Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various projects in Begusarai, Bihar
02 MAR 2024 7:39PM by PIB Delhi
The Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, Chief Minister Shri Nitish Kumar ji, my colleagues in the Cabinet, Giriraj Singh ji and Hardeep Singh Puri ji, Deputy Chief Ministers Vijay Sinha ji and Samrat Chaudhary ji, all the esteemed dignitaries present on the dais, along with my enthusiastic brothers and sisters from Begusarai!
I offer my respects to the deities enshrined in the Jai Mangla Garh Mandir and Naulakha Mandir. Today, I have come to Begusarai with the determination to contribute to the development of a ‘Viksit Bihar’ (Developed Bihar) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). It's my privilege to meet such a large gathering of people.
Friends,
This land of Begusarai belongs to the talented youth. This land has always strengthened both the farmers and labourers of the country. Today, the old glory of this land is returning. Today, foundation stones worth more than 1 lakh 60 thousand crore rupees have been laid and inaugurated for Bihar and the entire country. Projects worth more than one and a half lakh crore rupees! Previously, such programs used to take place in Delhi's Vigyan Bhawan, but today Modi has brought Delhi to Begusarai. And approximately 30,000 crore rupees worth of projects belong only to Bihar. Such a large investment by the government in a single program shows how much Bharat’s capability is increasing. This will create many new job opportunities for the youth of Bihar right here. Today's projects will be the means to make Bharat the third largest economic power in the world. Please wait, brothers, your love is accepted to me, please wait, sit down, come down from the chair, please, I request you, sit down...yes. Please sit down, sit comfortably on the chair, otherwise, you'll get tired. Today's projects will pave the way for convenience and prosperity in Bihar. Today, Bihar has also got new train services. This is the reason why today the country is saying with full confidence, every child is saying, even villages are saying, cities are saying – -- 'Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar, NDA government, 400 paar (This time, beyond 400 seats)!'
Friends,
When you gave NDA the opportunity to serve in 2014, I said that the rapid development of eastern Bharat is our priority. History bears witness that whenever Bihar and eastern Bharat prosper, the country also becomes stronger. When situations deteriorated in Bihar, it had a very negative impact on the country as well. Therefore, I tell the people of Bihar from Begusarai that the country will develop with Bihar. My brothers and sisters of Bihar, you know me very well, and when I come among you, I want to reiterate -- this is not a promise, this is a resolve, this is a mission. Today, the projects that Bihar has got, the country has got, are a significant step in this direction. Most of these projects are related to petroleum, fertilizer, and railways. Energy, fertilizers, and connectivity are the foundation of development. Whether it is agriculture or industry, everything depends on them. And when work progresses rapidly in these areas, it's natural that job opportunities increase, and employment is generated. Remember the fertilizer factory in Barauni that was closed? I had given the guarantee of its reopening. With your blessings, Modi has fulfilled that guarantee. This has been a huge achievement for farmers across Bihar and the entire country. Due to the neglect of previous governments, factories in Barauni, Sindri, Gorakhpur and Ramagundam were closed and machines were rusting. Today, all these factories are becoming the pride of Bharat’s self-reliance in urea. That's why the country says - Modi's guarantee means guarantee being fulfilled!
Friends,
Today, the expansion work of Barauni Refinery's capacity has started. During its construction, thousands of workers have been continuously employed for months. This refinery will provide new energy to industrial development in Bihar and help Bharat become self-reliant. I am pleased to inform you that Bihar has received projects worth more than 65 thousand crore rupees related to petroleum and natural gas in the last 10 years, many of which have already been completed. The network of gas pipelines reaching every corner of Bihar is helping to provide affordable gas to sisters. This is also making it easier to set up industries here.
Friends,
Today, we have become witnesses to another historic moment connected to ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). Oil production has commenced from the KG Basin in Karnataka. This will reduce our dependence on imported crude oil.
Friends,
Strong governments dedicated to the welfare of the nation and its people make such decisions. Bihar has suffered greatly due to governments bound by family interests and vote banks. If the conditions were the same as before 2005, one would have to think a hundred times before announcing projects worth billions of rupees in Bihar. You know more about the state of roads, electricity, water, and railways than I do. The entire Bihar knows the way railway resources were plundered in the name of railways ten years before 2014. But look at it today, the modernization of Indian Railways is being discussed all over the world. Indian Railways is being rapidly electrified. Our railway stations are also being equipped with facilities like airports’.
