ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ କୃଷକ ସମ୍ମାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JUN 2024 7:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମଃ: ପାର୍ବତୀ ପତୟେ!
ହର ହର ମହାଦେବ !
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, ଭାଗୀରଥ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ, ବିଧାନ ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ତଥା ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଚୌଧୁରୀଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଜନପ୍ରତିନିଧି ଗଣ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ କାଶୀର ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ, ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପରେ ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବନାରସ ଗସ୍ତ ଆସିଛି। କାଶୀ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ ।
ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଏବଂ ମା' ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, କାଶୀବାସୀଙ୍କ ଅସୀମ ସ୍ନେହଶ୍ରଦ୍ଧା ପାଇଁ ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଧାନ ସେବକ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । କାଶୀବାସୀ ମୋତେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ କରି ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବେ ମା' ଗଙ୍ଗା ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଯେମିତି ପୋଷ୍ୟସନ୍ତାନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିନେଇଛି, ଏତେ ଗରମ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଦେଖି ସୂର୍ଯ୍ୟ ଦେବତା ମଧ୍ୟ ଟିକିଏ ଥଣ୍ଡା ବର୍ଷା କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣୀ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ୧୮ତମ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶାଳତା, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବ୍ୟାପକତାକୁ, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳକୁ ଗଭୀରତାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଥାଏ । ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଦେଶର ୬୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଭୋଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ, ଯେଉଁଠି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ମତଦାନରେ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ମୁଁ ଜି-୭ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଇଟାଲୀ ଯାଇଥିଲି। ଯଦି ଆମେ ଜି-୭ର ସମସ୍ତ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ମିଶାଇବୁ, ତେବେ ଭାରତରେ ଭୋଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସେମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଦେଢ଼ ଗୁଣ ଅଧିକ। ୟୁରୋପର ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଯୋଡନ୍ତୁ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଯୋଡନ୍ତୁ, ତଥାପି ଭାରତର ଭୋଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସେମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ଅଧିକ । ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ୩୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। କୌଣସି ଦେଶରେ ମହିଳା ଭୋଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅନୁଯାୟୀ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଆମେରିକାର ସମଗ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ରହିଛି। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଶକ୍ତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ପର୍ବକୁ ସଫଳ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ବାରଣାସୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୋଟରଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ବନାରସବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । କାଶୀବାସୀ କେବଳ ସାଂସଦ ନୁହଁନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଗୁଣା ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଦେଶର ଜନତା ଯେଉଁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏହି ଜନାଦେଶ ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପୃଥିବୀର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଏକ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଫେରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିରଳ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ଭାରତବାସୀ ମଧ୍ୟ ଏପରି କରିଛନ୍ତି। ୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରେ ଏପରି ଘଟିଥିଲା, ସେବେଠାରୁ ଭାରତରେ କୌଣସି ସରକାର ଏଭଳି ହ୍ୟାଟ୍ରିକ୍ କରିନଥିଲେ। ଆପଣ ଆମକୁ, ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ଭଳି ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏତେ ଅଧିକ, ଯେଉଁଠି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଅତୁଳନୀୟ, ସେଠାରେ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ପରେ ଯଦି ଲୋକମାନେ ପୁଣି ଥରେ କୌଣସି ସରକାରକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ବିଜୟ, ଏକ ବଡ଼ ବିଜୟ ଏବଂ ଏକ ବଡ ବିଶ୍ୱାସ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି | ଆପଣଙ୍କର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମୋତେ ନିରନ୍ତର ତୁମର ସେବା କରିବାକୁ, ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଦିନ ରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବି, ଆପଣଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ସବୁ ପ୍ରକାରର ଚେଷ୍ଟା କରିବି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ କୃଷକ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛି । ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ସହିତ ମୁଁ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ ଚାଷୀ ଓ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନେଇ ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ହେଉ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ମାର୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କାଶୀ ସହିତ ଦେଶର ଗାଁ ରୁ ଲୋକେ କାଶୀ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ କୃଷକ, ମା' ଓ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ମୋ କାଶୀରୁ ମୁଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ନିକଟରେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଜି ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । କୃଷି ସଖୀ ଭାବରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ନୂତନ ଭୂମିକା ସେମାନଙ୍କୁ ଉଭୟ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ | ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ କୃଷକ ପରିବାର, ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଯୋଜନା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ବାରଣାସୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ ସଠିକ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି । କିଛି ମାସ ତଳେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ନିୟମକୁ ସରଳୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସେବା ଭାବନା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ କୃଷକ ଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଓ ଜନସ୍ୱାର୍ଥର ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ସମାନ ଗତିରେ ହୋଇଥାଏ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସମଗ୍ର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ, ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ କୃଷି ରପ୍ତାନିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବାକୁ ହେବ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ବନାରସର ଲଙ୍ଗଡା ଆମ୍ବ, ଜୌନପୁରର ମୂଳା, ଗାଜିପୁରର ଭେଣ୍ଡି, ଏଭଳି ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଜି ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ରପ୍ତାନି ବଢୁଛି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଗୁଣାତ୍ମକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଖାଦ୍ୟର ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଭାରତର କିଛି ନା କିଛି ଖାଦ୍ୟ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରହିବା ଉଚିତ୍ | ତେଣୁ ଆମକୁ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟିର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ, ଔଷଧୀୟ ଗୁଣଥିବା ଫସଲ ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉ, ପିଏମ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏଠାରେ ବଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ବିନା ଚାଷର କଳ୍ପନା କରିବା ଅସମ୍ଭବ। ତେଣୁ ଏବେ କୃଷିକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାରେ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଭଳି କୃଷି ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଆମେ ଆଶା କର୍ମୀ ଭାବରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିଛୁ । ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଆକାରରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ତିଆରି କରିବାରେ ଆମେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଦେଖିଛୁ । ଏବେ କୃଷି ସଖୀ ଆକାରରେ ଚାଷକୁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । ଆଜି ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ କୃଷି ସଖୀ ଭାବେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରା ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ଗୋଷ୍ଠୀ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ି ହେବେ। ଏହି ଅଭିଯାନ ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାଶୀର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗତ ୭ ବର୍ଷ ଧରି ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଆମେ ପୂରା ନିଷ୍ଠାର ସହ କାମ କରିଛୁ। କାଶୀରେ ବନାସ ଡାଏରୀ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ, କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ନଷ୍ଟ ହେଉଥିବା କାର୍ଗୋ ସେଣ୍ଟର ହେଉ, ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ସମନ୍ୱିତ ପ୍ୟାକ୍ ହାଉସ୍ ହେଉ, ଏସବୁ ଯୋଗୁଁ ଆଜି କାଶୀ ଓ ପୂର୍ବାଂଚଳର କୃଷକମାନେ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବନାରସ ଡାଏରୀ ବନାରସ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକ ଏବଂ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଏବେ ଏହି ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି। କେବଳ ବନାରସର ୧୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗୋପାଳକ ଏହି ପରିବାର ଏହି ଦୁଗ୍ଧ ଦୋକାନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବେ ବନାସ ଡାଏରୀ ଆଗାମୀ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀର ଆଉ ୧୬ ହଜାର ଗୋପାଳକ ଙ୍କୁ ଯୋଡିବାକୁ ଯାଉଛି । ବନାସ ଡାଏରୀ ଆସିବା ପରେ ବନାରସର ଅନେକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବୋନସ୍ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି। ଗତବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଗୋପାଳକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବୋନସ ପଠାଯାଇଥିଲା। ବଣାସ ଡାଏରୀ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଭଲ ପ୍ରଜାତିର ଗିର ଓ ସାହିୱାଲ ଗାଈ ଦେଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ବନାରସର ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାରେ ଶହ ଶହ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ପାଖାପାଖି ୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିକଟସ୍ଥ ଚାନ୍ଦୌଲିଠାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମାଛ ମାର୍କେଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ବନାରସର ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବାରାଣସୀରେ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ସଫଳତା ପାଉଛି। ଏଠାରେ ପାଖାପାଖି ୪୦ ହଜାର ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ବନାରସର ୨୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଘରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଯାଇଛି । ବର୍ତମାନ ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଘରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା କାମ ଚାଲିଛି । ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ସହ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଘରକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ସୁବିଧା ମିଳିଛି । ସେମାନଙ୍କ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ ହୋଇଗଲାଣି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ୨-୩ ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବନାରସ ସହର ଏବଂ ଆଖପାଖ ଗାଁରେ ହୋଇଥିବା ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି କାଶୀରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସିଟି ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଗାଜିପୁର, ଆଜମଗଡ଼ ଓ ଜୌନପୁର ରୁଟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରିଙ୍ଗରୋଡ୍ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ପାଲଟିଛି। ଫୁଲୱାରିଆ ଏବଂ ଚୌକାଘାଟର ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ଭିଡର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବାରଣାସୀବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିଛି । କାଶୀ, ବନାରସ ଓ କ୍ୟାଣ୍ଟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଓ ବନାରସୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ରୂପରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଏହି ନୂଆ ରୂପ କେବଳ ଟ୍ରାଫିକ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ଦେଉଛି। ଗଙ୍ଗା ଘାଟରେ ବିକାଶ, ବିଏଚୟୁରେ ନୂତନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ସହରରେ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନାର ନୂତନ ରୂପ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରାଉଛି। କାଶୀରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, ନୂଆ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି,ତାହା ମଧ୍ୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ କାଶୀର ସଂସ୍କୃତିର ରାଜଧାନୀ, ଆମ କାଶୀ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର ରାଜଧାନୀ, ଆମ କାଶୀ ସର୍ବ ବିଦ୍ୟାର ରାଜଧାନୀ। କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସହିତ କାଶୀ ଏମିତି ଏକ ସହର ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ସହର ମଧ୍ୟ ନଗର ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିପାରିବ । ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟର ମନ୍ତ୍ର କାଶୀରେ ସବୁଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଆଉ ଏହି ବିକାଶ କେବଳ କାଶୀପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ । ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରୁ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ କାମ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ କାଶୀକୁ ଆସନ୍ତି । ଏହି ସବୁ କାମରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ କୃପାରୁ କାଶୀର ବିକାଶର ଏହି ନୂଆ କାହାଣୀ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିବ। ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ନମଃ: ପାର୍ବତୀ ପତୟେ!
ହର ହର ମହାଦେବ !

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at Kisan Samman Sammelan in Varanasi, Uttar Pradesh
18 JUN 2024 7:25PM by PIB Delhi
नम: पार्वती पतये!
Har Har Mahadev!
Honourable Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath, my Cabinet colleagues Shivraj Singh Chouhan, Bhagirath Choudhary, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya, Brajesh Pathak, Member of the Legislative Council and President of the Bharatiya Janata Party Shri Bhupendra Chaudhary, other state government ministers, public representatives, my farmer brothers and sisters who have gathered in large numbers, and my family members of Kashi!
Today, I visited Banaras for the first time since winning the elections. Greetings to the people of Kashi!
With the blessings of Baba Vishwanath and Maa Ganga, and the immense love of the people of Kashi, I have received the privilege of becoming the Prime Servant of the country for the third time. I am grateful to the people of Kashi for electing me as their representative for the third consecutive time. It feels as if Maa Ganga has adopted me, and I have become one with this place. Despite the heat, you have all gathered here in large numbers to shower your blessings, and looking at your dedication, even the Sun God has brought some relief as the sky is overcast. I am grateful to you; I am indebted to you.
