তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আধুনিক মাধ্যমৰ দৃশ্যপটৰ বাবে পৰিৱৰ্তনশীল পৰ্টেল উন্মোচন কৰে
প্ৰেছ চাৰ্ভিচ পৰ্টেলে আলোচনী/বাতৰি কাকতৰ পঞ্জীয়নত দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন আনিব
স্বচ্ছ তালিকাভুক্তি মিডিয়া পৰিকল্পনা আৰু ই-বিলিং প্ৰণালী: চৰকাৰৰ ৩৬০ ডিগ্ৰী যোগাযোগত দক্ষতা বৃদ্ধি
নেভিগেট ইণ্ডিয়া পৰ্টেল: চৰকাৰী ভিডিঅ’ৰ ইণ্টিগ্ৰেটেড হাব
এলচিঅ'ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জী: কেন্দ্ৰীভূত সংগ্ৰহৰ জৰিয়তে কেবল খণ্ড সৱলীকৰণ
22 FEB 2024 3:32PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে আজি চাৰিটা ৰূপান্তৰমূলক পৰ্টেল মুকলি কৰে যিয়ে ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যমৰ দৃশ্যপটত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে বাতৰি কাকত প্ৰকাশক আৰু টিভি চেনেলসমূহৰ বাবে অধিক ব্যৱসায়িক অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তুলি ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা নিশ্চিত কৰা, চৰকাৰী যোগাযোগত স্বচ্ছতা আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা, প্ৰকৃত চৰকাৰী ভিডিঅ'সমূহৰ সহজ উপলব্ধতা প্ৰদান কৰা আৰু স্থানীয় কেবল অপাৰেটৰৰ (এলচিঅ') এক বিস্তৃত ডাটাবেচ সৃষ্টি কৰা যাৰ ফলত চৰকাৰে ভৱিষ্যতে কেবল টেলিভিছন খণ্ডত নিয়ামক প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সুশৃংখল কৰিব পাৰে।
অনুষ্ঠানত উপস্থিত লোকসকলক সম্বোধন কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ভাৰতক বিনিয়োগৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় গন্তব্য স্থান হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে য'ত বিশ্বজোৰা কোম্পানীসমূহে ব্যৱসায় স্থাপনৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৰিৱৰ্তনশীল শাসন আৰু অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ আহ্বানৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলত ভাৰতত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা যথেষ্ট উন্নত হৈছে। শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে ইয়াৰ ফলত বিদ্যমান ব্যৱসায় আৰু নতুন উদ্যোগ দুয়োৰে পৰা বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে বিশেষকৈ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ-ব্যৱস্থাৰ বিকাশ ঘটিছে আৰু ষ্টাৰ্টআপ আৰু ইউনিকৰ্ণৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা উন্নত কৰাৰ দিশত চৰকাৰৰ সাফল্যৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে বিশ্ব বেংকৰ ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা সূচক আৰু লজিষ্টিক প্ৰদৰ্শন সূচকৰ দৰে আন্তৰ্জাতিক সূচকত ভাৰতৰ উৎকৃষ্ট ৰেংকিঙৰ দ্বাৰা এইসমূহ বিশ্বজুৰি স্বীকৃত হৈছে।
