প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বিহারগী বেতিয়াদা পাঙথোকপা ভিকসিৎ ভারত-ভিকসিৎ বিহার থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱরোল
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Imphal
মহাঋসি বাল্মিকীগী পোক্নফম, মাতা সীতানা চংজফম লৌখিবা, অমসুং লব-কুশকী লমদম, পুম্নমকপু খুরুমজরি! রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র অর্লেকরজী, মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপ নিত্যানন্দ রায়জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী বিজয় কুমার সিনহাজী, সম্রাত চৌধরীজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, মকোক থোংবা লুচিংবশিং, বিজয় কুমার চৌধরীজী, সন্তোশ কুমার সুমনজী, এম.পি. সঞ্জয় জায়সৱালজী, রাধা মোহনজী, সুনীল কুমার জী, রমা দেবীজী, সতীশ চন্দ্র দুবেজী, অতৈ দিগনিতরীশিং, অমসুং বিহাতগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
মসি ভারতকী নীংতম লানদা অনৌবা ইনোৎ হাপখিবা লমদমনি। লমদম অসিনা মোহনদাসজী মহাত্মা গান্ধী শেমখি। চাউখৎপা বিহারদগী চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা ফিরেপ লৌনবা বেতিয়াদগী হেন্না ফবা মফম লৈরিগদ্রা? চম্পারনদগী হেন্না ফবা মফম লৈরিগদ্রা? অমসুং ঙসি মফম অসিদা ঐখোয়গী NDA মরুপশিংবু থৌজাল পীনবা মশিং য়াম্না থোরক্লি। ঙসি তোঙান-তোঙানবা বিধান সভা কেন্দ্রশিং অমসুং লোক সভাগী কেন্দ্রশিংদগী মীওই লিশিং কয়ানা থোরক্তুনা মখোয়গী মশাগী মফমশিংদা ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্পকী থৌরমদা শরুক য়ারি। ঐহাক্না বিহারগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা ঙাকপীনবসু হায়জরি। মরমদি ঐহাক্না মসিদা লাকপদা খরা থেংখ্রে। কিলোমীতর 12গী রোদ শো অমা পাঙথোকখি। অদুনা ঐহাক্না মফম অসিদা য়ৌরকপদা মতম চংখি।
মরুপশিং,
বিহার অসি চহিচা কয়া লৈবাক অসিবু লমজিংখিবা লমদমনি। বিহার অসি ইমা ভারত্তা তেলেন্ত লৈরবা পর্সনেলিতী কয়া পীরকখিবা লমদমনি। অমসুং বিহারনা চাউখৎলবা মতমদা ভারতনা চাউখৎপা ঙম্মি হায়বা অসি অচুম্বনি। মরম অসিনা ভারত চাউখৎপা হায়বা অসিদা বিহার চাউখৎপসু চপ মান্ননা মরু ওই। বিহারদা দবল ইঞ্জিনগী দিবেলপমেন্ত লাক্লবা মতুংদা বিহা চাউখৎহনবগী থবক অসি হেন্না খোঙজেল য়াংশিনখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঙসিসু বিহারনা লুপা করোর লিশিং 13 রোমগী স্কিমশিং খুদোল ওইনা ফংলি। মসিদা রেল-রোদ, ইথানোল প্লান্ত, সিতী গ্যাস সপ্লাই, LPG গ্যাসকুম্বা মরু ওইবা প্রোজেক্ত কয়া য়াওরি। বিহার চাউখৎহন্নবগীদমক ঐখোয়না মসিগী খোঙজেল অসিদা চংশিনবা তাই অমসুং খোঙজেল অসি হন্থহনদবা তাই। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া অসিদা বিহারনা অচৌবা শীংনবা অমা মায়োক্নখি – মফম অসিদগী নহারোলনা মাইগ্রেৎ তৌখি। বিহারদা জঙ্গল রাজ লাকপা মতমদা মসিগী মাইগ্রেসন অসি হেন্না হেনগৎলকখি। জঙ্গল রাজ পুরকখিবা মীওইশিংনা মখোয়গী ইমুং মনুংশিংগীদমক্তা খক্তা খনখি অমসুং বিহারগী অঙাং লাখ কয়াগী তুংলমচৎ খুদোংথিবা মওংদা থমখি। বিহারদগী ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা হিংনবগীদমক অতোপ্পা রাজ্যশিংগী অতোপ্পা সহরশিংদা চৎখি অমসুং মফম অসিদা ইমুং অমা খক্তনা চাউখৎখি। থবক অমগীদমক লম করম্না একচেঞ্জ তৌখিবা? মীওইশিং অদু ঐখোয়না ঙাকপীবা ঙমগদ্রা? বিহারদা জঙ্গল রাজ পুরকখিবা ইমুং অসি বিহারগী নহারোলগী খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবনি। মখোয়দা বিহারগী নহারোল লাখ কয়াগী খুদোংচাবা মাংহনখি।
