শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেৎ 2024-2025গী শমলপ্পা ৱারোল
23 JUL 2024 1:21PM by PIB Imphal
ভারতকী ইনফ্লেসন অসি মখা তানা নেম্মি, স্তেবল ওইরি অমসুং চাদা 4গী তার্গেৎকী মাইকৈদা চংশিল্লি
চহি 5দা নহারোল করোর 4.1গীদমক এমপ্লোয়মেন্ত, স্কিল্লিং অমসুং অতৈ খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ 2গী আউৎলেগা লোয়ননা স্কিম অমসুং ইনিসিএতিব 5 গী পি.এম.গী পেকেজ
‘ভিকসিৎ ভারত’ ফংনবগীদমক বজেৎনা পুম্নমক্তা খুদোংচাবা মরাং কাইনা পীনবগীদমক মরু ওইবা লম 9দা লেপ্তনা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা বজেৎনা মীৎয়েং থম্মি
বজেৎ 2024-25না এমপ্লোইমেন্ত, স্কিল্লিং, MSMEশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাস্তা মীৎয়েং থম্মি
লৌমীশিংনা থানবগীদমক ফিল্দ অমসুং হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোং 32গী অনৌবা পোত্থোক লৈবা অমসুং ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত ভেরাইতী 109 রিলিজ তৌগনি
মথংগী চহি অনিদা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর 1না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পায়খৎলগনি
চহি অসিগী ওইনা লৌউ-শিংউ অমসুং এল্লাইদ সেক্তরগীদমক লুপা করোর লাখ 1.52গী প্রোভিজন অমা লাউথোকখ্রে
ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত 1,000 অপগ্রেদ তৌরগনি
বিহার, ঝারখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ কোনশিল্লিবা নোংপোক থংবা লমদমগী ওল-রাউন দিবেলপমেন্তগীদমক সরকারনা থৌরাং অমা, পুরভোদয় শেম্লগনি
নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং থৌগৎনবগীদমক বজেৎ অসিদা নুপী অমদি নুপীমচাশিংদা কান্নবা পীবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ 3 হেন্না এল্লোকেসন তৌরি
চহি অসিদা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লাখ 2.66গী প্রোভিজন অমা শেমখি
মুদ্রা লোনশিংগী লিমিৎ অসি হৌজিক লৈরিবা লুপা লাখ 10দগী লুপা লাখ 20দা হেনগৎহল্লগনি
সরকারনা চহি 5 অসিদা নহারোল করোর 1দা মকোক থোংবা কম্পনী 500দা ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবশিং পীনবগীদমক কমপ্রিহেন্সিব স্কিম অমা হৌদোক্কনি
পি.এম. আৱাজ য়োজনা অর্বান 2.0গী মখাদা সহরগী লায়রবা অমসুং মিদ্দল-ক্লাসকী ইমুং করোর 1গী য়ুমগী মথৌ তাবশিং অসি লুপা করোর লাখ 10গী ইনভেস্তমেন্ত অমনা কোকহল্লগনি
খুঙ্গংগী মী তাবা মফম 25,000দা ওল-ৱেদর কন্নেক্তিবিতী পীনবা PMGSYগী ফেস IV হৌদোক্লগনি
লুপা করোর 1,000গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দগা লোয়ননা মথংগী চহি 10দা স্পেস ইকনোমী শরুক 5 হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থম্মি
তোলোপ চাবা মীওই অমসুং পেন্সনর করোর 4দা ইনকম তেক্সতা অচৌবা পোৎলুম অমা কোকপীবা
অনৌবা তেক্স রেজিমদা স্তেন্দর্দ দিদক্সন অসি লুপা 50,000দগী লুপা 75,000দা হেনগৎহনখি
ফেমিলী পেন্সনগী দিদক্সন অসি লুপা 15,000দগী লুপা 25,000দা হেনগৎহনখি
অনৌবা রেজিমগী মখাদা কোর্পোরেৎ তেক্স রিসিত চাদা 58কী মথক্তা খোমগৎখি
ইনকম তেক্স পেয়রশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনিনা অনৌবা ইনকম তেক্স রেজিমদা হোংদোকখি
স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং থৌগৎনবা ইনভেস্তরশিংগী ক্লাস পুম্নমক্কীদমক এঞ্জেল তেক্স মুথৎখি
ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহন্নবা ফোরেন কম্পনীশিংদা লৌবা কোর্পোরেৎ তেক্স অসি চাদা 40দগী 35দা হন্থহনখি
পেমেন্ত কয়াদা লাকপা TDSকী চাদা 5 অসি TDSকী চাদা 2দা মর্জ তৌখি
লোৱর অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংদা কান্নবা পীনবা কেপিতেল গেন একজেম্পসন লিমিৎ চহিদা লুপা লাখ 1.25দা হেনগৎহনখি
এক্স-রেপ পেনেলশিং, মোবাইল ফোনশিং অমসুং PCBAদা লৌবা কস্তম দ্যুতী চাদা 15দা হন্থহনখি
সনা অমসুং লুপা য়াওনা মমল য়াম্বা ধাতুশিং মমল হোংলগনি, লৌরম্বা কস্তম দ্যুতী চাদা 6তা হন্থহনখি
পার্ত A
মালেমগী শেন্মিৎলোন অসি পোলিসীগী ওইবা শিংনবশিংগী মখাদা লৈরবসু, ভারতকী শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ অসি মখা তানা মশক থোকপা অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অদুমক লেংদনা লৈগনি। শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা 2024-25গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোক্লদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী ইনফ্লেসন অসি মখা তানা নেম্না, স্তেবল ওইনা অমসুং চাদা 4গী পান্দমগী মায়কৈদা চংশিল্লি। হৌজিক্কী ওইনা বেস ইনফ্লেসন (নোন-ফুদ, নোন-ফ্যুএল) অসি চাদা 3.1 ওইরি অমসুং পেরিশেবল গুদসকী সপ্লাই অসি কৈথেলদা মতিক চানা য়ৌহন্নবগীদমক খোঙথাং কয়া লৌখৎলি।
ইন্তেরিম বজেৎ
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইন্তেরিম বজেৎতা পনখিবগী মতুং ইন্না মরু ওইবা কাস্ত 4 মমিং ওইনা পল্লবদা ‘গরিব’ (লায়রবা), ‘মহিলায়ে’ (নুপীশিং), ‘য়ুবা’ (নহারোল) অমসুং ‘অন্নাদাতা’ (লৌমী)দা মীৎয়েং থম্মি।
বজেৎকী থিম
বজেৎকী থিম থম্লদুনা শ্রীমতি সীতারমন্না হায়খি মদুদি চহি চুপ্পা অমসুং মসিগী মতুংদা, মসিগী বজেৎ অসিদা ঐখোয়না মরুওইনা থবক পীবা, স্কিল্লিং, MSME অমসুং মিদ্দল ক্লাসতা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না চহি মঙাগী মনুংদা লুপা করোর লাখ 2গী সেন্ত্রেল আউৎলেগা লোয়ননা নহারোল করোর 4.1দা থবক ফংহন্নবা, স্কিল্লিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা স্কিম অমসুং ইনিসি‌এতিব 5গী প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজ লাউথোকখি। চহি অসিদা, এজুকেসন, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিল্লিংগীদমক লুপা করোর লাখ 1.48গী এলোকেসন তৌখ্রে।