তেওঁ কয় যে চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম)ৰ দৰে প্লেটফৰ্মৰ সফলতাই এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে এক সমান মঞ্চ গঢ়ি তোলাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বই কেৱল অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ ওপৰতেই গুৰুত্ব দিয়া নাই, লগতে মানসিকতা পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰ, উদ্যোগীসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই পদ্ধতিৰ ফলত সম্পদ সৃষ্টি, চাকৰিৰ সুযোগ আৰু অধিক উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত দেশৰ সামগ্ৰিক কল্যাণ আৰু বিকাশিত হৈছে।
ইয়াৰ পূৰ্বে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে কয় যে এই পদক্ষেপসমূহে আমাক সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক সুশৃংখল আৰু উন্নত কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে ই কেৱল স্বচ্ছতা আৰু উদ্ভাৱনক উদগনি দিয়াই নহয়, বিভাগসমূহৰ কাৰ্যপ্ৰণালী উন্নত কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰেছ সেৱা পৰ্টেল: বাতৰি কাকত পঞ্জীয়ন সুশৃংখল কৰা- প্ৰেছ আৰু আলোচনী আইন, ২০২৩ (পিআৰপি আইন, 2023)ৰ অধীনত ভাৰতীয় প্ৰেছ ৰেজিষ্ট্ৰাৰ জেনেৰেল (পিআৰজিআই-পূৰ্বৰ আৰএনআই)ৰ দ্বাৰা বিকশিত প্ৰেছ সেৱা পৰ্টেল হৈছে সম্পূৰ্ণ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। ইয়াত বাতৰি কাকতৰ পঞ্জীয়ন আৰু অন্যান্য সম্পৰ্কিত প্ৰক্ৰিয়া অন্তৰ্ভুক্ত থাকে। পিআৰপি আইন ২০২৩-ৰ অধীনত প্ৰস্তুত কৰা, পৰ্টেলটোৰ লক্ষ্য হৈছে ঔপনিৱেশিক পিআৰবি আইন, ১৮৬৭-ৰ অধীনত প্ৰচলিত জটিল পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰল কৰা।
প্ৰেছ সেৱা পৰ্টেলৰ মুখ্য বিশেষত্ববোৰৰ ভিতৰত আছে:
অনলাইন আবেদন: প্ৰকাশকসকলে আধাৰ-আধাৰিত ই-স্বাক্ষৰ ব্যৱহাৰ কৰি শিৰোনাম পঞ্জীয়নৰ বাবে অনলাইন আবেদন দাখিল কৰিব পাৰে।
সম্ভাৱনা মিটাৰ: শিৰোনাম উপলব্ধতাৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে।
আবেদন স্থিতিৰ সঠিক-সময়ত ট্ৰেকিং: স্বজ্ঞাতভাৱে ডিজাইন কৰা ডেশ্বব'ৰ্ডৰ জৰিয়তে উপলব্ধ।
সমৰ্পিত ডিএম মডিউল: জিলা দণ্ডাধীশসকলক এক কেন্দ্ৰীভূত ডেশ্বব'ৰ্ডত প্ৰকাশকৰ দ্বাৰা লাভ কৰা আৱেদনবোৰ পৰিচালনা কৰিবলৈ সক্ষম কৰে।
নতুন ৱেবছাইট: পৰ্টেলৰ সৈতে, ৱেবছাইটটোৱে প্ৰাসঙ্গিক তথ্যৰ সহজ উপলব্ধতা প্ৰদান কৰে, ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল বাৰ্তালাপৰ বাবে এআই-আধাৰিত চেটবট এটাৰো ব্যৱস্থা আছে।
স্বয়ংক্ৰিয়কৰণৰ লাভালাভ: শিৰোনাম পঞ্জীয়নৰ বাবে অনলাইন সেৱা, ই-স্বাক্ষৰ সুবিধাৰ সৈতে কাগজবিহীন প্ৰক্ৰিয়া, পোনপটীয়া পৰিশোধ গেটৱেৰ একত্ৰীকৰণ, কিউআৰ কোড-আধাৰিত ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰ, প্ৰেছ ধাৰক/মালিকৰ বাবে প্ৰিণ্টিং প্ৰেছৰ বিষয়ে অনলাইন তথ্য সক্ষম কৰা মডিউল, বাতৰি কাকতৰ পঞ্জীয়নৰ দক্ষ ট্ৰেকিং আৰু চেটবট-আধাৰিত ইন্টাৰেক্টিভ অভিযোগ নিষ্পত্তি চফ্টৱেৰৰ জৰিয়তে দ্ৰুত অভিযোগ সমাধান।
