প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাণসীত কিষাণ সন্মান সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JUN 2024 7:25PM by PIB Guwahati
নমঃ পাৰ্বতী পতায়ে!
হৰ হৰ মহাদেৱ!
উত্তৰপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট সতীৰ্থ শিৱৰাজ সিং চৌহান, ভগীৰথ চৌধাৰী জী, উত্তৰপ্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য, ব্ৰজেশ পাঠক, বিধান পৰিষদৰ সদস্য আৰু ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ চৌধুৰী জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, জনপ্ৰতিনিধি আৰু মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল আৰু মোৰ কাশীৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
নিৰ্বাচনত জয়ী হোৱাৰ পিছত আজি মই প্ৰথমবাৰলৈ বাৰণসী ভ্ৰমণ কৰিলোঁ। কাশীবাসীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা।
বাবা বিশ্বনাথ আৰু মাতৃ গংগাৰ আশীৰ্বাদ আৰু কাশীবাসীৰ অপৰিসীম মৰমেৰে তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ প্ৰধান সেৱক হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। কাশীবাসীয়ে মোক একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে নিজৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰি মোক আশীৰ্বাদ দিছে। এতিয়া যেন মাতৃ গংগাইও মোক দত্তক লৈছে, মই ইয়াৰ বাসিন্দা হৈ পৰিছো। ইমান গৰমৰ মাজতো আপোনালোক সকলোৱে ব্যাপক হাৰত মোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইয়ালৈ আহিছে আৰু আপোনালোকৰ তপস্যা দেখি সূৰ্য্য দেৱতাইও কিছু শীতলতা বৰষিবলৈ ধৰিলে। মই আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ, মই আপোনাৰ ওচৰত ঋণী।
বন্ধুসকল,
অষ্টাদশ লোকসভাৰ বাবে ভাৰতত অনুষ্ঠিত এই নিৰ্বাচনে, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ বিশালতা, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ বিস্তৃতি, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ শিপাৰ গভীৰতা বিশ্বৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰে। এই নিৰ্বাচনত দেশৰ ৬৪ কোটিৰো অধিক লোকে ভোটদান কৰিছে। ইয়াতকৈ ডাঙৰ নিৰ্বাচন পৃথিৱীৰ কোনো ঠাইতে নাই, য’ত ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোকে ভোটদানত অংশগ্ৰহণ কৰে। শেহতীয়াকৈ মই জি-৭ৰ সভাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ইটালীলৈ গৈছিলো। আটাইকেইখন জি-৭ দেশৰ সকলো ভোটাৰক সামৰি ল’লেও ভাৰতত ভোটাৰৰ সংখ্যা ডেৰগুণ বেছি। ইউৰোপৰ সকলো দেশ আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ সকলো ভোটাৰক যোগ কৰিলেও ভাৰতত ভোটাৰৰ সংখ্যা ডেৰ-দুগুণ বেছি হ’ব। এই নিৰ্বাচনত ৩১ কোটিৰো অধিক মহিলাই অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক মহিলা ভোটাৰ থকা দেশ এয়া। এই সংখ্যা আমেৰিকাৰ সমগ্ৰ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় সমান। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ এই সৌন্দৰ্য্য আৰু শক্তিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বকে আকৰ্ষণ আৰু আপ্লুত কৰে। লগতে গণতন্ত্ৰৰ এই উৎসৱক সফল কৰি তোলাৰ বাবে বাৰাণসীৰ প্ৰতিজন ভোটাৰলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এই কথাও বাৰাণসীবাসীৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। কাশীবাসীয়ে তৃতীয়বাৰৰ বাবে কেৱল সাংসদ নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীকো নিৰ্বাচিত কৰিছে। গতিকে আপোনালোকক দুগুণ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই নিৰ্বাচনত দেশৰ জনসাধাৰণে যি জনাদেশ দিছে সেয়া সঁচা অৰ্থত অভূতপূৰ্ব। এই জনাদেশে এক নতুন ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰিছে। বিশ্বৰ গণতান্ত্ৰিক দেশসমূহত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে নিৰ্বাচিত চৰকাৰ ঘূৰি অহাটো খুব কমেইহে দেখা গৈছে। কিন্তু এইবাৰ ভাৰতৰ জনসাধাৰণেও এই কাম কৰিছে। ৬০ বছৰ আগতে ভাৰতত এইটো ঘটিছিল, তেতিয়াৰ পৰা ভাৰতৰ কোনো চৰকাৰে এনেকৈ হেট্ৰিক অৰ্জন কৰা নাছিল। এই সৌভাগ্য আপুনি আমাক, আপোনালোকৰ সেৱক মোদীক দিলে। ভাৰতৰ দৰে যিখন দেশত যুৱ প্ৰজন্মৰ আকাংক্ষা ইমান উচ্চ, য'ত জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম সপোন আছে, তেনে এখন দেশত যদি মানুহে ১০ বছৰৰ কামৰ অন্তত পুনৰ চৰকাৰ এখন সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়ে, তেন্তে সেয়া এক ডাঙৰ জয় আৰু অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্বাস। আপোনালোকৰ আস্থা মোৰ বাবে এক বৃহৎ সম্পদ। আপোনালোকৰ বিশ্বাসে মোক আপোনাৰ সেৱা কৰিবলৈ আৰু দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আপোনালোকৰ সপোন পূৰণৰ বাবে, আপোনালোকৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে দিনে নিশাই এনেদৰেই যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিম।
বন্ধুসকল,
কৃষক, যুৱক-যুৱতী, নাৰী শক্তি আৰু দৰিদ্ৰক মই উন্নত ভাৰতৰ শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে গণ্য কৰিছো। তেওঁলোকৰ সবলীকৰণেৰে মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকাল আৰম্ভ কৰিছো। চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে কৃষক আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ সৈতে জড়িত প্ৰথম সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল। সমগ্ৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবে ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণেই হওক, বা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ সম্প্ৰসাৰণেই হওক, এই সিদ্ধান্তই কোটি কোটি লোকক সহায় কৰিব। আজিৰ কাৰ্যসূচীয়েও উন্নত ভাৰতৰ এই পথক শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি এই বিশেষ কাৰ্যসূচীত কাশীৰ লগতে দেশৰ গাঁৱে-ভূঞে আমাৰ লগত জড়িত হৈ আছে, কোটি কোটি কৃষক আমাৰ লগত জড়িত হৈ আছে আৰু এই সকলো কৃষক, মাতৃ, ভাই-ভগ্নীয়ে আজি এই কাৰ্যসূচীক শোভা বঢ়াইছে। আজি মোৰ কাশীৰ পৰা, হিন্দুস্তানৰ চুকে-কোণে, প্ৰতিখন গাঁৱত, প্ৰযুক্তিৰ জড়িয়তে জড়িত সকলো কৃষক ভাই-ভনী আৰু দেশৰ নাগৰিকক শুভেচ্ছা জনাইছো। মাত্ৰ কিছু সময়ৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ২০ হাজাৰ কোটি টকা সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত সোমাইছে। আজি ৩ কোটি ভগ্নী লাখপতি দিদি কৰাৰ দিশত এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। কৃষি সখী হিচাপে ভগ্নীদ্বয়ৰ নতুন ভূমিকাই তেওঁলোকক সন্মান আৰু নতুন উপাৰ্জনৰ উৎস দুয়োটা সুনিশ্চিত কৰিব। আমাৰ সকলো কৃষক পৰিয়াল, মাতৃ আৰু ভগ্নীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰ আঁচনি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এতিয়ালৈকে দেশৰ কোটি কোটি কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টত ৩.