বজেৎকী মরু ওইবশিং
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি, ‘ভিকসিৎ ভারত’ ফংনবা বজেৎ অসিনা মীপুম খুদিংমক্তা খুদোংচাবশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা মখাদা পীরিবা মরু ওইবা লম 9দা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা মীৎয়েং থম্মি।
1. লৌউ-শিংউদা প্রদক্তিবিতী অমসুং রেজিলিএন্স লৈহনবা
2. এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিল্লিং
3. ইনক্লুসিব হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিস
4. মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেস
5. সহর চাউখৎহনবা
6. ইনর্জী সেক্যুরিতী
7. ইনফ্রাস্ত্রকচর
8. ইন্নোভেসন, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, অমদি
9. নেক্স জেনরেসন রিফোর্মশিং
মরু ওইবা 1: লৌউ-শিংউদা প্রদক্তিবিতী অমসুং রেজিলিএন্স লৈহনবা
শেন-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখি মদুদি সরকারনা মহৈ-মরোং হেনগৎহনবদা মীৎয়েং চংনবা এগ্রিকলচর রিসর্স সেতঅপকী অপুনবা রিভিয়ু অমা পাংথোক্কনি। লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং থানবগীদমক্তা ফিল্দ অমসুং হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোং 32গী অনৌবা পোত্থোক লৈবা অমসুং ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত ওইবা ময়াৎ 109 পুথোক্কনি।
লাক্কদৌরিবা চহি অনি অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৌমী করোর 1বু সর্তিফিকেসন অমসুং ব্রান্দিংনা মতেং পাংদুনা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ হৌদোক্লগনি।
দরকার ওইবদা য়ুম্ফম ওইবা বাইও-ইনপুত রিসোর্স সেন্তর 10,000 লিংখৎকনি।
হৱায়শিং অমসুং ওইলসীদশিংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা, সরকারনা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপা, স্তোরেজ অমসুং মার্কেতিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং হঙ্গাম, লৈবাক হৱায়, সেসাম, নুং হৱায় অমসুং নুমিৎলৈগুম্বা ওইল সীদশিংদা 'আত্মানির্ভরতা' ফংহল্লগনি।
চহি অহুমগী মনুংদা লৌমীশিং অমসুং মখোয়গী লমশিং কভরেজ তৌনবা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা সরকারনা এগ্রিকলচরদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংলগনি।
শ্রীমতি সীতারমন্না চহি অসিদা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেক্তরগীদমক লুপা করোর লাখ 1.52গী প্রোভিজন অমা লাউথোকখি।
মরু ওইবা 2: এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিল্লিং
প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজগী শরুক অমা ওইনা সরকারনা "এমপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইন্সেন্তিব"কীদমক স্কিম অহুম পায়খৎলগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মখোয় অসি EPFOদা মিং চনবদা য়ুম্ফম ওইগনি, অমসুং ফার্স্ত-তাইম এমপ্লোইয়ীশিং শকখঙবা অমসুং এমপ্লোয়ীশিং অমসুং এমপ্লোয়রশিংদা মতেং পীনবদা মীৎয়েং থমগনি।
সরকারনা ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা ৱার্কিং ৱুমেন হোস্তেলশিং শেমগৎপা অমসুং ক্রেছশিং লিংখৎতুনা থবক শুবা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনগনি।
স্কিল্লিং প্রোগ্রামগী মতাংদা পল্লদুনা শেল-থুম মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা স্কিল্লিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজকী মখাদা মরিশুবা স্কিম অমা ওইনা অনৌবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর স্কিম অমা লাউথোকখি। চহি মঙাগী মনুংদা নহারোল লাখ 20 স্কিল্লিং তৌগনি অমসুং আউৎকম ওরিয়েন্তেসনগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ 1000 হাব অমসুং স্পোক এরেঞ্জমেন্তশিংদা ওইনা অপগ্রেদ তৌগনি ।
মহাক্না চহি খুদিংগী মহৈরোয় 25,000দা মতেং ফংহনগনি পানরিবা গভর্নমেন্ত প্রমোতেদ ফন্দ অমদগী গরেন্তীগা লোয়ননা লুপা লাখ 7.5 ফাওবগী লোনশিং পীনবা মোদেল স্কিল লোন স্কিম রিভাইস তৌগনি হায়নসু লাউথোকখি।
সরকারগী স্কিমশিং অমসুং পোলিসীশিংগী মখাদা কান্নবা অমত্তা ফংদ্রিবা নহাশিংবু মতেং পাংনবা মহাক্না দোমেস্তিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা হায়র স্তদীজকীদমক লুপা লাখ 10 ফাওবগী শেলগী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখি। মসিগীদমক্তা চহি খুদিংগী মহৈরোই লাখ 1দা লোনগী শেনফমগী চাদা 3গী চহিগী ওইবা শেন্দোই হন্থহন্নবা ই-ৱাউচরশিং হকথেংননা পীগনি।
মরু ওইবা 3: ইনক্লুসিব হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিস
সেচুরেসন এপ্রোচকী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পি.এম. বিশ্বকর্মা, পি.এম. স্বানিধি, নেস্নেল লাইবলিহুদ মিসন, অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া অসিনচিংবা শিন্মীশিং, আর্তিসানশিং, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং, সেদ্যুল্দ কাস্ত, সেদ্যুল ত্রাইব অমসুং নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগী ইকনোমিক এক্তিবিতীশিংদা মতেং পাংনবগীদমক স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
পুর্ভোদয়
সরকারনা বিহার, ঝারখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিগী নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক পুর্ভোদয়গী থৌরাং অমা শেমগনি। মসিনা লমদম অসি বিক্সিত ভারত ফংনবগী ইঞ্জিন অমা ওইহন্নবা হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা কোনশিনগনি।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাৎ গ্রাম অভিয়ান
