বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২৪-২০২৫ৰ সাৰাংশ
ভাৰতৰ মুদ্ৰাস্ফীতি নিম্ন, সুস্থিৰ আৰু ৪ শতাংশ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে
৫ বছৰত ৪.১ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিয়োগ, দক্ষতা আৰু আন-আন সুযোগৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৫ আঁচনি আৰু পদক্ষেপৰ পিএম পেকেজ
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ অন্বেষণেৰে বাজেটত সকলোৰে বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে ৯ অগ্ৰাধিকাৰত স্থায়ী প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ কথা চিন্তা কৰা হৈছে
২০২৪-২৫ৰ বাজেটত নিয়োগ, দক্ষতা, এমএছএমই আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে
কৃষিৰ বাবে মুকলি কৰা হ’ব নতুন ১০৯ অধিক-উৎপাদনশীল আৰু জলবায়ু-অনুকূল ৩২ পথাৰ আৰু উদ্যান শস্য
অহা দুবছৰত দেশজুৰি ১ কোটি কৃষকক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে উদ্দীপনা যোগোৱা হ’ব
এই বৰ্ষৰ বাবে কৃষি আৰু সংযোগী খণ্ডলৈ ১.৫২ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা
১,০০০ টা ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ উন্নীতকৰণ
বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ, ওড়িশা আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশক সামৰি পূব অঞ্চলৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰে পূৰ্বোদয়া শীৰ্ষক পৰিকল্পনা গ্ৰহণ কৰিব
মহিলা আৰু কন্যাসকলক উপকৃতকাৰী আঁচনিৰ বাবে বাজেটত ৩ লাখ কোটিৰো অধিক টকা আবন্টন জনোৱা হৈছে
এই বৰ্ষত গ্ৰামাঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনিকে প্ৰমুখ্য ক
23 JUL 2024 1:21PM by PIB Guwahati
প্ৰথম খণ্ড
বিশ্ব অৰ্থনীতি নীতিগত অনিশ্চয়তাৰ মাজত থকাৰ পিছতো ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰধাৰা অব্যাহত আছে আৰু আগন্তুক বছৰসমূহতো এই ধাৰা অব্যাহত থাকিব। বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিলেৰে কয় যে ভাৰতৰ মুদ্ৰাস্ফীতি কম, সুস্থিৰ আৰু ৪ শতাংশ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে। বৰ্তমান মূল মুদ্ৰাস্ফীতি (অখাদ্য, অ-ইন্ধন) ৩.১ শতাংশ আৰু নষ্ট হ’ব পৰা সামগ্ৰীৰ যোগান পৰ্য্যাপ্তভাৱে বজাৰত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিতকৰণৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত উল্লেখ কৰা অনুসৰি, ৪টা প্ৰধান স্তম্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, যথাঃ ‘গৰীৱ’ (দৰিদ্ৰ), ‘মহিলা’ (নাৰী), ‘যুৱ’ (যুৱ সমাজ) আৰু ‘অন্নদাতা’ (কৃষক)।
বাজেটৰ বিষয়বস্তু
বাজেটৰ বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপেৰে শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয় যে এই বাজেটত আমি বিশেষকৈ নিয়োগ, দক্ষতা, এমএছএমইআৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। ৫ বছৰত ৪.১ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিয়োগ, দক্ষতা আৰু আন-আন সুযোগৰ সুবিধাৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৫ আঁচনি আৰু পদক্ষেপৰ পিএমৰ পেকেজৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এইবাৰ শিক্ষা, কৰ্মসংস্থাপন আৰু দক্ষতাৰ বাবে ১.৪৮ লাখ কোটি টকা আবন্টন জনোৱা হৈছে।
বাজেটৰ অগ্ৰাধিকাৰ
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয়, এখনি ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ অন্বেষণেৰে বাজেটত সকলোৰে বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে ৯ অগ্ৰাধিকাৰত স্থায়ী প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ কথা চিন্তা কৰা হৈছেঃ
১/ কৃষিত উৎপাদনশীলতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা
২/ নিয়োগ আৰু দক্ষতা
৩/ সৰ্বাংগীন মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়
৪/ উৎপাদন আৰু সেৱা
৫/ নগৰ উন্নয়ন
৬/ শক্তি সুৰক্ষা
৭/ আন্তঃগাঁথনি
৮/ উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন আৰু
৯/ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ সাধন
অগ্ৰাধিকাৰ ১: কৃষিত উৎপাদনশীলতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে চৰকাৰে কৃষি গৱেষণা ব্যৱস্থাৰ বিস্তৃত পৰ্য্যালোচনাৰ কাম হাতত ল’ব। কৃষিৰ বাবে নতুন ১০৯ অধিক-উৎপাদনশীল আৰু জলবায়ু-অনুকূল ৩২ পথাৰ আৰু উদ্যান শস্যমুকলি কৰা হ’ব।
অহা দুবছৰত সমগ্ৰ দেশৰ ১ কোটি কৃষকক প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰদ্বাৰা সমৰ্থিত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে উদ্দীপনা যোগোৱা হ’ব।
১০ হাজাৰ প্ৰয়োজনভিত্তিক জৈৱ-ইনপুট সম্পদ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব।
দাইল আৰু তৈলবীজৰ ক্ষেত্ৰত আত্ম-নিৰ্ভৰতাৰ বাবে চৰকাৰে ইয়াৰ উৎপাদন, সংৰক্ষণ আৰু বিপণন প্ৰক্ৰিয়া ব্যাপক কৰিব।
চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে ৩ বছৰৰ ভিতৰত কৃষক আৰু তেওঁলোকৰ মাটিক সামৰি ল’বলৈ কৃষিক্ষেত্ৰত ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (DPI) ৰূপায়ণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে এই বছৰ কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট খণ্ডৰ বাবে ১.৫২ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰে।
অগ্ৰাধিকাৰ ২: নিয়োগ আৰু দক্ষতা
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অংশ হিচাপে চৰকাৰে ‘নিয়োগ সংযুক্ত প্ৰৰোচনা’ৰ বাবে ৩খন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিব। এইসমূহ ইপিএফঅ’ত নামভৰ্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি হ’বআৰু পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰ্মচাৰীক স্বীকৃতি প্ৰদানতথা কৰ্মচাৰী আৰু নিয়োগকৰ্তাক সহায়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
উদ্যোগৰ সহযোগত শ্ৰমিক মহিলাৰ হোষ্টেল স্থাপনআৰু ক্ৰেচ স্থাপনৰ জৰিয়তেও চৰকাৰে কৰ্মশক্তিত মহিলাসকলৰ অধিক অংশগ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
