প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সদনৰ অধ্যক্ষ নিৰ্বাচনৰ পিছত ১৮তম লোকসভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়!
এই সদনৰ সৌভাগ্য যে আপুনি দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে এই আসনখনত আসীন হৈছে। সকলোৰে হৈ আপোনাক আৰু এই সমগ্ৰ সদনক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালো, লগতে এই সমগ্ৰ সদনৰ হৈও আপোনালোকক বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো। অমৃতকালৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ছোৱাত আপুনি দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে এই পদত অধিষ্ঠিত হোৱাৰ মহান দায়িত্ব লাভ কৰিছে। আপোনাৰ পাঁচ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আৰু আপোনাৰ সৈতে আমাৰ পাঁচ বছৰীয়া অভিজ্ঞতা, এই সকলোবোৰৰ বাবেই আমি সকলো নিশ্চিত যে আগন্তুক পাঁচ বছৰেও পূৰ্বৰ লেখীয়াকৈ আমাক সকলোকে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু দেশৰ আশা-আকাঙ্খাবোৰ পূৰণ কৰিব, লগতে আপোনাৰ দায়িত্ব পালনত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যে এজন নম্ৰ আৰু সংস্কৃতিবান ব্যক্তি সহজেই সফল হয় আৰু তাৰ দ্বাৰা আপুনি হাঁহিৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰে। আপোনাৰ মুখৰ এই মিঠা হাঁহিটোৱে গোটেই ঘৰখনকে সুখী কৰি ৰাখে। মোৰ বিশ্বাস যে আপুনি প্ৰতিটো খোজতে নতুন নতুন অধ্যায় ৰচনা কৰিবহলৈ সক্ষম হ’ব আৰু ন ন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে অধ্যক্ষৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰি ১৮ নং লোকসভাত এক নতুন অভিলেখ সৃষ্টি হোৱা আমি দেখিবলৈ পাইছো। শ্ৰী বলৰাম জাখৰ জী আছিল পাঁচ বছৰীয়া কাৰ্যকাল সম্পূৰ্ণ কৰি পুনৰ অধ্যক্ষ হোৱাৰ সুযোগ পোৱা প্ৰথমজন অধ্যক্ষ। তাৰ পিছত আপুনি, যিয়ে পাঁচ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি পুনৰ এই পদত অধিষ্ঠিত হোৱাৰ সুযোগ পাইছে। যোৱা ২০ বছৰত এনে এটা সময় আহি পৰিছে যে তাৰ পিছৰ পৰাই হয় অধিকাংশ বক্তাই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা নাই, অন্যথা জয়ী হৈ সংসদলৈ উভতি অহা নাই। আপুনি বুজিব যে অধ্যক্ষৰ কাম কিমান কঠিন, তাৰ মাজতো তেওঁ পুনৰ জয়ী হৈ অহাটো আৰু অধিক কঠিন হৈ পৰে। কিন্তু আপুনি বিজয়ী হৈ উভতি আহিছে, ইয়াৰ যোগেদিও আপুনি এটা নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনৰ আমাৰ সন্মানীয় সদস্যসকলৰ অধিকাংশই আপোনাক চিনি পায়, তেওঁলোকে আপোনাৰ জীৱনটো জানে আৰু মই আপোনাৰ বিষয়ে আগতেও বহু কথা কৈছো। মই পুনৰাই কোৱাৰ পৰা বিৰত থাকোঁ। কিন্তু এজন সাংসদ হিচাপে আপোনাৰ পৰা সাংসদ হিচাপে কাম কৰাৰ ধৰণটো জানিবলগীয়া আৰু শিকিবলগীয়া। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনাৰ সাংসদ হিচাপে কাম কৰাৰ শৈলীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাংসদ হৈ অহা আৰু যুৱ সাংসদসকলক নিশ্চয় অনুপ্ৰাণিত কৰিব। আপুনি যি প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আপোনাৰ সংসদীয় সমষ্টিত ‘সুস্থ মাতৃ আৰু সুস্থ কেঁচুৱা’ অভিযান চলাইছে, আৰু আপুনি যিদৰে আপোনাৰ অঞ্চলত পুষ্টিকৰ মাতৃত্বৰ প্ৰচাৰ অভিযানক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, ইয়াৰ সৈতে নিজকে জড়িত কৰিছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে প্ৰেৰণাদায়ক। ৰাজনৈতিক কামৰ বাহিৰেও আপুনি আপোনাৰ সমষ্টি কোটাৰ গ্ৰামাঞ্চলত এটা মহান মানৱীয় কাম কৰিছে, সেয়া হৈছে হস্পিতাল অন হুইলছ। ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁৱৰ ৰাইজলৈ স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়োৱাত সহায়ক হৈছে। আপুনি সমাজৰ আটাইতকৈ প্ৰান্তীয় লোকসকলক বিচাৰি উলিয়ায় আৰু তেওঁলোকক বহুতো সামাজিক সুবিধা প্ৰদান কৰে। আপুনি নিয়মিতভাৱে ঋতু অনুসৰি কাপোৰ, কম্বল, ছাতি, দুখীয়া লোকক জোতা, যিয়েই লাগে সেয়াই প্ৰেৰণ কৰে। আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰ আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে।