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী সোসিও-ইকনোমিক কন্দিসন ফগৎহন্নবগীদমক, সরকারনা ত্রাইবেলনা মেজোরিতী ওইবা খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা ত্রাইবেল ইমুংশিংগীদমক সেচুরেসন কভরেজ চৎনহন্দুনা প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাৎ গ্রাম অভিয়ান হৌদোক্লগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখি। মসিদা খুঙ্গং 63,000 অমসুং ত্রাইবেল মীওই করোর 5 কান্নবা ফংলগনি।
বেঙ্কিং সর্ভিসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ককী ব্রাঞ্চ 100 হেন্না অৱাং নোংপোক লমদমদা হাংদোক্লগনি।
মহাক্না হায়খি, চহি অসিদা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা রুরেল দিবেলপমেন্তকীদমক লুপা করোর লাখ 2.66গী প্রোভিজন অমা শেম্লে।
মরু ওইবা 4: মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেস
MSMEশংগী প্রমোসন সপ্পোর্ত তৌবা
শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি, বজেৎ অসিনা MSMEশিং অমসুং মেনুফেকচরিং, মরু ওইনা লেবর-ইন্তেন্সিব মেনুফেকচরিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। তোঙান্না শেম্বা সেল্ফ ফাইনান্সিং গেরেন্তী ফন্দ অমনা এপ্লিকান্ত খুদিংদা লুপা করোর 100 ফাওবগী গেরেন্তী পীগনি, অদুগা লোনগী শেনফম অসি হেন্না চাউবা য়াই। মতৌ অসুম্না, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা MSMEশিংদা ক্রেদিৎকীদমক মপানগী এসেসমেন্তগী মখা পোনবগী মহুত্তা মখোয়গী ইন-হাউস কেপাসিতী শেমগৎকনি। মহাক্না MSMEশিংদা মখোয়গী অৱাবা মতমগী মনুংদা বেঙ্ক ক্রেদিৎ লেপ্তনা পীনবগীদমক অনৌবা মেকানিজম অমা লাউথোকখি।
মুদ্রা লোনশিং
‘তরুন’ কেতেগোরীগী মখাদা মমাংগী লোনশিং মায়পাক্না শীংগৎখ্রবা ওন্তপ্রিনোরশিংগীদমক মুদ্রা লোনগী লিমিৎ অসি হৌজিক লৈরিবা লুপা লাখ 10দগী লুপা লাখ 20দা হেনগৎলগনি।
ফুদ ইরাদিএসন, ক্বালিতী অমসুং সেফতী তেস্তিংগীদমক MSME য়ুনিৎ
MSME সেক্তরদা মল্তি-প্রদক্ত ফুদ ইরাদিএসন য়ুনিৎ 50 লিংখৎনবগীদমক শেলগী তেংবাং পীরগনি। NABLগী এক্রেদিতেসনগা লোয়ননা ফুদ ক্বালিতী অমসুং সেফতী তেস্তিং লেব 100 লিংখৎনবগী থবকসু লাইথোক্লগনি। MSMEশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োনবা ঙম্নবা, পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (PPP) মোদতা ই-কমর্স এক্সপোর্ত হবশিং লিংখৎকনি।
মকোক থোংবা কম্পনীশিংদা ইন্তর্নশিপ
প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজকী মখাদা 5শুবা স্কিম ওইনা সরকারনা চহি 5দা নহারোল করোর 1দা খ্বাইদগী ফবা কম্পেনী 500দা ইন্তর্নশিপগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা পাক-শন্না স্কিম অমা হৌদোক্লগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
মরু ওইবা 5: সহরগী চাউখৎ-থৌরাং
অর্বান হাউসিং
পি.এম. আৱাজ য়োজনা অর্বান 2.0গী মখাদা, অর্বানগী লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুং করোর 1গী য়ুমগী মথৌ তাবশিং অদু লুপা করোর লাখ 10গী শেনফমগা লোয়ননা কোকহল্লগনি। মসিদা লাক্কদৌরিবা চহি 5দা লুপা করোর লাখ 2.2গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স য়াওগনি।
ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন
রাজ্য সরকারশিং অমসুং মল্তিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংগা খুৎশম্নদুনা সরকারনা অচৌবা সহর 100গীদমক ৱাতর সপ্লাই, সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্রোজেক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং বেঙ্কেবল প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা প্রমোৎ তৌগনি।
পি.এম. স্বানিধি
পি.এম. স্বানিধি স্কিমনা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপদা মায় পাকখিবগী মতুং ইন্না লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা খনগৎলবা সহরশিংদা চয়োল খুদিংগী "হাৎ" 100 নৎত্রগা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগী মফম অমা শেমগৎপদা সরকারনা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মরু ওইবা 6: ইনর্জী সেক্যুরিতী
শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি, ইন্তেরিম বজেৎতা লাউথোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না, পি.এম. সুর্য ঘর মুফ্ত বিজলী য়োজনা অসি রুফতোপ সোলর প্লান্তশিং ইনস্তোল তৌনবা হৌদোকখ্রে। মসিনা ইমুং করোর 1দা থা খুদিংগী য়ুনিৎ 300 ফাওবা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনগনি। স্কিম অসিনা রেজিস্ত্রেসন করোর 1.28 হেন্না অমসুং এপ্লিকেসন লাখ 14 হেন্না ফংদুনা মশক থোকপা রেস্পোন্স ফংলে।
ন্যুক্লিয়র ইনর্জীনা ভিকসিৎ ভারতকীদমক ইনর্জী মিক্সকী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওইরবা য়াই।
মরু ওইবা 7: ইনফ্রাস্ত্রকচর
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়া অসিদা কেন্দ্র সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং ফগৎহন্নবা হোৎনবদা শেল থাদরকপা অসিনা শেন্মিৎলোনদা মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্ত লৈহল্লে। লাক্কদৌরিবা চহি 5 অসিদা সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা শেলগী তেংবাং পীনবা হোৎনগনি। মসি অতৈ মরুওইবা থবকশিং অমসুং শেলগী তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনগনি। চহি অসিদা কেপিতেল শেনফম ওইনা লুপা করোর 11,11,111গী এলোকেসন তৌখ্রে। মসি ঐখোয়গী GDP গী চাদা 3.4নি।
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (PMGSY)
PMGSYগী ফেজ IV অসি খুঙ্গংগী য়ুম 25,000দা মতম পুম্নমক্তা কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা হৌদোক্লগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখি।
