প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অলপতে সমাধি লাভ কৰা সন্ত শিৰোমণি আচাৰ্য শ্ৰী ১০৮ বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰবন্ধ
21 FEB 2024 12:47PM by PIB Guwahati
সন্ত শিৰোমণি আচাৰ্য শ্ৰী ১০৮ বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজজীয়ে অলপতে সমাধি লাভ কৰি আমাক সকলোকে শোক সাগৰত পেলাই ইহলীলা সম্বৰণ কৰিছে। তেওঁৰ জীৱন হৈছে গভীৰ জ্ঞান, সীমাহীন সহানুভূতি আৰু মানৱতাৰ উৎকৰ্ষৰ প্ৰতি অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ভৰা আধ্যাত্মিকভাৱে পৰিপূৰ্ণ এক জীৱন। মই বহুবাৰ তেওঁৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। সেয়েহে,তেওঁৰ পৰলোকপ্ৰাপ্তিত মই গভীৰ ক্ষতি অনুভৱ কৰিছো। তেওঁ এগৰাকী পথপ্ৰদৰ্শকৰ ৰূপত পোহৰ দেখুৱাই মোৰ লগতে অগণন লোকৰ আত্মাক আলোকিত কৰিছিল। তেওঁৰ সুহৃদ উষ্মতা, মৰম আৰু আশীৰ্বাদত কেৱল সদিচ্ছাৰ ইংগিতেই নাছিল, সেয়া যেন আধ্যাত্মিক শক্তিৰ গভীৰ ব্যাপ্তি আছিল, যিয়ে তেওঁৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা সকলো ভাগ্যৱান লোককে শক্তিশালী কৰি তোলাৰ লগতে অনুপ্ৰেৰণা যোগাইছিল।
পুজ্য আচাৰ্য জীক সদায় জ্ঞান, সহানুভূতি আৰু সেৱাৰ ত্ৰিবেণী সংগম হিচাবে স্মৰণ কৰা হ'ব। তেওঁ এজন প্ৰকৃত তপস্বীআছিল, যাৰ জীৱনত ভগৱান মহাবীৰৰ আদৰ্শৰ প্ৰতিফলন ঘটিছিল। তেওঁৰ জীৱনে জৈন ধৰ্মৰ মূল নীতিবোৰ পৰিস্ফূট কৰি তুলিছিল , তেওঁৰ নিজৰ কাৰ্য্য আৰু শিক্ষাৰ জৰিয়তে জৈন ধৰ্মৰ আদৰ্শক মূৰ্ত কৰি তুলিছিল। সকলো জীৱৰ প্ৰতি তেওঁৰ যত্ন আৰু স্নেহ প্ৰৱণতাই জৈন ধৰ্মত থকা জীৱনৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মানক প্ৰতিফলিত কৰিছিল। তেওঁ সত্যৰ পথত থাকি জীৱন যাপন কৰিছিল, যি কথাই জৈন ধৰ্মত অন্তৰ্নিহিত হৈ থকা চিন্তা, বাক্য আৰু কাৰ্য্যত সততাৰ বিষয়ক প্ৰতিফলন ঘটাইছিল। তেওঁ এটা অতি সৰল জীৱনশৈলী বজাই ৰাখিছিল। তেওঁৰ দৰে মহান ব্যক্তিসকলৰ বাবেই জৈন ধৰ্ম আৰু ভগৱান মহাবীৰৰ জীৱনৰ দ্বাৰা পৃথিৱীখন অনুপ্ৰাণিত হৈ আহিছে। তেওঁ জৈন সম্প্ৰদায়ৰ মাজত অতি উচ্চতালৈ আৰোহণ কৰিছিল, কিন্তু তেওঁৰ প্ৰভাৱ কেৱল এটা সম্প্ৰদায়ৰ মাজতে সীমাবদ্ধ হৈ নাছিল। বিভিন্ন ধৰ্ম, অঞ্চল আৰু সংস্কৃতিৰ লোকসকল তেওঁৰ ওচৰলৈ আহিছিল । তেওঁ সমাজত আধ্যাত্মিক জাগৰণৰ দিশত, বিশেষকৈ যুৱসকলৰ মাজত আধ্যাত্মিক জাগৰণৰ হকে অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰিছিল।
