প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ আজমগড়ত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 MAR 2024 3:54PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
মঞ্চত উপস্থিত উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য, ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি তথা বিধান পৰিষদৰ সদস্য শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ চৌধুৰী জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সকলো সন্মানীয় মন্ত্ৰী, সাংসদ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু আজমগড়ৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আজি আজমগড় উজ্বলি উঠিছে। এটা সময়ত দিল্লীৰ লগতে দেশৰ আন ৰাজ্যৰ পৰাও এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰিছিল। আজি এই কাৰ্যসূচী আজমগড়ত অনুষ্ঠিত হৈ আছে আৰু দেশৰ বিভিন্ন কোণৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকে আমাৰ লগত যোগদান কৰিছে। লগতে যোগদান কৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকক আদৰণি জনাইছো আৰু অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি কেৱল আজমগড়ৰ নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ইয়াৰ পৰাই বহু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। দেশৰ পিছপৰা অঞ্চল হিচাপে গণ্য কৰা আজমগড়ে আজি দেশৰ বাবে উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় ৰচনা কৰিছে। আজি আজমগড়ৰ পৰা বহু ৰাজ্যত প্ৰায় ৩৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আজমগড়ৰ সমান্তৰালকৈ শ্ৰাৱস্তী, মোৰাদাবাদ, চিত্ৰকূট, আলিগড়, জবলপুৰ, গ্ৱালিয়ৰ, লক্ষ্ণৌ, পুনে, কলহাপুৰ, দিল্লী, আদমপুৰকে ধৰি বহু বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰা হৈছে। আৰু এই টাৰ্মিনেলসমূহৰ কাম কিমান দ্ৰুতগতিত কৰা হৈছে তাৰ উদাহৰণ হ’ল গোৱালিয়ৰৰ বিজয়া ৰাজে সিন্ধিয়া বিমানবন্দৰ। এই বিমানবন্দৰটো মাত্ৰ ১৬ মাহৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ হৈছে। আজি কদাপা, বেলাগাভি আৰু হুবলীৰ তিনিটা বিমানবন্দৰতো নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ বাবে বিমান যাত্ৰা অধিক আৰামদায়ক আৰু সুলভ কৰি তুলিব।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আপোনালোকে চাওক, যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা মোৰ সময়ৰ অভাৱৰ বাবে মই দেশৰ যিকোনো এটটা স্থানৰ পৰাই বহু প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰি আহিছো আৰু যেতিয়া মানুহে শুনিছে যে ইমানবোৰ বিমানবন্দৰ একেলগে, ইমানবোৰ ৰে’লৱে ষ্টেচন একেলগে, ইমানবোৰ বিমানবন্দৰ একেলগে, ইমানবোৰ আইআইএম একেলগে, ইমানবোৰ এইমছ একেলগে উদ্বোধন কৰা হৈছে, তেতিয়া মানুহ আচৰিত হয়। আৰু কেতিয়াবা পুৰণি চিন্তাবোৰো একেটা ফ্ৰেমতে ৰখা হয়। আৰু কি কয়? আৰে ভাই এইবোৰ সকলো নিৰ্বাচনী বতৰ নহয়নে? হে মেহৰবান, নিৰ্বাচনৰ বতৰত আগতে কি হৈছিল? পূৰ্বৰ চৰকাৰত বহি থকা মানুহে জনসাধাৰণৰ চকুত ধূলি দিবলৈ ঘোষণা কৰিছিল। কেতিয়াবা