ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର ବିକ୍ରମ ସାରାଭାଇ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରାଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
27 FEB 2024 5:05PM by PIB Bhubaneshwar
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍‌, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ୍ ପିନାରାଇ ବିଜୟନ ଜୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ବି. ମୁରଲୀଧରନ ଜୀ, ଇସ୍ରୋ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ନମସ୍କାର ! ସାହସୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଠିଆ ହୋଇ ଅଭ୍ୟର୍ଥନା ଦେଇ କରତାଳି ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା । ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ !
ଅନେକ - ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!
ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏମିତି କିଛି ମୁହୂର୍ତ ଆସେ, ଯାହା ବର୍ତମାନ ସହିତ ହିଁ ଆଗାମୀ ପିଢିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଭାଷିତ କରିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଏଭଳି ଏକ ମୁହୂର୍ତ । ଆମର ଆଜିର ପିଢି ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟଶାଳୀ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ ଏବଂ ମହାକାଶରେ, ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡିକର ଖ୍ୟାତି ମିଳୁଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ କହିଥିଲି ଯେ ଏହା ନୂତନ କାଳଖଣ୍ଡର ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର । ଏହି ନୂତନ କାଳଖଣ୍ଡରେ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତ ନିଜର ସ୍ଥାନକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ଏବଂ ଏହା ଆମର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ, ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଭାବରେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଥିଲା । ଆଜି ଶିବଶକ୍ତି ପଏନ୍ଟ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପରିଚିତ କରାଉଛି । ଏବେ, ବିକ୍ରମ ସାରାଭାଇ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛେ । ଏହି କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ନିଜର ଚାରିଜଣ ଗଗନଯାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପରିଚିତ ହୋଇଛି । ଏହା କେବଳ ଚାରିଟି ନାମ କିମ୍ବା ଚାରିଟି ମଣିଷ ନୁହଁନ୍ତି, ଏମାନେ ୧୪୦ କୋଟି ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମହାକାଶକୁ ନେଇ ଯାଉଥିବା ଚାରିଟି ଶକ୍ତି । ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ କେହି ଭାରତୀୟ ମହାକାଶକୁ ଯାତ୍ରା କରିବେ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଆମର, ଅବଗଣନା ମଧ୍ୟ ଆମର ଏବଂ ରକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଆମର । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏହି ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତା ହେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମଳିଛି । ମୁଁ ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତରଫରୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ସଫଳତା ସହିତ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ନାମ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଗଲା ।
ଆପଣ ଆଜିକାର ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ । ଆପଣ ଆଜିର ଭାରତର ସୌର୍ଯ୍ୟ, ସାହସ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ଅଟନ୍ତି । ଆପଣ ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ମହାକାଶରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉଡାଇବା ପାଇଁ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଭାରତର ଏହି ଅମୃତ ପିଢିର ପ୍ରତିନିଧି ଅଟନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବାର ଭାବାବେସ ରଖନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର କଠୋର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତିରେ ଯୋଗର ଏକ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହି ମିଶନ୍‌ରେ ସୁସ୍ଥ ମାନସ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ଏବଂ ଏହି ଦୁଇଟିର ସନ୍ତୁଳନ ହେବା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆପଣମାନେ ଏହିଭଳି ଲାଗି ରୁହନ୍ତୁ, ଅଟଳ ରୁହନ୍ତୁ । ଦେଶର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ରହିଛି, ଦେଶର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣମାନଙ୍କ ସାଥୀରେ ଅଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାରେ ଲାଗିପଡିଥିବା ଇସ୍ରୋର ଗଗନଯାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେଉଛି ।
କିନ୍ତୁ ଏଥିସହିତ କିଛି ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ହୁଏତ କିଛି ଲୋକ ଏହି କଥାକୁ ହଜମ କରି ନପାରନ୍ତି । ମୋ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ମୋର ବିନମ୍ର ପ୍ରାର୍ଥନା, ଏହି ଯେଉଁ ଚାରି ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ତପସ୍ୟା କରିଛନ୍ତି, ସାଧନା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଦୁନିଆର ନଜରରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖି କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି କରିବା ବାକି ଅଛି । ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ କଠିନ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ହେବ । ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ ନିଜର ଶରୀରକୁ ଏବଂ ମନକୁ ପରଖିବାର ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶର ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ଯେଉଁଭଳି ସ୍ୱଭାବ ରହିଛି, ଏବେ ଏମାନେ ସେଲିବ୍ରଟି ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି । ଏବେ ସେମାନେ କେଉଁଠିକି ବି ଯାଉଥିବେ ବହୁତ ଲୋକ ଅଟୋଗ୍ରାଫ୍ ନେବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ଧାଁଉଥିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେଲ୍ଫି ମଧ୍ୟ ଦରକାର, ଫଟୋ ବି ଦରକାର, ଅଟୋଗ୍ରାଫ୍ ବି ଦରକାର, ଏବେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବାଡିବାଲା କ୍ୟାମେରା ଧରି ଆଗରେ ଛିଡା ହୋଇଯିବେ । ସେମାନଙ୍କର ପରିବାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ତବ୍ୟସ୍ତ କରିପକାଇବେ । ପିଲାବେଳେ କଣ କରୁଥିଲେ, ଏଠିକି କେମିତି ଗଲେ । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଖକୁ ଚାଲିଯିବେ, ସ୍କୁଲ୍‌କୁ ଚାଲିଯିବେ ଅର୍ଥାତ୍ ଏଭଳି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯିବ ଯେ ଏମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେହି ସାଧନାର କାଳଖଣ୍ଡରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଆସିଯାଇପାରେ ।
ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ବିନମ୍ର ପ୍ରାର୍ଥନା ଯେ ଏବେ ପ୍ରକୃତ କାହାଣୀ ଏହି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆମେ ଯେତେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସହଯୋଗ କରିବା, ଏଭଳି କିଛି ବିଷୟରେ ଛନ୍ଦି ହୋଇଯିବା । ସେମାନଙ୍କର ଏକ ଧ୍ୟାନ ରୁହନ୍ତୁ, ହାତରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ରହିଛି, ମହାକାଶ ରହିଛି, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି, ଏଠାରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି । ଏହା ହିଁ ଭାବନା, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳତା ଆଣିପାରିବା । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଦେଶର ସହଯୋଗ ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ମୋର ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ନାମ ପଦାକୁ ବାହାରି ନଥିଲା ତ ଆମର କାମ ଠିକ ଭାବରେ ଚାଲିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକେ ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବଢିଯିବ । ଏବଂ ଏହା ହୋଇପାରେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ କେତେବେଳେ ଇଚ୍ଛା ହେବ ଚାଲ ଭାଇ ଗୋଟେ ସେଲ୍ଫି ନେଇଯିବା କଣ ବା ହୋଇଯିବ । କିନ୍ତୁ ଏହିସବୁ ବିଷୟରୁ ଆମକୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ଗଗନଯାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଉପକରଣ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେଗୁଡିକର ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଜାଣି ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗିଲା ଯେ ଗଗନଯାନରେ ବ୍ୟବହାର ହେବାକୁ ଥିବ ଅଧିକାଂଶ ଉପକରଣ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଟେ । ଏହା କେତେ ବଡ ସଂଯୋଗ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସେହି ସମୟରେ ଭାରତର ଗଗନଯାନ ମଧ୍ୟ ଆମ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂଆ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟତ ହେଉଛି । ଆଜି ଏଠି ଅନେକ ଗୁଡିଏ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏଥିସହିତ ରୋଜଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାରୀଶକ୍ତି, ଏହି ନାରୀଶକ୍ତିକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ହେଉ ବା ଗଗନଯାନ, ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ବିନା ଏଭଳି କୌଣସି ବି ମିଶନ୍‌ର କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଜି ଇସ୍ରୋରେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ପଦବୀରେ ଅଧିଷ୍ଠିତ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଟେକ୍ନିସିଆନ୍‌, ଇଂଜିନିୟର୍‌ମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି କାରଣରୁ ପୁରଷବର୍ଗ ଋଷି ନଯାନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ତ ସବୁବେଳେ ଅଭିନନ୍ଦନ ମିଳିଚାଲିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ଯାହାର ଏତେଟା ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇପାରୁନାହିଁ । ଏହି ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି, ଯୁବପିଢି ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସ୍ୱଭାବର ବିଜ ରୋପଣ କରିବା । ଇସ୍ରୋର ସଫଳତାକୁ ଦେଖି କେତେ ଯେ ପିଲାଙ୍କ ମନରେ ଏହିକଥା ଉଠୁଛି ଯେ ବଡ ହୋଇ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବି । ସେ ରକେଟ୍‌ର କାଉନ୍ଟଡାଉନ୍‌...ତାର ଅବଗଣନା... ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ କାଗଜର ଉଡାଜାହଜ ଉଡଉଥିବା ଯେଉଁ ମହାକାଶ ଇଂଜିନିୟର୍ ରହିଛି, ସେ ବଡ ହୋଇ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଇଂଜିନିୟର୍ ହେବାକୁ ଚାହେଁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବାକୁ ଚାହେଁ ଏବଂ କୌଣସି ଦେଶ ପାଇଁ ତାର ଯୁବପିଢିର ଏହି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ବହୁତ ବଡ ସମ୍ବଳ ଅଟେ ।
