প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিভিন্ন ৰাজ্যত এক লাখ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ ১১২ টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ ১৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ হাৰিয়ানা অংশ উদ্বোধন
“২০২৪ চনৰ তিনিমাহ নৌহওঁতেই ১০ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে”
“সমস্যাক সম্ভাৱনালৈ ৰূপান্তৰ কৰাটো মোদীৰ গেৰাণ্টি হৈ পৰিছে”
“একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত হৈছে বৃহৎ দৃষ্টিভংগী আৰু ডাঙৰ লক্ষ্যৰ ভাৰত”
‘পূৰ্বতে পলম হৈছিল, এতিয়া সময়মতে প্ৰদান কৰা হৈছে। আগতে পলম হৈছিল, এতিয়া উন্নয়ন হৈছে”
11 MAR 2024 3:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হাৰিয়ানাৰ গুৰুগ্ৰামত সমগ্ৰ দেশজুৰি এক লাখ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ ১১২টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা লক্ষাধিক লোকে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই অনুষ্ঠানৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীত অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰাৰ সংস্কৃতিৰ পৰা দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তত বৃহৎ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰালৈ পৰিৱৰ্তন হোৱা কথাটো উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি দেশে আধুনিক সংযোগৰ দিশত আন এক বৃহৎ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মাইলৰ খুঁটিসদৃশ দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ হাৰিয়ানা অংশ উচৰ্গা কৰি আনন্দিত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা দিল্লী আৰু হাৰিয়ানাৰ মাজৰ ভ্ৰমণ অভিজ্ঞতা চিৰদিনৰ বাবে সলনি হ’ব আৰু “কেৱল বাহনতে নহয়, অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ গতিও সলনি হ’ব”। .
প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ গতি পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২৪ চনৰ তিনিমাহতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত ১০ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প হয় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰা হৈছে নহয় আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আজিৰ এক লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ শতাধিক প্ৰকল্পৰ ভিতৰত দক্ষিণৰ কৰ্ণাটক, কেৰালা আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, উত্তৰৰ উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু হাৰিয়ানা, পূবৰ বংগ আৰু বিহাৰৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আছে৷ আনহাতে, পশ্চিমৰ মহাৰাষ্ট্ৰ, পঞ্জাৱ আৰু ৰাজস্থানৰ পৰা ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰকল্প আছে৷ আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত অমৃতসৰ ভাটিণ্ডা জামনগৰ কৰিড’ৰত ৫৪০ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি আৰু বেংগালুৰু ৰিং ৰোডৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পও আছে বুলি কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমস্যাৰ পৰা সম্ভাৱনালৈ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰত্যাহ্বানসমূহক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিটো তেওঁৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ এক চিহ্ন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ উদাহৰণ দি তেওঁৰ চৰকাৰে বাধাসমূহক বিকাশৰ পথলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ দিয়ে। তেওঁ অতীতত অসুৰক্ষিত বুলি গণ্য কৰা অঞ্চল, যিবোৰলৈ সুৰ্যাস্তৰ পাছত কোনো লোক যোৱা নাছিল, সেইবোৰত এতিয়া এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কৰা কথাটো উল্লেখ কৰে৷ কিন্তু আজি ই ডাঙৰ নিগমসমূহৰ বাবে কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চলৰ (এনচিআৰ) দ্ৰুত উন্নয়নত অৰিহণা যোগায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীৰ ইন্দিৰা গান্ধী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰি দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই সংযোগ বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ ত্বৰান্বিত হয় আৰু এনচিআৰৰ সংহতি উন্নত হয়।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানা চৰকাৰ বিশেষকৈ মুখ্যমন্ত্ৰী মনোহৰ লাল খট্টৰৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিষ্ঠাক প্ৰশংসা কৰে, যিটো বিকশিত হাৰিয়ানা আৰু বিকশিত ভাৰতৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী-এনচিআৰ অঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে, পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে, দিল্লী-মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে আদি বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ লগতে মেট্ৰ’ লাইন সম্প্ৰসাৰণ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য হৈছে অঞ্চলটোত যান-জঁটৰ সমস্যা লাঘৱ কৰা আৰু প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰা। “একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত হৈছে ডাঙৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ডাঙৰ লক্ষ্যৰ ভাৰত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰাময়ৰ মাজৰ সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি গ্ৰামাঞ্চলত উন্নত পথ আৰু ডিজিটেল সংযোগে গাঁওবাসীৰ বাবে কেনেদৰে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু স্বাস্থ্যসেৱা আৰু শিক্ষাৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাৰ সুবিধাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলত নতুন সম্ভাৱনাৰ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰে। “এই ধৰণৰ পদক্ষেপে বিগত ১০ বছৰত ২৫ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰাত সহায় কৰিছে আৰু ভাৰতক পঞ্চম বৃহত্তম বিশ্ব অৰ্থনীতিত পৰিণত কৰিছে” বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় “দেশৰ এই দ্ৰুত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ কামে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব৷” প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সমগ্ৰ ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে পদক্ষেপে দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাই নহয়, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমান চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা বহু দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰকল্প, যেনে—ইষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে (২০০৮ চনত ঘোষণা কৰা ২০১৮ চনত সম্পূৰ্ণ হোৱা), দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিবোৰ বিগত ২০ বছৰ ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল। ‘আজি আমাৰ চৰকাৰে যি কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সমানেই কষ্ট কৰে। আৰু তাৰ পিছত নিৰ্বাচন হয় নে নহয় আমি নাচাও”, তেওঁ কয়। গাঁৱত লাখ লাখ কিলোমিটাৰ অপ্টিক ফাইবাৰ, সৰু চহৰৰ বিমানবন্দৰ, ৰুলাৰ ৰোডৰ দৰে প্ৰকল্প নিৰ্বাচনৰ সময় নিৰ্বিশেষে সম্পূৰ্ণ হয় বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “আগতে পলম হৈছিল, এতিয়া সময়মতে প্ৰদান কৰা হৈছে। আগতে পলম হৈছিল, এতিয়া সঠিকভাৱে উন্নয়ন হৈছে।” তেওঁ কয় যে ৯ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দ্ৰুতবেগী কৰিডৰ নিৰ্মাণত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে যাৰ ভিতৰত ৪ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ইতিমধ্যে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনত ৫খন চহৰৰ বিপৰীতে মেট্ৰ’ সেৱাই ইতিমধ্যে ২১খন চহৰত উপনীত হৈছে।“এই কাম উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰে কৰা হৈছে। এইবোৰ কথা তেতিয়াহে সম্ভৱ, যেতিয়া উদ্দেশ্য সঠিক হয়। আগন্তুক ৫ বছৰত উন্নয়নৰ এই গতি বহুগুণে বৃদ্ধি পাব”, এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে৷
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বন্দাৰু দত্তাত্ৰেয়, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল খট্টৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী, শ্ৰী ৰাও ইন্দৰজিৎ সিং, শ্ৰী কৃষণ পাল, হাৰিয়ানাৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দুষ্যন্ত চৌটালাকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
৪৮নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত দিল্লী আৰু গুৰুগ্ৰামৰ মাজত যান-বাহনৰ চলাচল উন্নত কৰাত সহায় কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ হাৰিয়ানা অংশ উদ্বোধন কৰে৷ আঠ লেনযুক্ত দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ ১৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ হাৰিয়ানা অংশত প্ৰায় ৪,১০০ লাখ টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত ১০.২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দিল্লী-হাৰিয়ানা সীমান্তৰ পৰা বাসাই ৰে’ল-অভাৰব্ৰিজ (আৰঅ’ বি) আৰু ৮.৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বাছাই আৰঅ’বিৰ পৰা খেৰকী দৌলালৈ দুটা পেকেজ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তদুপৰি, এই ঘাইপথে দিল্লীৰ আইজিআই বিমানবন্দৰ আৰু গুৰুগ্ৰাম বাইপাছৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা আন আন বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ৯.৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছয় লেনযুক্ত নগৰ সম্প্ৰসাৰণ পথ-II (UER-II)- পেকেজ ৩ৰ পৰা নাংলয়-নাজাফগড় পথৰ পৰা দিল্লীৰ ২৪নং ছেক্টৰ দ্বাৰকা অংশলৈকে; উত্তৰপ্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত ৰিং ৰোডৰ তিনিটা পেকেজ ৪,৬০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হয়। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত প্ৰায় ২,৯৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১৬নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ আনন্দপুৰম-পেণ্ডুৰথী-অনাকাপল্লী অংশৰ উন্নয়ন। হিমাচল প্ৰদেশত ৩৪০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ ২১নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কিৰাটপুৰৰ পৰা নেৰচৌক অংশ (দুটা পেকেজ); কৰ্ণাটকত ২,৭৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ ডোবাস্পেট-হেস্কোটে ছেকচন (দুটা পেকেজ)ৰ লগতে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত ২০,৫০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে আন ৪২টা প্ৰকল্প আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েসমগ্ৰ দেশজুৰি বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত ১৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ বেংগালুৰু-কদাপ্পা-বিজয়াৱাডা এক্সপ্ৰেছৱেৰ ১৪টা পেকেজ, কৰ্ণাটকত ৮ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ ৭৪৮এনং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বেলগাম-হুংগুণ্ড-ৰাইচুৰ ছেকচনৰ ছটা পেকেজ; হাৰিয়ানাত ৪,৯০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ শামলী-আম্বালা ঘাইপথৰ তিনিটা পেকেজ; পঞ্জাৱত ৩৮০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ অমৃতসৰ-ভাটিণ্ডা কৰিডৰৰ দুটা পেকেজ আৰু দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত ৩২,৭০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ আন ৩৯টা প্ৰকল্প আছে।
এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্কৰ বৃদ্ধিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগোৱাৰ লগতে আৰ্থ-সামাজিক দিশৰ বিকাশত উদ্গনি যোগাব, চাকৰিৰ সুযোগ বৃদ্ধি আৰু দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যক প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিব।
The inauguration of the Haryana section of the Dwarka Expressway and the launch of 112 National Highway projects mark a milestone in the country's infrastructure development.https://t.co/6yvkh7vmwA
— Narendra Modi (@narendramodi) March 11, 2024

Prime Minister's Office
PM Inaugurates and Lays Foundation Stone of 112 National Highway Projects for Different States worth about Rs. One Lakh Crore
Inaugurates 19 km long Haryana Section of Dwarka Expressway
“In less than three months of 2024, projects worth more than Rs 10 lakh crore have been either dedicated to the nation or foundation stone has been laid for them”
“Converting problems into possibilities has been Modi's guarantee”
“The 21st Century India is India of big vision and big goals”
“Earlier, there were delays, now there are deliveries. Earlier, there was delay, now there is development”
11 MAR 2024 3:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of 112 National Highway projects spread across the country worth about Rs. One lakh crore at Gurugram, Haryana today. Lakhs of people connected with the event from all over the country through technology.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the change from the culture of holding programmes in Delhi to holding big programmes in other parts of the country. He said that today the nation has taken another big and important step towards modern connectivity. Expressing happiness on dedicating the Haryana section of the landmark Dwarka Expressway, PM Modi said that this will change the travel experience between Delhi and Haryana forever and “will shift gear not just in the vehicles but also in the lives of the people of the region”.
Emphasizing the change of speed in implementation of projects, the Prime Minister said that in less than three months of 2024, projects worth more than Rs 10 lakh crore have been either dedicated to the nation or foundation stone has been laid for them. Today’s more than 100 project worth more than Rs one lakh crore include development projects from Karnataka, Kerala and Andhra Pradeshi in South, from the North, Uttar Pradesh and Haryana related development works are there, East is represented by projects from Bengal and Bihar whereas, from West, major projects from Maharashtra, Punjab and Rajasthan are there. Today’s projects include, said the Prime Minister, an increase of 540 kilometer in Amritsar Bhatinda Jamnagar Corridor and development of Bengaluru Ring Road.
Shri Narendra Modi emphasized the transformative impact of infrastructure development, highlighting the shift from problems to possibilities. He underscored the significance of converting challenges into opportunities, a hallmark of his governance.
Prime Minister Modi cited the example of the Dwarka Expressway as a testament to his government's commitment to transforming obstacles into avenues for growth. He reminisced how, in the past, the area where the expressway is now built was considered unsafe, with people avoiding it even after sunset. However, today, it serves as a hub for major corporations, contributing to the rapid development of the National Capital Region (NCR).
The Prime Minister highlighted the strategic importance of the Dwarka Expressway, connecting it to the Indira Gandhi International Airport in Delhi. He emphasized that such infrastructure projects enhance connectivity, leading to accelerated economic activities and improved integration of the NCR.
Further, Prime Minister Modi praised the efforts of the Haryana government, particularly Chief Minister Manohar Lal Khattar, in ensuring the timely completion of infrastructure projects. He commended their dedication to modernizing the state's infrastructure, which is crucial for Viksit Haryana and Viksit Bharat.