২৫ লাখ কোটি টকা জমা হৈছে। বাৰাণসী জিলাৰ কৃষকৰ একাউণ্টতো ৭০০ কোটি টকা জমা হৈছে। মই সুখী যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিত প্ৰযুক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যাবলৈ সক্ষম হৈছে। আনকি কেইমাহমান পূৰ্বে বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়তো এক কোটিৰো অধিক কৃষকে এই আঁচনিখনত যোগদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ চৰকাৰে বহু নিয়মো সৰল কৰি তুলিছে। যেতিয়া সঠিক উদ্দেশ্য আৰু সেৱাৰ মনোভাৱ থাকে তেতিয়া কৃষকৰ সুবিধা আৰু জনস্বাৰ্থৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা হয়।
ভাই-ভনী,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত সমগ্ৰ কৃষি ব্যৱস্থাৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমি বিশ্ব বজাৰখনক মনত ৰাখি বৈশ্বিক চিন্তা কৰিব লাগিব। আমি দাইল আৰু তৈলবীজত স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিব। আৰু কৃষি ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ দেশত পৰিণত হ’ব লাগিব। এতিয়া চাওক, বাৰাণসীৰ লংৰা আম, জৌনপুৰৰ মূলা, গাজীপুৰৰ ভেন্দি, এনে বহু সামগ্ৰী আজি বহিঃৰাজ্যৰ বজাৰ পাইছে। জিলা পৰ্যায়ত এক জিলা এক পণ্য আৰু ৰপ্তানি কেন্দ্ৰৰ সৃষ্টিৰ লগে লগে ৰপ্তানি আৰু উৎপাদনৰ মানদণ্ডও বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া আমি দেশখনক পেকেজড খাদ্যৰ বৈশ্বিত বজাৰত নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব আৰু মোৰ সপোন হৈছে যে বিশ্বৰ প্ৰতিখন ডাইনিং টেবুলত ভাৰতৰ খাদ্য শস্য বা খাদ্য সামগ্ৰী থকা উচিত। গতিকে আমি শূন্য প্ৰভাৱ, শূন্য ত্ৰুটি খেতিৰ মন্ত্ৰটোও প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। মোটা শস্যৰ উৎপাদনেই হওক-শ্ৰী অন্ন, ঔষধি গুণ থকা শস্য বা প্ৰাকৃতিক খেতিৰ দিশত আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে কৃষকৰ বাবে এক বৃহৎ সহায়ক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
সভাত আমাৰ বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নী উপস্থিত হৈছে। মাতৃ-ভগ্নী অবিহনে কৃষি-কৰ্মৰ কল্পনা কৰাটো অসম্ভৱ। সেয়ে এতিয়া খেতিৰ নতুন দিশ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মাতৃ-ভগ্নীৰ ভূমিকাও সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। নমো ড্ৰ’ন দিদিৰ দৰে কৃষি সখী অনুষ্ঠানো তেনে এক প্ৰচেষ্টা। আশাকৰ্মী হিচাপে ভগ্নীসকলৰ কাম আমি দেখিছোঁ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ভগ্নীসকলৰ ভূমিকা আমি বেংক সখী হিচাপে দেখিছোঁ। এতিয়া কৃষি সখীৰ ৰূপত খেতিৰ নতুন শক্তি পোৱা দেখিবলৈ পাম। আজি ৩০ হাজাৰৰো অধিক সহযোগী গোটক কৃষি সখী হিচাপে প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। বৰ্তমান এই আঁচনি ১২খন ৰাজ্যত আৰম্ভ কৰা হৈছে। আগন্তুক সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ গোট ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব। এই অভিযানে ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টিতো সহায় কৰিব।
ভাই-ভনী,