ମୋର ମନେଅଛି, ଯେତେବେଳ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨ର ଅବତରଣ ସମୟ ଥିଲା । ସାରା ଦେଶର ପିଲାମାନେ, ସେହି ମୁହୂର୍ତକୁ ଚାହିଁ ରହିଥିଲେ । ସେହି ମୁହୂର୍ତରେ ପିଲାମାନେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ପୁଣି ଆସିଲା ଗତ ବର୍ଷର ୨୩ ଅଗଷ୍ଟର ସେହିଦିନ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳ ଅବତରଣ ଯୁବପିଢିକୁ ଏକ ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ଉଦ୍ଦିପନାରେ ଭରିଦେଇଛି । ଏହି ଦିନକୁ ଆମେ ମହାକାଶ ଦିବସର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛୁ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶକୁ ନିଜର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତକୁ ଉବଲବ୍ଧିର ଏଭଳି ଗୋଟିଏରୁ ବଳି ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ ଦେଇଛନ୍ତି । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଅନେକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସରେ ହିଁ ମଙ୍ଗଳଗ୍ରହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚିବାର ସଫଳତା ଭାରତକୁ ମିଳିଛି । ଗୋଟିଏ ହିଁ ମିଶନ୍‌ରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରେରଣ କରିଥିବା ଦେଶ ଭାରତ ଅଟେ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଆଦିତ୍ୟ ଏଲ୍‌-୧କୁ ପୃଥିବୀରୁ ୧୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର୍ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ କକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚାଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ଅଳ୍ପ କିଛି ହିଁ ଦେଶ କେବଳ ଏହା କରିପାରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୪ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଏବେ କିଛି ସପ୍ତାହ ବିତିଛି, ଏତିକି କମ୍ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଏକ୍ସପୋସାଟ୍ ଏବଂ ଇନ୍‌ସାଟ୍‌-୩ ଡିଏସ୍ ଭଳି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତି ୫ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧିପାଇ ୪୪ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାରରେ ପହଁଚିଯିବ । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ, ଏକ ବିଶାଳ ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ପେଣ୍ଠ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷରେ ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ରମାପୃଷ୍ଠକୁ ପୁଣିଥରେ ଯାତ୍ରା କରିବା । ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା ପରେ ଆମେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚତର କରିନେଇଛୁ । ଏବେ ଆମର ମିଶନ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ରମାର ପୃଷ୍ଠରୁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ସେସବୁକୁ ପୃଥିବୀକୁ ଆଣିବା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ନେଇ ଆମର ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହାପରେ ଶୁକ୍ର ମଧ୍ୟ ଇସ୍ରୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ୨୦୩୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ନିଜର ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପିତ ହେବ, ଯାହା ଆମକୁ ମହାକାଶର ଅଜ୍ଞାତ ପରିବ୍ୟାପ୍ତିକୁ ଜାଣିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତର ମହାକାଶଚାରୀ, ଭାରତର ନିଜର ରେକଟ୍ ଯୋଗେଁ ଚନ୍ଦ୍ରମା ପୃଷ୍ଠରେ ଅବତରଣ କରି ଦେଖାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ବିକଶିତ ହେଉଥିବାର ଭାରତ, ଆଜି ଦୁନିଆକୁ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଚକିତ କରୁଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରେରଣ କରିଛୁ । ଯେତେବେଳେ କି ଏହା ପୂର୍ବର ୧୦ ବର୍ଷରେ ମାତ୍ର ୩୩ଟି ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ୧୦ ପୂର୍ବରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅତିବେଶୀରେ ଗୋଟିଏ କି ଦୁଇଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ୨୦୦ ଟପି ଯାଇସାରିଛି । ଏଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକାଂଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ଆମମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଉଛି । ନିକଟରେ କରାଯାଇଥିବା ମହାକାଶ ସଂସ୍କାର ସବୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂଆ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ହିଁ ଆମେ ମହାକାଶରେ ବିଦେଶୀ ପୁଂଜିନିବେଶ ନୀତି ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛୁ । ଏହା ଅଧିନରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦେଶୀ ପୁଂଜିନିବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ମଂଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ ମହାକାଶ ସଂଗଠନ ଭାରତ ଆସିପାରିବେ ଏବଂ ଏଠାକାର ଯୁବବର୍ଗକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଉପସ୍ଥାପନର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚାଇବାରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବଂ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କେବଳ ରକେଟ୍ ସାଇନ୍ସ ନୁହେଁ, ବଂର ଇୟେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ସୋସିଆଲ୍ ସାଇନ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ମହାକାଶ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ସମାଜକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଯେକୌଣସି ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଫସଲର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ହେଉ, ଋତୁ ସମ୍ବନ୍ଧିୟ ସୂଚନା ହେଉ, ବାତ୍ୟା ଓ ଅନ୍ୟ ଦୁର୍ବିପାକ ହେଉ, ଜଳ ସେଚନର ସାଧନ ହେଉ, ଗାଡି ଚଲେଇବାରେ ସହାୟତା କରୁଥିବା ମ୍ୟାପ୍ ହେଉ, ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପଗ୍ରହ ଡାଟା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପାଦିତ ହେଉଛି । ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଏନ୍‌ଏଭିଆଇସି ଦ୍ୱାରା ସଠିକ୍ ସୂଚନା ମିଳିବା ପଛରେ ମଧ୍ୟ ମହାକାଶର ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଆମର ଉପଗ୍ରହ, ଆମର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଦୂର ସୁଦୂର ଇଲାକାରେ ଶିକ୍ଷା, ଯୋଗାଯୋଗ, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପହଁଚାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ତାହା ଭରପୁର ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ, ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ, ଇସ୍ରୋର, ସମଗ୍ର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଟିମ୍ ଗଗନଯାନକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of various projects at Vikram Sarabhai Space Centre in Kerala
27 FEB 2024 5:05PM by PIB Delhi
The Governor of Kerala, Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan ji, my colleague and Minister of State Shri V. Muraleedharan, all members of the ISRO family, Namaskar!
Before commencing my speech, I kindly request all of you to honour these four brave friends with a standing ovation and applause.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
There are moments in the journey of development of every nation that define not only the present but also the future generations. Today is one such moment for Bharat. Our present generation is very fortunate, receiving accolades for achieving historic feats in water, land, sky, and space. Some time ago, I said in Ayodhya that this is the beginning of a new era. In this new era, Bharat is continuously increasing its space in the global order. And this is evident in our space program as well.
Friends,
Last year, Bharat became the first country to unfurl the Tricolour on the South Pole of the Moon. Today, Shiv Shakti Point is acquainting the entire world with Bharat’s capabilities. Now, we are all witnessing yet another historic journey at the Vikram Sarabhai Space Centre. Just a while ago, the nation was introduced to its four Gaganyaan astronauts for the first time. These are not just four names and four individuals; they are four powers taking the aspirations of 1.4 billion people into space. An Indian is going to space after 40 years. But this time, the time is ours, the countdown is ours, and the rocket is ours too. I am delighted to have the privilege of meeting these astronauts today, conversing with them, and presenting them before the nation. I extend my heartiest congratulations and best wishes to these comrades on behalf of the entire nation. Your name is now also associated with Bharat’s success in the 21st century.
You are the trust of today's Bharat. You embody the valour, courage, and discipline of present-day Bharat. You have been toiling day and night for the past several years to enhance Bharat’s pride, striving to unfurl the Tricolour in space. You represent that ‘Amrit’ generation of Bharat which has the passion to challenge challenges. Yoga plays a significant role in your rigorous training module. The synergy of a healthy mind and a healthy body is crucial in this mission. Keep persevering and stay strong. The blessings of the nation are with you, the well wishes of the nation are with you. I also extend my heartfelt congratulations to all the colleagues of ISRO and the Gaganyaan project involved in training you.
However, I also want to express some concerns, which might sound bitter to some people. It's my earnest plea to the people of my country, especially to the media, that these four companions have been consistently practicing and striving over the past few years, without seeking recognition. But there is still much more to do, and they have to undergo many difficult challenges. They still need to push themselves further, both physically and mentally. But as is the nature of us, these four (astronauts) have now become celebrities. They might go somewhere, and someone will rush to get their autograph, wanting a selfie or a photo. The media personnel would also stand with their mikes and their families might be harassed. “How was their childhood? How did they get here?” They would go to their teachers and schools. In short, an environment might be created where obstacles could arise for them in their journey of self-discipline.
And therefore, my sincere prayer is that the real story is beginning now. The more support we give them, the more support we extend to their families, the fewer complications they will face. Let their focus be on the Tricolour in their hands, space ahead and the dream of 1.4 billion citizens - that's our resolve and the sentiment too. We should accommodate as much as we can and I think that the support of the country is crucial. The cooperation of my media colleagues is very important. So far, everything was going smoothly till their names were not revealed. But now, there might be some challenges for them. And there might be times when they too feel like, "Let's just take a selfie, what's the harm?" But we must steer clear of all such temptations.
