Prime Minister's Office
A tribute to Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji by Prime Minister
21 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji attained Samadhi and left us all saddened. His life is a spiritually rich epoch graced with profound wisdom, boundless compassion and an unwavering commitment to uplift humanity. I have had the honour of receiving his blessings on numerous occasions. Thus, I feel a deep sense of loss, akin to losing a guiding light that has illuminated the path for countless souls, including myself. His warmth, affection and blessings were not just gestures of goodwill but profound transmissions of spiritual energy, empowering and inspiring all those fortunate enough to have come in contact with him.
Pujya Acharya Ji will always be remembered as a Triveni of wisdom, compassion and service. He was a true Tapasvi, whose life epitomised the ideals of Bhagwan Mahavir. His life exemplified the core principles of Jainism, embodying its ideals through his own actions and teachings. His care towards all living beings mirrored Jainism's profound respect for life. He lived a life of truthfulness, reflecting Jainism's emphasis on honesty in thought, word, and deed. He also led a very simple lifestyle. It is due to stalwarts like him that the world continues to be inspired by Jainism and the life of Bhagwan Mahavir. He stood tall among the Jain community but his impact and influence were not limited to only one community. People across faiths, regions and cultures came to him and he worked tirelessly towards spiritual awakening, particularly among the youth.
Education was an area very close to his heart. His journey from Vidhyadhar (his childhood name) to Vidhyasagar was one of deep commitment to acquiring and imparting knowledge. It was his firm belief that education is the cornerstone of a just and enlightened society. He championed the cause of knowledge as a means to empower individuals, enabling them to lead lives of purpose and contribution. His teachings emphasised the importance of self-study and self-awareness as the pathways to true wisdom, urging his followers to engage in lifelong learning and spiritual growth.
At the same time, Sant Shiromani Acharya Vidhyasagar Ji Maharaj Ji wanted our youngsters to get an education that is also rooted in our cultural ethos. He often said that it was because we drifted away from the learnings of the past that we were not able to find solutions to key challenges like water scarcity. He also believed that a holistic education is one that focusses on skilling and innovating. He took immense pride in India’s linguistic diversity and encouraged youngsters to learn Indian languages.
Pujya Acharya Ji himself wrote extensively in Sanskrit, Prakrit and Hindi. The heights he reached as a saint, and how grounded he was on the earth, is seen clearly in his iconic work Mookmati. Through his works, he gave a voice to the downtrodden.
In the domain of healthcare too, Pujya Acharya Ji’s contributions were transformative. He was associated with several efforts, especially in underserved areas. His approach to healthcare was holistic, integrating physical well-being with spiritual wellness, thereby addressing the needs of the person as a whole.
I would especially urge the coming generations to study extensively about Sant Shiromani Acharya Shri Vidhyasagar Ji Maharaj Ji’s commitment to nation building. He would always urge people to rise above any partisan considerations and instead focus on national interest. He was one of the strongest votaries of voting because he saw it as an expression of participation in democratic processes. He advocated healthy as well as clean politics, even saying that policy making has to be about people’s welfare, not self interest (Lokneeti is about Loksangrah not Lobhsangrah).
He believed that a strong nation is built on the foundation of its citizens' commitment to their duties—towards themselves, their families, society, and the country. He encouraged individuals to cultivate virtues such as honesty, integrity and self-reliance, which he saw as essential for the creation of a just, compassionate, and thriving society. This emphasis on duties is of great importance as we work towards building a Viksit Bharat.
In an era where environmental degradation is rampant world over, Pujya Acharya Ji called for a way of life which would minimise the harm being inflicted on nature. Likewise, he saw a paramount role for agriculture in our economy, also stressing on making agriculture modern as well as sustainable. His work towards reforming jail inmates was also noteworthy.
The beauty of our land is that for thousands of years, our soil has produced greats who have shown light to others and made our society better. Pujya Acharya Ji stands as a towering figure in this illustrious lineage of saints and social reformers. Whatever he did, he did not just for the present but also the future. In November last year, I had the opportunity to visit the Chandragiri Jain Mandir in Dongargarh in Chhattisgarh. Little did I know that this visit would be my last meeting with Pujya Acharya Ji. Those moments were very special. He spoke to me for a long time, blessing me for my efforts in serving the nation. He expressed joy on the direction our nation is taking and the respect India is getting on the world stage. He was filled with enthusiasm while talking about the work he was doing. Then and always, his gentle gaze and serene smile were enough to instill a sense of peace and purpose. His blessings felt like a soothing balm on the soul, a reminder of the divine presence within and around us.