দক্ষতা কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখেৰে বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ সহযোগত দক্ষতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অধীনত চতুৰ্থ আঁচনি হিচাপে কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতাত এখনি নতুন আঁচনিৰ কথা ঘোষণা কৰে। ৫ বছৰৰ ভিতৰত ২০ লাখ যুৱক-যুৱতী দক্ষ হৈ উঠিব আৰু ১০০০ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানক উন্নীত কৰা হ’ব।
লগতে ঘোষণা কৰে যে মডেল স্কিল লোন আঁচনিখন সংশোধনেৰে চৰকাৰী প্ৰম’টেড ফাণ্ডৰ নিশ্চয়তাৰে৭.৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হ’ব, যিয়ে প্ৰতি বছৰে ২৫,০০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
চৰকাৰী আঁচনি আৰু নীতিৰ অধীনত কোনো সুবিধাৰ বাবে যোগ্য নোহোৱা যুৱক-যুৱতীসকলক সহায়ৰ বাবে ঘৰুৱা প্ৰতিষ্ঠানত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ১০ লাখ টকাপৰ্য্যন্ত ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থে ঋণৰ পৰিমাণৰ ৩ শতাংশ বাৰ্ষিক সুত সাহায্যৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ১ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক পোনপটীয়াকৈ ই—ভাউচাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
অগ্ৰাধিকাৰ ৩: সৰ্বাংগীন মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়
চেচুৰেচনৰ কথা উল্লেখেৰে বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিল্পী, শিপিনী, আত্মসহায়ক গোট, অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, মহিলা উদ্যোগীআৰু পথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ’ব তথা পিএম বিশ্বকৰ্মা, পিএম স্বনিধি, ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱিকা অভিযানআৰু ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াক তীব্ৰতৰ কৰা হ’ব।
পূৰ্বোদয়
বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ, ওড়িশা আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক সামৰি দেশৰ পূব অঞ্চলৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰে পূৰ্বোদয় শীৰ্ষক পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব। ইয়াৰদ্বাৰা মানৱ সম্পদৰ উন্নয়ন, আন্তঃগাঁথনিআৰু অঞ্চলটোক বিকশিত ভাৰতৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ সৃষ্টি আদিক প্ৰচেষ্টাক সামৰি লোৱা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযান
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে জনজাতীয় সমাজৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থাৰঅগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে চৰকাৰে জনজাতি অধ্যুষিত গাঁও আৰু আকাংক্ষী জিলাৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ বাবে চেচুৰেচন ক’ভাৰেজৰঅভিযোজনাৰে ৫ কোটি জনজাতীয় লোকক উপকৃতকাৰী প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযান আৰম্ভ কৰিব।
বেংকিং সেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইণ্ডিয়া প’ষ্ট পেমেন্ট বেংকৰ ১০০ৰো অধিক শাখা স্থাপন কৰা হ’ব।
তেখেতে কয় যে এই বছৰ গ্ৰামীণ আন্তঃগাঁথনিকে প্ৰমুখ্য কৰি গ্ৰামোন্নয়নৰ বাবে ২.৬৬ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
অগ্ৰাধিকাৰ ৪: উৎপাদন আৰু সেৱা
এমএছএমইৰ প্ৰোৎসাহনৰ বাবে সমৰ্থন
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয় যেএই বাজেটত এমএছএমই আৰু উৎপাদন, বিশেষকৈ শ্ৰম নিবিড় উৎপাদনত বিশেষ মনোযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। পৃথকভাৱে গঠিত স্ব-বিত্তীয় নিশ্চয়তা পুঁজিয়ে প্ৰতিজন আবেদনকাৰীক ১০০ কোটি টকাপৰ্য্যন্ত নিশ্চয়তা ক’ভাৰ প্ৰদান কৰিব। একেদৰে, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহে বাহ্যিক মূল্যায়নৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰি, ঋণৰ বাবে এমএছএমইসমূহ মূল্যায়নৰ বাবে নিজৰ অভ্যন্তৰীণ সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিব। এমএছএমইসমূহৰ চাপৰ সময়ছোৱাত বেংক ক্ৰেডিট অব্যাহত ৰখাৰ সুবিধাৰ বাবেও এক নতুন ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰে।
মুদ্ৰা ঋণ
যিসকল উদ্যোগীয়ে ‘তৰুণ’ শিতানৰ অধীনত পূৰ্বৰ ঋণৰ সুবিধা লৈ সফলতাৰে পৰিশোধ কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে মুদ্ৰা ঋণৰ সীমা বৰ্তমানৰ ১০ লাখ টকাৰপৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
খাদ্যৰগুণগত মান আৰু সুৰক্ষা পৰীক্ষণৰ বাবে এমএছএমই ইউনিট
এমএছএমই খণ্ডত ৫০ বহুজাতীয় খাদ্য ইউনিট স্থাপনৰ বাবে আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব। এনএবিএলৰ স্বীকৃতিৰে ১০০টা খাদ্যৰ গুণাগুণ আৰু সুৰক্ষা পৰীক্ষণ লেব স্থাপন কৰা হ’ব। এমএছএমই আৰু পৰম্পৰাগত কাৰিকৰসকলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ ই-কমাৰ্চ ৰপ্তানি হাবসমূহ ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত-অংশীদাৰিত্ব (PPP) ধৰণত স্থাপন কৰা হ'ব।
শীৰ্ষ কোম্পানীত ইন্টাৰ্নশ্বিপ
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অধীনত ৫ম আঁচনি হিচাপে চৰকাৰে ৫ বছৰত ১ কোটি যুৱক-যুৱতীক ৫০০ শীৰ্ষ কোম্পানীত ইন্টাৰ্নশ্বিপৰ সুযোগ প্ৰদানেৰে এক বিস্তৃত আঁচনি আৰম্ভ কৰিব।
অগ্ৰাধিকাৰ ৫: নগৰ উন্নয়ন
নগৰীয়া গৃহ নিৰ্মাণ
পিএমআৱাস যোজনানগৰীয়া২.০ৰ অধীনত ১ কোটি নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা ১০ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে পূৰণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত অহা ৫ বছৰত ২.২ লাখ কোটি টকাৰকেন্দ্ৰীয় সাহায্যও থাকিব।
পানী যোগান আৰু অনাময় ব্যৱস্থা
ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংকৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে চৰকাৰে বেংকযোগ্য প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ১০০খন বৃহৎ চহৰৰ বাবে পানী যোগান, নলা পৰিশোধন আৰু গোটা আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰকল্প তথা সেৱাসমূহ প্ৰসাৰিত কৰিব।
পিএম স্বনিধি