মরুপশিং,
NDAগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা বিহারগী নহারোলবু বিহারদা থবক ফংনবা হোৎনরি। ঙসি শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসি ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওই। প্রোজেক্তশিং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরীশিং অসি কনানো? মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংগদৌরিবা অসি হৌজিক থবক থীরিবা নহারোলশিংনি। ঙসি গঙ্গাজীদা লেন তরুক্কী কেবল স্তে ব্রিদজ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। বিহারদা লুপা করোর লিশিং 22 রোমগী থোং তরানিথোই হেনবগী থবক পাইখৎলি, মসিগী মনুংদা গঙ্গাদা থোং মঙা শারি। থোংশিং অসি অসিনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং পুরক্নবা লম্বী য়াৎলগনি। চেল্লিবা ইলেক্ত্রিক ত্রেনশিং, ভন্দে ভারতগুম্বা মোদর্ন ত্রেনশিং চেনবা হৌরি, মসি কনাগীদমক্তনো? মসি নহারোলগীদমক্তনি। শেমগৎ শাগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি থবক পীনবা অচৌবা সোর্স অমনি। শিন্মী, দ্রাইবর, সর্ভিস পিপল, ইঞ্জিনীয়র, ওইরবসু লম কয়াদা মসিনা থবক পীরগনি। মসিনা তাকপদি সরকারনা ইনভেস্ত তৌরিবা লুপা করোর লিশিং কয়া অসিনা বিহারগী অচম্বা ইমুংশিংদা য়ৌরগনি। মসিনা লৈঙোই, নুং, চেক, সিমেন্ত, স্তীল, অতৈ ইন্দস্ত্রীজ কয়া, ফেক্তরীশিং অমসুং অপীকপা দুকানশিংদা শক্তি পীরগনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ত্রেনশিং চেল্লিবা, ত্রেকশিং শেম্মিবা পুম্নমক অসি মেদ ইন ইন্দিয়া ঙাক্তনি। মসিনা তাকপদি মসিদা ভারতকী মীয়াম্না থবক ফংলি হায়বনি। বিহারদসু NDA সরকারনা রেলৱে ইঞ্জিনশিং শারিবা মোদর্ন ফেক্তরীশিং লিংখৎলি। ঙসি মালেম শিনবা থুংবদা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মতাংদা চাউনা খন্ন-নৈনরি। অমসুং ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জগে। ঙসি চাউখৎপা লৈবাক কয়াদসু বেতিয়া অমসুং চম্পরনদা লৈরিবা দিজিতেল সিস্তেম অসি লৈতে। মীরৈবাক্কী লুচিংবশিংগা উনবা মতমদা মখোয়না মোদীজী পুম্নমক অসি অদোম্না করম্না থুনা পাঙথোকপগে হংলকখি। মোদীনা ভারতকী নহারোলনা তৌবনি হায়না খুমখি, ভারতকী নহারোলগী খোঙথাং খুদিংদা মোসীনা মখোয়দা মতেং পীনবা গরেন্তী পীরি। অমসুং ঙসি ঐনা বিহার চাউখৎহন্নবা বিহারগী নহারোলদা চপ মান্নবা গরেন্তী পীরি। পুম্নমক্না খঙই মদুদি মোদীগী গরেন্তী অসি গরেন্তী থুংহনবনি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা অনৌবা ভারত অমা শেম্মি, অমরোমদনা RJD, কোংগ্রেস অমসুং মখোয়গ ইন্দি এলাইন্সনা 20শুবা চহিচাগী মালেমদা হিংলি।NDA সরকারনা য়ুমথোং খুদিংমক চাউখৎহনবা পাম্মি। য়ুমথোং খুদিংদা মখোয়গী য়ুমথক্তা সোলর প্লান্ত লৈহনবা পাম্মি। মখোয়না মসিদগী শেল তানবা ঙমগনি অমসুং লেম্নে মৈ ফংগনি। অদুবু ইন্দি কোলিজন্নদি লাদেনগী মৈঙাল মরক্তা হৌজিকসু হিংলি। বিহারদা লাতেনগী লৈঙাক লৈরিবা মখৈ ইমুং অমগী লাইরবা মুথৎকনি অমসুং ইমুং অমনা চাউখৎকনি।
