ইলেক্সন কমিসন
হয়েং পাংথোক্কদৌরিবা অহুমশুবা তাঙ্কক্কী মীখলগীদমক শেম শাবা লোইরে
চাইথোকপা: লোক সভা সিৎ 93, ভোতর করোর 17.24, পোলিং স্তেসন লাখ 1.85, রাজ্য/য়ু.তি. 11
ভোতরশিংবু ভোত থাদহন্নবগীদমক SMS এলর্তশিং অমসুং WhatsApp মেসেজশিং
রাজ্য/PC/AC গী ওইবা ফিগরশিংগী মথক্তা অপুনবা ফেজ-ফেজগী ওইবা তর্নআউত উৎনবগীদমক ভোতর তর্নআউত এপ্লিকেসনদা অনৌবা ফীচর হাপচিল্লে
নোং-চিংগী ফিভম নোর্মেল ওইগনি হায়খ্রে; PS খুদিংমক্তা নুংশাগী মৈশাদগী ঙাকথোক্নবা ইশিং, ORS, শমিয়ানাগুম্বা থৌরাং তৌরে
লৈবাক 23দগী মীহুৎ 75না মীখলগী থৌওংশিং য়েংগনি
06 MAY 2024 8:45PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা হয়েং পাংথোক্কদৌরিবা লোক সভা মীখলগী অহুমশুবা ফেজগীদমক মপুংফানা থৌরাং তৌরে। নোং-চিংগী ফিভম নোর্মেল ওইগনি হায়খ্রে। অদুমওইনমক, শারবা নুংশাগী মৈশাদগী ভোতরশিংবু ঙাকথোক্নবগীদমক পোলিং স্তেসন পুম্নমক্তা ইশিং, শমিয়ানা, ফেনশিং য়াওনা খুদোংচাবশিং থৌরাং তৌরে।
রায়পুরদা ইমর্জেন্সী মেদিকেল দ্যুতীশিংগীদমক ফিক্স ৱিং এয়র এম্বুলেন্স অমসুং পৱান হন্স হেলিকোপ্তর
কমিসন্না ভোত্তরশিংদা মশিং য়াম্না পোলিং স্তেসনশিংদা য়ৌরক্নবা অমসুং রেস্পোন্সিবিলিতী অমসুং প্রাইদকা লোয়ননা ভোত থাদনবা ফোংদোকখি। অহুমশুবা ফেজগী মীখলগী মাংওইননা ECIনা ভোত নুমিৎতা ভোত্তরশিং শরুক য়াবা থৌগৎনবগীদমক নেস্নেল অমসিং স্তেত আইকোনশিংগী ওইবা পাউজেল অমসুং ভোইস কোলশিংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা মরুওইবা তেলেকোম সর্বিস প্রোভাইদর মরি – ভারত সঞ্চার নিগম লিমিতেদ, ভার্তি এয়রতেল লিমিতেদ, জিও তেলেকমুনিকেসন অমসুং ভোদাফোন-আইদিয়া লিমিতেদগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
ECIগী থবক্তা দিসক্লোজর অমসুং ত্রান্সপরেন্সী অসি স্তেনদর্দ প্রেক্তিসশিংনি। ৱায়েল পথাপকী মথৌতাবশিংগী মতুংইন্না পোলিং স্তেসন খুদিংমক্তা ভোতরশিংগী মশিংবু ফোর্ম 17Cদা চপচাবা মশিং রেকোর্দ তৌগনি। ত্রান্সপরেন্সীগী এচেৎপা খোংথাং অমা ওইনা প্রিসাইদিং ওফিসর অমসুং শরুক য়ারিবা পোলিং এজেন্ত পুম্নমক্না খুৎয়েক পীরবা ফোর্ম 17Cগী কোপীশিং শরুক য়ারিবা পোলিং এজেন্ত পুম্নমক্তা শেয়র তৌই। মতৌ অসুম্না বুত বুতকী ওইবা ভোত থাদখিবা বোতরশিংগী চপ চাবা মশিং কেন্দিদেৎশিংনা ফংই, মদু ৱায়েল পথাপকী মথৌতাবা অমনি।
AMFগা লোয়ননা শেম শারবা পোলিং স্তেসনশিং
অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং মেদিয়াগীদমক লৌখৎপা খোংথাং অমা ওইনা ECI ভোতর তর্নআউত এপ্লিকেসনগী থোংদা রাজ্য/PC/AC গী ওইবা তেন্তেতিব তর্নআউত ফিগরশিং ফংহল্লে, মদু মখাগী লিঙ্ক অসিদা ফংলে:
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.eci.pollturnout&hl=en_IN
https://apps.apple.com/in/app/voter-turnout-app/id1536366882