তেখেতে লগতে কয় যে পথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ জীৱন-যাত্ৰা ৰূপান্তৰিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত পিএম স্বনিধি আঁচনিৰ সফলতাৰেঅগ্ৰসৰ হৈ চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে, অহা পাঁচ বছৰত নিৰ্বাচিত চহৰসমূহত ১০০ সাপ্তাহিক ‘হাট’ বা ষ্ট্ৰীট ফুড হাবৰ উন্নয়নত সহায়ক হোৱাকৈ এক আঁচনিৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
অগ্ৰাধিকাৰ ৬: শক্তি সুৰক্ষা
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত কৰা ঘোষণাৰে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য ঘৰ মুফ্ট বিজুলী যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে যাতে প্ৰতিমাহে ১ কোটি পৰিয়ালে ৩০০ ইউনিট পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব পাৰে, তাৰ বাবে ছাদৰ ওপৰত সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ১.২৮ কোটিৰো অধিক পঞ্জীয়ন আৰু ১৪ লাখ আবেদনেৰে এই আঁচনিখনে উল্লেখযোগ্য সঁহাৰি লাভ কৰিছে।
পাৰমাণৱিক শক্তিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে শক্তিৰ মিশ্ৰণৰ এক অতিশয় উল্লেখযোগ্য অংশ অধিকাৰ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
অগ্ৰাধিকাৰ ৭: আন্তঃগাঁথনি
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বছৰ বছৰ ধৰি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত কৰা উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগে অৰ্থনীতিৰ ওপৰত ব্যাপক প্ৰভাৱ পেলাইছে। চৰকাৰে অন্যান্য অগ্ৰাধিকাৰৰ আৱশ্যকতা আৰু বিত্তীয় একত্ৰীকৰণৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অহা ৫ বছৰত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে শক্তিশালী বিত্তীয় সমৰ্থন বজাই ৰখাৰ চেষ্টা কৰিব। এই বছৰ মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে ১১,১১,১১১ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে, যিটো আমাৰ জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ।
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি যোগ্য ২৫ হাজাৰ গাঁৱক সকলো বতৰৰ উপযোগী হোৱাকৈ পিএমজিএছৱাইৰ চতুৰ্থ পৰ্যায় কাম আৰম্ভ কৰা হ’ব।
বিহাৰত জলসিঞ্চন আৰু বান প্ৰশমন কাৰ্য ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ জলসিঞ্চন সুবিধা কাৰ্যসূচী আৰু অন্যান্য উৎসৰ জৰিয়তে চৰকাৰে আনুমানিক ১১,৫০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিব৷ যাৰ অধীনত কোচি-মেচি আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ আৰু আন ২০টা চলিত নতুন প্ৰকল্প বান্ধ নিৰ্মাণ, নদী প্ৰদূষণ হ্ৰাস আৰু জলসিঞ্চন প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তদুপৰি বান ব্যৱস্থাপনা, ভূমিস্খলন আৰু আনুষংগিক প্ৰকল্পৰ বাবে অসম, হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড আৰু ছিকিমক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সাহায্য প্ৰদান কৰিব।
অগ্ৰাধিকাৰ ৮:উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন
চৰকাৰে মৌলিক গৱেষণা আৰু প্ৰ’ট’টাইপ বিকাশৰ বাবে গৱেষণা ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা পুঁজি কাৰ্যকৰী কৰিব আৰু অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত ১ লাখ কোটি টকাৰ পুঁজিৰে ব্যৱসায়িক পৰ্যায়ত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ দ্বাৰা পৰিচালিত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব।
মহাকাশ অৰ্থনীতি
অহা ১০ বছৰত মহাকাশ অৰ্থনীতি পাঁচগুণ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত আমাৰ অবিৰত গুৰুত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ১০০০ কোটি টকাৰ ভেঞ্চাৰ কেপিটেল পুঁজি স্থাপন কৰা হ’ব।
অগ্ৰাধিকাৰ ৯: পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ
অৰ্থনৈতিক নীতিৰ পৰিকাঠামো
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী চিত্ৰিত কৰিবলৈ অৰ্থনৈতিক নীতিৰ পৰিকাঠামো প্ৰণয়ন কৰিব আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সহজ কৰি তোলা আৰু উচ্চ বিকাশ বজাই ৰখাৰ বাবে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ পৰিসৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
শ্ৰম সম্পৰ্কীয় সংস্কাৰ
চৰকাৰে শ্ৰমিকক নিয়োগ আৰু দক্ষতাৰ বাবে সেৱাকে ধৰি বহুতো সেৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ই-শ্ৰম পৰ্টেলৰ অন্যান্য পৰ্টেলৰ সৈতে ব্যাপক সংহতি ৰক্ষা কৰাৰ ফলত এনে দিশসমূহ থিতাতে সমাধানৰ সুবিধা হ’ব। উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ বাবে সহজলভ্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে শ্ৰম সুবিধা আৰু সমাধান পৰ্টেলসমূহ নতুনকৈ সজাই তোলা হ’ব।
জলবায়ু অভিযোজন আৰু প্ৰশমনৰ বাবে মূলধনৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে জলবায়ু বিত্তৰ বাবে এক শ্ৰেণীবিভাজন প্ৰস্তুত কৰিব।
প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আৰু বহিঃৰাজ্য বিনিয়োগ
প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আৰু বহিঃৰাষ্ট্ৰত বিনিয়োগৰ নিয়ম-নীতিসমূহ সৰল কৰা হ’ব যাতে (১) প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ সুবিধা হয়, (২) অগ্ৰাধিকাৰক উদ্গনি যোগোৱা হয় আৰু (৩) বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ বিনিয়োগৰ বাবে ভাৰতীয় টকাক মুদ্ৰা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ সুযোগ প্ৰসাৰ কৰা হয়।
এন পি এছ বাৎসল্য
নাবালকৰ বাবে এন পি এছ-বাৎসল্য শীৰ্ষক পিতৃ-মাতৃ আৰু অভিভাৱকৰ অৱদানৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হ’ব। প্ৰাপ্তবয়স্ক অৱস্থাত উপনীত হোৱাৰ লগে লগে আঁচনিখনক স্বাভাৱিক এন পি এছ একাউণ্টলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰিব।
নতুন পেঞ্চন আঁচনি (এনপিএছ)
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এন পি এছৰ পৰ্যালোচনা কৰা সমিতিখনে নিজৰ কামত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে বিত্তীয় বিচক্ষণতা বজাই ৰাখি প্ৰাসংগিক সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিব পৰাকৈ সমাধান প্ৰস্তুত কৰা হ’ব।
.