বিহারদা ইরিগেসন অমসুং ঈশিং-ঈচাউ হন্থহন্নবা, এসেলরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রাম অমসুং অতোপ্পা সোর্সশিংগী খুত্থাংদা, সরকারনা কোসি-মেচী ইন্ত্রা-স্তেৎ লিঙ্ক অমসুং বারেজশিং, তুরেলগী পোলুসন হন্থহনবা অমসুং ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং য়াওনা অতোপ্পা হৌজিক চৎথরিবা অমসুং অনৌবা স্কিম 20 য়াওনা চাউরাক্না লুপা করোর 11,500 চংগদবা প্রোজেক্তশিংদা শেলগী তেংবাং পীরগনি। সরকারনা অসাম, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং সিক্কিমদা ঈশিং-ঈচাউ লাকশিন্নবা, লেন্দস্লাইদ অমসুং মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংদা মতেং পীগনি।
মরু ওইবা 8: ইন্নোভেসন, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত
শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অনুসন্ধন নেস্নেল রিসর্স ফন্দ অসি বেসিক রিসর্স অমসুং প্রোতোতাইপ দিবেলপমেন্তকীদমক ওপরেস্নেলাইজ তৌগনি অমসুং ইন্তেরিম বজেৎতা লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না লুপা করোর লাখ 1গী ফাইনান্সিং পুল অমগা লোয়ননা কম্মর্সিএল স্কেলদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা লমজিংবা রিসর্স অমসুং ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা মেকানিজম অমা লিংখৎকনি।
স্পেস ইকনোম
লাক্কদৌরিবা চহি 10 অসিদা স্পেস ইকোনোমী অসি শরুক মঙা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং থম্লিবা অসিদা, লুপা করোর 1,000গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ অমা লিংখৎলগনি।
মরু ওইবা 9: নেক্স জেনরেসন রিফোর্মশিং
+
ইকনোমিক পোলিসী ফ্রেমৱার্ক
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা ইকনোমিক দিবেলপমেন্তকী ওভরআর্কিং এপ্রোচ অমা শেম্নবা অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং অৱাংবা গ্রোথ লেংদনা থম্নবগীদমক রিফোর্মশিংগী নেক্স জেনরেসনগী স্কোপ লেপ্নবা ইকনোমিক পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লগনি।
লেবরগা মরী লৈনবা রিফোর্মশিং
সরকারনা শিন্মীশিংদা থবক পীবা অমসুং স্কিল্লিং য়াওনা মখল কয়াগী সর্ভিসশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি। ই-শ্রম পোর্তেল অসি অতোপ্পা পোর্তেলশিংগা পাক শন্না পুনশিন্নবনা অসিগুম্বা ৱান-স্তোপ সোলুসন অমা ফংহনগনি। ইন্দস্ত্রী অমসুং ললোন-ইতিক্কীদমক্তা কমপ্লাইএন্স হেন্না লায়থোকহন্নবগীদমক্তা শ্রম সুবিধা অমসুং সমধন পোর্তেলশিং অসি নৌনা শেমগৎকনি।
সরকারনা ক্লাইমেৎ এদাপ্তেসন অমসুং মিতিগেসনগীদমক কেপিতেল ফংবা হেনগৎহন্নবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিংগীদমক তেক্সোনোমী অমা শেমগৎকনি।
ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ওভরসীস ইনভেস্তমেন্ত
ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ওভরসীস ইনভেস্তমেন্তকীদমক চৎন-কাংলোনশিং অমসুং রিগুলেসনশিং অসি (1) ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তশিং লায়থোকহন্নবগীদমক, (2) প্রাইওরিতাইজেসনদা মতেং পীনবগীদমক, অমসুং (3) ওভরসীস ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক শেনফম অমা ওইনা ভারতকী রুপি শীজিন্নবগী খুদোংচাবশিং প্রমোৎ তৌনবগীদমক লাইথোকহনগনি।
NPS ভতসল্যা
NPS- ভতসল্যা, মচা-মশুশিংগী মমা-মপা অমসুং গার্জিয়নশিংনা কন্ত্রিব্যুসন পীনবগী থৌরাং অমা হৌদোক্লগনি। চহি য়াম্লবা মতুংদা, প্লান অদু নোর্মেল NPS একাউন্ত অমদা লায়না ওন্থোকপা য়াই।
ন্যু পেন্সন স্কিম (NPS)
শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি NPS য়েংশিন্নবা কমিতীনা মখোয়গী থবকশিংদা চাউনা খুমাং চাউশিনখ্রে অমসুং ফিস্কল প্রুদেন্সী ঙাক্না চৎতুনা মীচম প্রজাশিংবু ঙাকথোক্নবা মরী লৈনবা ইসুশিং কোকহন্নবা সোলুসন অমা পুথোক্কনি।
বজেৎ এস্তিমেৎশিং 2024-25
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহী 2024-25গী ওইনা, লোন লৌবদগী নত্তবা অপুনবা রেসিত অমসুং অপুনবা এক্সপেন্দিচর অসি মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ 32.07 অমসুং লুপা করোর লাখ 48.21 ওইগনি। নেৎ তেক্স রেসিত অসি লুপা করোর লাখ 25.83 ওইগনি অমসুং ফিস্কল দেফিসিৎ অসি GDP গী চাদা 4.9 ওইগনি হায়না পানরি।
মহাক্না হায়খি, 2024-25গী মনুংদা দেতেদ সিক্যুরিতীশিংগী খুত্থাংদা গ্রোস অমসুং নেৎ মার্কেৎ লোনশিং অসি মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ 14.01 অমসুং লুপা করোর লাখ 11.63 ওইগনি হায়না পানরি।
শ্রীমতী সিতারমন্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মহাক্না 2021দা লাউথোকখিবা ফিস্কল কন্সোলিদেসনগী খোঙথাং অসিনা শেন্মিৎলোনদা অফবা মতেং পাংলি অমসুং সরকারনা মথং চহিদা এফিসিৎ অসি চাদা 4.5গী মখাদা লৈহন্নবা পান্দম থম্লি।
পার্ত B
লৈবাক অসিগী তোলোপ চাবা মীওই অমসুং পেন্সনর করোর মরিদা হকথেংননা তেক্স লৌবদা কান্নবা পীবতা নত্তনা, কেন্দ্রগী বজেৎ 2024-25না লাক্কদৌরিবা থা তরুক অসিদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা লৌরিবা তেক্সশিং অসি মপুং ফানা য়েংশিনবা, মখোয়শিং অসি লায়থোকহন্নবা, তেক্স ইনসিদেন্স অমসুং কমপ্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবা অমসুং তেক্স নেৎশিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা হোৎনরি। তেক্স বেজ ফগৎহন্নবা অমসুং দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং সপ্পোর্ত তৌনবা বজেৎ অসিনা কস্তম দ্যুতী রেৎ স্ত্রকচরগী রিভিয়ুগা লোয়ননা GSTগী তেক্স স্ত্রকচরবু মপুং ফানা রেস্নেলাইজ তৌনবা ৱাফম থম্লি। ইনকম তেক্স এক্তকী অপুনবা রিভিয়ু অসি ৱাথোকশিং অমসুং লিতিগেসন হন্থহন্নবা অমসুং এক্ত অসি ময়েক শেংনা, তেন্না অমসুং লাইনা পাবা ঙমহন্নবা পান্দম থম্লি। শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারামন্না হায়খি করপোরেৎ অমসুং পর্সনেল ইনকম তেক্সকীদমক্তা একজেম্পসন অমসুং দিদক্সন য়াওদনা তেক্স রেজিমশিং লায়থোকখিবা অসি তেক্সপেয়রশিংনা থাগৎপা ফোংদোকখি। 2022-23দা কোর্পোরেৎ তেক্সকী চাদা 58দি লায়থোক্লবা তেক্স রেজিমদগী লাকখি অমসুং তেক্সপেয়রশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনিনা অনৌবা পর্সনেল ইনকম তেক্স রেজিমদা ওন্থোকখি।
