ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ ବିଜେତା ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ
ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଭାରତକୁ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଆମ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
06 MAR 2024 5:34PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ମିକ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ (ଡିଓପିଟି) କ୍ରୀଡ଼ା ବିଭାଗ ସହଯୋଗରେ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି, ପଦୋନ୍ନତି ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଢାଞ୍ଚାରେ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୪ ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏକ ମେମୋରାଣ୍ଡମରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଏହି ନୂତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ ବିଜେତା ଆଥଲେଟ ମାନେ ଏଣିକି ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ୟାରିୟର ବିକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିବା ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଏବେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଖୁସିର ସହ ଘୋଷଣା କରୁଛି ଯେ କାର୍ମିକ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ (ଡିଓପିଟି) ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ପୋର୍ଟସ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି ସରକାରୀ ଚାକିରି ଚାହୁଁଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡରେ କ୍ରମାଗତ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଯଥା ଯୁବ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ପାରା ଏବଂ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାର ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଖେଳ ଏବଂ ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଭାରତକୁ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଆମ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା (୧୮ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ), ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭଳି ଇଭେଣ୍ଟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏବେ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସ୍କୁଲ ଗେମ୍ସ ଫେଡେରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ଖେଳାଳିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପଦବୀ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିବେ।
ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଚେସ୍ ପ୍ରେମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏହି ଅପଡେଟ୍ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଦେଶ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିବା କିମ୍ବା କନିଷ୍ଠ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଚାକିରି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହେବେ। ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଢାଞ୍ଚାଗତ ମାନ୍ୟତା ଅନୁସରଣ କରାଯିବ।
ଆଥଲେଟ୍ ମାନେ ସୁବିଧା ପାଇବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ, ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ଯାଞ୍ଚ କରି ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ସଂସ୍ଥାର ରୋଷ୍ଟରକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘର ସଚିବ (ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ), ରାଜ୍ୟ ସଂଘର ସଚିବ (ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ) ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଡିନ୍ ବା କ୍ରୀଡ଼ା ଅଧିକାରୀ (ଆନ୍ତଃ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପାଇଁ) ଏଭଳି ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଅଧିକାର ପାଇବେ।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଭେଣ୍ଟ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନଜନକ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India medal winners eligible for government jobs
The revised rules mark a significant stride in supporting our athletes in making Bharat a sporting superpower: Shri Anurag Singh Thakur
06 MAR 2024 5:34PM by PIB Delhi
Department of Personnel and Training (DOPT) of the Government of India, in collaboration with the Department of Sports, has introduced comprehensive reforms in the recruitment, promotion, and incentives framework for athletes. The updated guidelines, presented in a memorandum issued on March 4, are aimed at providing enhanced incentives, transparency, and inclusivity
Union Minister for Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur announced that Khelo India medal winner athletes will now be eligible for government jobs.
He said “In keeping with our PM Shri Narendra Modi Ji’s vision of a robust sports ecosystem, nurturing talent at grassroots level and turning sports into a lucrative and viable career option, Khelo India Athletes will now be eligible for government jobs”. He also added “I'm pleased to announce that the Department of Personnel and Training (DoPT), in consultation with IndiaSports, has made ๐‘๐‘Ÿ๐‘œ๐‘”๐‘Ÿ๐‘’๐‘ ๐‘ ๐‘–๐‘ฃ๐‘’ ๐‘Ÿ๐‘’๐‘ฃ๐‘–๐‘ ๐‘–๐‘œ๐‘›๐‘ ๐‘ก๐‘œ ๐‘กโ„Ž๐‘’ ๐‘’๐‘™๐‘–๐‘”๐‘–๐‘๐‘–๐‘™๐‘–๐‘ก๐‘ฆ ๐‘๐‘Ÿ๐‘–๐‘ก๐‘’๐‘Ÿ๐‘–๐‘Ž ๐‘“๐‘œ๐‘Ÿ ๐‘ ๐‘๐‘œ๐‘Ÿ๐‘ก๐‘ ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘ ๐‘œ๐‘›๐‘ ๐‘ ๐‘’๐‘’๐‘˜๐‘–๐‘›๐‘” ๐‘”๐‘œ๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘š๐‘’๐‘›๐‘ก ๐‘—๐‘œ๐‘๐‘ !”
This groundbreaking step now extends eligibility to medal winners from the ๐—ž๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ผ ๐—œ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐˜€— ๐—ฌ๐—ผ๐˜‚๐˜๐—ต, ๐—จ๐—ป๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐˜๐˜†, ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ, ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ช๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐˜€—to be eligible for government jobs. Additionally, games and events have been clearly defined to ensure inclusivity across various sports.
He added that these revised rules mark a significant stride in supporting our athletes in making Bharat a sporting superpower.
Under the revamped regulations, individuals who excel in events such as the Khelo India Youth Games (for participants aged 18 and above), Khelo India Winter Games, Khelo India Para Games, and Khelo India University Games will now qualify for government employment opportunities. Furthermore, achievers in the School Games Federation of India will also maintain their eligibility for such positions.
A notable inclusion in the updated guidelines is the establishment of clear criteria for national and international chess competitions, ensuring equitable opportunities for chess enthusiasts. Additionally, individuals who have represented the nation or a state in either international or national events, or demonstrated success in junior national tournaments, will be eligible for employment. A structured hierarchy based on sporting achievements will be adhered to for prioritizing candidates.
To streamline the process for athletes to avail benefits, the roster of authorized entities empowered to issue certificates validating the eligibility of sportspersons for recruitment has been revised. Now, Secretaries of National Sports Federations (for international events), Secretaries of State Associations (for national competitions), and Deans or Sports Officers of Universities (for inter-University tournaments), among others, will have the authority to issue such certificates.
In a significant stride, the Khelo India Games have been recognized as events of national significance, joining the ranks of other esteemed tournaments and competitions.