প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশাৰ চণ্ডীখোলত ১৯,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
পাৰাদীপ শোধনাগাৰত ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পৰেচন লিমিটেডৰ মনো ইথিলিন গ্লাইকল প্ৰকল্প উদ্বোধন
পাৰাদীপত ০.৬ এমএমটিপিএ এলপিজি আমদানিৰ সুবিধা আৰু পাৰাদীপৰপৰা হালদিয়ালৈ ৩৪৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰডাক্ট পাইপলাইন উদ্বোধন
আইআৰইএল(আই) লিমিটেডৰ ওড়িশা ছেণ্ডছ কমপ্লেক্সত ৫ এমএলডি ক্ষমতাসম্পন্ন সাগৰীয় পানী ডিচেলাইনেচন প্লান্ট উদ্বোধন
একাধিক ৰেল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা
একাধিক পথ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা
“আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে দেশৰ পৰিৱৰ্তিত কৰ্ম সংস্কৃতিকে প্ৰদৰ্শন কৰিছে”
“আজি দেশত এখন চৰকাৰে বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি সচেতন হৈ এখনি উন্নত ভাৰতৰ অংগীকাৰ গ্ৰহণেৰে ভৱিষ্যতৰ বাবে কাম কৰি আছে”
05 MAR 2024 4:12PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ওড়িশাৰ চণ্ডীখোলত ১৯,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথা ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহ তেল আৰু গেছ, ৰেলৱে, পথ, পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ তথা পাৰমাণৱিক শক্তিকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক খণ্ডৰ সৈতে জড়িত।
ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভগৱান জগন্নাথ আৰু মা বীৰজাৰ আশীৰ্বাদত আজি জাজপুৰ আৰু ওড়িশাত উন্নয়নৰ এক নতুন ধাৰা ব’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী বিজু পাটনায়কৰ জয়ন্তীৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰ আৰু ওড়িশাৰ প্ৰতি তেওঁৰ অতুলনীয় অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে।
পেট্ৰলিয়াম, প্ৰাকৃতিক গেছ, পাৰমাণৱিক শক্তি, পথ, ৰেল আৰু যোগাযোগ খণ্ডত আজি প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ বিশাল উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপন সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াৰদ্বাৰা অঞ্চলটোৰ উদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপৰ বৰ্ধন ঘটিব আৰু সৃষ্টি হ’ব নতুন নিয়োগৰ সুযোগ। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে তেখেতে ওড়িশাবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ বাবে কাম কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ৰাষ্ট্ৰখনৰ বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি চৰকাৰে পন্থা গ্ৰহণ কৰিছে বুলি কয়। তেখেতে শক্তি খণ্ডত পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। উৰ্জা গংগা যোজনাৰ অধীনত উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ আৰু ওড়িশাৰ পাঁচখন বৃহৎ ৰাজ্যত প্ৰাকৃতিক গেছৰ যোগানৰ বাবে বৃহৎ প্ৰকল্প অব্যাহত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ওড়িশাৰ পাৰাদীপৰপৰা পশ্চিম বংগৰ হালদিয়ালৈ ৩৪৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰডাক্ট পাইপলাইন উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, তেখেতে পাৰাদীপ শোধনাগাৰত ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পৰেচন লিমিটেডৰ মনো ইথিলিন গ্লাইকল প্ৰকল্প আৰু পাৰাদীপত ০.৬ এমএমটিপিএ এলপিজি আমদানিৰ সুবিধা উদ্বোধন কৰে যিয়ে পূব ভাৰতৰ পলিয়েষ্টাৰ উদ্যোগত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব। ইয়াৰদ্বাৰা ভদ্ৰক আৰু পাৰাদীপৰ বস্ত্ৰ প্ৰকল্পলৈয়ো কেঁচামাল যোগান ধৰা হ’ব।
আজিৰ এই অনুষ্ঠান দেশৰ পৰিৱৰ্তিত কৰ্ম-সংস্কৃতিৰ প্ৰতীক বুলি আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কেতিয়াও আগ্ৰহ নকৰা পূৰ্বৰ চৰকাৰখনক সমালোচনা কৰে। তেখেতে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সময়মতে প্ৰকল্পৰাজিৰ আধাৰশিলা স্থাপনেৰে সেইসমূহ প্ৰকল্প শুভাৰম্ভ কৰিছে। ২০১৪ৰ পিছত সম্পূর্ণ হোৱা উন্নয়নমূলক প্রকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখেৰে প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে ২০০২ত আলোচনাৰ বিষয় হৈ পৰা পাৰাদীপ শোধনাগাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে যাৰ ২০১৪ত বর্তমানৰ চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহালৈকে কোনো কাম সম্পন্ন হোৱা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পূব ভাৰতৰ প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদৰাজিক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা বুলি উল্লেখেৰে গঞ্জাম জিলাৰ ডিচেলাইনেচন