তেওঁলোকৰ সাহস ইমানেই আছিল যে সংসদতো তেওঁ ৰে’লৱেৰ নতুন আঁচনি ঘোষণা কৰিছিল। পিছত সুধিবলৈ কোনো নাই আৰু মই বিশ্লেষণ কৰি থাকোঁতে ঘোষণা ৩০-৩০, ৩৫-৩৫ বছৰ আগতে কৰা হৈছিল, কেতিয়াবা নিৰ্বাচনৰ আগতে শিলগুটি পেলাইছিল। তেতিয়া হেৰাই যাব, শিলবোৰো হেৰাই যাব, নেতাসকলো হেৰাই যাব। তাৰ মানে কেৱল ঘোষণা কৰা আৰু মোৰ মনত আছে যেতিয়া ২০১৯ চনত মই যিকোনো আঁচনি ঘোষণা কৰিছিলোঁ বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলোঁ, প্ৰথম শিৰোনাম হ’ব যে চাওক, এইটো এটা নিৰ্বাচন, সেইবাবেই হৈছে। আজি দেশে দেখিছে যে মোদী বেলেগ ধৰণে গঢ়া ব্যক্তি। ২০১৯ চনতো আমি যি আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো সেয়া নিৰ্বাচনৰ বাবে নাছিল। আজি আমি ইয়াক বাস্তৱায়িত হোৱা দেখিবলৈ পাওঁ, ইয়াৰ উদ্বোধন হৈছে আৰু আজিও ২০২৪ চনত দয়া কৰি নিৰ্বাচনৰ দৃষ্টিভংগীৰে নাচাব। এয়া মোৰ উন্নয়নৰ অসীম যাত্ৰাৰ অভিযান আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশখনক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পৰে দ্ৰুত গতিত দৌৰিছো, দেশখন দ্ৰুত গতিত আগুৱাইছো বন্ধুসকল। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মানুহে আজি আজমগড়ৰ প্ৰতি ইমান মৰম আৰু স্নেহ দেখিছে, তেওঁলোকে আপোনালোকৰ উৎসাহ দেখিছে আৰু মই পিছফালে দেখিছো যে পেণ্ডলৰ ভিতৰত থকাতকৈ ৰ’দত থকা মানুহ বেছি, এই মৰম আচৰিত।
বন্ধুসকল,
বিমানবন্দৰ, ঘাইপথ আৰু ৰে’লপথৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনিৰ সমান্তৰালকৈ ইয়াত শিক্ষা, পানী আৰু পৰিৱেশ সম্পৰ্কীয় উন্নয়নমূলক কামেও নতুন গতি লাভ কৰিছে। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশৰ লগতে দেশৰ সকলো ৰাজ্যবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। বিশেষকৈ আজমগড়বাসীক ইমান বৃহৎ সংখ্যক আহি আমাক আশীৰ্বাদ দিয়াৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু মোৰ আজমগড়ৰ ভাই-ভনীসকল, মোদীৰ আৰু এটা নিশ্চয়তা শুনক, মই আপোনালোকক জনাম নে? আজমগড়ৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, মই আপোনালোকক আৰু এটা নিশ্চয়তা দিছো, শুনিবনে? মই ক’ব লাগেনে নে লাগে? চাওক, এই কালিৰ আজমগড় এতিয়া দুৰ্গ, এই আজমগড়, এই আজমগড় উন্নয়নৰ দুৰ্গ হৈ থাকিব, ই আজীৱন থাকিব, ই চিৰকাললৈকে উন্নয়নৰ দুৰ্গ হৈ থাকিব, এয়াই মোদীৰ নিশ্চয়তা বন্ধু।
বন্ধুসকল,
আজি আজমগড়ত এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰা হৈছে। যিয়েই আজমগড় ভ্ৰমণ কৰিছে, সকলোৱে আজি বহুত সুখী। এইটো প্ৰথম নহয়, প্ৰথমবাৰৰ বাবে যেতিয়া আমি পূৰ্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰিবলৈ ওলাইছিলো, তেতিয়া আজমগড়ৰ সকলো ৰাইজে কৈয়েই থাকিল যে এতিয়া লক্ষ্ণৌত বিমানৰ পৰা নামি আমি আঢ়ৈ ঘণ্টাৰ পিছত ইয়ালৈ আহিম। এতিয়ালৈকে আমাৰ বিমানখন আজমগড়ত অৱতৰণ কৰিছিল। ইয়াৰ বাহিৰেও চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয় নির্মাণৰ বাবে বেনাৰসলৈ পঢ়া-শুনা আৰু ঔষধৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ প্রয়োজন কম হৈ পৰিল৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ এই মৰম আৰু আজমগড়ৰ এই উন্নয়নে জাতিবাদ, স্বজন-তোষণ আৰু ভোট বেংকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ টোপনি হৰিছে। পূৰ্বাঞ্চলে দশক দশক ধৰি জাতিবাদ আৰু তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি দেখি আহিছে। আৰু যোৱা ১০ বছৰত এই অঞ্চলটোৱেও উন্নয়নৰ ৰাজনীতিৰ সাক্ষী হৈ আহিছে আৰু যোৱা ৭ বছৰে যোগী জীৰ নেতৃত্বত ই অধিক গতি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ মানুহেও মাফিয়া শাসন আৰু মৌলবাদৰ সন্ত্ৰাস দেখিছে, এতিয়া ইয়াৰ মানুহেও আইনৰ শাসন দেখিছে। আজি উত্তৰপ্ৰদেশৰ আলিগড়, মোৰাদাবাদ, চিত্ৰকূট আৰু শ্ৰাৱস্তিৰ দৰে চহৰক নতুনকৈ বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেল লাভ কৰা চহৰবোৰক এসময়ত উত্তৰপ্ৰদেশৰ সৰু আৰু পিছপৰা চহৰ বুলি কোৱা হৈছিল। সুধিবলৈ কোনো নাছিল। এতিয়া ইয়াতো বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে, কাৰণ এই চহৰবোৰৰ দ্ৰুত বিকাশ হৈছে আৰু ইয়াত ঔদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে যেনেকৈ জনকল্যাণমূলক আঁচনি মেট্ৰ’ চহৰৰ বাহিৰেও সৰু চহৰ আৰু গাঁৱলৈ লৈ গ’ল... ঠিক তেনেদৰে আমি আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ কাম সৰু চহৰলৈও লৈ গৈ আছো। সৰু চহৰবোৰো ডাঙৰ মেট্ৰ’ চহৰৰ দৰেই ভাল বিমানবন্দৰ আৰু ভাল ঘাইপথৰ যোগ্য৷ আৰু ভাৰতত দ্ৰুতগতিত চলি থকা নগৰায়নৰ বাবে ৩০ বছৰ আগতে যি পৰিকল্পনা কৰিব লাগিছিল সেয়া কৰা নহ’ল, এই কথা মনত ৰাখি আজি আমি টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰক শক্তিশালী কৰিছো, যাতে নগৰায়ন বন্ধ নহয় আৰু আমি... সেই দিশত কাম কৰি আছে যাতে নগৰায়ন এটা সুযোগ হৈ পৰে। সবকা সাথ-সবকা বিকাশৰ এই দৃষ্টিভংগীয়েই হৈছে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ মৌলিক মন্ত্ৰ।
বন্ধুসকল,
আজি আজমগড়, মৌ আৰু বলিয়া বহু ৰে’ল প্ৰকল্পৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। তদুপৰি আজমগড় ৰে’লৱে ষ্টেচনৰো বিকাশৰ কাম চলি আছে। সীতাপুৰ, শ্বাহজাহানপুৰ, গাজীপুৰ, প্ৰয়াগৰাজ, আজমগড় আদি বহু জিলাৰ সৈতে জড়িত ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানৰো আয়োজন কৰা হৈছে। লগতে প্ৰয়াগৰাজ-ৰাইবেৰেলী, প্ৰয়াগৰাজ-চাকেৰী আৰু শামলী-পানীপাটকে ধৰি বহু ঘাইপথৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলাও এইমাত্ৰ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ অধীনত ৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই ক্ৰমবৰ্ধমান সংযোগে পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষক, ইয়াৰ যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে এক সোণালী ভৱিষ্যত লিখিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সঠিক মূল্য লাভ কৰক। আজি পূৰ্বতকৈ বহুগুণ বেছি এমএছপি দিয়া হৈছে। কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ পাৰিশ্ৰমিক মূল্যও চলিত বৰ্ষত ৮ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়া কুঁহিয়াৰৰ পাৰিতোষিক মূল্য প্ৰতি কুইণ্টলত ৩১৫ টকাৰ পৰা ৩৪০ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। আজমগড় কুঁহিয়াৰৰ বেল্ট হিচাপে গণ্য কৰা হয়। এই উত্তৰ প্ৰদেশ চলোৱা চৰকাৰখনে কেনেদৰে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কক কৰুণা কৰি কান্দিবলৈ বাধ্য কৰাইছিল আপোনালোকৰ মনত নিশ্চয় আছে। তেওঁলোকৰ ধন সদায় অপচয় হৈছিল আৰু কেতিয়াবা তেওঁলোকক সেই ধন পোৱাও নাছিল। এইখনেই হৈছে বিজেপি চৰকাৰ যিয়ে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ হাজাৰ কোটি মূল্যৰ বাবদ ধন প্ৰদান কৰিছে। আজি কুঁহিয়াৰৰ খেতিয়কসকলে সঠিক সময়ত কুঁহিয়াৰৰ মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। কুঁহিয়াৰ খেতিয়কক সহায়ৰ বাবে অধিক নতুন এলেকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে চৰকাৰে। পেট্ৰ’লত মিহলি কৰিবলৈ কুঁহিয়াৰৰ পৰা ইথানল তৈয়াৰ কৰা হৈছে। পথাৰৰ অৱশিষ্টৰ পৰা বায়’ গেছ উৎপন্ন হৈ আছে। এই একেখন উত্তৰপ্ৰদেশে চেনি কল পেলনীয়া দামত বিক্ৰী কৰি বন্ধ কৰা দেখিছে। এতিয়া চেনি কলো আৰম্ভ হৈছে আৰু কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ ভাগ্যও সলনি হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ পৰাও ইয়াৰ কৃষকসকল উপকৃত হৈছে। কেৱল আজমগড়ৰ প্ৰায় ৮ লাখ কৃষকে লাভ কৰিছে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ২ হাজাৰ কোটি টকা।
বন্ধুসকল,
ইমান বৃহৎ পৰিসৰত উন্নয়নৰ ইমান ক্ষীপ্ৰ গতি তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া চৰকাৰে সঠিক উদ্দেশ্য আৰু সততাৰে কাম কৰে। দুৰ্নীতিত ডুব যোৱা বংশবাদী চৰকাৰবোৰত ইমান বৃহৎ পৰিসৰত উন্নয়নমূলক কাম অসম্ভৱ আছিল। পূর্বৰ চৰকাৰৰ দিনত আজমগড় আৰু পূৰ্বাঞ্চল কেৱল পিছপৰা হোৱাই নহয়, সেই সময়ছোৱাত ঠাইখনৰ প্ৰতিমূৰ্তি কলংকিত কৰাত কোনো শিল নপৰাকৈ নাথাকিল। আৰু যোগী জীয়ে মাত্ৰ বহুত ভালকৈ বৰ্ণনা কৰিছে, মই পুনৰাবৃত্তি কৰা নাই। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু পেশীৰ শক্তিক যিদৰে সুৰক্ষিত কৰা হৈছিল, সেইদৰে সমগ্ৰ দেশখনে দেখিছে। এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন নতুন সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে মহাৰাজা সুহেলদেৱ ৰাজ্যিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰ উদ্বোধনো কৰা হৈছিল। বহুদিনলৈ আমাৰ আজমগড় সংমণ্ডলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বাৰাণসী, গোৰখপুৰ বা প্ৰয়াগৰাজলৈ যাব লগা হ’ল। সন্তানক আন এখন চহৰত পঢ়া-শুনা কৰিবলৈ পঠিয়ালে পিতৃ-মাতৃৰ ওপৰত যি আৰ্থিক বোজা পৰে সেয়াও মই বুজি পাওঁ। এতিয়া আজমগড়ৰ এই বিশ্ববিদ্যালয়ে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উচ্চ শিক্ষাৰ পথ সহজ কৰি তুলিব। এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা আজমগড়, মৌ, গাজীপুৰৰ লগতে আশে-পাশে থকা বহু জিলাৰ শিশুসকলে শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহিব পাৰিব। আপোনালোকে কওক, আজমগড় আৰু মৌভালানে এইখন বিশ্ববিদ্যালয় হ’লে লাভৱান হ’বনে নহয়নে?