মসি খংজিনগদবনি মদুদি PC খুদিংমক্কী মনুংদা স্তেত ৱাইজ/PC ৱাইজ/AC কম্পোনেন্ত, ভোতর তর্নআউত লাইবতা চাউরাকপা তর্নআউত দেতা ফংলি। মসি ভোত নুমিৎতা নুমিদাং পুং 7 ফাওবদা পুং অনিগী বেসিসতা অপদেত তৌই।
পোলিং পার্তীশিং দিসপর্স তৌবা, গৱা ICU বেদ ফেসিলিতী, সেহোর MP
কমিসন্না রাজ্য/PC/AC গী ওইবা ফিগরশিংগী মথক্তা অপুনবা ফেজ-ফেজগী ওইবা তর্নআউত উৎনবগীদমক ভোতর তর্নআউত এপ্লিকেসনদা অনৌবা ফীচর হাপচিল্লে। মসি মসিগী কস্তমাইজ ইনফোর্মেসন মথৌ তাবা মেদিয়া অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী হেন্না য়াইফনবগীদমকনি।
রাজ্য/য়ু.তি. 11দা কন্সতিত্বেন্সী 93দা মীফম পাংথোক্কনি। খংজিনগদবদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী অনন্তনাগ-রাজৌরি PCগী ওইনা মীখল তরুকশুবা তাঙ্ককতা নৌনা মতম লেপখ্রে। মসিদসু নত্তনা লম্বা য়াওদনা মীখল মায় পাকখিবনা মরম ওইদুনা সুরত PCগী ওইনা মীখল পাংথোক্লরোই। বেতুল PCদসু BSP কেন্দিদেত লৈখিদবনা PC অসিগী মীখল অনিশুবা ফেজদগী অনৌবা মতম লেপতুনা ফেজ অসিদা মীখল পাংথোক্কনি।
মীখলগী লেমহৌরিবা ফেজ মরিগী মীখল জুন 1 ফাওবা চত্থগনি অমদি জুন 4দা ভোত মশিং থিগনি। সধারন মীখলগী অহানবা ফেজ অনিদা সীত 189গীদমক অপনবা য়াওদনা অমসুং শান্তী ওইনা মীখল পাংথোকখ্রে। অহুমশুবা ফেজদা মশিং য়াম্লবা ফোরেন দেলিগেৎশিংনা ভারতকী পোলিং প্রোসেস অমসুং মেনেজমেন্ত এক্সপরিয়েন্স লৌনবা লাক্কনি। ইন্তরনেস্নেল ইলেক্সন ভিজিতর প্রোগ্রামগী শরুক ওইনা লৈবাক 23দগী দেলিগেৎ 75না রাজ্য তরুক্তা পোলিং স্তেসনশিংদা চৎকনি।
আলিয়া বেত, গুজরাত সুপৌল, বিহার
পোলিং পার্তীশিং EVMশিং অমসুং পোল মেতরিয়েলশিংগা লোয়ননা মখোয়গী মরী লৈনবা পোলিং স্তেসনশিংদা খোংশানখ্রে। অসামদা, মীখলগী অহুমশুবা ফেজগীদমক সাউথ সালমারা মনকাচার PCদা পোলিং স্তেসনশিংদা সাশত্র সীমা বল ত্রুপশিং হিশিংদা দিপ্লোই তৌখ্রে। বিহারদা, সুপৌলগী পোলিং স্তেসনশিংদা য়ৌনবা পোলিং পর্সোনেলশিংবু হিদা কোসি তুরেলদা হোনলি।
ফেজ 3 ফেক্তস
1. সধারন মীখল 2024গী অহুমশুবা ফেজগী মীখল রাজ্য/য়ু.তি. 11দা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্বেন্সী 93 (জেনরেল- 72; ST- 11; SC-10)গীদমক 2024গী মে 7দা পাংথোক্কনি। ভোত থাদবা অয়ুক পুং 7দা হৌগনি অমদি নুংথিল পুং 6দা লোইগনি (PC-পি.সি.গী ওইনা ভোত থাদবা লোইশিনবগী মতম খেৎনবা য়াই )
2. পোলিং ওফিসিয়েল লাখ 18.5না পোলিং স্তেসন লাখ 1.85দা ভোতর করোর 17.24 হেন্না তরাম্না ওক্কনি
3. ভোতর করোর 17.24 অসিগী মনুংদা নুপা করোর 8.85; নুপা করোর 8.39নি।
4. অহুমশুবা ফেজগীদমক চহি 85+গী ভোতর লাখ 14.04, চহি 100 মথক্কী ভোতর 39,599 অমসুং PwD ভোতর লাখ 15.66 রেজিস্তার তৌরকখি, মখোয়বু মখোয়গী ময়ুমদগী নুংঙাইনা ভোত থাদনবা ওপ্সন পীরে। য়ুমদা ভোত থাদবগী খুদোংচাবগী ওপ্সন অসি হান্ননা অচৌবা এপ্রিসিয়েসন অমসুং রেস্পোন্স ফংখ্রে।
