Ministry of Finance
ALLIED SECTORS OF INDIAN AGRICULTURE HAV EMERGED AS PROMISING SOURCES FOR IMPROVING FARM INCOMES: ECONOMIC SURVEY
LIVESTOCK SECTOR GROWS AT CAGR OF 7.38 PERCENT; FISHERIES SECTOR GROWS AT CAGR 8.9 PERCENT BETWEEN 2014-15 AND 2022-23
GVA IN FOOD PROCESSING SECTOR INCREASES FROM ₹1.30 LAKH CRORE IN 2013-14 TO ₹1.92 LAKH CRORE IN 2022-23
22 JUL 2024 2:57PM by PIB Delhi
Economic Survey 2023-24 was presented in the Parliament today by Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman. Economic Survey shows that the allied sectors of Indian agriculture are steadily emerging as robust growth centres and promising sources for improving farm incomes. From 2014-15 to 2022-23, the livestock sector grew at an impressive Compound Annual Growth Rate (CAGR) of 7.38 per cent at constant prices. The contribution of livestock to the total GVA (at constant prices) in agriculture and allied sectors increased from 24.32 per cent in 2014-15 to 30.38 per cent in 2022-23. In 2022-23, the livestock sector contributed 4.66 per cent of the total GVA, significantly boosting the per capita availability of milk, eggs, and meat. The fisheries sector, a crucial contributor to the Indian economy, makes up about 6.72 per cent of the agricultural GVA and has grown at compound annual rate of 8.9 per cent between 2014-15 and 2022-23 (at constant prices). This “sunrise sector” supports approximately 30 million people, particularly marginalised and vulnerable communities.
Economic Survey states that the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) facilitates investments from individual entrepreneurs, private companies, FPOs, and Section 8 companies and Diary Cooperative (included by merging Dairy Processing and Infrastructure Development Fund in AHIDF) in key areas like dairy processing, meat processing, animal feed plants, and breed improvement technology. The government provides a 3 per cent interest subvention to the borrower and a credit guarantee of up to 25 per cent of total borrowing. As of May 2024, 408 projects have been sanctioned by the lending banks/ NABARD/NDDB worth ₹13.861 Crore, generating 40,000 direct employment opportunities and benefiting more than 42 lakh farmers.
Economic Survey stated that in 2022-23, India achieved a record fish production of 17.54 million tons, ranking third globally and accounting for 8 per cent of global production. To bolster this sector, a comprehensive intervention has been developed in the form of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) with the objective to enhance seed and fish production and other extension services. To address the sector’s infrastructure needs, the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) was introduced in 2018-19 with a total fund size of ₹7.52 Thousand Crore. So far, 121 proposals have been recommended for ₹5.59 Thousand Crore as a concessional rate.
Food Processing Sector:
As per Economic Survey, India is the largest producer of milk and the second largest producer of fruits, vegetables and sugar. The food processing industry in India is one of the largest employers in organized manufacturing, with a 12.02 per cent share in the total employment in the organised sector.The value of agri-food exports, including processed food exports during 2022-23, was USD46.44Billion, accounting for about 11.7 per cent of India’s total exports. The share of processed food exports also increased from 14.9 per cent in 2017-18 to 23.4 percent in 2022-23.
Economic Survey highlights that the GVA in the food processing sector has increased from ₹1.30 lakh crore in 2013-14 to ₹1.92 lakh crore in 2022-23. The sector constituted 7.66 per cent of GVA in Manufacturing in 2022-23 at 2011-12 prices.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় কৃষিৰ সহযোগী খণ্ডসমূহ, কৃষিৰ উপাৰ্জন উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ উৎস হিচাপে উদ্ভৱ হৈছে: অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা
পশুধন খণ্ডত ৭.৩৪ শতাংশ চক্ৰবৃদ্ধি হাৰত বৃদ্ধি হৈছে; ২০১৪-১৫ আৰু ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ ভিতৰত মীন পালন খণ্ডত ৮.৯ শতাংশ চক্ৰবৃদ্ধি হাৰত বৃদ্ধি পাইছে
খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডত জিভিএ ২০১৩-১৪ বৰ্ষত ₹১.৩০ লাখ কোটি ৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ₹১.৯২ লাখ কোটি লৈ বৃদ্ধি হৈছে
22 JUL 2024 2:57PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৩-২৪ উপস্থাপন কৰে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই দেখুৱাইছে যে ভাৰতীয় কৃষিৰ সহযোগী খণ্ডবোৰ ক্ৰমান্বয়ে শক্তিশালী বিকাশ কেন্দ্ৰ আৰু কৃষি আয় উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ উৎস হিচাপে উদীয়মান হৈ পৰিছে। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষলৈ, পশুধন খণ্ডটো নিৰন্তৰ গতিত ৭.৩৮ শতাংশৰ এক আকৰ্ষণীয় চক্ৰবৃদ্ধি বাৰ্ষিক বিকাশ হাৰত বৃদ্ধি হৈছে। কৃষি আৰু আনুষঙ্গিক খণ্ডত মুঠ জিভিএ (নিৰন্তৰ মূল্যত) পশুধনৰ অৱদান ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ ২৪.৩২ শতাংশৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ৩০.৩৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০২২-২৩ চনত, পশুধন খণ্ডই মুঠ জিভিএ-ৰ ৪.৬৬ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছিল, যাৰ ফলত গাখীৰ, কণী আৰু মাংসৰ জনমূৰি উপলব্ধতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছিল। ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকাৰী মীন পালন খণ্ড, কৃষি জিভিএ-ৰ প্ৰায় ৬.৭২ শতাংশ আৰু ২০১৪-১৫ আৰু ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ ভিতৰত (নিৰন্তৰ মূল্যত) ৮.৯ শতাংশ চক্ৰবৃদ্ধি বাৰ্ষিক হাৰত বৃদ্ধি হৈছে। এই "সূৰ্যোদয় খণ্ড"ই প্ৰায় ৩০ নিযুত লোকক সমৰ্থন কৰে, বিশেষকৈ উপেক্ষিত আৰু দুৰ্বল সম্প্ৰদায়বোৰক।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে পশুপালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজিয়ে (এএইচআইডিএফ) দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মাংস প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, পশু খাদ্য প্ৰকল্প, আৰু প্ৰজনন উন্নয়ন প্ৰযুক্তিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত উদ্যোগী, ব্যক্তিগত কোম্পানী, এফপিঅ' আৰু ধাৰা ৮ ৰ কোম্পানী আৰু ডায়েৰী সমবায়ৰ (এএইচআইডিএফত দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি একত্ৰিত কৰি অন্তৰ্ভুক্ত) বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। চৰকাৰে ঋণ লওঁতাক ৩ শতাংশ সূত ৰেহাই আৰু মুঠ ঋণৰ ২৫ শতাংশলৈকে ঋণ গেৰাণ্টি প্ৰদান কৰে। মে’ ২০২৪ লৈকে, ১৩.৮৬১ কোটি ₹ মূল্যৰ ঋণদাতা বেংক/ নাবাৰ্ড/এনডিডিবি-ৰ দ্বাৰা ৪০৮ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৪০,০০০ প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে আৰু ৪২ লাখৰো অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে ২০২২-২৩ বৰ্ষত, ভাৰতে ১৭.৫৪ নিযুত টন মাছ উৎপাদনৰ অভিলেখ অৰ্জন কৰিছিল, যি বিশ্বব্যাপী তৃতীয় স্থানত আছিল আৰু বিশ্বব্যাপী উৎপাদনৰ ৮ শতাংশ আছিল। এই খণ্ডটোক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, বীজ আৰু মাছ উৎপাদন আৰু অন্যান্য সম্প্ৰসাৰণ সেৱা বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পিএমএমএছৱাই)ৰ ৰূপত এক ব্যাপক হস্তক্ষেপ বিকশিত কৰা হৈছে। খণ্ডটোৰ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে, ২০১৮-১৯ বৰ্ষত মুঠ পুঁজিৰ আকাৰ ৭.৫২ হাজাৰ কোটি ₹ ৰ জৰিয়তে মীন পালন আৰু জলজ পালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ) আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এতিয়ালৈকে, ৰেহাই হাৰ হিচাপে ৫.৫৯ হাজাৰ কোটি ₹ৰ বাবে ১২১ টা প্ৰস্তাৱৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ড:
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, ভাৰত হৈছে গাখীৰৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক আৰু ফল, পাচলি আৰু চেনীৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক। সংগঠিত খণ্ডত মুঠ নিযুক্তিত ১২.০২ শতাংশ অংশৰ জৰিয়তে, ভাৰতত খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ হৈছে সংগঠিত উৎপাদনৰ সৰ্ববৃহৎ নিয়োগকৰ্তাসকলৰ ভিতৰত অন্যতম । ২০২২-২৩ বৰ্ষত সংসাধিত খাদ্য ৰপ্তানিকে ধৰি কৃষি-খাদ্য ৰপ্তানিৰ মূল্য আছিল ৪৬.৪৪ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ, যি ভাৰতৰ মুঠ ৰপ্তানিৰ প্ৰায় ১১.৭ শতাংশ। সংসাধিত খাদ্য ৰপ্তানিৰ অংশও ২০১৭-১৮ বৰ্ষত ১৪.৯ শতাংশৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ২৩.৪ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডত জিভিএ ২০১৩-১৪ বৰ্ষত ₹১.৩০ লাখ কোটিৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ১.৯২ লাখ কোটি ₹লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১১-১২ বৰ্ষৰ মূল্যত ২০২২-২৩ বৰ্ষত উৎপাদনক্ষেত্ৰত এই খণ্ডটো জিভিএৰ ৭.৬৬ শতাংশ আছিল।