Ministry of Finance
Second highest monthly Gross GST Revenue collection in March at ₹1.78 lakh crore; Records 11.5% y-o-y growth (18.4% on net basis)
Yearly gross revenue ₹20.18 lakh crore; 11.7% growth (13.4% on net basis)
01 APR 2024 3:41PM by PIB Delhi
Gross Good and Services Tax (GST) revenue for March 2024 witnessed the second highest collection ever at ₹1.78 lakh crore, with a 11.5% year-on-year growth. This surge was driven by a significant rise in GST collection from domestic transactions at 17.6%. GST revenue net of refunds for March 2024 is ₹1.65 lakh crore which is growth of 18.4% over same period last year.
Strong Consistent Performance in FY 2023-24: FY 2023-24 marks a milestone with total gross GST collection of Rs. 20.18 lakh crore exceeding ₹20 lakh crore, a 11.7% increase compared to the previous year. The average monthly collection for this fiscal year stands at ₹1.68 lakh crore, surpassing the previous year’s average of ₹1.5 lakh crore. GST revenue net of refunds as of March 2024 for the current fiscal year is ₹18.01 lakh crore which is a growth of 13.4% over same period last year.
Positive Performance Across Components:
Breakdown of March 2024 Collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹34,532 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹43,746 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹87,947 crore, including ₹40,322 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹12,259 crore, including ₹996 crore collected on imported goods.
Similar positive trends are observed in the entire FY 2023-24 collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹3,75,710 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹4,71,195 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹10,26,790 crore, including ₹4,83,086 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹1,44,554 crore, including ₹11,915 crore collected on imported goods.
Inter-Governmental Settlement: In the month of March, 2024, the Central Government settled ₹43,264 crore to CGST and ₹37,704 crore to SGST from the IGST collected. This translates to a total revenue of ₹77,796 crore for CGST and ₹81,450 crore for SGST for March, 2024 after regular settlement. For the FY 2023-24, the central government settled ₹4,87,039 crore to CGST and ₹4,12,028 crore to SGST from the IGST collected.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of March, 2024 as compared to March, 2023. Table-2 shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State till the month of March, 2024.
Chart: Trends in GST Collection
Table 1: State-wise growth of GST Revenues during March, 2024[1]
State/UT
Mar-23
Mar-24
Growth (%)
Jammu and Kashmir
477
601
26%
Himachal Pradesh
739
852
15%
Punjab
1,735
2,090
20%
Chandigarh
202
238
18%
Uttarakhand
1,523
1,730
14%
Haryana
7,780
9,545
23%
Delhi
4,840
5,820
20%
Rajasthan
4,154
4,798
15%
Uttar Pradesh
7,613
9,087
19%
Bihar
1,744
1,991
14%
Sikkim
262
303
16%
Arunachal Pradesh
144
168
16%
Nagaland
58
83
43%
Manipur
65
69
6%
Mizoram
70
50
-29%
Tripura
90
121
34%
Meghalaya
202
213
6%
Assam
1,280
1,543
