তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় ভাৰতৰ সম্প্ৰচাৰ উদ্যোগৰ দায়িত্বশীল অভিভাৱক: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
"বিকশিত প্ৰযুক্তিগত দৃশ্যপটৰ সৈতে খাপ খুৱাবলৈ প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে কৰি অহা অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই নিশ্চিত কৰিছে যে ডিজিটেল যুগতো ই প্ৰাসংগিক আৰু প্ৰভাৱশালী হৈ আছে"।
তথ্যৰ গোপনীয়তা আৰু সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংবেদনশীল তথ্যৰ সুৰক্ষা, সংবেদনশীল তথ্যৰ সুৰক্ষাৰ বিষয়ত অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব আৰু আমাৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ অখণ্ডতাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব: শ্ৰী ঠাকুৰ
"উচ্চ মানৰ, ব্যক্তিগতকৃত সমলৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে, সম্প্ৰচাৰকসকলে নেক্সট জেনেৰ সম্প্ৰচাৰৰ দৰে অভিনৱ বিকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগিব"
বি.ই.এছ. এক্সপোৱে জ্ঞানৰ বিকাশ আৰু জ্ঞানৰ বিনিময় কৰা , ধাৰণাৰ বিনিময় কৰা আৰু সম্প্ৰচাৰ উদ্যোগৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব পৰা অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সহযোগিতাৰ অৰ্থে এক নিখুঁত মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে
15 FEB 2024 5:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি নতুন দিল্লীত সম্প্ৰচাৰ আৰু মিডিয়া প্ৰযুক্তি বিষয়ক ২৮ সংখ্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আৰু প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰে। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত শ্ৰোতাসকলক সম্বোধন কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় ভাৰতৰ সম্প্ৰচাৰ উদ্যোগৰ এক দৃঢ় আৰু দায়িত্বশীল অভিভাৱক হৈ আহিছে, যিয়ে ইয়াক জ্ঞান আৰু দূৰদৰ্শিতাৰে পৰিৱৰ্তনৰ ঢৌৰ মাজেৰে পৰিচালনা কৰি আহিছে। ৰাজহুৱা সেৱাৰ সম্প্ৰচাৰ, আৰ্হি প্ৰস্তুতকৰণ আৰু সামগ্ৰিক নীতিৰ ৰূপায়ণৰ, মিডিয়া সাক্ষৰতা আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা মিডিয়া উদ্যোগত ব্যক্তিগত অংশগ্ৰহণকাৰীক উৎসাহিত কৰাত ইয়াৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতিফলন ঘটাই আহিছে। এনেদৰে ভাৰতত এক সজীৱ , সামগ্ৰিক আৰু স্থিতিস্থাপক সম্প্ৰচাৰ তথা মিডিয়া পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছে, যি বিবিধতাৰে পূৰ্ণ , তথ্যসমৃদ্ধ আৰু দায়বদ্ধ।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আমাৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰাকৈ মানসম্পন্ন সমল প্ৰদান কৰাৰ বাবে ৰাজহুৱা সেৱাৰ সম্প্ৰচাৰ শক্তিশালী কৰাৰ আহ্বান জনাইে কয় যে ভাৰতে আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সমৃদ্ধ কেনভাছক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰি ইয়াৰ বাবে অনন্য পথ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে যে প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে আমাৰ দেশৰ এখন সুন্দৰ ছবি দাঙি ধৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয় " দূৰদৰ্শনৰ ধূসৰ ক'লা-বগা পৰ্দাৰ পৰা এইচডি আৰু এতিয়া ৪ কে ডিজিটেললৈ পৰিৱৰ্তন হৈছে, এনালগ মিডিয়াম ৱেভৰ পৰা ডিআৰএমলৈ আৰু এতিয়া আকাশবাণীৰ এফএমলৈ, দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ'ৰ বিবিধ অনুষ্ঠানে ভাৰতীয় প্ৰজন্মক বিভিন্ন বিষয়ত অৱগত কৰোৱাৰ লগতে শিক্ষিত কৰি তুলিছে তথা মনোৰঞ্জন প্ৰদান কৰিছে। এনালগ যুগৰ পৰা আজিৰ গতিশীল ডিজিটেল চিত্ৰপটলৈকে, আমাৰ সম্প্ৰচাৰকসকলে স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দ্বাৰা উদ্বুদ্ধ হৈ এক দীঘলীয়া পথ অতিক্ৰম কৰিছে"।
শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে প্ৰযুক্তিগত উন্নতিয়ে সুযোগ আৰু প্ৰত্যাহ্বান দুয়োটাকে উপস্থাপন কৰে আৰু একাধিক মঞ্চত উচ্চ মানৰ, ব্যক্তিগতকৃত সমলৰ চাহিদা এতিয়া বৃদ্ধি পাইছে। সেই উদ্দেশ্যৰ বাবে সম্প্ৰচাৰ সম্পৰ্কীয় সঁজুলিৰ শেহতীয়া প্ৰজন্মৰ দৃষ্টিৰে বিকাশ কৰাটো এক অত্যাৱশ্যকীয় বিষয় হৈ পৰিছে। থলুৱা গৱেষণা আৰু বিকাশক উৎসাহিত কৰা, আমাৰ বৈজ্ঞানিক প্ৰতিভাৰ বিকাষ ঘটোৱা আৰু উদ্যোগ তথা শিক্ষা জগতৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে আজি আমাৰ কাৰ্যকলাপে আত্মনিৰ্ভৰশীল সম্প্ৰচাৰৰক্ষেত্ৰ খনত আমাৰ সপোনৰ সফলতা নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নিউ ডাইৰেক্ট টু ম'বাইল (ডি২এম) প্ৰযুক্তিয়ে কেৱল দূৰদৰ্শনতে নহয়, যিকোনো স্থানত, যিকোনো সময়তে মোবাইল ফোন, পেড আদি হাততে লৈ ফুৰিব পৰা সঁজুলি- আৰু ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ সম্প্ৰচাৰৰ বাবে আকৰ্ষণীয় সমলৰ সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে। আমি নেক্সট জেনেৰ সম্প্ৰচাৰৰ দৰে সম্প্ৰচাৰৰ অভিনৱ বিকল্পবোৰ অন্বেষণ আৰু গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, যি কেৱল আমাৰ সমাজৰ সকলো স্তৰৰ বাবে বিস্তৃত প্ৰসাৰৰ কথাই নিশ্চিত নকৰিব , লগতে সদায় বিকশিত হৈ থকা ব্যৱহাৰকাৰীৰ অভিজ্ঞতাৰ বাবে অনুঘটক হিচাপেও কাম কৰিব।
তেওঁ লগতে তথ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু কয় যে ক্ৰমবৰ্ধমান আন্তঃসংযোগযুক্ত পৃথিৱীত, তথ্যৰ গোপনীয়তা আৰু সংবেদনশীল তথ্যৰ সুৰক্ষা সুৰক্ষিত কৰাটো সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। থলুৱাভাবে চাইবাৰ-নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা সমাধানসূত্ৰ বিকশিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাই বিশ্বব্যাপী তথ্য সুৰক্ষা নিয়মাৱলীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি তথ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিকে চিহ্নিত কৰিছে। যিহেতু আমি সম্প্ৰচাৰৰ পৰিৱেশ তথা প্ৰণালীত উদ্ভাৱনৰ বিষয়ত প্ৰযুক্তিৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰোঁ, আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমি সংবেদনশীল তথ্যৰ সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিওঁ আৰু লগতে আমাৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ অখণ্ডতাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপবোৰৰ কথা পাহৰি নাযাওঁ।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৰ্শকসকলক পৰিৱেশৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে আৰু কয় যে সম্প্ৰচাৰ কাৰ্যকলাপত বহনক্ষম পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰাটো কেৱল নৈতিক আৱশ্যকতাই নহয়, এক কৌশলগত প্ৰয়োজনীয়তাও। আমাৰ কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰি আৰু আৱৰ্জনা হ্ৰাস কৰি আমি এবিইউৰ "সেউজ সম্প্ৰচাৰ" প্ৰকল্পৰ দৰে বিশ্বব্যাপী পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিব পাৰোঁ।তেওঁ লগতে কয়- সৌৰশক্তিচালিত সম্প্ৰচাৰৰ সঁজুলি আৰু শক্তি-দক্ষ ষ্টুডিঅ'সমূহত ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু বিকাশে আমাক বহনক্ষম সম্প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰনী নেতৃত্ব প্ৰদানকাৰী হিচাপে স্থান দিছে, যি কথাই পৰিৱেশ পৰিচালনাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰিছে।
শ্ৰোতাসকলৰ ৰুচি অ'টিটি প্লেটফৰ্মমুখী হোৱা আৰু ব্যক্তিগতকৃত সমলৰ সৈতে সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতি অনুৰাগে দৃশ্যপট সলনি কৰি পেলাইছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে আমি এই পৰিৱৰ্তনক স্বীকাৰ কৰিব লাগিব আৰু সেই অনুসৰি নিজকে খাপ খুৱাই ল’ব লাগিব। এই গতিশীল পৰিৱেশত প্ৰাসংগিক হৈ থাকিবলৈ আমাৰ সমল সৃষ্টিৰ ৰণ ৰণনীতি, শেহতীয়া প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ আৰু নিয়ামক পৰিকাঠামো দ্ৰুত গতিত বিকশিত কৰা প্ৰয়োজনীয় বুলিও তেওঁ কয়।
ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে সমল নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবেও সাৱধানে সকলো কথা বিবেচনা কৰাটো প্ৰয়োজন। মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতা আৰু সামাজিক মূল্যবোধ বজাই ৰখাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰখাটো সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। আমি এনে এক পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিব লাগিব য'ত সৃষ্টিশীল অভিব্যক্তি যুক্তিসঙ্গত সীমাৰ ভিতৰত বিকশিত হয়, দায়িত্বশীল আৰু নৈতিক সমলৰ কথাও নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