সপ্তদশ লোকসভাত আপোনাৰ শেষ কাৰ্যকালত মই কৈছিলো যে সংসদীয় ইতিহাসৰ এটা সোণালী সময় আছিল। আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত সংসদত যিবোৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত সদনৰ জৰিয়তে যিবোৰ সংস্কাৰ হৈছে, সেইবোৰ দিশ সদনৰ লগতে আপোনাৰো উত্তৰাধিকাৰ। আৰু ভৱিষ্যতে যেতিয়া তাত বিশ্লেষণৰ বিষয় উত্থাপন হ’ব, তেতিয়া আপোনাৰ নেতৃত্বত ১৭ সংখ্যক লোকসভাই ভাৰতৰ ভৱিষ্যতক নতুন দিশ দিয়াত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১৭ নং লোকসভাত নাৰী শক্তি বন্দন আইন ২০২৩, জম্মু-কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন বিধেয়ক, ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ভাৰতীয় প্ৰমাণ বিধেয়ক, ভাৰতীয় নাগৰিক প্ৰতিৰক্ষা সংহিতা, সামাজিক সুৰক্ষা সংহিতা, ডিজিটেল ব্যক্তিগত তথ্য সুৰক্ষা বিধেয়ক, মুছলমান মহিলা বিবাহ অধিকাৰ সুৰক্ষা বিধেয়ক, হিজড়া ( অধিকাৰ সুৰক্ষা) বিধেয়ক, গ্ৰাহক সুৰক্ষা বিধেয়ক, প্ৰত্যক্ষ কৰ, বিবাদ ছে বিশ্বাস বিধেয়ক, আদি এনে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক আইন সামাজিক, অৰ্থনৈতিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দিশৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ এই সদনে আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত ১৭ নং লোকসভাত গৃহীত কৰি দেশখনৰ বাবেই এক শক্তিশালী ভেটি গঢ়ি তুলিছে। স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰত যি কাম কৰা হোৱা নাছিল, সেয়া আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত এই সদনে কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
গণতন্ত্ৰৰ দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ বহু পৰ্যায় আপুনি অতিক্ৰমী আহিছে। কিছুমান অনুষ্ঠানত আমি অভিলেখ গঢ়িবলৈ সুবিধা পাওঁ। আজিও আৰু ভৱিষ্যতেও সপ্তদশ লোকসভাৰ সাফল্যক লৈ দেশে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। আজি যেতিয়া দেশে নিজৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে ভাৰতক আধুনিকীকৰণৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা চলাইছে, তেতিয়া মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই নতুন সংসদ ভৱনে অমৃতকালৰ ভৱিষ্যত লিখাৰ কামো কৰিব আৰু সেয়াও আপোনাৰ অধ্যক্ষতাতে কৰিব। আমি সকলোৱে আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত নতুন সংসদ ভৱনত প্ৰৱেশ কৰিছিলোঁ আৰু ইয়াতেই সংসদীয় কাৰ্য্যকলাপক ফলপ্ৰসূ আৰু জবাবদিহি কৰিবলৈ আপুনি বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু সেয়েহে গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছে। আজি আমি কাগজবিহীন ডিজিটেল ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে লোকসভাত কাম কৰি আছো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আপুনি সকলো সন্মানীয় সাংসদক ব্রিফিঙৰ ব্যৱস্থা এটাৰ সৃষ্টি কৰিলে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা সকলো সন্মানীয় সাংসদলৈও প্ৰয়োজনীয় ৰেফাৰেন্স সামগ্ৰী যোগান ধৰা হৈছিল। তাৰ বাবেই সদনত আলোচনা অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিল আৰু এইটো আপোনাৰ এটা ভাল পদক্ষেপ আছিল, যিয়ে সাংসদসকলৰ মাজত আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এতিয়া এনে এক পৰিৱেশৰ সূচনা হৈছে যে মইও কিবা এটা ক’ব পাৰো, মইও মোৰ যুক্তি দিব পাৰো। ইয়াৰ বাবে প্ৰথমেই আপুনি এটা ভাল ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
