Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various projects in Begusarai, Bihar
02 MAR 2024 7:39PM by PIB Delhi
The Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, Chief Minister Shri Nitish Kumar ji, my colleagues in the Cabinet, Giriraj Singh ji and Hardeep Singh Puri ji, Deputy Chief Ministers Vijay Sinha ji and Samrat Chaudhary ji, all the esteemed dignitaries present on the dais, along with my enthusiastic brothers and sisters from Begusarai!
I offer my respects to the deities enshrined in the Jai Mangla Garh Mandir and Naulakha Mandir. Today, I have come to Begusarai with the determination to contribute to the development of a ‘Viksit Bihar’ (Developed Bihar) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). It's my privilege to meet such a large gathering of people.
Friends,
This land of Begusarai belongs to the talented youth. This land has always strengthened both the farmers and labourers of the country. Today, the old glory of this land is returning. Today, foundation stones worth more than 1 lakh 60 thousand crore rupees have been laid and inaugurated for Bihar and the entire country. Projects worth more than one and a half lakh crore rupees! Previously, such programs used to take place in Delhi's Vigyan Bhawan, but today Modi has brought Delhi to Begusarai. And approximately 30,000 crore rupees worth of projects belong only to Bihar. Such a large investment by the government in a single program shows how much Bharat’s capability is increasing. This will create many new job opportunities for the youth of Bihar right here. Today's projects will be the means to make Bharat the third largest economic power in the world. Please wait, brothers, your love is accepted to me, please wait, sit down, come down from the chair, please, I request you, sit down...yes. Please sit down, sit comfortably on the chair, otherwise, you'll get tired. Today's projects will pave the way for convenience and prosperity in Bihar. Today, Bihar has also got new train services. This is the reason why today the country is saying with full confidence, every child is saying, even villages are saying, cities are saying – -- 'Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar, NDA government, 400 paar (This time, beyond 400 seats)!'
Friends,
When you gave NDA the opportunity to serve in 2014, I said that the rapid development of eastern Bharat is our priority. History bears witness that whenever Bihar and eastern Bharat prosper, the country also becomes stronger. When situations deteriorated in Bihar, it had a very negative impact on the country as well. Therefore, I tell the people of Bihar from Begusarai that the country will develop with Bihar. My brothers and sisters of Bihar, you know me very well, and when I come among you, I want to reiterate -- this is not a promise, this is a resolve, this is a mission. Today, the projects that Bihar has got, the country has got, are a significant step in this direction. Most of these projects are related to petroleum, fertilizer, and railways. Energy, fertilizers, and connectivity are the foundation of development. Whether it is agriculture or industry, everything depends on them. And when work progresses rapidly in these areas, it's natural that job opportunities increase, and employment is generated. Remember the fertilizer factory in Barauni that was closed? I had given the guarantee of its reopening. With your blessings, Modi has fulfilled that guarantee. This has been a huge achievement for farmers across Bihar and the entire country. Due to the neglect of previous governments, factories in Barauni, Sindri, Gorakhpur and Ramagundam were closed and machines were rusting. Today, all these factories are becoming the pride of Bharat’s self-reliance in urea. That's why the country says - Modi's guarantee means guarantee being fulfilled!
Friends,
Today, the expansion work of Barauni Refinery's capacity has started. During its construction, thousands of workers have been continuously employed for months. This refinery will provide new energy to industrial development in Bihar and help Bharat become self-reliant. I am pleased to inform you that Bihar has received projects worth more than 65 thousand crore rupees related to petroleum and natural gas in the last 10 years, many of which have already been completed. The network of gas pipelines reaching every corner of Bihar is helping to provide affordable gas to sisters. This is also making it easier to set up industries here.
Friends,
Today, we have become witnesses to another historic moment connected to ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). Oil production has commenced from the KG Basin in Karnataka. This will reduce our dependence on imported crude oil.
Friends,
Strong governments dedicated to the welfare of the nation and its people make such decisions. Bihar has suffered greatly due to governments bound by family interests and vote banks. If the conditions were the same as before 2005, one would have to think a hundred times before announcing projects worth billions of rupees in Bihar. You know more about the state of roads, electricity, water, and railways than I do. The entire Bihar knows the way railway resources were plundered in the name of railways ten years before 2014. But look at it today, the modernization of Indian Railways is being discussed all over the world. Indian Railways is being rapidly electrified. Our railway stations are also being equipped with facilities like airports’.
