প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালেসিয়াগী প্রধান মন্ত্রীগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রেসতা পীখিবা ৱারোল
20 AUG 2024 4:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী দাতো সেরি অনৱার ইব্রাহিম
মীহুৎ কাংবু অনিমক্কী মেম্বরশিং,
মেদিয়াগী ঐখোয়গী মরুপশিং.
খুরুমজরি!
খোঙচৎ অসি অনৱার ইব্রাহিমনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা অহানবা ভারত খোঙচৎনি। ঐগী অহুমশুবা তার্ম হৌরকপদা অদোম ভারত্তা তরাম্না ওক্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংবদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা ইনহান্স স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অসি চহি ১০ মপুংফারে। হৌখিবা চহি অনি অসিদা, প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিমনা শৌগৎপদগী, ঐখোয়গী মরী অসি অনৌবা থৌনা অমসুং খোঙজেল অমা ফংলে। ঙসি ঐখোয়না নাকল অনিমক্না মতেং পীনবা য়াবা হিরম খুদিংমক খন্ন-নৈনরে। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক অসি তপ্ন-তপ্না চাউখৎলক্লি হায়বা ঐখোয় খঙলে। হৌজিক ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্তা চৎথরিবা ললোন-ইতিক অসি ভারতকী রুপি অমসুং মালেসিয়াগী রিঙ্গিতসতা পাংথোক্লে। হৌখিবা চহিদা, মালেসিয়াদগী ভারত্তা দোল্লার বিল্লিয়ন ৫গী শেনফম অমা থাদরকখি। ঐখোয়গী মরী অসি “কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ” অমদা পুখৎনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। শেন-থুমগী মতেং পীনবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি হায়বা ঐখোয়না থাজৈ। লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। অনৌবা তেক্নোলোজিগী হিরমশিং হায়বদি সেমিকন্দক্তরশিং, ফিনতেক, দিফেন্স ইন্দস্ত্রি, এ.আই অমসুং ক্বানতম য়াওনা হিরম কয়াদা ঐখোয় মতেং পীনবা ঐখোয়না হেনগৎহনগদবনি। ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রিমেন্ত হন্না য়েংশিন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎকদবনি। দিজিতেল কাউন্সিল অমা লিংখৎনবা অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজিগী লমদা মতেং পীন্নবা স্তার্দ-অপ এল্লাইন্স অমা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌরে। ভারতকী য়ু.পি.আই অমসুং মালেসিয়াগী পেনেত শম্ননবা থবকশু পায়খৎলে। ঙসি সি.ই.ও ফোরমগী মীফম্না অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুথোক্তুনা খন্নরে। দিফেন্স সেক্তরদা লৈবাক অমগা অমগা মতেং পীনবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াশু ঐখোয়না খন্নরে। তেরোরিজম অমসুং এক্সত্রিমিজমগী মায়োক্তা থেংননবা ঐখোয় অমতা ওইনা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মালেসিয়া চহি চা কয়া মরী লৈনরক্লি। ভারত্তগী হোংখিবা মীওই মিল্লিয়ন ৩ রোম মালেসিয়াদা লৈরিবা অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা অহিংবা থোং অমনি। মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারতকী ঈশৈ, চীঞ্জাক অমসুং কুহ্মৈদগী হৌরগা “তোরান গেত” ফাওবা অসি ঐখোয়গী মীয়াম্না মরুপ-মপাং ওইবা অসি য়োকখৎপা অমনি। হৌখিবা চহিদা মালেসিয়াদা “পি.আই.ও নুমিৎ” য়াম্না মাইপাক্না পাংথোকখি। ঐখোয়গী অনৌবা সংসদ হাওসতা সেঙ্গোল থম্বা মতমদা, মদুগী পুৱারি ওইরবা মিকুপ অদুগী হরাওবা অদু মালেসিয়াদশু য়ৌখি। শীন্মীশিং থবক পীনবা ঙসি য়ানখিবা অসিনা ভারতকী শিন্মীশিং থবক পীবা অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা থবক পাংথোকপা হেনগৎহনগনি। মীয়াম চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ভিসাগী থবকশিং লাইথোকহল্লে। মহৈরোয়শিংদা স্কোলারশিপ পীবা অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিং ত্রেনিং পীবগী মতাংদা অকনবা মীৎয়েং থম্লে। সাইবর সেকুরিতি অমসুং এ.আইগুম্বা অনৌবা কোর্সশিংগী আই.তি.ই.সি স্কোলারশিপকী মখাদা মালেসিয়া খক্তগী সিত ১০০ খাক্তুনা থম্লে। মালেসিয়াগী “য়ুনিভর্সিতি তুনকু অবদুল রহমন”দা অয়ুর্বেদা চিয়ার অমা লিংখৎলগনি। মসিগী মথক্তা, য়ুনিভর্সিতি মালায়াদা তিরুবাল্লুবার চিয়ার অমা লিংখৎনবা ৱারেপ অমশু লৌরে। হায়রিবা অখন্নবা থবকশিং অসিদা মখোয়না থৱায় য়াওনা মতেং পাংবগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী অনৱার অমসুং মহাক্কী কাংবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
অসিয়ান অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা মালেসিয়া অসি ভারতকী মরুওইবা মরুপ অমনি। অসিয়ান্না ময়াইদা লৈহনবদা ভারতনা লুম্না লৌরি। ভারত অমসুং অসিয়ানগী মরক্তা লৈনরিবা এফ.তি.এ অসি হন্না য়েংশিনবগী থবক মতম চানা লোইশিন্নবা ঐখোয়না য়ানরে। ২০২৫ দা মালেসিয়ানা অসিয়ানগী চিয়ারমেন ওইবদা ভারতনা মপুংফানা শৌগৎকনি। মালেমগী আইনশিংগী মতুংইন্না ঈশিং লম্বীদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং লৈবাক লান্না পাইবগী মনিংতম্বা লৈহন্নবা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। য়ানদবা খুদিংমক শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরক্নবা ঐখোয়না তকশিল্লি।