স্বচ্ছ তালিকাভুক্তি মিডিয়া পৰিকল্পনা আৰু ই-বিলিং প্ৰণালী: প্ৰেছ সেৱা পৰ্টেলৰ উপৰিও মিডিয়া পৰিকল্পনাত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন, মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চিবিচি)ৰ বাবে স্বচ্ছ তালিকাভুক্তি, মিডিয়া পৰিকল্পনা আৰু ই-বিলিং প্ৰণালী প্ৰৱৰ্তন কৰি আছে। চিবিচিয়ে মন্ত্ৰালয়, বিভাগ, পিএছইউ আৰু স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহক ব্যাপক ৩৬০ ডিগ্ৰী মিডিয়া আৰু যোগাযোগ সমাধান প্ৰদান কৰে। চিবিচিৰ নতুন প্ৰণালীটো মিডিয়া পৰিকল্পনা প্ৰক্ৰিয়াত স্বচ্ছতা আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু কাগজবিহীন আৰু ফেচলেছ পৰিৱেশত ব্যৱসায় পৰিচালনা কৰাৰ বাবে মিডিয়া উদ্যোগক এণ্ড-টু-এণ্ড ইআৰপি সমাধান প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ মুখ্য বৈশিষ্ট্যবোৰৰ ভিতৰত আছে:
সুশৃংখল তালিকাভুক্তি প্ৰক্ৰিয়া: স্বচ্ছতা আৰু দক্ষতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বাতৰি কাকত, আলোচনী, টিভি, ৰেডিঅ' আৰু ডিজিটেল মাধ্যমৰ তালিকাভুক্তিৰ বাবে এক অনলাইন প্ৰণালী।
স্বয়ংক্ৰিয় মিডিয়া পৰিকল্পনা: নিম্নতম মেনুৱেল হস্তক্ষেপৰ সৈতে অনলাইন প্ৰজন্মৰ মিডিয়া আঁচনিৰ বাবে উন্নত সঁজুলি আৰু সুবিধা, যাৰ ফলত মিডিয়া পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ লোৱা সময় যথেষ্ট হ্ৰাস হয়।
স্বয়ংক্ৰিয় বিলিং: অসুবিধাবিহীন আৰু স্বচ্ছ বিল দাখিল, প্ৰমাণীকৰণ আৰু পৰিশোধৰ বাবে ই-বিলিং প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰণালীৰ একত্ৰীকৰণ।
ম'বাইল এপ: সংগঠিত নিৰীক্ষণৰ বাবে টাইমষ্টাম্প আৰু জিঅ'-টেগিং কাৰ্যক্ষমতাৰে অংশীদাৰসকলৰ বাবে এক বিস্তৃত ম'বাইল এপ।
নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু বুদ্ধিমান সমাধান: সঠিক-সময়ত বিশ্লেষণাত্মক প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰু সংগঠনটোক ডাটা-চালিত সিদ্ধান্ত ল'বলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে পৰ্টেলটো শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হৈছে।
ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ প্ৰচাৰ: অনলাইন স্বচ্ছ প্ৰণালীয়ে দ্ৰুত তালিকা, অসুবিধা-মুক্ত ব্যৱসায়িক পৰিৱেশ, স্বয়ংক্ৰিয় অনুপালন, আৰু দ্ৰুত পৰিশোধ নিশ্চিত কৰে, যাৰ ফলত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা যথেষ্ট বৃদ্ধি হয়।
কুইক ইচু ৰিজলিউশ্বনৰ বাবে সমৰ্পিত আইভিআৰ হেল্পডেস্ক: গ্ৰাহক আৰু অংশীদাৰসকলৰ বাবে দ্ৰুত অনুসন্ধান আৰু সমস্যা সমাধান সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে চিবিচিত সমৰ্পিত হেল্পলাইন নম্বৰৰ সৈতে এক সমৰ্পিত আইভিআৰ সমৰ্থন দল স্থাপন কৰিছে।
নাভিগেট ভাৰত পৰ্টেল: ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ভিডিঅ' গেটৱে
মন্ত্ৰালয়ৰ নতুন মিডিয়া শাখাৰ দ্বাৰা বিকশিত 'নাভিগেট ভাৰত' পৰ্টেল অৰ্থাৎ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ভিডিঅ' গেটৱে হৈছে এক একত্ৰিত দ্বিভাষিক মঞ্চ য'ত চৰকাৰৰ উন্নয়ন-সম্পৰ্কীয় আৰু নাগৰিক কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ সমগ্ৰ পৰিসৰৰ ভিডিঅ' থাকিব।
'নাভিগেট ভাৰত'-এ বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনি, উদ্যোগ আৰু ফিল্টাৰ-আধাৰিত উন্নত সন্ধান বিকল্পৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ভিডিঅ'বোৰ অনুসন্ধান, স্ট্ৰিম, শ্বেয়াৰ আৰু ডাউনলোড কৰাৰ বাবে এক ইন্টাৰেক্টিভ ইউজাৰ ইণ্টাৰফেচৰ সৈতে এটা প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰি নাগৰিকসকলক ক্ষমতা প্ৰদান কৰে।
