শেল-থুম মন্ত্রালয়
মার্চ থাদা মন্থলী গ্রোস GST রেভেন্যু কলেক্সন লুপা করোর লাখ 1.78 ওইদুনা অনিশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি; y-o-y গ্রোথ চাদা 11.5 রেকোর্দ তৌরি (নেত বেসিস চাদা 18.4দা)
চহিগী গ্রোস রেভেন্যু লুপা করোর লাখ 20.18; চাদা 11.7 গ্রোথ (নেত বেসিস চাদা 13.4দা)
01 APR 2024 3:41PM by PIB Imphal
2024গী মার্চকীদমক খোমগৎখিবা গ্রোস গুদস এন্দ সর্বিসেস তেক্স (GST) অসি ইয়র-ওন-ইয়র গ্রোথ চাদা 11.5গা লোয়ননা লুপা করোর লাখ 1.78 ওইদুনা অনিশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। হেনগৎলক্লিবা অসি দোমেস্তিক ত্রাঞ্জেক্সনদগী GSTদা 17.6% হেনগৎপনা ওইহনবনি। 2024গী মার্চকীদমক GST রেভেন্যু ওফ রিফন্দ অসি লুপা করোর লাখ 1.65 ওইদুনা মমাং চহিগী চপ মান্নবা মতমদগী 18.4% হেনগৎলে।
শেনবা চহি 2023-24দা অচেৎপা পর্ফোমেন্স মখাতানা চত্থরি: শেনবা চহি 2023-24না লুপা করোর লাখ 20.18গী অপুনবা গ্রোস GST কলেক্সনগা লোয়ননা লুপা করোর লাখ 20 হেন্দুনা মাইলস্তোন অমা মার্ক তৌখ্রে। ফিস্কেল ইয়ার অসিগীদমক চাংচৎতা থাগী কলেক্সন লুপা করোর লাখ 1.68 ওইদুনা মমাং চহিগী লুপা করোর লাখ 1.5গী চাংচৎতগী হেনলে। হৌজিক চত্থরিবা ফিস্কেল ইয়ারগীদমক মার্চ 2024দা রিফন্দগী GST রেভেন্যু নেত লুপা করোর লাখ 18.01 ওইদুনা মমাং চহিগী মানবা মতমদগী 13.4% হেনগৎলে।
কম্পোনেন্তশিংদা পোজিতিব পরফোর্মেন্স:
মার্চ 2024গী কল্লেক্সনশিংগী ব্রেকদাউন:
• সেন্ত্রেল গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (CGST): লুপা করোর 34,532;
• স্তেৎ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (SGST): লুপা করোর 43,746;
• ইন্তিগ্রেতদ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (IGST): লুপা করোর 87,947, ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 40,322 য়াওরগা;
• সেস: লুপা করোর 12,259 ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 996 য়াওরগা।
FY 2023-24 কলেক্সন পুম্বদা মানবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং উবা ফংখি:
• সেন্ত্রেল গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (CGST): লুপা করোর 3,75,710;
• স্তেৎ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (SGST): লুপা করোর 4,71,195;
• ইন্তিগ্রেতদ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (IGST): লুপা করোর 10,26,790, ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 4,83,086 য়াওরগা;
• সেস: লুপা করোর 1,44,554 ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 11,915 য়াওরগা।
ইন্তর-গবর্নমেন্তেল সেত্তলমেন্ত: 2024গী মার্চ থাদা কেন্দ্র সরকারনা IGSTদগী CGST দা লুপা করোর 43,264 অদুগা SGST দা লুপা করোর 37,704 সেত্তল তৌখ্রে‍। মসিনা রেগুলর সেত্তলমেন্ত তৌখ্রবা মতুং 2024গী মার্চ থাগীদমক CGSTগীদমক লুপা করোর 77,796 অমসুং SGSTগীদমক লুপা করোর 81,450 গী অপুনবা রেভেন্যু অমদা ত্রান্সলেত তৌরি। শেনবা চহি 2023-24গীদমক কেন্দ্র সরকারনা কলেক্ত তৌখিবা IGSTদগী CGST দা লুপা করোর 4,87,039 অদুগা SGST দা লুপা করোর 4,12,028 সেত্তল তৌখি‍।
মখাদা পীরিবা চার্ত অসিনা চৎলিবা চহি অসিদা থাগী অপুনবা GST রিভেন্যুগী মচৎ উৎলি‍। তেবল-1না মার্চ, 2023গা চাংদম্নবদা মার্চ, 2024 থা মনুংদা রাজ্য খুদিংদা খোমজিনখিবা GSTগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা ফিগরশিং উৎলি। তেবল-2না মার্চ, 2024 থা ফাওবগী রাজ্য খুদিংগী GST রিভেন্যু সেত্তল তৌরবা মতুংগী রাজ্য খুদিংগী ওইবা ফিগরশিং উৎলি।
চার্ত: GST কলেক্সনদা ত্রেন্দস
তেবল 1: মার্চ, 2024 মনুংদা GST রেভেন্যুগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা গ্রোথ[1]
রাজ্য/য়ু.তি.