Friends,
Bihar has suffered the consequences of nepotism for decades and endured the sting of nepotism. Nepotism and social justice are deeply contradictory. Nepotism is the greatest enemy, especially for the youth and talent. This is Bihar, which possesses the rich legacy of Bharat Ratna Karpoori Thakur ji. Under the leadership of Nitish ji, the NDA government is furthering this legacy. On the other hand, the RJD-Congress alliance represents deep-rooted nepotism. People associated with RJD-Congress, use Dalits, marginalized, and backward communities as pawns to justify their nepotism and corruption. This isn't social justice but a betrayal of society's trust. Otherwise, what is the reason that only one family was empowered and the rest of society's families were left behind? The country has also witnessed how in the name of providing jobs, land belonging to youths has been encroached upon for the benefit of one family here.
Friends,
True social justice comes through saturation. True social justice comes through satisfaction, and not through appeasement. Modi believes in such social justice and secularism. When free ration reaches every beneficiary, when every poor beneficiary gets a pucca house, when every sister gets access to gas, water connection, and a toilet in her home, when even the poorest of the poor receive good and free healthcare, when every farmer beneficiary receives Samman Nidhi in their bank accounts, then there is saturation. And this is true social justice. In the last 10 years, Modi's guarantee has reached to numerous families with most of them being Dalits, backward, and extremely backward. They are all my family.
Friends,
For us, social justice means empowering women. There is a reason behind why a large number of my mothers and sisters have come here to bless me. We have turned one crore sisters into ‘Lakhpati Didis’ in the past 10 years. I am delighted that there are lakhs of sisters in Bihar who have also become ‘Lakhpati Didis’ now. And now, Modi has given the guarantee to make three crore sisters ‘Lakhpati Didis’. Remember this figure -- three crore sisters as ‘Lakhpati Didis’. Recently, we have launched a scheme to bring electricity bills to zero and generate income from electricity. This is called PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. This will benefit many families in Bihar as well. The NDA government in Bihar is consistently working for the youth, farmers, labourers, women, and everyone. With the double engine's double efforts, Bihar will be developed. Today, we are celebrating such a great festival of development, and I am grateful to all of you for strengthening the path of development by coming in such large numbers. Congratulations to all of you once again for these projects worth billions of rupees. I salute specially to mothers and sisters who have come in such large numbers. Say with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Raise both your hands and say with full force –
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ বেগুছৰাইত বিভিন্ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 MAR 2024 7:39PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ ডাঙৰীয়া, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নীতিশ কুমাৰ ডাঙৰীয়া, মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সতীৰ্থ গিৰিৰাজ সিং ডাঙৰীয়া, হৰদীপ সিং পুৰী ডাঙৰীয়া, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী বিজয় সিনহা ডাঙৰীয়া, সম্ৰাট চৌধুৰী ডাঙৰীয়া, মঞ্চত উপস্থিত থকা আন সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু বেগুছৰাইৰ পৰা অহা মোৰ প্ৰিয় উৎসাহী ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল।