G20 ভাৰতৰ সফলতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৃষ্ঠা। কিন্তু যিটো কথা বহুত কম চৰ্চা হৈছে সেয়া হ’ল পি-২০ আৰু জি-২০ৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী আৰু অধ্যক্ষসকলৰ শীৰ্ষ সন্মিলন, যিখন আপোনাৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত হোৱা সকলো পি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত এইটো আছিল এনে এক সুযোগ যাৰ বাবে বিশ্বৰ বেছিভাগ দেশেই ভাৰতলৈ আহিছিল, আপোনাৰ আমন্ত্ৰণ ৰক্ষা কৰিছিল আৰু সেই শীৰ্ষ সন্মিলনত বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল আৰু ই বিশ্বত ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ সুনাম বৃদ্ধিত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ এই অট্টালিকাটো, কেৱল চাৰিখন দেৱালৰ নহয়। আমাৰ এই সংসদ ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আশাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। সংসদৰ কাম-কাজ, জবাবদিহিতা আৰু আচৰণে আমাৰ দেশবাসীৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি আনুগত্য শক্তিশালী কৰে। আপোনাৰ নিৰ্দেশনাত সপ্তদশ লোকসভাৰ উৎপাদনশীলতা আছিল ৯৭%, যিটো বিগত ২৫ বছৰৰ ভিতৰত সৰ্বোচ্চ স্তৰ আৰু তাৰ বাবে সকলো সন্মানীয় সদস্য অভিনন্দনৰ যোগ্য, তাৰ মাজতে কিন্তু আপুনি বিশেষ অভিনন্দনৰ যোগ্য। কৰোনাৰ দৰে কঠিন সময়ত আপুনি প্ৰতিজন সাংসদৰ সৈতে ব্যক্তিগতভাৱে ফোনত কথা পাতিছিল আৰু তেওঁলোকৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে সুধিছিল। যেতিয়াই কোনো সাংসদৰ অসুস্থতাৰ খবৰ আহিছিল, সদনৰ অধ্যক্ষ হিচাপে আপুনি ব্যক্তিগতভাৱে তেওঁৰ যত্ন লৈছিল আৰু যেতিয়াই এই কথা সকলো দলৰ সাংসদৰ পৰা শুনিছিলো, তেতিয়াই মই অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিলো যে আপুনি এই সদনৰ মুৰব্বী হিচাপে সেই সময়তো ব্যক্তিগত যত্ন লৈছিল। কৰ'নাৰ সময়তো আপুনি ঘৰৰ কাম বন্ধ কৰিবলৈ নিদিলে। সাংসদসকলেও আপোনাৰ প্ৰতিটো পৰামৰ্শ মানি লৈছিল, ওপৰৰ মহলাত কাৰোবাক বহিবলৈ কোৱা হ'লে তালৈ গৈছিল, কাৰোবাক আন ঠাইলৈ যাবলৈ কোৱা হ'লে সেই কথাও গ্ৰহণ কৰিছিল, কিন্তু কোনেও দেশৰ কাম বন্ধ কৰিবলৈ নিদিলে। আপোনালোকে লোৱা সিদ্ধান্তৰ ফলস্বৰূপে আমি সেই কঠিন সময়তো কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো আৰু সুখৰ কথা যে সদনে কৰ’না কালত ১৭০% উৎপাদনশীলতা অৰ্জন কৰিছে, এইটো নিজৰ মাজতে বিশ্ববাসীৰ বাবে এক ডাঙৰ খবৰ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সকলোৱে বিচাৰো যে ঘৰৰ আচৰণ, ঘৰৰ নিয়ম আমাৰ সকলোৱে মানি চলিম আৰু আপুনি সিদ্ধান্তবোৰ অতি সঠিক, সুষম আৰু কেতিয়াবা কঠোৰভাৱেও লৈছে। মই জানো এনে সিদ্ধান্তই আপোনাকো কষ্ট দিয়ে। কিন্তু আপুনি ঘৰখনৰ মৰ্যাদা আৰু ব্যক্তিগত যন্ত্ৰণাৰ মাজত ঘৰৰ পৰম্পৰাক আগস্থান দি সেয়া ৰক্ষা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে, এই সাহসী কাৰ্য্যৰ বাবেও সন্মানীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া, আপুনি অভিনন্দনৰ পাত্ৰ। মোৰ বিশ্বাস যে আপুনি সফল হ'বই। আপোনাৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত এই ১৮ সংখ্যক লোকসভায়ো দেশৰ নাগৰিকৰ সপোনবোৰ অতি সফলভাৱে পূৰণ কৰিব।