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশেও দেশৰ ৰাজনীতি নিৰ্ধাৰণ কৰে, উত্তৰ প্ৰদেশেও দেশৰ উন্নয়নৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰি আছে। উত্তৰপ্ৰদেশত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছৰে পৰা উত্তৰপ্ৰদেশৰ ছবি আৰু ভাগ্য দুয়োটা সলনি হৈছে। আজি উত্তৰ প্ৰদেশ কেন্দ্ৰীয় আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন কৰা ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। গতিকে মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ বুলি কোৱা নাই, পৰিসংখ্যাই কথা কৈছে, বাস্তৱে ক’ব ধৰিছে যে আজি উত্তৰ প্ৰদেশ সন্মুখৰ লাইনত আহিছে। বিগত বছৰবোৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে উত্তৰ প্ৰদেশত লাখ লাখ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক কাম কৰি আহিছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰপ্ৰদেশৰ আন্তঃগাঁথনি সলনি হোৱাই নহয়, যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবেও লাখ লাখ নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। আজি উত্তৰপ্ৰদেশক অভিলেখ সৃষ্টি কৰা বিনিয়োগৰ দ্বাৰা স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। আজি ভূমি পূজন অনুষ্ঠানৰ দ্বাৰা উত্তৰপ্ৰদেশ চিনাক্ত কৰা হৈছে। আজি উত্তৰপ্ৰদেশক ইয়াৰ এক্সপ্ৰেছৱে আৰু ঘাইপথৰ নেটৱৰ্কৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা হৈছে। উত্তৰপ্ৰদেশৰ ওপৰত এতিয়া উন্নত আইন-শৃংখলাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে। অযোধ্যাৰ এটা ভৱিষ্যৎ ৰাম মন্দিৰৰ বাবে যুগ যুগ ধৰি চলি অহা অপেক্ষাৰ কামো সম্পূৰ্ণ হৈছে। অযোধ্যা, বেনাৰস, মথুৰা আৰু কুশনগৰৰ উন্নয়নৰ বাবে উত্তৰপ্ৰদেশৰ পৰ্যটন অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰ পৰা সমগ্ৰ ৰাজ্যই লাভৱান হৈছে। আৰু একেই নিশ্চয়তা ১০ বছৰ আগতেও দিছিল মোদীয়ে। আজি আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত সেই নিশ্চয়তা পূৰণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশে উন্নয়নৰ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰাৰ লগে লগে তুষ্টিকৰণৰ বিষো দুৰ্বল হৈ পৰিছে। যোৱা নিৰ্বাচনত আজমগড়ৰ ৰাইজেও দেখুৱাইছিল যে য’ত পৰিয়ালৰ লোকে নিজৰ দুৰ্গ বুলি গণ্য কৰিছিল, তাত দিনেশৰ দৰে যুৱকে ধ্বংস কৰে। সেইবাবেই পৰিয়ালৰ লোকসকল ইমানেই বিচলিত হৈ প্ৰতিদিনে অহৰহ মোদীক গালি-গালাজ কৰি আছে। এইসকল লোকে কৈছে যে মোদীৰ নিজৰ পৰিয়াল নাই। এইসকল লোকে পাহৰি যায় যে মোদীৰ পৰিয়াল, দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণ, এয়া মোদীৰ পৰিয়াল। আৰু সেইবাবেই আজি ভাৰতৰ চুকে-কোণৰ ​​পৰা এটা মাত আহিছে, সকলোৱে কৈছে – মই মোদীৰ পৰিয়াল! মই মোদীৰ পৰিয়াল! মই মোদীৰ পৰিয়াল! মই মোদীৰ পৰিয়াল! এইবাৰো উত্তৰপ্ৰদেশৰ সম্পূৰ্ণ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত আজমগড় পিছ পৰি থাকিব নালাগে। আৰু মই এইটো ভালদৰে জানো, যে আজমগড়ে যি বিচাৰে, সেইটো ল’ব পাৰি। সেয়ে এই পৃথিবীলৈ এই আহ্বান জনাইছোঁ, দেশে যি কৈছে, উত্তৰ প্ৰদেশে যি কৈছে, আজমগড়ে যি কৈছে। সেইটোৱেই কৈছো।এইবাৰ.....৪০০ পাৰ হ'ব। এইবাৰ... ৪০০ অতিক্ৰম কৰিব। এইবাৰ... ৪০০ অতিক্ৰম কৰিব। এইবাৰ... ৪০০ অতিক্ৰম কৰিব। আজিৰ এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে সকলো শ্ৰেণীৰ লোকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এইখিনি উন্নয়নমূলক কাম আজমগড়ৰ ইতিহাসৰ প্ৰথম ঘটনা। এয়া উন্নয়নৰ উদযাপন। আপোনালোক সকলোকে এটা অনুৰোধ জনাইছোঁ, অনুগ্ৰহ কৰি মোৰ কথা শুনক, সকলোৱে অনুগ্ৰহ কৰি সম্পূৰ্ণ কণ্ঠত কওক তেতিয়া মই আপোনালোকক ক'ম। মোৰ কথা শুনিবনে? আপুনি কৰিবনে? বাৰু এই কামটো কৰোঁ, প্ৰথমে মোবাইলটো উলিয়াই তাৰ ফ্লেচ লাইটটো জ্বলাই দিব, সকলোৱে নিজৰ মোবাইলৰ ফ্লেচ লাইটটো অন কৰক, ইয়াত মঞ্চত থকা মানুহবোৰেও কৰিব লাগে যদিহে সকলোৰে আছে। আপোনাৰ মোবাইল ফোনটোৰ ফ্লেচ লাইট অন কৰক। চাওক, এইটো উন্নয়নৰ উদযাপন, এইটো এটা উন্নত ভাৰতৰ বাবে এটা সংকল্প, এইটো এটা উন্নত আজমগড়ৰ উন্নয়নৰ বাবে এটা সংকল্প। মোৰ লগত সকলোৱে ক’ব-
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Azamgarh, UP
