প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ বেতিয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিকশিত ভাৰত-বিকশিত বিহাৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Guwahati
মই মাতৃ সীতা আৰু লৱ-কুশৰ জন্মস্থান, মহৰ্ষি বাল্মিকীৰ দেশৰপৰা সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ! ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ জী, মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সতীৰ্থ নিত্যানন্দ ৰায় জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী বিজয় কুমাৰ সিনহা জী আৰু সম্ৰাট চৌধুৰী জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, জ্যেষ্ঠ নেতা বিজয় কুমাৰ চৌধুৰী জী আৰু সন্তোষ কুমাৰ সুমন জী, সাংসদ সঞ্জয় জয়ছোৱাল জী, ৰাধা মোহন জী, সুনীল কুমাৰ জী, ৰমা দেৱী জী আৰু সতীশ চন্দ্ৰ ডুবে জী, আন সকলো সন্মানীয় বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু মোৰ বিহাৰৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
এইখনেই সেই ভূমি যিয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰামত এক নতুন প্ৰাণ দিছিল, নতুন চেতনা বিয়পাইছিল। এই ভূমিয়েই মোহনদাস জীক মহাত্মা গান্ধীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। ‘বিকশিত বিহাৰৰপৰা বিকশিত ভাৰত’ৰ সংকল্পৰ বাবে, বেতিয়াতকৈ ভাল ঠাই হ’ব পাৰেনে, চম্পাৰনতকৈ ভাল ঠাই হ’ব পাৰেনে? আৰু আজি আপোনাসৱে এন ডি এৰ আমাৰ সকলো সহকৰ্মীক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ওলাই আহিছে! আজি ভিন্ন বিধানসভা সমষ্টিৰ লগতে বিহাৰ লোকসভা সমষ্টিৰপৰাও হাজাৰ-হাজাৰ লোকে ‘বিকশিত ভাৰত’ সংকল্পৰ বাবে এই কাৰ্য্যসূচীত যোগদান কৰিছে। বিহাৰৰ সকলো ৰাইজক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। লগতে, দেৰিকৈ আহি পোৱাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিছোঁ। মই বংগত আছিলোঁ আৰু আজিকালি বংগত থকা উৎসাহ একেবাৰে বেলেগ। ১২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰোড শ্ব'। সময় ৰাহি কৰিবলৈ বহুত চেষ্টা কৰিছিলোঁ, কিন্তু তথাপিও দেৰি হ’ল। আপোনালোক সকলোৰে অসুবিধাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
যুগ-যুগ ধৰি ৰাষ্ট্ৰখনক নেতৃত্ব দিয়া আৰু মা-ভাৰতীক কেইবাজনো প্ৰতিভাৱান ব্যক্তিত্ব জন্ম দিয়া এখন ভূমি বিহাৰ। আৰু এটা সত্য, বিহাৰ যেতিয়াই সমৃদ্ধিশালী হৈছে, তেতিয়াই ভাৰত সমৃদ্ধিশালী হৈছে। ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে বিহাৰৰ বিকাশ সমানেই জৰুৰী। মই এই কথা জানিবলৈ পাই সুখী যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ ঘূৰি অহাৰ পিছত বিহাৰত উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় কাম-কাজ আৰু অধিক ত্বৰান্বিত হৈছে। আজি বিহাৰে লাভ কৰিছে প্ৰায় ১৩ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ আঁচনিৰ উপহাৰ। ইয়াৰ ভিতৰত ৰেল, পথ, ইথানল প্লান্ট, চহৰৰ গেছ যোগান, এল পি জি গেছৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পৰ লগতে আন কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পও আছে। ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে আমি এই গতি অক্ষুণ্ণ ৰাখিব লাগিব আৰু এই গতিৰে আগবাঢ়িব লাগিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশকবোৰত বিহাৰে এক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। বিহাৰত যেতিয়া জংঘল ৰাজৰ উন্মেষ ঘটিছিল, তেতিয়া এই প্ৰত্যাহ্বানে আৰু অধিক গুৰুতৰ ৰূপ ধাৰণ কৰিছিল। জংঘলৰাজ অনাসকলে কেৱল নিজৰ পৰিয়ালক লৈ চিন্তা কৰিছিল, বিহাৰৰ লাখ-লাখ শিশুৰ ভৱিষ্যৎ নষ্ট কৰিছিল। বিহাৰৰ মোৰ ডেকা বন্ধুসকলে জীৱিকাৰ সন্ধানত আন ৰাজ্যৰ আন চহৰলৈ গৈছিল, আনহাতে ইয়াত মাত্ৰ এটা পৰিয়ালেহে গা কৰি উঠিছিল। কেৱল চাকৰিৰ বিনিময়ত মাটি দখল কৰা হৈছিল। সাধাৰণ মানুহক এনেদৰে লুণ্ঠন কৰাসকলক কোনোবাই ক্ষমা কৰিব পাৰিবনে? তেওঁলোকক ক্ষমা কৰিব পাৰিনে? এনে মানুহক ক্ষমা কৰিব পাৰিনে? জংঘল ৰাজক বিহাৰলৈ অনাৰ দায়িত্বত থকা পৰিয়ালটোৱেই হৈছে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আটাইতকৈ অভিশাপস্বৰূপ। জংঘলৰাজৰ দায়িত্বত থকা পৰিয়ালটোৱে বিহাৰৰ লাখ-লাখ যুৱকৰ ভাগ্য কাঢ়ি লৈছে। এই জংঘলৰাজৰপৰা উদ্ধাৰ কৰি বিহাৰক এতিয়াৰ পৰ্য্যায়লৈ আনিছে এন ডি এ চৰকাৰে।
বন্ধুসকল,
এন ডি এৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে ইয়াতেই কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। আজি যি হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেয়াই হৈছে ইয়াৰ আঁৰৰ অন্তৰ্নিহিত মনোভাৱ। কাৰণ, এই প্ৰকল্পবোৰৰ আটাইতকৈ বেছি লাভৱান কোন? সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী হ’ব সেই যুৱক-যুৱতীসকল, যিসকলে কৰ্মসংস্থাপন বিচাৰিছে আৰু বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ত পঢ়া-শুনা কৰিছে। আজি গংগাৰ ওপৰেৰে ৬ লেনযুক্ত কেবল ষ্টেড দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। বিহাৰত ২২ হাজাৰ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ এক ডজনৰো অধিক দলঙৰ কাম চলি আছে, ইয়াৰে পাঁচখন দলং গংগাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই দলং আৰু বহল পথসমূহে উদ্যোগসমূহৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰতিষ্ঠাৰ বাট মুকলি কৰে। নিৰ্মাণ হৈ থকা এই আন্তঃগাঁথনি নিয়োগৰ এক উল্লেখযোগ্য মাধ্যম। ই শ্ৰমিক, চালক, সেৱা সম্পৰ্কীয় কৰ্মী, অভিযন্তা আৰু আন বহুতো খণ্ডৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰে। অর্থাৎ চৰকাৰে যি হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে, সেয়া অৱশেষত বিহাৰৰ সাধাৰণ পৰিয়াললৈ যাব। ইয়াৰ ফলত বালি, শিল, ইটা, চিমেন্ট আৰু তীখাৰ দৰে উদ্যোগ বৃদ্ধি পাব আৰু কাৰখানা আৰু সৰু দোকানসমূহ একেদৰেই লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