বজেৎ 2024-25না অনৌবা তেক্স রেজিম খল্লিবা মীওইশিংগী ওইনা তোলোপ চাবা কর্মচারীশিংগী স্তেন্দর্দ দিদক্সন লুপা 50,000/- দগী লুপা 75,000/- ফাওবা হেনগৎহনখি। মতৌ অসুম্না, পেন্সনরশিংগী ফেমিলী পেন্সনগী দিদক্সন অসি লুপা 15,000/-দগী লুপা 25,000/-দা হেনগৎহনখ্রে। করিগুম্বা, মাংখিবা ইনকম অদু লুপা লাখ 50দগী হেল্লবদি হৌজিক্কী ওইনা, এসেসমেন্ত অসি চহি অহুমগী মথক্তা এসেসমেন্তগী চহি লোইরবা মতুং চহি 5 ফাওবদা অমুক হন্না হাংদোকপা য়াগনি। অনৌবা তেক্স রেজিম রেৎ স্ত্রকচর অসিসু ইনকম তেক্সকী ওইনা তোলোপ চাবা কর্মচারী অমদা লুপা 17,500/- ফাওবগী কান্নবা পীনবগীদমক শেমদোক্লে।
ইনকম স্লেবশিং
তেক্স রে*
লুপা লাখ 0 – 3
NIL
লুপা লাখ 3 – 7
চাদা 5
লুপা লাখ 7 – 10
চাদা 10
লুপা লাখ 10 – 12
চাদা 15
লুপা লাখ 12 – 15
চাদা 20
লুপা লাখ 15গী মথক
চাদা 30
তেবল 1: অনৌবা তেক্স রেজিমগী তেক্স স্ত্রকচর
ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা অমসুং থবক পীবা হেনগৎহন্নবা, বজেৎ অসিনা ইনভেস্তরশিংগী কাংলুপ খুদিংমক্কী এঞ্জেল তেক্স লৌথোক্তুনা এন্তপ্রিনোরিয়ল স্পিরিত অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা খুমাং চাউশিনহনখ্রে। মখা তানা, ক্রুইজ তুরিজমগী অচৌবা পোতেন্সিএল য়েংলগা দোমেস্তিক ক্রুইজশিং ওপরেৎ তৌরিবা ফোরেন শিপ্পিং কম্পেনীশিংগীদমক অচম্বা তেক্স রেজিম অমা প্রপোজ তৌরি। লৈবাক অসিদা রো দাইমন্দ য়োনবা মপান লৈবাক্কী মাইনিং কম্পনীশিংনা হৌজিক সেফ হার্বর রেৎশিংদগী কান্নবা ফংগনি। মসিনা দাইমন্দ ইন্দস্ত্রীদা কান্নবা ফংহল্লগনি। মখা তানা, ফোরেন কেপিতেল পুক্নিং চিংশিন্নবা, ফোরেন কম্পনীশিংদা কোর্পোরেৎ তেক্স রেৎ অসি চাদা 40দগী 35দা হন্থহনখি।
বজেৎ অসিনা চেরিতীগীদমক দাইরেক্ত তেক্স রেজিম, TDS রেৎ স্ত্রকচর অমসুং কেপিতেল গেন তেক্স তৌবা হেন্না লায়থোকহনখি। চেরিতীগীদমক তেক্স এক্সজেন্সনগী রিজিম অনি অসি অমত্তা ওইনা পুনশিনগনি। পেমেন্ত কয়াদা চাদা 5গী TDS অসি চাদা 2গী TDS দা পুনশিনগনি অমসুং ম্যুচুএল ফন্দশিংনা য়ুনিৎশিং অমুক হন্না কাইথোকপদা চাদা 20গী TDS লৌগনি। ই-কম্মর্স ওপরেতরশিংদা TDS রেৎ অসি চাদা 1দগী চাদা 0.1দা হন্থখ্রে। হৌজিক্তি TDS গী ক্রেদিৎ অসি তোলোপতগী লৌথোকপা TDSদা পীগনি। বজেৎনা TDS স্তেতমেন্ত ফাইল তৌবগী মতম ফাউবা TDS পীথোকপগী মতম শাংদোকপা অসি দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে। স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুওর অসি TDS দিফোল্তকীদমক সিম্প্লিফাইদ অমসুং রেস্নেলাইজ তৌরবা কম্পাউন্দিং গাইদলাইনশিংগীদমক অথুবা মতমদা শেম্লগনি।
কেপিতেল গেনশিং, অতেনবা মতমগী গেনশিং অসি অখন্নবা ফাইনান্সিএল এসেতশিংদা 20%গী রেৎ অমা পীরগনি। ফাইনান্সিএল অমসুং নন-ফাইনান্সিএল এসেত পুম্নমক্কী ওইবা মতম শাংনা ফংলকপা শেনফম্না চাদা 12.5গী রেৎ লৌগনি। অৱাংবা অমসুং ময়াই ওইবা ইনকম লৈবা কাংলুপকী কান্নবা ফংহন্নবা কেপিতেল গেনগী একজেম্পসনগী লিমিৎ অসি চহিদা লুপা লাখ 1.25দা হেনগৎহনখ্রে। চহি অমদগী হেন্না লৈবা লিস্ত তৌরবা ফাইনান্সিএল এসেতবশিং অমসুং চহি অনিদগী হেন্না লৈবা লিস্ত তৌদবা এসেতশিং (ফাইনান্সিএল অমসুং নন-ফাইনান্সিএল) অসি শাংদোক্লবা মতমগী এসেতশিং ওইনা ক্লাসিফাই তৌগনি। লিস্ত তৌদবা বোন্দশিং অমসুং দিবেন্তচরশিং, দেব ম্যুচুএল ফন্দশিং অমসুং মার্কেৎ লিঙ্ক দিবেঞ্চচরশিংনা চৎনবা য়াবা কেপিতেল গেন তেক্স লৌবা মখা তানা লেপকনি।
GST না মীপুম খুদিংমক্কী তেক্স হন্থহনববু য়ানিংদুনা অমসুং মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমননা হায়খি মদুদি GST না কমপ্লাইএন্সকী পোৎলুম অমসুং ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রীদা লোজিতিক্স কোস্ত হন্থহনখ্রে। হৌজিক্তি সরকারনা লেমহৌরিবা সেক্তরশিংদা তেক্স স্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহন্নবা তেক্স স্ত্রকচরবু হেন্না লায়থোকহন্নবা অমসুং রেস্নেলাইজ তৌনবা থৌরাং তৌরি। মথংগী চহি অনিগী মনুংদা অপীলেতকী ওর্দরশিংবু চৎনহন্নবা রেক্তিফিকেসন অমসুং ওর্দর য়াওনা কস্তম অমসুং ইনকম তেক্সকী লেমহৌরিবা সর্ভিসশিং অসি মখা তানা দিজিতেলাইজ তৌনবা অমসুং পেপরলেস ওইহন্নবা বজেৎ অসিনা থৌরাং তৌরি।
ললোন-ইতিক লাইথোকহন্নবা অমসুং ৱাথোক হন্থহন্নবগীদমক্তা কস্তম দ্যুতীশিং অসি রেস্নেল ওইহন্নবা অমসুং শেমদোক্নবা শেমদোকখ্রে। কেন্সরগী অনাবশিংদা মতেং পাংদুনা, বজেৎনা কেন্সর লায়েংনবা হিদাক-লাংথক অহুম, হায়বদি ত্রাস্তুজুমাব দেরুক্সতেকান, ওসিমর্তিনিব অমসুং দুরভালুমাবপু কস্তম দ্যুতীজদগী মপুং ফানা লৌথোকখি। এক্স-রে মেছিন ত্যুবশিং অমসুং ফ্লেত পেনেল দিতেক্তরশিংদা বেসিক কস্তম দ্যুতী (BCD) হন্থহল্লগনি। মোবাইল ফোন, প্রিন্তেদ সর্কিৎ বোর্দ এসেমব্লী (PCBA) অমসুং মোবাইল চার্জরশিংদা BCD 15%দা হন্থখ্রে। মরুওইবা মিনরেলশিং প্রোসেসিং অমসুং রিফাইন তৌবদা মতেং পাংনবা, বজেৎ অসিনা লিথিয়ামগুম্বা লনুংগী মিনরেল 25দা কস্তম দ্যুতী মপুং ফানা লৌথোকখ্রে অমসুং মখোয়দুগী মনুংদা অনিদা BCD বজেৎ অসিদা সোলর পেনেলশিং শাবগীদমক কেপিতেল গুদশিং লৌথোক্নবা ৱাফম থমখ্রে। ভারতকী সিফুদ এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক, ব্রুদস্তোক, পোলিকেত ৱর্মশিং, শ্রিম্প অমসুং ঙাগী মচীঞ্জাক্তা BCD 5দা হন্থহনখ্রে। বজেৎ অসিনা ভারতকী লেদর অমসুং তেক্সতাইলগী পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবদা চাংদম্নবা হেনগৎহনগনি। স্পেন্দেক্স গারন পুথোকপদা শীজিন্নরিবা মেথাইলিন দিফেনাইল দাইসোসিয়ানেত (MDI) দা BCD অসি চাদা 7.5দগী চাদা 5দা হন্থহল্লি। সনা অমসুং লুপাদা কস্তম দ্যুতী অসি চাদা 6দা অমসুং প্লাতিনামদা চাদা 6.4দা হন্থখ্রে। ফেরো নিকেল অমসুং ব্লিস্তর কোপরদা BCD লৌথোকখ্রে। অমোনিয়ম নাইত্রেততা BCD অসি পাইপলাইনদা লৈরিবা অমসুং অনৌবা কেপাসিতীশিং শৌগৎনবগীদমক্তা চাদা 7.5দগী 10দা হেনগৎখ্রে। অসিগুম্বা মওংদা, PVC ফ্লেক্স বেনরশিংদা BCD অসি অকোইবগী ফিভমদা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং য়েংলগা চাদা 10দগী 25দা হেনগৎখি। দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিংবু ইন্সেন্তিব তৌনবগীদমক, অখন্নবা তেলিকোম ইক্বুইপমেন্তশিংগী PCBA দা BCD 10দগী 15দা হেনগৎলে।
দিস্প্যুৎ রিজোল্যুসন অমসুং দিস্পোজ-ওফ বেকলোগশিংগীদমক কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা আপিল তৌবদা লেপ্পা ইনকম তেক্সকী ৱারোইশিন পুরক্নবা ভিবাদ সে বিশ্বাস স্কিম, 2024গী ৱাফম পুথোকখ্রে। দাইরেক্ত তেক্স, এক্সাইস অমসুং সর্ভিস তেক্সকা মরী লৈনবা আপিলশিং হাই কোর্তশিং, সুপ্রিম কোর্তশিং অমসুং ত্রাইবুনেলশিংদা ফাইল তৌনবগী শেলগী লিমিৎ অসি মথংশিৎনা লুপা লাখ 60, লুপা করোর 2 অমসুং লুপা করোর 5দা হেনগৎহনখ্রে। লিতিগেসন হন্থহন্নবা অমসুং ইন্তরনেস্নেল তেক্সেসনদা সেক্যুরিতী ফংহন্নবা, সেফ হার্বরগী কাঙলোনশিং অসি পাকথোক চাউথোকহনগদবনি অমসুং ত্রান্সফর প্রাইসিং এসেসমেন্ত প্রোসিদ্যুওর অসি মওং চুম্না পাংথোকহনগদবনি।

Ministry of Finance
SUMMARY OF THE UNION BUDGET 2024-2025
23 JUL 2024 1:21PM by PIB Delhi
INDIA’S INFLATION CONTINUES TO BE LOW, STABLE AND MOVING TOWARDS THE 4 PER CENT TARGET
PM’S PACKAGE OF 5 SCHEMES AND INITIATIVES WITH AN OUTLAY OF ₹ 2 LAKH CRORE TO FACILITATE EMPLOYMENT, SKILLING AND OTHER OPPORTUNITIES FOR 4.1 CRORE YOUTH IN 5 YEARS
FOR PURSUIT OF ‘VIKSIT BHARAT’, THE BUDGET ENVISAGES SUSTAINED EFFORTS ON 9 PRIORITIES FOR GENERATING AMPLE OPPORTUNITIES FOR ALL
BUDGET 2024-25 FOCUSES ON EMPLOYMENT, SKILLING, MSME’s AND MIDDLE CLASS
NEW 109 HIGH-YIELDING AND CLIMATE-RESILIENT VARIETIES OF 32 FIELD AND HORTICULTURE CROPS WILL BE RELEASED FOR CULTIVATION BY FARMERS
IN THE NEXT TWO YEARS, 1 CRORE FARMERS ACROSS THE COUNTRY WILL BE INITIATED INTO NATURAL FARMING
A PROVISION OF ₹ 1.52 LAKH CRORE FOR AGRICULTURE AND ALLIED SECTOR ANNOUNCED FOR THIS YEAR.
1,000 INDUSTRIAL TRAINING INSTITUTES WILL BE UPGRADED
GOVERNMENT WILL FORMULATE A PLAN, PURVODAYA, FOR THE ALL-ROUND DEVELOPMENT OF THE EASTERN REGION COVERING BIHAR, JHARKHAND, WEST BENGAL, ODISHA AND ANDHRA PRADESH
FOR PROMOTING WOMEN-LED DEVELOPMENT, THE BUDGET CARRIES AN ALLOCATION OF MORE THAN ` 3 LAKH CRORE FOR SCHEMES BENEFITTING WOMEN AND GIRLS
A PROVISION OF ₹ 2.66 LAKH CRORE FOR RURAL DEVELOPMENT INCLUDING RURAL INFRASTRUCTURE MADE THIS YEAR
THE LIMIT OF MUDRA LOANS WILL BE ENHANCED TO ₹ 20 LAKH FROM THE CURRENT ₹ 10 LAKH
GOVERNMENT TO LAUNCH A COMPREHENSIVE SCHEME FOR PROVIDING INTERNSHIP OPPORTUNITIES IN 500 TOP COMPANIES TO 1 CRORE YOUTH IN 5 YEARS
UNDER PM AWAS YOJANA URBAN 2.0, HOUSING NEEDS OF 1 CRORE URBAN POOR AND MIDDLE-CLASS FAMILIES WILL BE ADDRESSED WITH AN INVESTMENT OF ₹ 10 LAKH CRORE
PHASE IV OF PMGSY WILL BE LAUNCHED TO PROVIDE ALL-WEATHER CONNECTIVITY TO 25,000 RURAL HABITATIONS
EMPHASIS ON EXPANDING THE SPACE ECONOMY BY 5 TIMES IN THE NEXT 10 YEARS WITH A VENTURE CAPITAL FUND OF ₹ 1,000 CRORE
MAJOR RELIEF TO 4 CRORE SALARIED INDIVIDUALS AND PENSIONERS IN INCOME TAX
STANDARD DEDUCTION INCREASED FROM ₹ 50,000 TO ₹ 75,000/- FOR THOSE IN NEW TAX REGIME
DEDUCTION ON FAMILY PENSION INCREASED FROM ₹ 15,000/- TO ₹ 25,000/-
OVER 58 PER CENT CORPORATE TAX RECEIPTS COLLECTED UNDER THE NEW REGIME
TWO THIRD OF INDIVIDUAL INCOME TAX PAYERS SWITCHED OVER TO NEW INCOME TAX REGIME
ANGEL TAX ABOLISHED FOR ALL CLASS OF INVESTORS TO BOOST START-UPS AND INVESTMENTS
CORPORATE TAX ON FOREIGN COMPANIES REDUCED FROM 40 TO 35 PER CENT TO INVITE INVESTMENTS
5 PER CENT TDS ON MANY PAYMENTS MERGED TO 2 PER CENT TDS
CAPITAL GAIN EXEMPTION LIMIT INCREASED TO ₹ 1.25 LAKH PER YEAR TO BENEFIT LOWER AND MIDDLE INCOME CLASSES
CUSTOM DUTY ON X-RAY PANELS, MOBILE PHONES & PCBA REDUCED TO 15 PER CENT
PRECIOUS METALS INCLUDING GOLD AND SILVER TO BECOME CHEAPER, CUSTOM DUTY REDUCED TO 6 PER CENT
PART A
Despite global economy remaining under the grip of policy uncertainties, India’s economic growth continues to be the shining exception and will remain so in the years ahead. Minister of Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman, while presenting the Union Budget 2024-25 in Parliament today said that India’s inflation continues to be low, stable and moving towards the 4 per cent target. Core inflation (non-food, non-fuel) currently is 3.1 per cent and steps are being taken to ensure supplies of perishable goods reach market adequately.
