ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୧୨ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ୧୯ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ହରିୟାଣା ସେକ୍ସନ ଉଦଘାଟନ
୨୦୨୪ର ତିନି ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି
"ସମସ୍ୟାକୁ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ କରିବା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି"
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ହେଉଛି ବଡ଼ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଭାରତ
"ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଡେଲିଭରି ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶ ହେଉଛି
11 MAR 2024 3:30PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୧୨ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଜରିଆରେ ସାରା ଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଦିଗରେ ଦେଶ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଐତିହାସିକ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ହରିୟାଣା ସେକ୍ସନକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହରିୟାଣା ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତିକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ବଦଳାଇଦେବ ଏବଂ "କେବଳ ଯାନବାହନରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ"।
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪ର ତିନି ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ସେଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଆଜିର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷିଣରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହରିୟାଣା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ, ପୂର୍ବକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବିହାରର ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବେଳେ ପଶ୍ଚିମରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି। ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତସର ଭଟିଣ୍ଡା ଜାମନଗର କରିଡରରେ ୫୪୦ କିଲୋମିଟର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରିଙ୍ଗରୋଡର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ୟାରୁ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆହ୍ୱାନକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ତାଙ୍କ ଶାସନର ଏକ ପରିଚୟ ।
ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବାଟରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଅତୀତରେ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ତାହାକୁ କିପରି ଅସୁରକ୍ଷିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁ ନଥିଲେ ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ତେବେ ଆଜି ଏହା ପ୍ରମୁଖ ନିଗମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳ (ଏନସିଆର)ର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ।
ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବାର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଏନସିଆରର ଉନ୍ନତ ଏକୀକରଣକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାଏ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବା ଦିଗରେ ହରିୟାଣା ସରକାର ବିଶେଷ କରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ୍ ଖଟ୍ଟରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ହରିୟାଣା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ପେରିଫେରାଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ମେରଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା । "ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ହେଉଛି ବଡ଼ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଭାରତ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ କିପରି ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ର ଉପଲବ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଆବିର୍ଭାବ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସହାୟକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଏହି ଦ୍ରୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବ । ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶେଷ କରି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ପେରିଫେରାଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ (୨୦୦୮ରେ ୨୦୧୮ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା), ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭଳି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ତା'ପରେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଆମେ ଦେଖୁନାହୁଁ। ଗାଁରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର, ଛୋଟ ସହରରେ ଏୟାରପୋର୍ଟ, ରାସ୍ତା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ବାଚନ ସମୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଶେଷ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା, ଏବେ ଡେଲିଭରି ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା, ଏବେ ବିକାଶ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯ ହଜାର କିଲୋମିଟର ହାଇସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରୁ ୪ ହଜାର କିଲୋମିଟର ନିର୍ମାଣ ହୋଇସାରିଛି । ୨୦୧୪ ରେ ୫ଟି ସହର ତୁଳନାରେ ମେଟ୍ରୋ ୨୧ଟି ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟନେଇ ଏହି କାମ କରାଯାଉଛି। ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଠିକ୍ ହେଲେ ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଏହି ଗତି ବହୁଗୁଣିତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗଡକରୀ, ଶ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ୍ ସିଂ, ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ, ହରିୟାଣାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦୁଃଶ୍ୟ ଚୌଟାଲା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୪୮ରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପ୍ରବାହରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହାସିକ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ହରିୟାଣା ସେକ୍ସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ୮ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ୧୯ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ହରିୟାଣା ସେକ୍ସନ ପ୍ରାୟ ୪,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ୧୦.୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଦିଲ୍ଲୀ-ହରିୟାଣା ସୀମାରୁ ବସାଇ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରଓବି) ଏବଂ ୮.୭ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ବସାଇ ଆରଓବିରୁ ଖେରକି ଦୌଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଟି ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଦିଲ୍ଲୀର ଆଇଜିଆଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ବାଇପାସ୍ କୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