বাজেট প্ৰাককলন ২০২৪-২৫
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ মুঠ লাভ আৰু ঋণৰ বাহিৰে আন মুঠ ব্যয় ক্ৰমে ৩২.০৭ লাখ কোটি আৰু ৪৮.২১ লাখ কোটি টকা বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে। শুদ্ধ কৰ লাভৰ পৰিমাণ ২৫.৮৩ লাখ কোটি আৰু বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৯ শতাংশ বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে।
তেওঁ কয় যে ২০২৪-২৫ চনৰ ভিতৰত ডেটেড ছিকিউৰিটিজৰ জৰিয়তে মুঠ আৰু শুদ্ধ বজাৰ ঋণ ক্ৰমে ১৪.০১ লাখ কোটি আৰু ১১.৬৩ লাখ কোটি টকা বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০২১ চনত তেওঁ ঘোষণা কৰা বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ পথে অৰ্থনীতিক অতি ভালদৰে সেৱা আগবঢ়াইছে আৰু অহা বছৰ চৰকাৰে ঘাটি ৪.৫ শতাংশৰ তললৈ নমাই অনাৰ লক্ষ্য লৈছে।
দ্বিতীয় খণ্ড
দেশৰ চাৰি কোটি দৰমহাপ্ৰাপ্ত ব্যক্তি আৰু পেঞ্চনাৰক প্ৰত্যক্ষ কৰত সকাহ দিয়াৰ উপৰিও কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৪-২৫য়ে অহা ছমাহত প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কৰসমূহ ব্যাপকভাৱে পৰ্যালোচনা কৰি ইয়াক সৰলীৰকৰণৰ লগতে কৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ আৰু অনুসৰণৰ বোজা হ্ৰাস কৰি আৰু কৰৰ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ কৰিবলৈ চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে৷ বাজেটত কৰ ভিত্তি উন্নত আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনক সহায় কৰিবলৈ আৱকাৰী শুল্কৰ হাৰৰ গাঁথনিৰ পৰ্যালোচনাৰ লগতে জিএছটি কৰ গাঁথনিৰ ব্যাপক যুক্তিসংগতকৰণৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। আয়কৰ আইনখনৰ এক বিস্তৃত পৰ্যালোচনাৰ লক্ষ্য হৈছে বিবাদ আৰু মোকৰ্দমা হ্ৰাস কৰা আৰু আইনখনক স্পষ্ট, সংক্ষিপ্ত আৰু পঢ়িবলৈ সহজ কৰি তোলা। বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে কৰ্পৰেট আৰু ব্যক্তিগত আয়কৰৰ বাবে ৰেহাই আৰু কৰ্তন অবিহনে কৰ ব্যৱস্থাৰ সৰলীকৰণ কৰদাতাসকলে প্ৰশংসা কৰিছে, কিয়নো ২০২২-২৩ চনত কৰ্পৰেট কৰ ৫৮ শতাংশতকৈ অধিক সৰলীকৃত কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত আছে আৰু দুই তৃতীয়াংশতকৈ অধিক কৰদাতাই নতুন ব্যক্তিগত আয়কৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
.
২০২৪-২৫ চনৰ বাজেটত নতুন কৰ ব্যৱস্থা বাছি লোৱাসকলৰ বাবে দৰমহাপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীৰ মানক কৰ্তন ৫০,০০০ টকাৰ পৰা ৭৫,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। একেদৰে পেঞ্চনাৰ পৰিয়ালৰ পেঞ্চনৰ কৰ্তন ১৫,০০০ টকাৰ পৰা ২৫,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়া মূল্যায়ন বছৰৰ শেষৰ পৰা ৫ বছৰলৈকে তিনি বছৰৰ পিছত পুনৰ মুকলি কৰিব পাৰি, যদিহে পলায়ন কৰা আয় ৫০ লাখত টকাতকৈ অধিক হয়। নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ হাৰৰ গাঁথনিও সংশোধন কৰি এজন দৰমহাপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীক আয়কৰ হিচাপে ১৭,৫০০ টকালৈকে সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
আয়ৰ সীমা (Income Slabs)
কৰৰ হাৰ
০ – ৩ লাখ টকা
নাই
৩ – ৭ লাখ টকা
৫ শতাংশ
৭ – ১০ লাখ টকা
১০ শতাংশ
১০ – ১২ লাখ টকা
১৫ শতাংশ
১২ – ১৫ লাখ টকা
২০ শতাংশ
১৫ লাখ টকাৰ ওপৰত
৩০ শতাংশ
১ নং তালিকাঃ নতুন কৰ ব্যৱস্থা কৰ গাঁথনি
বিনিয়োগ আৰু নিয়োগ বৃদ্ধিৰ বাবে বাজেটখনে সকলো শ্ৰেণীৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এঞ্জেল টেক্স আঁতৰাই উদ্যোগীকৰণৰ মনোভাৱ আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক উন্নীত কৰিছে। তদুপৰি দেশত ঘৰুৱা ক্ৰুজ চলোৱা বিদেশী জাহাজ কোম্পানীসমূহৰ বাবে সৰলীকৃত কৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। দেশত কেঁচা হীৰা বিক্ৰী কৰা বিদেশী খনন কোম্পানীসমূহে এতিয়া নিৰাপদ হাৰত লাভৱান হ’ব পাৰিব, যাৰ ফলত হীৰা উদ্যোগটো উপকৃত হ’ব। তদুপৰি বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ ওপৰত কৰ্পৰেট কৰৰ হাৰ ৪০ শতাংশৰ পৰা ৩৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
