বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ৰাজ্যসমূহক তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়িক সংস্কাৰ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু ডিজিটেলাইজেচন ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰেৰিত কৰা হ'ব: সংঘৰ বাজেট ২০২৪-২৫
ইনছলভেন্সি আৰু দেউলীয়া ক'ডৰ অধীনত ফলাফল উন্নত কৰিবলৈ সংহত প্ৰযুক্তি মঞ্চ স্থাপন কৰা
আইবিচিয়ে ১০০০ৰো অধিক কোম্পানীয়ে সমাধান কৰিলে, যাৰ ফলত ঋণদাতাসকলক ৩.৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধন প্ৰত্যক্ষভাৱে উদ্ধাৰ কৰা হৈছে: এছএমটি। নিৰ্মলা সীতাৰমন
ত্বৰান্বিত কৰ্পৰেট প্ৰস্থান প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ সেৱাসমূহ এলএলপিসমূহ স্বেচ্ছামূলকভাৱে বন্ধ কৰাৰ বাবে বৃদ্ধি কৰা হ'ব আৰু বন্ধৰ সময় আৰু অধিক হ্ৰাস কৰা হ'ব
ঋণ আদায়ৰ ট্ৰিবিউনেল শক্তিশালী কৰা আৰু ঋণ আদায় ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ অতিৰিক্ত ট্ৰিবিউনেল স্থাপন কৰা
23 JUL 2024 12:56PM by PIB Guwahati
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সাধনা আৰু সকলোৰে বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে বিশদ ৰোডমেপৰ অংশ হিচাপে আজি সংসদত দাখিল কৰা কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৪-২৫ কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ‘ব্যৱসায়িক সৰলতা’ নিশ্চিত কৰা আৰু দ্বিধাহীনতা আৰু দেউলীয়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৯টা অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত স্থায়ী প্ৰচেষ্টাৰ কল্পনা কৰিছে।
ব্যৱসায়িক সৰলতাঃ
ব্যৱসায়িক সৰলতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমি ইতিমধ্যে জন বিশ্বাস বিধেয়ক ২.০ৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰাৰ লগতে ৰাজ্যসমূহক তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সংস্কাৰ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ আৰু ডিজিটেলাইজেশ্যনৰ বাবে প্ৰেৰণা দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।
আই বি চি ইক’-চিষ্টেম শক্তিশালী কৰাঃ
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে লগতে প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় যে দ্বিধাহীনতা আৰু দেউলীয়া সংহিতাৰ অধীনত ফলাফল উন্নত কৰাৰ বাবে এক সংহত প্ৰযুক্তি মঞ্চ স্থাপন কৰা হ’ব, যাৰ ফলত সকলো অংশীদাৰৰ বাবে সামঞ্জস্য, স্বচ্ছতা, সময়োপযোগী প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু উন্নত তদাৰকী নিশ্চিত কৰা হ’ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আলোকপাত কৰে যে আই বি চিয়ে ১০০০ৰো অধিক কোম্পানীক সমাধান কৰিছে, যাৰ ফলত ঋণদাতাসকলৰ পৰা ৩.৩ লাখ কোটিৰো অধিক ধন প্ৰত্যক্ষভাৱে আদায় কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ১০ লাখ কোটিৰো অধিক লোকৰ সৈতে জড়িত ২৮ হাজাৰ গোচৰৰ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে, আনকি ভৰ্তি হোৱাৰ পূৰ্বেও।
তেওঁ আৰু প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় যে আই বি চিৰ উপযুক্ত পৰিৱৰ্তন, সংস্কাৰ আৰু ন্যায়াধিকৰণ আৰু আপীল ন্যায়াধিকৰণৰ শক্তিশালীকৰণ আৰম্ভ কৰা হ’ব যাতে দ্বিধাহীনতা সমাধান ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিব পৰা যাব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অতিৰিক্ত ন্যায়াধিকৰণ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱো আগবঢ়ায়, যাৰ ভিতৰত, কিছুমানক কোম্পানী আইনৰ অধীনত একান্তভাৱে গোচৰৰ সিদ্ধান্ত ল’বলৈ অৱগত কৰা হ’ব।
এল এল পি সমূহ স্বেচ্ছামূলকভাৱে বন্ধ কৰাঃ
সীমিত দায়বদ্ধতা অংশীদাৰিত্ব (এল এল পি)সমূহ স্বেচ্ছামূলকভাৱে বন্ধ কৰাৰ বাবে চেণ্টাৰ ফৰ প্ৰচেছিং এক্সিলেৰেটেড কৰ্পৰেট এক্সিট (চি-পিএচিই)ৰ সেৱাসমূহো বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত বন্ধৰ সময় হ্ৰাস পাব।
ঋণ আদায় শক্তিশালী কৰাঃ
ঋণ আদায়ৰ ন্যায়াধিকৰণৰ সংস্কাৰ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ লোৱাৰ লগতে আদায়ৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে অতিৰিক্ত ন্যায়াধিকৰণ স্থাপন কৰাৰো প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।

Ministry of Finance
STATES TO BE INCENTIVIZED FOR IMPLEMENTATION OF THEIR BUSINESS REFORMS ACTION PLANS AND DIGITALIZATION: UNION BUDGET 2024-25
SETTING UP OF INTEGRATED TECHNOLOGY PLATFORM TO IMPROVE THE OUTCOMES UNDER INSOLVENCY AND BANKRUPTCY CODE
MORE THAN 1,000 COMPANIES RESOLVED BY IBC, RESULTING IN DIRECT RECOVERY OF OVER `3.3 LAKH CRORE TO CREDITORS: SMT. NIRMALA SITHARAMAN
SERVICES OF CENTRE FOR PROCESSING ACCELERATED CORPORATE EXIT TO BE EXTENDED FOR VOLUNTARY CLOSURE OF LLPs & FURTHER REDUCE CLOSURE TIME
STRENGTHING OF DEBT RECOVERY TRIBUNALS AND ESTABLISHMENT OF ADDITIONAL TRIBUNALS TO SPEED UP DEBT RECOVERY
23 JUL 2024 12:56PM by PIB Delhi
As part of the detailed roadmap for the pursuit of ‘Viksit Bharat’ and to generate ample opportunities for all, the Union Budget 2024-25, tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, envisages sustained efforts on the 9 priorities with a special focus on ensuring ‘ease of doing business’ and strengthening the Insolvency and Bankruptcy ecosystem.
EASE OF DOING BUSINESS
“For enhancing ‘Ease of Doing Business’, we are already working on the Jan Vishwas Bill 2.0.”, the Union Minister of Finance announced, while proposing that states be incentivized for implementation of their Business Reforms Action Plans and digitalization.
STRENGHTENING THE IBC ECO-SYSTEM
The Finance Minister also proposed that an Integrated Technology Platform will be set up for improving the outcomes under the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), thereby ensuring the consistency, transparency, timely processing and better oversight for all stakeholders.
Smt. Nirmala Sitharaman highlighted that IBC has resolved more than 1,000 companies, resulting in direct recovery of over `3.3 lakh crore to creditors. In addition, 28,000 cases involving over `10 lakh crore have been disposed of, even prior to admission. She further proposed that appropriate changes to the IBC, reforms and strengthening of the tribunal and appellate tribunals will be initiated to speed up the insolvency resolution.
The Union Minister also proposed the establishment of additional tribunals out of which, some will be notified to decide cases exclusively under the Companies Act.
VOLUNTARY CLOSURE OF LLPs
The services of the Centre for Processing Accelerated Corporate Exit (C-PACE) has also been proposed to be extended for voluntary closure of Limited Liability Partnerships (LLPs), thereby reducing the closure time.
STRENGHTENING DEBT RECOVERY
It is also proposed that steps for reforming and strengthening debt recovery tribunals be taken and additional tribunals be established to speed up the recovery.