10 MAR 2024 3:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Present on the stage are Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, State President of the Bharatiya Janata Party and member of the Legislative Council Shri Bhupendra Chaudhary ji, all hon’ble ministers of Uttar Pradesh, Members of Parliament, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Azamgarh.
Today, the star of Azamgarh is shining brightly. There was a time when other states of the country would join it if there was an event in Delhi. Today, an event is taking place in Azamgarh and thousands of people from different parts of the country are connected with us. I welcome and greet all those thousands of people who have joined us.
Friends,
Today, many development projects are being inaugurated here for the development of not only Azamgarh, but for the entire country. Azamgarh, which was once considered a backward area of the country, is now scripting a new chapter of development for the nation. Projects worth approximately 34,000 crore rupees have either been launched or inaugurated for several states from Azamgarh today. Along with Azamgarh, new terminal buildings have been inaugurated at airports in Shravasti, Moradabad, Chitrakoot, Aligarh, Jabalpur, Gwalior, Lucknow, Pune, Kolhapur, Delhi, and Adampur. The pace at which work has been completed for these terminals is exemplified by the Vijayaraje Scindia Airport in Gwalior, which was completed in just 16 months. Today, foundation stones have also been laid for new terminal buildings at airports in Kadapa, Belagavi, and Hubli. All these efforts will make air travel more convenient and accessible for the common people of the country.
But friends,
For the past several days, I have been inaugurating numerous projects from the same location across the country due to the constraints of time. And when people hear about so many airports, railway stations, airports, IIMs, AIIMS all being developed simultaneously in the country, they are amazed. Sometimes, those who used to hold onto old ways of thinking try to fit this also into their preconceived notions. And what do they say? Oh, this is the election season! What used to happen earlier during the election season? People in the previous governments would announce schemes just to hoodwink the public. Sometimes they were so audacious that they would even announce new railway schemes in Parliament. No one would question them afterward. And when I analysed it, I found that announcements were made 30-35 years ago, sometimes they would lay the foundation stones before elections and after that they would disappear. The stones too would disappear and so would be the leaders. It was just about making announcements. And I remember whenever I announced or laid the foundation stone of any project in 2019, the first headline would always be, "Look, this is because of the elections." Today, the country is witnessing that Modi is a man of his word. The projects that we launched in 2019 were not for the sake of elections. Today, you can see them being implemented and inaugurated. Please don’t see these projects through the lens of elections in 2024. This is the campaign of my endless journey of development, and I am running with swift pace towards the resolution of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) by 2047, pushing the country at a fast pace, my friends. The people from all over the country connected today can see the love and affection from Azamgarh. I see that more people are enduring the heat of the sun than those seated inside the tent. This love is incredible.