বাজেটত দাতব্য প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ কৰ ব্যৱস্থা, টিডিএছৰ হাৰ আৰু মূলধনী লাভৰ কৰ সৰল কৰা হৈছে। দাতব্য কামৰ বাবে কৰ ৰেহাইৰ দুটা ব্যৱস্থা একেলগে একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বহু লেনদেনৰ ৫ শতাংশ টিডিএছৰ হাৰ ২ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে আৰু ইউনিট পুনৰ ক্ৰয়ৰ বাবে মিউচুৱেল ফাণ্ড বা ইউটিআইৰ দ্বাৰা ধনাদায়ৰ ২০ শতাংশ টিডিএছ হাৰ বাতিল কৰা হৈছে। ই-কমাৰ্চ অপাৰেটৰৰ টিডিএছৰ হাৰ ১ শতাংশৰ পৰা ০.১ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। লগতে টিচিএছৰ পৰিমাণক দৰমহাৰ ওপৰত কৰ্তন কৰিবলগীয়া টিডিএছ গণনাত সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তদুপৰি টিডিএছৰ বাবে ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰাৰ নিৰ্ধাৰিত তাৰিখলৈকে টিডিএছৰ ধন পৰিশোধ কৰাত পলম কৰাটো অপৰাধমুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। টিডিএছ বাবদ ধনৰ বাবে এটা ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিউৰ (এছঅ’পি) উলিয়াবলৈ আৰু এনে বাবদ ধনৰ বাবে কম্পাউণ্ডিং গাইডলাইন সৰল আৰু যুক্তিসংগত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
এতিয়াৰে পৰা কিছুমান বিত্তীয় সম্পত্তিৰ ওপৰত হ্ৰস্বম্যাদী লাভৰ ওপৰত ২০ শতাংশ হাৰত কৰ আৰোপ কৰা হ’ব। সকলো বিত্তীয় আৰু অবিত্তীয় সম্পত্তিৰ ওপৰত দীৰ্ঘম্যাদী লাভে ১২.৫ শতাংশ কৰ হাৰ আকৰ্ষণ কৰিব। বাজেটত নিম্ন আৰু মধ্যম আয়ৰ গোটৰ সুবিধাৰ্থে মূলধনী লাভৰ ৰেহাইৰ সীমা বছৰি ১.২৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
এবছৰতকৈ অধিক সময় ধৰি ৰখা তালিকাভুক্ত বিত্তীয় সম্পত্তিক দীৰ্ঘম্যাদী হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হ’ব আনহাতে তালিকাভুক্ত নোহোৱা বিত্তীয় সম্পত্তি আৰু সকলো অবিত্তীয় সম্পত্তি দীৰ্ঘম্যাদী হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত হ’বলৈ কমেও দুবছৰ ধৰি ৰাখিব লাগিব।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে হোল্ডিং পিৰিয়ড নিৰ্বিশেষে তালিকাভুক্ত নোহোৱা বণ্ড আৰু ডিবেঞ্চাৰ, ঋণ মিউচুৱেল ফাণ্ড আৰু বজাৰ সংযুক্ত ডিবেঞ্চাৰৰ ওপৰত প্ৰযোজ্য কৰ হাৰত মূলধনী লাভৰ কৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
জিএছটিয়ে সাধাৰণ মানুহৰ ওপৰত কৰ বোজা কমাইছে বুলি স্বীকাৰ কৰি ইয়াক অপৰিসীম সফলতা বুলি অভিহিত কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে জিএছটিয়ে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ অনুপালনৰ বোজা আৰু লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰিছে। বাজেটত শুল্ক আৰু আয়কৰৰ বাকী থকা সেৱাসমূহ অধিক ডিজিটেলাইজ আৰু কাগজবিহীন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে, য’ত সংস্কাৰ আৰু অহা দুবছৰত আপীল আদেশ কাৰ্যকৰী কৰাটো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
বাণিজ্যক যুক্তিসংগত আৰু সহজ কৰি তুলিবলৈ আৰু বিবাদ হ্ৰাস কৰিবলৈ সীমা শুল্ক সংশোধন কৰা হৈছে। কৰ্কট ৰোগীক সকাহ দি আৰু তিনিটা কেন্সাৰ চিকিৎসাৰ ঔষধ ক্ৰমে ট্ৰাষ্টুজুমেব ডেৰুক্সিটেকেন, অচিমেৰটাইনিব আৰু ডাৰভালুমেবৰ সীমা শুল্কৰ পৰা সম্পূৰ্ণ ৰেহাই দিয়া হৈছে। চিকিৎসা এক্স-ৰে মেচিন নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত এক্স-ৰে টিউব আৰু ফ্লেট পেনেল ডিটেক্টৰত বেচিক সীমা শুল্ক ​​(বিচিডি) হ্ৰাস কৰা হ’ব। মোবাইল ফোন, প্ৰিণ্টেড চাৰ্কিট বৰ্ড এছেম্বলি (পিচিবিএ) আৰু মোবাইল চাৰ্জাৰৰ বিচিডি ১৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পৰিশোধনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ বাজেটত লিথিয়ামৰ দৰে ২৫টা আপুৰুগীয়া খনিজ পদাৰ্থক সীমা শুল্কৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰে ২টাত বিচিডি হ্ৰাস কৰা হৈছে। বাজেটত সৌৰ পেনেল নিৰ্মাণৰ বাবে মূলধনী সামগ্ৰীৰ ৰেহাই দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ভাৰতৰ সাগৰীয় খাদ্যৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে ব্ৰুডষ্টক, পলিচ কৃমি, চিংৰা আৰু মাছৰ খাদ্যৰ বিচিডি পাঁচ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। এই বাজেটৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় চামৰা আৰু বস্ত্ৰজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ বাবে প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। স্পেণ্ডেক্স সূতা প্ৰস্তুতৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা মিথাইলিন ডাইফেনাইল ডাইআইছ’চাইনেট (এমডিআই)ৰ ওপৰত বিচিডি ৭.৫ শতাংশৰ পৰা ৭ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। সোণ আৰু ৰূপৰ ওপৰত সীমা শুল্ক ৬ শতাংশ আৰু প্লেটিনামৰ ওপৰত ৬.৪ শতাংশ হ্ৰাস কৰা হৈছে। পাইপলাইনত থকা আৰু নতুন ক্ষমতাক সমৰ্থন কৰিবলৈ ফেৰ’ নিকেল আৰু ব্লিষ্টাৰ কপাৰৰ বিচিডি আঁতৰোৱাৰ বিপৰীতে এমোনিয়াম নাইট্ৰেটৰ ওপৰত বিচিডি ৭.৫ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। একেদৰে পিভিচি ফ্লেক্স বেনাৰত থকা বিচিডি পৰিৱেশৰ বাবে ক্ষতিকাৰক বুলি বিবেচনা কৰি ১০ শতাংশৰ পৰা ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ঘৰুৱা উৎপাদনক উৎসাহিত কৰিবলৈ বিশেষ দূৰসংযোগ সঁজুলিৰ পিচিবিএৰ ওপৰত বিচিডি ১০ শতাংশৰ পৰা ১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
.
