ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇରେ ୨୯,୪୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋରେଗାଓଁ ମୁଲୁଣ୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଠାଣେ ବୋରିୱଲି ଟ୍ୱିନ୍ ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଟନେଲ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ କଲ୍ୟାଣ ୟାର୍ଡ ରିମଡେଲିଂ ଏବଂ ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଟର୍ମିନସରେ ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ୍ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ୧୦ ଏବଂ ୧୧ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ
ପାଖାପାଖି ୫୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିକୁ ନିବେଶକମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଆର୍ଥିକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ମୁମ୍ବାଇକୁ ବିଶ୍ୱର ଫିନଟେକ୍ ରାଜଧାନୀ ରେ ପରିଣତ କରିବୁ।
ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ନିରନ୍ତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି
ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଭାରତର ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା
ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ମଡେଲ ହେଉଛି ବଞ୍ଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତରେ ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିଛି
13 JUL 2024 7:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ୨୯,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ୨୯,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯାହା ରାଜ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଧବନ ବନ୍ଦର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ । ୭୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ନିବେଶକଙ୍କ ମନୋଭାବକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ ନିବେଶକ ମାନେ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଟ୍ରିପଲ୍ ସ୍ପିଡରେ କାମ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ, ଏକ ସଶକ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ, କୃଷି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପାୱାରହାଉସରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ମୁମ୍ବାଇକୁ ବିଶ୍ୱର ଫିନଟେକ୍ ରାଜଧାନୀ ରେ ପରିଣତ କରିବୁ। ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚମତ୍କାର ଦୁର୍ଗ, କୋଙ୍କଣ ଉପକୂଳ ଏବଂ ସହୟାଦ୍ରି ପର୍ବତମାଳା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଡାକ୍ତରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ। "ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହାର ସହଯାତ୍ରୀ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଭଳି ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ଆକାଂକ୍ଷା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମୁମ୍ବାଇ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଆମେ ମୁମ୍ବାଇର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ସେ କୋଷ୍ଟାଲ ରୋଡ୍ ଏବଂ ଅଟଳ ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର ଗାଡ଼ି ଅଟଳ ସେତୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବାରୁ ଆନୁମାନିକ ୨୦ରୁ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୮ କିଲୋମିଟର ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୮୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୦ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଥିବାରୁ ମୁମ୍ବାଇରେ ମେଟ୍ରୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ଟର୍ମିନସ ଏବଂ ନାଗପୁର ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉପକୃତ କରୁଛି। ଆଜି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ଟର୍ମିନାସ୍ ଏବଂ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଷ୍ଟେସନରେ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେଠାରୁ ୨୪ ଟି ବଗି ବିଶିଷ୍ଟ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିପାରିବ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଗୋରେଗାଓଁ ମୁଲୁଣ୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡ୍ (ଜିଏମଏଲଆର୍ ) ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରକୃତି ଓ ପ୍ରଗତିର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଠାଣେ ବୋରିୱଲି ଟ୍ୱିନ୍ ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଠାଣେ ଏବଂ ବୋରିୱଲି ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ କିଛି ମିନିଟ୍ କୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ଦେଶର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇବା ସହ ଯାତ୍ରା କୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପଣ୍ଢରପୁର ୱାରିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତାୟାତକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର ପାଲଖୀ ମାର୍ଗ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ପାଲଖୀ ମାର୍ଗ ପ୍ରାୟ ୧୧୦ କିଲୋମିଟର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହି ଦୁଇଟି ରାସ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ନିଯୁକ୍ତି ରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ସହଜ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ କର୍ମ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନାରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ଏବଂ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଗତ ୪-୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ଭାରତର ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା"। ନିକଟରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରକାଶିତ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୮ କୋଟି ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ସମାଲୋଚକଙ୍କୁ ଚୁପ୍ କରାଇ ଦେଇଛି। ଭାରତର ବିକାଶ ବିରୋଧରେ ମିଥ୍ୟା ବୟାନ ଦିଆଯାଉଥିବାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି। ସେତୁ ନିର୍ମାଣ, ରେଳ ଧାରଣା ବିଛାଯିବା, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଓ ଲୋକାଲ ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆନୁପାତିକ ଅଟେ ।
ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନୂଆ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ମଡେଲ ହେଉଛି ବଞ୍ଚିତଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା"। ୪ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଘର ମିଳିସାରିଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦଳିତ ଓ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସହରରେ ରହୁଥିବା ଉଭୟ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମ୍ମାନ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଲକ୍ଷ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ଆୟରେ ମାସିକ ୨ ହଜାର ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗରିବ, ବିଶେଷକରି ଦେଶର ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଭିମାନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପରିଶୋଧ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ମହାତ୍ମା ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ, ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ, ଅନ୍ନଭା ସାଠେ, ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଏବଂ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଛାଡି ଯାଇଥିବା ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତରେ ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ପ୍ରଚାର କରିଛି" । ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ସଦ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ରହିଛି ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବୈଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର, କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋଏଲ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମଦାସ ଅଠାୱଲେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୬,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଠାଣେ ବୋରିଓ୍ୱଲି ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଠାଣେ ଏବଂ ବୋରିଓ୍ୱଲି ଆଲାଇନମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଏହି ଟ୍ୱିନ୍ ଟ୍ୟୁବ ଟନେଲ ସଞ୍ଜୟ ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ତଳକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଯାହା ବୋରିଓ୍ୱଲି ପାର୍ଶ୍ୱରେ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ରାଜପଥ ଏବଂ ଠାଣେ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଠାଣେ ଘୋଡବନ୍ଦର ରୋଡ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୁଦାୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୧.୮ କିଲୋମିଟର । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଠାଣେରୁ ବୋରିଓ୍ୱଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ୧୨ କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମୟ ପ୍ରାୟ ୧ ଘଣ୍ଟା ସଞ୍ଚୟ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଗୋରେଗାଓଁ ମୁଲୁଣ୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡ୍ (ଜିଏମଏଲଆର) ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଟନେଲ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଜିଏମଏଲଆର ଗୋରେଗାଓଁରେ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହାଇୱେରୁ ମୁଲୁଣ୍ଡର ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହାଇୱେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡକ ସଂଯୋଗର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି । ଜିଏମଏଲଆରର ମୋଟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୬.୬୫ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଏହା ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ପୁଣେ ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ନୂତନ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ପଶ୍ଚିମ ଉପନଗରକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନଭି ମୁମ୍ବାଇର ତୁର୍ଭେ ଠାରେ କଲ୍ୟାଣ ୟାର୍ଡ ରିମୋଡେଲିଂ ଏବଂ ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । କଲ୍ୟାଣ ୟାର୍ଡ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଏବଂ ଉପାନ୍ତ ଟ୍ରାଫିକ୍ କୁ ଅଲଗା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ୟାର୍ଡର ଅଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଭିଡ଼ କମିବ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ। ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ୩୨୬୦୦ ବର୍ଗ ମିଟରରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ମିତ ହେବ । ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଟର୍ମିନାଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଟର୍ମିନସରେ ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନମ୍ବର ୧୦ ଏବଂ ୧୧ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଟର୍ମିନସରେ ନୂତନ ଲମ୍ବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଲମ୍ବା ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିପାରିବ, ଟ୍ରେନ୍ ପିଛା ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିପାରିବ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନର କ୍ଷମତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ୍ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନମ୍ବର ୧୦ ଏବଂ ୧୧କୁ କଭର ସେଡ୍ ଏବଂ ୱାସେବଲ୍‌ ଏପ୍ରନ୍ ସହିତ ୩୮୨ ମିଟର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ୨୪ଟି କୋଚ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୫୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ କର୍ମ ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ୧୮ ରୁ ୩୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ ର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଯୁବ ବେକାରୀକୁ ଦୂର କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple projects worth more than Rs 29,400 crores in Mumbai, Maharashtra
Lays foundation stone for Thane Borivali Twin Tunnel Project and Tunnel Work at Goregaon Mulund Link Road Project
Lay foundation stone for Kalyan Yard Remodelling and Gati Shakti MultiModal Cargo Terminal at Navi Mumbai
Dedicates to nation new platforms at Lokmanya Tilak Terminus and extension of platforms 10 and 11 at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Station
Launches Mukhyamantri Yuva Karya Prashikshan Yojana with outlay of around Rs 5600 crores
“Investors have enthusiastically welcomed the third term of the government”
“I aim to use the power of Maharashtra to transform it into an economic powerhouse of the world; Make Mumbai the fintech capital of the world”
“The people of the country want continuous rapid development and want to make India developed in the next 25 years”
“Skill development and employment in large numbers is India’s need of the hour”
“The development model of the NDA government has been to give priority to the deprived”
“Maharashtra has propagated cultural, social and national consciousness in India”
13 JUL 2024 7:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple projects related to the road, railways and ports sector worth more than Rs Rs 29,400 crores in Mumbai, Maharashtra today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness for getting the opportunity to lay the foundation stones and dedicate multiple projects worth more than Rs 29,400 crores to improve road and rail connectivity between Mumbai and nearby regions. He also spoke about a huge skill development project for the youth of Maharashtra which will further boost employment opportunities in the state. The Prime Minister mentioned Vadhavan port which was recently approved by the central government. “The 76,000 crore rupees project will create more than 10 lakh jobs”, he added.