5. ওবজাবর 264 (জেনরেল ওবজাবর 101, পোলিস ওবজাবর 54, এক্সপেন্দিচর ওবজাবর 109) ভোত নুমিৎ মাংওইননা মখোয়গী কন্সতিত্বেন্সীশিংদা হান্ননা য়ৌখ্রে। মখোয় অহেনবা ভিজিলেন্স এক্সরসাইজ তৌনবা কমিসনগী মীৎ অমসুং নাকোং ওইনা মথৌ তৌরি। মসিগী মথক্তা অখন্নবা ওবজাবরশিং অকক্নবা রাজ্যশিংদা দেপ্লোই তৌরি।
1. অপুনবা ফ্লায়িং স্কাদ 4303, স্তেতিক সর্ভিলেন্স তিম 5534, ভিদিও সর্ভিলেন্স তিম 1987 অমসুং ভিদিও ভ্যুয়িং তিম 949 ভোতরশিংবু করিগুম্বা মখল অমত্তগী খুদোংচাদশিং খোংজেল য়াংনা কোকহন্নবা পুং কুনমরী মথৌ তৌরি।
2. অপুনবা ইন্তর-স্তেত বোর্দর চেক পোস্ত 1041 অমসুং ইন্তরনেস্নেল বোর্দর চেক পোস্ত 275 য়ু, দ্রগস, শেন অমসুং অরেম অপাগী পোৎলমশিং আইনা য়াদবা মওংদা পুথোক পুশিন তৌবা য়েংশিল্লি।
3. ইশিং, শেদ, তোইলেতস, রেম্পস, ভোলুন্তীয়র্স, হ্বীলচিয়র্স অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগুম্বা মিনিমম ফেসিলিতীশিং থমলে। নুংশাগী মৈশা ঙাকথোক্নবা অখন্নবা পুক্নিং চংলে।
4. রেজিস্তার তৌরবা ভোতর পুম্নমক্তা ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ য়েন্থোকখ্রে।
5. ভোতরশিংনা মখাগী লিঙ্ক অসিদা মখোয়গী পোলিং স্তেসনগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং ভোত থাদগদবা তাং চেক তৌবা য়াই https://electoralsearch.eci.gov.in/
6. পোলিং স্তেসনশিংদা আইদেন্তিতী ভেরিফিকেসনগীদমক কমিসন্না ভোতর আই.দি.কার্দ (EPIC) নত্তবা অতোপ্পা মহুৎ শিনবা য়াবা দোকুমেন্ত 12 অমসুং প্রোভাইদ তৌরি। মহুৎ শিনবা য়াবা আইদেন্তিফিকেসন দোকুমেন্তশিংগীদমক ECI ওর্দরগী লিঙ্ক:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?

Election Commission
Preparations in place for Phase-3 polling tomorrow
Spread: 93 Lok Sabha seats, 17.24 crore voters, 1.85 lakh polling stations, 11 States/UTs
SMS alerts and WhatsApp messages to nudge voters to go out and vote
New feature added in Voter Turnout App to show aggregated phase-wise turnout also in addition to State/PC /AC wise figures
Weather conditions predicted to be normal; Heat mitigation arrangement like water, ORS, shamiana made at each PS
75 delegates from 23 countries to see poll process
06 MAY 2024 8:45PM by PIB Delhi
The Election Commission of India is fully geared up for the Phase-3 of the Lok Sabha polls tomorrow. Weather conditions are predicted to be within normal ranges. However, for convenience for voters, meticulous arrangements have been made at all polling stations including facilities like water, shamiyana, fans to deal with hot weather conditions.
