Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India medal winners eligible for government jobs
The revised rules mark a significant stride in supporting our athletes in making Bharat a sporting superpower: Shri Anurag Singh Thakur
06 MAR 2024 5:34PM by PIB Delhi
Department of Personnel and Training (DOPT) of the Government of India, in collaboration with the Department of Sports, has introduced comprehensive reforms in the recruitment, promotion, and incentives framework for athletes. The updated guidelines, presented in a memorandum issued on March 4, are aimed at providing enhanced incentives, transparency, and inclusivity
Union Minister for Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur announced that Khelo India medal winner athletes will now be eligible for government jobs.
He said “In keeping with our PM Shri Narendra Modi Ji’s vision of a robust sports ecosystem, nurturing talent at grassroots level and turning sports into a lucrative and viable career option, Khelo India Athletes will now be eligible for government jobs”. He also added “I'm pleased to announce that the Department of Personnel and Training (DoPT), in consultation with IndiaSports, has made ๐‘๐‘Ÿ๐‘œ๐‘”๐‘Ÿ๐‘’๐‘ ๐‘ ๐‘–๐‘ฃ๐‘’ ๐‘Ÿ๐‘’๐‘ฃ๐‘–๐‘ ๐‘–๐‘œ๐‘›๐‘ ๐‘ก๐‘œ ๐‘กโ„Ž๐‘’ ๐‘’๐‘™๐‘–๐‘”๐‘–๐‘๐‘–๐‘™๐‘–๐‘ก๐‘ฆ ๐‘๐‘Ÿ๐‘–๐‘ก๐‘’๐‘Ÿ๐‘–๐‘Ž ๐‘“๐‘œ๐‘Ÿ ๐‘ ๐‘๐‘œ๐‘Ÿ๐‘ก๐‘ ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘ ๐‘œ๐‘›๐‘ ๐‘ ๐‘’๐‘’๐‘˜๐‘–๐‘›๐‘” ๐‘”๐‘œ๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘š๐‘’๐‘›๐‘ก ๐‘—๐‘œ๐‘๐‘ !”
This groundbreaking step now extends eligibility to medal winners from the ๐—ž๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ผ ๐—œ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐˜€— ๐—ฌ๐—ผ๐˜‚๐˜๐—ต, ๐—จ๐—ป๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐˜๐˜†, ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ, ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ช๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐˜€—to be eligible for government jobs. Additionally, games and events have been clearly defined to ensure inclusivity across various sports.
He added that these revised rules mark a significant stride in supporting our athletes in making Bharat a sporting superpower.
Under the revamped regulations, individuals who excel in events such as the Khelo India Youth Games (for participants aged 18 and above), Khelo India Winter Games, Khelo India Para Games, and Khelo India University Games will now qualify for government employment opportunities. Furthermore, achievers in the School Games Federation of India will also maintain their eligibility for such positions.
A notable inclusion in the updated guidelines is the establishment of clear criteria for national and international chess competitions, ensuring equitable opportunities for chess enthusiasts. Additionally, individuals who have represented the nation or a state in either international or national events, or demonstrated success in junior national tournaments, will be eligible for employment. A structured hierarchy based on sporting achievements will be adhered to for prioritizing candidates.
To streamline the process for athletes to avail benefits, the roster of authorized entities empowered to issue certificates validating the eligibility of sportspersons for recruitment has been revised. Now, Secretaries of National Sports Federations (for international events), Secretaries of State Associations (for national competitions), and Deans or Sports Officers of Universities (for inter-University tournaments), among others, will have the authority to issue such certificates.
In a significant stride, the Khelo India Games have been recognized as events of national significance, joining the ranks of other esteemed tournaments and competitions.

যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
খেলো ইণ্ডিয়া পদক বিজয়ী চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে যোগ্য
সংশোধিত নিয়মসমূহে ভাৰতক ক্ৰীড়া মহাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত আমাৰ খেলুৱৈসকলক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি চিহ্নিত কৰিছে: শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
06 MAR 2024 5:34PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশিক্ষণ বিভাগে (DOPT) ক্ৰীড়া বিভাগৰ সহযোগত খেলুৱৈসকলৰ বাবে নিযুক্তি, পদোন্নতি, আৰু প্ৰৰোচনাৰ কাঠামোত ব্যাপক সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। ৪ মাৰ্চত জাৰি কৰা স্মাৰকপত্ৰত উপস্থাপন কৰা এই নবীকৃত নিৰ্দেশনাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে বৰ্ধিত প্ৰৰোচনা, স্বচ্ছতা, আৰু অন্তৰ্ভুক্তি প্ৰদান কৰা।
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে ঘোষণা কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়াৰ পদক বিজয়ী খেলুৱৈসকল এতিয়া চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে যোগ্য হ’ব।
তেওঁ কয় যে “আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ এক শক্তিশালী ক্ৰীড়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ দৃষ্টিভংগী, তৃণমূল পৰ্যায়ত প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰা আৰু ক্ৰীড়াক এক লাভজনক আৰু কাৰ্য্যক্ষম কেৰিয়াৰ বিকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে, খেলো ইণ্ডিয়া এথলীটছ এতিয়া চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে যোগ্য হ’ব।” তেওঁ লগতে কয়, “ইণ্ডিয়াস্পৰ্টছৰ সৈতে আলোচনা কৰি কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশিক্ষণ বিভাগে (DOPT) চৰকাৰী চাকৰি বিচাৰি থকা খেলুৱৈসকলৰ যোগ্যতাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰগতিশীল সংস্কাৰ সাধন কৰিছে বুলি ঘোষণা কৰি মই আনন্দিত হৈছোঁ!"
এই যুগান্তকাৰী পদক্ষেপে এতিয়া খেলো ইণ্ডিয়া গেমছ– যুৱ, বিশ্ববিদ্যালয়, পেৰা, আৰু উইণ্টাৰ গেমছলৈ পদক বিজয়ীসকলৰ বাবে —চৰকাৰী চাকৰিৰ যোগ্য হ’বলৈ সুযোগ সম্প্ৰসাৰিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, বিভিন্ন খেলৰ মাজত অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰিবলৈ খেল আৰু ইভেণ্টসমূহ স্পষ্টভাৱে সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে।
তেওঁ লগতে কয় যে এই সংশোধিত নিয়মসমূহে ভাৰতক ক্ৰীড়াৰ মহাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত আমাৰ খেলুৱৈসকলক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি চিহ্নিত কৰিছে।
নৱীকৃত নিয়মৰ অধীনত খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছ (১৮ বছৰ আৰু তাৰ ওপৰৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ বাবে), খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন গেমছ, খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছ, খেলো ইণ্ডিয়া ইউনিভাৰ্চিটি গেমছৰ দৰে ইভেণ্টত পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰা ব্যক্তিসকলে এতিয়া চৰকাৰী নিয়োগৰ সুযোগৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিব। তদুপৰি ভাৰতীয় স্কুল গেমছ ফেডাৰেচনত কৃতিত্ব লাভ কৰাসকলেও এনে পদৰ বাবে নিজৰ যোগ্যতা বজাই ৰাখিব।
নবীকৃত নিৰ্দেশনাত এটা উল্লেখযোগ্য অন্তৰ্ভুক্তি হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দবা প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে স্পষ্ট মাপকাঠী স্থাপন কৰা, যাৰ ফলত দবা অনুৰাগীসকলৰ বাবে ন্যায্য সুযোগ নিশ্চিত কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, যিসকল ব্যক্তিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বা ৰাষ্ট্ৰীয় ইভেণ্টত ৰাষ্ট্ৰ বা ৰাজ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে, বা জুনিয়ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত সফলতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে, তেওঁলোক নিয়োগৰ বাবে যোগ্য হ’ব। প্ৰাৰ্থীক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে ক্ৰীড়াৰ কৃতিত্বৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এক গাঁথনিগত স্তৰ মানি চলা হ’ব।
খেলুৱৈসকলে সুবিধা লাভ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সুশৃংখলিত কৰিবলৈ ক্ৰীড়াবিদসকলৰ নিযুক্তিৰ বাবে যোগ্যতা বৈধতা প্ৰদান কৰা প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা অনুমোদিত সত্তাৰ ৰোষ্টাৰ সংশোধন কৰা হৈছে। এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া ফেডাৰেচনৰ সচিব (আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইভেণ্টৰ বাবে), ৰাজ্যিক সংঘৰ সচিব (ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে), আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ডীন বা ক্ৰীড়া বিষয়া (আন্তঃবিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে) আদিয়ে এনে প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ কৰ্তৃত্ব লাভ কৰিব।
উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰে, খেলো ইণ্ডিয়া গেমছে অন্যান্য সন্মানীয় টুৰ্নামেণ্ট আৰু প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ শাৰীত যোগদান কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।