Election Commission
In a first, ECI holds ‘Conference on Low Voter Turnout’ with Municipal Commissioners and DEOs from select districts to increase voter turnout in 2024 Lok Sabha Elections
Turnout Implementation plan prepared for 266 urban and rural PCs for targeted interventions
CEC Rajiv Kumar directs Municipal Commissioners and District Election Officers to create a movement where voters are self motivated to participate in elections
05 APR 2024 4:37PM by PIB Delhi
Ahead of the polling in the ongoing General Elections 2024, Election Commission of India (ECI) has accelerated efforts to enhance voter turnout in Parliamentary Constituencies (PCs) with a history of low poll participation in previous General Elections. In a day long ‘Conference on Low Voter Turnout’ held today at Nirvachan Sadan, New Delhi, Municipal Commissioners from major cities and select District Election Officers (DEOs) from Bihar and Uttar Pradesh deliberated together to chart a path towards enhancing voter engagement and participation in identified urban and rural PCs. The Conference was chaired by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu. On the occasion, a booklet on voter apathy was released by the Commission.
11 States/UTs namely Bihar, Uttar Pradesh, NCT of Delhi, Maharashtra, Uttarakhand, Telangana, Gujarat, Punjab, Rajasthan, J&K and Jharkhand had a voter turnout lower than the national average of 67.40% in the 2019 General Elections to the Lok Sabha. Out of the total 50 Rural PCs across 11 states identified with lower voter turnout than the national average in 2019, 40 PCs are from Uttar Pradesh (22 PCs) and Bihar (18PCs). In UP, 51- Phulpur PC recorded the lowest turnout of 48.7%, while in Bihar, 29-Nalanda PC recorded lowest turnout of 48.79%.
While addressing the Municipal Commissioners and DEOs, CEC Shri Rajiv Kumar said that a total of 266 Parliamentary Constituencies (215 Rural & 51 Urban) with low voter turnout have been identified and all concerned Municipal Commissioners, DEOs and State CEOs have been called today to find ways to reach out to voters in targeted manner. He emphasized on a three pronged strategy of providing facilitation at polling stations like queue management, shelter parking in congested areas; targeted outreach & communication; and involvement of critical stakeholders like RWAs, local icons and youth influencers to persuade people to come to polling stations.
CEC Kumar directed them to prepare a booth wise action plan for enhanced participation and behaviour change. He asked all MCs and DEOs to prepare different strategies for urban and rural areas and plan interventions accordingly for different target audiences. He emphasized that the “One size fits all” approach will not yield results. CEC Kumar also urged the authorities to act in a manner that instils pride among the voters in participating in the democratic festivities. He called for a movement in which people are self-motivated to vote.
The conference, a collaborative effort between the ECI and key stakeholders, focused on crafting a comprehensive action plan to address voter apathy, streamline logistical operations, and increase voter turnout. Discussions were centred on critical issues such as optimizing queue management at polling stations, facilitating voting in high-rise buildings, and leveraging the influential Systematic Voters' Education and Electoral Participation (SVEEP) programme.
With a keen emphasis on partnership and inclusivity, the ECI urged Municipal Commissioners and DEOs to actively contribute to the initiative. Urban specific hurdles to increased voter turnout were identified and targeted city specific interventions were planned and the officers were encouraged to develop tailored, region-specific outreach programs that resonate with the unique needs and demographics of their constituencies. In line with this vision, the ECI outlined an array of innovative voter awareness campaigns under SVEEP, including:
• Rolling out public transport and sanitation vehicles adorned with essential election messages.
• Incorporating voter awareness messages into utility bills for widespread dissemination.
• Collaborating with Resident Welfare Associations (RWAs) and voter awareness forums.
• Hosting informative sessions at popular public spaces such as parks, markets, and malls.
• Organizing engaging events like marathons, walkathons, and cyclothons to ignite voter interest.
• Utilizing various platforms including hoardings, digital spaces, kiosks, and Common Service Centres (CSCs) to disseminate voter education materials.
