ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ୪୬ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କଲା ଭାରତ
ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ : ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋକୁ ୧ ନିୟୁତ ଡଲାର ଅନୁଦାନ
ଭାରତର ୪୩ତମ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ମୈଦାମକୁ ୟୁନେସ୍କୋର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି
‘‘ବିରାସତ୍ ପର୍‌ ଗର୍ବ (ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ)’’: ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୧୩ଟି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ସଫଳ ମାନ୍ୟତା
31 JUL 2024 3:58PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି, ଯେ ଭାରତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଆସୁଛି । ୪୬ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକର ସଫଳ ସମାପନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସୀମା ବାହାରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ଯାହା ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୧ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ଗର୍ବର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୯୭୭ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ଭାରତର ଦୀର୍ଘଦିନର ସହଯୋଗରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିରେ ଭାରତର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଚାରି ଥର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହାର ସମର୍ପଣକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
ଜୁଲାଇ ୨୧, ୨୦୨୪ରେ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୪୬ତମ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ସି ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ‘ବିକାଶ ଭି, ବିରାସତ ଭି' (ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ)ର ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ୧ ନିୟୁତ ଡଲାର ଅନୁଦାନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବଦାନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ବିଶେଷ କରି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ବା ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଉପକୃତ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ନୂଆ ଦିଗକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ସହ 'ବିରାସତ୍‌ ପର ଗର୍ବ' (ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ)ର ଶପଥ ନେଇଛି। କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ଆଧୁନିକ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ ଭଳି ଅନେକ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୩ଟି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିର ସଫଳ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ପାଇଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଷଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ।
ଅଧିବେଶନର ଫଳାଫଳ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡବ୍ଲୁଏଚସିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନରେ ୧୯ଟି ସାଂସ୍କୃତିକ, ୪ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ୧ଟି ମିଶ୍ରିତ ସମ୍ପତ୍ତି ସମେତ ୨୪ଟି ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ଶିଳାଲେଖ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆସାମର ମୈଦାମ ଭାରତର ୪୩ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଯେହେତୁ ଏହା ଆସାମର ପ୍ରଥମ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳୀ ଯାହାକି ଏହି ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି । ଚରାଇଦେଓ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ ମୈଦାମ ହେଉଛି ଆହୋମ ବଂଶର ପବିତ୍ର ସମାଧି ସ୍ଥଳ, ଯାହା ଛଅ ଶତାବ୍ଦୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ବିକାଶକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ମୈଦାମ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା:
1. ଚରାଇଦେଓ ମୈଦାମ : ଭାରତର୪୩ତମ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ
2. ମୈଦାମ - ଆହୋମ ରାଜବଂଶର ମାଉଣ୍ଡ-ସମାଧି ପ୍ରଣାଳୀ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଭାରତର ୪୩ତମ ପ୍ରବେଶ ଭାବରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ବେଆଇନ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥା (ଏଏସ୍ଆଇ) ଆଇସିସିଆରଓଏମ ସହ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି କରିଛି। ୪୬ତମ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚସି ଅଧିବେଶନରେ ଯୁବ ହେରିଟେଜ୍ ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ସାଇଟ୍ ମ୍ୟାନେଜର୍ସ ଫୋରମ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା, ଯାହା ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ଏହି ସଭାରେ ଅନ୍ୟ ୩୩ଟି ପାର୍ଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
୪୬ତମଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚସି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବିଷୟରେ ବିଶେଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୫ଟି ଐତିହାସିକ ବସ୍ତୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ପଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ ଭିଏତନାମର ଅଙ୍ଗକୋର ୱାଟ, କାମ୍ବୋଡିଆ, ଚାମ୍ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମିଆଁମାରର ବାଗାନରେ ଥିବା ସ୍ତୁପଗୁଡିକରେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ ମୈଦାମ ସମେତ ୪୩ଟି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ତାଲିକା ସହିତ ଭାରତ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ୫୬ଟି ସମ୍ପତ୍ତିର ବିସ୍ତୃତ ତାଲିକା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସଂସ୍କୃତିର ବୈଶ୍ୱିକ ମହତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମା ୨୦୨୩ (ଏନଡିଏଲଡି) ୨୦୩୦ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚାରେ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ବିକାଶ ରଣନୀତିରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି । ସଂସ୍କୃତିର ପରିବର୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅବହେଳିତ ସମୁଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନରେ ସଂରକ୍ଷଣ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହାୟତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଓ ସଂଗଠନ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି:
ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ:
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039340
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2038168
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2037604
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2037495
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039130
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034693
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034457
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2033506
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2031567
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2031268

Ministry of Culture
India Hosts Historic 46th World Heritage Committee Meeting
India Champions Heritage Conservation: $1 Million Grant to UNESCO for Global Heritage Conservation
Moidams, India’s 43rd site, inscribed as UNESCO’s World Heritage Site
“Virasat Par Garv”: Successful Inscription of 13 World Heritage Sites in Last Decade
31 JUL 2024 3:58PM by PIB Delhi
Union Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat highlighting India’s commitment to heritage conservation said that India has long advocated for the values of the World Heritage Convention. “Our commitment extends beyond borders which are reflected through various conservation and capacity-building initiatives we undertake with our neighbouring countries,” he added at the Press Briefing organised, here today, on the successful conclusion of the 46th World Heritage Committee meeting.
