Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat-Viksit Bihar programme in Bettiah, Bihar
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Delhi
I greet everybody from the land of Maharshi Valmiki, the birthplace of Mother Sita and Luv-Kush! Governor Shri Rajendra Arlekar ji, my colleague in the cabinet Nityanand Rai ji, Deputy Chief Ministers Vijay Kumar Sinha ji and Samrat Chaudhary ji, ministers in the state government, senior leaders Vijay Kumar Chaudhary ji and Santosh Kumar Suman ji, MPs Sanjay Jaiswal ji, Radha Mohan ji, Sunil Kumar ji, Rama Devi ji and Satish Chandra Dubey ji, all other esteemed dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bihar!
This is the land that breathed new life into the struggle for Bharat’s independence, spreading a new consciousness. It was this very land that transformed Mohandas ji into Mahatma Gandhi. For the resolution of ‘Viksit Bihar Se Viksit Bharat’ (Developed Bihar to Developed India), can there be a better place than Bettiah, can there be a better place than Champaran? And today, you have come here in such large numbers to bless all our colleagues in the NDA. Today, thousands of people have joined this program for ‘Viksit Bharat’ resolution from different assembly constituencies as well as from Lok Sabha constituencies of Bihar. I greet all the people of Bihar. I also ask for your forgiveness for arriving late. I was in Bengal, and the enthusiasm in Bengal these days is quite different. There was a 12-kilometer-long road show. I was trying hard to save time, but still got late. I apologize to all of you for the inconvenience caused to you.
Friends,
Bihar is a land that has led the nation for centuries and given Ma Bharti several talented personalities. And it's a fact, whenever Bihar has prospered, Bharat has prospered. Therefore, it's equally important for Bihar to develop for ‘Viksit Bharat’. I am pleased to note that there has been further acceleration in the development-related activities in Bihar following the return of the double engine government. Today, Bihar has got gifts of nearly 13,000 crores rupees worth of schemes. These include projects related to rails, roads, ethanol plants, city gas supply, LPG gas, along with several other important projects. We need to maintain this momentum and continue at this pace for a ‘Viksit Bharat’. Congratulations to all of you for these projects.
Friends,
With the exodus of its youth, Bihar faced a significant challenge in the decades following independence. When Jungle Raj emerged in Bihar, this exodus picked up even more pace. Those who brought about Jungle Raj were only concerned about their own families, putting the future of millions of children in Bihar at stake. My young friends from Bihar kept going to other cities in other states in search of livelihood, while only one family thrived here. Lands were grabbed in exchange for a mere job. Can anyone forgive those who looted the common man in such a manner? Can they be forgiven? Can such people be forgiven? The family responsible for bringing Jungle Raj to Bihar is the biggest culprit of Bihar's youth. The family which was responsible for Jungle Raj has snatched the fate of millions of youths in Bihar. It's the NDA government that has brought Bihar so far by rescuing it from this Jungle Raj.
Friends,
The NDA's double engine government is making efforts to ensure that the youth of Bihar finds employment right here in Bihar. This is the underlying spirit behind the inauguration and foundation stones of projects worth thousands of crores that has been laid today. After all, who are the biggest beneficiaries of these projects? The biggest beneficiaries will be those young people who are seeking employment and studying in schools and colleges. Today, the foundation stone has been laid for the 6-lane cable-stayed bridge over the Ganga. Work is underway on more than a dozen bridges in Bihar worth over 22,000 crores, with five of them being constructed over the Ganga. These bridges and wide roads pave the way for development and establishment of industries. For whom are these trains running on electricity or modern trains like Vande Bharat? It's also for those young people whose parents had dreamt of such facilities. This infrastructure being built is a significant means of employment. It creates jobs for labourers, drivers, service-related personnel, engineers, and many other sectors. In other words, the thousands of crores of rupees that the government is investing will ultimately reach ordinary families in Bihar. This will boost industries like sand, stone, bricks, cement and steel, and benefit factories and small shops alike.
Friends,
All the new trains that are running or the tracks being laid are ‘Made in India’. This means that even the people of Bharat are getting employment through these initiatives. Modern factories manufacturing railway engines have also been established by the NDA government in Bihar. Today, there is much talk about Digital India all over the world. And may I tell you one more thing? Today, there are many developed countries that do not have such a digital system which is available in places like Bettiah and Champaran. When foreign leaders meet me, they ask me, 'Modi ji, how did you accomplish all this so quickly?' I tell them that it's not Modi who did this, but the youth of Bharat. Modi has only given the guarantee to stand by every youth of Bharat at every step. And today, I am also giving this guarantee of ‘Viksit Bharat’ to the youth of Bihar. And all of you know when Modi gives a guarantee, it means the guarantee is fulfilled.