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্বৰ বাবে আৰু দেশক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা এই সদনৰ অধ্যক্ষতা কৰাৰ বাবে আপোনালোকলৈ পুনৰ এবাৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো!
বহু বহু অভিনন্দন!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing the 18th Lok Sabha after election of the Speaker of the house
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It is the privilege of this House that you are presiding over this chair for the second time. I extend my heartfelt congratulations to you and the entire House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I offer my best wishes to you as well as on behalf of the entire House. In this significant phase of the Amrit Kaal, being appointed to this position for the second time is a great responsibility. Your five years of experience, combined with our collective five years of experience, gives us confidence that you will guide us all in the coming five years and play a crucial role in fulfilling the hopes and expectations of the nation in this House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our scriptures state that a humble and tactful person naturally succeeds. Along with these qualities, you possess a sweet smile that keeps the entire House happy. You have always set new standards and created new records at every step. Taking on the role of Speaker for the second time in the 18th Lok Sabha is, in itself, a new record. Shri Balram Jakhar ji was the first Speaker to complete a five-year term and then get the opportunity to become Speaker again. After him, you are the one who has been given the opportunity to become Speaker again after completing five years. For the past 20 years, most Speakers either did not contest elections (after their first term) afterward or did not win (in the second term). This shows how challenging the Speaker's role is, making it difficult to win again. However, you have created a new history by winning again.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Most of our Hon’ble MPs in this House are familiar with you and your life. Last time, I spoke extensively about you in this House, and I do not wish to repeat those things today. However, as a fellow MP, I want to highlight that your work as an MP is worthy of recognition and learning. I am confident that your working style as an MP will inspire our first-timer and young MPs. The campaign you have run in your parliamentary constituency for the health of mothers and children, giving priority to the campaign for a ‘Suposhit Maa’ (healthy mother) is truly inspiring. You have chosen to serve humanity by providing health services to the people in rural areas of Kota with ‘Hospital on Wheels,’ a commendable initiative beyond political work. It is also helping in providing health services to the people in every village. Regularly, you distribute clothes, blankets, umbrellas as per the season, and shoes to the underprivileged. You have prioritized encouraging sports for the youth in your constituency.
