ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ପ୍ରେସ୍‌ ବିଜ୍ଞପ୍ତି
07 JUN 2024 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି (ବିଜେପି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାତୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମେଣ୍ଟ (ଏନଡିଏ)ର ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଆଜି ଅପରାହ୍ନ ୨ଟା ୩୦ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଭେଟି ଏକ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପତ୍ରରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଜେପି ସଂସଦୀୟ ଦଳର ନେତା ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଏନଡିଏର ସହଯୋଗୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ଥନ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳରେ ବିଜେପିର ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା, ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସିଏନ୍ ମଞ୍ଜୁନାଥ ସାମିଲ ଥିଲେ; ତେଲୁଗୁ ଦେଶମ ପାର୍ଟିର ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ; ଜନତା ଦଳ (ୟୁନାଇଟେଡ)ର ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ (ଲଲନ ସିଂହ) ଓ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଝା; ଶିବସେନାର ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଧେ; ଜନତା ଦଳ (ସେକ୍ୟୁଲାର)ର ଶ୍ରୀ ଏଚ୍ ଡି କୁମାରସ୍ୱାମୀ; ଲୋକ ଜନଶକ୍ତି ପାର୍ଟି (ରାମବିଳାସ)ର ଶ୍ରୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ; ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀ ଆୱାମ ମୋର୍ଚ୍ଚା (ସେକ୍ୟୁଲାର)ର ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଞ୍ଝି; ଜନସେନାର ଶ୍ରୀ ପୱନ କଲ୍ୟାଣ; ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦୀ କଂଗ୍ରେସ ପାର୍ଟିରୁ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର; ଅପନା ଦଳ (ସୋନେଲାଲ)ର ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ; ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଲୋକଦଳର ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ; ୟୁନାଇଟେଡ୍ ପିପୁଲ୍ସ ପାର୍ଟି ଲିବରାଲର ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ବାସୁମତାରୀ; ଆସାମ ଗଣ ପରିଷଦର ଶ୍ରୀ ଅତୁଲ ବୋରା; ସିକ୍କିମ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ମୋର୍ଚ୍ଚା ପକ୍ଷରୁ ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦ୍ର ହାଙ୍ଗ ସୁବା; ଅଲ୍ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟସ ୟୁନିୟନର ଶ୍ରୀ ସୁଦେଶ ମହତୋ ଓ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ର ପ୍ରକାଶ ଚୌଧୁରୀ; ଏବଂ ରିପବ୍ଲିକାନ୍ ପାର୍ଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏ)ର ଶ୍ରୀ ରାମଦାସ ଅଠାୱଲେ ପ୍ରମୁଖ ସାମିଲ ରହିଥିଲେ ।
ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସମର୍ଥନ ପତ୍ର ଆଧାରରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏନଡିଏ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସର୍ବବୃହତ ମେଣ୍ଟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ନବଗଠିତ ୧୮ତମ ଲୋକସଭାର ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ତେଣୁ ସେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୭୫(୧) ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରାପ୍ତ କ୍ଷମତାର ବ୍ୟବହାର କରି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ସମାରୋହର ତାରିଖ ଏବଂ ସମୟ ଦର୍ଶାଇବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନାମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।

President's Secretariat
PRESS COMMUNIQUE
07 JUN 2024 7:48PM by PIB Delhi
A delegation of the National Democratic Alliance (NDA) led by Shri J. P. Nadda, President, Bharatiya Janata Party (BJP) called on the President at Rashtrapati Bhavan today at 2.30 PM and handed over a letter stating that Shri Narendra Modi has been elected as Leader of the BJP Parliamentary Party. Letters of support from NDA constituent parties were also handed over to the President. The other members of the delegation were Shri Rajnath Singh, Shri Amit Shah, Shri Ashwini Vaishnaw and Dr. C.N. Manjunath from BJP; Shri N. Chandrababu Naidu from Telugu Desam Party; Shri Nitish Kumar, Shri Rajiv Ranjan Singh (Lalan Singh) and Shri Sanjay Jha from Janata Dal (United); Shri Eknath Shinde from Shiv Sena; Shri H.D. Kumaraswamy from Janata Dal (Secular); Shri Chirag Paswan from Lok Janshakti Party (Ram Vilas); Shri Jitan Ram Manjhi from Hindustani Awam Morcha (Secular); Shri Pawan Kalyan from Janasena; Shri Ajit Pawar from Nationalist Congress Party; Smt. Anupriya Patel from Apna Dal (Soneylal); Shri Jayant Chaudhary from Rashtriya Lok Dal; Shri Joyanta Basumatary from United People’s Party Liberal; Shri Atul Bora from Asom Gana Parishad; Shri Indra Hang Subba from Sikkim Krantikari Morcha; Shri Sudesh Mahto and Shri Chandra Prakash Choudhary from All Jharkhand Students Union; and Shri Ramdas Athawale from Republican Party of India (A).
The President, having satisfied herself on the basis of the various letters of support received, that the BJP-led NDA alliance, which is also the largest pre-election alliance, is in a position to command majority support of the newly constituted 18th Lok Sabha and to form a stable government, appointed Shri Narendra Modi as the Prime Minister of India exercising powers vested in her under Article 75(1) of the Constitution of India.
The President requested Shri Narendra Modi to indicate the date and time of the swearing-in-ceremony to be held at Rashtrapati Bhavan and also advise her about the names of other persons to be appointed as members of the Union Council of Ministers.