প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হাউসকী স্পীকর খল্লবা মতুংদা 18শুবা লোক সভাদা ৱা ঙাংবদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর!
অদোম্না অনিরকশুবা ওইনা চেয়র অসি লৌরকপা অসি হাউস অসিগী নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্কী মায়কৈদগী অদোমবু অমসুং হাউস পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না অদোমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি, অদুবু হাউস পুম্নমক্কী মায়কৈদগীসু অদোমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমৃতকালগী মরুওইবা মতম অসিদা, অনিশুবা ওইনা পোস্ত অসি লৌবগী অচৌবা থৌদাং অমা অদোমদা লৈরে অমসুং অদোমগী চহি মঙাগী এক্সপিরিয়েন্স অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্কী এক্সপিরিয়েন্স অসি চহি মঙাগী এক্সপিরিয়েন্সনি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা অদোম্না ঐখোয় পুম্নমকপু লমজিংলগনি হায়না ঐখোয় পুম্নমক্না থাজবা থম্লি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা হায়রি মদুদি নোলুকপা অমসুং মওং-মতৌ ফজবা মীওই অমনা মায় পাকপা ঙমগনি অমসুং নহাক্কী হরাও তয়াম্বা মোমোন মীনোকসু য়াওরি। মমোম-মীনোক অসিনা অপুনবা হাউস অসিবু নুংঙাইহল্লি। অদোম্না খোঙথাং খুদিংদা অনৌবা স্তেন্দর্দশিং, অনৌবা রেকোর্দশিং শেমগৎলি হায়না ঐনা থাজৈ। 18শুবা লোক সভাদা অনিশুবা ওইনা স্পীকরগী থৌদাং লৌবা অসি মশামক্না অনৌবা রেকোর্দ অমা ওইরক্লি। শ্রী বলরাম জখরজী অসি চহি মঙাগী মতম লোইরবা মতুংদা অমুক হন্না স্পীকর ওইবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অহানবা স্পীকরনি। মদুগী মতুংদা, চহি মঙা মপুং ফারবা মতুংদা অমুক হন্না ফম অসি পায়বগী খুদোংচাবা ফংলিবা অসি অদোমনি। হৌখিবা চহি 20গী মতম অসিদি স্পীকর অয়াম্বনা মসিগী মতুংদা মীখল থেংনখিদে, নৎত্রগা মায় পাকখিদে। স্পীকরগী থবক অসি কয়া য়াম্না লুবা হায়বদু নহাক্না খঙবা ঙমগনি। অদুম ওইনমক, অদোম্না মায় পাক্তুনা অনৌবা পুৱারী অমা শেমগৎলে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
হাউস অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিংগী অয়াম্বনা অদোমগা খঙনৈ, অদোমগী পুন্সিগা মরী লৈনৈ অমসুং হান্নদি ঐহাক্না হাউস অসিদা অদোমগী মরমদা কয়া অমা হায়রম্মি অমসুং ঙসি ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জনীংদে, অদুবু এম.পি. অমা ওইনা অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না এম.পি. অমা ওইনা, অদোম্না এম.পি. অমা ওইনা থবক তৌবগী মওং অসি খঙজিনবা তাই অমসুং মসিদগী তম্নবা কয়া অমা লৈ। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি এম.পি. অমা ওইনা অদোমগী থবক তৌবগী মওং অসিনা ঐখোয়গী অহানবা ওইনা এম.পি. ওইরিবা মীওইশিং অমসুং ঐখোয়গী নহা ওইরিবা এম.পি.শিংবু ইথিল পীরগনি। অদোমগী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সীদা হকচাং ফবা মমা অমসুং মচা অমগীদমক কম্মিতমেন্ত অমগা লোয়ননা অদোম্না কেম্পেন অসি চত্থখিবা অমসুং অদোমগী লমদম অসি অখন্ননা লৌদুনা মসিগী কেম্পেন অসিদা অদোম্না শরুক য়াখিবা মওং অসি তশেংনা ইথিল পীনীংঙাই ওইবা অমনি। অদোম্না কোতাগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা হোস্পিতাল ওন হ্বীল্স হৌদোকখি। মসিসু মীওইবগী সেবাগী অচৌবা থবক অমনি। মসি অদোম্না রাজনিতীগী থবকশিং নত্তনা তৌনবা খনখি। মসিনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা হেল্থ সর্ভিস ফংহনবদা মতেং পাংলি। খুন্নাইগী অরোইবা কাংলুপকী মীওইশিং থিদুনা, মতমগী মতুং ইন্না নহাক্না লায়রবশিংদা ফিরোল, ব্লেঙ্কেৎ, ছাতিন, খোঙউপশিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং চাং নাইনা ফংহল্লি। অদোম্না অদোমগী লমদমগী নহারোলশিংদা শান্ন-খোৎনববু পুক্নিং থৌগৎপা অসি মরুওইবা অমনি হায়না লৌই।