Friends,
Bihar has suffered the consequences of nepotism for decades and endured the sting of nepotism. Nepotism and social justice are deeply contradictory. Nepotism is the greatest enemy, especially for the youth and talent. This is Bihar, which possesses the rich legacy of Bharat Ratna Karpoori Thakur ji. Under the leadership of Nitish ji, the NDA government is furthering this legacy. On the other hand, the RJD-Congress alliance represents deep-rooted nepotism. People associated with RJD-Congress, use Dalits, marginalized, and backward communities as pawns to justify their nepotism and corruption. This isn't social justice but a betrayal of society's trust. Otherwise, what is the reason that only one family was empowered and the rest of society's families were left behind? The country has also witnessed how in the name of providing jobs, land belonging to youths has been encroached upon for the benefit of one family here.
Friends,
True social justice comes through saturation. True social justice comes through satisfaction, and not through appeasement. Modi believes in such social justice and secularism. When free ration reaches every beneficiary, when every poor beneficiary gets a pucca house, when every sister gets access to gas, water connection, and a toilet in her home, when even the poorest of the poor receive good and free healthcare, when every farmer beneficiary receives Samman Nidhi in their bank accounts, then there is saturation. And this is true social justice. In the last 10 years, Modi's guarantee has reached to numerous families with most of them being Dalits, backward, and extremely backward. They are all my family.
Friends,
For us, social justice means empowering women. There is a reason behind why a large number of my mothers and sisters have come here to bless me. We have turned one crore sisters into ‘Lakhpati Didis’ in the past 10 years. I am delighted that there are lakhs of sisters in Bihar who have also become ‘Lakhpati Didis’ now. And now, Modi has given the guarantee to make three crore sisters ‘Lakhpati Didis’. Remember this figure -- three crore sisters as ‘Lakhpati Didis’. Recently, we have launched a scheme to bring electricity bills to zero and generate income from electricity. This is called PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. This will benefit many families in Bihar as well. The NDA government in Bihar is consistently working for the youth, farmers, labourers, women, and everyone. With the double engine's double efforts, Bihar will be developed. Today, we are celebrating such a great festival of development, and I am grateful to all of you for strengthening the path of development by coming in such large numbers. Congratulations to all of you once again for these projects worth billions of rupees. I salute specially to mothers and sisters who have come in such large numbers. Say with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Raise both your hands and say with full force –
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারগী বেগুসরায়দা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 MAR 2024 7:39PM by PIB Imphal
বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র অর্লেকরজী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নীতীশ কুমারজী, মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপশিং গিরিরাজ সিংহজী, হরদীপ সিংহ পুরীশিং, উপমুখ্য মন্ত্রী বিজয় সিনহাজী, সম্রাত চৌধরীজী, স্তেজ অসিদা লেংশিল্লিবা অতৈ দিগনিতরীশিং অমসুং বেগুসরায়গী ঐগী ইচিল-ইনাওশিং।