মার্চ-23
মার্চ-24
গ্রোথ (%)
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
477
601
26%
হিমাচল প্রদেশ
739
852
15%
পঞ্জাব
1,735
2,090
20%
চান্দিগর
202
238
18%
উত্তরাখন্দ
1,523
1,730
14%
হরিয়ানা
7,780
9,545
23%
দিল্লী
4,840
5,820
20%
রাজস্থান
4,154
4,798
15%
উত্তর প্রদেশ
7,613
9,087
19%
বিহার
1,744
1,991
14%
সিক্কিম
262
303
16%
অরুনাচল প্রদেশ
144
168
16%
নগালেন্দ
58
83
43%
মনিপুর
65
69
6%
মিজোরাম
70
50
-29%
ত্রিপুরা
90
121
34%
মেঘলায়া
202
213
6%
অসাম
1,280
1,543
21%
ৱেস্ত বেঙ্গল
5,092
5,473
7%
ঝার্খন্দ
3,083
3,243
5%
ওরিশা
4,749
5,109
8%
ছত্তিশগর
3,017
3,143
4%
মধ্য প্রদেশ
3,346
3,974
19%
গুজরাত
9,919
11,392
15%
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন & দিউ
309
452
46%
মহারাস্ত্র
22,695
27,688
22%
কর্নাতকা
10,360
13,014
26%
গৱা
515
565
10%
লক্ষদ্বীপ
3
2
-18%
কেরলা
2,354
2,598
10%
তমিল নাদু
9,245
11,017
19%
পুদুচেরী
204
221
9%
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
37
32
-14%
তেলঙ্গনা
4,804
5,399
12%
আন্ধ্র প্রদশ
3,532
4,082
16%
লদাখ
23
41
82%
অতোপ্পা তেরিতোরী
249
196
-21%
কেন্দ্রগী জুরিজদিক্সন
142
220
55%
অপুনবা
1,16,659
1,37,166
18%
তেবল-2: রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সেত্তল তৌবা IGSTগী SGST & SGST শরুক
এপ্রিল-মার্চ (লুপা করোরদা)
প্রি-সেত্তলমেন্ত SGST
প্রি-সেত্তলমেন্ত SGST[2]
রাজ্য/য়ু.তি.
