বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ প্ৰকৃত বৃদ্ধি ৮.২ শতাংশ আৰু ন্যূনতম বৃদ্ধি ৯.৬ শতাংশ
২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৭.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ পূৰ্বানুমান ৰিজাৰ্ভ বেংক অৱ ইণ্ডিয়াৰ
২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৭ শতাংশ হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত গড় খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ৫.৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে
২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট পূৰ্বানুমান অনুসৰি বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৯ শতাংশ বুলি ধৰা হৈছে
“আমি অহা বছৰ ৪.৫ শতাংশৰ তলত ঘাটি পোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো” কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয়
২০২৪-২৫ চনৰ ভিতৰত মুঠ বজাৰ ঋণ ১৪.০১ লাখ কোটি আৰু নেট বজাৰ ঋণ ১১.৬৩ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে
২০১৭-১৮ বিত্তীয় বৰ্ষত ১১.২ শতাংশৰ শীৰ্ষৰ পৰা ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ শেষত এছচিবিৰ মুঠ অপাৰদৰ্শী সম্পত্তি (জিএনপিএ) অনুপাত ২.৮ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে
২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত মুঠ কৰ ৰাজহ (জিটিআৰ) ১১.৭ শতাংশ আৰু ২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত ১০.৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে
২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত জিডিপিৰ ১.৪ শতাংশৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনৰ জিডিপিৰ ১.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পোৱাৰ আশা কৰা হৈছে
জিএছটি লাভ ২০২৪-২৫ চনত ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে আৰই আৰু পিইতকৈ ১১.০ শতাংশ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে
23 JUL 2024 12:42PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰে।
সমষ্টিগত অৰ্থনৈতিক পৰিকাঠামো বিবৃতি আৰু মধ্যমকালীন বিত্তীয় নীতিসহ বিত্তীয় নীতি কৌশল বিবৃতিত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ মূল বিত্তীয় সূচকসমূহৰ বিহংগম দৃষ্টিভংগী দিয়া হৈছে, যিয়ে তুলনামূলকভাৱে অনিশ্চিত বিশ্ব অৰ্থনীতিত ত্ৰুটিহীন সুস্থিৰতা প্ৰদৰ্শন কৰা দেখা গৈছে। চৰকাৰে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত জিডিপিৰ ৪.৫ শতাংশতকৈ কম বিত্তীয় ঘাটিৰ স্তৰ লাভ কৰিবলৈ বিত্তীয় একত্ৰীকৰণৰ এক বহল পথ অনুসৰণ কৰিব আৰু ফলত ঋণ আৰু জিডিপি অনুপাত একত্ৰিত হ’ব আৰু লগতে জনসাধাৰণৰ বিকাশ আৰু কল্যাণৰ বাবে বহল ভিত্তিৰ অন্তৰ্ভুক্ত সমাৱেশী অৰ্থনীতি বজাই ৰখাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব।
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ প্ৰকৃত বৃদ্ধি ৮.২ শতাংশ আৰু ন্যূনতম বৃদ্ধি ৯.৬ শতাংশ হ’ব। সুস্থিৰ নগৰীয়া চাহিদাৰ পৰিস্থিতি আৰু গ্ৰাম্য চাহিদাৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ ফলত ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ব্যক্তিগত উপভোগ ব্যয় ৪.০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে।
স্বাভাৱিকতকৈ অধিক দক্ষিণ-পশ্চিম মৌচুমীৰ পূৰ্বাভাসৰ সৈতে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ বাবে ৭.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ পূৰ্বানুমান কৰিছে। কৃষি খণ্ডৰ বাবে আশাব্যঞ্জক দৃষ্টিভংগীৰ উন্মেষ ঘটিছে। শক্তিশালী কৰ্পৰেট আৰু বেংক বেলেন্স শ্বীট আৰু চৰকাৰৰ মূলধনী ব্যয়ৰ ওপৰত অবিৰত মনোনিৱেশে বৃদ্ধি, উচ্চ ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰ আৰু ব্যৱসায়িক আশাবাদ, বিনিয়োগ কাৰ্যকলাপৰ বাবে অনুকূল বুলি আশা কৰা হৈছে।