এক্সপোৰ উক্ত সংস্কৰণ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে বিইএছ এক্সপোই জ্ঞানৰ বিকাশ আৰু জ্ঞানৰ বিনিময় কৰা, ধাৰণাৰ বিনিময় কৰা আৰু সম্প্ৰচাৰ উদ্যোগৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলা অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ সহযোগিতাৰ এক উপযুক্ত মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে।
তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে তেওঁৰ ভাষণত এই বিষয়ত জোৰ দি কয় যে মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰাহকসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ স্বচ্ছতা, সজাগতা আৰু সেই অনুসৰি পৰামৰ্শৰ বাবে এখন খচৰা সম্প্ৰচাৰ সেৱা (নিয়মাৱলী) বিধেয়ক ২০২৩ প্ৰস্তুত কৰিছে।
ট্ৰাইৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী অনিল কুমাৰ লাহোটিয়েও উক্ত অনুষ্ঠানতে কয় যে সম্প্ৰচাৰ খণ্ডৰ বিকাশৰ এক বিশাল সম্ভাৱনা আছে।
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদীয়েও অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰে আৰু দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনশীল সংবাদ মাধ্যমৰ দৃশ্যপট, বিশেষকৈ এতিয়া সংবাদ মাধ্যমক কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে সেই বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই বিষয়ত জোৰ দিয়ে যে এতিয়া ভাল সমলৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৃদ্ধি পাইছে, কিয়নো দৰ্শকৰ এতিয়া বহুত বহল বিকল্প আছে। তেওঁ ডি২এম আৰু স্থানীয় সম্প্ৰচাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ৰাজহুৱা সেৱাৰ সম্প্ৰচাৰৰ অৰ্থে স্পেকট্ৰাম সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আদৰণি ভাষণত বিইএছৰ সভাপতি শ্ৰী সুনীলে ডি২এমৰ দৰে নতুন প্ৰযুক্তি বিকশিত হোৱাৰ বাবে মিডিয়াই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information and Broadcasting steadfast guardian of India's broadcasting industry: Union Minister Shri Anurag Thakur
“Prasar Bharati’s tireless efforts to adapt to the evolving technological landscape have ensured that it remains relevant and impactful in the digital age also”
Data privacy and security of sensitive information of paramount importance, must prioritize protection of sensitive information and take steps for integrity of our digital infrastructure: Shri Thakur
“Demand for high-quality, personalized content surging, Broadcasters must embrace innovative options like Next Gen broadcasting”
BES Expo serves as a perfect platform for this critical collaboration of sharing wisdom & knowledge, exchanging ideas, and forging partnerships that will shape the future of the broadcasting industry
15 FEB 2024 5:02PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today inaugurated the 28th International Conference and Exhibition on Broadcast and Media Technology in New Delhi. Addressing the audience during the inaugural session the Minister said that the Ministry of Information and Broadcasting has been a steadfast guardian of India's broadcasting industry, steering it through the winds of change with wisdom and foresight. Its unwavering commitment in promoting public service broadcasting, designing and implementing inclusive policies, media literacy initiatives and encouraging private participation in broadcasting and media industry has laid the foundation for a vibrant, inclusive and resilient broadcasting and media ecosystem in India, which is diverse, informative, and responsible.
The Minister called for strengthening of Public Service Broadcasting to provide quality content that caters to the diverse needs of our nation saying India must carve its unique path, recognizing the rich canvas of our cultural heritage. He further remarked that Prasar Bharati, has played a pivotal role in shaping the narrative of our nation. “From the grainy black-and-white screens of Doordarshan to its HD and Now 4K digital transition, from analog Medium Wave to DRM and now FM of Akashvani, the diverse programming of Doordarshan and All India Radio has informed, educated, and entertained generations of Indians. From the analog era to the dynamic digital landscape of today, our broadcasters have traversed a path marked by resilience, innovation, and unwavering commitment to excellence”, he said.
Shri Thakur said that technological advancements present both opportunities and challenges and the demand for high-quality, personalized content across multiple platforms is surging. To that end, developing the latest generation of broadcasting equipment has become an imperative. Stating that there was a need to encourage indigenous R&D, nurturing our scientific talent and fostering partnerships between industry and academia, he said that Our actions today will determine the success of our dream for self-reliant broadcasting.
The Minister went on to state that New Direct to Mobile (D2M) technologies offer exciting content possibilities for terrestrial broadcasting not only to television but also on handheld devices- Mobile phones, pads etc on anywhere, any time basis, and that too without the need of Internet. We must explore and embrace innovative options of broadcasting like Next Gen broadcasting which shall not only ensure wider reach to cater to all strata of our society but also serve as a catalyst for ever evolving user experience.
He further delved into the importance of data security and said that in an increasingly interconnected world, safeguarding data privacy and security of sensitive information is of paramount importance. India's efforts in developing indigenous cyber-security solutions underscore our commitment to data security, aligning with global Data Protection regulations. As we harness the power of technology to drive innovation in the broadcasting eco-system, let us ensure that we prioritize the protection of sensitive information and also not forget steps required for the integrity of our digital infrastructure.
The Minister reminded the audience of our responsibility towards the environment and said that embracing sustainable practices in broadcasting operations is not just a moral imperative but a strategic necessity also. By minimizing our carbon footprint and reducing waste, we can lead global initiatives like the ABU's "Green Broadcasting" project. India's research and development in solar-powered broadcast equipment and energy-efficient studios position us as leaders in sustainable broadcasting, reflecting our commitment to environmental stewardship, he added.
Noting that the media landscape was undergoing a metamorphosis with audiences' taste migrating to OTT platforms and demanding personalized content, Shri Thakur said that we must acknowledge this shift and adapt accordingly. Our content creation strategies, latest technology adoption and regulatory frameworks need to evolve at a rapid pace to remain relevant in this dynamic environment.
On the same note the Minister cautioned that content regulation also requires careful consideration. Striking a balance between freedom of expression and upholding societal values is paramount. We must foster an environment where creative expression thrives within reasonable boundaries, ensuring responsible and ethical content.
Speaking about this edition of the Expo, Shri Thakur said that the BES Expo serves as a perfect platform for this critical collaboration of sharing wisdom & knowledge, exchanging ideas, and forging partnerships that will shape the future of the broadcasting industry.
Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of I&B during his statement stressed that the Ministry is aware of the need of protecting interests of consumers and media transparency and has accordingly floated a draft broadcast services (Regulation) Bill 2023 for consultation.
Chairman, TRAI, Shri Anil Kumar Lahoti emphasized that the broadcasting sector holds a vast potential for growth.
Shri Gaurav Dwivedi, CEO, Prasar Bharati also spoke on the occasion and highlighted the fast-changing media landscape especially the ways in which media is being consumed now. He stressed this has increased the need of good content as viewers have now much wider choices. He also stressed on the need of preserving spectrum for public service broadcaster for meeting its needs of D2M and terrestrial transmission. In his welcome address Sri Sunil, President, BES spoke about the challenges faced by Media due to evolving new technologies such as D2M.