মরুপশিং,
ঙসি মোদীন অশেংবা হায়দোকপা অসিদা মখোয়না মোদীদা শাওরি। ইন্দি এলাইন্সকী খ্বাইদগী চাউবা সমস্যা অসি মসিদা শেঞ্জা থুমজানা থল্লবা মীওইশিংনা থল্লি। মীওইশিং অসিনা হায়রি ইমুংদা য়ুম্ফম ওইবা লুচিংবশিংনা লুত তৌনবা লাইসেন্স পীগদবনি। হুরান্নবা লাইসেন পীগদ্রো? করিগুম্বা ঙসি ভারত রত্ন কারপুরি থাকুরজী হিংলম্বা তারদবি মহাক্না মোদীনা হংলিবা ৱাহ্ং অসিমক হংলমগনি। নেপোতিজম অমসুং করপ্সন শৌংগৎলিবা মীওইশিং অসিনা ইকাই খুম্নরবা বাপু,জে.পি, লোহিয়া, বাবা সাহেব অম্বেকরবু ঙসি ইকাইবা পোকহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি নখোয়গী মাংদা লেপ্পীবা মীওই অসি য়াম্না চহি নৌনা ময়ুম থাদোকখি। বিহারদগী মীওই অমা হেক্তনা লৈনীংবা মফমদা লৈরবসু মহাক্না ছত পুজা অমসুং দিৱালীদা ময়ুম শোইদনা হল্লি। অদুবু মোদী অসিদি অঙাং ওইরিঙৈদা ময়ুম থাদোকখ্রে। ঐনা হনগদবা য়ুম অসি করম্বনো? ঐগী ওইনদি ভারত পুম্বা অসি ঐগী য়ুমনি, ভারত মচা পুম্নমক ঐগী ইমুং মনুংনি। মরম অসিনা ঙসি ভারত মচা খুদিংমক্না হায়রি, লায়রবা খুদিংমক, নহারোল খুদিংমক্না হায়রি – ‘ঐহাক মোদীগী ইমুংনি! ঐখোয় মোদীগী ইমুংনি!
মরুপশিং,
ঐহাক্না লায়রবগী অৱাবা খুদিংমক লোইশিনবা পাম্মি। মরম অসিনা মোদীনা মাগী খ্বাইদগী লাইরবা ইমুংশিংদা লেম্না রাসন অমসুং লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। নুপীশিংগী পুন্সিদা থেংনরিবা অৱাবশিং অসি ঐহাক্না কোকহনবা পাম্মি। মরম অসিনা মোদীনা নুপীশিংগী মমিংদা পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুমশিং পীরি, তোইলেৎ শারি, মৈ ফংহল্লি, গ্যাস কন্নেক্সন পীরি, তোতি ঈশিং ফংহল্লি। মহাক্না অসিগুম্বা লমশিং অসিদা থবক পাইখৎলি। ঐহাক্না ঐগী লৈবাক্কী নহারোলবু অফবা পুন্সি মরেল অমা হিংহনবা পাম্মি। মরম অসিনা মোদীনা রেকোর্দ ওইবা মশিংদা মেদিকেল কোলেক, এমস, IIT বিল্দিং, IIM বিল্দিং শারি। ঐহাক্না ঐগী লৈবাক্কী লৌমীশিংগী ইনকমশিং অসি হেনগৎহনবা পাম্মি অমসুং মখোয়বু হেন্না শক্তি পীগদবনি। মরম অসিনা মোদীনা মহাক্কী অন্নাদতা ইমুংনা ইনর্জী পীরিবা অমসুং হার পীরিবা ওইহল্লি। ঙসি ইথানোল প্লান্তশিং বিহার য়াওনা লৈবাক কয়াদা লিংখৎলি। লৈবাক অসিদা চেল্লিবা গারীশিং অসি চু পুথোক্লিবা লৌমীশিংগী পোত্থোক্না চল্লাইহনগদবনি অমসুং লৌমীগী ইনকমসু হেনগৎহনগনি। শুপ্নগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা NDA সরকারনা চুগী পর্চেস প্রাইস অসি ক্বিন্তল অমদা লুপা 340দা হেনগৎহনখি। শুপ্নগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা NDA সরকারনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অনাজ ভন্দরন য়োজনা হৌদোকখি। মসিগী মখাদা লৈবাক অমসুং বিহারদা ৱেয়রহাউস লিশিং কয়া শাখি। ঐগী বিহারদা লৈরিবা অপীকপা লৌমীগী ইমংশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা পি.