যোৱা ১০ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে বিগত ৭ বছৰত কাশীৰ কৃষকৰ বাবে এটা সুযোগ পাইছে। সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে কাম কৰিছে। কাশীত বানাছ ডেইৰী ক্লাষ্টাৰ স্থাপন হওক, কৃষকৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা ক্ষয়িষ্ণু কাৰ্গো চেণ্টাৰ হওক, বিভিন্ন কৃষি শিক্ষা আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰই হওক অথবা ইণ্টিগ্ৰেটেড পেক হাউচেই হওক, আজি এই সকলোবোৰৰ বাবেই কাশী আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকসকল অতি শক্তিশালী হৈ পৰিছে, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে। বানাছ ডেইৰীয়ে বাৰাণসীত আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা খেতিয়ক আৰু গৰুপালকৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ কাম কৰি আহিছে। আজি এই দুগ্ধ শাখাই প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩ লাখ লিটাৰ গাখীৰ সংগ্ৰহ কৰি আছে। কেৱল বাৰাণসীৰ পৰা ১৪ হাজাৰৰো অধিক গৰু পালক আৰু আমাৰ পৰিয়ালৰ এই দুগ্ধ শাখাত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। এতিয়া বানাছ ডেইৰীয়ে আগন্তুক ডেৰ বছৰত কাশীৰ আৰু ১৬ হাজাৰ গৰু পালক সংযোজন কৰিবলৈ ওলাইছে। বানাছ ডেইৰী অহাৰ পাছত বাৰাণসীতৰ বহু গাখীৰ উৎপাদকৰ আয় ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বৃদ্ধি পাইছে। লগতে প্ৰতি বছৰে কৃষকক বোনাছ দিয়া হৈছে। যোৱা বছৰো গৰু পালকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ১০০ কোটিতকৈ অধিক বোনাছ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। কৃষকক ভাল জাতৰ গীৰ আৰু সাহিৱাল গৰুও দি আছে বানাছ ডেইৰীয়ে। ইয়াৰ বাবেই তেওঁৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও বাৰাণসীত মাছমৰীয়াৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ যোজনাৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে শ শ কৃষক। এতিয়া তেওঁলোকে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাও লাভ কৰিছে। চন্দৌলিত সমীপতে ৭০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে এখন আধুনিক মাছৰ বজাৰো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা বাৰাণসীৰ মীন পালনৰ লগত জড়িত কৃষকসকলো উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিয়েও বাৰাণসীত ব্যাপক সফলতা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ প্ৰায় ৪০ হাজাৰ লোকে এই আঁচনিৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰিছে। বাৰাণসীত ২১০০ৰো অধিক ঘৰত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে। বৰ্তমান ৩ হাজাৰৰো অধিক ঘৰত সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ সৈতে সংযুক্ত বেছিভাগ ঘৰেই দুগুণ লাভ কৰিছে। কেৱল তেওঁৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্য হোৱাই নহয়, ২-৩ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈও আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ১০ বছৰত বাৰাণসীত চহৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা গাঁওসমূহত কৰা সংযোগৰ কামেও বহুখিনি সহায় কৰিছে। আজি কাশীত দেশৰ প্ৰথমটো চিটি ৰ’পৱে প্ৰকল্পৰ কাম চূড়ান্ত পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে। গাজীপুৰ, আজমগড় আৰু জৌনপুৰৰ গড়কাপ্তানী সংযোগী ৰিং ৰোডটো উন্নয়নৰ পথত পৰিণত হৈছে। ফুলৰীয়া আৰু চৌকাঘাটত উৰণীয়া সেতু নিৰ্মাণৰ ফলত যান-জঁটৰ সমস্যাত ভুগি থকা বাৰাণসীবাসীক যথেষ্ট সকাহ দিছে। কাশী, বাৰাণসী আৰু কেণ্টৰ ৰে’ল ষ্টেচনসমূহে এতিয়া নতুন ৰূপত পৰ্যটক আৰু বাৰাণসীৰ লোকক আদৰণি