Friends,
On one hand, a new Bharat is being built, while on the other hand, the RJD, Congress, and their INDI alliance are still living in the 20th century. The NDA government is saying that we want to turn every home into a solar home. We want every home to have a solar plant on its roof. This way, that home can also earn and get electricity for free. But the INDI alliance is still relying on the light of the lantern. As long as the rule of the lantern prevailed in Bihar, only one family's poverty was alleviated, only one family prospered.
Friends,
Today, when Modi speaks the truth, they hurl abuses at him. The biggest issue with the INDI alliance, which is a grouping of corrupt individuals, is that Modi does not have a family. They say that the dynastic leaders of the INDI alliance should be given a license to loot. Should they be given a license to loot? Should they? Today, if Bharat Ratna Karpoori Thakur were alive, they would also ask him the same question they're asking Modi. Supporters of dynasty and corruption would have put revered Bapu, JP, Lohia, Baba Saheb Ambedkar also in the dock. These leaders didn't promote their own families but dedicated their lives for every family in the country.
Friends,
Today, in front of you stands a person who left home at a very young age. Any person from Bihar may live in any state, but they always return home for Chhath Puja and Diwali. But Modi, who left home in childhood... Which home do I return to...? For me, the entire Bharat is my home, every Indian is my family. That's why today every Indian is saying, every poor person, every youth is saying -- 'I am Modi's family! I am Modi's family! We are Modi's family!’
Friends,
I want to alleviate every worry of the poor. That's why Modi is providing free ration and healthcare to the poorest families. I want to reduce the difficulties in the lives of women. That's why Modi is providing pucca houses in the name of women, providing toilets, electricity, gas connections, and piped water supply. I want a better future for the youth of my country. That's why Modi is building a record number of medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs, and modern educational institutions for the future of my youth. I want the income of our farmers to increase and empower them. That's why Modi is turning our farmers into energy and fertilizer providers. Today, ethanol plants are being set up across the country, including Bihar. The effort is to ensure that not only do vehicles run on the produce of sugarcane and rice farmers, but also that their earnings increase. The NDA government recently raised the price of sugarcane to Rs. 340 per quintal. Just a few days ago, the NDA government launched the world's largest grain warehousing scheme. Under this, thousands of warehouses will be built across the country, including in Bihar. To make life easier for small farming families in Bihar, they have also been given assistance worth thousands of crores under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Here in Bettiah alone, farmers have received nearly Rs. 800 crores under the PM Kisan Samman Nidhi. And let me give you an example of what these 'dynasts' have done with you. The fertilizer factory in Barauni was closed for a long time. These dynasts never cared about it. Modi had given a guarantee to farmers and labourers that it would be restarted. Today, this fertilizer factory is serving again and providing employment to the youth. That's why people say -- Modi's guarantee means fulfilment of guarantee.
Friends,
Those associated with the INDI alliance know that they have nowhere to go after elections. Sensing their impending defeat, even Lord Ram has become the target of the INDI alliance. One feels the presence of Mother Sita and Luv-Kush in Bettiah. The people of Bihar are watching the way the INDI alliance people are speaking against Lord Shri Ram and the Ram temple. And the people of Bihar are also taking note of the people who are supporting those who are insulting Lord Shri Ram. These are the dynasts who kept Ram Lalla in tents for decades. These are the dynasts who made desperate attempts against the construction of the Ram temple. Today, as Bharat honours its heritage and culture, these people are having problems even with that.
Friends,
This region is nature-loving, belonging to the Tharu community. The lifestyle of progress with nature in the Tharu society is a lesson for all of us. If Bharat is progressing while conserving nature today, then the inspiration behind it has communities like Tharu. That's why I say we need everyone's effort, everyone's inspiration, and everyone's learning for developing ‘Viksit Bharat’. But for this to happen, it is essential for the NDA government to cross 400 (seats). Is it or not? How much? 400... How much? 400... To make the country the third-largest economy - NDA beyond 400 (seats)! To lift people from poverty - NDA beyond 400 (seats)! To provide new job opportunities for the youth - NDA beyond 400 (seats)! To provide pucca homes for the poor - NDA... beyond 400 (seats)! For installing solar panels in one crore homes - NDA beyond 400 (seats)! To create three crore ‘Lakhpati Didis’ -- NDA beyond 400 (seats)! To operate Vande Bharat trains in every corner of the country - NDA beyond 400 (seats)! For ‘Viksit Bharat-Viksit Bihar’ - NDA... beyond 400 (seats)!