যিবোৰ নতুন ৰেল চলি আছে সেইবোৰ সকলো ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’। অৰ্থাৎ এই পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ জনসাধাৰণেও কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। বিহাৰত এন ডি এ চৰকাৰেও ৰেল ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা আধুনিক কাৰখানা স্থাপন কৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক লৈ বহু কথাই চৰ্চা হৈছে। আৰু আৰু এটা কথা ক’ব পাৰোনে? আজি বহু উন্নত দেশ আছে য’ত এনে ডিজিটেল ব্যৱস্থা নাই যিটো বেতিয়া আৰু চম্পাৰনৰ দৰে ঠাইত উপলব্ধ। বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ নেতাই মোক লগ পালে মোক সুধিছে, ‘মোদী জী, ইমান সোনকালে এই সকলোবোৰ কেনেকৈ সম্পন্ন কৰিলে?’ মই তেওঁলোকক কওঁ যে এই কাম মোদীৰ নহয়, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীয়েহে কৰিলে। ভাৰতৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক প্ৰতিটো খোজতে কাষত থিয় দিয়াৰ নিশ্চয়তাহে দিছে মোদীয়ে। আৰু আজি বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ এই নিশ্চয়তা দিছোঁ। আৰু আপোনালোক সকলোৱে জানে যেতিয়া মোদীয়ে নিশ্চয়তা দিয়ে, তাৰ মানে নিশ্চয়তা পূৰণ হয়।
বন্ধুসকল,
এফালে নতুন ভাৰত গঢ়া হৈছে, আনফালে আৰজেডি, কংগ্ৰেছ আৰু তেওঁলোকৰ ইণ্ডি মিত্ৰজোঁট আজিও ২০ শতিকাতে জীয়াই আছে। এন ডি এ চৰকাৰে কৈছে যে আমি প্ৰতিটো ঘৰক সৌৰ ঘৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব বিচাৰোঁ। আমি বিচাৰো প্ৰতিটো ঘৰৰ ছাদত এটা সৌৰ উদ্যোগ হওঁক। এইদৰে সেই ঘৰটোৱেও বিনামূলীয়াকৈ বিদ্যুৎ উপাৰ্জন আৰু লাভ কৰিব পাৰে। কিন্তু ইণ্ডি মিত্ৰজোঁট এতিয়াও বন্তিৰ পোহৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আছে। বিহাৰত যেতিয়ালৈকে বন্তিৰ শাসন চলি আছিল, তেতিয়ালৈকে মাত্ৰ এটা পৰিয়ালৰ দৰিদ্ৰতা দূৰ হ’ল, মাত্ৰ এটা পৰিয়ালহে সমৃদ্ধিশালী হ’ল।
বন্ধুসকল,
আজি মোদীয়ে সঁচা কথা কওঁতে তেওঁৰ ওপৰত গালি-গালাজ নিক্ষেপ কৰে। দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তিৰ ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সমস্যাটো হ’ল মোদীৰ পৰিয়াল নাই। ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ বংশবাদী নেতাক লুটপাতৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ দিব লাগে বুলি কয়। তেওঁলোকক লুটপাতৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ দিয়া উচিত নেকি? তেওঁলোকে কৰিব লাগেনে? আজি যদি ভাৰত ৰত্ন কৰ্পুৰী ঠাকুৰ জীয়াই থাকিলহেঁতেন তেন্তে তেওঁলোকে মোদীক যি প্ৰশ্ন কৰি আছে, তেওঁকো সেই প্ৰশ্নটো সুধিলেহেঁতেন। বংশ আৰু দুৰ্নীতিৰ সমৰ্থকসকলে শ্ৰদ্ধাৰ বাপু, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰকো সমালোচনা কৰিলেহেঁতেন। এই নেতাসকলে নিজৰ পৰিয়ালক প্ৰচাৰ কৰা নাছিল বৰঞ্চ দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ সন্মুখত থিয় হৈ আছে অতি কম বয়সতে ঘৰৰ পৰা ওলাই অহা এজন ব্যক্তি। বিহাৰৰ যিকোনো ব্যক্তি যিকোনো ৰাজ্যত থাকিব পাৰে, কিন্তু ছঠ পূজা আৰু দীপাৱলীৰ বাবে সদায় ঘৰলৈ উভতি যায়। কিন্তু শৈশৱতে ঘৰ এৰি যোৱা মোদী... মোৰ বাবে সমগ্ৰ ভাৰত মোৰ ঘৰ, প্ৰতিজন ভাৰতীয় মোৰ পৰিয়াল। সেইবাবেই আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই কৈছে, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোক, প্ৰতিজন যুৱকে কৈছে -- 'মই মোদীৰ পৰিয়াল! মই মোদীৰ পৰিয়াল! আমি মোদীৰ পৰিয়াল!’