জনাইছে। বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰৰ নতুন ৰূপে কেৱল যাতায়তৰ বাবেই নহয়, ব্যৱসায়ৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। গংগা ঘাটত চলি থকা উন্নয়ন, বি এইচ ইউত নতুন স্বাস্থ্য সুবিধা নিৰ্মাণ, চহৰৰ পুখুৰীৰ নতুন ৰূপ, বাৰাণসীৰ বিভিন্ন স্থানত নতুন ব্যৱস্থাৰ বিকাশে কাশীবাসীক গৌৰৱ অনুভৱ কৰাইছে। কাশীত ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত যি কাম চলি আছে, নতুন ষ্টেডিয়ামৰ কামেও যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কাশী সাংস্কৃতিক ৰাজধানীত পৰিণত হৈছে, আমাৰ কাশী জ্ঞানৰ ৰাজধানী হৈছে, আমাৰ কাশী সকলো জ্ঞানৰ ৰাজধানী হৈ আহিছে। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ সমান্তৰালকৈ কাশী এনে এখন চহৰত পৰিণত হৈছে যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক দেখুৱাইছে যে এই ঐতিহ্যমণ্ডিত চহৰখনেও নগৰ উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিব পাৰে। উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্যৰ মন্ত্ৰ কাশীৰ সকলো ঠাইতে দেখা যায়। আৰু এই বিকাশৰ দ্বাৰা কেৱল কাশীয়েই লাভৱান হোৱা নাই। পূৰ্বাঞ্চলৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা পৰিয়ালে কাম-কাজ আৰু প্ৰয়োজনৰ বাবে কাশীলৈ আহে। এই সকলোবোৰ কামৰ পৰাও তেওঁলোক সকলোৱে বহুত সহায় পায়।
বন্ধুসকল,
বাবা বিশ্বনাথৰ কৃপাত কাশীৰ বিকাশৰ এই নতুন কাহিনী অবিৰতভাৱে চলি থাকিব। আকৌ এবাৰ কৃষক বন্ধু-বান্ধৱী আৰু দেশৰ লগত জড়িত সকলো কৃষক ভাই-ভনীক আন্তৰিকতাৰে শুভেচ্ছা আৰু অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আকৌ এবাৰ কাশীবাসীলৈ মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
নমঃ পাৰ্বতী পতায়ে!
হৰ হৰ মহাদেৱ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at Kisan Samman Sammelan in Varanasi, Uttar Pradesh
18 JUN 2024 7:25PM by PIB Delhi
नम: पार्वती पतये!
Har Har Mahadev!
Honourable Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath, my Cabinet colleagues Shivraj Singh Chouhan, Bhagirath Choudhary, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya, Brajesh Pathak, Member of the Legislative Council and President of the Bharatiya Janata Party Shri Bhupendra Chaudhary, other state government ministers, public representatives, my farmer brothers and sisters who have gathered in large numbers, and my family members of Kashi!
Today, I visited Banaras for the first time since winning the elections. Greetings to the people of Kashi!
With the blessings of Baba Vishwanath and Maa Ganga, and the immense love of the people of Kashi, I have received the privilege of becoming the Prime Servant of the country for the third time. I am grateful to the people of Kashi for electing me as their representative for the third consecutive time. It feels as if Maa Ganga has adopted me, and I have become one with this place. Despite the heat, you have all gathered here in large numbers to shower your blessings, and looking at your dedication, even the Sun God has brought some relief as the sky is overcast. I am grateful to you; I am indebted to you.
