বিত্ত মন্ত্ৰালয়
‘সামাজিক সেৱা খণ্ড’ত ব্যয়ৰ পৰিমাণ ২০১৭-১৮ বৰ্ষৰ ‘জিডিপি’ৰ ৬.৭% ৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ‘জিডিপি’ৰ ৭.৮% লৈ বৃদ্ধি হৈছে
আনুমানিক ১৩.৫ কোটি ভাৰতীয়ই ২০১৫-১৬ আৰু ২০১৯-২১ৰ সময়ছোৱাৰ ভিতৰত ‘বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰ’ৰ গ্ৰাসৰ পৰা মুক্ত হ’ব পাৰিছে
22 JUL 2024 2:50PM by PIB Guwahati
শেহতীয়া বছৰসমূহত কল্যাণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা এক শক্তিশালী দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সামাজিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰগতি প্ৰাপ্ত কৰা হৈছে, কিয়নো নতুন পদ্ধতিটোৱে চৰকাৰী কাৰ্যসূচীসমূহৰ ৰূপায়ণ আৰু ব্যয় কাৰ্যকাৰিতাৰ পৰিৱৰ্তনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই পদ্ধতিত ‘অন্তিম মাইল’-ৰ সেৱা প্ৰদানৰ বাবে ‘সংস্কাৰৰ লক্ষ্যপূৰ্ণ ৰূপায়ণ’ আৰু ‘অটল পেঞ্চন যোজনা’ (এপিওৱাই)ৰ দৰে আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে অসংগঠিত খণ্ডৰ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সুলভ সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনি অন্তৰ্ভুক্ত আছে। কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত উত্থাপন কৰা ‘অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৩-২৪’-ত এই কথা উল্লেখ কৰা হৈছে।
বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰৰ সংখ্যা হ্ৰাস
সামাজিক সেৱা ব্যয় ২০১৭-১৮ বৰ্ষৰ ‘জিডিপি’ৰ ৬.৭% ৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ‘জিডিপি;ৰ ৭.৮% লৈ বৃদ্ধি হৈছে। কাৰ্যসূচীসমূহৰ উন্নত ৰূপায়ণৰ লগতে বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক গুৰুত্বৰ ফলত ‘বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰ’ (ৰাষ্ট্ৰীয়) ‘বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰ সূচকাংক’ (এমপিআই) ২০১৫-১৬ বৰ্ষৰ ০.১১৭ৰ পৰা ২০১৯-২১ বৰ্ষত ০.০৬৬ লৈ প্ৰায় আধালৈ অৱনমিত হৈছে। ফলস্বৰূপে, ২০১৫-১৬ বৰ্ষৰ পৰা ২০১৯-২১ বৰ্ষৰ ভিতৰত ১৩.৫ কোটি ভাৰতীয় ‘বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰ’ৰ গ্ৰাসৰ পৰা মুক্ত হৈছে বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ‘অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৩-২৪’-ত এই তথ্য উল্লেখ কৰা হৈছে।
বিহাৰ, মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, উৰিষ্যা আৰু ৰাজস্থানৰ দৰে ৰাজ্যত পৰিলক্ষিত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নতিৰে এই প্ৰৱণতা গ্ৰাম্য ভাৰতৰ দ্বাৰা সঞ্চালিত হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত দৰিদ্ৰ লোকৰ সংখ্যা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে হ্ৰাস পাইছে, ২০১৫-১৬ আৰু ২০১৯-২১ৰ সময়ছোৱাৰ ভিতৰত ৩.৪৩ কোটি লোক ‘বহুমাত্ৰিক দাৰিদ্ৰ’ৰ পৰা মুক্ত হৈছে।
গাঁও-নগৰৰ প্ৰভেদ আৰু বৈষম্য হ্ৰাস
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই এইটোও আঙুলিয়াই দিছে যে সামাজিক খণ্ডৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ ফলাফলে বৈষম্য হ্ৰাস কৰিছে। যোৱা দশকটোত গ্ৰাম্য খণ্ডৰ বাবে গিনি গুণাংক ০.২৮৩ ৰ পৰা ০.২৬৬ লৈ আৰু নগৰ খণ্ডৰ বাবে ০.৩৬৩ ৰ পৰা ০.৩১৪ লৈ হ্ৰাস পাইছে।
একেদৰে, গ্ৰাম্য-নগৰীয় প্ৰভেদো যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, কিয়নো ‘গ্ৰাম্য আৰু নগৰীয়া মাহিলী জনমূৰি ব্যৱহাৰ ব্যয়’ৰ (এমপিচিই) মাজৰ পাৰ্থক্য ২০১১-১২ বৰ্ষৰ ৮৩.৯% ৰ পৰা ২০২২-২৩ চনত ৭১.২% লৈ হ্ৰাস পাইছে।

Ministry of Finance
EXPENDITURE ON SOCIAL SERVICES INCREASED FROM 6.7 % OF GDP IN 2017-18 TO 7.8 % of GDP IN 2023-24
ESTIMATED 13.5 CRORE INDIANS ESCAPED MULTIDIMENSIONAL POVERTY BETWEEN 2015-16 AND 2019-21
22 JUL 2024 2:50PM by PIB Delhi
India’s social and institutional progress in recent years has been achieved through an empowering approach to welfare as the new approach focuses on transforming the implementation and cost effectiveness of the Government programmes. The approach comprises targeted implementation of reforms for last-mile service delivery and affordable social security schemes for the unorganized sector workers through schemes such as Atal Pension Yojana (APY). This was stated by the Economic Survey 2023-24 tabled by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in the Parliament today.
Decline in Multidimensional Poverty
The expenditure on social services has increased from 6.7 % of GDP in 2017-18 to 7.8 % of GDP in 2023-24. The enhanced economic thrust along with better implementation of programmes has led to a sharp decline of Multidimensional Poverty with (National) Multidimensional Poverty Index (MPI) nearly halving from 0.117 in 2015-16 to 0.066 in 2019-21. Resultantly, 13.5 crore Indians are estimated to have escaped multidimensional poverty between 2015-16 and 2019-21, the Economic Survey 2023-24 noted.
The trend is driven by rural India, with the most significant improvements occurring in states like Bihar, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Odisha and Rajasthan. Uttar Pradesh registered the most significant decline in the number of poor people, with 3.43 crore people escaping multidimensional poverty between 2015-16 and 2019-21.
Reduced Inequality and Decline in Rural-Urban divide
The Economic Survey also points out that the results of various initiatives in the social sector have translated into reduced inequality. The Gini coefficient has declined from 0.283 to 0.266 for the rural sector and from 0.363 to 0.314 for the urban sector in the past decade.
Similarly, the rural-urban divide has also declined considerably, as the difference between rural and urban monthly per capita consumption expenditure (MPCE) declined from 83.9 % in 2011-12 to 71.2 % in 2022-23.