୯.୬ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଅର୍ବାନ ଏକ୍ସଟେନ୍ସନ୍ ରୋଡ୍-୨ (ୟୁଇଆର୍-୨)- ନାଙ୍ଗଲୋଇ-ନଜଫଗଡ଼ ରୋଡରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ସେକ୍ଟର ୨୪ ଦ୍ୱାରକା ସେକ୍ସନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ୟାକେଜ୍-୩; ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୪,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ରିଙ୍ଗରୋଡର ତିନୋଟି ପ୍ୟାକେଜ୍ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଆନନ୍ଦପୁରମ୍ – ପେନ୍ଦୁର୍ଥି - ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୨,୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୧୬ ର ଅନାକାପଲ୍ଲୀ ସେକ୍ସନ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୧ (୨ଟି ପ୍ୟାକେଜ୍)ର କିରତପୁରରୁ ନେରଚକ ସେକ୍ସନ୍; ଡୋବାସପେଟ - ହେସକୋଟ ସେକ୍ସନ (ଦୁଇଟି ପ୍ୟାକେଜ) କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୨,୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୨୦,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନ୍ୟ ୪୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ୧୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - କଡାପ୍ପା - ବିଜୟୱାଡା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ୧୪ଟି ପ୍ୟାକେଜ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ। କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୭୪୮ଏର ବେଲଗାମ - ହୁଙ୍ଗୁଣ୍ଡ - ରାଇଚୁର ସେକ୍ସନର ୬ ଟି ପ୍ୟାକେଜ୍; ହରିୟାଣାରେ ୪,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଶାମଲି - ଅମ୍ବାଲା ରାଜପଥର ତିନୋଟି ପ୍ୟାକେଜ୍; ଅମୃତସରର ଦୁଇଟି ପ୍ୟାକେଜ୍ - ପଞ୍ଜାବରେ ୩,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭଟିଣ୍ଡା କରିଡର; ଏହା ସହିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୩୨,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୩୯ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM Inaugurates and Lays Foundation Stone of 112 National Highway Projects for Different States worth about Rs. One Lakh Crore
Inaugurates 19 km long Haryana Section of Dwarka Expressway
“In less than three months of 2024, projects worth more than Rs 10 lakh crore have been either dedicated to the nation or foundation stone has been laid for them”
“Converting problems into possibilities has been Modi's guarantee”
“The 21st Century India is India of big vision and big goals”
“Earlier, there were delays, now there are deliveries. Earlier, there was delay, now there is development”
11 MAR 2024 3:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of 112 National Highway projects spread across the country worth about Rs. One lakh crore at Gurugram, Haryana today. Lakhs of people connected with the event from all over the country through technology.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the change from the culture of holding programmes in Delhi to holding big programmes in other parts of the country. He said that today the nation has taken another big and important step towards modern connectivity. Expressing happiness on dedicating the Haryana section of the landmark Dwarka Expressway, PM Modi said that this will change the travel experience between Delhi and Haryana forever and “will shift gear not just in the vehicles but also in the lives of the people of the region”.
Emphasizing the change of speed in implementation of projects, the Prime Minister said that in less than three months of 2024, projects worth more than Rs 10 lakh crore have been either dedicated to the nation or foundation stone has been laid for them. Today’s more than 100 project worth more than Rs one lakh crore include development projects from Karnataka, Kerala and Andhra Pradeshi in South, from the North, Uttar Pradesh and Haryana related development works are there, East is represented by projects from Bengal and Bihar whereas, from West, major projects from Maharashtra, Punjab and Rajasthan are there. Today’s projects include, said the Prime Minister, an increase of 540 kilometer in Amritsar Bhatinda Jamnagar Corridor and development of Bengaluru Ring Road.
Shri Narendra Modi emphasized the transformative impact of infrastructure development, highlighting the shift from problems to possibilities. He underscored the significance of converting challenges into opportunities, a hallmark of his governance.
Prime Minister Modi cited the example of the Dwarka Expressway as a testament to his government's commitment to transforming obstacles into avenues for growth. He reminisced how, in the past, the area where the expressway is now built was considered unsafe, with people avoiding it even after sunset. However, today, it serves as a hub for major corporations, contributing to the rapid development of the National Capital Region (NCR).
The Prime Minister highlighted the strategic importance of the Dwarka Expressway, connecting it to the Indira Gandhi International Airport in Delhi. He emphasized that such infrastructure projects enhance connectivity, leading to accelerated economic activities and improved integration of the NCR.
Further, Prime Minister Modi praised the efforts of the Haryana government, particularly Chief Minister Manohar Lal Khattar, in ensuring the timely completion of infrastructure projects. He commended their dedication to modernizing the state's infrastructure, which is crucial for Viksit Haryana and Viksit Bharat.