Friends,
The election for the 18th Lok Sabha in Bharat showcases the vastness, strength, and deep-rooted nature of Indian democracy to the world. Over 64 crore people have cast their votes in this election, making it the largest electoral exercise globally. During my recent visit to Italy for the G-7 meeting, I noted that even if we combined the total number of voters from all G-7 countries, Bharat’s voter count would be 1.5 times greater. Similarly, if we combined all the voters from the European Union, Bharat’s electorate would be 2.5 times greater. Over 31 crore women participated in this election, marking the highest number of women voters in any country worldwide—almost equivalent to the entire population of the United States. This remarkable display of democratic strength and beauty draws global attention and admiration. I extend my gratitude to every voter in Banaras for contributing to the success of this festival of democracy. It is a matter of immense pride for the people of Banaras, who have not only elected an MP but also the Prime Minister for the third consecutive time. Therefore, double congratulations to you all.
Friends,
The mandate given by the people of this country in this election is truly unprecedented and has created a new history. It is rare in democratic nations for an elected government to return for a third consecutive term. Yet, this is exactly what the people of Bharat have achieved this time. The last instance of such a hat-trick in Bharat was 60 years ago. Your support has bestowed this good fortune upon your servant, Modi. In a nation like Bharat, where the aspirations of the youth are so high and the dreams of the people are immense, for a government to be given the opportunity to serve again after ten years of work is a significant victory and an immense display of trust. This trust is my greatest asset. It inspires me to work tirelessly in your service and to elevate the country to new heights. I will continue to work hard, day and night, to fulfil your dreams and achieve your goals.
Friends,
I regard farmers, the youth, women, and the impoverished as the strong pillars of a developed Bharat. I have begun my third term with a focus on their empowerment. Our government’s first decisions were centred on farmers and poor families. Whether it is building 3 crore new houses for poor families across the country or advancing the PM Kisan Samman Nidhi, these initiatives will benefit crores of people. Today’s programme is also set to strengthen this path towards a developed Bharat. In this special programme, people from villages across the country are connected with Kashi, with crores of farmers participating. I greet all the farmers, mothers, brothers, and sisters who are part of this event today. From my Kashi, I extend my greetings to all the farmer brothers and sisters connected via technology from every corner and village of Bharat, and to all the citizens of the country. Just a short while ago, Rs 20 thousand crore from the PM Kisan Samman Nidhi reached the bank accounts of millions of farmers nationwide. Today, a significant step has been taken towards making 3 crore sisters Lakhpati Didis. The new role of sisters as Krishi Sakhis will ensure both dignity and new income sources for them. I extend my best wishes to all my farmer families, mothers, and sisters.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi has become the world's largest direct benefit transfer scheme today. To date, Rs 3.25 lakh crore has been deposited into the bank accounts of crores of farmer families across the country. Additionally, Rs 700 crore has been deposited into the accounts of farmers in the Varanasi district. I am pleased that technology has been effectively utilised to deliver benefits to the right beneficiaries through the PM Kisan Samman Nidhi. Just a few months ago, during the Viksit Bharat Sankalp Yatra, over one crore farmers availed the benefits of this scheme. The government has also simplified many rules and regulations to make it easier to access the benefits of the PM Kisan Samman Nidhi. When there is the right intention and a spirit of service, initiatives in the interest of farmers and the public can be implemented with remarkable speed.
Brothers and sisters,
The entire agricultural system plays a crucial role in positioning 21st-century Bharat as the third-largest economic power in the world. We must adopt a global perspective and keep the international market in mind. Our goals include achieving self-sufficiency in pulses and oilseeds and becoming a leader in agricultural exports. Consider the Langra mango from Banaras, the radish from Jaunpur, and the ladyfinger from Ghazipur; many such products are now reaching international markets. The One District One Product initiative and the establishment of export hubs at the district level is boosting exports and enhancing production quality to meet export standards. Our aim is to elevate the country’s presence in the global market for packaged food, with the vision that Indian food grains or products should be on every dining table around the world. To achieve this, we must promote the mantra of 'zero effect, zero defect' in agriculture. Whether it involves producing coarse grains or Shri Anna, cultivating crops with medicinal properties, or advancing towards organic farming, significant support systems are being developed for farmers through PM Kisan Samriddhi Kendras.