Once again, I am very thankful to all of you. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Raise both your hands and speak with full strength --
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ବେତିଆଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ-ବିକଶିତ ବିହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Bhubaneswar
ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକୀଙ୍କ କର୍ମଭୂମି, ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଶରଣଭୂମି ଏବଂ ଲବ-କୁଶଙ୍କ ଏହି ଭୂମିରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି! ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା ଜୀ, ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବରିଷ୍ଠ ନେତା ବିଜୟ କୁମାର ଚୌଧୁରୀ ଜୀ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ସୁମନ ଜୀ, ସାଂସଦ ସଞ୍ଜୟ ଜୟସ୍ୱାଲ ଜୀ, ରାଧା ମୋହନ ଜୀ, ସୁନୀଲ କୁମାର ଜୀ, ରମା ଦେବୀ ଜୀ ଏବଂ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଜୀ। ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ!
ଏହି ମାଟି ହିଁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ନୂଆ ପ୍ରାଣ ଦେଇଥିଲା, ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା । ଏହି ମାଟି ହିଁ ମୋହନଦାସଜୀଙ୍କୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା । 'ବିକଶିତ ବିହାରରୁ ବିକଶଇତ ଭାରତ'- ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ ବେତିଆଠାରୁ ଭଲ ସ୍ଥାନ, ଚମ୍ପାରଣଠାରୁ ଭଲ ସ୍ଥାନ ଆଉ କେଉଁଠି ହୋଇପାରିବ କି? ଏବଂ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସି ଏନଡିଏରେ ଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ବିହାରର ବିଭିନ୍ନ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ତଥା ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବିଳମ୍ବରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମଧ୍ୟ ମାଗୁଛି । ମୁଁ ବଙ୍ଗଳାରେ ଥିଲି ଏବଂ ଆଜିକାଲି ବଙ୍ଗଳାରେ ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ରହିଛି। ସେଠାରେ ୧୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ରୋଡ୍ ସୋ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ବିଳମ୍ବରେ ପହଞ୍ଚିଲି। ଆପଣଙ୍କୁ ହୋଇଥିବା ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିହାର ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି, ଯିଏ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି। ବିହାର ସେହି ମାଟି, ଯିଏ ଅନେକ ପ୍ରତିଭାସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କୁ ଦେଇଛି । ଏବଂ ଏହା ଏକ ସତ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ବି ବିହାର ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ତେଣୁ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ବିହାରର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଫେରିବା ପରେ ବିହାରରେ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଆଜି ବିହାରକୁ ପାଖାପାଖି ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନାର ଉପହାର ମିଳିଛି। ଏଥିରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ଇଥାନଲ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ, ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ୍ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମକୁ ଏହି ବେଗକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ଏହି ବେଗରେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ବିହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା। ଏଠାରୁ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର ପଳାୟନ। ବିହାରରେ ଯେତେବେଳେ ଜଙ୍ଗଲ ରାଜର ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ପଳାୟନ ଆହୁରି ଅଧିକ ହୋଇଗଲା। ଯେଉଁମାନେ ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ ଆଣିଥିଲେ ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାର ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, ଯାହା ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିଲା । ବିହାରର ମୋର ଯୁବ ସାଙ୍ଗମାନେ ଜୀବିକା ସନ୍ଧାନରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ଯାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବେଶ ଭଲ ଭାବରେ ରହୁଥିଲା । କେବଳ ଚାକିରି ବଦଳରେ ଜମି ହଡ଼ପ କରାଯାଉଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଏଭଳି ଭାବେ ଲୁଟିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କେହି କ୍ଷମା କରିପାରିବେ କି? ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ କି? ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ କି? ବିହାରରେ ଜଙ୍ଗଲରାଜକୁ ଆଣିଥବା ପରିବାର, ବିହାରର ଯୁବକଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦୋଷୀ । ଜଙ୍ଗଲରାଜ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଥିବା ଏହି ପରିବାର ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଛଡ଼ାଇ ନେଇଛନ୍ତି। ଏନଡିଏ ସରକାର ହିଁ ବିହାରକୁ ଏହି ଜଙ୍ଗଲରାଜରୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଣିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏନଡିଏର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିହାରରେ ରୋଜଗାର ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ବିଛାଯାଇଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ପଛରେ ଏହା ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବନା ରହିଛି। ତେବେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ କିଏ? ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ ସେହି ଯୁବକଯୁବତୀ, ଯେଉଁମାନେ ରୋଜଗାର ଖୋଜୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ କେବୁଲ୍ ଆଧାରିତ ବ୍ରିଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ବିହାରରେ ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକ ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ପୋଲ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି ଏବଂ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୫ଟି ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପୋଲ ଓ ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥାଏ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ବିଜୁଳି କିମ୍ବା ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନରେ ଚାଲୁଥିବା ଏହି ଟ୍ରେନ୍ କାହା ପାଇଁ? ଏହା ସେହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏଭଳି ସୁବିଧାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ଏହା ଶ୍ରମିକ, ଡ୍ରାଇଭର, ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କର୍ମଚାରୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍ ସରକାର ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଶେଷରେ ବିହାରର ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବାଲି, ପଥର, ଇଟା, ସିମେଣ୍ଟ ଓ ଇସ୍ପାତ ଭଳି ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ କାରଖାନା ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୋକାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ।
ସାଥୀମାନେ,
ଚାଲୁଥିବା ସମସ୍ତ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ କିମ୍ବା ବିଛାଯାଉଥିବା ଟ୍ରାକ୍ ହେଉଛି 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ପାଉଛନ୍ତି। ବିହାରରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଆଧୁନିକ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିପାରିବି କି? ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ବିକଶିତ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁଠି ଏଭଳି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ ଯାହା ବେତିଆ ଓ ଚମ୍ପାରଣ ଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ନେତାମାନେ ମୋତେ ଭେଟିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋତେ ପଚାରନ୍ତି, 'ମୋଦୀଜୀ, ଆପଣ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଏସବୁ କିପରି କରିପାରିଲେ?' ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥାଏ ଯେ ଏହା ମୋଦୀ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କରିଛନ୍ତି। ମୋଦି କେବଳ ପ୍ରତି ପଦକ୍ଷେପରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଆଜି ମୁଁ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି । ଏବଂ ଆପଣସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତି, ଏହାର ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ନୂଆ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଆରଜେଡି, କଂଗ୍ରେସ ଓ ସେମାନଙ୍କ ର ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟ ଏବେ ବି ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏନଡିଏ ସରକାର କହୁଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ଛାତ ଉପରେ ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ହେଉ । ଏହି ଉପାୟରେ ସେହି ଘରେ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ମାଗଣାରେ ବିଜୁଳି ମିଳିପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟ ଏବେ ବି ଲଣ୍ଠନର ଆଲୋକ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି। ବିହାରରେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ଚାଲିଥିଲା, କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର ହୋଇଥିଲା, କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ସତ କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ଗାଳିଗୁଲଜ କରୁଛନ୍ତି। ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର ନାହିଁ। ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ, ଆଇଏନଡିଆଇ ମେଣ୍ଟର ପରିବାରବାଦୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ସେମାନଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ଦିଆଯିବା ଉଚିତକି? ସେମାନେ କରିବା ଉଚିତକି? ଆଜି ଯଦି ଭାରତ ରତ୍ନ କରପୁରୀ ଠାକୁର ଜୀବିତ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ସେହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥାନ୍ତେ ଯାହା ସେମାନେ ମୋଦୀଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି। ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ସମର୍ଥକମାନେ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ, ଜେପି, ଲୋହିଆ, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କାଠଗଡ଼ାରେ ଠିଆ କରିଦେଇଥାନ୍ତେ। ଏହି ନେତାମାନେ ନିଜ ପରିବାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିନଥିଲେ ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି କାଲି ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଏମିତି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ବହୁତ କମ୍ ବୟସରେ ଘରୁ ବାହାରିଯାଇଛନ୍ତି । ବିହାରର ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ରହୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ଛଟ୍ ପୂଜା ଏବଂ ଦୀପାବଳି ପାଇଁ ଘରକୁ ଫେରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ପିଲାଦିନେ ଘର ଛାଡି ଥିବା ମୋଦି... ମୁଁ କେଉଁ ଘରକୁ ଫେରିବି...? ମୋ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତ ମୋର ଘର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ମୋ ପରିବାର। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ କହୁଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ କହୁଛନ୍ତି- 'ମୁଁ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର! ମୁଁ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର ! ଆମେ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର!