The Prime Minister reiterated his government's holistic vision for infrastructure development in the Delhi-NCR region. He emphasized the timely completion of major projects such as the Dwarka Expressway, Peripheral Expressways, and the Delhi-Meerut Expressway. These projects, along with the expansion of metro lines and the construction of international airports, are aimed at easing traffic congestion and reducing pollution in the region. “The 21st Century India is India of big vision and big goals”, the Prime Minister asserted.
Prime Minister Modi emphasized the link between infrastructure development and poverty alleviation, highlighting how improved roads and digital connectivity in rural areas create new opportunities for villagers. He noted the emergence of new possibilities in rural India, driven by digital infrastructure and access to essential services like healthcare and education. “Initiatives like this have helped in pulling 25 crore Indians out of poverty in the last 10 years and India has become the 5th largest global economy” he further added “This rapid infrastructure construction work in the country will make India the third largest economic power in the world.” Prime Minister Narendra Modi reiterated the government's commitment to accelerating infrastructure development across India. He emphasized that such initiatives not only strengthen the country's economy but also create numerous employment opportunities, particularly for the youth.
The Prime Minister mentioned many long pending projects completed by the present government such as Eastern Peripheral Expressway (announced in 2008 completed in 2018), Dwarka Expressway too was stuck for the last 20 years. “Today, whatever work our government lays the foundation stone of, it works equally hard to complete it on time. And then we do not see whether there are elections or not”, he said. Projects like lakhs of kilometres of optic fibers in the villages, airports in small cities, ruler roads, are completed irrespective of the election time, he said.
The Prime Minister said “earlier there were delays, now there are deliveries. Earlier there was delay, now there is development.” He said that focus is on to create a 9 thousand KM high speed corridor out of which 4 thousand KM is already constructed. Metro reached 21 cities as compared to 5 cities in 2014. “This work is done with the vision of development. These things happen when the intentions are right. This pace of development will increase manifold in the next 5 years”, the Prime Minister concluded.
Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister Shri Manohar Lal, Union Ministers Shri Nitin Gadkari, Shri Rao Inderjit Singh, Shri Krishan Pal, Deputy Chief Minister of Haryana, Shri Dushayant Chautala were among those present on the occasion.
Background
In order to help improve traffic flow and ease congestion between Delhi and Gurugram on NH-48, the Prime Minister inaugurated the Haryana section of the landmark Dwarka Expressway. The 19 km long Haryana section of the 8 lane Dwarka Expressway has been built at a cost of around Rs. 4,100 crore and includes two packages of 10.2 km long Delhi-Haryana Border to Basai Rail-over-Bridge (ROB) and 8.7 km long Basai ROB to Kherki Daula. It will also provide direct connectivity to the IGI Airport in Delhi and Gurugram Bypass.
Other major projects inaugurated by the Prime Minister include the 9.6 km long six lane Urban Extension Road-II (UER-II)- Package 3 from Nangloi - Najafgarh Road to Sector 24 Dwarka section in Delhi; three packages of Lucknow Ring Road developed at cost of about Rs. 4,600 crores in Uttar Pradesh; Anandapuram - Pendurthi - Anakapalli section of NH16 developed at a cost of about Rs. 2,950 crores in the state of Andhra Pradesh; Kiratpur to Nerchowk section of NH-21 (2 packages) worth around Rs. 3,400 crores in Himachal Pradesh; Dobaspet - Heskote section (two packages) worth Rs. 2,750 crores in Karnataka, along with 42 other projects worth Rs. 20,500 crores in different states across the country.
The Prime Minister also laid the foundation stone for various National Highway projects across the country. Major projects for which the foundation stone will be laid include 14 packages of Bengaluru - Kadappa - Vijayawada Expressway worth Rs. 14,000 crores in Andhra Pradesh; six packages of Belgaum - Hungund - Raichur Section of NH-748A worth Rs. 8,000 crores in Karnataka; three packages of Shamli - Ambala Highway worth Rs. 4,900 crores in Haryana; two packages of Amritsar - Bathinda corridor worth Rs. 3,800 crores in Punjab; along with 39 other projects worth Rs. 32,700 crores in different states across the country.
These projects will significantly contribute towards the growth of the National Highway network as well as help in boosting socio-economic growth, enhance job opportunities and promote trade & commerce in regions across the country.