বন্ধুসকল,
মই দৰিদ্ৰ নাৰায়ণৰ প্ৰতিটো চিন্তা লাঘৱ কৰিব বিচাৰোঁ। সেইবাবেই মোদীয়ে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু স্বাস্থ্যসেৱা আগবঢ়াইছে। মহিলাৰ জীৱনৰ অসুবিধাবোৰ কমাব বিচাৰোঁ। সেইবাবেই মোদীয়ে মহিলাৰ নামত পকী ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰিছে, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, গেছ সংযোগ, পাইপেৰে পানী যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক উন্নত ভৱিষ্যৎ বিচাৰোঁ। সেইবাবেই মোদীয়ে অভিলেখ সংখ্যক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, এইমছ, আই আই টি, আই আই এম, আধুনিক শিক্ষানুষ্ঠান গঢ়ি তুলিছে। মই বিচাৰোঁ আমাৰ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু তেওঁলোকক সবলীকৰণ কৰা। সেইবাবেই মোদীয়ে আমাৰ কৃষকসকলক শক্তি আৰু সাৰ প্ৰদানকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ইথানল প্লান্ট স্থাপন কৰা হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে এন ডি এ চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছিল বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্যৰ গুদাম আঁচনি। ইয়াৰ অধীনত বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে হাজাৰ-হাজাৰ গুদাম নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। বিহাৰৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক পৰিয়ালৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকাৰ সাহায্যও প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডি মিত্ৰতাৰ সৈতে জড়িতসকলে জানে যে নিৰ্বাচনৰ পিছত তেওঁলোকৰ ক’লৈকো যাবলৈ নাই। তেওঁলোকে পৰাজয় অনুভৱ কৰি আনকি ভগৱান ৰামকো লক্ষ্য কৰি লৈছে। বেতিয়াত মাতৃ সীতা আৰু লৱ-কুশৰ উপস্থিতি অনুভৱ কৰা হয়। ভগৱান শ্ৰী ৰাম আৰু ৰাম মন্দিৰৰ বিৰুদ্ধে ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ ৰাইজে যিদৰে মাত মাতিছে সেয়া বিহাৰৰ ৰাইজে চাই আছে। আৰু ভগৱান শ্ৰীৰামক অপমান কৰা সকলক সমৰ্থন কৰা ৰাইজক বিহাৰৰ ৰাইজেও লক্ষ্য লৈছে। এইসকলে ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বিৰুদ্ধে চেষ্টা চলাইছিল। আজি ভাৰতে নিজৰ ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতিক সন্মান জনোৱাৰ লগে-লগে এইসকল লোকে সমস্যাত ভুগিছে।
বন্ধুসকল,
এই অঞ্চল প্ৰকৃতিপ্ৰেমী, থাৰু জনগোষ্ঠীৰ বসতি প্ৰধান। থাৰু সমাজত প্ৰকৃতিৰ সৈতে প্ৰগতিৰ জীৱনশৈলী আমাৰ সকলোৰে বাবে এক শিক্ষা। আজি যদি ভাৰতে প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ কৰি আগবাঢ়িছে, তেন্তে ইয়াৰ আঁৰৰ প্ৰেৰণা থাৰুৰ দৰে সম্প্ৰদায় আছে। সেইবাবেই মই কওঁ ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বিকাশৰ বাবে আমাক সকলোৰে প্ৰচেষ্টা, সকলোৰে প্ৰেৰণা আৰু সকলোৰে শিক্ষণৰ প্ৰয়োজন। কিন্তু এনে হ’বলৈ হ’লে এন ডি এ চৰকাৰে ৪০০ (আসন) অতিক্ৰম কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। হয় নে নহয়? কিমান? ৪০০... কিমান? ৪০০... দেশক তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ - ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত এন ডি এ হ’ব লাগিব! দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মানুহক মুক্ত কৰিবলৈ - এন ডি এ ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত হ’ব লাগিব! যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন চাকৰিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ - ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত এন ডি এ হ’ব লাগিব! দৰিদ্ৰক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰিবলৈ - এনডিএ... ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত হ’ব লাগিব! এক কোটি ঘৰত সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ বাবে - ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত এন ডি এ হ’ব লাগিব! তিনি কোটি ‘লাখপতি দিদি’ গঢ়িবলৈ -- ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত এন ডি এ হ’ব লাগিব! দেশৰ চুকে-কোণে বন্দে ভাৰত ৰেল চলাবলৈ - ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত এন ডি এ হ’ব লাগিব! ‘বিকশিত ভাৰত-বিকশিত বিহাৰ’ৰ বাবে - এন ডি এ... ৪০০ (আসন)ৰ ওপৰত হ’ব লাগিব!
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জনাইছোঁ। আমি সমস্বৰে কওঁ আহক -
ভাৰত মাতা কী—জয়!
দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওঁ আহক --
ভাৰত মাতা কী—জয়!
ভাৰত মাতা কী—জয়!
ভাৰত মাতা কী—জয়!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat-Viksit Bihar programme in Bettiah, Bihar
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Delhi
I greet everybody from the land of Maharshi Valmiki, the birthplace of Mother Sita and Luv-Kush! Governor Shri Rajendra Arlekar ji, my colleague in the cabinet Nityanand Rai ji, Deputy Chief Ministers Vijay Kumar Sinha ji and Samrat Chaudhary ji, ministers in the state government, senior leaders Vijay Kumar Chaudhary ji and Santosh Kumar Suman ji, MPs Sanjay Jaiswal ji, Radha Mohan ji, Sunil Kumar ji, Rama Devi ji and Satish Chandra Dubey ji, all other esteemed dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bihar!