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତାଦୂର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ମହିଳାଙ୍କ ନାଁରେ ପକ୍କା ଘର ଦେଉଛନ୍ତି, ଶୌଚାଳୟ ଦେଉଛନ୍ତି, ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ଓ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଉନ୍ନତ ହେଉ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ମୋ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏମ୍ସ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ଆଇଆଇଟି ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଏବଂ ଏମିତି ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତିଆରି କରୁଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉ ଏବଂ ସେମାନେ ସଶକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ। ସେଥିପାଇଁ, ମୋଦି ଆମର ଅନ୍ନଦାତା ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ସାର ପ୍ରଦାନକାରୀରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ ବିହାର ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଇଥାନଲର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। କେବଳ ଆଖୁ ଓ ଧାନ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଦ୍ବାରା ଦେଶରେ ଗାଡି ଚଳାଚଳ ହେଉ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏନଡିଏ ସରକାର ଆଖୁର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତି କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୪୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଏନଡିଏ ସରକାର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ଗୋଦାମ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହା ଅଧୀନରେ ବିହାର ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ଗୋଦାମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ବିହାରର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ କେବଳ ବେତିଆରେ କୃଷକମାନେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି 'ପରିବାରବାଦୀ’ମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କ'ଣ କରିଛନ୍ତି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଏଠାରେ ବରୋନୀର ସାର କାରଖାନା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା। ଏହି ପରିବାରବାଦୀ କେବେ ବି ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। ଏହାକୁ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ବୋଲି ମୋଦି କୃଷକ ଓ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ସାର କାରଖାନା ପୁଣି ଥରେ ସେବା ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥାତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ସାଥୀମାନେ,
ନିର୍ବାଚନର ଯେଉଁ ଗଠବନ୍ଧନ ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଆଉ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ସେମାନେ ପରାଜୟକୁ ଅନୁଭବ କରି ଇଣ୍ଡି ଗଠବନ୍ଧନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖ ନିଜେ ଭଗବାନ ରାମ ମଧ୍ୟ ଆସିଛନ୍ତି। ଏଠି ବେତିଆରେ ମା' ସୀତାଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ରହିଛି। ଲବ-କୁଶଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ ହେଉଛି। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ ଓ ରାମ ମନ୍ଦିର ବିରୋଧରେ ଇଣ୍ଡି ଗଠବନ୍ଧନ ଲୋକମାନେ ଯେପରି ବିରୋଧ କରି କହୁଛନ୍ତି ତାହା ବିହାରବାସୀ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଏ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଏହି ପରିବାରବାଦୀ ଯିଏ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରାମଲଲାଙ୍କୁ ତମ୍ବୁରେ ରଖିଥିଲେ । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ପରିବାରବାଦୀ ଯେଉଁମାନେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କୁ ବିରୋଧ କରି ମରଣାନ୍ତକ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ବେଳେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରକୃତିପ୍ରେମୀ, ଥାରୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଥାରୁ ଅଞ୍ଚଳ ଅଟେ। ସମାଜରେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ପ୍ରଗତିର ଯେଉଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ତାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶିକ୍ଷା । ପ୍ରକୃତିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଭାରତ ଯଦି ଆଜି ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ତା' ପଛରେ ଥାରୁ ଭଳି ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ' ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଶିଖିବା ଦରକାର। କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଏନଡିଏ ସରକାର ୪୦୦ (ଆସନ) ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଜରୁରୀ। ଏହା ଅଛି କି ନାହିଁ? କେତେ? 400... କେତେ? ୪୦୦... ଦେଶକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ - ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ଆସନ)ରୁ ଅଧିକ! ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ - ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ଆସନ)ରୁ ଅଧିକ! ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ - ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ଆସନ)ରୁ ଅଧିକ! ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ - ଏନଡିଏ... ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ (ସିଟ୍)! ୧ କୋଟି ଘରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ - ଏନଡିଏ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ (ସିଟ୍)! ୩ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ- ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ଆସନ)ରୁ ଅଧିକ! ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବା ପାଇଁ- ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ସିଟ୍)ରୁ ଅଧିକ! 'ବିକଶିତ ଭାରତ-ବିକଶିତ ବିହାର' ପାଇଁ - ଏନଡିଏ... ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ (ସିଟ୍)!
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏହା ମୋ ସହିତ କୁହ -
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କ ଦୁଇ ହାତ ଉଠାଇ ଏବଂ ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।