জয়মঙ্গল গর মন্দির অমসুং নৌলখা মন্দিরদা লৈরিবা ঈশ্বরশিংদা ঐহাক্না খুরুমজরি। ঐহাক্না চাউখৎপা ভারত অমগীদমক চাউখৎপা বিহার ওইহন্নবা ফিরেপকা লোয়ননা বেগুসরায়দা ঙসি লাক্লি। মশিং য়াম্না নখোয় ময়ামবু উবা ফংজবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি।
মরুপশিং,
বেগুসরায়গী লমদম অসি তেলেন্ত লৈবা নহারোলগী লমদমনি। লমদম অসিনা মতম চুপ্পদা লৈবাক্কী লৌমী অমসুং শিন্মী অনিমক মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লাকখি। ঙসি লমদম অসিগী অরিবা মতিক ময়াই অমুক হল্লক্লি। ঙসি বিহার য়াওনা লৈবাক পুম্বগীদমক মফম অসিদ লুপা করোর লাখ অমগা লিশিং হুমফুগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্মি অমসুং লুপা করোর লাখ 1.5 হেনবগী শঙ্গারি। মমাংদা অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা পাঙথোক্নরমখি অদুবু ঙসি মোদীনা দিল্লীবু বেগুসরায়দা পুদুনা লাক্লি। অমসুং স্কিমশিং অসিদা লুপা করোর লিশিং 30 রোমগী প্রোজেক্তশিংনা বিহার খক্তগী ওইরি। সরকারনা থৌরম অমা খক্তদা অচৌবা ইনভেস্তেন্ত তৌবা অসিনা ভারতকী পোতেন্সিএল কয়া য়াম্না হেনগৎলক্লবগে উৎলি। মসিনা মফম অসিদা বিহারগী নহারোলগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতপু মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমিক সুপরপাৱর ওইনবগী লম্বী অমা ওইরগনি। ঙাইবীয়ু ইচিল-ইনাওশিং, নখোয়গী মীনুংশিং য়াম্না ফংলে, ঐহাক্না লৌশিনজরি, ঙাইবীয়ু, অদোম ফম্বীয়ু, চৌক্রিদগী খুমথববীরকউ, ঐহাক্না হায়জরি ফমথবীয়ু…। চৌক্রিদা নুংঙাইনা ফম্বীয়ু, অদোম ৱাগনি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা বিহার চাউখৎহন্নবগী লম্বী য়াৎলগনি। ঙসি বিহারনা অনৌবা ত্রেন সর্ভিসশিং ফংলি। অসুম্না থবক তৌবনি, মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিনা ঙসি চাউনা থাজবগা লোয়ননা হায়রি, অঙাং খুদিংমক্না হায়রি, খুঙ্গংনসু হায়রি, সহরনসু হায়রি – হন্দক্তি… 400 হেনগনি! হন্দক্তি… 400 হেনগনি! হন্দক্তি… 400 হেনগনি! NDA সরকারনা… 400 হেনগনি!
মরুপশিং,
2014দা নখোয়না NDAদা শেবা তৌনবগী খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা ঐহাক্না নোংপোক থংবা ভারত চাউখৎহনবা অসি ঐখোয়গী মরু ওইবা লমনি হায়খি। পুৱারীনা শাখি ওইরি মদুদি বিহার অমসুং নোংপোক থংবা ভারতনা চাউখৎপা মতমদা ভারতনা শক্তি লৈরকখি। বিহারদা ফীভম শোকচিল্লকপা মতমদা লৈবাক্তসু মসিনা চাউনা শাফু পী। মরম অসিনা ঐহাক্না বেগুসরাইদগী বিহারগী অপুনবা মীয়ামদা হায়জরি মদুদি – করিগুম্বা বিহারনা চাউখৎলবা মতমদা লৈবাক আসিনা চাউখৎকনি। বিহারগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিং নখোয়না ঐবু য়াম্না মুন্না খঙই অমসুং নখোয়গী নরক্তা ঐহাক্না লাকপা মতমদা ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জনীংবদি – মসি ৱাশক নত্তে – মসি ফিরেপ অমনি, মসি মিসন অমনি। বিহার অমসুং লৈবাক অসিনা ঙসি ফংলিবা প্রোজেক্তশিং অসি মাইকৈ অসিদা চংশিল্লিবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। মখোয় অসি অয়াম্বনা পেত্রোলিয়ম, ফর্তিলাইজর, রেলৱেজকা মরী লৈনৈ। ইনর্জী, ফর্তিলাইজর অমসুং কন্নেক্তিবিতী অসি চাউখৎ থৌরাংদা য়াম্না মরু ওই। লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রী ওইরবসু পুম্নমক অসি মখোয়গী মখা পোল্লি। অমসুং মসিদা থবক খোঙজেল য়াংনা তৌরবা মতমদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎলকপা অসি মহৌশানি। নখোয়না নীংশিংলিব্রা, ঐহাক্না নখোয়দা বরৌনীদা ফর্তিলাইজর প্লান্ত থোং লোখিবা মতমদা মসি অমুক হন্না হাংদোক্নবা গরেন্তী পীখি। নখোয়গী থৌজালশিংগা লোয়ননা মোদীনা গরেন্তী অদু থুংহনবা ঙমলে। মসি বিহার য়াওনা লৈবাক পুম্বগী লৌমীশিংগীদমক তৌবা অচৌবা থবক অমনি। অরিবা সরকারনা মীৎয়েং চংলমদবনামরম ওইরগা বরৌনী, সিনদরী, গোরাখপুর, রামাগুন্দমদা লৈরিবা ফেক্তরীশিং অসি থোং লোন্দুনা লৈখি, মেছীনশিং কোলিং চাদুনা তাদুনা লৈখি। ঙসি ফেক্তরীশিং অসিনা য়ুরিয়াদা ভারতনা আত্মনির্ভর ওইবগী চাউথোকচফম ওইরি। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা হায়রি – মোদীগী গরেন্তীনি গরেন্তী থুংহনবনি। মোদীগী গরেন্তীদি গরেন্তী থুংহনবনি!