Brothers and sisters,
Our mothers and sisters are present here in such large numbers. It is impossible to imagine farming without them. Consequently, the role of mothers and sisters is now being expanded to give farming a new direction. Initiatives like the Namo Drone Didi and Krishi Sakhi programmes are examples of this effort. We have witnessed the contributions of sisters as ASHA workers and their roles as Bank Sakhis in promoting Digital India. Now, we will see farming gain new strength through the Krishi Sakhi initiative. Today, more than 30,000 Self Help Groups have been granted certificates, recognising their role as 'Krishi Sakhis'. This scheme has currently been implemented in 12 states. In the future, thousands more groups across the country will be linked to it. This campaign will also aid in creating 3 crore Lakhpati Didis.
Brothers and sisters,
Over the past ten years, both the Central and State Governments have created significant opportunities for the farmers of Kashi. In the last seven years, the State Government has worked with complete dedication. The establishment of the Banas Dairy Complex in Kashi, the Perishable Cargo Centre for farmers, various agricultural education and research centres, and integrated pack houses have all greatly empowered the farmers of Kashi and Purvanchal, increasing their incomes.
Banas Dairy has transformed the fortunes of farmers and cattle rearers in Banaras and its surrounding areas. Today, the dairy collects about 3 lakh litres of milk daily. More than 14,000 cattle rearers from Banaras alone are registered with the dairy, and Banas Dairy plans to add 16,000 more cattle rearers from Kashi in the next 1.5 year. Since Banas Dairy's inception, many milk producers in Banaras have seen their incomes increase by up to Rs 5 lakh. Farmers also receive annual bonuses, with over Rs 100 crore sent to cattle rearers' bank accounts last year. Additionally, Banas Dairy provides high-quality Gir and Sahiwal cows to farmers, further boosting their income.
Friends,
Our government is continuously working to increase the income of fish farmers in Banaras. Hundreds of farmers are benefitting from the PM Matsya Sampada Yojana and now have access to Kisan Credit Cards. Additionally, a modern fish market is being constructed in nearby Chandauli at a cost of approximately Rs 70 crore. This market will also benefit the fish farmers of Banaras.
Friends,
I am pleased to see the tremendous success of the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme in Banaras. Nearly 40,000 people have registered under this scheme. Solar panels have been installed in over 2,100 houses in Banaras, with work currently underway to install them in more than 3,000 additional homes. Most of the households participating in the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme have received two-fold benefits: not only have their electricity bills dropped to zero, but they have also started earning 2,000 to 3,000 rupees extra.
Friends,
The infrastructure development carried out in Banaras and its surrounding villages over the past decade have been immensely beneficial. Currently, the country's first city ropeway project in Kashi is nearing completion. The ring road linking Ghazipur, Azamgarh, and Jaunpur has become a catalyst for development. Flyovers constructed at Phulwaria and Chaukaghat have significantly eased traffic congestion for Banaras residents. The railway stations of Kashi, Banaras, and Cantt have been renovated to welcome tourists and locals alike in a revamped manner. The recently revamped Babatpur Airport not only eases traffic flow but also bolsters business activities. Progress on the development of Ganga Ghats, new healthcare facilities at BHU, rejuvenated ponds throughout the city, and various system enhancements across Varanasi contribute to a sense of pride among its residents. Initiatives in sports, including the construction of a new stadium, are creating fresh opportunities for the youth.
Friends,
Our Kashi has long been the epitome of culture and knowledge, demonstrating to the world that this heritage city can also pioneer a new era of urban development. The blend of development and heritage is evident throughout Kashi, benefitting not only its residents but also families from across Purvanchal who come here for work and other needs.
Friends,
With the blessings of Baba Vishwanath, this ongoing journey of Kashi's development will continue unabated. I extend heartfelt congratulations once again to all farmer friends, brothers and sisters from across the country. My sincere gratitude goes out once more to the people of Kashi.
नम: पार्वती पतये!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.