Interim Budget
The Finance Minister said that as mentioned in the interim budget, the focus is on 4 major castes, namely ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’ (Farmer).
Budget Theme
Dwelling on the Budget theme, Smt Sitharaman said, turning attention to the full year and beyond, in this budget, we particularly focus on employment, skilling, MSMEs, and the middle class. She announced the Prime Minister’s package of 5 schemes and initiatives to facilitate employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period with a central outlay of 2 lakh crore. This year, 1.48 lakh crore has been allocated for education, employment and skilling.
Budget Priorities
The Finance Minister said, for pursuit of ‘Viksit Bharat’, the budget envisages sustained efforts on the following 9 priorities for generating ample opportunities for all.
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
The Finance Minister announced that the government will undertake a comprehensive review of the agriculture research setup to bring the focus on raising productivity. New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops will be released for cultivation by farmers.
In the next two years, 1 crore farmers across the country will be initiated into natural farming supported by certification and branding.
10,000 need-based bio-input resource centres will be established.
For achieving self-sufficiency in pulses and oilseeds, government will strengthen their production, storage and marketing and to achieve ‘atmanirbharta’ for oil seeds such as mustard, groundnut, sesame, soybean, and sunflower.
Government, in partnership with the states, will facilitate the implementation of the Digital Public Infrastructure (DPI) in agriculture for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Smt Sitharaman announced a provision of 1.52 lakh crore for agriculture and allied sector this year.
Priority 2: Employment & Skilling
The Finance Minister said that the government will implement 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’, as part of the Prime Minister’s package. These will be based on enrolment in the EPFO, and focus on recognition of first-time employees, and support to employees and employers.
Government will also facilitate higher participation of women in the workforce through setting up of working women hostels in collaboration with industry, and establishing creches.
Referring to the Skilling programme, the Finance Minister announced a new centrally sponsored scheme, as the 4th scheme under the Prime Minister’s package, for skilling in collaboration with state governments and Industry. 20 lakh youth will be skilled over a 5-year period and 1,000 Industrial Training Institutes will be upgraded in hub and spoke arrangements with outcome orientation.
She also announced that the Model Skill Loan Scheme will be revised to facilitate loans up to
7.5 lakh with a guarantee from a government promoted Fund, which is expected to help 25,000 students every year.
For helping the youth, who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies, she announced a financial support for loans upto 10 lakh for higher education in domestic institutions. E-vouchers for this purpose will be given directly to 1 lakh students every year for annual interest subvention of 3 per cent of the loan amount.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Talking about the Saturation approach, the Finance Minister emphasised that implementation of schemes meant for supporting economic activities by craftsmen, artisans, self-help groups, scheduled caste, schedule tribe and women entrepreneurs, and street vendors, such as PM Vishwakarma, PM SVANidhi, National Livelihood Missions, and Stand-Up India will be stepped up.
Purvodaya
Government will formulate a plan, Purvodaya, for the all-round development of the eastern region of the country covering Bihar, Jharkhand, West Bengal, Odisha and Andhra Pradesh. This will cover human resource development, infrastructure, and generation of economic opportunities to make the region an engine to attain Viksit Bharat.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
The Finance Minister announced that for improving the socio-economic condition of tribal communities, government will launch the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan by adopting saturation coverage for tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts covering 63,000 villages and benefitting 5 crore tribal people.
More than 100 branches of India Post Payment Bank will be set up in the North East region to expand the banking services.
She said, a provision of 2.66 lakh crore for rural development including rural infrastructure was made this year.
Priority 4: Manufacturing & Services
Support for promotion of MSMEs
Smt Sitharaman said, this budget provides special attention to MSMEs and manufacturing, particularly labour-intensive manufacturing. A separately constituted self-financing guarantee fund will provide, to each applicant, guarantee cover up to 100 crore, while the loan amount may be larger. Similarly, Public sector banks will build their in-house capability to assess MSMEs for credit, instead of relying on external assessment. She also announced a new mechanism for facilitating continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
The limit of Mudra loans will be enhanced to ₹ 20 lakh from the current ₹ 10 lakh for those entrepreneurs who have availed and successfully repaid previous loans under the ‘Tarun’ category.
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
Financial support for setting up of 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector will be provided. Setting up of 100 food quality and safety testing labs with NABL accreditation will also be facilitated. To enable MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets, E-Commerce Export Hubs will be set up in public-private-partnership (PPP) mode .
Internship in Top Companies
The Finance Minister said that as the 5th scheme under the Prime Minister’s package, government will launch a comprehensive scheme for providing internship opportunities in 500 top companies to 1 crore youth in 5 years.
Priority 5: Urban Development
Urban Housing
Under the PM AwasYojana Urban 2.0, housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families will be addressed with an investment of ₹ 10 lakh crore. This will include the central assistance of ₹ 2.2 lakh crore in the next 5 years.
Water Supply and Sanitation
In partnership with the State Governments and Multilateral Development Banks, government will promote water supply, sewage treatment and solid waste management projects and services for 100 large cities through bankable projects.
PM SVANidhi
She added that building on the success of PM SVANidhi Scheme in transforming the lives of street vendors, Government envisions a scheme to support each year, over the next five years, the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs in select cities.
Priority 6: Energy Security
The Finance Minister said, in line with the announcement in the interim budget, PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana has been launched to install rooftop solar plants to enable 1 crore households obtain free electricity up to 300 units every month. The scheme has generated remarkable response with more than 1.28 crore registrations and 14 lakh applications.
Nuclear energy is expected to form a very significant part of the energy mix for Viksit Bharat.
Priority 7: Infrastructure
The Finance Minister underlined that significant investment the Central Government has made over the years in building and improving infrastructure has had a strong multiplier effect on the economy. Government will endeavour to maintain strong fiscal support for infrastructure over the next 5 years, in conjunction with imperatives of other priorities and fiscal consolidation. 11,11,111 crore for capital expenditure has been allocated this year, which is 3.4 per cent of our GDP.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
The Finance Minister announced that Phase IV of PMGSY will be launched to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations which have become eligible in view of their population increase.
For Irrigation and Flood Mitigation in Bihar, through the Accelerated Irrigation Benefit Programme and other sources, government will provide financial support for projects with estimated cost of 11,500 crore such as the Kosi-Mechi intra-state link and 20 other ongoing and new schemes including barrages, river pollution abatement and irrigation projects. Government will also provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for flood management, landslides and related projects.