জয়মংগলা গড় মন্দিৰ আৰু নৌলাখা মন্দিৰত উপস্থিত থকা দেৱতাসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছোঁ। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এখন উন্নত বিহাৰ গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈ আজি বেগুছৰাইলৈ আহিছোঁ। ইমান বৃহৎসংখ্যক আপোনালোক সকলোকে দেখা পোৱাটো সৌভাগ্যৰ কথা।
বন্ধুসকল,
এই বেগুছৰাইৰ ভূমি প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীৰ ভূমি। এই মাটিয়ে দেশৰ কৃষক আৰু শ্ৰমিক উভয়কে সদায় শক্তিশালী কৰি আহিছে। আজি এই ভূমিৰ পুৰণি গৌৰৱ পুনৰ ঘূৰি আহিছে। আজি বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ বাবে ১ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা আৰু ১.৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। আগতে দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত এনেধৰণৰ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছিল যদিও আজি মোদীয়ে দিল্লীক বেগুছৰাইলৈ আনিছে। আৰু এই আঁচনিবোৰত প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প কেৱল মোৰ বিহাৰৰ। এটা কাৰ্যসূচীত চৰকাৰৰ ইমান বৃহৎ বিনিয়োগে ভাৰতৰ সম্ভাৱনা কিমান বাঢ়িছে সেয়াই দেখুৱাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহুতো নতুন চাকৰিৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। আজিৰ এই প্ৰকল্পসমূহ ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ মাধ্যমত পৰিণত হ’ব। আপুনি ৰ’ব ভাই, বহুত হ'ল আপোনাৰ মৰম মই মানি লওঁ, আপুনি ৰওক, আপুনি বহক, আপুনি চকীৰ পৰা তললৈ আহক, প্লিজ, মোৰ আপোনালোকক প্ৰাৰ্থনা, আপুনি বহক...অঁ। আপুনি বহি পৰক, সেই চকীখনত বহি পৰক আৰামত, ভাগৰি পৰিব। আজিৰ এই প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰত সুবিধা আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। আজি বিহাৰে নতুন ৰে'ল সেৱা লাভ কৰিছে। এনেকুৱাই কাম, যাৰ কাৰণে আজি দেশখনে পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে কৈ আছে, প্ৰতিটো শিশুৱে কৈ আছে, গাঁওবোৰেও কৈ আছে, চহৰবোৰেও কৈ আছে - এইবাৰ... ৪০০ পাৰ!, এইবাৰ... ৪০০ পাৰ!, এইবাৰ...৪০০ পাৰ! এনডিএ চৰকাৰ...৪০০ পাৰ!
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোকে মোক এনডিএৰ সেৱাৰ সুযোগ দিছিল, তেতিয়া মই কৈছিলোঁ যে পূব ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশ আমাৰ প্ৰাধান্য। ইতিহাস এই কথাৰ সাক্ষী হৈ আহিছে যে যেতিয়াই বিহাৰ আৰু পূব ভাৰত সমৃদ্ধিশালী হৈ আহিছে, ভাৰতো শক্তিশালী হৈ আহিছে। বিহাৰত যেতিয়া পৰিস্থিতি অধিক ভয়াৱহ হৈ পৰিল, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেশখনতো অতি বেয়া হৈ পৰিল। সেইবাবেই মই বেগুছৰাইৰ পৰা সমগ্ৰ বিহাৰৰ ৰাইজক কওঁ - বিহাৰ যদি উন্নত হয় তেন্তে দেশৰো বিকাশ হ'ব। মোৰ বিহাৰৰ ভাই-ভনীসকল, আপোনালোকে মোক ভালদৰে চিনি পায়, আৰু যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ, তেতিয়া পুনৰ ক’ব বিচাৰিছোঁ – এইটো কোনো প্ৰতিশ্ৰুতি নহয় – এইটো এটা সংকল্প, এইটো এটা মিছন। আজি বিহাৰ আৰু দেশে যিবোৰ প্ৰকল্প লাভ কৰিছে সেইবোৰ এই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। ইয়াৰ অধিকাংশই পেট্ৰলিয়ামৰ সৈতে জড়িত, সাৰৰ সৈতে জড়িত, ৰে'লপথৰ সৈতে জড়িত। শক্তি, সাৰ আৰু সংযোগ বিকাশৰ আধাৰ। খেতি হওক বা উদ্যোগ হওক সকলো সিবিলাকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। আৰু যেতিয়া এইবোৰৰ কাম দ্ৰুত গতিত কৰা হয়, তেতিয়া নিয়োগৰ সুযোগো বৃদ্ধি পোৱাটো স্বাভাৱিক আৰু কৰ্মসংস্থাপন পোৱাটোও স্বাভাৱিক। মনত আছে, বন্ধ হৈ থকা বৰাউনীৰ সাৰ কাৰখানাটো পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ গেৰাণ্টী দিছিলোঁ। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত মোদীয়ে সেই গেৰাণ্টী পূৰণ কৰিলে। এই কাম বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক বৃহৎ কাম। পুৰণি চৰকাৰবোৰৰ উদাসীনতাৰ বাবে তাত বৰাউনী, সিন্দি, গোৰখপুৰ, ৰামাগুণ্ডামৰ কাৰখানাবোৰ বন্ধ হৈ পৰি আছিল, মেচিনবোৰ পচি গৈছিল। আজি এই সকলোবোৰ কাৰখানা ভাৰতৰ ইউৰিয়াত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ গৌৰৱ হৈ পৰিছে। সেইবাবেই দেশে কয় - মোদীৰ গেৰাণ্টী মানে গেৰাণ্টী পূৰণ হোৱাৰ গেৰাণ্টী। মোদীৰ গেৰাণ্টী মানে যি গেৰাণ্টী পূৰণ হয় সেয়া!