For the first time, India proudly hosted the 46th session of the World Heritage Committee Meeting, from 21st to 31st July, 2024. Organized at Bharat Mandapam in New Delhi, this significant event marked a milestone in India's longstanding association with the World Heritage Convention, which began in 1977. India's active participation in the World Heritage Committee, serving four terms, underscores its dedication to international cooperation and capacity-building.
The Session of the 46th WHC was inaugurated by the Prime Minister, Shri Narendra Modi in the presence of distinguished guests on 21st July 2024. In the inaugural session, in line with his vision of "Vikas Bhi, Virasat Bhi" Prime Minister Modi announced a $1 million grant to the UNESCO World Heritage Centre. This contribution will support capacity building, technical assistance, and conservation efforts, particularly benefiting Global South countries.
The Union Culture Minister in his briefing highlighted, “In the last 10 years, Bharat has touched new dimensions of modern development, while also taking a pledge of ‘Virasat Par Garv’”. He mentioned numerous heritage conservation projects like the Kashi Vishwanath Corridor, the Ram Temple in Ayodhya, and the construction of a modern campus of the ancient Nalanda University are being undertaken across the country. India’s efforts under the leadership of Shri Narendra Modi have led to the successful inscription of 13 World Heritage Properties in the last decade, positioning India at the 6th spot globally for the most World Heritage Sites, he emphasized.
Briefing the media on the session’s outcomes, the Minister, Shri Gajendra Singh Shekhawat said that the 46th session of WHC witnessed the inscription of 24 new World Heritage Sites, including 19 cultural, 4 natural, and 1 mixed property. Moidams from Assam became India's 43rd World Heritage Site, a significant achievement as it is the first cultural site from Assam to receive this recognition. Located in the Charaideo district, Moidams are sacred burial mounds of the Ahom dynasty, reflecting six centuries of cultural and architectural development.
More information on Moidams:
1. Charaideo Moidams: India’s 43rd UNESCO World Heritage Site
2. Moidams – The Mound-Burial System of Ahom Dynasty Inscribed in the UNESCO World Heritage List as India’s 43rd Entry
Talking of the bilateral meets, the Union Culture Minister mentioned that a Cultural Property Agreement between India and the USA was signed, reinforcing the commitment to combatting illegal trade in cultural property. Additionally, the Archaeological Survey of India (ASI) entered into an agreement with ICCROM for capacity building and research on tangible heritage. The 46th WHC session also featured the Young Heritage Professionals Forum and the Site Managers Forum, enhancing global expertise in heritage preservation. Other 33 side events were organized during this meeting.
The Union Minister made a special mention of the notable exhibition during the 46th WHC meeting that showcased 25 repatriated historical objects, highlighting India's dedication to preserving its cultural heritage.
Underscoring India's contributions to global heritage conservation, Shri Shekhawat acknowledged India’s heritage conservation efforts in Angkor Wat, Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and stupas in Bagan, Myanmar. He added that with a remarkable list of 43 World Heritage Sites, including the newly inscribed Moidams, India continues to be a global leader in heritage preservation. The extensive Tentative List of 56 properties ensures a comprehensive representation of India’s cultural spectrum, he added.
Illuminating India’s distinguished contribution to enhancing the global significance of culture, the Union Minister highlighted that under India’s G20 presidency, the New Delhi Leaders’ Declaration 2023(NDLD) endorsed culture as a standalone goal in the post-2030 development framework, marking a paradigm shift in the global development strategy. This landmark decision unlocks culture's transformative potential, promoting economic growth, empowering marginalized communities, and safeguarding vulnerable heritage. The Kashi Culture Pathway and the NDLD 2023, the world’s first and only document with its compelling articulation of the Culture goal, are robust blueprints, steering the discourse of the global Culture sector, the Minister highlighted.
The 46th session of the World Heritage Committee Meeting concluded with extensive discussions on conservation, international assistance, and bilateral meetings with various countries and organizations. This historic event showcased India’s rich heritage and set the stage for future global heritage conservation efforts.
Union Minister of Culture and Tourism Briefing the Media:
Testimonials of Delegates at 46th World Heritage Committee Meeting at New Delhi:
***
Beena Yadav/ Ritu Kataria
For more information:
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039340
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2038168
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2037604
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2037495
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039130
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034693
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034457
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2033506
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2031567
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2031268