প্লান্টৰ কথা সদৰী কৰে যিয়ে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৫০ লাখ লিটাৰ লুণীয়া পানী পৰিশোধন কৰিব আৰু ইয়াক খোৱাৰ উপযোগী কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ আধুনিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যাতে স্থানীয় সম্পদে ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধন ঘটায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত ৩,০০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ, ৰেল বাজেট ১২ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ৰেল-ঘাইপথ-বন্দৰ সংযোগৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ উদ্দেশ্যে জাজপুৰ, ভদ্ৰক, জগতসিংপুৰ, ময়ুৰভঞ্জ, খোৰদা, গঞ্জাম আৰু কেন্দুঝাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে নতুন এংগুল চুকিন্দা ৰেল লাইনে কলিংগ নগৰ ঔদ্যোগিক এলেকাৰ উন্নয়নৰ বৰ্ধন ঘটাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিজু পাটনায়ক জীক জন্ম বাৰ্ষিকীত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপনেৰে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে আৰু আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনায়।
এই কাৰ্য্যসূচীত ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত ৰঘুবৰ দাস, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নবীন পাটনায়ক আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাসত অধিক সহায় হোৱাকৈ পাৰাদীপ শোধনাগাৰত ভাৰতীয় তেল নিগম লিমিটেডৰ মনো ইথিলিন গ্লাইকল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেখেতে ওড়িশাৰ পাৰাদীপৰপৰা পশ্চিম বংগৰ হালদিয়ালৈকে ৩৪৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰডাক্ট পাইপলাইন উদ্বোধন কৰে। ভাৰতৰ পূব উপকূলৰ আমদানিৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পাৰাদীপত ০.৬ এমএমটিপিএ এলপিজি আমদানিৰ সুবিধা উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰলৈ ১৬২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বনসাপানী - দৈটাৰী - টমকা - জাখাপুৰা ৰেল লাইন উৎসৰ্গা কৰে। ই কেৱল বৰ্তমানৰ যান-বাহন সুবিধাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ কেন্দুঝাৰ জিলাৰপৰা নিকটতম বন্দৰ আৰু তীখা উদ্যোগলৈ লো আৰু মেংগানিজ অক্সাইডৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সৰবৰাহৰ সুবিধা প্ৰদানেৰে আঞ্চলিক অৰ্থনৈতিক বিকাশত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব। ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে কলিংগ নগৰত কনক’ৰ কন্টেইনাৰ ডিপো উদ্বোধন কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আইআৰইএল (আই) লিমিটেডৰ ওড়িশা ছেণ্ডছ কমপ্লেক্সত ৫ এমএলডি ক্ষমতাসম্পন্ন সাগৰীয় পানী ডিচেলাইনেচন প্লান্টো উদ্বোধন কৰে। ভাৱা এটমিক ৰিচাৰ্চ চেন্টাৰৰদ্বাৰা বিকশিত এই থলুৱা ডিচেলাইনেচন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰ প্ৰয়োগৰ অংশ হিচাপে এই প্ৰকল্পটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth over Rs 19,600 crores in Chandikhole, Odisha
Inaugurates Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery
Inaugurates 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip and 344 km long product pipeline traversing from Paradip to Haldia
Inaugurates 5 MLD capacity seawater desalination plant at Odisha Sands Complex of IREL(I) Ltd
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple rail projects
Dedicates multiple road projects to the nation
“Today’s projects showcase the changing work culture in the country”
“Today there is a government in the country working for the future by taking the pledge of a developed India while being mindful of the present needs too”
“Central government is focussing on modern connectivity in Odisha so that local resources improve the economy of the state”
05 MAR 2024 4:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 19,600 crores in Chandikhole, Odisha today. The projects relate to sectors including oil & gas, railways, road, transport & highways and atomic energy.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that by the blessings of Lord Jagannath and Maa Birja, a new stream of development started flowing today in Jajpur and Odisha. Noting the Jayanti of Shri Biju Patnaik, the Prime Minister remembered his incomparable contribution to the nation and Odisha.