• Leveraging the power of social media platforms for extensive voter outreach and engagement.
The Conference was attended by Municipal Commissioners of Delhi, Mumbai, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Thane, Nagpur, Patna Sahib, Lucknow and Kanpur as well as select District Election Officers of Bihar and Uttar Pradesh. CEO Bihar, CEO Uttar Pradesh, CEO Maharashtra and CEO Delhi also attended the conference with CEOs of 7 states namely Karnataka, Gujarat, Madhya Pradesh, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana and Punjab joined virtually.
Background:
Approximately 297 million eligible voters did not vote in the General Elections to Lok Sabha in 2019 underscoring the scale of the problem which calls for proactive measures. Furthermore, recent elections across various states have highlighted trends of urban apathy towards the electoral process, warranting targeted interventions and collaborative endeavours.
Of the 50 PCs with the lowest voter turnout in the 2019 GE to Lok Sabha, 17 were found to be in Metropolitans or major cities reflecting an unfortunate trend of urban apathy. The same trend has been seen in the past few State Assembly Elections. In General Gujarat State Legislative Assembly elections 2022, Gandhidham AC in Kachchh district, which has industrial establishments, recorded lowest polling percentage of 48.14%, a sharp decline of almost 6% than the last election in 2017, recording a new low. Similarly, in GE to SLA of Himachal Pradesh 2022, the Shimla AC in Shimla District (State Capital) recorded the lowest polling percentage of 63.48% against the State Average Poll % of 75.78%. It has been observed that all rural Assembly Constituencies have voted more in percentage terms than urban Assembly Constituencies of Surat. The difference in lowest urban AC of Surat with highest rural AC is as much as 25%. Similarly, in the State Legislative Assembly Election of Karnataka 2023, AC Bommanahalli in Bangalore (Bangalore South) recorded the lowest VTR of 47.5% as compared to State Average VTR of 73.84%.
List of 50 PCs with lowest VTR in General Election to Lok Sabha – 2019
Sr. No.
State Name
PC NO.
PC NAME
PC VTR (%)
State VTR (%)
1
Jammu & Kashmir
3
Anantnag
8.98
44.97
2
Jammu & Kashmir
2
Srinagar
14.43
44.97
3
Jammu & Kashmir
1
Baramulla
34.60
44.97
4
Telangana
9
Hyderabad
44.84
62.77
5
Maharashtra
24
Kalyan
45.31
61.02
6
Bihar
30
Patna Sahib
45.80
57.33
7
Telangana
8
Secundrabad
46.50
62.77
8
Uttar Pradesh
51
Phulpur
48.70
59.21
9
Bihar
29
Nalanda
48.79
57.33
10
Bihar
35
Karakat
49.09
57.33
11