ঐহাক্না হায়জরি মদুদি 17শুবা লোক সভাদা অদোমগী মমাংগী মতম অসি পার্লিয়ামেন্তরীগী পুৱারীদা সনাগী মতম অমা ওইখি। অদোমগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা পার্লিয়ামেন্ততা লৌখিবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপশিং, অদোমগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা হাউস অসিগী খুত্থাংদা শেমখিবা রিফোর্মশিং অসি অদোমগী অমদি হাউস অসিগী লিগেসীনি অমসুং তুংলমচৎতা 17শুবা লোক সভাগী মতাংদা নৈনবা অমা লাকপা মতমদা, মদুগী মরমদা ইগনি, অদোমগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা 17শুবা লোক সভা অসিনা ভারতকী তুংলমচৎতা অনৌবা মায়কৈ অমা পীনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
17শুবা লোক সভাদা, নরী শক্তি বন্দন এক্ত 2023, জম্মু অমসুং কাশ্মীর রিওর্গনাইজেসন বিল, ইন্দিয়ন জুদিসিএল কোদ, ইন্দিয়ন এভিদেন্স বিল, ইন্দিয়ন সিবিল সেক্যুরিতী কোদ, সোসিএল সেক্যুরিতী কোদ, দিজিতেল পর্সনেল দেতা প্রোতেক্সন বিল, মুস্লিম ৱিমেন মেরিয়েজ রাইৎ প্রোতেক্সন বিল, ত্রান্সজেন্দর পর্সনস (প্রোতেক্সন ওফ রাইৎস) বিল, কঞ্জুমর প্রোতেক্সন বিল, দাইরেক্ত তেক্স, ভিভাদ সে বিশ্বাস বিল, অসিগুম্বা মরুওইবা পুৱারী ওইরবা, খুন্নাইগী, শেন্মীৎলোনগী অমসুং লৈবাক অসিগী ওইবা মরুওইবা আইন কয়া অসি 17শুবা লোক সভাদা অদোমগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা হাউস অসিনা পাস তৌখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগীদমক মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা শেমখ্রে। নীংতম্বগী চহি 70দা পাংথোকপা ঙমখিদবা থবকশিং অসি, হাউস অসিনা অদোমগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা পাংথোক্লে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
দেমোক্রেসীগী অশাংবা খোঙচৎ অসিদা তাঙ্কক কয়া অমা লৈ। ঐখোয়না রেকোর্দ থম্বগী খুদোংচাবা ফংবা তাঞ্জা খরদি লৈ। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি লৈবাক অসিনা ঙসি অমসুং তুংলমচৎতা 17শুবা লোক সভাগী মায়পাকপশিং অসিদা চাউথোকচবা পোক্কনি। ঙসি, লৈবাক অসিনা মশাগী অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ভারতপু মোদর্নাইজ তৌনবা হোৎনরিঙৈদা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিনা অমৃতকলগী তুংলমচৎ অদু ইনবা হোৎনগনি। ঐখোয় পুম্নমক্না অদোমগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিদা চঙশিল্লসি অমসুং অদোম্না পার্লিয়ামেন্তকী মথৌ পাংথোকপা অসি ইফেক্তিব অমসুং রেস্পোন্সিব ওইহন্নবগীদমক মরু ওইবা ৱারেপ কয়া অমা লৌখ্রে অমসুং মসিনা দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংলে। ঙসিদি ঐখোয়না লোক সভাদা পেপরলেস দিজিতেল সিস্তেমদা থবক তৌরি। অহানবা ওইনা, অদোম্না ইকায় খুম্নরবা এম.পি. পুম্নমকপু পাউতাক পীনবগী সিস্তেম অমা শেমখি। মসিনা ইকায় খুম্নরবা এম.পি. পুম্নমক্তা তঙাইফদবা রেফরেন্স মেতরিএলসু ফংহনখি। মদুগী মতুং ইন্না হাউস অসিদা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলকখি অমসুং মসি অদোমগী অফবা থৌরাং অমনি, মসিনা ঐহাক্না করিগুম্বা খরা হায়জবা য়াই, ঐহাক্না ঐহাক্কী আর্গুমেন্তশিং পীবা য়াই হায়বা এম.পি.শিংদা থাজবা পীখি। অদোম্না অফবা সিস্তেম অমা শেমগৎলে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