পৰ্টেলটোৱে একাধিক উৎসৰ পৰা আনুষ্ঠানিক আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য তথ্য বিচাৰি উলিওৱাৰ অসুবিধাবোৰ আঁতৰ কৰে, সংবাদ মাধ্যম আৰু সাধাৰণ ৰাইজৰ বাবে এক-ষ্টপ প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰে।
'নাভিগেট ইণ্ডিয়া'য়ে দেশৰ অন্তিমজন ব্যক্তিকো চৰকাৰৰ কল্যাণমূলক আঁচনি আৰু ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰে, যাতে আমাৰ দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব পৰা পদক্ষেপবোৰ বুজিবলৈ কোনো পিছ পৰি নাথাকে, যিহেতু এই দেশ এক বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে।
'নেভিগেট ইণ্ডিয়া' পৰ্টেলৰ মুখ্য বৈশিষ্ট্যসমূহ:
- মন্ত্ৰালয়, খণ্ড, আঁচনি, অভিযানৰ বাবে সমৰ্পিত পৃষ্ঠাসমূহ
নাভিগেট ইণ্ডিয়াই মন্ত্ৰালয়, খণ্ড, আঁচনি আৰু অভিযানৰ বাবে সমৰ্পিত পৃষ্ঠা প্ৰদান কৰে। সকলো ভিডিঅ'ৰ বিতং বিৱৰণৰ সৈতে, এই পৃষ্ঠাবোৰে চৰকাৰী পদক্ষেপবোৰৰ এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰে।
- সহজ নেভিগেশ্বন আৰু সন্ধান
ব্যৱহাৰকাৰীসকলে তেওঁলোকে সন্ধান কৰিব বিচৰা ভিডিঅ'বোৰ বিচাৰি উলিওৱাটো সহজ
- শ্ৰেণীবিভাজন আৰু টেগিং
শ্ৰেণী বা টেগ যি ব্যৱহাৰকাৰীসকলক বিষয়/কীৱৰ্ডৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ভিডিঅ' সন্ধান কৰিবলৈ অনুমতি দিব
- নিৰৱচ্ছিন্ন ভিডিঅ' প্লেবেক আৰু ষ্ট্ৰীমিং
ভিডিঅ' প্লেয়াৰ আৰু এক নিৰৱচ্ছিন্ন ভিডিঅ' দৰ্শনঅভিজ্ঞতাৰ বাবে ষ্ট্ৰীমিং ক্ষমতা
- বিকল্পসমূহ ডাউনলোড আৰু ভাগ বতৰা কৰা
ব্যৱহাৰকাৰীসকলক ভিডিঅ' ডাউনলোড কৰিবলৈ আৰু সামাজিক মাধ্যম প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে আনৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হ'ব
- উন্নত সন্ধান কাৰ্যক্ষমতা
হোম পেজ আৰু পৰ্টেলৰ প্ৰতিটো শাখাত ফিল্টাৰ-আধাৰিত উন্নত সন্ধান কাৰ্যক্ষমতা
এলচিঅ'ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জী: কেবল খণ্ডশক্তিশালী কৰা স্থানীয় কেবল অপাৰেটৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জী (এলচিঅ') হৈছে বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশত বিয়পি থকা ডাকঘৰত এলচিঅ'ৰ পঞ্জীয়নএক কেন্দ্ৰীভূত পঞ্জীয়ন প্ৰণালীৰ অধীনলৈ অনাৰ প্ৰথম পদক্ষেপ। ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীৰ উদ্দেশ্যে স্থানীয় কেবল অপাৰেটৰৰ পৰা তথ্য সংগ্ৰহ কৰিবলৈ এটা ৱেব প্ৰপত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এলচিঅ'ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীও অনলাইনত প্ৰকাশ কৰা হৈছে আৰু নিয়মীয়াকৈ আপডেট কৰা হৈছে। ই এলচিঅ'ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীয়ন নম্বৰৰ সৈতে অধিক সংগঠিত কেবল খণ্ডৰ নিশ্চয়তা দিয়ে, যাৰ ফলত কেবল অপাৰেটৰসকলৰ বাবে দায়িত্বশীল সেৱা আৰু সুবিধাৰ বাবে নতুন নীতি সৃষ্টি কৰা সহজ হয়। অনলাইন পঞ্জীয়নৰ বাবে এটা কেন্দ্ৰীভূত পৰ্টেল বিকাশৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে। এলচিঅ' ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীয়ন সুবিধাই উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কেবল খণ্ডৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰে।
এই পদক্ষেপসমূহে সামূহিকভাৱে ভাৰতৰ ডিজিটেল আৰু আধুনিক মাধ্যমৰ দৃশ্যপটৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ জঁপিয়াই পৰিছে। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে মিডিয়া খণ্ডত উদ্ভাৱন, স্বচ্ছতা আৰু প্ৰগতিৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ ব্যক্ত কৰে।
পটভূমি
প্ৰেছ আৰু সাময়িক পঞ্জীয়ন আইন, ২০২৩
প্ৰেছ এণ্ড সাময়িক পঞ্জীয়ন আইন, ২০২৩(পিআৰপি আইন, ২০২৩)-এ জাৰ্নেলবোৰৰ বাবে পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়াত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছে, ভৌতিক দাখিলৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ শিৰোনাম আৱণ্টন আৰু পঞ্জীয়নৰ বাবে এক নিৰ্বিঘ্ন অনলাইন প্ৰণালী প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই দক্ষ পদ্ধতি, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া প্ৰকাশকসকলৰ বাবে লাভজনক, জিলা দণ্ডাধীশৰ ওচৰত একাধিক ঘোষণা দাখিল কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া কৰে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, প্ৰকাশকসকলে এতিয়া প্ৰেছ চাৰ্ভিচ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে এটা অনলাইন আবেদন দাখিল কৰিব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সুশৃংখল হৈ পৰিব। ইয়াত প্ৰথম আঠটা পৰ্যায় আছিল। লক্ষণীয়ভাৱে, ২০২৩ চনৰ আইনখনে প্ৰেছ আৰু কিতাপ পঞ্জীয়ন আইন, ১৮৬৭ৰ কঠোৰ ব্যৱস্থাৰ তুলনাত অপৰাধীকৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন চিহ্নিত কৰে। এই পৰিৱৰ্তনবোৰৰ সামূহিক লক্ষ্য হৈছে পঞ্জীয়নৰ দৃশ্যপটআধুনিকীকৰণ আৰু সৰল কৰা, যাৰ দ্বাৰা তীব্ৰতা আৰু দক্ষতাৰ বাবে অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা। এইটোৱে প্ৰকাশনৰ আৰম্ভণি আৰু পৰিচালনাত সহায় কৰিব।
পিআৰপি আইনে ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মতি লাভ কৰিছে আৰু অদূৰ ভৱিষ্যতে জাননী দিয়াৰ সম্ভাৱনা আছে। এই আইনখনে বৰ্তমানৰ পিআৰবি আইন ১৮৬৭ ৰ স্থান ল'ব। আইনখনৰ অধীনত, ভাৰতৰ বাতৰি কাকত পঞ্জীয়কৰ কাৰ্যালয়ৰ সলনি ভাৰতৰ প্ৰেছ ৰেজিষ্ট্ৰাৰ জেনেৰেলৰ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চিবিচি) হৈছে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গোট, যাক পূৰ্বৰ বিজ্ঞাপন আৰু দৃশ্য প্ৰচাৰ সঞ্চালকালয় (ডিএভিপি), ক্ষেত্ৰ প্ৰচাৰ সঞ্চালকালয় (ডিএফপি) আৰু গান আৰু নাটক বিভাগ (এছ এণ্ড ডিডি)ৰ একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে ৮ ডিচেম্বৰ, ২০১৭ তাৰিখে স্থাপন কৰা হৈছিল।
নতুন দিল্লীত মুখ্য কাৰ্যালয় থকা, ই ইয়াৰ ২৩ টা আঞ্চলিক কাৰ্যালয় (আৰও) আৰু ১৪৮ টা ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়ৰ (এফও) সৈতে উদীয়মান ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ৰেডিঅ', আউটডোৰ, ৱেবছাইট, ছ'চিয়েল মিডিয়া আৰু প্ৰিণ্টকে ধৰি বিভিন্ন মাধ্যমৰ উলম্বৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়, বিভাগ, পিএছইউ আৰু স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহক ব্যাপক যোগাযোগ সমাধান প্ৰদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰোৱে মিডিয়া আৰু যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ৩৬০ ডিগ্ৰী সমাধানৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা পুঁজি যোগান ধৰা প্ৰায় ১১০০ গ্ৰাহক মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/পিএছইউ/প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে অংশীদাৰীত্বকৰে।
৭০০০ তকৈও অধিক প্ৰকাশক (বাতৰি কাকত/আলোচনী), প্ৰায় ৫৫১ টা টেলিভিছন চেনেল, ৩৮৮ টা ব্যক্তিগত এফএম চেনেল আৰু প্ৰায় ৩৬০ টা কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচন বৰ্তমান চিবিচিৰ সৈতে তালিকাভুক্ত হৈ আছে আৰু চৰকাৰী সংস্থাৰ সৈতে নিয়মীয়া ব্যৱসায় বহন কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Transformative Portals for a Modernized Media Landscape unveiled by Union Minister Shri Anurag Thakur
Press Sewa Portal to bring a paradigm shift in registration of Periodicals/ newspapers
Transparent Empanelment Media Planning and eBilling System: Enhancing Efficiency in 360 degree communication of the Government
Navigate Bharat Portal: Unified Hub for Government Videos
National Register for LCOs: Strengthening the Cable Sector through centralized repository
22 FEB 2024 3:32PM by PIB Delhi
The Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur, today launched four transformatory portals that promise to revolutionize the media landscape in India. These initiative is aimed at ensuring ease of doing business by fostering a more conducive business environment for Newspaper publishers and TV channels, enhance transparency and efficiency in government communication, provide easy access to authentic Government videos and create a comprehensive database of Local Cable Operators (LCOs) enabling the Government to streamline regulatory processes in the cable television sector in future.
Addressing the audience present on the occasion, the Minister remarked that Today, India is viewed as an attractive destination for investment, with global companies eager to establish businesses there. He recalled Prime Minister Narendra Modi's emphasis on transformative governance and economic reforms has greatly improved the ease of doing business in India and added that This has led to increased investment from both existing businesses and new entrepreneurs. The startup ecosystem, in particular, has flourished, with a significant increase in the number of startups and unicorns, he stated.
Elaborating on recognition of Government’s achievements towards improving ease of doing business, Shri Thakur said that these have been recognized globally, as evidenced by its improved rankings in international indices like the World Bank's Ease of Doing Business Index and the Logistic Performance Index.
He further said that the success of platforms like the Government e-Marketplace (GeM) reflect the government's efforts to create a level playing field for MSMEs and small businesses. He added that Prime Minister Modi's leadership has not only focused on economic reforms but also on fostering a mindset transformation, recognizing entrepreneurs as partners in national development. This approach has led to increased wealth creation, job opportunities, and higher incomes, benefiting the country's overall welfare and development.
Earlier, Secretary, Ministry of I&B. Shri Sanjay Jaju during his remarks said that these initiatives will help us streamline and increase our engagement with the media. These will foster not just transparency and innovation and help improve the functioning of the departments.
Press Sewa Portal: Streamlining Newspaper Registration The Press Sewa Portal, developed under the Press and Registration of Periodicals Act, 2023 (PRP Act, 2023) by the Press Registrar General of India (PRGI - erstwhile RNI), is a monumental step towards complete automation of the process for newspaper registration and other related processes. This portal, designed under the PRP Act 2023, aims to simplify the cumbersome registration procedures that were prevalent under the colonial PRB Act, 1867.
Key features of the Press Sewa Portal include:
• Online Application: Publishers can file applications for title registration online, using Aadhar-based e-signatures.
• Probability Meter: Indicates the likelihood of title availability.
• Real-time Tracking of applications status: Accessible through an intuitively designed dashboard.
• Dedicated DM Module: Enables District Magistrates to manage applications received from publishers in a centralized dashboard.
New Website: Along with the portal, the website offers easy access to relevant information, featuring an AI-based chatbot for user-friendly interactions.
Benefits of Automation: Online services for Title Registration, paperless processes with e-sign facilities, integration of a Direct Payment Gateway, QR code-based digital certificates, module for Press Keepers/owner enabling online intimation about Printing press, efficient tracking of newspaper registration, and quick grievance resolution through a chatbot-based interactive Grievance Resolution Software.
Transparent Empanelment Media Planning and eBilling System: Revolutionizing Media Planning In addition to the Press Sewa Portal, the Ministry is introducing the Transparent Empanelment, Media Planning and eBilling System for Central Bureau of Communication. CBC provides comprehensive 360 degree media and communication solutions to Ministries, Departments, PSUs, and autonomous bodies. The new system of CBC is designed to enhance transparency and efficiency in media planning processes, and provide an end-to-end ERP solution for the media industry for doing business in a paperless and faceless environment. Key features include:
• Streamlined Empanelment Process: An online system for empanelment of newspaper, periodicals, TV, Radio and digital media to ensure transparency and efficiency.
• Automated Media Planning: Enhanced tools and features for online generation of media plans with minimal manual intervention, resulting in drastic reduction in time in preparing the media plan.
• Automated Billing: Integration of an eBilling processing system for seamless and transparent bill submission, verification and payment.
• Mobile App: A comprehensive mobile app for partners with tamper proof timestamp and geo tagging functionality for organised monitoring.
• Reliable and Intelligent Solution: The portal is integrated with latest technology to assist in making real-time analytical reports and enable organisation to take data-driven decisions.
• Promoting Ease of Doing Business: The online transparent system ensures faster empanelment, hassle-free business environment, automated compliance and swifter payment thereby significantly increasing the ease of doing business.
• Dedicated IVR Helpdesk for Quick Issue Resolution: CBC has established a dedicated IVR support team stationed at CBC with dedicated helpline numbers to provide quick query and issue resolution services for clients and partners.
NaViGate Bharat Portal: National Video Gateway of Bharat
The ‘NaViGate Bharat’ portal i.e., the National Video Gateway of Bharat, developed by the New Media Wing of the Ministry, is a unified bilingual platform which hosts videos on the entire gamut of Government’s development-related and citizen welfare-oriented measures.