Friends,
I was also provided with detailed information about Gaganyaan before this program. Information was given to me about various equipment and their operations. I was pleased to learn that most of the equipment used in Gaganyaan are Made in India. It's a significant coincidence that while Bharat is striving to become one of the world's top three economies, at the same time, Bharat’s Gaganyaan mission is poised to take our space sector to new heights. Today, the inauguration of several projects has also taken place here. Not only will this enhance the country's capabilities in the field of world-class technology, but it will also create new opportunities for employment.
And friends,
I am pleased that women power is being given significant importance in our space sector. Whether it's Chandrayaan or Gaganyaan, the imagination of any mission is inconceivable without women scientists. Today, more than 500 women hold leadership positions in ISRO. I commend all the women scientists, technicians, and engineers present here from the bottom of my heart. This should not cause heartburns among the male members as they keep getting accolades.
Friends,
Bharat’s space sector has a huge contribution of something, which often doesn't get as much attention. This contribution lies in sowing the seeds of scientific temperament among the youth. Upon witnessing ISRO's success, many children aspire to become scientists when they grow up. Watching the countdown of rockets and the lift-off inspires millions of children. Every household with a paper airplane-flying aeronautical engineer aspires to become an engineer like you, wants to become a scientist. And the enthusiasm of the youth generation for any country is a tremendous asset. I remember when the time for the landing of Chandrayaan-2 was approaching. Children from across the country were watching that moment. They learned a lot from that moment. Then followed the day of August 23 last year. The successful landing of Chandrayaan filled the youth with a new zeal. We have recognized this day as Space Day. Each one of you has contributed to the country's journey in space by providing Bharat with moments of achievement. We have set many records in the space sector. We succeeded in reaching the planet Mars in our very first attempt. Our Bharat is the country that launches more than a hundred satellites in a single mission. Even after the success of Chandrayaan, you have achieved many accomplishments. You safely navigated Aditya-L1 to its orbit, 1.5 million kilometers away from Earth. Only a few countries in the world have been able to do this. It has only been a few weeks since the start of 2024, yet you have achieved success with XPoSat and INSAT-3 DS in such a short time.
Friends,
You all are collectively opening new avenues of possibilities for the future. It is estimated that in the next 10 years, Bharat’s space economy will grow fivefold, reaching up to 44 billion dollars. Bharat is poised to become a significant global commercial hub in the field of space. In the next few years, we will once again venture to the Moon. And after this success, we have raised our goals. Now our missions will be even more challenging from a technological perspective. We will collect samples from the surface of the Moon and bring them back to Earth. This will enhance our knowledge and understanding of the Moon. Following this, Venus is also one of ISRO's objectives. By 2035, Bharat will have its own space station in space, which will assist us in exploring the unknown expanses of space. Not only that, an Indian astronaut will also land on the Moon using Bharat’s own rocket during the ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Bharat of the 21st century, as it becomes developed, is surprising the world with its capabilities. We have launched nearly 400 satellites in the last 10 years, whereas in the preceding 10 years, only 33 satellites were launched. There were barely one or two start-ups in the country 10 years ago. Today, their number has surpassed two hundred. Most of these start-ups have been launched by our youth. Some of them are among us today. I commend their vision, talent, and initiative. The recent space reforms have injected new momentum into this sector. Just last week, we also issued an FDI policy in the space sector. Under this policy, 100 percent foreign investment has been approved in the space sector. With this reform, major space agencies from around the world will come to Bharat, which will provide our youth with an opportunity to showcase their talent to the whole world.
Friends,
Together, we have resolved to make Bharat a developed nation by 2047. The role of the space sector in achieving this resolve is immense. Space science is not just rocket science; it is also the biggest social science. Society benefits the most from space technology; everyone benefits. Today, space technology plays a significant role in various aspects in our daily lives. Whether it is monitoring crops, providing weather forecasts, cyclones and other disasters, sources of irrigation, or using maps for navigation while driving cars, many tasks are accomplished using satellite data. The strength of space is also evident behind providing accurate information to millions of fishermen in Bharat through NavIC. Our satellites not only help in keeping our borders safe, they also help in providing education, communication and health services to remote areas. Therefore, all of you, ISRO, and the entire space sector have a significant role in building a ‘Viksit Bharat’. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you. I especially congratulate Team Gaganyaan on behalf of 1.4 billion Indians! Once again, extending my best wishes to all of you, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.