শিক্ষা তেওঁৰ হৃদয়ৰ সৈতে সংপৃক্ত হৈ থকা এটা বিষয় আছিল। বিদ্যাধৰৰ (তেওঁৰ শৈশৱৰ নাম) পৰা বিদ্যাসাগৰলৈ তেওঁৰ যাত্ৰা জ্ঞান আহৰণ আৰু জ্ঞান প্ৰদানৰ বাবে এক গভীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি স্বৰূপ আছিল। তেওঁৰ এই বিষয়ত দৃঢ় বিশ্বাস আছিল যে শিক্ষা হৈছে এক ন্যায়সঙ্গত আৰু আলোকিত সমাজৰ আধাৰশিলা। তেওঁ মানুহক শক্তিশালী কৰি তুলিবলৈ আৰু এক উদ্দেশ্যপূৰ্ণ জীৱন-যাপনেৰে সমাজলৈ অৱদান আগবঢ়াবলৈ জ্ঞানক এক সমল হিচাবে ব্যৱহাৰ কৰিছিল। তেওঁ প্ৰদান কৰা শিক্ষাই আত্ম-অধ্যয়ন আৰু আত্ম-সজাগতাৰ বিষয়ত গুৰুত্বক আৰোপ কৰি প্ৰকৃত জ্ঞানৰ পথ সন্ধান কৰাৰ উপায় দিছিল। তেওঁ তেওঁৰ অনুগামীসকলক জীৱনজোৰা শিক্ষা আৰু আধ্যাত্মিক বিকাশত জড়িত হৈ পৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিল।
একে সময়তে সন্ত শিৰোমণি আচাৰ্য বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজজীয়ে বিচাৰিছিল যে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এনে এক শিক্ষা লাভ কৰক যি শিক্ষা আমাৰ সাংস্কৃতিক নীতিৰ শিপাত নিহিত হৈ আছে। তেওঁ প্ৰায়ে কৈছিল যে আমি অতীতৰ পৰা শিক্ষা গ্ৰহণ নকৰাৰ বাবেই এতিয়া পানীৰ সংকটৰ দৰে মুখ্য প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াবলৈ সক্ষম হোৱা নাই । তেওঁ এই কথাও বিশ্বাস কৰিছিল যে সামগ্ৰিক শিক্ষা হৈছে তেনে শিক্ষা যিু শিক্ষাই দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ ভাষিক বৈচিত্ৰ্যকলৈ অপৰিসীম গৌৰৱ কৰিছিল আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতীয় ভাষা শিকিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল।
পুজ্য আচাৰ্য জীয়ে নিজে সংস্কৃত, প্ৰাকৃত আৰু হিন্দীত সুন্দৰভাৱে লিখিব পাৰিছিল। এজন সাধু হিচাপে তেওঁ কিদৰে উচ্চতাত উপনীত হৈছিল আৰু মাটিৰ সৈতে কিদৰে তেওঁ মিলি আছিল তাৰ উমান তেওঁৰ বিশেষ কাম মুকমতিত প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁ তেনে কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে সমাজৰ একেবাৰে তলৰ শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ কণ্ঠস্বৰক সবল কৰিছিল।
স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰতো পুজ্য আচাৰ্য জীৰ অৱদানে পৰিৱৰ্তনৰ পৰিবেশ ৰচনা কৰিছিল। তেওঁ কেইবাটাও প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে জড়িত আছিল, বিশেষকৈ স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰা বাদ পৰি থকা এলেকাত তেওঁ এনে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আছিল সামগ্ৰিক, শাৰীৰিক সুস্থতাক আধ্যাত্মিক সুস্থতাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা আৰু ইয়াৰ জড়িয়তে সামগ্ৰিকভাৱে ব্যক্তি এগৰাকীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা।
