Election Commission
Over 73,000 applications received on Suvidha Portal since the announcement of General Elections 2024; more than 44,600 requests approved
First in First out principle ensures level playing field for parties and candidates
Suvidha Portal promotes transparency in election management
07 APR 2024 12:14PM by PIB Delhi
In a span of just 20 days, since the announcement of elections and the Model Code of Conduct (MCC) becoming operational, the Suvidha platform received an impressive 73,379 permission requests from political parties and candidates, of which 44,626 requests (60%) had been approved. Nearly 11,200 requests had been rejected which is 15% of the total requests received and 10,819 applications cancelled as were invalid or duplicate. Rest of the applications are under process as per the details available till April 7, 2024.
Maximum requests were received from Tamil Nadu (23,239) followed by West Bengal (11,976) and Madhya Pradesh (10,636). Minimum requests received from Chandigarh (17), Lakshadweep (18) and Manipur (20). State wise applications received are placed at Annexure A.
The Suvidha portal is a technological solution developed by ECI to ensure a level playing-field upholding the democratic principles of free, fair and transparent elections. Demonstrating an impressive track record, the Suvidha Portal streamlined the process of obtaining and acting upon requests for permissions and facilities from political parties and candidates during the election period.
​​​​​​​Recognizing the importance of the election campaign period, where parties and candidates engage in activities to reach out to voters, the Suvidha Portal caters to a diverse range of permission requests transparently on the First in First Out principle. It caters to permissions for organising rallies, opening temporary party offices, door-to-door canvassing, video vans, helicopters, obtaining vehicle permits, distributing pamphlets.
About SUVIDHA Portal- Critical Application to ECI IT Ecosystem
Accessible through the Suvidha Portal (https://suvidha.eci.gov.in ), political parties and candidates can seamlessly submit permission requests online from anywhere, at any time. Additionally, offline submission options are available to ensure inclusivity and equal opportunity for all stakeholders.
Supported by a robust IT platform, managed by nodal officers across various state departments, the Suvidha Portal facilitates efficient processing of permission requests. Suvidha also has a companion app that enables applicants to track the status of their requests in real time, adding further convenience and transparency to the process. The App is available on IoS and Android platforms.
The Suvidha Platform not only enhances the efficiency of the election process but also ensures transparency by providing real-time tracking of applications, status updates, timestamped submissions, and communication via SMS. Furthermore, the permission data available on the portal serves as a valuable resource for scrutinising election expenditures, contributing to greater accountability and integrity in the electoral process.