Maharashtra
25
Thane
49.39
61.02
12
Telangana
7
Malkajgiri
49.63
62.77
13
Bihar
39
Nawada
49.73
57.33
14
Maharashtra
34
Pune
49.89
61.02
15
Maharashtra
31
Mumbai South
51.59
61.02
16
Uttar Pradesh
43
Kanpur
51.65
59.21
17
Bihar
36
Jahanabad
51.76
57.33
18
Bihar
32
Arrah
51.81
57.33
19
Uttar Pradesh
52
Allahabad
51.83
59.21
20
Uttar Pradesh
58
Shrawasti
52.08
59.21
21
Uttar Pradesh
59
Gonda
52.20
59.21
22
Uttar Pradesh
60
Domariyaganj
52.26
59.21
23
Uttarakhand
3
Almora
52.31
61.88
24
Maharashtra
23
Bhiwandi
53.20
61.02
25
Telangana
10
CHEVELLA
53.25
62.77
26
Uttar Pradesh
78
Bhadohi
53.53
59.21
27
Uttar Pradesh
39
Pratapgarh
53.56
59.21
28
Bihar
37
Aurangabad
53.67
57.33
29
Maharashtra
29
Mumbai North central
53.68
61.02
30
Karnataka
26
Bangalore South
53.70
68.81
31
Bihar
6
Madhubani
53.81
57.33
32
Bihar
19
Maharajganj
53.82
57.33
33
Bihar
33
Buxar
53.95
57.33
34
Uttar Pradesh
37
Amethi
54.08
59.21
35
Uttar Pradesh
62
Sant Kabir Nagar
54.20
59.21
36
Karnataka
25
Bangalore central
54.32
68.81
37
Uttar Pradesh
72
Ballia
54.35
59.21
38
Maharashtra
27
Mumbai North West
54.37
61.02
39
Uttar Pradesh
57
Kaiserganj
54.39
59.21
40
Madhya Pradesh
2
BHIND
54.53
71.20
41
Uttar Pradesh
50
Kaushambi
54.56
59.21
42
Bihar
34
Sasaram (SC)
54.57
57.33
43
Bihar
18
Siwan
54.73
57.33
44
Karnataka
24
Bangalore North
54.76
68.81
45
Uttar Pradesh
35
Lucknow
54.78
59.21
46
Uttar Pradesh
68
Lalganj
54.86
59.21
47
Bihar
28
Munger
54.90
57.33
48
Maharashtra
10
Nagpur
54.94
61.02
49
Uttarakhand
2
Garhwal
55.17
61.88
50
Rajasthan
10
KARAULI-DHOLPUR
55.18
66.34
Note: PCs corresponding to rows with coloured background are identified as PCs of Metro or Major Cities.
In response to these challenges, the ECI has implemented a suite of initiatives aimed at reinvigorating voter engagement and participation, including:
• Devising a Turnout Implementation Plan (TIP) for targeted interventions at polling stations.
• Crafting district-specific themes for polling stations catering to diverse demographic groups.
• Collaborating with key stakeholders to expand voter outreach and awareness efforts.
• Formalizing electoral literacy in the education system through strategic partnerships.
• Engaging National Icons to connect with and inspire young voters.
• Launching integrated multimedia campaigns and targeted initiatives like #MeraVoteDeshkeLiye.
• Ensuring updated electoral rolls and accessibility-friendly infrastructure at polling stations.
• Promoting the use of IT applications for enhanced citizen participation and transparency.
• Providing continuous training to election officials for the seamless conduct of elections.