21%
West Bengal
5,092
5,473
7%
Jharkhand
3,083
3,243
5%
Odisha
4,749
5,109
8%
Chhattisgarh
3,017
3,143
4%
Madhya Pradesh
3,346
3,974
19%
Gujarat
9,919
11,392
15%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
309
452
46%
Maharashtra
22,695
27,688
22%
Karnataka
10,360
13,014
26%
Goa
515
565
10%
Lakshadweep
3
2
-18%
Kerala
2,354
2,598
10%
Tamil Nadu
9,245
11,017
19%
Puducherry
204
221
9%
Andaman and Nicobar Islands
37
32
-14%
Telangana
4,804
5,399
12%
Andhra Pradesh
3,532
4,082
16%
Ladakh
23
41
82%
Other Territory
249
196
-21%
Center Jurisdiction
142
220
55%
Grand Total
1,16,659
1,37,166
18%
Table-2: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs April-March (Rs. in crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
Jammu and Kashmir
2,350
2,945
25%
7,272
8,093
11%
Himachal Pradesh
2,346
2,597
11%
5,543
5,584
1%
Punjab
7,660
8,406
10%
19,422
22,106
14%
Chandigarh
629
689
10%
2,124
2,314
9%
Uttarakhand
4,787
5,415
13%
7,554
8,403
11%
Haryana
18,143
20,334
12%
30,952
34,901
13%
Delhi
13,619
15,647
15%
28,284
32,165
14%
Rajasthan
15,636
17,531
12%
35,014
39,140
12%
Uttar Pradesh
27,366
32,534
19%
66,052
76,649
16%
Bihar
7,543
8,535
13%
23,384
27,622
18%
Sikkim
301
420
39%
839
951
13%
Arunachal Pradesh
494
628
27%
1,623
1,902
17%
Nagaland
228
307
35%
964
1,057
10%
Manipur
321
346
8%
1,439
1,095
-24%
Mizoram
230
273
19%
892
963
8%
Tripura
435
512
18%
1,463
1,583
8%
Meghalaya
489
607
24%
1,490
1,713
15%
Assam
5,180
6,010
16%
12,639
14,691
16%
West Bengal
21,514
23,436
9%
39,052
41,976
7%
Jharkhand
7,813
8,840
13%
11,490
12,456
8%
Odisha
14,211
16,455
16%
19,613
24,942
27%
Chhattisgarh
7,489
8,175
9%
11,417
13,895
22%
Madhya Pradesh
10,937
13,072
20%
27,825
33,800
21%
Gujarat
37,802
42,371
12%
58,009
64,002
10%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
637
661
4%
1,183
1,083
-8%
Maharashtra
85,532
1,00,843
18%
1,29,129
1,49,115
15%
Karnataka
35,429
40,969
16%
65,579
75,187
15%
Goa
2,018
2,352
17%
3,593
4,120
15%
Lakshadweep
10
19
93%
47
82
75%
Kerala
12,311
13,967
13%
29,188
30,873
6%
Tamil Nadu
36,353
41,082
13%
58,194
65,834
13%
Puducherry
463
509
10%
1,161
1,366
18%
Andaman and Nicobar Islands
183
206
12%
484
528
9%
Telangana
16,877
20,012
19%
38,008
40,650
7%
Andhra Pradesh
12,542
14,008
12%
28,589
31,606
11%
Ladakh
171
250
46%
517
653
26%
Other Territory
201
231
15%
721
1,123
56%
Grand Total
4,10,251
4,71,195
15%
7,70,747
8,74,223
13%

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
মাৰ্চ মাহত দ্বিতীয় সৰ্বাধিক মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ ১.৭৮ লাখ কোটি টকা; বছৰৰ-পিছত-বছৰৰ ভিত্তিত অভিলেখ সংখ্যক ১১.৫% বৃদ্ধি (সৰ্বমুঠ ভিত্তিত বৃদ্ধিৰ পৰিমাণ ১৮.৪ %)
বাৰ্ষিক মুঠ ৰাজহ ২০.১৮ লাখ কোটি টকা, ১১.৭% বৃদ্ধি (সৰ্বমুঠ ভিত্তিত ১৩.৪ %)
01 APR 2024 3:41PM by PIB Guwahati
মাৰ্চ ২০২৪-ৰ বাবে মুঠ সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি)ৰ পৰা সৰ্বাধিক ৰাজহ ১.৭৮ লাখ কোটি টকা সংগ্ৰহ হৈছে, এয়া বাৰ্ষিক ১১.৫% বৃদ্ধিৰ সৈতে সংগ্ৰহ হোৱা ৰাজহ। ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা হোৱা জিএছটি সংগ্ৰহ ১৭.৬ % হাৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বৃদ্ধি হৈছে । মাৰ্চ ২০২৪-ৰ বাবে জিএছটি ৰাজহ ৰিফাণ্ডৰ মুঠ পৰিমাণ হৈছে ১.৬৫ লাখ কোটি টকা, যি পৰিমাণে যোৱা বছৰৰ একে সময়ৰ তুৱনাত ১৮.৪ % বৃদ্ধিক সূচাইছে।
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত জিএছটি সংগ্ৰহৰ ধাৰাবাহিক সাফল্য : ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ ২০.১৮ লাখ কোটি টকাৰ জিএছটি সংগ্ৰহ হৈছে, এই পৰিমাণে ২০ লাখ কোটি টকাৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰি এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। যি পূৰ্বৰ বছৰৰ তুলনাত ১১.৭% বৃদ্ধি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। এই বিত্তীয় বৰ্ষৰ গড় মাহিলী সংগ্ৰহ হৈছে ১.৬৮ লাখ কোটি টকা, যি আগৰ বছৰৰ গড় ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে। চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে মাৰ্চ ২০২৪ লৈকে জিএছটি ৰাজহ ৰিফাণ্ডৰ মুঠ পৰিমাণ হৈছে ১৮.০১ লাখ কোটি টকা। যি হৈছে যোৱা বছৰৰ একে সময়ৰ তুলনাত ১৩.৪ % বৃদ্ধি।
বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ইতিবাচক প্ৰদৰ্শন:
মাৰ্চ ২০২৪ ৰাজহ সংগ্ৰহৰ খতিয়ানঃ
কেন্দ্ৰীয় সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (চিজিএছটি): ৩৪,৫৩২ কোটি টকা;
ৰাজ্যিক সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (এছজিএছটি): ৪৩,৭৪৬ কোটি টকা;
ইণ্টিগ্ৰেটেড সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (আইজিএছটি): ৮৭, ৯৪৭ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ পৰা সংগৃহীত ৪০, ৩২২ কোটি টকা ;
উপকৰ: ১২,২৫৯ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানি কৃত সামগ্ৰীৰ পৰা সংগৃহীত ৯৯৬ কোটি টকা।
সমগ্ৰ ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ সংগ্ৰহত একে ধৰণৰ ইতিবাচক প্ৰৱণতা দেখা গৈছে:
কেন্দ্ৰীয় সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (চিজিএছটি): ৩,৭৫,৭১০ কোটি টকা;
ৰাজ্যিক সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (এছজিএছটি): ৪,৭১,১৯৫ কোটি টকা;
ইণ্টিগ্ৰেটেড সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (আইজিএছটি): ১০, ২৬,৭৯০ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানি কৃত সামগ্ৰীৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৪,৮৩,০৮৬ কোটি টকা;
উপকৰ: ১,৪৪,৫৫৪ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানি কৃত সামগ্ৰীৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ১১,৯১৫ কোটি টকা।
আন্তঃচৰকাৰী নিষ্পত্তি: ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সংগ্ৰহ কৰা আইজিএছটিৰ পৰা এছজিএছটিলৈ ৪৩,২৬৪ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিলৈ ৩৭,৭০৪ কোটি টকা নিষ্পত্তি কৰে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পিছত চিজিএছটিৰ বাবে মুঠ ৭৭,৭৯৬ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিৰ বাবে মাৰ্চ, ২০২৪ -ৰ বাবে ৮১, ৪৫০ কোটি টকা। ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সংগ্ৰহ কৰা আইজিএছটিৰ পৰা এছজিএছটিলৈ ৪,৮৭,০৩৯ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিলৈ ৪,১২,০২৮ কোটি টকা নিষ্পত্তি কৰে।
তলৰ তালিকাখনে চলিতবৰ্ষত মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ প্ৰৱণতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে । তালিকা-১-ত মাৰ্চ, ২০২৩-ৰ তুলনাত মাৰ্চ, ২০২৪ মাহত প্ৰতিখন ৰাজ্যত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটিৰ ৰাজ্য অনুসৰি পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে। তালিকা-২-ত মাৰ্চ, ২০২৪ লৈকে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ নিষ্পত্তিৰ পিছত জিএছটি ৰাজহৰ ৰাজ্য-অনুসৰি পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে।
তালিকা: জিএছটি সংগ্ৰহৰ প্ৰৱণতা
তালিকা ১: মাৰ্চ, ২০২৪-ত জিএছটি ৰাজহৰ ৰাজ্যঅনুসৰি বৃদ্ধি
State/UT
Mar-23
Mar-24
Growth (%)
Jammu and Kashmir
477
601
26%
Himachal Pradesh
739
852
15%
Punjab
1,735
2,090
20%
Chandigarh
202
238
18%
Uttarakhand
1,523
1,730
14%
Haryana
7,780
9,545
23%
Delhi
4,840
5,820
20%
Rajasthan
4,154
4,798
15%
Uttar Pradesh
7,613
9,087
19%
Bihar
1,744
1,991
14%
Sikkim
262
303
16%
Arunachal Pradesh
144
168
16%
Nagaland
58
83
43%
Manipur
65
69
6%
Mizoram
70
50
-29%
Tripura
90
121
34%
Meghalaya
202
213
6%
Assam
1,280
1,543
21%
West Bengal
5,092
5,473
7%
Jharkhand
3,083
3,243
5%
Odisha
4,749
5,109
8%
Chhattisgarh
3,017
3,143
4%
Madhya Pradesh
3,346
3,974
19%
Gujarat
9,919
11,392
15%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
309
452
46%
Maharashtra
22,695
27,688
22%
Karnataka
10,360
13,014
26%
Goa
515
565
10%
Lakshadweep
3
2
-18%
Kerala
2,354
2,598
10%
Tamil Nadu
9,245
11,017
19%
Puducherry
204
221
9%
Andaman and Nicobar Islands
37
32
-14%
Telangana
4,804
5,399
12%
Andhra Pradesh
3,532
4,082
16%
Ladakh
23
41
82%
Other Territory
249
196
-21%
Center Jurisdiction
142
220
55%
Grand Total
1,16,659
1,37,166
18%
তালিকা-২: আইজিএছটিৰ এছজিএছটি আৰু এছজিএছটি অংশ এপ্ৰিল-মাৰ্চত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ (কোটি টকা)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
Jammu and Kashmir
2,350
2,945
25%
7,272
8,093
11%
Himachal Pradesh
2,346
2,597
11%
5,543
5,584
1%
Punjab
7,660
8,406
10%
19,422
22,106
14%
Chandigarh
629
689
10%
2,124
2,314
9%
Uttarakhand
4,787
5,415
13%
7,554
8,403
11%
Haryana
18,143
20,334
12%
30,952
34,901
13%
Delhi
13,619
15,647
15%
28,284
32,165
14%
Rajasthan
15,636
17,531
12%
35,014
39,140
12%
Uttar Pradesh
27,366
32,534
19%
66,052
76,649
16%
Bihar
7,543
8,535
13%
23,384
27,622
18%
Sikkim
301
420
39%
839
951
13%
Arunachal Pradesh
494
628
27%
1,623
1,902
17%
Nagaland
228
307
35%
964
1,057
10%
Manipur
321
346
8%
1,439
1,095
-24%
Mizoram
230
273
19%
892
963
8%
Tripura
435
512
18%
1,463
1,583
8%
Meghalaya
489
607
24%
1,490
1,713
15%
Assam
5,180
6,010
16%
12,639
14,691
16%
West Bengal
21,514
23,436
9%
39,052
41,976
7%
Jharkhand
7,813
8,840
13%
11,490
12,456
8%
Odisha
14,211
16,455
16%
19,613
24,942
27%
Chhattisgarh
7,489
8,175
9%
11,417
13,895
22%
Madhya Pradesh
10,937
13,072
20%
27,825
33,800
21%
Gujarat
37,802
42,371
12%
58,009
64,002
10%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
637
661
4%
1,183
1,083
-8%
Maharashtra
85,532
1,00,843
18%
1,29,129
1,49,115
15%
Karnataka
35,429
40,969
16%
65,579
75,187
15%
Goa
2,018
2,352
17%
3,593
4,120
15%
Lakshadweep
10
19
93%
47
82
75%
Kerala
12,311
13,967
13%
29,188
30,873
6%
Tamil Nadu
36,353
41,082
13%
58,194
65,834
13%
Puducherry
463
509
10%
1,161
1,366
18%
Andaman and Nicobar Islands
183
206
12%
484
528
9%
Telangana
16,877
20,012
19%
38,008
40,650
7%
Andhra Pradesh
12,542
14,008
12%
28,589
31,606
11%
Ladakh
171
250
46%
517
653
26%
Other Territory
201
231
15%
721
1,123
56%
Grand Total
4,10,251
4,71,195
15%
7,70,747
8,74,223
13%