Sant Shiromani Acharya Shri 108 Vidhyasagar Ji Maharaj Ji’s void is deeply felt by all who knew him and were touched by his teachings and his life. However, he lives on in the hearts and minds of those he inspired. In honouring his memory, we commit to embodying the values he espoused. In this way, we not only pay tribute to a great soul but also take forward his mission for our country and people.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জিগী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎচবা অমা
21 FEB 2024 12:47PM by PIB Imphal
সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জি নোঙ্গাখ্রে অমসুং ঐখোয় থাদোক্তুনা চৎখিবদা ঐখোয় অৱাবা ফাওহল্লে। মহাক্কী পুন্সি অধ্যাতিক, লৌশিং, মপান নাইদ্রবা মীনুংশি অমসুং মীওইবা খুন্নাই য়াইফনবা থাজবনা পীক থল্লবা অমনি। থৌরম কয়াদা মহাক্কী থৌজালশিং ফংবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংখি। মরম অদুনা, ঐ ইশামক য়াওনা, মশিং থিঙমদ্রবা থৱায়শিংগী লম্বী মঙাল পীরম্বা, লমজিং মৈরা অমা মাঙজবগী অৱাবা অদু ঐঙোন্দা ফাওখি। মহাক্কী মীনুংশিং, নুংশিবা অমসুং থৌজাল অসি অফবা থবক্কী খুদমশিং খক নত্তনা মহাক্কা উনবা মীওই খুদিংমক্তা অধ্যাতিক্কী শক্তি পীবা, থৌনা হাপ্পা অমসুং ইথিল পীবনি।
পুজ্যা অচার্য়া জি মতম পুম্নমক্তা লৌশিং, মীনুংশি অমসুং সেবাগী ত্রিবেনি অমা ওইনা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। মহাক ভাগবান মহাবিরগী অচুম্বা ফিদমশিং থবক ওইনা উৎখিবা অশেংবা তপশ্বী অমনি। মহাক্কী পুন্সিনা জেনিজমগী মরুওইবা ফিদমশিং থবক ওইনা উৎখি, মহাক্কী থবকশিং অমসুং পাউতাকশিংদা মসিগী অচুম্বা ফিদমশিং উৎখি। থৱায় পানবা ইকায়খুম্নবা উৎপগী জেনিজমগী ফিদমশিং অদু ঙাকপা ওইনা মহাক্না থৱায় পানবা খুদিংমক চেকশিন্না শেন্নখি। ৱাখল, ৱাহৈ অমসুং থবক্তা পুকচেল শেংবা হায়বা জেনিজমগী ফিদমশিং মমি তাবা অচুম্বা পুন্সি অমদা মহাক হিংখি। মহাক য়াম্না চম্বা পুন্সি মহিং অমদা হিংখি।
মহাকগুম্বা লময়ানবা অমনা মরম ওইদুনা জেনিজম অমসুং ভাগবান মহাবিরগী পুন্সিনা মখা তানা মালেম অসি ইথিল পীগনি। জেন ফুরুপকী মরক্তা মহাক মশক থোক্না হিংখি অদুবু মহাক্কী ইথিল অসি ফুরুপ অমা খক্তা ওইখিদে। লাইনিংশিং, লমদম কয়াগী অমসুং কলচর কয়াগী মীওইশিং মহাক্কী মনাক্তা লাকখি অমসুং নহারোলশিংগী মরক্তা অধ্যাতিক্কী মিকপ থোক্নবা মহাক চোকথবা নাইদনা থবক তৌখি।