মই বিশেষকৈ আগন্তুক প্ৰজন্মক সন্ত শিৰোমণি আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজ জীৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি থকা প্ৰতিবদ্ধতাৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে অধ্যয়ন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। তেওঁ সদায় মানুহক যিকোনো পক্ষপাতিত্বমূলক বিবেচনাৰ উৰ্ধত থাকিবলৈ আৰু তাৰ পৰিৱৰ্তে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। তেওঁ ভোটদানৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ এগৰাকী অন্যতম শক্তিশালী ভোটদাতা আছিল। কাৰণ ভোটদানক তেওঁ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণৰ এক অন্যতম উপায় হিচাবে গণ্য কৰিছিল। তেওঁ সুস্থ আৰু স্বচ্ছ ৰাজনীতিৰ পোষকতা কৰিছিল, তেওঁ আনকি কৈছিল যে মানুহৰ কল্যাণৰ বাবে নীতি নিৰ্ধাৰণ হ'ব লাগিব, স্বাৰ্থ পূৰণৰ বাবে নহয়।
তেওঁ বিশ্বাস কৰিছিল যে এক শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি উঠে নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ আধাৰত -সেই দায়বদ্ধতা হ’ব পাৰে নিজৰ প্ৰতি, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতি, সমাজ আৰু দেশৰ প্ৰতি থকা থকা দায়বদ্ধতা । তেওঁ মানুহক সততা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দৰে গুণৰ অধিকাৰী হ’বলৈ উৎসাহিত কৰিছিল, যিবোৰ গুণক তেওঁ এক ন্যায়সঙ্গত, সহানুভূতিশীল আৰু সমৃদ্ধ সমাজ গঢ়ি তোলাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় বুলি বিবেচনা কৰিছিল। তেওঁৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ আহ্বানক অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি এইবাবেই বিবেচনা কৰিব পাৰি কাৰণ আমি এখন বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ দিশত কাম কৰি আছো।
এনে এক যুগত, য'ত সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিৱেশৰ অৱক্ষয় ভয়াৱহ হৈ পৰিছে, পুজ্য আচাৰ্যজীয়ে এনে এক জীৱনশৈলীৰ বাবে আহ্বান জনাইছিল যিয়ে প্ৰকৃতিৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা ক্ষতি হ্ৰাস কৰিব । একেদৰে তেওঁ আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বিকাশত কৃষিয়ে গ্ৰহণ কৰা সৰ্বোচ্চ ভূমিকাৰ কথা ভালদৰে অনুধাবন কৰিব পাৰিছিল। তেওঁ লগতে কৃষিক আধুনিক তথা বহনক্ষম কৰি তোলাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। কাৰাবন্দীসকলৰ জীৱনৰ সংস্কাৰৰ দিশত তেওঁ কৰা কামো উল্লেখনীয় আছিল।
আমাৰ দেশৰ সৌন্দৰ্য হৈছে এয়াই যে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমাৰ এই পূণ্যভূমিয়ে এনে মহান ব্যক্তি সৃষ্টি কৰিছে, যিয়ে আনক পোহৰ দেখুৱাইছে আৰু আমাৰ সমাজখনক উন্নত কৰি তুলিছে। পূজ্য আচাৰ্য জী সেইসকল মহান সাধু আৰু সমাজ সংস্কাৰকসকলৰ ভিতৰত এক সুউচ্চ স্থানত অধিস্থিত হোৱা ব্যক্তি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ যিয়েই কৰিছিল , সেয়া তেওঁ কেৱল বৰ্তমানৰ বাবেই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবেও কৰিছিল। যোৱা বছৰৰ নৱেম্বৰ মাহত মই ছত্তীশগড়ৰ ডংগাৰগড়ৰ চন্দ্ৰগিৰি জৈন মন্দিৰ দৰ্শন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। মই নাজানিছিলো যে সেই ভ্ৰমণেই পুজ্য আচাৰ্য জীৰ সৈতে মোৰ অন্তিমটো সাক্ষাৎ হ'ব। পুজ্য আচাৰ্য জীক লগ পোৱাৰ সেই মুহূৰ্তবোৰ মোৰ বাবে সদায় বিশেষ মুহূৰ্ত হৈ ৰ’ব।