The Prime Minister reiterated his government's holistic vision for infrastructure development in the Delhi-NCR region. He emphasized the timely completion of major projects such as the Dwarka Expressway, Peripheral Expressways, and the Delhi-Meerut Expressway. These projects, along with the expansion of metro lines and the construction of international airports, are aimed at easing traffic congestion and reducing pollution in the region. “The 21st Century India is India of big vision and big goals”, the Prime Minister asserted.
Prime Minister Modi emphasized the link between infrastructure development and poverty alleviation, highlighting how improved roads and digital connectivity in rural areas create new opportunities for villagers. He noted the emergence of new possibilities in rural India, driven by digital infrastructure and access to essential services like healthcare and education. “Initiatives like this have helped in pulling 25 crore Indians out of poverty in the last 10 years and India has become the 5th largest global economy” he further added “This rapid infrastructure construction work in the country will make India the third largest economic power in the world.” Prime Minister Narendra Modi reiterated the government's commitment to accelerating infrastructure development across India. He emphasized that such initiatives not only strengthen the country's economy but also create numerous employment opportunities, particularly for the youth.
The Prime Minister mentioned many long pending projects completed by the present government such as Eastern Peripheral Expressway (announced in 2008 completed in 2018), Dwarka Expressway too was stuck for the last 20 years. “Today, whatever work our government lays the foundation stone of, it works equally hard to complete it on time. And then we do not see whether there are elections or not”, he said. Projects like lakhs of kilometres of optic fibers in the villages, airports in small cities, ruler roads, are completed irrespective of the election time, he said.
The Prime Minister said “earlier there were delays, now there are deliveries. Earlier there was delay, now there is development.” He said that focus is on to create a 9 thousand KM high speed corridor out of which 4 thousand KM is already constructed. Metro reached 21 cities as compared to 5 cities in 2014. “This work is done with the vision of development. These things happen when the intentions are right. This pace of development will increase manifold in the next 5 years”, the Prime Minister concluded.
Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister Shri Manohar Lal, Union Ministers Shri Nitin Gadkari, Shri Rao Inderjit Singh, Shri Krishan Pal, Deputy Chief Minister of Haryana, Shri Dushayant Chautala were among those present on the occasion.
Background
In order to help improve traffic flow and ease congestion between Delhi and Gurugram on NH-48, the Prime Minister inaugurated the Haryana section of the landmark Dwarka Expressway. The 19 km long Haryana section of the 8 lane Dwarka Expressway has been built at a cost of around Rs. 4,100 crore and includes two packages of 10.2 km long Delhi-Haryana Border to Basai Rail-over-Bridge (ROB) and 8.7 km long Basai ROB to Kherki Daula. It will also provide direct connectivity to the IGI Airport in Delhi and Gurugram Bypass.
Other major projects inaugurated by the Prime Minister include the 9.6 km long six lane Urban Extension Road-II (UER-II)- Package 3 from Nangloi - Najafgarh Road to Sector 24 Dwarka section in Delhi; three packages of Lucknow Ring Road developed at cost of about Rs. 4,600 crores in Uttar Pradesh; Anandapuram - Pendurthi - Anakapalli section of NH16 developed at a cost of about Rs. 2,950 crores in the state of Andhra Pradesh; Kiratpur to Nerchowk section of NH-21 (2 packages) worth around Rs. 3,400 crores in Himachal Pradesh; Dobaspet - Heskote section (two packages) worth Rs. 2,750 crores in Karnataka, along with 42 other projects worth Rs. 20,500 crores in different states across the country.
The Prime Minister also laid the foundation stone for various National Highway projects across the country. Major projects for which the foundation stone will be laid include 14 packages of Bengaluru - Kadappa - Vijayawada Expressway worth Rs. 14,000 crores in Andhra Pradesh; six packages of Belgaum - Hungund - Raichur Section of NH-748A worth Rs. 8,000 crores in Karnataka; three packages of Shamli - Ambala Highway worth Rs. 4,900 crores in Haryana; two packages of Amritsar - Bathinda corridor worth Rs. 3,800 crores in Punjab; along with 39 other projects worth Rs. 32,700 crores in different states across the country.
These projects will significantly contribute towards the growth of the National Highway network as well as help in boosting socio-economic growth, enhance job opportunities and promote trade & commerce in regions across the country.