মহাক্না য়াম্না থৱায় য়াওনা থবক তৌখিবা হিরম অমদি লাইরিক-লাইশু অসিনি। বিদ্যাধার(মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মমিং)দগী বিদ্যাসাগর ফাওবগী মহাক্কী খোঙচৎ অসি লৌশিং তানশিন্নবা অমসুং তাকপী-তম্বীনবা অচেৎপা থাজবা অমনি। খুন্নাই অমা মঙাল পীনবা অমতা ঙাইরবা থবক্তি লাইরিক-লাইশুনি হায়বা মহাক্না চেৎনা থাজখি। লনাই মীওই অমা থৌনা লৈনবা পাম্বৈ অসি লৌশিংনি, মখোয় নুংঙাইবা পুন্সি অমদা হিংবা অমসুং খুন্নাইগী থবক তৌবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না কন্না লাউখি। অচুম্বা লৌশিং ফংনবা লম্বীশিং ওইনা মশা মরোমদোম হোৎনজবা অমসুং মশানা মশাবু মশক খঙজবা অসি মরুওই হায়না মহাক্কী পাউতাকশিংদা তকশিনখি অমসুং পুন্সি চুপ্পা তম্নবা অমসুং অধ্যাতিক্কী ওইবা চাউখৎপা পুরক্নবা মহাক্কী ভক্তশিংদা তকশিনখি।
মসিগা ইরোইননা, সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জিনা ঐখোয়গী নহারোলশিং ঐখোয়গী চৎনবীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা লাইরিক-লাইশুগী মঙাল অমা ফংহনবা পামখি। ঐখোয়না হৌখিবা মতমশিংদগী তম্বা তোক্লিবমখৈ, ঈশিং তাংবগুম্বা অচৌবা শিংনবশিংগী পাম্বৈশিং ঐখোয়না ফংবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না য়াম্না তোইনা হায়খি। স্কিল লৈহনবা অমসুং ইন্নোবেসন্দা মীৎয়েং চঙবা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বদা মহাক থাজখি। ভারত্তা মখল কয়াগী লোলশিং ঙাংনরিবা অসিদা মহাক চাউথোকচবা পোকখি অমসুং ভারতকী লোলশিং তম্নবা মহাক্না নহারোলশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি।
সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জি মশামক সংস্কৃত, প্রাকৃত অমসুং হিন্দীদা মপুংফানা ইখি। মহাক শক্নাইরবা সাধু অমা ওইনা, অমসুং মহাক্না কমদৌনা তাইবংপাল থাদোকখিবা, মহাক্কী মুকমাতিগী থবক্তা উবা ফংলে। মহাক্কী থবকশিংনা নৈহৎপীরবশিংগী খোল্লাউ অমা লাউখি।
অনা-লায়য়েংগী লমদা, পুজ্যা অচার্য়া জিগী থবকশিংনা অওনবা পুরকখি। খুদোংচাবশিং ফংদ্রিবা মফমশিংদা মহাক্না থবক কয়া পায়খৎখি। মহাক্না অনা-লায়য়েং, হকচাং অমসুং অধ্যাতিক্কী নুংঙাইবা অনি পুনশিনহনখি অমসুং মীওই অমগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা হোৎনখি।
লৈবাক শেমগৎনবা সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জিনা পায়খৎলম্বা থবকশিং মপুংফানা নৈন্নবা হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা ঐনা তকশিল্লি। মখল খুদিংমক্কী মীচং-মীখাই নাইবা থাদোক্নবা অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা মীৎয়েং চঙনবা মহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীয়ামদা তকশিনখি। মহাক্না ভোৎ থাদবা অসি গনতন্ত্রগী থবকশিংদা শরুক য়াবনি হায়না লৌদুনা ভোৎ থাদবগী থবকশিং মহাক্না কন্না শৌগৎখি। অফবা রাজনিতি লৈহন্নবা মহাক্না তকশিনখি অমসুং থৌশিল শেম্বা অসি মীয়ামগী য়াইফনবা ওইগদবনি, মশাগী য়াইফনবা ওইরোইদবনি হায়না ফোঙদোকখি। লোকনিতি অসি লোকসংগ্রাহগীনি লোভসংগ্রাহগী নত্তে হায়না ফোঙদোকখি।