Under your leadership, the 17th Lok Sabha experienced a golden period in parliamentary history. Historic decisions and significant reforms made in the House under your chairmanship are the legacy of the House as well as yours. When there will be an analysis about the 17th Lok Sabha in the future, then the 17th Lok Sabha under your chairmanship will have a very big role in giving a new direction to the future of Bharat.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Under your leadership, the House passed important and historic laws such as the Nari Shakti Vandan Adhiniyam 2023, Jammu and Kashmir Reorganization Bill, Indian Penal Code, Indian Evidence Act, Indian Citizen Protection Code, Social Security Code, Digital Personal Data Protection Bill, Muslim Women Marriage Rights Protection Bill, Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, Consumer Protection Bill, Direct Tax, and the Vivad se Vishwas Bill, among others. These achievements have created a strong foundation for the country. Under your chairmanship, this House accomplished the work which was not done in 70 years of independence.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In the long journey of democracy, there are many milestones. Some occasions give us the opportunity to set new records. The achievements of the 17th Lok Sabha will be a source of pride for the country both today and in the future. As the country strives to fulfil its aspirations and modernize Bharat, the new Parliament building will play a role in shaping the future of Amrit Kaal under your leadership. Our entry into the new Parliament building was under your leadership, and you have made significant decisions to make parliamentary procedures effective and responsible, strengthening democracy. Today, we work in a paperless digital system in the Lok Sabha. For the first time, you established a system to provide briefings for all Hon’ble MPs, ensuring they had the necessary reference material, which made the discussions in the House more substantial. This was a very good initiative which instilled confidence in MPs, making them feel they could contribute and present their arguments. You have developed a good system.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The success of G20 is a significant chapter for Bharat. However, what has not been discussed much is the P20, where you led the summit of presiding officers and speakers of G20 countries. This summit, with the highest number of participating countries, took place under your leadership, resulting in excellent decisions and played a vital role in enhancing Bharat’s democratic prestige globally.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
This building is not just four walls. Our Parliament is the centre of hope for 140 crore citizens. The proceedings, accountability, and conduct in Parliament strengthen the faith of our citizens in democracy. Under your guidance, the productivity of the 17th Lok Sabha reached 97%, the highest in 25 years, and for this, all Hon’ble members deserve congratulations, but you especially deserve recognition. During the challenging period of Corona, you personally called each MP to check on their well-being. Whenever there was news of an MP's illness, you personally showed concern as the head of the House. This personal care made me proud, hearing from MPs from all parties about how you acted as the head of the family during that period of Corona. Despite the difficult times, you ensured that the work of the House did not stop during the period of Corona. MPs respected every suggestion of yours, whether it was about seating arrangements or other measures, and continued working for the country. The decisions you made allowed us to continue functioning even during the challenging times of Corona, achieving 170% productivity, which is significant news worldwide.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
We all wish to maintain the conduct and rules of the House, and you have made precise, balanced, and sometimes stern decisions. I know such decisions can be painful to you, but you have always prioritized the dignity of the House over personal pain, striving to uphold parliamentary traditions. For this courageous work, Hon’ble Mr. Speaker Sir, you deserve special recognition. Hon’ble Mr. Speaker Sir, I have full faith that you will be successful, but the 18th Lok Sabha under your leadership will successfully fulfil the dreams of the country's citizens.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to you on this significant responsibility and wish you all the best in leading this House to new heights of development for the country.
Many congratulations to you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.