The Election Commission of India is committed to foster a vibrant democracy by actively engaging citizens and removing barriers to voter participation.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
নিৰ্বাচন আয়োগে লোকসভা নিৰ্বাচন-২০২৪ত ভোটদান বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰ্বাচিত জিলাসমূহৰ পৌৰ আয়ুক্ত আৰু ডিইঅ’সকলৰ সৈতে ‘কনফাৰেন্স অন ল’ ভোটাৰ টাৰ্ণআউট’ অনুষ্ঠিত কৰে
লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত হস্তক্ষেপৰ বাবে ২৬৬ নগৰীয়া আৰু গ্ৰামীণ সমষ্টিৰ বাবেভোটদান ৰূপায়ণ পৰিকল্পনা
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ৰাজীৱ কুমাৰে পৌৰ আয়ুক্ত আৰু জিলা নিৰ্বাচন বিষয়াসকলক ভোটাৰসকলে নিৰ্বাচনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে আত্ম-প্ৰেৰণা লাভ কৰাএক অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে
05 APR 2024 4:37PM by PIB Guwahati
আগন্তুক সাধাৰণ নিৰ্বাচন-২০২৪ৰ পূৰ্বে ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে (ECI)পূৰ্বৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত ভোটদান কম হোৱা সংসদীয় সমষ্টিসমূহত (PC) এইবাৰ ভোটদান বৃদ্ধিৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিছে। আজি নতুন দিল্লীৰ নিৰ্বাচন সদনত অনুষ্ঠিত এক দিনজোৰা ‘কনফাৰেন্স অন ল’ ভোটাৰ টাৰ্ণআউট’ত বিহাৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰধান চহৰসমূহৰ পৌৰ আয়ুক্ত আৰু নিৰ্বাচিত জিলা নিৰ্বাচনী বিষয়া (DEO)সকলে একেলগে আলোচনাৰেচিনাক্তকৃত নগৰীয়া আৰু গ্ৰামীণ সংসদীয় সমষ্টিসমূহত ভোটাৰক সংযোগ আৰু তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ দিশত এক কৰ্মপন্থা যুগুত কৰে। এই সন্মিলনত অধ্যক্ষতা কৰে মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ লগতে নিৰ্বাচন আয়ুক্তদ্বয় শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সন্ধুৱে। ইয়াতে আয়োগে ভোটাৰৰ উদাসীনতা সম্পৰ্কীয় এখনি পুস্তিকা উন্মোচন কৰে।
১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল যথাঃ বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, দিল্লী-এনচিটি, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰাখণ্ড, তেলেংগানা, গুজৰাট, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু ঝাৰখণ্ডত ভোট দানৰ হাৰ ২০১৯ৰ লোকসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত ৰাষ্ট্ৰীয় গড় ৬৭.৪০%তকৈ কম। ২০১৯ত ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ কম ভোটদানৰ হাৰ লাভ কৰা চিনাক্তকৃতএই ১১খন ৰাজ্যৰ মুঠ ৫০টা গ্ৰামীণসংসদীয় সমষ্টিৰ ভিতৰত ৪০টা সমষ্টি উত্তৰ প্ৰদেশৰ (২২টা সমষ্টি) আৰু বিহাৰৰ (১৮ টা সমষ্টি)। উত্তৰ প্ৰদেশত ৫১-ফুলপুৰ সমষ্টিত সৰ্বনিম্ন ভোটদান ৪৮.৭%, আনহাতে বিহাৰত ২৯-নালন্দা সমষ্টিত সৰ্বনিম্ন ভোটদান ৪৮.৭৯%।