মরুপশিং,
ঙসি বরৌনী রিফাইনরীগী কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবকসু হৌরি। মসি শারিঙৈদা শিন্মী লিশিং কয়ানা থবক কয়া থবক লেপ্পা লৈতনা ফংখি। রিফাইনরী অসিনা বিহারদা ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত পুরকপদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লগনি অমসুং মসিনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহনবদা মতেং পাংলগনি। হৌখিবা চহি 10দা বিহারনা লুপা করোর লিশিং 65 হেনবগী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকা মরী লৈণবা প্রোজেক্তশিং ফংখি হায়জবদা নুংঙাইবা পোকই। মসিদা অয়াম্বদি লোইশিনখ্রে। গ্যাস পাইপলাইনশিংগী নেৎৱার্কনা বিহারগী কাচিন কোয়াদা য়ৌরি মসিনা ইচে-ইচলশিংদা অহোংবা মমলদা গ্যাস ফংহনবদা মতেং পাংলি। মসিনা মফম অসিদা ইন্দস্ত্রী লিংখৎপদা লায়হল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মফম অসিদা ভারতনা আত্মনির্ভর ওইবগা মরী লৈনবা পুৱারীগী মীকুপ অমগী শাখি ওইরি। কর্নাতক্কী কেজি বেসিনগী থাওগী খোঙদগী থাও পুথোকপা হৌখ্রে। মসিনা মীরৈবাক্তগী ক্রুদ ওইল ইম্পোর্ত তৌবদা মীপাল তাংলম্বা অদু হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা শক্তি লৈবা সরকারনা অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসি লৌই। বিহারনা ইমুং মনুংগী য়াইফনবা অমসুং ভোৎ বেঙ্কশিংগীদমক্তা খক্তা খনবা সরকারনা তৌরম্বা অদুনা মরম ওইরগা চাউনা অৱাবা মায়োক্নদুনা লাকখি। 2005গী মমাংদা ওইরম্বা ফীভম অদু ওইরম্লবদি ঐখোয়না বিহারদা লুপা করোর লিশিং কয়ারোমগী অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি লাউথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা চামরক খনবা তারমগনি। ঐঙোনদগী নখোয়না হেন্না খঙলি লম্বী, মৈ, ঈশিং অমসুং রেলৱেজকী ফীভম করম তৌরম্বগে। 2014গী মমাং চহি 10দা রেলৱেজকী মমিংদা রেলৱেগী রিসোর্স কয়া লুত তৌখি হায়বা বিহার পুম্বনা খঙলি। অদুবু ঙসি য়েংবীয়ু ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি মোদর্নাইজেসন তৌবগী মতাংদা মালেম শিনবা থুংবদা ঙাংনরি। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি খোঙজে য়াংনা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌরি। এয়রপোর্তকী খুদোংচাবশিং রেলৱে স্তেসনশিংদা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
বিহারনা দিকেদ কয়া নেপোতিজমগী অমাংবা উবা ফংখ্রে অমসুং নেপোতিজমগী চৈথেং নংখ্রে। ফেমিলিজম অমসুং সোসিএল জস্তিস অসি অমগা অমগা দাইমেত্রিক ওইনা য়েৎনৈ। নেপোতিজম অসি তেলেন্তকী মরু ওইনা নহারোলগী খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবনি। মসি বিহারনি, মসি ভারত রত্ন করপুরি থাকুরজীগী অচৌনা লেগেসী লৈবা মফমনি। নীতীশজীগী লুচিং মখাদা NDA সরকারনা মফম অসিদা মদুগী লেগেসী অদু মাংদা পুখৎলি। নাকল অমরোমদা RJD-কোংগ্রেসকী য়াম্না দাইনাস্তিক ওইবা ফত্তবা লৈরি। RJD-কোংগ্রেসকী মীয়াম্না মখোয়গী নেপোতিজম অমসুং করপ্সন অদু চুম্না হায়নবা দলিতশিং, শোত্থরবা মীওইশিং অমসুং খুদোংচাবা ফংদ্রবা মীওইশিংবু মখোয়গী চুঙ্গোই ওইহল্লি। মসি সোসিএল জস্তিস নত্তে মসি খুন্নাইবু মীরাইবনি। মসি সোসিএল জস্তিস ফংহনদবনি। ইমুং অমা খক্তা শক্তি পীবগী মরম করিনো? অমসুং খুন্নাইগী লেমহৌরিবা ইমুংশিংবুনা শোত্থনা থম্বা?