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
2,350
2,945
25%
7,272
8,093
11%
হিমাচল প্রদেশ
2,346
2,597
11%
5,543
5,584
1%
পঞ্জাব
7,660
8,406
10%
19,422
22,106
14%
চান্দিগর
629
689
10%
2,124
2,314
9%
উত্তরাখন্দ
4,787
5,415
13%
7,554
8,403
11%
হরিয়ানা
18,143
20,334
12%
30,952
34,901
13%
দিল্লী
13,619
15,647
15%
28,284
32,165
14%
রাজস্থান
15,636
17,531
12%
35,014
39,140
12%
উত্তর প্রদেশ
27,366
32,534
19%
66,052
76,649
16%
বিহার
7,543
8,535
13%
23,384
27,622
18%
সিক্কিম
301
420
39%
839
951
13%
অরুনাচল প্রদেশ
494
628
27%
1,623
1,902
17%
নগালেন্দ
228
307
35%
964
1,057
10%
মনিপুর
321
346
8%
1,439
1,095
-24%
মিজোরাম
230
273
19%
892
963
8%
ত্রিপুরা
435
512
18%
1,463
1,583
8%
মেঘলায়া
489
607
24%
1,490
1,713
15%
অসাম
5,180
6,010
16%
12,639
14,691
16%
ৱেস্ত বেঙ্গল
21,514
23,436
9%
39,052
41,976
7%
ঝার্খন্দ
7,813
8,840
13%
11,490
12,456
8%
ওরিশা
14,211
16,455
16%
19,613
24,942
27%
ছত্তিশগর
7,489
8,175
9%
11,417
13,895
22%
মধ্য প্রদেশ
10,937
13,072
20%
27,825
33,800
21%
গুজরাত
37,802
42,371
12%
58,009
64,002
10%
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন & দিউ
637
661
4%
1,183
1,083
-8%
মহারাস্ত্র
85,532
1,00,843
18%
1,29,129
1,49,115
15%
কর্নাতকা
35,429
40,969
16%
65,579
75,187
15%
গৱা
2,018
2,352
17%
3,593
4,120
15%
লক্ষদ্বীপ
10
19
93%
47
82
75%
কেরলা
12,311
13,967
13%
29,188
30,873
6%
তমিল নাদু
36,353
41,082
13%
58,194
65,834
13%
পুদুচেরী
463
509
10%
1,161
1,366
18%
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
183
206
12%
484
528
9%
তেলঙ্গনা
16,877
20,012
19%
38,008
40,650
7%
আন্ধ্র প্রদশ
12,542
14,008
12%
28,589
31,606
11%
লদাখ
171
250
46%
517
653
26%
অতোপ্পা তেরিতোরী
201
231
15%
721
1,123
56%
অপুনবা
4,10,251
4,71,195
15%
7,70,747
8,74,223
13%

Ministry of Finance
Second highest monthly Gross GST Revenue collection in March at ₹1.78 lakh crore; Records 11.5% y-o-y growth (18.4% on net basis)
Yearly gross revenue ₹20.18 lakh crore; 11.7% growth (13.4% on net basis)
01 APR 2024 3:41PM by PIB Delhi
Gross Good and Services Tax (GST) revenue for March 2024 witnessed the second highest collection ever at ₹1.78 lakh crore, with a 11.5% year-on-year growth. This surge was driven by a significant rise in GST collection from domestic transactions at 17.6%. GST revenue net of refunds for March 2024 is ₹1.65 lakh crore which is growth of 18.4% over same period last year.
Strong Consistent Performance in FY 2023-24: FY 2023-24 marks a milestone with total gross GST collection of Rs. 20.18 lakh crore exceeding ₹20 lakh crore, a 11.7% increase compared to the previous year. The average monthly collection for this fiscal year stands at ₹1.68 lakh crore, surpassing the previous year’s average of ₹1.5 lakh crore. GST revenue net of refunds as of March 2024 for the current fiscal year is ₹18.01 lakh crore which is a growth of 13.4% over same period last year.
Positive Performance Across Components:
Breakdown of March 2024 Collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹34,532 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹43,746 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹87,947 crore, including ₹40,322 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹12,259 crore, including ₹996 crore collected on imported goods.
Similar positive trends are observed in the entire FY 2023-24 collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹3,75,710 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹4,71,195 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹10,26,790 crore, including ₹4,83,086 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹1,44,554 crore, including ₹11,915 crore collected on imported goods.
Inter-Governmental Settlement: In the month of March, 2024, the Central Government settled ₹43,264 crore to CGST and ₹37,704 crore to SGST from the IGST collected. This translates to a total revenue of ₹77,796 crore for CGST and ₹81,450 crore for SGST for March, 2024 after regular settlement. For the FY 2023-24, the central government settled ₹4,87,039 crore to CGST and ₹4,12,028 crore to SGST from the IGST collected.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of March, 2024 as compared to March, 2023. Table-2 shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State till the month of March, 2024.