Priority 8: Innovation, Research & Development
The Finance Minister said that government will operationalize the Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development and set up a mechanism for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale with a financing pool of 1 lakh crore in line with the announcement in the interim budget.
Space Economy
With our continued emphasis on expanding the space economy by 5 times in the next 10 years, a venture capital fund of 1,000 crore will be set up.
Priority 9: Next Generation Reforms
Economic Policy Framework
The Finance Minister said that the government will formulate an Economic Policy Framework to delineate the overarching approach to economic development and set the scope of the next generation of reforms for facilitating employment opportunities and sustaining high growth.
Labour related reforms
Government will facilitate the provision of a wide array of services to labour, including those for employment and skilling. A comprehensive integration of e-shram portal with other portals will facilitate such one-stop solution. Shram Suvidha and Samadhan portals will be revamped to enhance ease of compliance for industry and trade.
Government will develop a taxonomy for climate finance for enhancing the availability of capital for climate adaptation and mitigation.
Foreign Direct Investment and Overseas Investment
The rules and regulations for Foreign Direct Investment and Overseas Investments will be simplified to (1) facilitate foreign direct investments, (2) nudge prioritization, and (3) promote opportunities for using Indian Rupee as a currency for overseas investments.
NPS Vatsalya
NPS-Vatsalya, a plan for contribution by parents and guardians for minors will be started. On attaining the age of majority, the plan can be converted seamlessly into a normal NPS account.
New Pension Scheme (NPS)
The Finance Minister said that the Committee to review the NPS has made considerable progress in its work and a solution will be evolved which addresses the relevant issues while maintaining fiscal prudence to protect the common citizens.
Budget Estimates 2024-25
The Finance Minister informed that for the year 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at 32.07 lakh crore and 48.21 lakh crore respectively. The net tax receipts are estimated at 25.83 lakh crore and the fiscal deficit is estimated at 4.9 per cent of GDP.
She said, the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at 14.01 lakh crore and 11.63 lakh crore respectively.
Smt Sitharaman emphasised that the fiscal consolidation path announced by her in 2021 has served economy very well, and the government will aim to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
PART B
Apart from giving relief to four crore salaried individuals and pensioners of the country in the direct taxes, Union Budget 2024-25 seeks to comprehensively review the direct and indirect taxes in the next six months, simplifying them, reducing tax incidence and compliance burdens and broadening the tax nets. The Budget proposes comprehensive rationalization of GST tax structure along with review of the Custom Duty rate structure to improve the tax base and support domestic manufacturing. A comprehensive review of Income – Tax Act is targeted at reducing disputes and litigations and to make the act lucid, concise and easy to read. Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that simplification of tax regimes without exemptions and deductions for corporate and personal income tax has been appreciated by tax payers as over 58 per cent of corporate tax came from simplified tax regime in 2022-23 and more than two third tax payers have switched over to the new personal income tax regime.
Budget 2024-25 increased standard deduction of salaried employees from ₹ 50,000/- to ₹ 75,000/- for those opting for new tax regime. Similarly, deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹ 15,000/- to ₹ 25,000/-. Assessments now, can be reopened beyond three years up to 5 years from end of year of assessment, only if, the escaped income is more than ₹ 50 Lakh. The new tax regime rate structure is also revised to give a salaried employee benefits up to ₹ 17,500/- in income tax.
Income Slabs
Tax Rate
0 – 3 Lakh rupees
NIL
3 – 7 Lakh rupees
5 per cent
7 – 10 Lakh rupees
10 per cent
10 – 12 Lakh rupees
15 per cent
12 – 15 Lakh rupees
20 per cent
Above 15 Lakh rupees
30 per cent
Table 1: New Tax Regime Tax Structure
To promote investment and foster employment, Budget has given boost to entrepreneurial spirit and start-up ecosystem, abolishing angel tax for all classes of investors. Further, a simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises is proposed looking at the tremendous potential of cruise tourism. Foreign mining companies selling raw diamonds in the country can now benefit from safe harbor rates which will benefit the diamond industry. Further, corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent to attract foreign capital.
Budget further simplified the direct tax regime for charities, TDS rate structure and capital gains taxation. The two tax exemption regimes for charities will be merged into one. 5 per cent TDS on many payments to be merged into 2 per cent TDS and 20 per cent TDS on repurchase of units by mutual funds or UTI stands withdrawn. TDS rate on e-commerce operators reduced from 1 per cent to 0.1 per cent. Now credit of TCS will be given on TDS deducted from salary. Budget decriminalized delay of payment of TDS up to the due date of filing of TDS statement. Standard Operating Procedure soon for simplified and rationalized compounding guidelines for TDS defaults.
On Capital gains, short term gains shall henceforth attract a rate of 20 per cent on certain financial assets. Long term gains on all financial and non-financial assets to attract 12.5 per cent rate. Limit of exemption of capital gains has been increased to 1.25 Lakh per year to benefit lower and middle-income classes. Listed financial assets held for more than a year and unlisted assets (financial and non-financial) held for more than two years to be classified as long term assets. Unlisted bonds and debentures, debt mutual funds and market linked debentures will continue to attract applicable capital gains tax.
Acknowledging that GST has decreased tax incidence on common man and terming it as a success of vast proportions, Union Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman said that GST has reduced compliance burden and logistics cost for trade and industry. Now the Government envisages further simplifying and rationalizing the tax structure to expand it to remaining sectors. Budget also proposed to further digitalise and make paperless the remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders over the next two years.
Custom duties have been revised to rationalize and revise them for ease of trade and reduction of disputes. Giving relief to cancer patients, Budget fully exempted three more cancer treating medicines from custom duties, namely, Trastuzumab Deruxtecan, Osimertinib and Durvalumab. There will be reduction in Basic Customs Duty (BCD) on X-ray machines tubes and flat panel detectors. BCD on mobile phones, Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile chargers reduced to 15 per cent. To give a fillip to processing and refining of critical minerals, Budget fully exempted custom duties on 25 rare earth minerals like lithium and reduced BCD on two of them. Budget proposed to exempt capital goods for manufacturing of solar panels. To boost India’s seafood exports, BCD on broodstock, polychaete worms, shrimps and fish feed reduced to 5 per cent. Budget will foster competitiveness of Indian leather and textiles articles of export. BCD reduced from 7.5 per cent to 5 per cent in Methylene Diphenyl Diisocyanate (MDI) used for manufacture of spandex yarn. Custom duties on gold and silver reduced to 6 per cent and on platinum to 6.4 per cent. BCD on ferro nickel and blister copper removed, while, BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent to support existing and new capacities in pipeline. Similarly, BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent considering the hazard to environment. To incentivize domestic manufacturing, BCD on PCBA of specific telecom equipments increased from 10 to 15 per cent.
For dispute resolution and dispose-off backlogs, Union Finance Minister proposed Vivad se Vishwas Scheme, 2024 for resolsution of certain income tax disputes pending in appeal. The monetary limits for filing appeals related to direct taxes, excise and service tax in High Courts, Supreme Courts and tribunals has been increased to ₹ 60 Lakh, ₹ 2 Crore and ₹ 5 Crore, respectively. Further to reduce litigation and provide certainty in international taxation, scope of safe harbour rules to be expanded and transfer pricing assessment procedure to be streamlined.