This is the land that breathed new life into the struggle for Bharat’s independence, spreading a new consciousness. It was this very land that transformed Mohandas ji into Mahatma Gandhi. For the resolution of ‘Viksit Bihar Se Viksit Bharat’ (Developed Bihar to Developed India), can there be a better place than Bettiah, can there be a better place than Champaran? And today, you have come here in such large numbers to bless all our colleagues in the NDA. Today, thousands of people have joined this program for ‘Viksit Bharat’ resolution from different assembly constituencies as well as from Lok Sabha constituencies of Bihar. I greet all the people of Bihar. I also ask for your forgiveness for arriving late. I was in Bengal, and the enthusiasm in Bengal these days is quite different. There was a 12-kilometer-long road show. I was trying hard to save time, but still got late. I apologize to all of you for the inconvenience caused to you.
Friends,
Bihar is a land that has led the nation for centuries and given Ma Bharti several talented personalities. And it's a fact, whenever Bihar has prospered, Bharat has prospered. Therefore, it's equally important for Bihar to develop for ‘Viksit Bharat’. I am pleased to note that there has been further acceleration in the development-related activities in Bihar following the return of the double engine government. Today, Bihar has got gifts of nearly 13,000 crores rupees worth of schemes. These include projects related to rails, roads, ethanol plants, city gas supply, LPG gas, along with several other important projects. We need to maintain this momentum and continue at this pace for a ‘Viksit Bharat’. Congratulations to all of you for these projects.
Friends,
With the exodus of its youth, Bihar faced a significant challenge in the decades following independence. When Jungle Raj emerged in Bihar, this exodus picked up even more pace. Those who brought about Jungle Raj were only concerned about their own families, putting the future of millions of children in Bihar at stake. My young friends from Bihar kept going to other cities in other states in search of livelihood, while only one family thrived here. Lands were grabbed in exchange for a mere job. Can anyone forgive those who looted the common man in such a manner? Can they be forgiven? Can such people be forgiven? The family responsible for bringing Jungle Raj to Bihar is the biggest culprit of Bihar's youth. The family which was responsible for Jungle Raj has snatched the fate of millions of youths in Bihar. It's the NDA government that has brought Bihar so far by rescuing it from this Jungle Raj.
Friends,
The NDA's double engine government is making efforts to ensure that the youth of Bihar finds employment right here in Bihar. This is the underlying spirit behind the inauguration and foundation stones of projects worth thousands of crores that has been laid today. After all, who are the biggest beneficiaries of these projects? The biggest beneficiaries will be those young people who are seeking employment and studying in schools and colleges. Today, the foundation stone has been laid for the 6-lane cable-stayed bridge over the Ganga. Work is underway on more than a dozen bridges in Bihar worth over 22,000 crores, with five of them being constructed over the Ganga. These bridges and wide roads pave the way for development and establishment of industries. For whom are these trains running on electricity or modern trains like Vande Bharat? It's also for those young people whose parents had dreamt of such facilities. This infrastructure being built is a significant means of employment. It creates jobs for labourers, drivers, service-related personnel, engineers, and many other sectors. In other words, the thousands of crores of rupees that the government is investing will ultimately reach ordinary families in Bihar. This will boost industries like sand, stone, bricks, cement and steel, and benefit factories and small shops alike.
Friends,
All the new trains that are running or the tracks being laid are ‘Made in India’. This means that even the people of Bharat are getting employment through these initiatives. Modern factories manufacturing railway engines have also been established by the NDA government in Bihar. Today, there is much talk about Digital India all over the world. And may I tell you one more thing? Today, there are many developed countries that do not have such a digital system which is available in places like Bettiah and Champaran. When foreign leaders meet me, they ask me, 'Modi ji, how did you accomplish all this so quickly?' I tell them that it's not Modi who did this, but the youth of Bharat. Modi has only given the guarantee to stand by every youth of Bharat at every step. And today, I am also giving this guarantee of ‘Viksit Bharat’ to the youth of Bihar. And all of you know when Modi gives a guarantee, it means the guarantee is fulfilled.