পৌৰ আয়ুক্ত আৰু ডিইঅ’সকলক সম্বোধনেৰেমুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে কয় যে ভোটদানৰ হাৰ নিম্ন মুঠ ২৬৬টা সমষ্টি (২১৫টা গ্ৰামীণ আৰু ৫১টা নগৰীয়া) চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু আজি সংশ্লিষ্ট সকলো পৌৰ আয়ুক্ত, ডিইঅ’ আৰু ৰাজ্যিক চিইঅ’ক আমন্ত্ৰণেৰে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণেৰে ভোটাৰসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ উপায় নিৰ্ণয়ৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তেওঁ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ সুবিধাৰাজিৰভিতৰত তিনিটা ক্ষেত্ৰৰ কৌশলত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে,যথাঃভোটাৰৰ শাৰী ব্যৱস্থাপনা, জনবহুল অঞ্চলত পাৰ্কিঙৰ সুবিধা; লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত আউটৰিচ আৰু যোগাযোগতথা ভোটকেন্দ্ৰলৈ আহিবলৈ ভোটাৰসকলক বুজাবলৈ আৰডব্লিউএ, স্থানীয় আইকন আৰু যুৱ প্ৰভাৱশালীসকলৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰসকল সংযুক্ত হোৱা।
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি আৰু মনোভাৱ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বুথ অনুসাৰে একচন প্লেন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ তেওঁলোকক নিৰ্দেশনা প্ৰদানকৰে। তেওঁ সকলো এমচি আৰু ডিইঅ’ক চহৰ আৰু গ্ৰামাঞ্চলৰ বাবে ভিন্ন কৌশল প্ৰস্তুত কৰিবলৈ কয় তথা সেই অনুসৰি মধ্যৱৰ্তিতাৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ কয়। তেওঁ জোৰ দি কয়, “এটাপন্থাই সকলোৰে বাবে উপযুক্ত” পদ্ধতিৰেঈপ্সিত ফল লাভ নহয়। ভোটাৰসকলৰ মনত আগন্তুক গণতান্ত্ৰিক উৎসৱত অংশগ্ৰহণেৰেগৌৰৱৰ বীজ সিঁচিব পৰাকৈকাম কৰিবলৈয়োতেওঁআহ্বান জনায়। তেওঁ এনে এক আন্দোলনৰ আহ্বান জনায়, যাৰ জৰিয়তেভোটাৰ ৰাইজে ভোটদানৰ বাবে আত্ম-প্ৰেৰণা লাভ কৰে।
আয়োগ আৰু মূল অংশীদাৰসকলৰ সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা হিচাপে অনুষ্ঠিত এই সন্মিলনত ভোটাৰসকলৰ উদাসীনতাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ, লজিষ্টিক কাৰ্য্য-কলাপ সুশৃংখলিত কৰিবলৈ আৰু ভোটদান বৃদ্ধিৰ বাবে এক বিস্তৃত কাৰ্য্য পৰিকল্পনা যুগুতত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহত ভোটাৰৰ শাৰীৰ ব্যৱস্থাপনাক সুচল কৰি তোলা, সুচল স্থানত ভোটদানৰ সুবিধা প্ৰদানআৰু প্ৰভাৱশালী পদ্ধতিগত ভোটাৰ শিক্ষা আৰু নিৰ্বাচনী অংশগ্ৰহণ (SVEEP) কাৰ্য্যসূচীৰ ফলপ্ৰসূতা আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহত আলোচনা কৰা হয়।
অংশীদাৰিত্ব আৰু অন্তৰ্ভুক্তিত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপেৰেআয়োগে পৌৰ আয়ুক্ত আৰু ডিইঅ’সকলক এই পদক্ষেপত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। ভোটদান বৃদ্ধিৰ বাবে নগৰীয়া নিৰ্দিষ্ট বাধাসমূহ চিনাক্ত কৰা আৰু চহৰ অনুসাৰে নিৰ্দিষ্ট হস্তক্ষেপৰ পৰিকল্পনা তথা বিষয়াসকলক তেওঁলোকৰ সমষ্টিৰ অনন্য প্ৰয়োজন আৰু জনগাঁথনিৰ সৈতে পৰিচয়কৰণ, অঞ্চল-নিৰ্দিষ্ট আউটৰিচ কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিবলৈ উৎসাহ যোগোৱা হয়। এই দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি আয়োগে এছভিইইপিৰ অধীনত এলানি ভোটাৰ সজাগতা অভিযানৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে, ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছেঃ
- ৰাজহুৱা পৰিবহণ আৰু অনাময় বাহনসমূহক গুৰুত্বপূৰ্ণ নিৰ্বাচনী বাৰ্তাৰে সজ্জিতকৰণ।
- ব্যাপক প্ৰচাৰৰ বাবে ইউটিলিটি বিলসমূহত ভোটাৰ সজাগতামূলক বাৰ্তা অন্তৰ্ভুক্তকৰণ।
- আৱাসী কল্যাণ সংস্থা (RWA) আৰু ভোটাৰ সজাগতা মঞ্চৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা।
- উদ্যান, বজাৰআৰু মলৰ দৰে জনপ্ৰিয় ৰাজহুৱা স্থানত তথ্যসমৃদ্ধ অধিবেশন আয়োজন কৰা।
- ভোটাৰসকলৰ আগ্ৰহ জগাই তুলিবলৈ মাৰাথন, ৱাকাথনআৰু চাইক্ল’থনৰ দৰে আকৰ্ষণীয় অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা।
- ভোটাৰ শিক্ষা সমলৰ প্ৰচাৰৰ বাবে হৰ্ডিং, ডিজিটেল স্থান, কিয়স্কআৰু কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ (CSC)কে প্ৰমুখ্য কৰি ভিন্ন প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰা।
- ভোটাৰসকলৰ মাজত ব্যাপক প্ৰচাৰ আৰু তেওঁলোকক জড়িতকৰণৰ বাবে ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মক ব্যৱহাৰ কৰা।
এই সন্মিলনত দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাই, বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদ, আহমেদাবাদ, পুনে, থানে, নাগপুৰ, পাটনা চাহিব, লক্ষ্ণৌ আৰু কানপুৰৰ পৌৰ আয়ুক্তসকলৰ লগতে বিহাৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ নিৰ্বাচিত জিলা নিৰ্বাচনী বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।এই সন্মিলনত বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দিল্লীৰ মুখ্য নিৰ্বাচন বিষয়াই (CEO) অংশগ্ৰহণৰ সমান্তৰালকৈ ৭খন ৰাজ্য ক্ৰমে কৰ্ণাটক, গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান, তামিলনাডু, তেলেংগানা আৰু পঞ্জাৱৰ চিইঅ’সকলে ভাৰ্চুৱেলভাৱে যোগদান কৰে।
পটভূমিঃ
২০১৯ৰ লোকসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত প্ৰায় ২৯৭ নিযুত যোগ্য ভোটাৰে ভোটদান নকৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এনে প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তদুপৰি, ভিন্ন ৰাজ্যৰ শেহতীয়া নিৰ্বাচনে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি নগৰীয়া উদাসীনতাৰ কথাটোপ্ৰকট কৰি তুলিছে, যাৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণেৰেমধ্যৱৰ্তিতা অৱলম্বন আৰু সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে।
২০১৯ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত ভোটদানৰ হাৰ সৰ্বনিম্ন হোৱা ৫০ সমষ্টিৰ ভিতৰত ১৭ সমষ্টিয়েই মহানগৰ বা চহৰৰ, যিয়ে নগৰীয়া উদাসীনতাৰ এক দুৰ্ভাগ্যজনক ধাৰা প্ৰতিফলিত কৰিছে। বিগত কেইটামান বিধানসভা নিৰ্বাচনতো একে ধাৰা দেখা গৈছে। ২০২২ৰ গুজৰাটৰ বিধানসভাৰ নিৰ্বাচনত উদ্যোগিক প্ৰতিষ্ঠান থকা কচ্ছ জিলাৰ গান্ধীধাম সমষ্টিত ভোটদানৰ হাৰ সৰ্বনিম্ন ৪৮.১৪% হয়।যি ২০১৭ৰ নিৰ্বাচনতকৈ প্ৰায় ৬% হ্ৰাস পায়। একেদৰে, ২০২২ৰ হিমাচল প্ৰদেশৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনতছিমলা জিলাৰ (ৰাজ্যিক ৰাজধানী) ছিমলা সমষ্টিতভোটদানৰ হাৰ সৰ্বনিম্ন ৬৩.