G20 অসি ভারতকী মায় পাকপগী মরুওইবা শরুক অমনি। অদুম ওইনমক, P20গী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু য়াম্না হন্থখি অমসুং G20 গী লৈবাকশিংগী প্রিসাইদিং ওফিসরশিং অমসুং স্পীকরশিংগী কনফরেন্স অসি অদোমগী লুচিং মখাদা পাংথোকখি। হৌজিক ফাওবদা পাংথোকখিবা P20গী কনফরেন্স পুম্নমক্কী মনুংদা, মসি অদুগুম্বা থৌরম অমনি মদুদা মালেমগী লৈবাক অয়াম্বনা অদোমগী কৌবদগী ভারত্তা লাকখি অমসুং সম্মিৎ অসিদা য়াম্না অফবা ৱারেপশিং লৌখি অমসুং মালেমদা ভারতকী দেমোক্রেসীগী মীংচৎতা ইকাই খুম্নবা পীনবা য়াম্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী বিলদিং অসি ফক্লাং মরি খক্তা নত্তে। ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী আশাগী ময়োল্নি। পার্লিয়ামেন্তকী থবক থৌরমশিং, পাউখুম পীরকপা অমসুং লমচৎ শাজৎ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী দেমোক্রেসীগীদমক থাজবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অদোমগী লমজিং মখাদা, 17শুবা লোক সভাগী প্রোদক্তিবিতী অসি চহি 25গী মনুংদা খ্বাইদগী ৱাংবা 97% ওইখি। মসিগীদমক ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি, অদুবু অদোম্না অখন্নবা থাগৎপা ফোংদোকচরি। কোরোনাগুম্বা অরুবা মতম অসিদা, অদোম্না এম.পি. খুদিংগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখি অমসুং মখোয়গী হকশেলগী মতাংদা ইনফোর্মেসন লৌখি। এম.পি.শিংগী মরক্তা অমা হেক্তা অনাবা লৈরবগী পাউ অমা লাক্লবদি, অদোম্না মহাকপু হাউসকী স্পীকর ওইনা ৱাজৈ। অমসুং মসি পার্তি পুম্নমক্কী এম.পি.শিংগী মরক্তগী ঐহাক্না তাবদা ঐহাক য়াম্না চাউথোকচৈ মদুদি হাউস অসিগী ইমুংগী মকোক অমা ওইনা অদোম্না কোরোনাগী মতম অদুদসু ৱাজখি। কোরোনাগী মতমদসু, অদোম্না হাউস অসিগী থবকশিং লেপহল্লমদে। এম.পি.শিংনসু অদোমগী ৱাফম খুদিংমক য়াম্না ইকাই খুম্নবা উৎতুনা লৌখি, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমবু মকোক থংবা মফমদা লৈনবা হায়রবদি, মহাক্না মফম অদুদা চৎখি অমসুং লৈখি, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমবু অতোপ্পা মফমদা লৈনবা হায়রবদি, মহাকসু লৈখি, অদুবু কনাগুম্বা অমত্তনা লৈবাক অসিগী থবক লেপহল্লমদে। অদুম ওইনমক, অদোম্না লৌখিবা ৱারেপশিং অসিগী মহৈদি ঐখোয়না অরুবা মতম অসিদা থবক পাংথোকপা ঙমখি অমসুং কোরোনাগী মতম অসিদা হাউস অসিনা চাদা 170গী প্রদক্তিবিতী লৈহনবা ঙমখিবা অসি নুংঙাইবা অমনি। মসি মালেমগী মীয়ামগীদমক য়াম্না চাউবা পাউ অমনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয় পুম্নমক্না হাউস অসিগী রুলস ওফ কন্দক্ত অদু ঙাক্না চৎপা পাম্মি অমসুং অদোম্না য়াম্না চুম্না, চাং মান্ননা অমসুং করিগুম্বা মতমদা কা হেন্না অকনবা মওংদা ৱারেপ লৌখি। অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিনা অদোমবু অৱাবা পীবদুসু ঐ খঙই। অদুম ওইনমক, হাউস অসিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং ইশাগী ওইবা অৱা-নুংঙাইগী মায়োক্তা, অদোম্না হাউস অসিগী ইকাই খুম্নবা খনখি অমসুং হাউস অসিগী চৎনবীশিং শেমগৎনবা হোৎনখি। থৌনা ফরবা থবক অসিগীদমক অদোমবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদোম্না মায় পাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। অদুম ওইনমক, অদোমগী চিয়ারমেনশিপকী মখাদা, 18শুবা লোক সভা অসিনা লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংগী মঙলানশিং অদু য়াম্না মায়পাক্না মপুং ফাহনগনি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদৌরিবা অসিগুম্বা মরুওইবা থৌদাং অসি লৌবগীদমক অমসুং হাউস অসিগী স্পীকর ওইবগীদমক ঐহাক্না অদোমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি!
হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing the 18th Lok Sabha after election of the Speaker of the house
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It is the privilege of this House that you are presiding over this chair for the second time. I extend my heartfelt congratulations to you and the entire House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I offer my best wishes to you as well as on behalf of the entire House. In this significant phase of the Amrit Kaal, being appointed to this position for the second time is a great responsibility. Your five years of experience, combined with our collective five years of experience, gives us confidence that you will guide us all in the coming five years and play a crucial role in fulfilling the hopes and expectations of the nation in this House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our scriptures state that a humble and tactful person naturally succeeds. Along with these qualities, you possess a sweet smile that keeps the entire House happy. You have always set new standards and created new records at every step. Taking on the role of Speaker for the second time in the 18th Lok Sabha is, in itself, a new record. Shri Balram Jakhar ji was the first Speaker to complete a five-year term and then get the opportunity to become Speaker again. After him, you are the one who has been given the opportunity to become Speaker again after completing five years. For the past 20 years, most Speakers either did not contest elections (after their first term) afterward or did not win (in the second term). This shows how challenging the Speaker's role is, making it difficult to win again. However, you have created a new history by winning again.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Most of our Hon’ble MPs in this House are familiar with you and your life. Last time, I spoke extensively about you in this House, and I do not wish to repeat those things today. However, as a fellow MP, I want to highlight that your work as an MP is worthy of recognition and learning. I am confident that your working style as an MP will inspire our first-timer and young MPs. The campaign you have run in your parliamentary constituency for the health of mothers and children, giving priority to the campaign for a ‘Suposhit Maa’ (healthy mother) is truly inspiring. You have chosen to serve humanity by providing health services to the people in rural areas of Kota with ‘Hospital on Wheels,’ a commendable initiative beyond political work. It is also helping in providing health services to the people in every village. Regularly, you distribute clothes, blankets, umbrellas as per the season, and shoes to the underprivileged. You have prioritized encouraging sports for the youth in your constituency.