Friends,
On one hand, a new Bharat is being built, while on the other hand, the RJD, Congress, and their INDI alliance are still living in the 20th century. The NDA government is saying that we want to turn every home into a solar home. We want every home to have a solar plant on its roof. This way, that home can also earn and get electricity for free. But the INDI alliance is still relying on the light of the lantern. As long as the rule of the lantern prevailed in Bihar, only one family's poverty was alleviated, only one family prospered.
Friends,
Today, when Modi speaks the truth, they hurl abuses at him. The biggest issue with the INDI alliance, which is a grouping of corrupt individuals, is that Modi does not have a family. They say that the dynastic leaders of the INDI alliance should be given a license to loot. Should they be given a license to loot? Should they? Today, if Bharat Ratna Karpoori Thakur were alive, they would also ask him the same question they're asking Modi. Supporters of dynasty and corruption would have put revered Bapu, JP, Lohia, Baba Saheb Ambedkar also in the dock. These leaders didn't promote their own families but dedicated their lives for every family in the country.
Friends,
Today, in front of you stands a person who left home at a very young age. Any person from Bihar may live in any state, but they always return home for Chhath Puja and Diwali. But Modi, who left home in childhood... Which home do I return to...? For me, the entire Bharat is my home, every Indian is my family. That's why today every Indian is saying, every poor person, every youth is saying -- 'I am Modi's family! I am Modi's family! We are Modi's family!’
Friends,
I want to alleviate every worry of the poor. That's why Modi is providing free ration and healthcare to the poorest families. I want to reduce the difficulties in the lives of women. That's why Modi is providing pucca houses in the name of women, providing toilets, electricity, gas connections, and piped water supply. I want a better future for the youth of my country. That's why Modi is building a record number of medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs, and modern educational institutions for the future of my youth. I want the income of our farmers to increase and empower them. That's why Modi is turning our farmers into energy and fertilizer providers. Today, ethanol plants are being set up across the country, including Bihar. The effort is to ensure that not only do vehicles run on the produce of sugarcane and rice farmers, but also that their earnings increase. The NDA government recently raised the price of sugarcane to Rs. 340 per quintal. Just a few days ago, the NDA government launched the world's largest grain warehousing scheme. Under this, thousands of warehouses will be built across the country, including in Bihar. To make life easier for small farming families in Bihar, they have also been given assistance worth thousands of crores under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Here in Bettiah alone, farmers have received nearly Rs. 800 crores under the PM Kisan Samman Nidhi. And let me give you an example of what these 'dynasts' have done with you. The fertilizer factory in Barauni was closed for a long time. These dynasts never cared about it. Modi had given a guarantee to farmers and labourers that it would be restarted. Today, this fertilizer factory is serving again and providing employment to the youth. That's why people say -- Modi's guarantee means fulfilment of guarantee.
Friends,
Those associated with the INDI alliance know that they have nowhere to go after elections. Sensing their impending defeat, even Lord Ram has become the target of the INDI alliance. One feels the presence of Mother Sita and Luv-Kush in Bettiah. The people of Bihar are watching the way the INDI alliance people are speaking against Lord Shri Ram and the Ram temple. And the people of Bihar are also taking note of the people who are supporting those who are insulting Lord Shri Ram. These are the dynasts who kept Ram Lalla in tents for decades. These are the dynasts who made desperate attempts against the construction of the Ram temple. Today, as Bharat honours its heritage and culture, these people are having problems even with that.
Friends,
This region is nature-loving, belonging to the Tharu community. The lifestyle of progress with nature in the Tharu society is a lesson for all of us. If Bharat is progressing while conserving nature today, then the inspiration behind it has communities like Tharu. That's why I say we need everyone's effort, everyone's inspiration, and everyone's learning for developing ‘Viksit Bharat’. But for this to happen, it is essential for the NDA government to cross 400 (seats). Is it or not? How much? 400... How much? 400... To make the country the third-largest economy - NDA beyond 400 (seats)! To lift people from poverty - NDA beyond 400 (seats)! To provide new job opportunities for the youth - NDA beyond 400 (seats)! To provide pucca homes for the poor - NDA... beyond 400 (seats)! For installing solar panels in one crore homes - NDA beyond 400 (seats)! To create three crore ‘Lakhpati Didis’ -- NDA beyond 400 (seats)! To operate Vande Bharat trains in every corner of the country - NDA beyond 400 (seats)! For ‘Viksit Bharat-Viksit Bihar’ - NDA... beyond 400 (seats)!
Once again, I am very thankful to all of you. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Raise both your hands and speak with full strength --
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.