং ইনহান্স পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎলকপদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি।
দিফেন্স, ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা, ফুদ সেকুরিতি, লাইরিক-লাইশু, ইনর্জি, স্পেস তেক্নোলোজি, হকশেল, কেপাসিতি শেমগৎপা, নাত অমসুং মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা লুচিংবশিংনা ৱারি শান্নখি। আই.সি.তি, ফিনতেক, সাইবর সেকুরিতি, অনৌবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জিগুম্বা হিরমশিংদা মতেং পীন্নবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপদা মখোয়না য়ানখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অমসুং সুলতান্না লমদম-লমদম অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিংশু খন্নখি। লুচিংবা অনিমক্না মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজমশিং য়ানিংদবা ফোঙদোকখি অমসুং মসি মুৎথৎনবা লৈবাকশিংদা তকশিনখি। অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা ফগৎহন্দুনা লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংগদবা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীনখি। অসিয়ান সেন্তর ফোর ক্লাইমেত চেঞ্জ য়ুম্বু ওইনবা ব্রুনৈ দারুসালামগী থবকশিংদা ভারতনা শৌগৎপদা সুলতান্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
সেতেল্লাইতকী তেলিমেতরি, ত্রেক্কিং অমসুং তেলিকম্মান্দ স্তেসনগী থবক অমসুং লঞ্চ ভেহিকলশিংগী মতাংদা মতেং পীন্নবা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর দোক্তর এস জয়সঙ্কর অমসুং ব্রুনৈগী ত্রান্সপোর্ত অমসুং ইনফোকম্মুনিকেসন মিনিস্তর পেনগিরন দাতো সামহারি পেনগিরন দাতো মুস্তাফাগী মরক্তা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবদা লুচিংবা অসি শরুক য়াখি। বন্দর সেরি বেগাৱান অমসুং চেন্নাইগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত পাইবা হৌগদৌরিবা অসিদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। মতুংদা অপুনবা ৱারোল অমা থোকখি।
প্রধান মন্ত্রী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা সুলতান্না চাক্লেন অমা শীনখি।
ঙসি লুচিংবশিংগী মরক্তা ৱারি শান্নখিবা অসিনা ভারত অমসুং ব্রুনৈগী মরীশিং হেন্না চেৎশিনহল্লগনি। ভারত্তা লাক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা সুলতানদা চেবাউ পীখি। পুৱারি ওইরবা প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ অসিনা মখা তানা ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসি অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্ত লৈবাক অসিগী পান্দম ফগৎহল্লগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah of Brunei
04 SEP 2024 12:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi arrived at the Istana Nurul Iman in Bandar Seri Begawan today, where he was warmly greeted by His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah of Brunei.
Prime Minister thanking His Majesty for his gracious invitation stated that the first ever bilateral visit by an Indian Head of Government to Brunei reflected India’s deep desire to boost bilateral ties. He highlighted that his visit was in keeping with India’s commitment to strengthen its ‘Act East Policy’, now in its 10th year. The two leaders welcomed the elevation of bilateral ties to Enhanced Partnership. The leaders held bilateral talks covering a range of topics including defence, trade & investment, food security, education, energy, space technology, health, capacity building, culture as well as people-to-people exchanges. They agreed to explore and pursue collaboration in areas such as ICT, fintech, cyber security, new and emerging technologies and renewable energy. Prime Minister and His Majesty also exchanged views on regional and global issues. Both leaders condemned terrorism in all its forms and manifestations and called upon states to repudiate it. Both leaders reiterated their commitment to work closely together in mutually beneficial areas to further strengthen the ASEAN – India Comprehensive Strategic Partnership. His Majesty also appreciated India’s support for Brunei Darussalam’s efforts in hosting the ASEAN Centre for Climate Change.
The two leaders witnessed the signing and exchange of an MoU on Cooperation in the operation of Telemetry, Tracking and Telecommand Station for Satellite and Launch Vehicles by External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar and Brunei’s Minister of Transport and Infocommunications H.E. Pengiran Dato Shamhary Pengiran Dato Mustapha. They welcomed the upcoming commencement of direct flight connection between Bandar Seri Begawan and Chennai. A Joint Statement was adopted after the talks.
His Majesty hosted an Official Lunch in honour of the Prime Minister.
The discussions between the two leaders today will further strengthen and cement India-Brunei bilateral ties. Prime Minister invited His Majesty to pay a visit to India. The historic visit of the Prime Minister will further boost action on India’s Act East Policy and its vision for the Indo-Pacific.