৪৮%। ইয়াৰ বিপৰীতে ৰাজ্যখনত সামগ্ৰিক ভোটদানৰ হাৰ আছিল ৭৫.৭৮%। দেখা গৈছে যে চুৰাটৰ নগৰীয়া বিধানসভা সমষ্টিতকৈ সকলো গ্ৰামীণ বিধানসভা সমষ্টিতে শতাংশ হিচাপত অধিক ভোটদান সম্পন্ন হৈছে। চুৰাটৰ সৰ্বাধিক ভোটদান কৰা গ্ৰাম্য সমষ্টি আৰু সৰ্বনিম্ন ভোটদান কৰা নগৰীয়া সমষ্টিৰ ভোটদানৰ হাৰৰ পাৰ্থক্য ২৫% পৰ্য্যন্ত। একেদৰে, ২০২৩ৰ কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যিক বিধানসভা নিৰ্বাচনত বেংগালুৰু (বেংগালুৰু দক্ষিণ)ৰবোম্মানাহল্লী সমষ্টিত ৰাজ্যিক গড় ভোটদানৰহাৰ ৭৩.৮৪%ৰ তুলনাত ৪৭.৫% সৰ্বনিম্ন ভোটদান সম্পন্ন হয়।
লোকসভা-২০১৯ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত সৰ্বনিম্ন ভোটদানৰ (VTR) ৫০ টা সংসদীয় সমষ্টিৰ (PC) তালিকা
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্যৰ নাম
সমষ্টিৰ নং
সমষ্টিৰ নাম
সমষ্টিৰ ভোটদান (%)
ৰাজ্যিক ভোটদান (%)
১
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
৩
অনন্তনাগ
৮.৯৮
৪৪.৯৭
২
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
২
শ্ৰীনগৰ
১৪.৪৩
৪৪.৯৭
৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
১
বাৰামুলা
৩৪.৬০
৪৪.৯৭
৪
তেলেংগানা
৯
হায়দৰাবাদ
৪৪.৮৪
৬২.৭৭
৫
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৪
কল্যাণ
৪৫.৩১
৬১.০২
৬
বিহাৰ
৩০
পাটনা চাহিব
৪৫.৮০
৫৭.৩৩
৭
তেলেংগানা
৮
চেকেন্দ্ৰাবাদ
৪৬.৫০
৬২.৭৭
৮
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫১
ফুলপুৰ
৪৮.৭০
৫৯.২১
৯
বিহাৰ
২৯
নালন্দা
৪৮.৭৯
৫৭.৩৩
১০
বিহাৰ
৩৫
কাৰাকত
৪৯.০৯
৫৭.৩৩
১১
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৫
থানে
৪৯.৩৯
৬১.০২
১২
তেলেংগানা
৭
মালকজগিৰি
৪৯.৬৩
৬২.৭৭
১৩
বিহাৰ
৩৯
নৱাদা
৪৯.৭৩
৫৭.৩৩
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
৩৪
পুনে
৪৯.৮৯
৬১.০২
১৫
মহাৰাষ্ট্ৰ
৩১
মুম্বাই দক্ষিণ
৫১.৫৯
৬১.০২
১৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
৪৩
কানপুৰ
৫১.৬৫
৫৯.২১
১৭
বিহাৰ
৩৬
জাহানাবাদ
৫১.৭৬
৫৭.৩৩
১৮
বিহাৰ
৩২
আৰহ
৫১.৮১
৫৭.৩৩
১৯
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫২
এলাহাবাদ
৫১.৮৩
৫৯.২১
২০
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫৮
শ্ৰাৱস্তি
৫২.০৮
৫৯.২১
২১
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫৯
গোণ্ডা
৫২.২০
৫৯.২১
২২
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬০
ডোমৰীয়াগঞ্জ
৫২.২৬
৫৯.২১
২৩
উত্তৰাখণ্ড
৩
আলমোৰা
৫২.৩১
৬১.৮৮
২৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৩
ভীৱণ্ডী
৫৩.২০
৬১.০২
২৫
তেলেংগানা
১০
চেভেল্লা
৫৩.২৫
৬২.৭৭
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
৭৮
ভাদোহী
৫৩.৫৩
৫৯.২১
২৭
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৯
প্ৰতাপগড়
৫৩.৫৬
৫৯.২১
২৮
বিহাৰ
৩৭
ঔৰংগাবাদ
৫৩.৬৭
৫৭.৩৩
২৯
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৯
মুম্বাই উত্তৰ চেন্ট্ৰেল
৫৩.৬৮
৬১.০২
৩০
কৰ্ণাটক
২৬