মীয়াম্না মখোয়গী থৌদাংশিং, মখোয় মশামক, মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং, খুন্নাই অমসুং লৈবাক্তা থাজবা লৈরবা মতমদা অকনবা য়ুম্ফমদা অকনবা লৈবাক অমা শেমগৎকনি হায়না মহাক্না থাজখি। থবক ঙম্বা, মীনুংশিং খঙবা অমসুং মতিক চাবা খুন্নাই অমা শেমগৎপদা তঙাইফদবা ওইরিবা পুকচেল শেংবা, অচুম্বা পাংথোকপা অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী গুনশিং চেন্নবা মহাক্না লনাই মীওইশিংদা তকশিনখি। ঐখোয়না বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা চঙশিল্লিবা মরম্না মসি য়াম্না মরুওইবা থৌদাংশিংনি।
মালেম শীনবা থুংনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকজিল্লক্লিবা যুগ অমদা, মহৌশাদা অকায়বা পীবা পুন্সি মহিং অমা হন্থহন্নবা অচার্য়ানা তকশিনখি। ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন্দা লৌউ-শিংউগী মরুওইবা মহাক্না উখি, লৌউ-শিংউগী থবক অসি মতমগা চুনবা মওংদা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা মওংদা পায়খৎনবশু তকশিনখি। জেলগী বন্দিশিং অওনবা পুরক্নবা মহাক্না হোৎনখিবা থবকশিংশু শিংথানিঙাইনি।
ঐখোয়গী লমদম অসিগী ফজবা চহি লিশিং কয়া শুরে, অতোপ্পশিং মঙাল পীখিবা অমসুং ঐখোয়গী খুন্নাই হেন্না নুংঙাইহনখিবা শক্নাইরবা মীওই কয়া ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পোকখ্রে। পুজ্যা অচার্য়া জি শক্নাইরবা সাধু অমনি অমসুং খুন্নাইগী অওনবা পুরকখিবা মীওই অমনি। মহাক্না পাংথোকখিবা থবক খুদিংমক, মহাক্না হৌজক খক্তগী পাংথোকখিদে, তুংগীশু থবক তৌখি। হৌখিবা চহিগী নবেম্বরদা, ছতিসগরগী দোনগরগরহদা লৈবা চান্দ্রগিরি জেন মন্দিরদা চৎনবগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংখি। খোঙচৎ অসি ঐনা পুজ্যা অচার্য়া জিগা উনবা অরোইবা ওইগনি হায়বা ঐ খঙদে।
উনখিবা মতম অদু য়াম্না অখন্নবা ওইখি। মহাক ঐহাক্কা মতম শাংনা ৱারি শানখি, লৈবাক্কীদমক ঐনা পাংথোক্লিবা থবকশিংগীদমক ঐঙোন্দা বর কয়া পীরমখি। ঐখোয়গী লৈবাক্না চৎলিবা মাইকৈ অসিদা অমসুং মালেমগী ফম্পাক্তা ভারতনা ফংলিবা ইকায়খুম্নবা অসিদা মহাক হরাওবা ফোঙদোকখি। মহাক্না পাংথোক্লিবা থবকশিংগী মরমদা ৱারি শাবদা মহাক য়াম্না হরাওখি। মতম অদুদা অমসুং মতম পুম্নমক্তা, মহাক্কী মীনোক অদুনা শান্তিগী ৱাখল অমা ফাওহনখি। মহাক্কী থৌজালশিং থৱায়গী ব্লাম অমা ওইখি, নুঙদা অমসুং ঐখোয়গী অকোয়বদা ঈশ্বর লৈবগী নিংশিংবা অমা ওইহনখি।
সান্ত সিরোমনি অচার্য়া শ্রী ১০৮ বিদ্যাসাগর জি মহারাজ জি লৈখিদবগী অহাংবা অসি মহাক মশক খঙবা মীওই খুদিংমক অমসুং মহাক্কী পাউতাকশিং অমসুং মহাক্কী পুন্সি মশক খঙবা মীওইশিংনা ফাওগনি। অদুবু, মহাক্না ইথিল পীখিবা মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয় অমসুং ৱাখলশিংদা মহাক হিংলি। মহাক ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, মহাক্কী গুনশিং চেন্নবা ঐখোয়না থাজবা পীরি। মতৌ অসুম্না, শক্নাইরবা অচৌবা মীওই অমদা ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎপতা নত্তনা ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মীয়ামগীদমক মহাক্কী মিসন মাঙলোমদা পুখৎলসি।