মরুপশিং,
সেচুরেসন ফংলবা মতমদা তশেংবা সোসিএল জস্তিস ফংহনবা ঙম্মি। তশেংবা সোসিএল জস্তিস অসি এপীজমেন্তগী মহুৎ সেতিসফেক্সন ফংলবা মতমদা পুরকপা ঙম্মি। মোদীনা অসিগুম্বা মখলগী সোসিএল জস্তিস অমসুং সেক্যুলরিজমদা থাজবা থম্মি। বেনিফিসরী খুদিংমক্তা লেম্না রাসন ফংহল্লবা মতমদা, লায়রবা বেনিফিসরী খুদিংমক্না মশাগী য়ুম ফংলবা মতমদা, ইচে-ইচলশিংশিং গ্যাস , তোতি ঈশিং, য়ুমদা তোইলেৎ ফংলবা মতমদা, লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবনা অফবা অমসুং লেম্না লায়েং ফংলবা মতমদা, লৌমী বেনিফিসরীগী বেঙ্ক একাউন্তদা সম্মান নিধি চংলবা মতমদা সেচুরেসন খুদিংমক ফংগনি। মসি তশেংবা সোসিএল জস্তিসনি। মোদীগী গরেন্তী য়ৌখিবা ইমুংশিংগী মনুংদা ঐগী ইমুংনা খ্বাইদগী শোত্থৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গীদমক সোসিএল জস্তিস অসি নুপীদা শক্তি পীবনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা ইচে-ইচল করোর 1না ঐহাকপু থৌজাল পীনবা মশিং য়াম্না থোকখিবগী মফম লৈ। ঐখোয়না ইচে-ইচল করোর অমবু লাখপতি দিদি ওইহনখি। বিহারদগীসু ইচে-ইচল লাখ কয়া য়াওরি। অমসুং হৌজিক মোদীগী গরেন্তী অসি লাখপতি দিদি করোর অহুম লৈহবনি। হন্দক্তা ঐখোয়না ইলেক্ত্রিসিতী বিল জিরোদা হন্থহন্নবা অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীদগী শেল তানবা থৌরাং অমসু হৌদোকখি। পি.এম. সুর্য় – মুফ বিজলী য়োজনা। বিহারগী ইমুং কয়ানা মসিগী কান্নবা ফংলগনি। বিহারগী NDA সরকারনা নহারোল, লৌমীশিং, শিন্মীশিং, বিহারগী নুপীশিংগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। বিহারনা দবল ইঞ্জিনগী দবল খোঙথাংগা লোয়ননা মখা তানা চাউখৎখিগনি। ঙসি ঐখোয়না অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোক্লি অমসুং নখোয়না মশিং য়াম্না থোরক্তুনা চাউখৎপগী লম্বেল মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, মসিগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমুক হন্না ঐহাক্না লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। মশিং য়াম্না থোকপীরক্লিবা ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু অখন্ননা খুরুমজরি, ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু-
ভারত মাতাগী জয়!
খুৎ অনি থাংগৎতুনা হৌনা হায়বীয়ু-
ভারত মাতাগী জয়!
ভারত মাতাগী জয়!
ভারত মাতাগী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!