ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମେସେଜିଂ ସେବାର ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଆକ୍ସେସ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଟ୍ରାଇ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
20 AUG 2024 2:01PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଦୂରସଞ୍ଚାର ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଟ୍ରାଇ) ଆଜି ମେସେଜିଂ ସେବାର ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ଏବଂ ଠକାମିରୁ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଛି। ଆଜି ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜରିଆରେ ଟ୍ରାଇ ସମସ୍ତ ଆକ୍ସେସ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି:
1. ଉନ୍ନତ ତଦାରଖ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଟ୍ରାଇ ଆକ୍ସେସ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ୧୪୦ ସିରିଜ୍ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଅନଲାଇନ୍ ଟେଲି ମାର୍କେଟିଂ କଲ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଡିଏଲ୍ଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛି।
2. ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରୁ, ସମସ୍ତ ଆକସେସ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନେ ୟୁଆର୍‌ଏଲ୍‌, ଏପିକେ, ଓଟିଟି ଲିଙ୍କ୍ କିମ୍ବା କଲ୍ ବ୍ୟାକ୍ ନମ୍ବର ଥିବା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ନିଷିଦ୍ଧ ହେବେ ଯାହା ପ୍ରେରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଞ୍ଜୁରି ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ।
3. ମେସେଜ୍ ସ୍ଥିତି ଜାଣିବା ପାଇଁ ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ପହିଲାରୁ ପ୍ରେରଣକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତକାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ମେସେଜର ଅବସ୍ଥିତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ଟ୍ରାଇ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି । ଏକ ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କିମ୍ବା ଅସମାନ ଟେଲିମାର୍କେଟର ଚେନ୍ ଥିବା କୌଣସି ମେସେଜ୍‌ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ହେବ।
4. ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଲାଗି ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ନ କରିବାକୁ ଟ୍ରାଇ ଦଣ୍ଡନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଭୁଲ୍ ବର୍ଗରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଟେମ୍ପଲେଟ୍‌ ଗୁଡ଼ିକୁ କଳା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ଅପରାଧ ପାଇଁ ପ୍ରେରକଙ୍କ ସେବାକୁ ଏକ ମାସ ପାଇଁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯିବ।
5. ନିୟମାବଳୀର ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଏଲଟିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସମସ୍ତ ଶୀର୍ଷକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଗୋଟିଏ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ଏକାଧିକ ହେଡର ସହିତ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
6. ଯଦି କୌଣସି ପ୍ରେରକଙ୍କ ହେଡର କିମ୍ବା କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ର ଅପବ୍ୟବହାର ନଜରକୁ ଆସେ, ତେବେ ଟ୍ରାଇ ତୁରନ୍ତ ସେହି ପ୍ରେରକଙ୍କ ସମସ୍ତ ହେଡର ଏବଂ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ରୁ ଟ୍ରାଫିକ୍କୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି। ଏଭଳି ଅପବ୍ୟବହାର ବିରୋଧରେ ପ୍ରେରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ପରେ ହିଁ ପ୍ରେରଣକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଡେଲିଭରି-ଟେଲିମାର୍କେଟରମାନେ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଅପବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦାୟୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ନଚେତ୍ ସେମାନେ ସମାନ ପରିଣାମ ଭୋଗିବେ।
ଟ୍ରାଇ ୱେବସାଇଟ www.trai.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାକୁ ସଠିକ ଲେଖା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଦେଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁରକ୍ଷିତ ମେସେଜିଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାଲିଆତି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାଇର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯାଇଛି ।

Ministry of Communications
TRAI issues directions to Access Service Providers for taking measures to curb misuse of messaging services
20 AUG 2024 2:01PM by PIB Delhi
Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) today issued directions for enforcement of measures to curb the misuse of messaging services and protect consumers from fraudulent practices. Through a Direction issued today, TRAI has mandated all Access Service Providers to ensure the following:
1. TRAI has mandated the Access Service Providers to migrate telemarketing calls starting with 140 series to online DLT platform latest by 30th September 2024 for better monitoring and control.
2. Effective from 1st September 2024, all Access Service Providers will be prohibited from transmitting messages containing URLs, APKs, OTT links, or call back numbers which are not whitelisted by the Senders.
3. To enhance message traceability, TRAI has mandated that the trail of all messages from Senders to recipients must be traceable from 1st November 1, 2024. Any message with an undefined or mismatched telemarketer chain will be rejected.
4. To deter the misuse of templates for promotional content, TRAI has introduced punitive measures for non-compliance. Content Templates registered under the wrong category will be blacklisted, and repeated offenses will lead to a one-month suspension of the Sender’s services.
5. To ensure compliance with regulations, all Headers and Content Templates registered on DLT must adhere to prescribed guidelines. Additionally, a single Content Template cannot be linked to multiple Headers.
6. In case misuse of headers or content templates of any Sender comes to the notice, TRAI has directed immediate suspension of traffic from all the Headers and Content Templates of that Sender for their verification. Revocation of traffic from the Sender shall be done only after legal action is taken by the Sender against such misuse. Further, Delivery-Telemarketers must identify and report entities responsible for such misuse within two business days, failing which they will face similar consequences.
The stakeholders are advised to refer to the direction available at TRAI website www.trai.gov.in for the exact text of the Direction.
These measures have been taken forward TRAI’s initiatives to ensure a clean and secure messaging ecosystem, safeguarding consumer interests and preventing fraudulent activities.