Friends,
The election for the 18th Lok Sabha in Bharat showcases the vastness, strength, and deep-rooted nature of Indian democracy to the world. Over 64 crore people have cast their votes in this election, making it the largest electoral exercise globally. During my recent visit to Italy for the G-7 meeting, I noted that even if we combined the total number of voters from all G-7 countries, Bharat’s voter count would be 1.5 times greater. Similarly, if we combined all the voters from the European Union, Bharat’s electorate would be 2.5 times greater. Over 31 crore women participated in this election, marking the highest number of women voters in any country worldwide—almost equivalent to the entire population of the United States. This remarkable display of democratic strength and beauty draws global attention and admiration. I extend my gratitude to every voter in Banaras for contributing to the success of this festival of democracy. It is a matter of immense pride for the people of Banaras, who have not only elected an MP but also the Prime Minister for the third consecutive time. Therefore, double congratulations to you all.
Friends,
The mandate given by the people of this country in this election is truly unprecedented and has created a new history. It is rare in democratic nations for an elected government to return for a third consecutive term. Yet, this is exactly what the people of Bharat have achieved this time. The last instance of such a hat-trick in Bharat was 60 years ago. Your support has bestowed this good fortune upon your servant, Modi. In a nation like Bharat, where the aspirations of the youth are so high and the dreams of the people are immense, for a government to be given the opportunity to serve again after ten years of work is a significant victory and an immense display of trust. This trust is my greatest asset. It inspires me to work tirelessly in your service and to elevate the country to new heights. I will continue to work hard, day and night, to fulfil your dreams and achieve your goals.
Friends,
I regard farmers, the youth, women, and the impoverished as the strong pillars of a developed Bharat. I have begun my third term with a focus on their empowerment. Our government’s first decisions were centred on farmers and poor families. Whether it is building 3 crore new houses for poor families across the country or advancing the PM Kisan Samman Nidhi, these initiatives will benefit crores of people. Today’s programme is also set to strengthen this path towards a developed Bharat. In this special programme, people from villages across the country are connected with Kashi, with crores of farmers participating. I greet all the farmers, mothers, brothers, and sisters who are part of this event today. From my Kashi, I extend my greetings to all the farmer brothers and sisters connected via technology from every corner and village of Bharat, and to all the citizens of the country. Just a short while ago, Rs 20 thousand crore from the PM Kisan Samman Nidhi reached the bank accounts of millions of farmers nationwide. Today, a significant step has been taken towards making 3 crore sisters Lakhpati Didis. The new role of sisters as Krishi Sakhis will ensure both dignity and new income sources for them. I extend my best wishes to all my farmer families, mothers, and sisters.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi has become the world's largest direct benefit transfer scheme today. To date, Rs 3.25 lakh crore has been deposited into the bank accounts of crores of farmer families across the country. Additionally, Rs 700 crore has been deposited into the accounts of farmers in the Varanasi district. I am pleased that technology has been effectively utilised to deliver benefits to the right beneficiaries through the PM Kisan Samman Nidhi. Just a few months ago, during the Viksit Bharat Sankalp Yatra, over one crore farmers availed the benefits of this scheme. The government has also simplified many rules and regulations to make it easier to access the benefits of the PM Kisan Samman Nidhi. When there is the right intention and a spirit of service, initiatives in the interest of farmers and the public can be implemented with remarkable speed.
Brothers and sisters,
The entire agricultural system plays a crucial role in positioning 21st-century Bharat as the third-largest economic power in the world. We must adopt a global perspective and keep the international market in mind. Our goals include achieving self-sufficiency in pulses and oilseeds and becoming a leader in agricultural exports. Consider the Langra mango from Banaras, the radish from Jaunpur, and the ladyfinger from Ghazipur; many such products are now reaching international markets. The One District One Product initiative and the establishment of export hubs at the district level is boosting exports and enhancing production quality to meet export standards. Our aim is to elevate the country’s presence in the global market for packaged food, with the vision that Indian food grains or products should be on every dining table around the world. To achieve this, we must promote the mantra of 'zero effect, zero defect' in agriculture. Whether it involves producing coarse grains or Shri Anna, cultivating crops with medicinal properties, or advancing towards organic farming, significant support systems are being developed for farmers through PM Kisan Samriddhi Kendras.