With the Suvidha Platform, the Election Commission of India reaffirms its commitment to facilitate a fair, efficient, and transparent electoral environment, where all political parties and candidates have equal access to the necessary permissions and clearances.
Annexure A:
S. No
State
Total Request
1
Andhra Pradesh
1153
2
Assam
2609
3
Bihar
861
4
Goa
28
5
Gujarat
648
6
Haryana
207
7
Himachal Pradesh
125
8
Karnataka
2689
9
Kerala
1411
10
Madhya Pradesh
10636
11
Maharashtra
2131
12
Manipur
20
13
Meghalaya
1046
14
Mizoram
194
15
Nagaland
46
16
Odisha
92
17
Punjab
696
18
Rajasthan
2052
19
Sikkim
44
20
Tamil Nadu
23239
21
Tripura
2844
22
Uttar Pradesh
3273
23
West Bengal
11976
24
Chhattisgarh
472
25
Jharkhand
270
26
Uttarakhand
1903
27
Telangana
836
28
Andaman & Nicobar Islands
468
29
Chandigarh
17
30
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
108
31
NCT OF Delhi
529
32
Lakshadweep
18
33
Puducherry
355
34
Jammu and Kashmir
383
Total
73,379

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
২০২৪-ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন ঘোষণা কৰাৰে পৰা ‘সুবিধা পৰ্টেল’ত ৭৩,০০০ ৰো অধিক আৱেদন লাভ কৰা হৈছে; ৪৪,৬০০ তকৈয়ো অধিকলৈ জনোৱা হৈছে অনুমোদন
‘প্ৰথম আগমন প্ৰথম নিৰ্গমণ’ নীতিয়ে দল আৰু প্ৰাৰ্থীৰ বাবে নিৰপেক্ষতাৰ আধাৰত সম সুযোগ নিশ্চিত কৰিছে
‘সুবিধা পৰ্টেল’-য়ে নিৰ্বাচন ব্যৱস্থাপনাত স্বচ্ছতাক উদগণি দিছে
07 APR 2024 12:14PM by PIB Guwahati
নিৰ্বাচনৰ দিন ঘোষণা আৰু আদৰ্শ আচৰণ বিধি (এমচিচি) কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত মাত্ৰ ২০টা দিনৰ ব্যৱধানত ‘সুবিধা’ মঞ্চই ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীৰ পৰা ৭৩,৩৭৯টা অনুমতি বিচাৰি জনোৱা আৱেদন লাভ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ৪৪,৬২৬টা অনুৰোধ (৬০%)লৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ৭ এপ্ৰিল, ২০২৪ পৰ্যন্ত উপলব্ধ বিৱৰণ অনুসৰি প্ৰায় ১১,২০০টা অনুৰোধ নাকচ কৰা হৈছে, লাভ কৰা মুঠ অনুৰোধৰ এয়া হৈছে ১৫%। ইফালে, অবৈধ তথা নকল বুলি নিৰ্ণয় কৰা ১০,৮১৯টা আবেদন বাতিল কৰা হৈছে। বাকী আৱেদনবোৰৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
তামিলনাডুৰ পৰা সৰ্বাধিক (২৩,২৩৯) অনুমতি সংক্ৰান্তীয় আৱেদন লাভ হৈছে আৰু ইয়াৰ পিছতে স্থান লাভ কৰিছে পশ্চিম বংগ (১১,৯৭৬) আৰু মধ্য প্ৰদেশ (১০,৬৩৬)য়ে। চণ্ডিগড় (১৭), লক্ষদ্বীপ (১৮) আৰু মণিপুৰ (২০)ৰ পৰা নিম্নতম অনুৰোধ লাভ কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত লাভ কৰা ৰাজ্য ভিত্তিক আৱেদনৰ তথ্য পৰিশিষ্ট- ক-ত উল্লেখ কৰা হৈছে।
মুক্ত, নিৰপেক্ষ আৰু স্বচ্ছ নিৰ্বাচনৰ গণতান্ত্ৰিক নীতিসমূহ বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে ‘ইচিআই’-য়ে বিকশিত কৰা এক প্ৰযুক্তিগত সমাধান হৈছে এই ‘সুবিধা’ পৰ্টেল। এক আকৰ্ষণীয় ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ প্ৰদৰ্শন কৰি সুবিধা পৰ্টেল-য়ে নিৰ্বাচনৰ সময়ছোৱাত ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীৰ পৰা অনুমতি আৰু সুবিধা আদায়ৰ বাবে অনুৰোধ লাভ কৰা আৰু কাম কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সুশৃংখলিত কৰি তুলিছে।
নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ সময়ৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি, য'ত দল আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে ভোটাৰসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ বাবে কাৰ্যকলাপত লিপ্ত হয়, ‘সুবিধা’ পৰ্টেল-য়ে ‘প্ৰথম আগমন প্ৰথম নিৰ্গমণ’ নীতিত স্বচ্ছভাৱে বিভিন্ন ধৰণৰ অনুৰোধৰ বিপৰীতে অনুমতি প্ৰদান কৰে। ই নিৰ্বাচনী সমাৱেশৰ আয়োজন, দলৰ অস্থায়ী কাৰ্যালয় খোলা, ঘৰে ঘৰে প্ৰচাৰৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা, ভিডিঅ' ভান, হেলিকপ্টাৰ, বাহনৰ অনুমতি লাভ কৰা, পত্ৰিকা বিতৰণ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰে।
‘সুবিধা’ পৰ্টেলৰ বিষয়ে- ‘ইচিআইআইটি ‘পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োগ
ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে যিকোনো স্থানৰ পৰা, যিকোনো সময়তে অনলাইনত ‘সুবিধা’ পৰ্টেল (https://suvidha.eci.gov.in)ৰ জৰিয়তে অনুমতিৰ বাবে অনুৰোধ দাখিল কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও, সকলো অংশীদাৰৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সমান সুযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ ‘অফলাইন’ ব্যৱস্থাৰে আৱেদন দাখিলৰ বিকল্পও উপলব্ধ আছে।
ৰাজ্যৰ বিভিন্ন বিভাগৰ ‘নোডেল বিষয়া’সকলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এক শক্তিশালী তথ্য প্ৰযুক্তি মঞ্চৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত, ‘সুবিধা’ পৰ্টেল-য়ে অনুমতিৰ বাবে জনোৱা অনুৰোধৰ দক্ষ প্ৰক্ৰিয়াকৰণত সহায় কৰে। ‘সুবিধা’-ৰ এটা সহযোগী ‘এপ্’-ও আছে, যি আৱেদনকাৰীসকলক প্ৰকৃত সময়ত তেওঁলোকৰ অনুৰোধৰ স্থিতি অনুসৰণ কৰিবলৈ সক্ষমতা প্ৰদান কৰে, প্ৰক্ৰিয়াটোত অধিক সুবিধা আৰু স্বচ্ছতা যোগ দিয়ে। ‘এপ্’-টো ‘আইঅ’এছ’ আৰু ‘এণ্ড্ৰইড প্লেটফৰ্ম’ত উপলব্ধ।
‘সুবিধা প্লেটফৰ্ম’-য়ে কেৱল নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ‘এছএমএছ’ৰ জৰিয়তে আৱেদন, স্থিতি ‘আপডেট’, ‘টাইমষ্টেম্প’ দাখিল আৰু যোগাযোগৰ বাস্তৱ-সময় ‘ট্ৰেকিং’-ৰো সুবিধা প্ৰদান কৰি স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰে। তদুপৰি, ‘পৰ্টেল’টোত উপলব্ধ অনুমতি সংক্ৰান্তীয় তথ্যই নিৰ্বাচনী ব্যয় পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে এক মূল্যৱান সমল হিচাপে কাম কৰে, যি নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অধিক দায়বদ্ধতা আৰু অখণ্ডতাত অৰিহণা যোগায়।
‘সুবিধা মঞ্চ’-ৰ জৰিয়তে ‘ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ’-য়ে এক নিৰপেক্ষ, দক্ষ আৰু স্বচ্ছ নিৰ্বাচনী পৰিৱেশৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা পুনৰ নিশ্চিত কৰে, য'ত সকলো ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰয়োজনীয় অনুমতি আৰু অনুমোদনৰ সমান প্ৰৱেশ-অনুকূলতা লাভ কৰে।
পৰিশিষ্ট- ক:
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
মুঠ আৱেদন
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১১৫৩
২
অসম
২৬০৯
৩
বিহাৰ
৮৬১
৪
গোৱা
২৮
৫
গুজৰাট
৬৪৮
৬
হাৰিয়ানা
২০৭
৭
হিমাচল প্ৰদেশ
১২৫
৮
কৰ্ণাটক
২৬৮৯
৯
কেৰালা
১৪১১
১০
মধ্য প্ৰদেশ
১০৬৩৬
১১
মহাৰাষ্ট্ৰ
২১৩১
১২
মণিপুৰ
২০
১৩
মেঘালয়
১০৪৬
১৪
মিজোৰাম
১৯৪
১৫
নাগালেণ্ড
৪৬
১৬
ওড়িশা
৯২
১৭
পঞ্জাৱ
৬৯৬
১৮
ৰাজস্থান
২০৫২
১৯
ছিক্কিম
৪৪
২০
তামিল নাডু
২৩২৩৯
২১
ত্ৰিপুৰা
২৮৪৪
22
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩২৭৩
২৩
পশ্চিম বংগ
১১৯৭৬
২৪
চত্তিশগড়
৪৭২
২৫
ঝাৰখণ্ড
২৭০
২৬
উত্তৰাখণ্ড
১৯০৩
২৭
তেলেংগাণা
৮৩৬
২৮
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপূঞ্জ
৪৬৮
২৯
চণ্ডীগড়
১৭
৩০
দাদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলী তথা দমন আৰু দিউ
১০৮
৩১
দিল্লী ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী পৰিসৰ
৫২৯
৩২
লাক্ষাদ্বীপ
১৮
৩৩
পুডুচেৰী
৩৫৫
৩৪
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
৩৮৩
মুঠ
৭৩,৩৭৯