বিবাদ নিষ্পত্তি আৰু বেকলগ মুক্ত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে আপীলত বাকী থকা কিছুমান আয়কৰ বিবাদৰ সমাধানৰ বাবে বিভাদ ছে বিশ্বাস আঁচনি, ২০২৪ৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। উচ্চ ন্যায়ালয়, উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু ন্যায়াধিকৰণত প্ৰত্যক্ষ কৰ, আবকাৰী কৰ আৰু সেৱা কৰ সম্পৰ্কীয় আপীল দাখিলৰ আৰ্থিক সীমা ক্ৰমে ৬০ লাখ, ২ কোটি আৰু ৫ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তদুপৰি নিৰাপদ বন্দৰৰ নিয়মৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা হ’ব আৰু স্থানান্তৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ প্ৰক্ৰিয়াক যুক্তিসংগত কৰি মোকদৰ্মা হ্ৰাস কৰা হ’ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰত নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা হ’ব।

Ministry of Finance
SUMMARY OF THE UNION BUDGET 2024-2025
23 JUL 2024 1:21PM by PIB Delhi
INDIA’S INFLATION CONTINUES TO BE LOW, STABLE AND MOVING TOWARDS THE 4 PER CENT TARGET
PM’S PACKAGE OF 5 SCHEMES AND INITIATIVES WITH AN OUTLAY OF ₹ 2 LAKH CRORE TO FACILITATE EMPLOYMENT, SKILLING AND OTHER OPPORTUNITIES FOR 4.1 CRORE YOUTH IN 5 YEARS
FOR PURSUIT OF ‘VIKSIT BHARAT’, THE BUDGET ENVISAGES SUSTAINED EFFORTS ON 9 PRIORITIES FOR GENERATING AMPLE OPPORTUNITIES FOR ALL
BUDGET 2024-25 FOCUSES ON EMPLOYMENT, SKILLING, MSME’s AND MIDDLE CLASS
NEW 109 HIGH-YIELDING AND CLIMATE-RESILIENT VARIETIES OF 32 FIELD AND HORTICULTURE CROPS WILL BE RELEASED FOR CULTIVATION BY FARMERS
IN THE NEXT TWO YEARS, 1 CRORE FARMERS ACROSS THE COUNTRY WILL BE INITIATED INTO NATURAL FARMING
A PROVISION OF ₹ 1.52 LAKH CRORE FOR AGRICULTURE AND ALLIED SECTOR ANNOUNCED FOR THIS YEAR.
1,000 INDUSTRIAL TRAINING INSTITUTES WILL BE UPGRADED
GOVERNMENT WILL FORMULATE A PLAN, PURVODAYA, FOR THE ALL-ROUND DEVELOPMENT OF THE EASTERN REGION COVERING BIHAR, JHARKHAND, WEST BENGAL, ODISHA AND ANDHRA PRADESH
FOR PROMOTING WOMEN-LED DEVELOPMENT, THE BUDGET CARRIES AN ALLOCATION OF MORE THAN ` 3 LAKH CRORE FOR SCHEMES BENEFITTING WOMEN AND GIRLS
A PROVISION OF ₹ 2.66 LAKH CRORE FOR RURAL DEVELOPMENT INCLUDING RURAL INFRASTRUCTURE MADE THIS YEAR
THE LIMIT OF MUDRA LOANS WILL BE ENHANCED TO ₹ 20 LAKH FROM THE CURRENT ₹ 10 LAKH
GOVERNMENT TO LAUNCH A COMPREHENSIVE SCHEME FOR PROVIDING INTERNSHIP OPPORTUNITIES IN 500 TOP COMPANIES TO 1 CRORE YOUTH IN 5 YEARS
UNDER PM AWAS YOJANA URBAN 2.0, HOUSING NEEDS OF 1 CRORE URBAN POOR AND MIDDLE-CLASS FAMILIES WILL BE ADDRESSED WITH AN INVESTMENT OF ₹ 10 LAKH CRORE
PHASE IV OF PMGSY WILL BE LAUNCHED TO PROVIDE ALL-WEATHER CONNECTIVITY TO 25,000 RURAL HABITATIONS
EMPHASIS ON EXPANDING THE SPACE ECONOMY BY 5 TIMES IN THE NEXT 10 YEARS WITH A VENTURE CAPITAL FUND OF ₹ 1,000 CRORE
MAJOR RELIEF TO 4 CRORE SALARIED INDIVIDUALS AND PENSIONERS IN INCOME TAX
STANDARD DEDUCTION INCREASED FROM ₹ 50,000 TO ₹ 75,000/- FOR THOSE IN NEW TAX REGIME
DEDUCTION ON FAMILY PENSION INCREASED FROM ₹ 15,000/- TO ₹ 25,000/-
OVER 58 PER CENT CORPORATE TAX RECEIPTS COLLECTED UNDER THE NEW REGIME
TWO THIRD OF INDIVIDUAL INCOME TAX PAYERS SWITCHED OVER TO NEW INCOME TAX REGIME
ANGEL TAX ABOLISHED FOR ALL CLASS OF INVESTORS TO BOOST START-UPS AND INVESTMENTS
CORPORATE TAX ON FOREIGN COMPANIES REDUCED FROM 40 TO 35 PER CENT TO INVITE INVESTMENTS
5 PER CENT TDS ON MANY PAYMENTS MERGED TO 2 PER CENT TDS
CAPITAL GAIN EXEMPTION LIMIT INCREASED TO ₹ 1.25 LAKH PER YEAR TO BENEFIT LOWER AND MIDDLE INCOME CLASSES
CUSTOM DUTY ON X-RAY PANELS, MOBILE PHONES & PCBA REDUCED TO 15 PER CENT
PRECIOUS METALS INCLUDING GOLD AND SILVER TO BECOME CHEAPER, CUSTOM DUTY REDUCED TO 6 PER CENT
PART A
Despite global economy remaining under the grip of policy uncertainties, India’s economic growth continues to be the shining exception and will remain so in the years ahead. Minister of Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman, while presenting the Union Budget 2024-25 in Parliament today said that India’s inflation continues to be low, stable and moving towards the 4 per cent target. Core inflation (non-food, non-fuel) currently is 3.1 per cent and steps are being taken to ensure supplies of perishable goods reach market adequately.
Interim Budget
The Finance Minister said that as mentioned in the interim budget, the focus is on 4 major castes, namely ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’ (Farmer).
Budget Theme
Dwelling on the Budget theme, Smt Sitharaman said, turning attention to the full year and beyond, in this budget, we particularly focus on employment, skilling, MSMEs, and the middle class. She announced the Prime Minister’s package of 5 schemes and initiatives to facilitate employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period with a central outlay of 2 lakh crore. This year, 1.48 lakh crore has been allocated for education, employment and skilling.
