ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ত ৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৮৮৯ জন প্ৰাৰ্থী অৱতীৰ্ণ হ’ব
ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ৰ বাবে ৭ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৫৭ টা সংসদীয় সমষ্টিৰ বাবে ১৯৭৮ মনোনয়ন পত্ৰ দাখিল
18 MAY 2024 3:36PM by PIB Guwahati
২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ত ৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৮৮৯ গৰাকী প্ৰাৰ্থী অৱতীৰ্ণ হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত, জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৩-অনন্তনাগ-ৰাজৌৰী সংসদীয় সমষ্টিত স্থগিত নিৰ্বাচনৰ বাবে ২০ জন প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা আগবঢ়াব।
এই পৰ্য্যায়ৰ নিৰ্বাচনৰ বাবে ৭ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৫৭ টা সমষ্টিৰ বাবে মুঠ ১৯৭৮ খন মনোনয়ন দাখিল কৰা হৈছিল। ৭ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাবে (জম্মু-কাশ্মীৰৰ সংসদীয় সমষ্টি ৩-অনন্তনাগ-ৰাজৌৰীৰ স্থগিত নিৰ্বাচনৰ বাহিৰে) ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ৰ বাবে মনোনয়ন দাখিলৰ শেষ তাৰিখ আছিল ২০২৪ৰ ০৬ মে’। দাখিল কৰা সকলো মনোনয়নৰ পৰীক্ষাৰ পিছত ৯০০ খন মনোনয়ন বৈধ হিচাপে বিবেচিত হয়। ৩-অনন্তনাগ-ৰাজৌৰীত তৃতীয় পৰ্য্যায়ত মুঠ ২৮ খন মনোনয়ন দাখিল কৰা হয় আৰু ২১ খন মনোনয়ন বৈধ হিচাপে বিবেচিত হয়।
ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ১৪ টা সংসদীয় সমষ্টিৰপৰা সৰ্বাধিক ৪৭০ খন মনোনয়ন পত্ৰ লাভৰ বিপৰীতে হাৰিয়ানাৰ ১০ টা সমষ্টিৰপৰা ৩৭০ খন মনোনয়ন পত্ৰ লাভ কৰা হয়। ঝাৰখণ্ডৰ ৮-ৰাঁচী সংসদীয় সমষ্টিত ৭০ খন পত্ৰ দাখিলেৰে সৰ্বাধিক মনোনয়ন লাভৰ পিছতে দিল্লীৰ এনচিটিৰ ২-উত্তৰ-পূব দিল্লী সমষ্টিত ৬৯ খন মনোনয়ন পত্ৰ লাভ কৰা হয়। ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ত এটা সমষ্টিত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীৰ গড় সংখ্যা ১৫ জন।
লোকসভা নিৰ্বাচন-২০২৪ৰ ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণঃ
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
ষষ্ঠ পৰ্য্যায়ৰ সংসদীয় সমষ্টিৰ (PC) সংখ্যা
মনোনয়ন পত্ৰ লাভ
পৰীক্ষাৰ পিছত বৈধ প্ৰাৰ্থী
প্ৰত্যাহাৰৰ পিছত,
চূড়ান্ত প্ৰতিদ্বন্দ্বী প্ৰাৰ্থী
বিহাৰ
৮
২৪৬
৮৯
৮৬
হাৰিয়ানা
১০
৩৭০
২৩৯
২২৩
জম্মু-কাশ্মীৰ*
১
-
২০
ঝাৰখণ্ড
৪
২৪৫
৯৬
৯৩
দিল্লী এনচিটি
৭
৩৬৭
১৬৬
১৬২
ওড়িশা
৬
১৩০
৬৫
৬৪
উত্তৰ প্ৰদেশ
১৪
৪৭০
১৬৪
১৬২
পশ্চিম বংগ
৮
১৫০
৮১
৭৯
মুঠ
৫৮
১৯৭৮
৯০০
৮৮৯
*জম্মু-কাশ্মীৰৰ সমষ্টি ৩-অনন্তনাগ-ৰাজৌৰীত তৃতীয় পৰ্য্যায়ৰপৰা ষষ্ঠ পৰ্য্যায়লৈ স্থগিত ৰখা হৈছিল।

Election Commission
889 candidates to contest elections across 8 States/UTs going for polls in Phase 6 of Lok Sabha Elections 2024
1978 Nomination forms filed for 57 PCs across 7 States/UTs for Phase 6
18 MAY 2024 3:36PM by PIB Delhi
889 candidates from 8 States/UTs to contest elections in Phase-6 of Lok Sabha Elections 2024. This includes 20 contesting candidates for the adjourned poll in 3-Anantnag-Rajouri PC of Jammu and Kashmir.
A total of 1978 nominations were filed for 57 PCs across the 7 States/UTs going for polls in this phase. The last date for filing nominations for phase 6 for all 07 States/UTs (excluding adjourned poll in PC 3- Anantnag-Rajouri of Jammu & Kashmir) was May 06, 2024. After the scrutiny of all nominations filed, 900 nominations were found to be valid. In 3-Anantnag-Rajouri, total 28 nominations were filed in Phase 3 and 21 nominations were found to be valid.
In phase-6, Uttar Pradesh had a maximum of 470 nomination forms from 14 Parliamentary Constituencies, followed by Haryana with 370 nominations from 10 PCs. 8-Ranchi Parliamentary Constituency in Jharkhand received the maximum of nominations with 70 forms filed followed by 2-North East Delhi PC in NCT of Delhi with 69 nomination forms. Average number of contesting candidates in a PC for 6th Phase is 15.
State/UT wise details for Phase 6 of General Election to Lok Sabha Election 2024:
State/UT
Number of
PCs in sixth phase
Nomination
forms received
Valid
candidates after scrutiny
After withdrawal,
final Contesting Candidates
Bihar
8
246
89
86
Haryana
10
370
239
223
Jammu and Kashmir*
1
-
20
Jharkhand
4
245
96
93
NCT OF Delhi
7
367
166
162
Odisha
6
130
65
64
Uttar Pradesh
14
470
164
162
West Bengal
8
150
81
79
Total
58
1978
900
889
*Adjourned Poll in PC 3-Anantnag-Rajouri of Jammu and Kashmir from phase 3 to phase 6