Friends,
Along with infrastructure related to airports, highways, and railways, we have also accelerated development projects related to education, water, and environmental conservation in Azamgarh. I extend my congratulations to the people of Uttar Pradesh and all the states of the country for these development projects. I especially express gratitude to the people of Azamgarh who have come in such large numbers to bless us. And my dear brothers and sisters of Azamgarh, let me tell you one more guarantee from Modi? Should I tell you? Look, today's Azamgarh is not just the Azamgarh of yesterday; it is now a citadel, it will remain the fortress of development for eternity. This fortress of development will remain till eternity. This is Modi's guarantee, my friends.
Friends,
Today, a new history is being written in Azamgarh. Today everyone is very happy right from those who are living in Azamgarh to those who are settled abroad from here. This is not the first time; even earlier, when I inaugurated the Purvanchal Expressway, everyone in Azamgarh kept saying that now, after landing in Lucknow, we can reach here in just two and a half hours. Now, Azamgarh has got its own airport. Apart from that, due to the establishment of a medical college and a university, there is less need to go to Banaras for education and medical treatment.
Friends,
Your love and the development of Azamgarh are disturbing the sleep of the INDI alliance relying on casteism, nepotism, and vote banks. Purvanchal has witnessed politics of casteism and appeasement for decades. And this region has also seen the politics of development in the last 10 years, and it has gained further momentum under Yogi ji's leadership for the past 7 years. The people here have also seen the dangers of mafia raj and extremism, and now they are witnessing the rule of law. Today, cities like Aligarh, Moradabad, Chitrakoot, and Shravasti in Uttar Pradesh, which were once considered small and backward cities, have received new airport terminals. No one used to take care of these cities. Now, even air services are starting from here because rapid development is happening in these cities, and industrial activities are expanding here. Just as our government has extended welfare schemes beyond metro cities to small towns and rural areas, we are also taking modern infrastructure projects to small towns and villages. Small towns deserve good airports and highways as much as big metro cities. The rapid urbanization happening in Bharat, which should have been planned 30 years ago, did not happen. Keeping that in mind, we are strengthening Tier-2 and Tier-3 cities so that urbanization doesn't stop and becomes an opportunity. This is the direction in which we are working. "Sabka Saath, Sabka Vikas" (Collective Efforts, Inclusive Growth) is the fundamental mantra of the double-engine government's vision.
Friends,
Today, Azamgarh, Mau, and Ballia have received the gift of several railway projects. Additionally, development of Azamgarh railway station is also underway. Inaugurations and ground-breaking ceremonies of railway projects connected to Sitapur, Shahjahanpur, Ghazipur, Prayagraj, Azamgarh, and many other districts have also taken place. Inaugurations and ground-breaking ceremonies of several highways, including Prayagraj-Raebareli, Prayagraj-Chakeri, and Shamli-Panipat, have also been done just now. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, more than 5,000 kilometers of roads have been inaugurated. This increasing connectivity is paving the way for a bright future for the farmers, youth, and entrepreneurs of Purvanchal.