বন্ধুসকল,
আজি বাৰাউনী শোধনাগাৰৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ সময়তে হাজাৰ হাজাৰ শ্ৰমিকে কেইবামাহো ধৰি অবিৰতভাৱে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছিল। এই শোধনাগাৰে বিহাৰৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নত নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাত সহায় কৰিব। মই আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছোঁ যে বিগত ১০ বছৰত বিহাৰে পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ সৈতে জড়িত ৬৫ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প লাভ কৰিছে, যাৰ বহুখিনি সম্পূৰ্ণ হৈছে। বিহাৰৰ চুকে কোণে যোৱা গেছ পাইপলাইনৰ নেটৱৰ্কে ভগ্নীসকলক সস্তা গেছ যোগান ধৰাত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ইয়াত উদ্যোগ স্থাপন কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সৈতে জড়িত আন এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্তৰ সাক্ষী হৈ পৰিছোঁ। কৰ্ণাটকৰ কেজি বেচিনৰ তেল কূপৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে তেল উৎপাদন। ইয়াৰ ফলত বিদেশৰ পৰা খাৰুৱা তেল আমদানিৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাব।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰহিত আৰু জনস্বাৰ্থৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত এখন শক্তিশালী চৰকাৰে এনে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। পৰিয়ালৰ স্বাৰ্থ আৰু ভোট বেংকৰ লগত বান্ধ খাই থকা চৰকাৰে কি কৰে, তাৰ বাবেই বিহাৰ বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। ২০০৫ চনৰ আগৰ পৰিস্থিতি যদি হ’লহেঁতেন, তেন্তে বিহাৰত হাজাৰ কোটি টকাৰ এনে প্রকল্প ঘোষণা কৰাৰ আগতে আমি এশবাৰ চিন্তা কৰিবলগা হ’লহেঁতেন৷ ৰাস্তা-ঘাট, বিদ্যুৎ, পানী আৰু ৰে'লপথৰ অৱস্থা কেনে আছিল আপোনালোকে মোতকৈ বেছি জানে। ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত ৰে’লৱেৰ নামত ৰে’লৱেৰ সম্পদ কেনেকৈ লুণ্ঠন হৈছিল সেয়া সমগ্ৰ বিহাৰে জানে। কিন্তু চাওক আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ চৰ্চা সমগ্ৰ বিশ্বতে চলি আছে। ভাৰতীয় ৰে’লৱে দ্ৰুতগতিত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। আমাৰ ৰে'ল ষ্টেচনবোৰো বিমানবন্দৰৰ দৰে সুবিধাৰে সজ্জিত হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
বিহাৰে দশক দশক ধৰি পৰিয়ালবাদৰ ক্ষতি দেখিছে পৰিয়ালবাদৰ বোজা ভোগ কৰি আহিছে। পৰিয়ালবাদ আৰু সামাজিক ন্যায় ইটো সিটোৰ ঘোৰ বিৰোধী। বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু হৈছে পৰিয়ালবাদ। ভাৰতৰত্ন কৰ্পুৰী ঠাকুৰ জীৰ চহকী উত্তৰাধিকাৰ থকা এইখন বিহাৰ। নীতিশ জীৰ নেতৃত্বত এনডিএ চৰকাৰে ইয়াত এই উত্তৰাধিকাৰক আগুৱাই লৈ গৈছে। আনহাতে আৰজেডি-কংগ্ৰেছৰ চৰম বংশবাদী তুষ্টিকৰণ। আৰজেডি-কংগ্ৰেছৰ ৰাইজে নিজৰ পৰিয়ালবাদ আৰু দুৰ্নীতিক ন্যায্যতা প্ৰদান কৰিবলৈ দলিত, বঞ্চিত আৰু পিছপৰা মানুহক ঢাল হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰে। এয়া সামাজিক ন্যায় নহয়, সমাজৰ প্ৰতি বিশ্বাসঘাতকতা। এয়া সামাজিক ন্যায়ৰ অস্বীকাৰ আৰু সমাজৰ প্ৰতি বিশ্বাসঘাতকতা। অন্যথা মাত্ৰ এটা পৰিয়ালক ক্ষমতা প্ৰদান কৰাৰ কাৰণ কি? আৰু সমাজৰ বাকী পৰিয়ালবোৰ পিছপৰি ৰৈ গ’ল কিয়? এটা পৰিয়ালৰ চাকৰিৰ নামত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাটি কেনেদৰে দখল কৰা হ’ল সেয়াও দেশত দেখা গৈছে৷