Budget Priorities
The Finance Minister said, for pursuit of ‘Viksit Bharat’, the budget envisages sustained efforts on the following 9 priorities for generating ample opportunities for all.
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
The Finance Minister announced that the government will undertake a comprehensive review of the agriculture research setup to bring the focus on raising productivity. New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops will be released for cultivation by farmers.
In the next two years, 1 crore farmers across the country will be initiated into natural farming supported by certification and branding.
10,000 need-based bio-input resource centres will be established.
For achieving self-sufficiency in pulses and oilseeds, government will strengthen their production, storage and marketing and to achieve ‘atmanirbharta’ for oil seeds such as mustard, groundnut, sesame, soybean, and sunflower.
Government, in partnership with the states, will facilitate the implementation of the Digital Public Infrastructure (DPI) in agriculture for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Smt Sitharaman announced a provision of 1.52 lakh crore for agriculture and allied sector this year.
Priority 2: Employment & Skilling
The Finance Minister said that the government will implement 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’, as part of the Prime Minister’s package. These will be based on enrolment in the EPFO, and focus on recognition of first-time employees, and support to employees and employers.
Government will also facilitate higher participation of women in the workforce through setting up of working women hostels in collaboration with industry, and establishing creches.
Referring to the Skilling programme, the Finance Minister announced a new centrally sponsored scheme, as the 4th scheme under the Prime Minister’s package, for skilling in collaboration with state governments and Industry. 20 lakh youth will be skilled over a 5-year period and 1,000 Industrial Training Institutes will be upgraded in hub and spoke arrangements with outcome orientation.
She also announced that the Model Skill Loan Scheme will be revised to facilitate loans up to
7.5 lakh with a guarantee from a government promoted Fund, which is expected to help 25,000 students every year.
For helping the youth, who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies, she announced a financial support for loans upto 10 lakh for higher education in domestic institutions. E-vouchers for this purpose will be given directly to 1 lakh students every year for annual interest subvention of 3 per cent of the loan amount.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Talking about the Saturation approach, the Finance Minister emphasised that implementation of schemes meant for supporting economic activities by craftsmen, artisans, self-help groups, scheduled caste, schedule tribe and women entrepreneurs, and street vendors, such as PM Vishwakarma, PM SVANidhi, National Livelihood Missions, and Stand-Up India will be stepped up.
Purvodaya
Government will formulate a plan, Purvodaya, for the all-round development of the eastern region of the country covering Bihar, Jharkhand, West Bengal, Odisha and Andhra Pradesh. This will cover human resource development, infrastructure, and generation of economic opportunities to make the region an engine to attain Viksit Bharat.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
The Finance Minister announced that for improving the socio-economic condition of tribal communities, government will launch the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan by adopting saturation coverage for tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts covering 63,000 villages and benefitting 5 crore tribal people.
More than 100 branches of India Post Payment Bank will be set up in the North East region to expand the banking services.
She said, a provision of 2.66 lakh crore for rural development including rural infrastructure was made this year.
Priority 4: Manufacturing & Services
Support for promotion of MSMEs
Smt Sitharaman said, this budget provides special attention to MSMEs and manufacturing, particularly labour-intensive manufacturing. A separately constituted self-financing guarantee fund will provide, to each applicant, guarantee cover up to 100 crore, while the loan amount may be larger. Similarly, Public sector banks will build their in-house capability to assess MSMEs for credit, instead of relying on external assessment. She also announced a new mechanism for facilitating continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
The limit of Mudra loans will be enhanced to ₹ 20 lakh from the current ₹ 10 lakh for those entrepreneurs who have availed and successfully repaid previous loans under the ‘Tarun’ category.
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
Financial support for setting up of 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector will be provided. Setting up of 100 food quality and safety testing labs with NABL accreditation will also be facilitated. To enable MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets, E-Commerce Export Hubs will be set up in public-private-partnership (PPP) mode .
Internship in Top Companies
The Finance Minister said that as the 5th scheme under the Prime Minister’s package, government will launch a comprehensive scheme for providing internship opportunities in 500 top companies to 1 crore youth in 5 years.
Priority 5: Urban Development
Urban Housing
Under the PM AwasYojana Urban 2.0, housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families will be addressed with an investment of ₹ 10 lakh crore. This will include the central assistance of ₹ 2.2 lakh crore in the next 5 years.
Water Supply and Sanitation
In partnership with the State Governments and Multilateral Development Banks, government will promote water supply, sewage treatment and solid waste management projects and services for 100 large cities through bankable projects.
PM SVANidhi
She added that building on the success of PM SVANidhi Scheme in transforming the lives of street vendors, Government envisions a scheme to support each year, over the next five years, the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs in select cities.
Priority 6: Energy Security
The Finance Minister said, in line with the announcement in the interim budget, PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana has been launched to install rooftop solar plants to enable 1 crore households obtain free electricity up to 300 units every month. The scheme has generated remarkable response with more than 1.28 crore registrations and 14 lakh applications.
Nuclear energy is expected to form a very significant part of the energy mix for Viksit Bharat.
Priority 7: Infrastructure
The Finance Minister underlined that significant investment the Central Government has made over the years in building and improving infrastructure has had a strong multiplier effect on the economy. Government will endeavour to maintain strong fiscal support for infrastructure over the next 5 years, in conjunction with imperatives of other priorities and fiscal consolidation. 11,11,111 crore for capital expenditure has been allocated this year, which is 3.4 per cent of our GDP.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
The Finance Minister announced that Phase IV of PMGSY will be launched to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations which have become eligible in view of their population increase.
For Irrigation and Flood Mitigation in Bihar, through the Accelerated Irrigation Benefit Programme and other sources, government will provide financial support for projects with estimated cost of 11,500 crore such as the Kosi-Mechi intra-state link and 20 other ongoing and new schemes including barrages, river pollution abatement and irrigation projects. Government will also provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for flood management, landslides and related projects.
Priority 8: Innovation, Research & Development
The Finance Minister said that government will operationalize the Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development and set up a mechanism for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale with a financing pool of 1 lakh crore in line with the announcement in the interim budget.
Space Economy
With our continued emphasis on expanding the space economy by 5 times in the next 10 years, a venture capital fund of 1,000 crore will be set up.
Priority 9: Next Generation Reforms
Economic Policy Framework
The Finance Minister said that the government will formulate an Economic Policy Framework to delineate the overarching approach to economic development and set the scope of the next generation of reforms for facilitating employment opportunities and sustaining high growth.
Labour related reforms
Government will facilitate the provision of a wide array of services to labour, including those for employment and skilling. A comprehensive integration of e-shram portal with other portals will facilitate such one-stop solution. Shram Suvidha and Samadhan portals will be revamped to enhance ease of compliance for industry and trade.
Government will develop a taxonomy for climate finance for enhancing the availability of capital for climate adaptation and mitigation.
Foreign Direct Investment and Overseas Investment
The rules and regulations for Foreign Direct Investment and Overseas Investments will be simplified to (1) facilitate foreign direct investments, (2) nudge prioritization, and (3) promote opportunities for using Indian Rupee as a currency for overseas investments.
NPS Vatsalya
NPS-Vatsalya, a plan for contribution by parents and guardians for minors will be started. On attaining the age of majority, the plan can be converted seamlessly into a normal NPS account.
New Pension Scheme (NPS)
The Finance Minister said that the Committee to review the NPS has made considerable progress in its work and a solution will be evolved which addresses the relevant issues while maintaining fiscal prudence to protect the common citizens.
Budget Estimates 2024-25
The Finance Minister informed that for the year 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at 32.07 lakh crore and 48.21 lakh crore respectively. The net tax receipts are estimated at 25.83 lakh crore and the fiscal deficit is estimated at 4.9 per cent of GDP.
She said, the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at 14.01 lakh crore and 11.63 lakh crore respectively.
Smt Sitharaman emphasised that the fiscal consolidation path announced by her in 2021 has served economy very well, and the government will aim to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
PART B
Apart from giving relief to four crore salaried individuals and pensioners of the country in the direct taxes, Union Budget 2024-25 seeks to comprehensively review the direct and indirect taxes in the next six months, simplifying them, reducing tax incidence and compliance burdens and broadening the tax nets. The Budget proposes comprehensive rationalization of GST tax structure along with review of the Custom Duty rate structure to improve the tax base and support domestic manufacturing. A comprehensive review of Income – Tax Act is targeted at reducing disputes and litigations and to make the act lucid, concise and easy to read. Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that simplification of tax regimes without exemptions and deductions for corporate and personal income tax has been appreciated by tax payers as over 58 per cent of corporate tax came from simplified tax regime in 2022-23 and more than two third tax payers have switched over to the new personal income tax regime.
Budget 2024-25 increased standard deduction of salaried employees from ₹ 50,000/- to ₹ 75,000/- for those opting for new tax regime. Similarly, deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹ 15,000/- to ₹ 25,000/-. Assessments now, can be reopened beyond three years up to 5 years from end of year of assessment, only if, the escaped income is more than ₹ 50 Lakh. The new tax regime rate structure is also revised to give a salaried employee benefits up to ₹ 17,500/- in income tax.
Income Slabs
Tax Rate
0 – 3 Lakh rupees
NIL
3 – 7 Lakh rupees
5 per cent
7 – 10 Lakh rupees
10 per cent
10 – 12 Lakh rupees
15 per cent
12 – 15 Lakh rupees
20 per cent
Above 15 Lakh rupees
30 per cent
Table 1: New Tax Regime Tax Structure
To promote investment and foster employment, Budget has given boost to entrepreneurial spirit and start-up ecosystem, abolishing angel tax for all classes of investors. Further, a simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises is proposed looking at the tremendous potential of cruise tourism. Foreign mining companies selling raw diamonds in the country can now benefit from safe harbor rates which will benefit the diamond industry. Further, corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent to attract foreign capital.
Budget further simplified the direct tax regime for charities, TDS rate structure and capital gains taxation. The two tax exemption regimes for charities will be merged into one. 5 per cent TDS on many payments to be merged into 2 per cent TDS and 20 per cent TDS on repurchase of units by mutual funds or UTI stands withdrawn. TDS rate on e-commerce operators reduced from 1 per cent to 0.1 per cent. Now credit of TCS will be given on TDS deducted from salary. Budget decriminalized delay of payment of TDS up to the due date of filing of TDS statement. Standard Operating Procedure soon for simplified and rationalized compounding guidelines for TDS defaults.
On Capital gains, short term gains shall henceforth attract a rate of 20 per cent on certain financial assets. Long term gains on all financial and non-financial assets to attract 12.5 per cent rate. Limit of exemption of capital gains has been increased to 1.25 Lakh per year to benefit lower and middle-income classes. Listed financial assets held for more than a year and unlisted assets (financial and non-financial) held for more than two years to be classified as long term assets. Unlisted bonds and debentures, debt mutual funds and market linked debentures will continue to attract applicable capital gains tax.
Acknowledging that GST has decreased tax incidence on common man and terming it as a success of vast proportions, Union Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman said that GST has reduced compliance burden and logistics cost for trade and industry. Now the Government envisages further simplifying and rationalizing the tax structure to expand it to remaining sectors. Budget also proposed to further digitalise and make paperless the remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders over the next two years.
Custom duties have been revised to rationalize and revise them for ease of trade and reduction of disputes. Giving relief to cancer patients, Budget fully exempted three more cancer treating medicines from custom duties, namely, Trastuzumab Deruxtecan, Osimertinib and Durvalumab. There will be reduction in Basic Customs Duty (BCD) on X-ray machines tubes and flat panel detectors. BCD on mobile phones, Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile chargers reduced to 15 per cent. To give a fillip to processing and refining of critical minerals, Budget fully exempted custom duties on 25 rare earth minerals like lithium and reduced BCD on two of them. Budget proposed to exempt capital goods for manufacturing of solar panels. To boost India’s seafood exports, BCD on broodstock, polychaete worms, shrimps and fish feed reduced to 5 per cent. Budget will foster competitiveness of Indian leather and textiles articles of export. BCD reduced from 7.5 per cent to 5 per cent in Methylene Diphenyl Diisocyanate (MDI) used for manufacture of spandex yarn. Custom duties on gold and silver reduced to 6 per cent and on platinum to 6.4 per cent. BCD on ferro nickel and blister copper removed, while, BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent to support existing and new capacities in pipeline. Similarly, BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent considering the hazard to environment. To incentivize domestic manufacturing, BCD on PCBA of specific telecom equipments increased from 10 to 15 per cent.
For dispute resolution and dispose-off backlogs, Union Finance Minister proposed Vivad se Vishwas Scheme, 2024 for resolsution of certain income tax disputes pending in appeal. The monetary limits for filing appeals related to direct taxes, excise and service tax in High Courts, Supreme Courts and tribunals has been increased to ₹ 60 Lakh, ₹ 2 Crore and ₹ 5 Crore, respectively. Further to reduce litigation and provide certainty in international taxation, scope of safe harbour rules to be expanded and transfer pricing assessment procedure to be streamlined.