এম. কিসান সম্মান নিতিগী মখঅদা মখোয়দা লুপা করোর লিশিং কয়া পীখি। মমফম অসিদা বেতিয়াগী লৌমীশিংনা পি.এম. কিসান সম্মান নিতিদগী চাউরাক্না লুপা করোর 800 ফংখি। অমসুং ইমুংশিং অসিনা নখোয়দা করি তৌখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকচগে। বরৌনিগী ফর্তিলাইজর ফেক্তরী অসি মতম শাংনা মফম অসিদা লোন্দুনা লৈরকখি। ইমুং অসিগী মীওইশিংনা মসিগীদমক অৱাবা লৈখিদে। মোদীনা লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিং অসি অমুক হিংগৎহন্নবা গরেন্তী পীখি। ঙসি ফর্তিলাইজর ফেক্তরী অসিনা মাগী সর্ভিস ফংহল্লি অমসুং নহারোলদা থবক পীরি। মরম অসিনা মীয়াম্না হায়রি – মোদীগী গরেন্তীদি গরেন্তী থুংহনবনি।
মরুপশিং,
মীখলদা ইন্দি এলাইন্সকী মীওইশিংনা মখোয় হৌজিক পোরগনি খঙলে। অমসুং মখোয়না মাইথিবা শোইদনা উবা ফংলগনি, ভগৱান রাম মশা লাক্তুনা মখোয়দা তার্গেৎ থম্মি। মফম অসিদা ইমা সিতা, লব-কুশপু নুংশিবা ফাওহল্লি। বিহার পুম্বগী মীয়ামনা ভগৱান শ্রী রাম অমসুং রাম মন্দিরগী মায়োক্তা ৱা ঙাংবা উবা ফংলি।মখোয়না রাম মন্দির শাবগী মায়োক্তা লৈ। ভারতনা ঙসি হেরিতেজ অমসুং কলচরবু ইকাই খুম্নৈ অদুবু মীওইশিং অসিনদি মসিদসু য়ানীংদ্রি।
মরুপশিং,
মফম অসি থারু ত্রাইবপু নুংশিজবা মফম অমনি। মহৌশাগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লিবা থারু খুনাইদগী পুন্সি মহিং অসি মীপুম খুদিংমক্কী পরা অমনি। ঙসি ভারতনা মহৌশাবু য়োখৎতুনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসি থারু ত্রাইবকুম্বা কয়াগী ইথিল য়াওরি। মীয়ামবু লায়রবদগী কোকহন্নবা, লৈবাক অসিবু অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইহন্নবা, নহারোলদা থবক্কী খুদোংচাবা ফংহন্নবা মীয়াম্না হায়রি, NDA 400 হেনগনি। লৈবাক অসিদা লায়রবশিংগীদমক পর্মিনেন্ত হাউস পীনবা, য়ুম করোর অমদা সোলর পেনেল ইনস্তোল তৌনবা, লাখপতি দিদি করোর অহুম শেম্নবা, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা ভন্দে ভারত ত্রেন চেলহন্নবা, চাউখৎপা ভারত চাউখৎপা বিহার শেম্নবা মীয়াম্না হায়রি, NDA 400 হেনগনি। অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু-
ভারত মাতাগী জয়!
খুৎ অনি থাংগৎতুনা হৌনা হায়বীয়ু-
ভারত মাতাগী জয়!
ভারত মাতাগী জয়!
ভারত মাতাগী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat-Viksit Bihar programme in Bettiah, Bihar
06 MAR 2024 6:15PM by PIB Delhi
I greet everybody from the land of Maharshi Valmiki, the birthplace of Mother Sita and Luv-Kush! Governor Shri Rajendra Arlekar ji, my colleague in the cabinet Nityanand Rai ji, Deputy Chief Ministers Vijay Kumar Sinha ji and Samrat Chaudhary ji, ministers in the state government, senior leaders Vijay Kumar Chaudhary ji and Santosh Kumar Suman ji, MPs Sanjay Jaiswal ji, Radha Mohan ji, Sunil Kumar ji, Rama Devi ji and Satish Chandra Dubey ji, all other esteemed dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bihar!