Under your leadership, the 17th Lok Sabha experienced a golden period in parliamentary history. Historic decisions and significant reforms made in the House under your chairmanship are the legacy of the House as well as yours. When there will be an analysis about the 17th Lok Sabha in the future, then the 17th Lok Sabha under your chairmanship will have a very big role in giving a new direction to the future of Bharat.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Under your leadership, the House passed important and historic laws such as the Nari Shakti Vandan Adhiniyam 2023, Jammu and Kashmir Reorganization Bill, Indian Penal Code, Indian Evidence Act, Indian Citizen Protection Code, Social Security Code, Digital Personal Data Protection Bill, Muslim Women Marriage Rights Protection Bill, Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, Consumer Protection Bill, Direct Tax, and the Vivad se Vishwas Bill, among others. These achievements have created a strong foundation for the country. Under your chairmanship, this House accomplished the work which was not done in 70 years of independence.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In the long journey of democracy, there are many milestones. Some occasions give us the opportunity to set new records. The achievements of the 17th Lok Sabha will be a source of pride for the country both today and in the future. As the country strives to fulfil its aspirations and modernize Bharat, the new Parliament building will play a role in shaping the future of Amrit Kaal under your leadership. Our entry into the new Parliament building was under your leadership, and you have made significant decisions to make parliamentary procedures effective and responsible, strengthening democracy. Today, we work in a paperless digital system in the Lok Sabha. For the first time, you established a system to provide briefings for all Hon’ble MPs, ensuring they had the necessary reference material, which made the discussions in the House more substantial. This was a very good initiative which instilled confidence in MPs, making them feel they could contribute and present their arguments. You have developed a good system.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The success of G20 is a significant chapter for Bharat. However, what has not been discussed much is the P20, where you led the summit of presiding officers and speakers of G20 countries. This summit, with the highest number of participating countries, took place under your leadership, resulting in excellent decisions and played a vital role in enhancing Bharat’s democratic prestige globally.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
This building is not just four walls. Our Parliament is the centre of hope for 140 crore citizens. The proceedings, accountability, and conduct in Parliament strengthen the faith of our citizens in democracy. Under your guidance, the productivity of the 17th Lok Sabha reached 97%, the highest in 25 years, and for this, all Hon’ble members deserve congratulations, but you especially deserve recognition. During the challenging period of Corona, you personally called each MP to check on their well-being. Whenever there was news of an MP's illness, you personally showed concern as the head of the House. This personal care made me proud, hearing from MPs from all parties about how you acted as the head of the family during that period of Corona. Despite the difficult times, you ensured that the work of the House did not stop during the period of Corona. MPs respected every suggestion of yours, whether it was about seating arrangements or other measures, and continued working for the country. The decisions you made allowed us to continue functioning even during the challenging times of Corona, achieving 170% productivity, which is significant news worldwide.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
We all wish to maintain the conduct and rules of the House, and you have made precise, balanced, and sometimes stern decisions. I know such decisions can be painful to you, but you have always prioritized the dignity of the House over personal pain, striving to uphold parliamentary traditions. For this courageous work, Hon’ble Mr. Speaker Sir, you deserve special recognition. Hon’ble Mr. Speaker Sir, I have full faith that you will be successful, but the 18th Lok Sabha under your leadership will successfully fulfil the dreams of the country's citizens.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to you on this significant responsibility and wish you all the best in leading this House to new heights of development for the country.
Many congratulations to you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.