Touching upon the investor mood in Mumbai in the last one month, the Prime Minister said that both small and big investors have enthusiastically welcomed the third term of the government. He noted that a stable government will work with triple speed in its third term.
The Prime Minister remarked that Maharashtra possesses a glorious history, an empowered present and dreams of a prosperous future. Highlighting the role of the state of Maharashtra in making India a developed nation, the Prime Minister mentioned the power of industry, agriculture and the finance sector making Mumbai the financial hub of the country. “I aim to use the power of Maharashtra to transform it into an economic powerhouse of the world; Make Mumbai the fintech capital of the world.” Throwing light on Maharashtra's magnificent forts of Shivaji Maharaj, the Konkan coastline and the Sahyadri Mountain Range, Shri Modi expressed his desire for Maharashtra to scale the top spot in tourism. He also spoke about the state’s potential in medical tourism and conference tourism. “Maharashtra is going to write a new chapter of development in India, and we are its co-travellers”, PM Modi said, underlining that today’s event is a commitment of the government to such resolutions.
Elaborating on the high aspirations of the Indian citizens in the 21st century, PM Modi reiterated the national resolution of Viksit Bharat in the next 25 years. He emphasized the role of Mumbai and Maharashtra in this journey. “It is our goal that quality of life goes up for everyone in Mumbai and Maharashtra. We are trying to improve the connectivity in the nearby areas of Mumbai”, he said. He mentioned the completion of the coastal road and Atal Setu. He informed that about 20 thousand vehicles are using Atal Setu daily, saving an estimated 20-25 lakh rupees worth of fuel. The Metro system, he said, is developing rapidly in Mumbai as the length of the Metro line increased from 8 KM a decade ago to 80 KM today and work is going on the 200 KM Metro network.
“Transformation of Indian Railways benefitting Mumbai and Maharashtra in a big way”, PM Modi said as he mentioned the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Terminus and Nagpur station. “Today new platforms were dedicated to the nation on Chhatrapati Shivaji Terminus and Lokmanya Tilak Station enabling 24 coaches long trains to ply from there”, he added.
The Prime Minister informed that the length of National highways in Maharashtra has tripled in the last 10 years. Goregaon Mulund Link Road (GMLR) Project, he said, is a great example of nature and progress. The Thane Borivali Twin Tunnel Project will reduce the distance between Thane and Boriveli to a few minutes. The Prime Minister reiterated the government’s endeavor to develop the pilgrimage sites of the nation while also easing travel and extending services to the pilgrims. He noted that lakhs of pilgrims are taking part in Pandharpur Wari and mentioned the construction of Sant Dnyaneshwar Palkhi Marg to approximately 200 km, and Sant Tukaram Palkhi Marg to approximately 110 km to ease travel for the pilgrims. He assured that these two roads would soon become operational.
Shri Modi said that this connectivity infrastructure is helping tourism, agriculture and industry, improving employment and resting ease for women. “These works of the NDA government are empowering the poor, farmers, women power and youth power” he said, lauding the double engine government for its initiatives like skilling 10 lakh youth and scholarships under Mukhyamantri Yuva Karya Prashikhan Yojana.
“Skill development and employment in large numbers is India’s need of the hour”, the Prime Minister remarked, highlighting the record employment generation in India in the past 4-5 years despite the looming Covid pandemic. Shri Modi threw light on a recently released detailed report on employment by the Reserve Bank of India and informed that approximately 8 crore jobs have been created in the last 3-4 years, thereby silencing the critics. The Prime Minister also asked the citizens to remain cautious of the false narratives being spun against India’s development. He said that employment is created when bridges are built, railway tracks are laid, roads are constructed, and local trains are manufactured. He noted that the rate of employment in the country is directly proportional to infrastructure development.
“The development model of the NDA government has been to give priority to the deprived”, the Prime Minister emphasized, mentioning the first decision of the new government to build 3 crore houses for the poor. 4 crore families have already received houses. Lakhs of dalits and deprived in Maharashtra also benefited from the Awas Yojana. “We are committed to fulfilling the dream of owning a house for both the poor and the middle class living in cities”, he added.
He talked about the role SVANidhi Scheme is performing in restoring dignity in the life of the street vendors. He informed that about 90 lakh loans have been approved under the scheme including 13 lakhs in Maharashtra and 1.5 lakh in Mumbai itself. He quoted a study that says that the scheme has resulted in a monthly increase of 2 thousand rupees in the income of these vendors.
The Prime Minister highlighted a speciality of the SVANidhi scheme and mentioned the self-respect and power of the poor, especially the street vendors of the country who have availed bank loans under the scheme and also repaid it in time. He informed that the beneficiaries of SVANidhi scheme have so far made digital transactions worth Rs 3.25 lakh crores.
“Maharashtra has propagated cultural, social and national consciousness in India”, the Prime Minister said as he mentioned the legacies left behind by Chhatrapati Shivaji Maharaj, Babasaheb Ambedkar, Mahatma Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Annabhau Sathe, Lokmanya Tilak and Veer Savarkar. The Prime Minister exhorted the citizens to move forward and fulfill their vision of a harmonious society and strong nation. Concluding the address, the Prime Minister urged the citizens to keep in mind that the path to prosperity lies in harmony and amity.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shine, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and Union Minister of State for Social Justice and Empowerment, Shri Ramdas Athawale were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for Thane Borivali Tunnel Project worth Rs 16,600 crores. This Twin Tube Tunnel between Thane and Borivali alignment will pass below Sanjay Gandhi National Park creating a direct connection between the Western Express Highway on Borivali side and Thane Ghodbander Road on Thane side. The total length of the project is 11.8 km. It will reduce the journey from Thane to Borivali by 12 Km with a saving of about 1 hour in travel time.
The Prime Minister laid the foundation stone for Tunnel work at Goregaon Mulund Link Road (GMLR) Project worth over Rs 6300 crores. The GMLR envisages road connectivity from the Western Express Highway at Goregaon to the Eastern Express Highway at Mulund. The total length of the GMLR is approximately 6.65 kilometers and will provide direct connectivity for Western suburbs with the New proposed airport at Navi Mumbai and Pune Mumbai Expressway.
The Prime Minister also laid the foundation stone for Kalyan Yard Remodelling and Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminal at Turbhe in Navi Mumbai. Kalyan Yard will help in the segregation of long-distance and suburban traffic. The remodeling will increase the yard's capacity to handle more trains, reducing congestion and improving the efficiency of train operations. The Gati Shakti MultiModal Cargo Terminal in Navi Mumbai will be built in an area of more than 32600 sq mtrs. It will provide additional employment opportunities to the local people and will cater as an additional terminal for handling Cement and other commodities.
The Prime Minister dedicated the New Platforms at Lokmanya Tilak Terminus and the extension of Platforms No. 10 & 11 at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Station to the nation. The new longer platforms at Lokmanya Tilak Terminus can accommodate longer trains, make way for more passengers per train and improve the station's capacity to handle increased traffic. Platforms no. 10 & 11 at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Station have been extended by 382 meters with a cover shed and washable apron. It will help in the augmentation of the trains up to 24 coaches thus increasing the number of passengers carried.
The Prime Minister launched the Mukhyamantri Yuva Karya Prashikshan Yojana with an outlay of around Rs 5600 crores. It is a transformative internship program that addresses youth unemployment by providing opportunities for skill enhancement and industry exposure for youth aged 18 to 30 years.
​​