Friends,
Our government's priority is to ensure that farmers get the right price for their produce. Today, the Minimum Support Price (MSP) being offered has increased significantly compared to before. There has been an 8% increase in remunerative prices this year for sugarcane farmers. Now, the remunerative price for sugarcane has increased from Rs. 315 to Rs. 340 per quintal. Azamgarh is counted among the sugarcane belts. Do you remember how the government used to treat sugarcane farmers in the previous administrations in Uttar Pradesh? They used to torment them. Their money used to be withheld and sometimes not even paid. It is the BJP government that has cleared thousands of crores in dues owed to sugarcane farmers. Today, sugarcane farmers are getting the right price for their crops in time. The government has also extended its support to sugarcane farmers in other new areas. Ethanol is being produced from sugarcane to mix in petrol. Biogas is being produced from crop residue. Uttar Pradesh has also witnessed the closure of sugar mills due to the sale of sugar at low prices. Now, sugar mills are opening up again, and the fate of sugarcane farmers is changing. The central government, which is providing the PM-Kisan Samman Nidhi, has also benefited farmers here. Nearly 8 lakh farmers alone in Azamgarh have received Rs. 2,000 crore from the PM-Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Such rapid development on such a large scale is only possible when the government works with the right intentions and honesty. Development projects on such a large scale were impossible in corrupt family-oriented governments. In previous administrations, not only did Azamgarh and Purvanchal face the pain of backwardness, but they also did not refrain from tarnishing the region's image during that time. Yogi ji has described it very well; I am not repeating it. The protection given to terrorism and muscle power by previous governments has been seen by the entire country. The double-engine government is continuously working to change this situation and provide new opportunities to the youth here. In our government, the foundation stone for Maharaja Suheldev Rajya Vishwavidyalaya was laid, and its inauguration has also been done. For a long time, the youth of Azamgarh Mandal had to go to Banaras, Gorakhpur, or Prayagraj for education. I understand the financial burden on parents when they have to send their children to study in other cities. Now, this university in Azamgarh will make higher education easier for our youth. Now children from Azamgarh, Mau, Ghazipur, and many other districts around it will be able to pursue education from this university. Now tell me, will this university benefit Azamgarh, Mau, and the surrounding areas? Will it or not?
Friends,
Uttar Pradesh not only influences the politics of the country but is also determining the direction of the country's development. Both the image and destiny of Uttar Pradesh have changed since the double-engine government came to power in UP. Today, Uttar Pradesh is among the top-performing states in implementing central schemes. I am not saying this because I am a Member of Parliament from Uttar Pradesh; the numbers speak for themselves, and reality tells us that today Uttar Pradesh has stepped forward in the forefront. In recent years, the double-engine government has carried out development works worth lakhs of crores of rupees in Uttar Pradesh. This has not only transformed the infrastructure of UP but has also created millions of new opportunities for the youth. Today, UP's identity is being shaped by the record investment coming into the state. Today, UP's identity is being built from ground-breaking ceremonies. Today, UP's identity is being established through the network of expressways and highways. Discussions about UP now revolve around better law and order. The centuries-old wait for the magnificent Ram temple in Ayodhya has also been fulfilled. Tourism in UP has seen rapid growth due to the development of Ayodhya, Banaras, Mathura, and Kushinagar, benefiting the entire state. And this was the guarantee given by Modi 10 years ago. Today, that guarantee is being fulfilled with your blessings.
Friends,
As Uttar Pradesh touches new heights of development, the venom of appeasement is also losing its strength. In the last election, the people of Azamgarh showed that where the family considered their stronghold, a young man like Dinesh brought it down. Therefore, those inclined towards dynastic politics are continuously cursing Modi every day. These people are saying that Modi does not have his own family. They forget that Modi's family is the 1.4 billion people of the country; this is Modi's family. And that's why voices are echoing from every corner of India, everyone is saying - I am Modi's family! I am Modi's family! I am Modi's family! I am Modi's family! This time too, Azamgarh should not lag behind in the complete sweep of Uttar Pradesh. And I know very well that when Azamgarh wishes for something, it fulfils it.
Therefore, I urge everyone from this land, from what the country is saying, what Uttar Pradesh is saying, what Azamgarh is saying. I am calling upon that only. This time... beyond 400 (seats)! This time... beyond 400 (seats)! This time... beyond 400 (seats)! This time... beyond 400 (seats)! I extend my heartfelt wishes to the people of all regions for today's development works. The multitude of development projects launched today marks the first time in the history of Azamgarh. This is a festival of development. I urge you all. Will you listen to me? If you heed my words, let everyone speak loudly, only then I will tell you. Will you listen to me? Will you do it? Alright, let's do this, first take out your mobile phones, turn on the flashlights of your mobile phones, everyone turn on the flashlights of your mobile phones, even those on the stage, if they have mobile phones, turn on the flashlights of your mobile phones. Look, this is a celebration of development, this is the celebration of progress, this is the resolution of a ‘Viksit Bharat’ and this is the resolution of ‘Viksit Azamgarh’. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.