ইকায়খুম্নরবা,
অদোম্না ভারত্তা উৎলিবা মরুপ-মপাং ওইবা অমসুং ভারত্তা লৈনবা মরীদা থম্লিবা থাজবা অদু ঐখোয়না তৌবিমল খঙবা উৎচরি। অদোমগী খোঙচৎ অসিনা লাক্লিবা দেকেত অসিদা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা মাইওন অমা তাক্লগনি। অমুক হন্না অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of Prime Minister of Malaysia to India
20 AUG 2024 4:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Dato' Seri Anwar Ibrahim,
Members of both delegations,
Our friends from the media,
Namaskar!
This is Anwar Ibrahim ji's first visit to India after becoming Prime Minister. I am glad that I have the opportunity to welcome you to India at the beginning of my third term.
Friends,
The Enhanced Strategic Partnership between India and Malaysia is completing a decade. And over the last two years, with the support of Prime Minister Anwar Ibrahim, our partnership has gained a new momentum and energy. Today we discussed all areas of mutual cooperation extensively. We observed that our bilateral trade is making steady progress. Trade between India and Malaysia can now be settled in Indian Rupee (INR) and Malaysian Ringgits (MYR). Last year, an investment worth $5 billion from Malaysia to India has been worked on. Today we have decided to elevate our partnership to a "Comprehensive Strategic Partnership”. We believe that there is still a lot of potential in economic cooperation. The bilateral trade and investment should be expanded. We should enhance our mutual cooperation in areas of new technology, such as semiconductors, Fintech, defense industry, A.I. and quantum. We have emphasized upon stepping up the review of the Comprehensive Economic Cooperation Agreement between India and Malaysia. It has been decided to establish a Digital Council and to create a Start-up Alliance for cooperation in digital technology. Work will also be done on connecting India's UPI and Malaysia's Paynet. Today's meeting of the CEO Forum has brought forth new possibilities. We have also discussed new possibilities of mutual cooperation in the defense sector. We are also unanimous in the fight against terrorism and extremism.
Friends,
India and Malaysia have been connected with each other for centuries. Nearly 3 million Indian expatriates living in Malaysia are a living bridge between the two countries. From Indian music, food and festivals to the "Toran Gate” in Malaysia, our people have cherished this friendship. Last year the ‘P.I.O. Day’ celebrated in Malaysia, was a very successful and popular event. When the Sengol was installed in our new Parliament House, the excitement of that historic moment was felt in Malaysia too. Today's agreement on employment of workers will promote recruitment of workers from India as well as protect their interests. We have simplified visa procedures to facilitate the movement of people. The emphasis is being laid on scholarships for students and training of government officials. Now 100 seats will be allocated exclusively for Malaysia under ITEC Scholarships for cutting edge courses like Cyber ​​Security and A.I. An Ayurveda Chair is being set up in "Universiti Tunku Abdul Rahman” Malaysia. Apart from this, a decision has also been taken to establish Tiruvalluvar Chair in Universiti Malaya. I thank Prime Minister Anwar and his team wholeheartedly for their cooperation in all these special steps.
Friends,
Malaysia is an important partner of India in ASEAN and the Indo-Pacific region. India gives priority to ASEAN centrality. We agree that the review of the FTA between India and ASEAN should be completed in a timely manner. India will extend full support to Malaysia's successful ASEAN Chairmanship in 2025. We are committed to freedom of navigation and overflight in accordance with international laws. And, advocate peaceful resolution of all disputes.
Excellency,
We are grateful for your friendship and your commitment to relations with India. Your visit has given a new direction to our relations for the coming decade. Once again, thank you very much everyone.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.