Chart: Trends in GST Collection
Table 1: State-wise growth of GST Revenues during March, 2024[1]
State/UT
Mar-23
Mar-24
Growth (%)
Jammu and Kashmir
477
601
26%
Himachal Pradesh
739
852
15%
Punjab
1,735
2,090
20%
Chandigarh
202
238
18%
Uttarakhand
1,523
1,730
14%
Haryana
7,780
9,545
23%
Delhi
4,840
5,820
20%
Rajasthan
4,154
4,798
15%
Uttar Pradesh
7,613
9,087
19%
Bihar
1,744
1,991
14%
Sikkim
262
303
16%
Arunachal Pradesh
144
168
16%
Nagaland
58
83
43%
Manipur
65
69
6%
Mizoram
70
50
-29%
Tripura
90
121
34%
Meghalaya
202
213
6%
Assam
1,280
1,543
21%
West Bengal
5,092
5,473
7%
Jharkhand
3,083
3,243
5%
Odisha
4,749
5,109
8%
Chhattisgarh
3,017
3,143
4%
Madhya Pradesh
3,346
3,974
19%
Gujarat
9,919
11,392
15%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
309
452
46%
Maharashtra
22,695
27,688
22%
Karnataka
10,360
13,014
26%
Goa
515
565
10%
Lakshadweep
3
2
-18%
Kerala
2,354
2,598
10%
Tamil Nadu
9,245
11,017
19%
Puducherry
204
221
9%
Andaman and Nicobar Islands
37
32
-14%
Telangana
4,804
5,399
12%
Andhra Pradesh
3,532
4,082
16%
Ladakh
23
41
82%
Other Territory
249
196
-21%
Center Jurisdiction
142
220
55%
Grand Total
1,16,659
1,37,166
18%
Table-2: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs April-March (Rs. in crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
Jammu and Kashmir
2,350
2,945
25%
7,272
8,093
11%
Himachal Pradesh
2,346
2,597
11%
5,543
5,584
1%
Punjab
7,660
8,406
10%
19,422
22,106
14%
Chandigarh
629
689
10%
2,124
2,314
9%
Uttarakhand
4,787
5,415
13%
7,554
8,403
11%
Haryana
18,143
20,334
12%
30,952
34,901
13%
Delhi
13,619
15,647
15%
28,284
32,165
14%
Rajasthan
15,636
17,531
12%
35,014
39,140
12%
Uttar Pradesh
27,366
32,534
19%
66,052
76,649
16%
Bihar
7,543
8,535
13%
23,384
27,622
18%
Sikkim
301
420
39%
839
951
13%
Arunachal Pradesh
494
628
27%
1,623
1,902
17%
Nagaland
228
307
35%
964
1,057
10%
Manipur
321
346
8%
1,439
1,095
-24%
Mizoram
230
273
19%
892
963
8%
Tripura
435
512
18%
1,463
1,583
8%
Meghalaya
489
607
24%
1,490
1,713
15%
Assam
5,180
6,010
16%
12,639
14,691
16%
West Bengal
21,514
23,436
9%
39,052
41,976
7%
Jharkhand
7,813
8,840
13%
11,490
12,456
8%
Odisha
14,211
16,455
16%
19,613
24,942
27%
Chhattisgarh
7,489
8,175
9%
11,417
13,895
22%
Madhya Pradesh
10,937
13,072
20%
27,825
33,800
21%
Gujarat
37,802
42,371
12%
58,009
64,002
10%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
637
661
4%
1,183
1,083
-8%
Maharashtra
85,532
1,00,843
18%
1,29,129
1,49,115
15%
Karnataka
35,429
40,969
16%
65,579
75,187
15%
Goa
2,018
2,352
17%
3,593
4,120
15%
Lakshadweep
10
19
93%
47
82
75%
Kerala
12,311
13,967
13%
29,188
30,873
6%
Tamil Nadu
36,353
41,082
13%
58,194
65,834
13%
Puducherry
463
509
10%
1,161
1,366
18%
Andaman and Nicobar Islands
183
206
12%
484
528
9%
Telangana
16,877
20,012
19%
38,008
40,650
7%
Andhra Pradesh
12,542
14,008
12%
28,589
31,606
11%
Ladakh
171
250
46%
517
653
26%
Other Territory
201
231
15%
721
1,123
56%
Grand Total
4,10,251
4,71,195
15%
7,70,747
8,74,223
13%