ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୋଧପୁରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଜୁବୁଲି ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 AUG 2024 6:53PM by PIB Bhubaneshwar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରିଭାଉ କୃଷ୍ଣରାଓ ବାଗଡେ ଜୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, ଜଷ୍ଟିସ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ଖାନ୍ନା ଜୀ, ଦେଶର ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ , ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ ମନୀନ୍ଦ୍ର ମୋହନ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ବିଚାରପତିଗଣ, ନ୍ୟାୟିକ ଜଗତର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଉପସ୍ଥିତ ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ।
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। କାରଣ ମୋତେ ଏଠାକୁ ଆସିବାପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ମିନିଟ୍ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଗଲା । କାରଣ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ବାହାରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ପାଣିପାଗ କାରଣରୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୁଁ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଜୁବୁଲି ସମାରୋହରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଏମିତି ସମୟରେ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନକୁ ମଧ୍ୟ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରିବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ ଏହା ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନ୍ୟାୟ-ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହା ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ସମସ୍ତ ଆଇନଜୀବୀ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ରାଜସ୍ଥାନ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ସହିତ ଆମ ଦେଶର ଏକତାର ଇତିହାସ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନର ଅନେକ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଜୟପୁର, ଉଦୟପୁର ଏବଂ କୋଟା ଭଳି ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ନିଜସ୍ୱ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଥିଲା । ଏମାନଙ୍କୁ ମିଶାଇ ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଜାତୀୟ ଏକତା ମଧ୍ୟ ଆମ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପଥର ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଆମ ଦେଶ ଓ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନ୍ୟାୟ ସର୍ବଦା ସରଳ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ବେଳେବେଳେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏହାକୁ କଷ୍ଟକର କରିଦିଏ । ନ୍ୟାୟକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସରଳ ଓ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏବଂ ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଆମେ ଶତାଧିକ ଔପନିବେଶିକ ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଛୁ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇପଡିଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇ ଦେଶ ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡବିଧି ସଂହିତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ବିଧିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆଧାର। ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଏହି ମାନବିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଏହି ମୌଳିକ ଭାବନାକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରାଯିବା ଦରକାର, ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳିଯାଇଛି । ବେଳେବେଳେ ଆମେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦଶମ ସ୍ଥାନରୁ ଉଠି ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ । ଆଜି ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନ ବଡ଼, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବଡ଼ । ତେଣୁ ନୂଆ ଭାରତ ଅନୁଯାୟୀ ଆମେ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ କରିବା ଏବଂ ଆମ ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଜରୁରୀ । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆମ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଆଇଟି ବିପ୍ଳବ କିପରି ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ ତାହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମର ଇ-କୋର୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଆଜି ଦେଶରେ ୧୮ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଦାଲତ ଗୁଡିକ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ହୋଇଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାମଲାର ସୂଚନା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଜାତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ଡାଟା ଗ୍ରିଡ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୋର୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜେଲକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି । ଏଠାରେ ଶତାଧିକ ଅଦାଲତକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇଛି। କାଗଜବିହୀନ ଅଦାଲତ, ଇ-ଫାଇଲିଂ, ସମନ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସେବା, ଭର୍ଚୁଆଲ ଶୁଣାଣି, ଏସବୁ ସାଧାରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଚିନ୍ତା କରିବା, ତେବେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଦାଲତ ସମ୍ମୁଖରେ 'ଚକ୍କର' ଶବ୍ଦ, କିଛି, ଖରାପ ଭବିବେ ନାହିଁ, 'ଚକ୍କର' ଶବ୍ଦ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଗଲାଣି। କୋର୍ଟର ଚକ୍କର, ମାମଲାର ଚକ୍କର, ଅର୍ଥାତ୍ ଏପରି ଏକ ଚକ୍କର ଯେଉଁଥିରେ ଫସିଗଲେ କେବେ ବାହାରିବେ ତାହା ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ! ଆଜି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଦେଶ ସେହି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ସେହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ନୂଆ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆମକୁ ଏହି ଆଶା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆମର ନ୍ୟାୟବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଅତୀତରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ କମ୍ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ପାଲଟିଛି । ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଶରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ତଥା ସହଜ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସରକାର ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଡ଼ି ଏ ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସହଯୋଗରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ନ୍ୟାୟପାଳିକା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସତର୍କତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟତାର ନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଆସିଛି । କାଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ, ଦେଶର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଏକୀକରଣର ଉଦାହରଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି। ସିଏଏ ଭଳି ମାନବୀୟ ଆଇନର ଉଦାହରଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି। ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ପ୍ରାକୃତିକ ନ୍ୟାୟ କ'ଣ କହୁଛି ତାହା ଆମ ଅଦାଲତଙ୍କ ରାୟରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ହାଇକୋର୍ଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ 'ନେସନ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ବାରମ୍ବାର ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସେକ୍ୟୁଲାର ସିଭିଲ କୋଡ୍ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ବୋଧହୁଏ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ସରକାର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏତେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଆସୁଛି । ଜାତୀୟ ଏକତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଉପରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆସ୍ଥା ବଢ଼ାଇବ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଯେଉଁ ଶବ୍ଦ ଟି ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ହେଉଛି ଏକୀକରଣ । ପରିବହନ ପଦ୍ଧତିର ସମନ୍ୱୟ, ଡାଟା ର ଏକୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକୀକରଣ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ ଯାହା ଅଲଗା ଅଲଗା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ । ପୁଲିସ, ଫରେନସିକ୍, ପ୍ରୋସେସ୍ ସର୍ଭିସ୍ ମେକାନିଜମ୍ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ଦରକାର। ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତରେ ଏହି ଏକୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ଆଜିର ଭାରତରେ ଗରିବଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷିତ ଫର୍ମୁଲା ପାଲଟିଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଡିବିଟିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୟୁପିଆଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଡେଲ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ଦିଗରେ ନିଜ ଭାଷାରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବିଜ ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ଗରିବ ଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଦିଶା ନାମକ ଏକ ଅଭିନବ ଉପାୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମର ଆଇନ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆଇନ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦେଶର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଯେପରି ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବିଜ ଓ ରାୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ସେଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏକ ସଫ୍ଟୱେର ତିଆରି କରାଯାଇଛି ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ନ୍ୟାୟିକ ଦସ୍ତାବିଜକୁ ୧୮ଟି ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆମ ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ଅଦାଲତ ସହଜ ନ୍ୟାୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଜାରି ରଖିବେ। ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସରଳ, ସୁଲଭ ଓ ସହଜ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହି ଆଶା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଜୁବିଲି ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Platinum Jubilee Celebrations of Rajasthan High Court in Jodhpur
25 AUG 2024 6:53PM by PIB Delhi
The Governor of Rajasthan Shri Haribhau Kisanrao Bagde ji, popular Chief Minister of Rajasthan Shri Bhajanlal Sharma, Justice Shri Sanjiv Khanna ji, Union Law Minister Shri Arjun Ram Meghwal ji, Chief Justice of Rajasthan High Court Shri Manindra Mohan Shrivastava ji, all other Honourable Judges, distinguished members of the legal fraternity, ladies and gentlemen present here!
First of all, I would like to apologize to all of you. I was almost 10 minutes late in reaching here today. I had left Maharashtra, but I could not reach on time due to weather conditions, and for this, I sincerely apologize to all of you.
Friends,
I am happy that today I have got the opportunity to be among you at the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court. The Rajasthan High Court has completed 75 years at a time when our Constitution too is about to complete 75 years. Therefore, this is also an occasion to celebrate the judicial integrity and contributions of many great personalities. It is also an example of our faith in the Constitution. I congratulate all the jurists and the people of Rajasthan on this occasion and extend my best wishes to them.
Friends,
The existence of the Rajasthan High Court is also linked with the history of our nation’s unity. You all know that when Sardar Vallabhbhai Patel integrated more than 500 princely states and wove the country into a single thread, many princely states of Rajasthan were also part of it. Jaipur, Udaipur, and Kota, among others, had their own High Courts. The Rajasthan High Court came into existence with their integration. That means, national unity is also the founding stone of our judicial system. The stronger this founding stone is, the stronger our country and its institutions will be.