তেওঁ মোৰ সৈতে দীৰ্ঘ সময় ধৰি কথা পাতিছিল আৰু দেশৰ সেৱাত মোৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মোক আশীৰ্বাদ দিছিল। তেওঁ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰই যি দিশৰে গতি কৰিছে আৰু ভাৰতে বিশ্ব মঞ্চত যি সন্মান লাভ কৰিছে তাকে লৈ আনন্দ প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ কৰি থকা কামৰ বিষয়ে কওঁতে তেওঁৰ মন উৎসাহেৰে ভৰি পৰা মই দেখিছিলো।তেতিয়া আৰু সদায়ে, তেওঁৰ স্নেহভৰা দৃষ্টি আৰু মৃদু হাঁহিয়ে মোৰ বাবে শান্তি আৰু উদ্দেশ্যৰ অনুভূতি জাগ্ৰত কৰিবলৈ যথেষ্ট হৈ পৰিছিল। তেওঁৰ আশীৰ্বাদসমূহ আত্মাৰ ওপৰত এক দুখ প্ৰশমনকাৰী মলমৰ দৰে অনুভৱ হৈছিল, যিয়ে আমাৰ ভিতৰত আৰু আমাৰ চাৰিওফালে থকা ঈশ্বৰৰ উপস্থিতিৰ কথাকেই সোঁৱৰাই আহিছে।
সন্ত শিৰোমণি আচাৰ্য শ্ৰী ১০৮ বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজ জীৰ অবৰ্তমানত তেওঁৰ শূন্যতা সকলোৱে গভীৰভাৱে অনুভৱ কৰিছে। যিসকলে তেওঁক চিনি পাইছিল আৰু তেওঁৰ শিক্ষা তথা তেওঁৰ জীৱন দৰ্শনৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল তেওঁলোক আটাইয়েই মহাৰাজ জী নথকাৰ শূণ্যতা উপলব্ধি কৰিছে। অৱশ্যে তেওঁ সদায় অনুপ্ৰাণিত হোৱাসকলৰ হৃদয় তথা মনত জীয়াই থাকিব। তেওঁৰ স্মৃতিক সন্মান জনাই আমি তেওঁ সমৰ্থন কৰা মূল্যবোধক কঢ়িয়াই নিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এনেদৰে, আমি কেৱল এজন মহান আত্মাক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাই নহয়, আমাৰ দেশ তথা জনসাধাৰণৰ বাবে তেওঁ নেতৃত্ব দিয়া অভিযানকো আগুৱাই নিব পাৰিম।

Prime Minister's Office
A tribute to Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji by Prime Minister
21 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji attained Samadhi and left us all saddened. His life is a spiritually rich epoch graced with profound wisdom, boundless compassion and an unwavering commitment to uplift humanity. I have had the honour of receiving his blessings on numerous occasions. Thus, I feel a deep sense of loss, akin to losing a guiding light that has illuminated the path for countless souls, including myself. His warmth, affection and blessings were not just gestures of goodwill but profound transmissions of spiritual energy, empowering and inspiring all those fortunate enough to have come in contact with him.