‘NaViGate Bharat’ empowers citizens by providing a single platform with an interactive user interface to search, stream, share, and download videos related to various Government schemes, initiatives, and campaigns, with filter-based advanced search option.
The portal eliminates the hassle of searching for official and reliable information from multiple sources, providing a one-stop platform for media and the general public.
‘NaViGate Bharat’ connects the last person standing in the queue with the Government's welfare schemes and measures, ensuring that no one is left behind in understanding the initiatives shaping our nation's future as it moves ahead on the path of becoming a Viksit Bharat.
Key Features of ‘NaViGate Bharat’ Portal:
- Dedicated Pages for Ministries, Sectors, Schemes, Campaigns
NaviGate Bharat offers dedicated pages for Ministries, Sectors, Schemes, and Campaigns. With detailed descriptions for all videos, these pages provide a holistic view of Government initiatives.
- Easy Navigation & Search
Easy access for users to find the videos they are looking for
- Categorization & Tagging
Categories or tags that will allow users to search for videos by topic/keyword
- Seamless Video Playback & Streaming
Video player and Streaming capabilities for seamless viewing experience
- Download & Sharing Options
Users will be allowed to download and share videos with others through social media platforms
- Advanced Search Functionality
Filter-based Advanced Search functionality on the Home page and on each section of the portal
National Register for LCOs: Strengthening Cable Sector National Register for Local Cable Operators (LCOs) is the first step to bring registration of LCOs currently with Post Offices spread across the country under a Centralised Registration System. A web form has been designed to collect information from local cable operators for the purpose of National Register. The National Register for LCOs has also been published online and is being updated regularly. This promises a more organized cable sector with a National Registration Number for an LCO, making it easier to formulate new policies for responsible service and convenience for cable operators. A Centralised portal for online registration is in the process of development. The LCO National Register facility opens new possibilities for the cable sector, aligning with the vision of a developed India.
These initiatives collectively mark a significant leap towards a digitized and modernized media landscape in India. The Ministry of Information and Broadcasting reaffirms its commitment to fostering innovation, transparency, and progress in the media sector.
Background
The Press and Registration of Periodicals Act, 2023
The Press and Registration of Periodicals Act, 2023 (PRP Act, 2023) revolutionizes the registration process for periodicals, introducing a seamless online system for title allotment and registration without the need for physical submissions. This efficient approach, particularly advantageous for small and medium publishers, eliminates the requirement to file multiple declarations with District Magistrates. Instead, publishers will now submit a single online application through the Press Sewa Portal, streamlining the entire process that previously involved eight steps. Notably, the 2023 act also marks a significant shift towards decriminalization as compared to the stringent provisions of the Press and Registration of Books Act, 1867. These changes collectively aim to modernize and simplify the registration landscape, fostering an environment conducive to the swift and efficient initiation and running of publications.
The PRP Act has received the Presidential assent in December 2023 and is likely to be notified in near future. The Act will replace the existing PRB Act 1867. Under the act Rregistrar of Newspapers for India office will be replaced by the office of Press Registrar General of India.
Central Bureau of Communication (CBC) is a vital unit within the Ministry of Information and Broadcasting, established on December 8, 2017, through the amalgamation of the erstwhile Directorate of Advertising and Visual Publicity (DAVP), Directorate of Field Publicity (DFP), and Song & Drama Division (S&DD).
Headquartered in New Delhi, with its 23 Regional Offices (ROs) and 148 Field Offices (FOs), CBC provides comprehensive communication solutions to Ministries, Departments, PSUs, and autonomous bodies of Government of India, through various media verticals including Print, TV, Radio, Outdoor, Websites, Social Media and Emerging Digital Platforms.
Central Bureau of Communication partners with around 1100 client Ministries/Departments/PSUs/Institutions funded by Central Governments for their 360 degree solutions to their media and communication needs.
More than 7000 publishers (newspapers/periodicals), nearly 551 Television Channels, 388 Private FM channels and around 360 Community Radio Stations are currently empanelled with CBC and do regular business with the Government body.