Friends,
I believe that justice is always simple and clear. But at times, procedures make it complicated. It is our collective responsibility to make justice as simple and clear as possible. I am satisfied that the nation has taken many historic and decisive steps in this direction. We have repealed hundreds of colonial laws that had become completely irrelevant. After so many decades of independence, the country has adopted the Bharatiya Nyaya Sanhita (Indian Justice Code) in place of the Indian Penal Code freeing ourselves from the mentality of slavery. Replacing punishment with justice is also the foundation of Indian philosophy. The Bharatiya Nyaya Sanhita advances this humane thinking. The Bharatiya Nyaya Sanhita liberates our democracy from the colonial mindset. Now it is our responsibility to ensure that this core spirit of the Nyaya Sanhita becomes as effective as possible.
Friends,
In the past decade, our country has changed rapidly. Just ten years ago, we were at the 10th position, and today we have risen to become the fifth largest economy in the world. Today, the nation’s dreams are bigger, the aspirations of our people are higher. That is why it is essential that we innovate according to the needs of New Bharat, and modernize our systems. This is equally important to ensure Justice for All. We are witnessing how technology is playing such a crucial role in our judicial system. The e-Courts project is the biggest example of the transformation made possible through the IT revolution. Today, more than 18,000 courts across the country have been computerized. I have been informed that information on more than 26 crore cases has been linked to a centralized online platform through the National Judicial Data Grid. Over 3,000 court complexes and more than 1,200 jails in the country are now connected through video conferencing. I am pleased that Rajasthan too is moving at a rapid pace in this direction. Here, hundreds of courts have been computerized. Paperless courts, e-filing, electronic service of summons, and virtual hearings are not ordinary changes. From the perspective of a common citizen, the word “chakkar” (rounds) became almost mandatory when it came to courts for decades. Nobody should feel offended. “Chakkar” of the court, “chakkar” of cases, meaning once you get stuck, no one knows when you’ll get out! Today, the country has taken effective steps to end the pain of that ordinary citizen, to break that endless “chakkar” after decades. This has kindled new hope in justice. We must sustain this hope and continue to reform our judicial system.
Friends,
In many programs, I have often mentioned our centuries-old system of mediation. Today, Alternative Dispute Resolution mechanisms are becoming very important for affordable and speedy decisions. This system of Alternative Dispute Mechanism will not only promote Ease of Living but also Ease of Justice. By amending laws and adding new provisions, the government has taken several steps in this direction. With the cooperation of the judiciary, these systems will become even stronger.
Friends,
Our judiciary has consistently carried the moral responsibility of being alert and active on national issues. The removal of Article 370 from Kashmir, which ensured constitutional integration, is before us as an example. A humanitarian law like the CAA is also an example before us. On such matters, what natural justice says in the interest of the nation has always been made clear by the decisions of our courts. From High Courts to the Supreme Court, the judiciary has, on numerous occasions, reinforced the resolve of Nation First. You may recall, this very 15th August from the Red Fort, I spoke of the Uniform Civil Code. Perhaps, a government has spoken so openly on this subject for the first time, but our judiciary has been advocating it for decades. The judiciary’s clear stance on issues of national unity will further strengthen the trust of citizens in it.
Friends,
A word that will play a very important role in taking 21st-century Bharat forward is integration. Integration of modes of transport, integration of data, integration of the health system! Our vision is that all IT systems in the country, which are working separately, should be integrated. Whether it is police, forensics, process service mechanisms, and the entire judicial structure from the Supreme Court to the district courts, every department should work together in a connected system. Today, this integration project has been launched in all district courts of Rajasthan. I extend my best wishes to all of you for the success of this project.
Friends,
The use of technology has become a tried and tested formula for empowering the poor in today’s Bharat. Over the past 10 years, many global agencies and institutions have praised Bharat for this. From DBT (Direct Benefit Transfer) to UPI, Bharat’s work in several areas has emerged as a global model. We must now implement this same experience in our justice system. In this direction, access to legal documents through technology and in one’s own language will become the most effective medium for empowering the poor. The government is also promoting an innovative solution called DISHA for this purpose. Our law students and other legal experts can support us in this campaign. In addition, efforts are underway to ensure that people in the country can receive legal documents and judgments in local languages. The Supreme Court has already initiated this. Under its guidance, a software has been developed that can translate judicial documents into 18 languages. I also commend our judiciary for such efforts.
Friends,
I am confident that our courts will continue to give topmost priority to Ease of Justice. In the ‘Viksit Bharat’ (Developed India) that we aspire to build, it is essential to guarantee simple, accessible, and convenient justice for everyone. With this hope, once again, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all of you on the Platinum Jubilee of the Rajasthan High Court.
Thank you very much!