Highlighting the inauguration and foundation stone laying of mega development projects worth about Rs 20,000 crores in the sectors of petroleum, natural gas, atomic energy, roadways, railways and connectivity today, the Prime Minister said that it will boost industrial activities in the region and create new employment opportunities. He congratulated the people of Odisha for the development projects of today.
The Prime Minister put forward the government’s approach of taking care of the present needs of the nation while working for the resolution of Viksit Bharat. He mentioned the efforts for enhancing the capabilities of the Eastern states in the energy sector. Under the Urja Ganaga Yojana five big states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal and Odisha, major projects are underway for the supply of the natural gas. PM Modi inaugurated a 344 km long product pipeline from Paradip in Odisha to Haldia in West Bengal. He also inaugurated the Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery and 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip which will bring a revolutionary change in the polyester industry of eastern India. This will also provide raw material to the textile park in Bhadrak and Paradip.
Underlining that today’s occasion is a symbol of the changing work culture in the country, the Prime Minister drew comparisons of the previous government which never took interest in completing the development projects with the present government which inaugurates the very projects on time whose foundation stones were laid. Referring to the development projects that were completed after 2014, the Prime Minister mentioned the Paradip Refinery which became a topic of discussion in 2002 but no work was accomplished till until the present government came to power in 2014. He also mentioned inaugurating the Paradip - Hyderabad Pipeline in Sangareddy, Telangana yesterday and the 500 km long crude oil pipeline from Haldia to Barauni in Arambagh, West Bengal three days ago.
Prime Minister Modi highlighted the central government making use of the abundance of natural resources in Eastern India for the development of Odisha and spoke about the desalination plant in Ganjam district that will treat almost 50 lakh litres of saline water everyday and make it suitable for drinking.
The Prime Minister said that the Central government is focussing on modern connectivity in Odisha so that local resources increase the economy of the state. The Prime Minister said that in the last 10 years, 3000 km long national highways, railway budget has been increased 12 fold. He stated that in order to improve Rail-Highway-Port connectivity, national highways are being expanded in Jajpur, Bhadrak, Jagatsinghpur, Mayurbhanj, Khorda, Ganjam, Puri and Kendujhar. He said the new Angul Sukinda railway line will open up the development of Kalinga Nagar Industrial area.
The Prime Minister concluded the address by paying tributes to Biju Patnaik ji on his birth anniversary and congratulated the citizens for the development projects of today.
Governor of Odisha, Shri Raghubar Das, Chief Minister of Odisha, Shri Naveen Patnaik and Union Minister, Shri Dharmendra Pradhan were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery which will further help in reducing India's import dependency. He also inaugurated a 344 km long product pipeline traversing from Paradip in Odisha to Haldia in West Bengal. To augment the import infrastructure on the Eastern Coast of India, the Prime Minister inaugurated 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip.
In order to boost road infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated to the nation four laning of Singhara to Binjabahal Section of NH-49; four laning of Binjabahal to Tileibani Section of NH-49; four laning of Balasore-Jharpokharia Section of NH-18 and four laning of Tangi-Bhubaneswar Section of NH-16. He will also lay the foundation stone for eight laning of Chandikhole - Paradip Section at Chandikhole.
The Prime Minister dedicate to the nation, 162 Km Bansapani - Daitari - Tomka - Jakhapura Rail Line. It will not only enhance the existing traffic facility's capacity but also facilitate efficient transportation of Iron and Manganese ore from Keonjhar District to the nearest ports and steel plants, significantly contributing to regional economic growth. The inauguration of CONCOR Container Depot in Kalinga Nagar was also done with an aim to boost domestic and international trade. The foundation stone was laid for the Electric Loco Periodical Overhauling Workshop at Narla, the Wagon Periodical Overhauling Workshop at Kantabanji and the upgradation and augmentation of maintenance facilities at Baghuapal. Other railway projects include the flagging off of new train services.
The Prime Minister also inaugurated a 5 MLD capacity seawater desalination plant at Odisha Sands Complex of IREL(I) Ltd. This project has been built as a part of field applications of indigenous desalination technologies developed by Bhabha Atomic Research Centre.