২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৭ শতাংশ হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩-২৪ চনত গড় খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ৫.৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। ২০২৪ চনৰ জুন মাহত মুদ্ৰাস্ফীতি ৫.১ শতাংশ আছিল, য’ত মূল মুদ্ৰাস্ফীতি আছিল ৩.১ শতাংশ। সামগ্ৰিকভাৱে খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি আৰবিআইৰ ২ৰ পৰা ৬ শতাংশৰ অধিসূচিত সহনশীলতা বেণ্ডৰ ভিতৰত আছে।
২০২৪-২৫ চনৰ বাবে ঋণৰ বাহিৰেও মুঠ লাভ আৰু মুঠ ব্যয় ক্ৰমে ৩২.০৭ লাখ কোটি আৰু ৪৮.২১ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে। নিকা কৰ লাভৰ পৰিমাণ ২৫.৮৩ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে। জিডিপিৰ ৪.৯ শতাংশ বিত্তীয় ঘাটি বুলি অনুমান কৰা হৈছে। মূলধনী ব্যয় ১১,১১,১১১ কোটি টকা (জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ) বুলি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াত মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ১,৫০,০০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বাজেটত নিৰ্ধাৰিত মূলধনী ব্যয় ২০১৯-২০ বিত্তীয় বৰ্ষৰ মূলধনী ব্যয়ৰ প্ৰায় ৩.৩ গুণ আৰু ২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট ধাৰ্য পুঁজিৰ মুঠ ব্যয়ৰ ২৩.০ শতাংশ।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয়, “২০২১ চনত মোৰ দ্বাৰা ঘোষণা কৰা বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ পথে আমাৰ অৰ্থনীতিক অতি ভাল সেৱা আগবঢ়াইছে আৰু অহা বছৰ ৪.৫ শতাংশৰ তলৰ ঘাটিত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।” তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে এই গতি অব্যাহত ৰাখিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, “২০২৬-২৭ চনৰ পৰা আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ’ব প্ৰতি বছৰে বিত্তীয় ঘাটি এনেদৰে ৰখা যাতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ঋণ জিডিপিৰ শতাংশ হিচাপে হ্ৰাস পাই থাকে।”
হিচাপ নিয়ন্ত্ৰকে প্ৰকাশ কৰা ৩টা অস্থায়ী প্ৰকৃত (পিএ) অনুসৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৫.৬ শতাংশলৈ হ্ৰাস পোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজহৰ ঘাটি জিডিপিৰ ২.৬ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
জিডিপিৰ শতাংশ হিচাপে ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাজেট অনুমান (বিই)ৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰধান বিত্তীয় সূচকসমূহ তলৰ তালিকাত সংক্ষিপ্তভাৱে উল্লেখ কৰা হৈছে।
বিত্তীয় সূচক
বাজেট অনুমান-০৪-(শতাংশ হিচাপত)
1. বিত্তীয় ঘাটি
৪.৯
1. ৰাজহ ঘাটি
১.৮
1. প্ৰাথমিক ঘাটি
১.৪
1. কৰ ৰাহজ (মুঠ)
১১.৮
1. অনাকৰ ৰাজহ
১.৭
1. কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ঋণ
৫৬.৮
ডেটেড ছিকিউৰিটিজৰ জৰিয়তে মুঠ বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ২০২৪-২৫ চনৰ ভিতৰত ১৪.০১ লাখ কোটি আৰু নিকা বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ১১.৬৩ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ২০২৩-২৪ চনত দুয়োটাতকৈ কম হ’ব৷
তালিকাভুক্ত বাণিজ্যিক বেংকৰ মুঠ অ-পাৰদৰ্শী সম্পত্তি (জিএনপিএ) অনুপাত ২০১৭-১৮ বিত্তীয় বৰ্ষত ১১.২ শতাংশৰ শীৰ্ষৰ পৰা ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ শেষৰ ফালে ২.৮ শতাংশলৈ হ্ৰাস পায়। এছচিবিসমূহে অধিক লাভৰ পৰা মজুতৰ মূলধনীকৰণ আৰু নতুন মূলধন সংগ্ৰহ কৰি নিজৰ মূলধনী ভিত্তি শক্তিশালী কৰিলে, ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহত তেওঁলোকৰ মূলধন-টু-ৰিস্কৱেইটেড সম্পত্তি অনুপাত (চি আৰ এ আৰ) ১৬.৮ শতাংশ হৈ পৰে, যিটো নিয়ন্ত্ৰণমূলক ন্যূনতমতকৈ অধিক।
বাজেট পূৰ্বানুমান ২০২৪-২৫ৰ বাবে মুঠ কৰ ৰাজহ (জিটিআৰ) আনুমানিক ৰাজহ ২০২৩-২৪ৰ তুলনাত ১১.৭ শতাংশ আৰু পিএ ২০২৩-২৪ৰ তুলনাত ১০.৮ শতাংশ বৃদ্ধি হোৱাৰ পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে। জিটিআৰ ৩৮.৪০ লাখ কোটি টকা(জিডিপিৰ ১১.৮ শতাংশ) বুলি অনুমান কৰা হৈছে।প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কৰসমূহে জিটিআৰত ক্ৰমে ৫৭.৫ শতাংশ আৰু ৪২.৫ শতাংশ অৰিহণা যোগাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ২০২৪-২০২৫ত বাজেট অনুমান ৰাজ্যসমূহলৈ কৰ বিতৰণৰ পিছত কৰ ৰাজহ (Net to Centre) 25.83 লাখ কোটি টকা বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে। অনাকৰ ৰাজহ ৫.৪৬ লাখ কোটি টকা হ’ব বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে যিটো আনুমানিক ৰাজহ ব্যয় ২০২৩–২৪ত ৩.৭৬ লাখ কোটিতকৈ ৪৫.২ শতাংশ অধিক৷