বেংগালুৰু দক্ষিণ
৫৩.৭০
৬৮.৮১
৩১
বিহাৰ
৬
মধুবনী
৫৩.৮১
৫৭.৩৩
৩২
বিহাৰ
১৯
মহাৰাজগঞ্জ
৫৩.৮২
৫৭.৩৩
৩৩
বিহাৰ
৩৩
বাক্সাৰ
৫৩.৯৫
৫৭.৩৩
৩৪
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৭
আমেথি
৫৪.০৮
৫৯.২১
৩৫
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬২
সন্ত কবীৰ নগৰ
৫৪.২০
৫৯.২১
৩৬
কৰ্ণাটক
২৫
বেংগালুৰু চেন্ট্ৰেল
৫৪.৩২
৬৮.৮১
৩৭
উত্তৰ প্ৰদেশ
৭২
বালিয়া
৫৪.৩৫
৫৯.২১
৩৮
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৭
মুম্বাই উত্তৰ পশ্চিম
৫৪.৩৭
৬১.০২
৩৯
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫৭
কৈছেৰগঞ্জ
৫৪.৩৯
৫৯.২১
৪০
মধ্য প্ৰদেশ
২
ভিন্দ
৫৪.৫৩
৭১.২০
৪১
উত্তৰ প্ৰদেশ
৫০
কৌশম্বী
৫৪.৫৬
৫৯.২১
৪২
বিহাৰ
৩৪
সাছাৰাম (SC)
৫৪.৫৭
৫৭.৩৩
৪৩
বিহাৰ
১৮
ছিৱান
৫৪.৭৩
৫৭.৩৩
৪৪
কৰ্ণাটক
২৪
বেংগালুৰু উত্তৰ
৫৪.৭৬
৬৮.৮১
৪৫
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৫
লক্ষ্ণৌ
৫৪.৭৮
৫৯.২১
৪৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬৮
লালগঞ্জ
৫৪.৮৬
৫৯.২১
৪৭
বিহাৰ
২৮
মুংগাৰ
৫৪.৯০
৫৭.৩৩
৪৮
মহাৰাষ্ট্ৰ
১০
নাগপুৰ
৫৪.৯৪
৬১.০২
৪৯
উত্তৰাখণ্ড
২
গড়ৱাল
৫৫.১৭
৬১.৮৮
৫০
ৰাজস্থান
১০
কৰৌলী-ঢোলপুৰ
৫৫.১৮
৬৬.৩৪
টোকাঃনীলাৰঙৰ শাৰীত থকাসংসদীয় সমষ্টিসমূহক (PC) মেট্ৰ' বা চহৰৰ অন্তৰ্গতসমষ্টি হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই আয়োগে ভোটাৰক সংযোগ আৰু অংশগ্ৰহণক পুনৰ সজীৱকৰণৰ লক্ষ্যৰে একাধিক পদক্ষেপ ৰূপায়ণ কৰিছে, এইসমূহ হৈছেঃ
- ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত হস্তক্ষেপৰ বাবে ভোটদান ৰূপায়ণ পৰিকল্পনা (TIP) যুগুত।
- ভিন্ন জনগাঁথনিগত গোটসমূহক পৰিচালনা কৰা ভোটকেন্দ্ৰসমূহৰ বাবে জিলা-নিৰ্দিষ্ট বিষয়বস্তু (Theme) যুগুত।
- ভোটাৰসকলৰ মাজত প্ৰসাৰ আৰু সজাগতা প্ৰচেষ্টা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে মূল অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা।
- কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে শিক্ষা ব্যৱস্থাত নিৰ্বাচনী সাক্ষৰতাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা।
- যুৱ ভোটাৰসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু তেওঁলোকক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় আইকনসমূহক নিয়োজিত কৰা।
- #MeraVoteDeshkeLiyeৰ দৰে সংহত মাল্টিমিডিয়া অভিযান আৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা।
- ভোটকেন্দ্ৰসমূহত নবীকৃত নিৰ্বাচনী তালিকা আৰু সুগমতা-অনুকূল আন্তঃগাঁথনি নিশ্চিত কৰা।
- নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধিৰ বাবে আইটি এপ্লিকেচনৰ ব্যৱহাৰক প্ৰোৎসাহিতকৰণ।
- নিৰ্বাচনৰ নিৰৱচ্ছিন্ন পৰিচালনাৰ বাবে নিৰ্বাচনী বিষয়াসকলক নিৰন্তৰভাৱে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা।
আয়োগ নাগৰিকসকলক সক্ৰিয়ভাৱে জড়িতকৰণ আৰু ভোটাৰসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত বাধাসমূহ আঁতৰাই এক স্পন্দনশীল গণতন্ত্ৰক পুনৰ এবাৰ উদ্ভাসিত কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ।