প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ওরিসাগী চান্দিখোলদা লুপা করোর ১৯,৬০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পারাদিপ রিফাইনরিদা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ মোনো ইথাইলিন গ্লাইকোল প্রোজেক শঙ্গাখ্রে
পারাদিপদা ০.৬ এম.এম.তি.পি.এ ইমপোর্ত ফেসিলিতি অমসুং ওরিসাগী পারাদিপতগী হালদিয়া ফাওবা কিমি ৩৪৪ শাংবা পাইপলাইন অমা শঙ্গাখ্রে
আইরেল(আই) লিমিতেদকী ওরিসা সেন্দস কমপ্লেক্সতা ৫ এম.এল.দিগী সমুদ্রগী ঈশিংদগী থুম লৌথোক্নবা প্লান্ত শঙ্গাখ্রে
তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা হোংলক্লিবা থবক তৌবগী মওং অদু উৎথোক্লে”
“হৌজিক্কী দরকার ওইবশিংশু খনবগা লোয়ননা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা তুংগীদমক থবক তৌবা সরকার অমা ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরে”
“ওরিসাদা মতমগী অনৌবা লম্বী-থোং শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা মীৎয়েং থম্লি, মসিনা মফম অসিগী রিছোর্সশিংনা রাজ্য অসিগী ইকোনোমি চাউখৎহনগনি”
05 MAR 2024 4:12PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওরিসাগী চান্দিখোলদা লুপা করোর ১৯,৬০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিং অদু থাউ অমসুং গ্যাস, রেলৱেজ, লম্বী, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমসুং এতোমিক ইনর্জিগা মরী লৈনবা হিরমশিংনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাগবান জগন্নাথ অমসুং মা বিরজাগী থৌজালগা লোয়ননা, ঙসি জাজপুর অমসুং ওরিসাদা চাউখৎপগী অনৌবা ইচেল অমা চেল্লে। শ্রী বিজু পাতনাইক্কী মপোক নুমিত্তা, মহাক্না লৈবাক্কী অমসুং ওরিসাগীদমক পাংথোক্লম্বা থবকশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপা করোর ২০,০০০ রোমগী থাউ অমসুং গ্যাস, রেলৱেজ, লম্বী, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমসুং এতোমিক ইনর্জিগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং ঙসি শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিনা লমদম অসিদা উদোগকী থবকশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং অনৌবা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক ওরিসাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী দরকার ওইবশিংশু খনবগা লোয়ননা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা তুংগীদমক থবক তৌবা সরকার অমা ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরে। ইনর্জি সেক্তরদা নোংপোক থংবা শরুকশিংদা থবক তৌবগী শক্তিশিং হেনগৎহল্লে। উর্জা গনাগা য়োজনাগী মখাদা অচৌবা রাজ্য মঙা হায়বদি উত্তর প্রদেস, বিহার, ঝারখন্দ, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং ওরিসাদা নেচরেল গ্যাস পীনবা প্রোজেকশিং পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা ওরিসাগী পারাদিপতগী নোংচুপ বেঙ্গলগী হালদিয়া ফাওবা কিমি ৩৪৪ শাংবা পাইপলাইন অমা শঙ্গাখ্রে। মহাক্না পারাদিপ রিফাইনরিদা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ মোনো ইথাইলিন গ্লাইকোল প্রোজেক অমসুং পারাদিপদা ০.৬ এম.এম.তি.পি.এ ইমপোর্ত ফেসিলিতি অমসুং ওরিসাগী পারাদিপতগী হালদিয়া ফাওবা কিমি ৩৪৪ শাংবা পাইপলাইন অমা শঙ্গাখ্রে অমসুং মসিনা নোংপোক ভারত্তা পোলিস্তর ইন্দস্ত্রিদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি। মসিনা ভাদ্রাক অমসুং পারাদিপতদা তেক্সতাইল পার্কতা রো মেতরিয়েলশু পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা হোংলক্লিবা থবক তৌবগী মওং অদু উৎথোক্লে। মমাঙগী সরকারশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং লোইশিন্নবা থৱায় য়াওখিদে, অদুগা হৌজক পাল্লিবা সরকার অসিনা মখোয়গী মতমদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিং লোইশিন্দুনা শঙ্গারে। পারাদিপ রিফাইনরি অসি ২০০২দা খন্নখি, অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা ২০১৪দা সরকার পায়রকপা মতমদা থবক অমা লোইশিল্লমদে। ঙরা তেলঙ্গানাগী সঙ্গারেদ্দিদা পারাদিপ-হায়দ্রবাদ পাইপলাইন শঙ্গারে অমসুং নুমিৎ হুম্নিগী মমাঙদা নোংচুপ বেঙ্গলগী অরামবাগতা হালদিয়াদগী বরাউনি ফাওবগী কিমি ৫০০ শাংবা শুংদোক্ত্রিবা থাউ পুনবা পাইপলাইন শঙ্গাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসা চাউখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা নোংপোক ভারত্তা মরাংকাইনা ফংলিবা মহৌশাগী লনশিং শীজিন্নরে অমসুং গঞ্জাম জিলাদা দিসেলিনেসন প্লান্ত অমা হৌদোক্তুনা নোংমদা থমহি চেনবা ঈশিং লিতর লাখ ৫০ চুথোক্কনি অমসুং মসি থক্নবা ঈশিং ওইনা শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসাদা মতমগী অনৌবা লম্বী-থোং শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা মীৎয়েং থম্লি, মসিনা মফম অসিগী রিছোর্সশিংনা রাজ্য অসিগী ইকোনোমি চাউখৎহনগনি। হৌখিবা চহি ১০দা কিমি ৩০০০ শাংবা নেসনেল হায়ৱেশিং শেমগৎলে, রেলৱে বজেত শরুক ১২ হেনগৎলে। রেল-হায়ৱে-পোর্ত কন্নেক্তিবিতি ফগৎহন্নবা জাজপুর, ভাদ্রাক, জগতসিংহপুর, ময়ুরভঞ্জ, খোরদা, গঞ্জাম,পুরি অমসুং কেন্দুঝারদা নেসনেল হায়ৱেশিং পাকথোক-চাউথোক্লে। অনৌবা অঙ্গুল সুকিন্দা রেলৱে লাইন্না কলিঙ্গা নগর ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া চাউখৎহল্লগনি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা বিজু পাতনাইক জিগী মপোক নুমিত্তা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ওরিসাগী রাজ্যপাল শ্রী রঘুবার দাস, ওরিসাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নবিন পাতনাইক, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা পারাদিপ রিফাইনরিদা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ মোনো ইথাইলিন গ্লাইগোল প্রোজেক শঙ্গাখ্রে অমসুং মসিনা ভারতনা মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। মহাক্না ওরিসাগী পারাদিপতগী নোংচুপ বেঙ্গলগী হালদিয়া ফাওবা কিমি ৩৪৪ শাংবা পাইপলাইন অমা শঙ্গাখ্রে। ভারতকী নোংপোক থংবা সমুদ্র মপান্দা মপান্দগী পুশিল্লকপগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা পারাদিপতা ০.৬ এম.এম.পি.তি.এ এল.পি.জি ইমপোর্ত ফেসিলিতিশু শঙ্গাখ্রে।
লমদম অসিগী লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা এন.ঐচ-৪৯গী সিঙ্গারা-বিঞ্জাবাহাল সেক্সন লেন মরি ওনখৎপা; এন.ঐচ-৪৯গী বিঞ্জাবাহাল-তিলৈবানি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; এন.ঐচ-১৮গী বালাসোর-ঝারপোরখারিয়া সেক্সন লেন মরি ওইহনবা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মহাক্না চান্দিখোলেদা চান্দিখোল-পারাদিপ সেক্সন লেন নিপাল ওইহন্নবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
রেলৱে নেতৱার্ক পাকথোক-চাউথোকহনবা অসি রেল কন্নেক্তিবিতি শাংদোকপা অমসুং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপদা মীৎয়েং চঙগনি। মসিনা হৌজিক লৈরিবা ত্রাফিক্কী কেপাসিতি হেনগৎহনবতা নত্তনা কিওনঝার জিলাদগী আইরন অমসুং মেগানিজ ওর খ্বাইদগী নকপা হিথাংফমশিং অমসুং স্তিল প্লান্তশিং ফাওবা পুবদা খুদোংচাহনগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি। লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক চাউখৎহন্নবা কালিঙ্গা নগরদা কোনকোর কন্তেন্নর দিপো শঙ্গাবা অসিনা পান্দম থম্লি। নারলাদা ইলেক্ত্রিক লোকো পেরিওদিকেল ওভরহোল্লিং ৱার্কশোপ, কান্তবাঞ্জিদা ৱাগোন পেরিওদিকেল ওভরহোল্লিং ৱার্কশোপ অমসুং বাঘুৱাপালদা মেন্তেনেন্স ফেসিলিতি ফগৎহন্নবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অতোপ্পা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ত্রেন সর্বিসশিং লমথাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা আইরেল(আই) লিমিতেদকী ওরিসা সেন্দস কমপ্লেক্সতা ৫ এম.এল.দিগী সমুদ্রগী ঈশিংদগী থুম লৌথোক্নবা প্লান্ত শঙ্গাখ্রে। প্লান্ত অসি ভাভা এতোমিক রিছার্স সেন্তরনা পুথোকপা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নদুনা শেমগৎপনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth over Rs 19,600 crores in Chandikhole, Odisha
Inaugurates Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery
Inaugurates 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip and 344 km long product pipeline traversing from Paradip to Haldia
Inaugurates 5 MLD capacity seawater desalination plant at Odisha Sands Complex of IREL(I) Ltd
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple rail projects
Dedicates multiple road projects to the nation
“Today’s projects showcase the changing work culture in the country”
“Today there is a government in the country working for the future by taking the pledge of a developed India while being mindful of the present needs too”
“Central government is focussing on modern connectivity in Odisha so that local resources improve the economy of the state”
05 MAR 2024 4:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 19,600 crores in Chandikhole, Odisha today. The projects relate to sectors including oil & gas, railways, road, transport & highways and atomic energy.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that by the blessings of Lord Jagannath and Maa Birja, a new stream of development started flowing today in Jajpur and Odisha. Noting the Jayanti of Shri Biju Patnaik, the Prime Minister remembered his incomparable contribution to the nation and Odisha.
Highlighting the inauguration and foundation stone laying of mega development projects worth about Rs 20,000 crores in the sectors of petroleum, natural gas, atomic energy, roadways, railways and connectivity today, the Prime Minister said that it will boost industrial activities in the region and create new employment opportunities. He congratulated the people of Odisha for the development projects of today.
The Prime Minister put forward the government’s approach of taking care of the present needs of the nation while working for the resolution of Viksit Bharat. He mentioned the efforts for enhancing the capabilities of the Eastern states in the energy sector. Under the Urja Ganaga Yojana five big states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal and Odisha, major projects are underway for the supply of the natural gas. PM Modi inaugurated a 344 km long product pipeline from Paradip in Odisha to Haldia in West Bengal. He also inaugurated the Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery and 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip which will bring a revolutionary change in the polyester industry of eastern India. This will also provide raw material to the textile park in Bhadrak and Paradip.
Underlining that today’s occasion is a symbol of the changing work culture in the country, the Prime Minister drew comparisons of the previous government which never took interest in completing the development projects with the present government which inaugurates the very projects on time whose foundation stones were laid. Referring to the development projects that were completed after 2014, the Prime Minister mentioned the Paradip Refinery which became a topic of discussion in 2002 but no work was accomplished till until the present government came to power in 2014. He also mentioned inaugurating the Paradip - Hyderabad Pipeline in Sangareddy, Telangana yesterday and the 500 km long crude oil pipeline from Haldia to Barauni in Arambagh, West Bengal three days ago.
Prime Minister Modi highlighted the central government making use of the abundance of natural resources in Eastern India for the development of Odisha and spoke about the desalination plant in Ganjam district that will treat almost 50 lakh litres of saline water everyday and make it suitable for drinking.
The Prime Minister said that the Central government is focussing on modern connectivity in Odisha so that local resources increase the economy of the state. The Prime Minister said that in the last 10 years, 3000 km long national highways, railway budget has been increased 12 fold. He stated that in order to improve Rail-Highway-Port connectivity, national highways are being expanded in Jajpur, Bhadrak, Jagatsinghpur, Mayurbhanj, Khorda, Ganjam, Puri and Kendujhar. He said the new Angul Sukinda railway line will open up the development of Kalinga Nagar Industrial area.
The Prime Minister concluded the address by paying tributes to Biju Patnaik ji on his birth anniversary and congratulated the citizens for the development projects of today.
Governor of Odisha, Shri Raghubar Das, Chief Minister of Odisha, Shri Naveen Patnaik and Union Minister, Shri Dharmendra Pradhan were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery which will further help in reducing India's import dependency. He also inaugurated a 344 km long product pipeline traversing from Paradip in Odisha to Haldia in West Bengal. To augment the import infrastructure on the Eastern Coast of India, the Prime Minister inaugurated 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip.
In order to boost road infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated to the nation four laning of Singhara to Binjabahal Section of NH-49; four laning of Binjabahal to Tileibani Section of NH-49; four laning of Balasore-Jharpokharia Section of NH-18 and four laning of Tangi-Bhubaneswar Section of NH-16. He will also lay the foundation stone for eight laning of Chandikhole - Paradip Section at Chandikhole.
The Prime Minister dedicate to the nation, 162 Km Bansapani - Daitari - Tomka - Jakhapura Rail Line. It will not only enhance the existing traffic facility's capacity but also facilitate efficient transportation of Iron and Manganese ore from Keonjhar District to the nearest ports and steel plants, significantly contributing to regional economic growth. The inauguration of CONCOR Container Depot in Kalinga Nagar was also done with an aim to boost domestic and international trade. The foundation stone was laid for the Electric Loco Periodical Overhauling Workshop at Narla, the Wagon Periodical Overhauling Workshop at Kantabanji and the upgradation and augmentation of maintenance facilities at Baghuapal. Other railway projects include the flagging off of new train services.
The Prime Minister also inaugurated a 5 MLD capacity seawater desalination plant at Odisha Sands Complex of IREL(I) Ltd. This project has been built as a part of field applications of indigenous desalination technologies developed by Bhabha Atomic Research Centre.