Brothers and sisters,
Our mothers and sisters are present here in such large numbers. It is impossible to imagine farming without them. Consequently, the role of mothers and sisters is now being expanded to give farming a new direction. Initiatives like the Namo Drone Didi and Krishi Sakhi programmes are examples of this effort. We have witnessed the contributions of sisters as ASHA workers and their roles as Bank Sakhis in promoting Digital India. Now, we will see farming gain new strength through the Krishi Sakhi initiative. Today, more than 30,000 Self Help Groups have been granted certificates, recognising their role as 'Krishi Sakhis'. This scheme has currently been implemented in 12 states. In the future, thousands more groups across the country will be linked to it. This campaign will also aid in creating 3 crore Lakhpati Didis.
Brothers and sisters,
Over the past ten years, both the Central and State Governments have created significant opportunities for the farmers of Kashi. In the last seven years, the State Government has worked with complete dedication. The establishment of the Banas Dairy Complex in Kashi, the Perishable Cargo Centre for farmers, various agricultural education and research centres, and integrated pack houses have all greatly empowered the farmers of Kashi and Purvanchal, increasing their incomes.
Banas Dairy has transformed the fortunes of farmers and cattle rearers in Banaras and its surrounding areas. Today, the dairy collects about 3 lakh litres of milk daily. More than 14,000 cattle rearers from Banaras alone are registered with the dairy, and Banas Dairy plans to add 16,000 more cattle rearers from Kashi in the next 1.5 year. Since Banas Dairy's inception, many milk producers in Banaras have seen their incomes increase by up to Rs 5 lakh. Farmers also receive annual bonuses, with over Rs 100 crore sent to cattle rearers' bank accounts last year. Additionally, Banas Dairy provides high-quality Gir and Sahiwal cows to farmers, further boosting their income.
Friends,
Our government is continuously working to increase the income of fish farmers in Banaras. Hundreds of farmers are benefitting from the PM Matsya Sampada Yojana and now have access to Kisan Credit Cards. Additionally, a modern fish market is being constructed in nearby Chandauli at a cost of approximately Rs 70 crore. This market will also benefit the fish farmers of Banaras.
Friends,
I am pleased to see the tremendous success of the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme in Banaras. Nearly 40,000 people have registered under this scheme. Solar panels have been installed in over 2,100 houses in Banaras, with work currently underway to install them in more than 3,000 additional homes. Most of the households participating in the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme have received two-fold benefits: not only have their electricity bills dropped to zero, but they have also started earning 2,000 to 3,000 rupees extra.
Friends,
The infrastructure development carried out in Banaras and its surrounding villages over the past decade have been immensely beneficial. Currently, the country's first city ropeway project in Kashi is nearing completion. The ring road linking Ghazipur, Azamgarh, and Jaunpur has become a catalyst for development. Flyovers constructed at Phulwaria and Chaukaghat have significantly eased traffic congestion for Banaras residents. The railway stations of Kashi, Banaras, and Cantt have been renovated to welcome tourists and locals alike in a revamped manner. The recently revamped Babatpur Airport not only eases traffic flow but also bolsters business activities. Progress on the development of Ganga Ghats, new healthcare facilities at BHU, rejuvenated ponds throughout the city, and various system enhancements across Varanasi contribute to a sense of pride among its residents. Initiatives in sports, including the construction of a new stadium, are creating fresh opportunities for the youth.
Friends,
Our Kashi has long been the epitome of culture and knowledge, demonstrating to the world that this heritage city can also pioneer a new era of urban development. The blend of development and heritage is evident throughout Kashi, benefitting not only its residents but also families from across Purvanchal who come here for work and other needs.
Friends,
With the blessings of Baba Vishwanath, this ongoing journey of Kashi's development will continue unabated. I extend heartfelt congratulations once again to all farmer friends, brothers and sisters from across the country. My sincere gratitude goes out once more to the people of Kashi.
नम: पार्वती पतये!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.