বন্ধুসকল,
প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় পৰিপূৰকতাৰ পৰাই আহে। প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় তুষ্টিকৰণৰ পৰা নাহে, সন্তুষ্টিকৰণৰ পৰাহে আহে। এই ধৰণৰ সামাজিক ন্যায় আৰু এই ধৰণৰ ধৰ্মনিৰপেক্ষতাত মোদীয়ে বিশ্বাস কৰে। যেতিয়া প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ বিনামূলীয়া ৰেচন গৈ পায়, যেতিয়া প্ৰতিজন দুখীয়া হিতাধিকাৰীয়ে স্থায়ী ঘৰ পায়, যেতিয়া প্ৰতিগৰাকী ভগ্নীয়ে ঘৰত গেছ, পানীৰ টেপ, শৌচাগাৰ পায়, যেতিয়া দুখীয়াৰ আটাইতকৈ দুখীয়াইও ভাল আৰু বিনামূলীয়া চিকিৎসা পায়, যেতিয়া প্ৰতিটো চেচুৰেচন হয়, যেতিয়া সন্মান নিধিৰ ধন কৃষক হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টত সোমায়। আৰু এয়াই প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। যোৱা ১০ বছৰত মোদীৰ গেৰাণ্টী যিসকল পৰিয়াললৈ গৈছে, তাৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক দলিত, পিছপৰা আৰু অত্যন্ত পিছপৰা মোৰ পৰিয়ালবোৰেই আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে সামাজিক ন্যায় হ’ল নাৰী ক্ষমতাক শক্তি প্ৰদান কৰা। যোৱা ১০ বছৰত ১ কোটি ভগ্নীক, মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে, ইয়াৰ কাৰণ হৈছে, ১ কোটি ভগ্নীক আমি লাখপতি দিদি বনাইছোঁ। মই সুখী যে বিহাৰৰ পৰাও লাখ লাখ ভগ্নী আছে, যিসকল এতিয়া লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে। আৰু এতিয়া মোদীয়ে ৩ কোটি ভগ্নী বনোৱাৰ গেৰাণ্টী দিছে, হিচাপ শুনক, ৩ কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদি বনোৱাৰ গেৰাণ্টী দিছোঁ। শেহতীয়াকৈ আমি বিদ্যুতৰ বিলো শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰি বিদ্যুতৰ পৰা ধন উপাৰ্জনৰ পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰিছোঁ। পিএম সূৰ্য্যঘৰ- বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি। ইয়াৰ দ্বাৰা বিহাৰৰ বহু পৰিয়াল উপকৃত হ’বলৈ গৈ আছে। বিহাৰৰ এনডিএ চৰকাৰে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতী, কৃষক, শ্ৰমিক, মহিলাৰ বাবে অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছে। ডাবল ইঞ্জিনৰ দুগুণ প্ৰচেষ্টাৰে বিহাৰৰ বিকাশ অব্যাহত থাকিব। আজি আমি ইমান বৃহৎ উন্নয়ন উদযাপন কৰিছোঁ, আৰু আপোনালোকে ইমান বৃহৎ সংখ্যকে উন্নয়নৰ পথ মজবুত কৰি আছে, মই আপোনালোকৰ ওচৰত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। ইমান বৃহৎ সংখ্যাত মাতৃ ভগ্নীসকল আহিছে, বিশেষভাৱে তেওঁলোকক প্ৰণাম জনাইছোঁ। মোৰ লগত কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়!
দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।