জিডিপিৰ শতাংশ হিচাপে মুখ্য ৰাজসাহায্য ২০২৩-২৪ চনৰ আৰ ইত ১.৪ শতাংশৰ পৰা ২০২৪- ২৫ চনৰ বি ইত ১.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পোৱাৰ আশা কৰা হৈছে ২০২৪-২৫ চন।
ৰাজহ লাভ আৰু ৰাজহ ব্যয়ৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিবলৈ ২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট পূৰ্বানুমানত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ৰাজহ লাভ আৰু ৰাজহ ব্যয় ক্ৰমে ৩১.২৯ লাখ কোটি আৰু ৩৭.০৯ লাখ কোটি টকা বুলি ধাৰ্য কৰা হৈছে।
২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট পূৰ্বানুমানত জি এছ টি লাভৰ পৰিমাণ ১০.৬২ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যিয়ে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ৰাজহ ব্যয় আৰু পি ইৰ তুলনাত ১১.০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত জি এছ টি সংগ্ৰহৰ উত্থানে এক নতুন মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিছে আৰু মুঠ মুঠ জি এছ টি সংগ্ৰহ ২০.১৮ লাখ কোটি টকা হৈছে, যিয়ে ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তুলনাত ১১.৭ শতাংশ বৃদ্ধিৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছে।
মুঠ কৰ ৰাজহ ১৩.৪ শতাংশ আৰু টেক্স-নেট টু চেণ্টাৰ ১০.৯ শতাংশ বৃদ্ধি পায়। ৰাজহৰ লাভে বিগত বছৰবোৰত অব্যাহত থকা উত্থান দেখুৱাইছে, যিটো কৰ সংগ্ৰহৰ শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মুঠ ব্যয় ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত (পিএ) ৫.৯ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে৷

Ministry of Finance
INDIA’S REAL GROWTH AT 8.2 PERCENT AND NOMINAL GROWTH AT 9.6 PERCENT IN FY 2023-24
RESERVE BANK OF INDIA PROJECTS A GROWTH OF 7.2 PER CENT IN FY 2024-25
AVERAGE RETAIL INFLATION EASES TO 5.4 PER CENT IN FY 2023-24 COMPARED TO 6.7 PER CENT IN FY 2022-23
FISCAL DEFICIT IS ESTIMATED AT 4.9 PER CENT OF GDP AS PER BUDGET ESTIMATES 2024-25
“WE AIM TO REACH A DEFICIT BELOW 4.5 PER CENT NEXT YEAR” SAYS UNION FINANCE MINISTER
GROSS MARKET BORROWINGS ARE ESTIMATED AT ₹14.01 LAKH CRORE AND NET MARKET BORROWINGS AT ₹11.63 LAKH CRORE DURING 2024-25
GROSS NON-PERFORMING ASSETS (GNPA) RATIO OF SCB’s REDUCES TO 2.8 PERCENT AT THE END OF MARCH 2024 FROM ITS PEAK OF 11.2 PER CENT IN FY 2017-18
GROSS TAX REVENUE (GTR) IS PROJECTED TO GROW AT 11.7 PER CENT OVER RE 2023-24 AND 10.8 PERCENT OVER PA 2023-24 AT ESTIMATED AT ₹38.40 LAKH CRORE (11.8 PER CENT OF GDP)
MAJOR SUBSIDIES ARE EXPECTED TO DECLINE FROM 1.4 PERCENT OF GDP IN RE OF 2023-24 TO 1.2 PERCENT OF GDP IN BE OF 2024- 25
GST RECEIPTS ARE ESTIMATED TO REGISTER A GROWTH OF 11.0 PER CENT OVER RE AND PE FOR FY 2023-24 AT ₹10.62 LAKH CRORE IN BE 2024-25
23 JUL 2024 12:42PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today.
The Macro-Economic Framework Statement and the Medium Term Fiscal Policy cum Fiscal Policy Strategy Statement gives a bird-eye view of the key fiscal indicators of the Indian Economy, which is seen to be exhibiting unmistakable resilience in a relatively uncertain global economy. The Government would pursue a broad path of fiscal consolidation to attain a level of Fiscal Deficit lower than 4.5 per cent of GDP by FY 2025-26 with resultant consolidation of Debt to GDP ratio while continuing with its efforts to usher and sustain broad based inclusive economic growth and welfare for the people.