Fixed wing Air ambulance and Pawan Hans Helicopter for emergency medical duties at Raipur
The Commission has called upon voters to turnout in greater numbers at polling stations and vote with responsibility and pride. Ahead of Phase 3 polls, ECI has partnered with four major Telecom Service Providers—Bharat Sanchar Nigam Ltd., Bharti Airtel Limited, Jio Telecommunication, and Vodafone-Idea Ltd. to facilitate messages, and voice calls featuring national and state icons, before and on polling days, to encourage voter participation. Commission also appeals to all organisations, startups, unicorns to actively participate in the outreach programme and become ambassadors and influencers of the ECI.
Disclosures and transparency are standard practices in ECI’s work. As per statutory requirements, voter turnout is to be recorded at every polling station in absolute numbers in Form 17C. As a strong measure of transparency, the copies of Form 17C, duly signed by Presiding Officer and all present polling agents, are shared with all present polling agents. Thus, booth wise data of actual number of votes polled is available with the candidates, which is a statutory requirement.
Polling Stations prepared with AMF
As a disclosure initiative for other stakeholders and media, State/PC/AC wise tentative turnout figures are made available through ECI Voter Turnout app which is available on following link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.eci.pollturnout&hl=en_IN
https://apps.apple.com/in/app/voter-turnout-app/id1536366882
It is pertinent to note that State wise/PC wise/ AC component within each PC, approximate turnout data is available on voter turnout App live. It is updated on the day of polling on two hourly basis till 7 pm. After close of poll, which may go beyond fixed polling hours to enable voters who have come in the queue well in time fixed for close of poll, the polling parties return to deposit machines and statutory papers in the strong room. The two hourly limit is removed after 7 pm and turn out data is continuously updated on arrival of polling parties.
Polling parties’ dispersal, Goa ICU bed facility, Sehore MP
Commission has added a new feature in Voter Turnout App to show aggregated phase-wise turnout also in addition to State/PC /AC wise figures. This is for better facilitation of media and other stakeholders who may need this customized information.
Polling is scheduled in 93 Constituencies across 11 States/UTs. It may be recalled that polling for Anantnag-Rajouri PC in Jammu and Kashmir was rescheduled to the Sixth phase. Also, there will be no polling in Surat PC, as the candidate has been elected unopposed. Betul PC will also go to polls in this phase since polling date for the PC was rescheduled from Phase-2 owing to the demise of a BSP candidate.
Remaining 4 phases of polls will continue till the 1st of June with counting of votes scheduled on 4th June. Polling for 189 seats was completed in a smooth and peaceful manner in the first two phases of the General Elections. Phase 3 will witness the visit of a large number of foreign delegates for experiencing India’s polling process and management. 75 delegates from 23 countries will visit polling stations in six states, as part of the International Election Visitor Programme.
Aaliya Bet, Gujarat Supaul, Bihar
Polling parties have been dispatched along with EVMs and poll materials to their respective polling stations. In Assam, Sashastra Seema Bal troops have been deployed on boats to polling stations in South Salmara Mankachar PC for the 3rd phase of elections. In Bihar, polling personnel navigated the river Kosi on boats to reach polling stations in Supaul.
Phase 3 Facts
1. Polling for Phase-3 of the General Elections 2024 will be held i.e., 7th of May, 2024 for 93 Parliamentary Constituencies (General- 72; ST- 11; SC-10) in 11 States/ UTs. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Around 18.5 lakh Polling officials will welcome over 17.24 crore voters across 1.85 lakh polling stations
3. Over 17.24 crore voters include 8.85 crore Male; 8.39 crore Female.
4. There are over 14.04 lakh registered 85+ years old, 39,599 voters above 100 years and 15.66 lakh PwD voters for phase 3 who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
5. 264 Observers (101 General Observers, 54 Police Observers, 109 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
1. A total of 4303 Flying Squads, 5534 Static Surveillance Teams, 1987 Video Surveillance Teams and 949 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
2. A total of 1041 inter-state and 275 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
3. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease. Special attention has been given to measures to deal with hot weather conditions.
4. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
1. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
1. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents. Link to ECI order for alternative identification documents:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?