This is the land that breathed new life into the struggle for Bharat’s independence, spreading a new consciousness. It was this very land that transformed Mohandas ji into Mahatma Gandhi. For the resolution of ‘Viksit Bihar Se Viksit Bharat’ (Developed Bihar to Developed India), can there be a better place than Bettiah, can there be a better place than Champaran? And today, you have come here in such large numbers to bless all our colleagues in the NDA. Today, thousands of people have joined this program for ‘Viksit Bharat’ resolution from different assembly constituencies as well as from Lok Sabha constituencies of Bihar. I greet all the people of Bihar. I also ask for your forgiveness for arriving late. I was in Bengal, and the enthusiasm in Bengal these days is quite different. There was a 12-kilometer-long road show. I was trying hard to save time, but still got late. I apologize to all of you for the inconvenience caused to you.
Friends,
Bihar is a land that has led the nation for centuries and given Ma Bharti several talented personalities. And it's a fact, whenever Bihar has prospered, Bharat has prospered. Therefore, it's equally important for Bihar to develop for ‘Viksit Bharat’. I am pleased to note that there has been further acceleration in the development-related activities in Bihar following the return of the double engine government. Today, Bihar has got gifts of nearly 13,000 crores rupees worth of schemes. These include projects related to rails, roads, ethanol plants, city gas supply, LPG gas, along with several other important projects. We need to maintain this momentum and continue at this pace for a ‘Viksit Bharat’. Congratulations to all of you for these projects.
Friends,
With the exodus of its youth, Bihar faced a significant challenge in the decades following independence. When Jungle Raj emerged in Bihar, this exodus picked up even more pace. Those who brought about Jungle Raj were only concerned about their own families, putting the future of millions of children in Bihar at stake. My young friends from Bihar kept going to other cities in other states in search of livelihood, while only one family thrived here. Lands were grabbed in exchange for a mere job. Can anyone forgive those who looted the common man in such a manner? Can they be forgiven? Can such people be forgiven? The family responsible for bringing Jungle Raj to Bihar is the biggest culprit of Bihar's youth. The family which was responsible for Jungle Raj has snatched the fate of millions of youths in Bihar. It's the NDA government that has brought Bihar so far by rescuing it from this Jungle Raj.
Friends,
The NDA's double engine government is making efforts to ensure that the youth of Bihar finds employment right here in Bihar. This is the underlying spirit behind the inauguration and foundation stones of projects worth thousands of crores that has been laid today. After all, who are the biggest beneficiaries of these projects? The biggest beneficiaries will be those young people who are seeking employment and studying in schools and colleges. Today, the foundation stone has been laid for the 6-lane cable-stayed bridge over the Ganga. Work is underway on more than a dozen bridges in Bihar worth over 22,000 crores, with five of them being constructed over the Ganga. These bridges and wide roads pave the way for development and establishment of industries. For whom are these trains running on electricity or modern trains like Vande Bharat? It's also for those young people whose parents had dreamt of such facilities. This infrastructure being built is a significant means of employment. It creates jobs for labourers, drivers, service-related personnel, engineers, and many other sectors. In other words, the thousands of crores of rupees that the government is investing will ultimately reach ordinary families in Bihar. This will boost industries like sand, stone, bricks, cement and steel, and benefit factories and small shops alike.
Friends,
All the new trains that are running or the tracks being laid are ‘Made in India’. This means that even the people of Bharat are getting employment through these initiatives. Modern factories manufacturing railway engines have also been established by the NDA government in Bihar. Today, there is much talk about Digital India all over the world. And may I tell you one more thing? Today, there are many developed countries that do not have such a digital system which is available in places like Bettiah and Champaran. When foreign leaders meet me, they ask me, 'Modi ji, how did you accomplish all this so quickly?' I tell them that it's not Modi who did this, but the youth of Bharat. Modi has only given the guarantee to stand by every youth of Bharat at every step. And today, I am also giving this guarantee of ‘Viksit Bharat’ to the youth of Bihar. And all of you know when Modi gives a guarantee, it means the guarantee is fulfilled.