Pujya Acharya Ji will always be remembered as a Triveni of wisdom, compassion and service. He was a true Tapasvi, whose life epitomised the ideals of Bhagwan Mahavir. His life exemplified the core principles of Jainism, embodying its ideals through his own actions and teachings. His care towards all living beings mirrored Jainism's profound respect for life. He lived a life of truthfulness, reflecting Jainism's emphasis on honesty in thought, word, and deed. He also led a very simple lifestyle. It is due to stalwarts like him that the world continues to be inspired by Jainism and the life of Bhagwan Mahavir. He stood tall among the Jain community but his impact and influence were not limited to only one community. People across faiths, regions and cultures came to him and he worked tirelessly towards spiritual awakening, particularly among the youth.
Education was an area very close to his heart. His journey from Vidhyadhar (his childhood name) to Vidhyasagar was one of deep commitment to acquiring and imparting knowledge. It was his firm belief that education is the cornerstone of a just and enlightened society. He championed the cause of knowledge as a means to empower individuals, enabling them to lead lives of purpose and contribution. His teachings emphasised the importance of self-study and self-awareness as the pathways to true wisdom, urging his followers to engage in lifelong learning and spiritual growth.
At the same time, Sant Shiromani Acharya Vidhyasagar Ji Maharaj Ji wanted our youngsters to get an education that is also rooted in our cultural ethos. He often said that it was because we drifted away from the learnings of the past that we were not able to find solutions to key challenges like water scarcity. He also believed that a holistic education is one that focusses on skilling and innovating. He took immense pride in India’s linguistic diversity and encouraged youngsters to learn Indian languages.
Pujya Acharya Ji himself wrote extensively in Sanskrit, Prakrit and Hindi. The heights he reached as a saint, and how grounded he was on the earth, is seen clearly in his iconic work Mookmati. Through his works, he gave a voice to the downtrodden.
In the domain of healthcare too, Pujya Acharya Ji’s contributions were transformative. He was associated with several efforts, especially in underserved areas. His approach to healthcare was holistic, integrating physical well-being with spiritual wellness, thereby addressing the needs of the person as a whole.
I would especially urge the coming generations to study extensively about Sant Shiromani Acharya Shri Vidhyasagar Ji Maharaj Ji’s commitment to nation building. He would always urge people to rise above any partisan considerations and instead focus on national interest. He was one of the strongest votaries of voting because he saw it as an expression of participation in democratic processes. He advocated healthy as well as clean politics, even saying that policy making has to be about people’s welfare, not self interest (Lokneeti is about Loksangrah not Lobhsangrah).
He believed that a strong nation is built on the foundation of its citizens' commitment to their duties—towards themselves, their families, society, and the country. He encouraged individuals to cultivate virtues such as honesty, integrity and self-reliance, which he saw as essential for the creation of a just, compassionate, and thriving society. This emphasis on duties is of great importance as we work towards building a Viksit Bharat.
In an era where environmental degradation is rampant world over, Pujya Acharya Ji called for a way of life which would minimise the harm being inflicted on nature. Likewise, he saw a paramount role for agriculture in our economy, also stressing on making agriculture modern as well as sustainable. His work towards reforming jail inmates was also noteworthy.
The beauty of our land is that for thousands of years, our soil has produced greats who have shown light to others and made our society better. Pujya Acharya Ji stands as a towering figure in this illustrious lineage of saints and social reformers. Whatever he did, he did not just for the present but also the future. In November last year, I had the opportunity to visit the Chandragiri Jain Mandir in Dongargarh in Chhattisgarh. Little did I know that this visit would be my last meeting with Pujya Acharya Ji. Those moments were very special. He spoke to me for a long time, blessing me for my efforts in serving the nation. He expressed joy on the direction our nation is taking and the respect India is getting on the world stage. He was filled with enthusiasm while talking about the work he was doing. Then and always, his gentle gaze and serene smile were enough to instill a sense of peace and purpose. His blessings felt like a soothing balm on the soul, a reminder of the divine presence within and around us.
Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji’s void is deeply felt by all who knew him and were touched by his teachings and his life. However, he lives on in the hearts and minds of those he inspired. In honouring his memory, we commit to embodying the values he espoused. In this way, we not only pay tribute to a great soul but also take forward his mission for our country and people.