India’s Real growth at 8.2 percent and Nominal growth at 9.6 percent in FY 2023-24. The private consumption expenditure registered a growth of 4.0 per cent in FY 2023-24, driven by resilient urban demand conditions and recovery in rural demand.
The Reserve Bank of India projects a growth of 7.2 per cent for India in FY 2024-25. The promising outlook for the agricultural sector is emerging with above normal southwest monsoon forecast. Strong corporate and bank balance sheets and Government’s continuous focus on capital expenditure is expected to sustain growth, high-capacity utilisation, and business optimism, are favorable for investment activity.
Average retail inflation eases to 5.4 per cent in 2023-24 compared to 6.7 per cent in FY 2022-23. The Headline inflation stood at 5.1 per cent in June 2024, with much lower core inflation of 3.1 per cent. The overall retail inflation is within the notified tolerance band of 2 to 6 per cent of RBI.
For the year 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at ₹32.07 lakh crore and ₹48.21 lakh crore respectively. The net tax receipts are estimated at ₹25.83 lakh crore. The fiscal deficit is estimated at 4.9 per cent of GDP. The capital expenditure is pegged at ₹11,11,111 crore (3.4 per cent of GDP). It includes ₹1,50,000 crore of financial assistance to the States for capital expenditure. The budgeted capital expenditure is almost 3.3 times of the capital expenditure in FY 2019-20 and 23.0 percent of total expenditure in BE 2024-25.
Union Minister of Finance said “The fiscal consolidation path announced by me in 2021 has served our economy very well, and we aim to reach a deficit below 4.5 per cent next year.” She also added that the Government is committed to staying the course. Smt. Nirmala Sitharaman said “From 2026-27 onwards, our endeavor will be to keep the fiscal deficit each year such that the Central Government debt will be on a declining path as percentage of GDP.”
The fiscal deficit of the Union Government declines to 5.6 per cent of GDP as per 3 Provisional Actuals (PA) published by the Controller General of Accounts (CGA), while the revenue deficit declined to 2.6 per cent of GDP in FY 2023-24.
The major fiscal indicators of the Central Government with respect to the Budget Estimates (BE) of FY 2024-25, as a per cent of GDP, are summarized in the table below.
Fiscal Indicators
Budget Estimates 2024-25 (In Percent)
1. Fiscal Deficit
4.9
1. Revenue Deficit
1.8
1. Primary Deficit
1.4
1. Tax Revenue(Gross)
11.8
1. Non-Tax Revenue
1.7
1. Central Government Debt
56.8
Gross market borrowings through dated securities are estimated at ₹14.01 lakh crore and net market borrowings at ₹11.63 lakh crore during 2024-25. Both will be less than that in 2023-24.
Gross non-performing assets (GNPA) ratio of Scheduled Commercial Banks’s reduces to 2.8 per cent at the end of March 2024 from its peak of 11.2 per cent in FY 2017-18. The SCBs bolstered their capital base by capitalizing reserves from higher profits and raising fresh capital, their capital-to-riskweighted assets ratio (CRAR) became 16.8 per cent in March 2024, well above the regulatory minimum.
For BE 2024-25, Gross Tax Revenue (GTR) is projected to grow at 11.7 percent over RE 2023-24 and 10.8 percent over PA 2023-24. GTR is estimated at ₹38.40 lakh crore (11.8 per cent of GDP).The Direct and Indirect taxes are estimated to contribute 57.5 per cent and 42.5 per cent, respectively, to GTR. In BE 2024- 25, after tax devolution to States, the Tax Revenue (Net to Centre) is projected at ₹25.83 lakh crore. Non Tax Revenue is projected to be at ₹5.46 lakh crore which is 45.2 per cent more than the RE 2023–24 of ₹3.76 lakh crore, mainly on account of better dividend receipts.
The major subsidies as percent of GDP are expected to decline from 1.4 percent in RE of 2023-24 to 1.2 percent in BE of 2024- 25. Major subsidies, at ₹3.81 lakh crore, would constitute about 10.3 per cent of revenue expenditure in BE 2024-25.
To achieve a balance between Revenue receipts and Revenue expenditure, in BE 2024-25, revenue receipts and revenue expenditure of the Central Government are estimated at ₹31.29 lakh crore and ₹37.09 lakh crore, respectively.
The GST receipts are estimated at ₹10.62 lakh crore in BE 2024-25, registering a growth of 11.0 per cent over RE and PE for FY 2023-24. Buoyant GST collections in FY 2023-24 sets a new milestone with total gross GST collection of ₹20.18 lakh crore, reflecting an 11.7 per cent increase over FY 2022-23.
The gross tax revenue increases by13.4 per cent and tax-net to Centre increases by 10.9 percent. The Revenue receipts shows continued buoyancy in the past years, driven by robust growth in tax collection. The total expenditure of the Union Government registers a growth of 5.9 per cent in FY 2023-24 (PA).