Friends,
On one hand, a new Bharat is being built, while on the other hand, the RJD, Congress, and their INDI alliance are still living in the 20th century. The NDA government is saying that we want to turn every home into a solar home. We want every home to have a solar plant on its roof. This way, that home can also earn and get electricity for free. But the INDI alliance is still relying on the light of the lantern. As long as the rule of the lantern prevailed in Bihar, only one family's poverty was alleviated, only one family prospered.
Friends,
Today, when Modi speaks the truth, they hurl abuses at him. The biggest issue with the INDI alliance, which is a grouping of corrupt individuals, is that Modi does not have a family. They say that the dynastic leaders of the INDI alliance should be given a license to loot. Should they be given a license to loot? Should they? Today, if Bharat Ratna Karpoori Thakur were alive, they would also ask him the same question they're asking Modi. Supporters of dynasty and corruption would have put revered Bapu, JP, Lohia, Baba Saheb Ambedkar also in the dock. These leaders didn't promote their own families but dedicated their lives for every family in the country.
Friends,
Today, in front of you stands a person who left home at a very young age. Any person from Bihar may live in any state, but they always return home for Chhath Puja and Diwali. But Modi, who left home in childhood... Which home do I return to...? For me, the entire Bharat is my home, every Indian is my family. That's why today every Indian is saying, every poor person, every youth is saying -- 'I am Modi's family! I am Modi's family! We are Modi's family!’
Friends,
I want to alleviate every worry of the poor. That's why Modi is providing free ration and healthcare to the poorest families. I want to reduce the difficulties in the lives of women. That's why Modi is providing pucca houses in the name of women, providing toilets, electricity, gas connections, and piped water supply. I want a better future for the youth of my country. That's why Modi is building a record number of medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs, and modern educational institutions for the future of my youth. I want the income of our farmers to increase and empower them. That's why Modi is turning our farmers into energy and fertilizer providers. Today, ethanol plants are being set up across the country, including Bihar. The effort is to ensure that not only do vehicles run on the produce of sugarcane and rice farmers, but also that their earnings increase. The NDA government recently raised the price of sugarcane to Rs. 340 per quintal. Just a few days ago, the NDA government launched the world's largest grain warehousing scheme. Under this, thousands of warehouses will be built across the country, including in Bihar. To make life easier for small farming families in Bihar, they have also been given assistance worth thousands of crores under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Here in Bettiah alone, farmers have received nearly Rs. 800 crores under the PM Kisan Samman Nidhi. And let me give you an example of what these 'dynasts' have done with you. The fertilizer factory in Barauni was closed for a long time. These dynasts never cared about it. Modi had given a guarantee to farmers and labourers that it would be restarted. Today, this fertilizer factory is serving again and providing employment to the youth. That's why people say -- Modi's guarantee means fulfilment of guarantee.
Friends,
Those associated with the INDI alliance know that they have nowhere to go after elections. Sensing their impending defeat, even Lord Ram has become the target of the INDI alliance. One feels the presence of Mother Sita and Luv-Kush in Bettiah. The people of Bihar are watching the way the INDI alliance people are speaking against Lord Shri Ram and the Ram temple. And the people of Bihar are also taking note of the people who are supporting those who are insulting Lord Shri Ram. These are the dynasts who kept Ram Lalla in tents for decades. These are the dynasts who made desperate attempts against the construction of the Ram temple. Today, as Bharat honours its heritage and culture, these people are having problems even with that.
Friends,
This region is nature-loving, belonging to the Tharu community. The lifestyle of progress with nature in the Tharu society is a lesson for all of us. If Bharat is progressing while conserving nature today, then the inspiration behind it has communities like Tharu. That's why I say we need everyone's effort, everyone's inspiration, and everyone's learning for developing ‘Viksit Bharat’. But for this to happen, it is essential for the NDA government to cross 400 (seats). Is it or not? How much? 400... How much? 400... To make the country the third-largest economy - NDA beyond 400 (seats)! To lift people from poverty - NDA beyond 400 (seats)! To provide new job opportunities for the youth - NDA beyond 400 (seats)! To provide pucca homes for the poor - NDA... beyond 400 (seats)! For installing solar panels in one crore homes - NDA beyond 400 (seats)! To create three crore ‘Lakhpati Didis’ -- NDA beyond 400 (seats)! To operate Vande Bharat trains in every corner of the country - NDA beyond 400 (seats)! For ‘Viksit Bharat-Viksit Bihar’ - NDA... beyond 400 (seats)!
Once again, I am very thankful to all of you. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Raise both your hands and speak with full strength --
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.